خواص دارویی و گیاهی
حلوا به دلیل داشتن آرد و روغن وشکر ، یکی از غذاهای سنگین محسوب میشود و خوردن زیاد آن به هیچ وجه مخصوصا برای افرادی ک بیماری های قلبی دارند پیشنهاد نمی شود.
توصیه کارشناسان تغذیه این است که تا جای امکان حلوا را در منزل و با روغن گیاهی درست کنند و کمتر آن را از قنادی ها تهیه نمایدد زیرا آنها به طور معمول ، حلوا را با روغن جامد درست می کنند.
همچنین سعی نمایید هنگام درست کردن حلوا ، روغن گیاهی را زیاد حرارت ندهید.
از محصولات جدید ما با خبر شوید
کليه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به
شبچره میباشد.
حلوا ارده یکی از بهترین و مفیدترین مواد غذایی به ویژه در وعده صبحانه است که به دلیل
میزان کالری بالای موجود در آن برای تامین انرژی و مواد مورد نیاز بدن به ویژه
گروه سنی کودکان، سالخوردگان و بیماران بسیار مفید میباشد. مصرف این ماده غذایی
مقوی و انرژی زا، بويژه در مناطق سردسير بعنوان يك منبع غذايي اصلی
قابل توجه بوده، در توليد اين فرآورده، نسبت هايي از مخلوط شكر – گلوكز،
عصاره ريشه چوبك و ارده (ارده، عبارت است از مايع روغني كه از دانه كنجد پوست گيري
شده، برشته و آسياب شده به دست مي آيد) را به
گونه اي با يكديگر می آميزند كه فرآورده ای جامد از امولسيون روغن كنجد (به صورت
ارده کنجد) در مخلوط شربت قند بـه دسـت آيد.
خواص حلوا
ارده بسیار مشابهت به خواص کنجد داشته، تامین انرژی مورد نیاز بدن، بهبود عملکرد
ذهن، افزایش قدرت یادگیری، تسکین درد مفاصل، درمان اختلالات
کبد و کلیه، کمک به درمان و رفع کم خونی و … از
مهمترین خواص حلوا ارده و فواید مصرف آن است.
طبع حلوا ارده گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص درمانی
حلوا ارده به شرح زیر میباشد:
ماده اصلی تشکیل دهنده حلوا ارده اصل، کنجد است. کنجد یکی از منابع
بسیار مفید برای جذب آهن، روی و کلسیم به شمار میرود. حلوا ارده نیز حاوی مواد و ویتامینهای موجود در کنجد بوده، حاوی
پروتئین، ویتامین های گروه ب،
ویتامین آ و د، لیستن و حاوی اسیدهای پرچرب غیر اشباع و اشباع نظیر اسید
اولئیک است. تركيبات حلوا ارده عبارتند از
ارده، شكر، عصاره ريشه چوبك، اسيد سيتريك، سفيده تخم مرغ و مواد معطر شامل هل،
وانيل و … . شكر و ارده دو تركيب عمده تشكيل دهنده حلوا ارده هستند و حدود ۵۰ درصد فرمول آن را تـشكيل مي دهند.
گروه سلامت ستاره
ارده به کنجد بوداده و آسیابکرده گفته میشود.گیاه کنجد، درختچهای است با برگهای کرکدار که ارتفاعش حداکثر به یک متر و نیم میرسد.
اواخر فصل تابستان که کپسول بیضیشکل آویخته بر ساقه گیاه کنجد به رنگ قهوهای یا سیاه درآمد، زمان برداشت دانه کنجد رسیده است.
این گیاه در بخشهای شمــالـی، مرکز، شرق و جــنوب شرقی ایران میروید اما به لحاظ کیفیت، ابتدا کنجد آمل، سپس کنجد پاکستان، کنجد افغانستان و در مراحل بعدی کنجد استانهای فارس و مرکزی از مرغوبیت بسیار بالایی برخوردار است؛ به همین دلیل قیمت بعضی انواع حلوا اردهها که در ساختشان از کنجد بسیار مرغوب استفاده شده، گرانتر است.
بعضی حلواها را با میزان کمتری از ارده درست میکنند؛ یعنی مقدار کنجد بوداده و ساییدهشده آن کم است و در عوض شکر بیشتری در ترکیب آن وجود دارد که به آن حلواشکری میگویند.
این نوع حلوا خشک بوده و انرژیزایی کمتری دارد و البته به خاطر بالابودن میزان شکرش برای بیماران دیابتی پرخطرتر است.
البته شما میتوانید از بازار، انواع دیگری از حلوا مثل حلواپستهای و حلوابادامی را هم بخرید که در این محصولات به جای شکر، بیشتر از پسته یا بادام استفاده میکنند و اردهشان مثل حلوا شکری کمتر است؛ پس حواستان باشد که حلواارده را با حلواشکری اشتباه نگیرید.
در ضمن در استانهای جنوبی کشور، مخلوطی از ارده و خرمای لهشده که به آن کنجد پاشیدهاند را بهعنوان چاشنی میخورند که هم خیلی خوشمزه است و هم خیلی انرژیزا.
چند نکته:
شیره را لازم نیست حتما در یخچال نگه دارید ولی بهتر است آن را در جای خشک و خنک و به دور از تابش آفتاب نگه دارید تا مزهاش زودتر از موعد تغییر نکند.
فرو بردن قاشق خیس یا نگه داشتن شیره در جای مرطوب باعث پایین آمدن کیفیت آن میشود و به غیر از رقیق شدن، مزهاش هم تغییر میکند.
شیره انگور خرابی ندارد اما بعد از گذشت 2سال، با وجود حفظ خاصیتهایش، تغییر مزه داده و ترش میشود.
شیره خرما هم خرابی ندارد ولی بعد از گذشت یک سال ممکن است تغییر مزه دهد.
اگر در اثر سردی هوا شیره خرما یا انگورتان خیلی سفت شد، میتوانید با کمی حرارتدادن به آنها، شیرهتان را به حالت عادی برگردانید.
ماندگاری شیره انگور و خرما در ظروف پلاستیکی بیشتر از ماندگاری آنها در ظروف فلزی است؛ پس بهتر است آن را در همان ظروف پلاستیکی تولید کارخانه نگه دارید و در مواقع لزوم به اندازه مصرفتان آن را داخل ظرف دیگری بریزید.
اگر شیرهتان مدتی در خانه ماند و خورده نشد، میتوانید با آن مربای هویج درست کنید. همدانیها با هویج و با استفاده از شیره به جای شکر، مربای هویجی درست میکنند که خیلی تعریفی است.
حلوااردهتان را هم لازم نیست حتما در یخچال نگه دارید ولی بدانید که تاریخ مصرفش کوتاه است؛ حداکثر 4 ماه. البته تاریخ مصرف حلواشکریها 6ماه است.
بهتر است حلوااردهتان را در جای خنک و بهدور از تابش مستقیم آفتاب نگه دارید چون جای خنک باعث میشود که حلوا کمتر روغن بیندازد و خراب هم نمیشود.
حلوااردهتان را حتما قبل از مصرف بههم بزنید تا روغنش به همه جای حلوا برسد و یکدست شود.
اگر شیرهتان در فصل سرما خورده نشد و به فصل گرما رسیدید، نگران نشوید و دورش هم نریزید؛ فقط با سرکه بجوشانیدش و سرکه شیره درست کنید که بهترین شربت ضدعطش را برای خود و افراد خانوادهتان درست کردهاید.
10