خاکشیر به زبان ترکیه

دوره مقدماتی php
خاکشیر به زبان ترکیه
خاکشیر به زبان ترکیه

 

جهت عضویت در گروه تلگرامی “اسامی ترکی گیاهان” که در راستای جمع آوری و احیای اسامی ترکی گیاهان با هدف استخراج و گسترش دانش بومی گیاهان آذربایجان ایجاد شده است، از لینک زیر کمک بگیرید: 

https://t .me/joinchat/BmkY0BW2dF _YAe7PrRPmfg

 

————————————————————————-

خاکشیر به زبان ترکیه

  کتاب “اسامی محلی گیاهان آذربایجان” منتشر شد. 

دوره مقدماتی php

تألیف دکتر سلیمان جمشیدی و مهندس عادل رمضانی

ا بیش از 1400 نام محلی ترکی آذربایجانی و مطابقت آن با اسامی فارسی، انگلیسی و علمی

برای اطلاعات بیشتر با s.jamshidy@gmail.com تماس حاصل کنید.

(این کتاب فعلا در بازار موجود نمی باشد)

 

آشنایی کلی با گیاهان به رشته و تخصص خاصی نیاز و اختصاص ندارد. مردم عادی بومی واژه ­هایی را برای نام­گذاری گیاهان استفاده می­ کنند که در بسیاری موارد هم بسیار دقیق بوده و با نامگذاری های علمی همخوانی دارد.

با این وجود، بسیاری از متخصصین آذری زبانی که به نوعی با گیاهان سروکار دارند نیز با واژه­ های بومی ترکی آذربایجانی آشنایی کامل ندارد. در این نوشته، مجموع ه­ای از اسامی گیاهان بومی شهرستان میانه به زبان ترکی آذربایجانی با زبان محاوره ای عامه مردم میانه جهت آشنایی همشهریان محترم و آذری­ زبانان عزیز و متخصصین رشته­ های مختلف مرتبط با گیاهان تهیه و تدوین شده و معادل فارسی هر کدام از آنها نیز آورده شده است، باشد که به سوالات مکرری که در این زمینه از سوی مردم عادی و دانشجویان و حتی متخصصین می­ شود، به طور قابل قبول پاسخ داده شود.

در مطلب قبلی در همین سایت، 70 مورد از این گیاهان مفصلاً معرفی شد و در آن تلفظ آذری، نام عمومی انگلیسی، نام علمی، تیره (خانواده) گیاهی نیز برای تک تک این گیاهان درج شد. در این مطلب، از درج موارد مذکور به دلیل تخصصی کردن مبحث خودداری شده است. با این وجود علاقمندان می تواند با مکاتبه با نگارنده از طریق آدرس ایمیل s.jamshidy@gmail.com علاوه بر دریافت این مطالب، نظرات و پیشنهادات خود را ارایه فرمایند. در صورتی که به نظر شما گیاهی از قلم افتاده و یا در این زمینه مشخصات گیاهی را که به زبان محلی نام آن را می دانید، اطلاعاتی مدنظرتان بود، مطرح بفرمایید تا حد توان پاسخگو باشیم.

این مجموعه پس از تکمیل، در مجموعه ای همراه با تصاویر و مختصری در خصوص خواص این گیاهان به چاپ خواهد رسید. باشد که در صیانت و حفظ واژه های اصیل گیاهان و انتقال آن به نسل های جدید قدمی برداشته شود.

 

شماره   ترکی آذربایجانی (محاوره میانه ­ای)   معادل فارسی

1         آت قویروغو                                دم اسب – بهمن (شال دم)

2         آجی بی­آن                                 تلخه بیان

3         آغ اُت، وَلَه میر                           یولاف وحشی

4         آلا قانقال (آلا قالقان)                    کنگر صحرایی

5         اَستوقودوس                             اسطوخودوس

6         اِشَّک خشخاشی                         ورث

7         اِشّک/سَبَرگه یونجاسی، ساری یونجا   یونجه زرد

8         اَمَن کُومَنجی (دوگمَچَه)                پنیرک

9         اوزَرّلیک                                اسپند

10        اوش قولاخ، سَبَرگَه                    شبدر

11        اوشقون                               ریواس

12        اَوَلیک                                 ترشک مواج

13        ایپلیکجًه                              تمشکین

14        ایت اوتو، آغ باش، قوخاغان          ازمک

15        ایت سوآلاغی                         کلاغک

16        ایلیشیم، بوستان پوزان، سرطان، ساریلیخ، لیف       سس

17        ایسپناخ                                    اسفناج

18        ایلان یاستیغی                             نی لویی

19        اینَک امجَه یی                             مگس ­گیر، سیلن

20        بابانِح                                      بابونه

21        بادامچا                                    بادام کوهی

22        بالاغ اُتو                                   کاهوی وحشی

23        بالِح دنی                                  تخم بالنگوخاکشیر به زبان ترکیه

24        بالدیرقان                                   گلپر

25        بَنوشَه                                      بنفشه

26        بورانی                                      کدو تنبل

27        بَزَرَک                                       بزرک، بذر کتان

28        بورک آغاجی                               دارواش

29        بوی                                        شنبلیله

30        بوی تیکان (بوییک تیکان)               تمشک

31        بویاق                                      روناس

32        بویمادَرَن                                  بومادران

33        بیزوشا                                     بارهنگ کبیر

34        بیسم اله گولی                            درخت اقاقیا

35        بولاغ اوتو                                علف چشمه

36        پازی تره سی                            برگ چغندر

37        پَرپینَه                                     خرفه

38        پُؤلیک، سَنگَنَح                            ماشک

39        پیتیراخ (دُووز پیتراغی)                  توق

40        پیرپیز                                     آتشین

41        پیش­ پیشی                               بیدمشک

42        پیشیک اوتو                          علف گربه، سنبل­ الطیب

43        پیشیک جیرناغی، جوجَه گوزو، چنته چوبان  کیسه کشیش

44        تَرَه توندَ، آجی تَرَه                       شاهی، تره تیزک

45        تل                                       کمبوزه

46        توپّیز (قوش قونماز)                     شکرتیغال، قندورک

47        توکلوجَه                                  چای کوهی

48        تورپَح (تورپک)                          خردل وحشی

49        تورشَک                                  ترشک

50        تولکو قویریغو                            دم روباهی، جو وحشی

51         جین جیلن (جین جیلم)                علف جوجه

52        جَیَن                                     جگن

53        جین قارپیزی                            کَوَر، هندوانه ابوجهل

54        چاتلانقوش، آغ ساقیزی، پیرآغاجی      بنه

55        چاقّیرتیکانی                             گل گندم چمنزار

56        چالی                                     سنجد تلخ

57        چای آلاغی                               مرزنگوش

58        چای دوویسی (آش دووسی)           برنج گرده، برنج چلیپا

59        چاییر                                    مرغ

60        چوبان یاستیغی                         کلاه میرحسن

61        چیتدیخ (چیرتدیق)                      کاسنی

62        خانم سالّاندی، قیرمیزی پاچا، قاراگُز     تاج خروس

63        ختمی گولی                             گل ختمی

64        خَشَ                                     اسپرس

65        داری                                     ارزن

66        داش جاباغی                            گلسنگ

67        داغ سوغانی                            پیاز کوهی

68        داغ مَرزَسی                              مرزه کوهی

69        دامارّیجا (بوی یارپاغی)                 بارهنگ صغیر

70        دَلَ بنگ                                 رازیانه

71        دلی بات بات                            بنگدانه

72        دمیرتیکانی                              خارخاسک

73        دَوَ تیکانی یانداخ (یانداق)              خار شتر

74        دَوَدابانی                                 گوش خرگوش

75        دوشان آلماسی، چالقی                  شیرخشت، چالگو

76        دوه دابانی                               زیره هرز زراعی

77        دیل قانادان                              شیرپنیر

78        زیریش (زیریشک)                       زرشک

79        ساباح­ گُرَسَن                            اویارسلام، آبیارسلام

80        سارماشیخ، پوشَنَ                       پیچک صحرایی

81        ساری تیکان                              گلرنگ وحشی

82        ساری گول                              نسترن مطعر (زرد)

83        سرچَه اُتو                               گندمک، گندم دانه تسبیحی

84        سوپورگَه                                سورگوم جارویی

85        سوتتوجَ، سوتّی یَن                     فرفیون

86        سووآلاخ                                موسیر

87        سُوید/سوگود                            بید

88        سُوید اُتو                               هفت بند ایرانی

89        سهلاب                                  ثعلب باتلاقی

90        سیغیر/سیری قویروغو                  گل ماهور، خرگوشک

91        سیلیف                                  سوروف

92        شادَنَه، چَتَنه                            شاهدانه

93        شاماما                                  دستنبو

94        شَتَره (شاتَرَه سی)                     شاه تره

95        شقّنَه (اِشّک لالَه سی)                شقایق وحشی

96        شلقم                                سیب زمینی ترشی

97        شومو (شومون)                     اسفناج چهار دانه ای

98        شووَرَن                              خاکشیر

99        شیرین بی­آن                          شیرین بیان

100      صابون                                 سیلن، قلیونک

101      قاپاخلی­جا (خُروز داشّاغی)             قدومه

102      قارا بَزَرَح، زَی رَح                      بالنگو

103      قارا یمیشان                           زالزالک وحشی

104      قاراغاش (قَرَغاش)                    نارون

105      قارامیخ                                شبیه چالی

106      قارایارپاخ، قاراقولاخ                    مریم گلی

107      قارچیچه­یی (دانا داشّاغی)            گل حسرت

108      قارقا تاباغی، هویارپاغی               باباآدم

109      قاطیر قویریغی                         پنجهک، علف باغ

110      قان قورودان                            قیاق

111      قیرخ بوروم، گِچی اوتو، آت قویروغو    دم اسب

112      قَزاَیاغی (قازاَیاغی)                     پای غازی، غازپا

113      قزیل گول                              گل محمدی، گل گلاب

114      قلمه                                     تبریزی

115      قَمیش                                   نی

116      قوزی قولاغی                           گاوزبان بدل (ایتالیایی)

117      قوش اَبَّیی، خرمن اوتو                علف هفت بند

118      قی نَنَه دیلی                           کاکتوس راکتی

119      قیندیرقا                                 سازو

120      قیزلار اوشقونو                         گیاهی شبیه اسپند

121      قیلپین                                 جومیش (علف پشمکی)

122      کاوار (سوزی)                          تره

123      کروشنه                                 گاودانه

124      کروویز                                 کرفس وحشی

125      کّکیرَه (قاراباش، گوباش)             گل گندم

126      کلوخا                                گل جالیز

127      کورا                                   سپیدار

128      کهلیک اوتو                            آویشن

129      گچی بوینوزو                         خرنوب، جولدوزک

130      گلین بارماغی                        انگشت عروس

131      گوزبان، گوزابان، سیغیر دیلی، دیل اوتو    گاوزبان

132      گوش اوزومو                        تاج ریزی

133      گوش دیلی                         درخت زبان گنجشک، ون

134      گیزی تیکانی، اَل یاندیران          گزنه

135      گیلدیک (ایت بورنو)                نسترن کوهی، نسترن شرقی

136      میخنگ (قرنفیل)                   میخک

137      مین چیچک                        شاهپسند

138      نوروز گولو                           زنبق وحشی

139      وَرَک                                 رز ایرانی، علف خرس

140      هنقیلیش/خنقیلیش، داغ ­تَرَسی    شیر مرغ، علف تگرگی

141      یارا اوتو، قان قورودان               بومادران هزاربرگ

142      یارپز                                  پونه

143      یارما                                 بلغور

144      یاغلوجا، شوران                      سلمه­ تره

145      یربادامی                             بادام زمینی

146      یِل آپاران، یل قووان، شوشَه قلیان  گل قاصد

147      یِملیک                              شنگ

148      یمیشان                             زالزالک

149      یورقون/یولقون (آغاجی)             درخت گز

150      یوشان                               درمنه

چند نکته مهم:

           §      کاکوتی همان کهلیک اوتی نیست.

§      قارچیچگی گل یخ نیست.

           §      گلسنگ نوعی گیاه نیست بلکه موجودی است که از همکاری قارچ و جلبک ایجاد شده است

§      نوروز گولو در میانه به خیارک گفته می شود در حالی که در سایر نقاط آذربایحان به این نام به زنبق وحشی اتلاق می شود.

§      مرحله کال میوه‌هایی مثل طالبی، گرمگ و خربزه را “کمبوزه” می‌گویند.

§      یارما (بلغور) خرده ­های دانه غلات مثل گندم، جو و یولاف است.

در جمع آوری این مطالب مهندس عادل رمضانی، مهندس محمدرضا مختاری، مهندس سعید صادقی، طهماسب کاوسی و محمدباقر مشایخی کمک های ارزنده ای نمودند که بدین وسیله از ایشان قدردانی می نمایم. 

 

مطالب مرتبط:

کتاب “اسامی محلی گیاهان آذربایجان” منتشر شد.

معرفی 70 گیاه بومی میانه (با گویش میانه ای)

کتاب “اسامی محلی گیاهان آذربایجان” به زیر چاپ رفت.

 

نویسنده: سلیمان جمشیدی       http://www miau. ac .ir/ blogs/ jamshidi

پیتیراخ اولار

سلام معادل فارسیش میشه شیرین بیان سا

با توجه به اینکه من دیابتی درجه ۲ هستم به من سفارش اکید کرده اند که گیاه گالگا مصرف کنم ولی هرچه به عطاری ها مراجعه می کنم در مورد این گیاه اظهار بی اطلاعی می کنند خواهشا اگر کسی نام و یا معادل ترکی و فارسی این گیاه را می داند راهنمایی و به دیگران نیز در مصرف آن توصیه اکید کنند – با تشکر فراوان

سلام خسته نباشید شرمند قوچ اوتی چیه اسم فارسیش چیه چه گیاهیه قوچ اوتی

لطفآ بفرماييد، اسم محلي گياه “مريم گلي” به تركي ميانه اي چي هست؟
ممنون ميشم

فکر کنم دونگ کوئی. این رو بنویس تو گوگل برات میاره

سلام نمیدونم چرا دوستان اصرار به دانستن نام فارسی بعضی از گیاهان دارند فقط همینقدر گفته باشم که بیشتر این گیاهان معادل فارسی ندارند و بیشتر من در آوردی هستند

سلام فارسی یاستی یارپاق

نام فارسی بستان ترسی چیه،؟ ممنون از لطفتان

معادل فارسی زنیان چی میشه ممنون

معادل فارسي گياه دارويي عشوت يا اشفت يا عشفت چيه؟؟
بسيار سپاسگزارم از راهنمايي شما

لطفا کسی بگه گیاه قنبر اوتی در فارسی چیست؟

از خیلیا پرسیدم گفتن همون کاسنی هس

معادل فارسی آن چوبک هستش.

سلام خیلی خوبه ازتون ممنونم.
آیا افتیمون همان ایریشیم نیست؟

سلام…در زبان ترکی به کندر چی میگن؟؟

سلام خوبين ببخشيد اسم فارسي گياه فيلانتوس نيروري چيه؟براي سنگ كيسه صفراست لطفا خيلي نياز دارم

برای این قبیل واژه ها به این پست مراجعه بفرمایید:

https://vom.ir/sjamshidi/posts/88910

اصطلاحات ترکی در رشته گیاهپزشکی (با تاکید بر واژه های مصطلح در شهرستان میانه)

 

اریک قیزاردان: حشره بالغ (سوسک شاخدار) کرم سفید ریشه 

ببخشید گیاه چادان گوش”ترکی”
به فارسی اسمش چیه؟؟
گیاهی که برا بیماری برص و لکه پیسکی استفاده میشه

اریک گیزاردان چی میشه؟؟

سلام
نام ترکی اش بویاق است که در متن بالا نیز آمده است.

چوبک همان چوغانه

آویشن.گیاههای تب گرم

فارسی گیاه زولا چی میشه

کسی میدونه ترکی زیره سیاه چی هس.ممنون میشم هر چ زودتر پاسخ بدین

سیاه دانه میشه قره دنه

چمن اوتو یا آت اوتو

فارسی آت الماسی چیه و برای چی خوبه؟

صبر زرد همون الوئه وراست برای پوست استفاده میکنند

دقیقا آویشن جداست کاکوتی جداست کاکوتی همون کهیلیو اوتی

دوستان چه گیاهی برای بیماری ام اس خوبه؟

سلام لطفا ترخدا بگین چجوری میشه کتاب شمارا خرید و
نام های ترکی رزماری و ترنجبین و خار مریم و زیرفون و گل راعی رو بگین؟
من شدیدا به کتاب شما احتیاج دارم لطفا قیمت و اینکه چجوری برام میفرستین را بگین؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

بزرک در واقه همان بذر کتان قهوه ای است که خوراکی انسان هم است کتان سفید مخصوص پرندگان و. .. است

باباآدم به چه معنی آذری

ترکی می شه يارپوز، ولی به فارسی پونه می گن

كاكوتي=كهليك اوتي(من ترك تبريزم ودر تهران زندگي ميكنم وآويشن تازه خريدم، به هيچ عنوان آويشنمعادل كهليك اوتي نيست)

فعلا خیر. گرانی کاغذ و بقیه هم مزید بر علت شده که دلسرد شده باشیم. 

کتاب تصویری تان در مورد گیاهان آماده چاپ نشد؟

بله دقیقا درسته. در مورد خواصش جستجو کنید و مطالب زیادی هست. 

قره چور اوتی

سلام خسته نباشید میخاستم بدونم ازوای یا همون صبر زرد ایا همون الوورا هست؟خواص ازوای چیه؟اگه کسی میدونه جواب بده لطفا

به گوسفند نر قوچ میگن

نام ترکی گیاه باروسما چیه

سلام
خداقوت
معادل ترکی گیاه کام که برای شکستگی استفاده میشه چیه ؟
ممنون میشم جواب بدید

گیاه بابا ادم

نام فارسی گیاه اچلیک اوتو را میخاستم

کلاغه فکرکنم

اویشن میشه کهلیک اوتو

کاکوتی پس چیه؟

سلام نام فارسی اینگ امجگه چه میشه

خارمریم مارتیغال میشه و با خار مقدس فرق داره

سلام نام فارسی غارغا بورکی چی میشود ممنون ازلطف شما

گیاه قوچ اوتی در زبان محلی خلخالی ها معدل فارسیش چیه؟

در پست های قبلی چندین بار گفته شده. خودتان یک جستجو کرده و ببینید.

باسلام.میشه معادل فارسی اینجیبیروبگید.ممنون میشم.

بوی یعنی شنبلیله
مایانا یعنی رازیانه
ترکیب این دو داخل نان محلی بسیارخوشبو وخوشمزه هم میشود

بوین مایانا.رازیانه.اون یکی هم اویشن

سلام گیاه حماس به فارسی چی میشه کسی میدونه ممنون

کسی میدونه نام فارسی ازوای چیست وچه مزایای داره ؟

کسی میدونه نام فارسی ازوای چیست وچه مزایای داره؟

توی گروه تلگرامی گیاهان به صورت مصور و با اطلاعات بیتر فراهم است.

کسی هست به من کمک کنه بیام تو کار گیاه دارویی

میشه نام گیاهارو همراه عکس قرهر بدیم

معادل ترکی گیاه زوفاچی میشه؟

گونه ای از بومادران است. چون بسیار سریع اتش می گیرد به آن چوبان کیبریتی می گویند

در کشور ایران رشد نمی کند تا نام ترکی داشته باشد

چله داغی در مکان های مختلف به گیاهان مختلف گفته می شود اما از نظر علمی به گونه های جنس Eremostachys مثل E. laciniata, E.macrophilla, E levigata و E. Azarbaijania گفته می شود.

اسفرزه هست

فکر کنم مخلصه

سرهویجک

این گیاه نوعی بومادران صحرایی است.

معادل فارسی جاجوخ چی میشه

سلام
دوستان چوبان کبریتی به فارسی چی میشه کیاهش تقریبا شبیه شوید هست و ما در مناتق اذربایجان باهاش توی سوتی شوربا و غداهایی که شیر داره میریزیم
در صورت امکان اسم فارسیشو به 09356665320 اس ام اس کنید
با تشکر

سریش تماشایی

معادل فارسی زَیَرَح یا زَیَرَ چی هست دوستان؟

در مناطق مختلف به گیاهان مختلفی گفته می شوه ولی یکی از گیاهانی که به این نام شناخته می شود سورولو یا شوید کوهی است.

شوید کوهی

نام فارسی سورولو
که آش میپزن باهاش چیه؟

اوغلان اوتی چیه

خار مریم: آلا قانقال در برخی منابع هم خوجا باشی نوشته شده است

ازوای = ساری صبیر یا صبر زرد یا آلوه را

 

Sarısabır (azvay)

اینجیبیر یا قیرخ ایاخ گیاهی هست که در فارسی به بومادران بیابانی معروف است.

سلام کهلیک اوتو میشه اویشن

لطفا اینو یکی جواب بده منم میخوام ممنون

ترکی چه زبان شیرین و لطیفی است

نام ترکی خار مقدس چی میشه ممنونم

نام فارسی و نام علمی گیاه اینجبیر چیست؟

ئول اوتی چیست؟

بزرک همان تخم کتان نیست ما به ۲ نوع گیاه بزرک میگیم به تخم کتان که به رنگ سبز میره نمی گیم بعدا براتون عکس می فرستم الان ندارم

قار چیچکی همان نوروز گلی میباشد

باسلام وسپاس از این جمع اوری اسامی کهلیک اوتی همان اویشن کوهی می باشد

اسم فارسی بویون مایانا چیه،و کهلیک اوتو

با سلام
نام فارسی شاه گلی رو می خواستم بدونم

سلام ببخشین فارسی مازی چیه؟میگن واسه فتق ناف بچه خوبه..ممنون

قره چوئرك اوتي(سياه دانه)

ایستی قودوز در ترکی گفته میشه و با استوخودوس فارسی فرق داره. چیزی که در اذربایجان به نام استوقودوس فروخته میشه بر حسب منطقه فرق میکنه در بیشتر جاها گل اروانه ( الوانا گولی ، داغ گزل اوتی) که گونه ای سالویا هست به جای استوقودوس میفروشندو در روستای کندوان گیاه استاکیس را بجای آن عرضه میکنند.

به گیاه هو چوه در زبان فارسی شنگرف گفته میشود. البته در برخ مناطق آذربایجان به گیاه گاوزبان کاذب( اکیوم ایتالیکوم ) نیز هوه چوه می گویند.

در زبان ترکی آذری دو نوع زیرح یا زیره داریم یک قزل زیرح یا قزل بزره نامیده میشه که تخم کتان است و دیگری قره زیرح که تخم بالنگوی شهری است.

به این گیاه که در مناطق مختلف آذربایجان با نام های قشنگی، قیشنگی، سیمکش نیز شناخته می شود مخلصه می گویند

در زبان فارسی به ان چوبک گویند

چورک اوتی چیست

در مورد این گیاه توضیحی دارید یا عکسی که بتوان از آن استفاده کرد؟

سلام
ببخشید ترکی گیاه جاشیر یا گاوشیر چه میشود
لطفا هرکی میدونه بگه

سلام.سیاهدانه به زبان ترکی *قره چورک اوتی* میشه

گوله اسم یه گیاه کوهی هست بافارسی چه میشه

نام فارسیش میشه هوا چوبه…

نام فارسی سیم اوتی چیست

سیاهدانه به زبان ترکی چی میشه؟

بابا برکی ، فارسیش چیه

با سپاس فراوان بسیار جالب و مفیده

سلام خسته نباشید نام ترکی گیاه ماریانا چیه

سلام کاربرانی که بدنبال اسم فارسی گیاه زرح یا زیره هستند… اسم فارسیش “ریزه” است

با سلام “الگَز” یک نوع سبزی کوهی است که در منطقه خوی ییلاق حاجی بیگ در محدوده روستای کاپوت به فراوانی یافت میشه که اسم آن در اصل کُردی میباشد و در مناطق کُردنشین وجود دارد و ترکهای عزیز با آشنایی آن و جمع کردن آن با همان اسم به کار میبرند این گیاه به استثنای سایر گیاهان دیگر دارای محبوبیت بیشتر و از اردیبهشت تا اواخر خرداد رشد و قابل برداشت میباشد. در خدمت شما عزیزان و میزبان دل گرمتون هستیم? “روستای تاریخی کاپوت”

سلام ، بادرنحبویه به ترکی بادریش گفته میشه

گل گوسفند?????

گل گوسفندی

بزرک همون زیرح است که به رنگ قهوه ای تیره است ولی قیزیل زیرح ، به تخم کتان میگن که دانه های اون کلا با بزرک فرق داره و درشت تر هست

به بادرنجبویه، بادرش هم میگن

یارما همون بلغور هست

سلام
پرش اسم غلاتی به زبان ترکیِ، فارسیش چی می شه؟!

بزرک همون زَیرح هس به ترکی
ما یه نوع داریم به رنگ قهوه ای سوخته که طبعش گرمه تفت میدیم و اسیاب میکنیم با پنیرمیخوریم یا یه جور دیگه
و یجور هم هس که همون تخم کتان به رنگ تیره هس بهش میگیم قیزیل زیرح

سلام. معنی گیاه هوه جویه چیه به فارسی ؟،
و خواص ان؟؟؟
تشکر

سلام با تشکر خیلی خوب بود. میخاستم بدونم که اسم ترکی گیاه اوسطوخودوس داغ قیزیل گولی نمیشه چرا که من به این اسم گرفتمش و همون خواص رو هم داره.

سلام نام فارسی قویون گولی چیست

82ساری گول

نام فارسی گیاه کیریش چیست

بلغورفارسی یارما هست

کلمه فارسی (مایانا) چیست؟

کرفس سیاه

فارسی زریلی چی میشه؟

بزرک همان برزک بفارسی است

سوپیرگه تخومی

معنی ماریانا به ترکی

بزرح فارسیش چیمیشه

خیلی مفید بود ممنونم

خیلی خوبه ممنون از راهنمایی هاتون اگه میشدکتاب کامل معرفی گیاهان دارویی به زبان‌های ترکی وفارسی با ارسال پیامک به در خانه فرستاده میشد خیلی خوب میشد

زی همان زاج است که در زبان ترکی به آن زی میگویند

نام گیاه هوه جوا فارسیش, چی میشه

اشنان کلمه فارسی چوغان است.

صبر زردیا آلبا

معادل فارسی گیاه تاش گلی چیست؟ تشکر

الگز ، نام فارسیش چیه ؟؟؟
تو خوی آش الگز میپزن

سلام وخسته نباشید
معادل ترکی انیسون چیست؟

نام ومعادل فارسی دوه قارنی که تو ۱۵۰ تا نیستش

دانه جارو. معنی لغوی

ممنون ساغ اول حداد عادلین جدوابادین ده بو فرهنگ وبوفولکلور وسواد یوخدی شکر اولسون بوجود غنی دیلیمیز وار

دوستان عزیز توجه کنید بعضی از کلمات واسمها معادل فارسی ندارند و مخصوص زبانزیبای ترکی میباشد خواهشا تلاش نکنید که حتما معادل فارسی برایش پیدا کنید شاید در آینده فرهنگستان حداد عادل یه چیزی برایش پیدا کند که زبان از گفتنش قاصر باشد

نام کردی گیاه بوقناق چیست؟

سلام بزرک که پودر شده رو از بچگی ما میخوردیم وبهمون میگفتن اسمش گووود هستش امروز من تخم کتان خوردم خیلی با اون فرق میکرد ایا همونه یا فرق میکنه

فارسی ات الماسی چی میشه؟

معادل فارسی بزرح دانه ای شبیه کنجد

هیزم قطعه قطعه شده یا غله خرد شده

سیپیرکه دنی

گفته دییگه بلغور

سلام. فارسی چوقان چی میشه ؟ ممنون

سلام خیلی ممنونم بابت اطلاعاتتون. خیلی عالی

ازواي چيه ؟

کیاه خرکوشگ ساچ چیه

زرح همان بزرک یا تخم کتان هستش

نام ترکی گیاه افکنان چیست

سلام. میشه لطف کنید و ترکی رزماری رو بهم بگید؟ممنون

قزل زعرح بزبان فارسی چی میشه؟

یارما اسم فارس چی میشه

سلام نام فارسی قره کرویز چی میشه؟

فارسی زیرح چیه؟؟؟؟

گیاه اکلیل کوهی به ترکی چی میشه ؟

به فارسی میگن بزرک که دونوع هست بزرک زرد و بزرک سیاه

معادل فارسی یاستی يارپاق چیست

لطفا زره را معادل فارسیشو بگین

باسلام وتشکرازاطلاعات جامع شما.لطفا بفرماییدنام ترکی خارمشک چیست.

احتمالا همان باریجه است که در ترکی به آن قاسنی و در انگلیسی به آن گالبانوم می گویند.

گمان می کنم که مکه باشد یعنی ذرت

دم اسب همان گیاه آت قویروغی است.

خیلی خوب بود.به خیلی جواب هام رسیدم.متشکرم

فارسی زیرح یا زره چیه

با سلام و تشکر از اطلاعات خوبتان. میخواستم ببینم گیاه منداب یا شابانک به ترکی چی میشه؟ و اینکه در آذربایجان رویش دارد یا نه؟ ممنونم

هووه جووه به فارسی گل ماهور یا خرگوشک می شود.

سلام اسمش گل محمدی

با عرض سلام وادب…واقعا جاداره از این عزیزان برای گرداوری این مطالب تشکر کرد

معنی فارسی هوجوع چی میشه؟

زره به فارسی چیست

بزرک کنجد نیست بلکه بالنگو همان بزرک میباشد

زرله چیست و فارسی چی میشود

نام فارسی زرییح

ترکی سیاهدانه چورک اوتو میباشد

سلام آویشن برگش کرده ولی کهکلیک اوته تیزه و از لحاظ طعم و بو زمین تا آسمان فرق دارد آویشن تنده ورنگ تیره تری دارد

فقط یک درگزی تخصصش تشخیص ای هاست

بزرک یعنی کنجد

نام ترکی بادرنجویه چی میشه

سلام‌گیاه سیماتو به ترکی چی میشه؟

همان شهرمیانه آذربایجان شرقی هست مابین زنجان وتبریز که قدیمی ترین شهرمیباشد.راه ابریشم ورودخانه قزل اوزن هم دراین شهرموجودیت دارد.

نام گل گازبان به ترکی آذری چی هستش

قارنی یاریق

یا پاچان در زبان فارسی

سلام. اسم مایانا در زبان فارسی را میخوام

سلام.خسته نباشید.گیاه بومی ترکیه ای به اسم ها یید اوتو،معادل فارسیش چیه؟ایادرایران میتونم این گیاه رو تهیه کنم؟ممنون و سپاس فراوان.

سلام. دانه تخم جارو به ترکی چی میشه؟

ملیسا نام ترکی باردرنجبویه

در شهر بناب و مراغه به ان باد رشبی می گویند

یکی از گیاهان زنیان است که در میانه می رود در زبان محلی به ان جاجیخ می گویند

با سلام
اسم ترکی بادرنجبویه چیست ؟

معادل فارسی یاستی یاپراق و میخواستم لطفا

طراحی و تولید: قافلانتی

مشاغل و خدمات محبوب ایرانی


نشونه بزرگترین بانک اطلاعات مشاغل ایران

Copyright 2009 AkaElectric! Inc. All rights reserved. W3C HTML

منبع: akairan.com

خاکشیر به زبان ترکیه

گياه شناسي:

گياه خاکشي گياهي است علفي و بوته اي که يک ساله يا دو ساله مي باشد. ارتفاع آن گاهي به يک متر مي رسد و اصولاً از قسمت هاي بالاي ساقه منشعب مي شود. برگ ها داراي بريدگي هاي زياد بوده و گاهي نخ مانند شده است. ميوه ها به صورت خورجين باريک به طول تا 3/5 سانتيمتر به صورت تقريباً عمودي بر روي انتهاي ساقه قرار مي گيرند. گل ها کوچک و به رنگ زرد روشن است. دانه ها بسيار ريز و به رنگ تقريباً نارنجي و يا مايل به قهوه اي و بيضي شکل هستند که در يک رديف داخل خورجين قرار گرفته اند. دانه هاي خاکشي که قسمت مورد استفاده دارويي گياه مي باشند را پس از رسيدن کامل ميوه و در مرداد و شهريور ماه جمع آوري مي کنند. گياه خاکشي در اکثر نقاط ايران رويش دارد. خاکشي بومي اروپا و نواحي معتدل و قاره آسيا، از جمله ايران، عراق، پاکستان، افغانستان، چين، هند و شمال آفريقا مانند مصر، مراکش و الجزيره مي باشد.

تاريخچه:

خاکشي از قديم به عنوان اشتهاآور، مقوي معده، ضد تب، ملين و در مشکلات سوء هاضمه مورد استفاده بوده است. همچنين در زمان باستان جهت درمان اسهال خوني مورد استفاده بوده و توسط متخصصان گياهان دارويي به نام Sophia .chirugorum به معني « عقل جراحان» ناميده مي شده است

ترکيبات مهم:

مهم ترين ترکيبات دانه خاکشي شامل گلوکز اينولات ها بوده که شامل آليل ايزوتيوسيانات، بوتنيل ايزوتيوسيانات، سيانو 3 و 4- اپي تيو بوتان، 5- متيل تيوپنتانيتريل، 3- فنيل پروپيونيتريل، 4- متيل تيوبوتيل ايزوتيوسيانات و 2- فنيل اتيل ايزوتيوسيانات مي باشند. ترکيبات ديگر شامل اسيدهاي چرب پالميتيک، لينولنيک، اولئيک و استئاريک مي باشند. املاح موجود در دانه شامل گوگرد، کلر، فسفر، آهن، پتاسيم، کلسيم، سديم و منيزيم مي باشند. دانه همچنين حاوي پروتئين، صمغ، موسيلاژ، چربي و ترکيبات ازت دار است.

اثرات مهم:

در طب عوام و سنتي از دانه هاي خاکشي به عنوان درمان اسهال، ادرارآور، تب بر، رفع التهاب کليه، دفع کرم و درمان آب آوردن انساج به صورت جوشانده استفاده مي شده است. از قديم در ايران خاکشي را با آب سرد مخلوط و به عنوان ملين و خنکي مصرف مي نموده اند.

مطالعات فارماکولوژيکي در مورد خاکشي چندين خاصيت آن را روشن نموده است: صمغ و موسيلاژ روي دانه خاکشي با جذب آب متورم شده و توليد ژل حجيمي مي نمايد که داراي خاصيت نرم کننده بوده و باعث سهولت خروج مدفوع و اثر ملين آن مي شود. اصولاً ايزوتيوسيانات ها داراي خاصيت ضد ميکروب بوده، به همين دليل خاصيت ضد تب خاکشي را مي توان به آنها نسبت داد. از طرفي چون هورمون تيروئيد ظاهراً وابسته به تنظيم درجه حرارت بدن مي باشد، ممکن است با کاهش توليد و ترشح تيروکسين، متابوليسم بازال کاهش يافته و درجه حرارت بدن متعاقب آن کاهش يابد.

طريقه و ميزان مصرف :

_خيسانده: خاکشي را در آب سرد براي چندين ساعت بخيسانيد و ميل کنيد.

_جوشانده: خاکشي را به مدت 10 دقيقه با آب بجوشانيد و پس از سرد شدن مخلوط را ميل نماييد.

_ضماد: براي رفع زخم، جراحات و رفع ورم ها، خاکشي را کوبيده و به صورت ضماد درآوريد. ضماد به صورت موضعي مورد استفاده خواهد بود.

در کتاب مخزن الدويه درباره خاکشي چنين نوشته است:

خبه يا خاکشي دو نوع مي باشد، يکي ريزه که رنگ آن مايل به سرخي و طعم آن اندکي مايل به تلخي است و دوم از آن بزرگتر و رنگ آن سرخ مايل به تيرگي مي باشد و هر دو خودرو در صحراها و باغ ها و دامن کوه ها مي رويند. داراي خاصيت مقوي معده و هاضمه بوده و جهت گرفتگي آواز و نيکويي رنگ رخسار مفيد است. براي حصبه و برودت احشا و خروج خلط سينه و ريه مفيد است. محرک قواي جنسي است، به خصوص اگر هر روز دو مثقال ( 10 گرم) از آن را با چهار مثقال( 20 گرم) شکر کف نمايند. ضماد آن براي زخم ها، ورم ها و نقرس سودمند است. همچنين براي سرفه مزمن و جهت شش، جگر و زخم هاي رحم نافع است.

از قديم خاکشي در طب عاميانه به اشکال زير مورد استفاده بوده است:

به عنوان ضد سم حدود 1 مثقال(پنج گرم) از دانه ها را بشوييد و با آب يا گلاب به اندازه اي بجوشانيد تا دانه ها شکفته گردند. سپس نيم گرم از آن را به مسموم بخورانيد. در اين حالت ايجاد تهوع و قي مي کند. اين کار بايد تکرار شود تا قي متوقف گردد. براي رفع اسهال کودکان يک قاشق خاکشير را بشوييد و در ظرفي بريزيد و روي حرارت کم به هم بزنيد تا بو داده شود. آنگاه به آن کمي عسل بيفزاييد و هر نيم ساعت يک قاشق چايخوري از آن به کودک بخورانيد.

براي نيکويي رنگ رخسار هر روز دو مثقال خاکشي و چهار مثقال شکر تا 10 روز به صورت خوراکي مصرف کنيد.

براي درمان زخم ها و ورم هاي بدن از ضماد آن استفاده مي شود. ضماد آن براي تسکين دردهاي نقرس مفيد است. براي دفع سنگ کليه از مخلوط خارشتر، خاکشير و ترنجبين به صورت جوشانده، صبح ناشتا مصرف گردد.

براي چاق شدن، خاکشير با شير تازه مصرف شود. براي برطرف شدن جوش هاي صورت يک قاشق ترنجبين و دو قاشق غذاخوري خاکشير را مخلوط کرده و هر روز صبح، ناشتا ميل شود. اين عمل بايد دو هفته ادامه يابد.

نکات قابل توجه:

1 – دانه هاي خاکشي بايد در ظروف سربسته، دور از نور، حرارت و رطوبت نگهداري شوند.

2 – گاهي دانه هاي گياهان خانواده خاکشي که مشابه با آن مي باشند به اشتباه توسط مردم مورد استفاده قرار مي گيرند، لذا بايد به رنگ، اندازه و شکل دانه ها دقت کافي نمود.

خواص خاک شیر

خاکشیر : ضد عفونی کننده . پاد زهرخوبی برای نقرس می باشد به نوعی در درمان سرطان مفید است . برای کسانی که مزاجشان سودایی است مفید می باشد . اثر معجزه آسا ئارئ . تب بر خوبی است . تقویت کننده معده است اشتها را تحریک می کند . رنگ تیره شما را باز می کند .  و خواص های دیگر به شرح ذیل :

خاكشير گياهي است علفي يكساله يا دو ساله كه ارتفاع ساقه آن تا يك متر نيز مي رسد . پائين گياه كرك دراست در حاليكه بالاي آن بدون كرك مي باشد.

تخم اين گياه كه همان خاكشير است ريز و كمي دراز و معمولا به دو رنگ وجود دارد يكي از آنها قرمز كه داراي طعم كمي تلخ است و ديگري برنگ قرمز تيره مي باشد.

خواص داروئي:

1) خاكشير از نظر طب قديم ايران گرم و تر است.

2) التيام دهنده زخم و جراحات است .

3) جوشانده خاكشير براي رفع اسهال هاي ساده و رفع ترشحات زنانگي مفيد است .

4) خاكشير ادرار آور است .

5) خاكشير تب بر است .

6) براي دفع كرم مفيد است .

7) التهاب كليه را برطرف مي كند.

خاکشیر به زبان ترکیه

8) سرخك و مخملك را دوا مي كند و به عنوان خنک کننده در امراض حصبه مطبقه و آبله تجویز شده است

9) خاكشير صدا را باز مي كند .

10) براي از بين بردن كهير و التهابات پوستي از خاكشير استفاده كنيد .

11) از گلها و برگهاي گياه مي توان براي رفع بيماري ناشي از كمبود ويتامين C استفاده كرد.

12) سنگ كليه را دفع مي كند.

13) براي برطرف كردن جوشهاي صورت كه بعلت خوردن چربي و شيريني زياد ايجاد مي شود بايد جوشانده يك قاشق ترنجبين را با دو قاشق غذاخوري خاكشير مخلوط كرده و هر روز صبح ناشتا بمدت دو هفته آنرا ميل ميل كنيد تا جوشها از بين برود. شربت خاکشیر علاوه بر اینکه طعم بسیار خوبی دارد برای رفع عطش نیز میتوان از آن استفاده کرد.

از این گیاه به شیوه های دیگر هم میتوان استفاده نمود که در زیر به آن اشاره خواهیم کرد.

منبع : attarikimia88.blogfa.com

منبع: beytoote.com

بهترین مشاغل و خدمات شهر خود را ، در سایت نشونه پیدا کنید.

%PDF-1.6
%
44788 0 obj
>
endobj

44819 0 obj
>/Filter/FlateDecode/ID[]/Index[44788 70]/Info 44787 0 R/Length 131/Prev 2434795/Root 44789 0 R/Size 44858/Type/XRef/W[1 3 1]>>stream
hbbd“`b“=”A$.^-

طریقه و میزان مصرف :_خیسانده: خاکشی را در آب سرد برای چندین ساعت بخیسانید و میل کنید._جوشانده: خاکشی را به مدت 10 دقیقه با آب بجوشانید و پس از سرد شدن مخلوط را میل نمایید._ضماد: برای رفع زخم، جراحات و رفع ورم ها، خاکشی را کوبیده و به صورت ضماد درآورید. ضماد به صورت موضعی مورد استفاده خواهد بود.خاکشیر به زبان ترکیه

در کتاب مخزن الدویه درباره خاکشی چنین نوشته است:خبه
یا خاکشی دو نوع می باشد، یکی ریزه که رنگ آن مایل به سرخی و طعم آن اندکی
مایل به تلخی است و دوم از آن بزرگتر و رنگ آن سرخ مایل به تیرگی می باشد و
هر دو خودرو در صحراها و باغ ها و دامن کوه ها می رویند. دارای خاصیت مقوی
معده و هاضمه بوده و جهت گرفتگی آواز و نیکویی رنگ رخسار مفید است. برای حصبه و برودت احشا و خروج خلط سینه
و ریه مفید است. محرک قوای جنسی است، به خصوص اگر هر روز دو مثقال ( 10
گرم) از آن را با چهار مثقال( 20 گرم) شکر کف نمایند. ضماد آن برای زخم ها،
ورم ها و نقرس سودمند است. همچنین برای سرفه مزمن و جهت شش، جگر و زخم های
رحم نافع است.

از قدیم خاکشی در طب عامیانه به اشکال زیر مورد استفاده بوده است:به
عنوان ضد سم حدود 1 مثقال(پنج گرم) از دانه ها را بشویید و با آب یا گلاب
به اندازه ای بجوشانید تا دانه ها شکفته گردند. سپس نیم گرم از آن را به
مسموم بخورانید. در این حالت ایجاد تهوع و قی می کند. این کار باید تکرار
شود تا قی متوقف گردد. برای رفع اسهال کودکان یک قاشق خاکشیر را بشویید و در ظرفی بریزید و روی حرارت کم به هم بزنید تا بو داده شود. آنگاه به آن کمی عسل بیفزایید و هر نیم ساعت یک قاشق چایخوری از آن به کودک بخورانید.برای نیکویی رنگ رخسار هر روز دو مثقال خاکشی و چهار مثقال شکر تا 10 روز به صورت خوراکی مصرف کنید.

برای درمان زخم ها و ورم های بدن از ضماد آن استفاده می شود. ضماد آن برای تسکین دردهای نقرس مفید است. برای دفع سنگ کلیه از مخلوط خارشتر، خاکشیر و ترنجبین به صورت جوشانده، صبح ناشتا مصرف گردد.برای چاق شدن، خاکشیر با شیر تازه مصرف شود. برای برطرف شدن جوش های صورت یک قاشق ترنجبین و دو قاشق غذاخوری خاکشیر را مخلوط کرده و هر روز صبح، ناشتا میل شود. این عمل باید دو هفته ادامه یابد.نکات قابل توجه:1 – دانه های خاکشی باید در ظروف سربسته، دور از نور، حرارت و رطوبت نگهداری شوند.2 –
گاهی دانه های گیاهان خانواده خاکشی که مشابه با آن می باشند به اشتباه
توسط مردم مورد استفاده قرار می گیرند، لذا باید به رنگ، اندازه و شکل دانه
ها دقت کافی نمود.

3 – باید
توجه داشت که شکل مصرف خاکشی در اثرات دارویی آن دخالت دارد، مثلاً خاکشی
مخلوط با آب سرد دارای خاصیت ملین(ضد یبوست) و خاکشی به صورت جوشانده دارای خاصیت ضد اسهال می باشد.در حالت اول صمغ و موسیلاژهای خاکشی در آب متورم شده و باعث رفع یبوست می شوند، در حالی که در جوشانده ترکیبات داخل خاکشی استخراج شده و خاصیت ضد اسهال را ایجاد می نمایند.خواص خاک شیرخاکشیر : ضد عفونی کننده . پاد زهرخوبی برای نقرس می باشد به نوعی در درمان سرطان مفید است . برای کسانی که مزاجشان سودایی است مفید می باشد . اثر معجزه آسا ئارئ . تب بر خوبی است . تقویت کننده معده است اشتها را تحریک می کند . رنگ تیره شما را باز می کند . و خواص های دیگر به شرح ذیل :خاکشیر
گیاهی است علفی یکساله یا دو ساله که ارتفاع ساقه آن تا یک متر نیز می رسد
. پائین گیاه کرک دراست در حالیکه بالای آن بدون کرک می باشد.تخم این گیاه که همان خاکشیر است ریز و کمی دراز و معمولا به دو رنگ وجود دارد یکی از آنها قرمز که دارای طعم کمی تلخ است و دیگری برنگ قرمز تیره می باشد.

خواص داروئی:1) خاکشیر از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است.2) التیام دهنده زخم و جراحات است .3) جوشانده خاکشیر برای رفع اسهال های ساده و رفع ترشحات زنانگی مفید است .

4) خاکشیر ادرار آور است .5) خاکشیر تب بر است .6) برای دفع کرم مفید است .7) التهاب کلیه را برطرف می کند.

8) سرخک و مخملک را دوا می کند و به عنوان خنک کننده در امراض حصبه مطبقه و آبله تجویز شده است9) خاکشیر صدا را باز می کند .10) برای از بین بردن کهیر و التهابات پوستی از خاکشیر استفاده کنید .

11) از گلها و برگهای گیاه می توان برای رفع بیماری ناشی از کمبود ویتامین C استفاده کرد.12) سنگ کلیه را دفع می کند.

13) برای برطرف کردن جوشهای صورت که بعلت خوردن چربی و شیرینی زیاد ایجاد می شود باید جوشانده یک قاشق ترنجبین را با دو قاشق غذاخوری خاکشیر مخلوط کرده و هر روز صبح ناشتا بمدت دو هفته آنرا میل میل کنید تا جوشها از بین برود. شربت خاکشیر علاوه بر اینکه طعم بسیار خوبی دارد برای رفع عطش نیز میتوان از آن استفاده کرد.

 

 

 

 

 

خاکشیر به زبان ترکیه

 

 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارسال دیدگاه

وبسایت بیاموز، توسط مجموعه ای از کارشناسان زبان با هدف کمک به یادگیری زبان های مختلف برای فارسی زبانان طراحی شده است. تمام تلاش ما در طراحی این وبسایت ایجاد یک محیط کامل آموزشی برای یادگیری به ویژه برای نوآموزان بوده. محصولات گروه آموزشی بیاموز در حال حاضر شامل این وبسایت، اپلیکیشن و دیکشنری آموزشی بیاموز است.

از طریق معرفی ما به دوستان یا لینک کردن وبسایت ما، به ما در انتشار محتوای بهتر کمک کنید.

اپلیکیشن “زبان بیاموز” با هدف بهبود فضای یادگیری و دسترسی پذیری بهتر برای زبان آموزان توسط تیم بیاموز ایجاد شده است. این اپلیکیشن در حال حاضر شامل محتوای بسیار وسیعی برای زبان های انگلیسی، آلمانی و فرانسه است. ما به صورت دائم در تلاش برای بهبود محتوا و امکانات این اپلیکیشن هستیم.

اپلیکیشن زبان بیاموز را می توانید از طریق این صفحه دانلود کنید.

تمام مطالب این وبسایت به وسیله نویسندگان وبسایت ترجمه، تالیف یا آماده سازی شده و هرگونه کپی برداری یا استفاده تجاری از آن ممنوع است.

 ننه کران وگیاهان داروئی

 

   ترکی آذربایجانی (محاوره ننه کران ومنطقه)               معادل فارسی

–    آت قویریغی                                                   بهمن (شال دم)

 –   آجی بی­آن                                                       تلخه بیانخاکشیر به زبان ترکیه

–   آغ اُت، وَلَ میر                                                 یولاف وحشی

–    آلا قانقال (آلا قالقان)                                        کنگر صحرایی

–       اِشَّح خشخاشی                                             ورث

–   اِشّح یونجاسی، سَبَرگَ یونجاسی (ساری یونجا)   یونجه زرد

 –       اَمَن کُمَنجی (دوومَچَه)                                     پنیرک

–        اوزَرّیح                                                          اسپند

–    اوش قولاخ، سَبَرگَ                                        شبدر

 –   اوشقون                                                     ریواس

–      اَوَلیح                                                         ترشک مواج

–   ایسپناخ                                                     اسفناج

–  ایلان یاستیغی                                           نی لویی

–  بوبنه                                                        بابونه

–  بادامچا                                                      بادام کوهی

–   بالدیرقان                                                   گلپر

 –   بَنوشَه                                                     بنفشه

–    بَزَرَه (بزرک)                                             بزرک، بذر کتان

–   بوی تیکان (بوییک تیکان)                             تمشک

–    بویاق                                                     روناس

–   بویمادَرَن                                                 بومادران

–   بیزوشا                                                   بارهنگ کبیر

–   بیلاغ اوتی (بولاغ اوتی)                              علف چشمه

–      پازی تره سی                                           برگ چغندر

–    پیتیراخ (دُویز پیتراغی)                                توق

–    پیرپیز                                                      آتشین

–   پیش­ پیشان                                              بیدمشک

–     پیشیگ اوتی                                             علف گربه، سنبل­الطیب

–     پیشیه جیرناغی، جوجَ گوزی، چنته چوبان        کیسه کشیش

–     تَرَ توندَ، آجی تَرَ                                         شاهی، تره تیزک

–      توپّیز (قوش قونماز)                                     شکرتیغال، قندورک

–   توحلیجَه                                                   چای کوهی

–    تورپَح (تورپک)                                           خردل وحشی

–    تورشَح (تورشک)                                        ترشک

–    تولکی قویریغی                                           دم روباهی، جو وحشی

–   جین قارپیزی                                              کَوَر، هندوانه ابوجهل

–    چاتلانقوش، آغ ساقیزی، پیرآغاجی                 بنه                                                 خاکشیر به زبان ترکیه

 –     ختمی گولی                                             گل ختمی

 –   خَشَه                                                       اسپرس

–   داری                                                        ارزن

–   داش جاباغی                                            گلسنگ

 –   داغ سوغانی                                             پیاز کوهی

 –    داغ مَرزَسی                                              مرزه کوهی

 –    دامارّیجا (بوی یارپاغی)                                بارهنگ صغیر

 –   دَلَ بنگ                                                    رازیانه

–  دلی بات بات                                             بنگدانه

 – دمیرتیکانی                                              خارخاسک

 –   دَوَ تیکانی یانداخ (یانداق)                             خار شتر

 –   دَوَدابانی                                                  گوش خرگوش

 –    دوشان آلماسی، چالقی                              شیرخشت، چالگو

–   دوه دابانی                                                 زیره هرز زراعی

–  دیل قانادان                                                شیرپنیر

 –   زیریش (زیریشک)                                       زرشک

 –    ساباح­ گُرَسَن                                            اویارسلام، آبیارسلام

 –   سارماشیخ، پوشَنَ                                     پیچک صحرایی

–    ساری تیکان                                             گلرنگ وحشی

–   ساری گول                                               نسترن مطعر (زرد)

–   سرچَ اُتی                                                 گندمک، گندم دانه تسبیحی

 – سوپورگَه                                                  سورگوم جارویی

–  سوتتوجَ، سوتّی یَن                                    فرفیون

 –  سووآلاخ                                                  موسیر

–  سُوید                                                      بید

–    سُوید اُتی                                               هفت بند ایرانی

 –  سهلاب                                                   ثعلب باتلاقی

 –   سیغیرقویریغی (سیرقویریغی)                      گل ماهور، خرگوشک

 –   شادَنَه یا(چتنه)                                                    شاهدانه

–     شاماما                                                   دستنبو

–   شَاتَره (شاتَرَسی)                                      شاه تره

–    اِشّح لالَسی                                  شقایق وحشی

 –  شلقم                                                      سیب زمینی ترشی

 –   شووَرَن                                                      خاکشیر

 –   شیرین بی­آن                                                شیرین بیان

–    صابون                                                        سیلن، قلیونک

 –  خُروز داشّاغی                              قدومه

–    قارا یمیشان                                               زالزالک وحشی

 –  قاراغاش (قَرَغاش)                                       نارون

–   قارامیخ                                                     شبیه چالی

–  قارایارپاخ، قاراقولاخ                                      مریم گلی

 –  قارچیچه­یی (دانا داشّاغی)                           گل حسرت

–   قارقا تاباغی، هویارپاغی، مُش یارپاغی              باباآدم

 –   قاطیر قویریغی                                             پنجهک، علف باغ

–  قان قورودان                                                قیاق

–   قیرخ بوروم، گِچی اوتی                                 دم اسب

 –   قَزاَیاغی (قازاَیاغی)                                      پای غازی، غازپا

–   قزیل گول                                                  گل محمدی، گل گلاب

 –   قلمه                                                        تبریزی

 –  قَمیش                                                     نی

 –  قوزی قولاغی                                           گاوزبان بدل (ایتالیایی)

 –   قوش اَبَّ یی، خرمن اوتی                           علف هفت بند

 –     قَی نَنَ دیلی                                            کاکتوس راکتی

 –   قیتدیرقا                                                  افدرا، ریش بز، ارمک

 –   قیزلار اوشقونی                                        شبیه اسپند

 –    قیلپین                                                   جومیش (علف پشمکی)

–   کروشنه                                                  گاودانه

 –    کروویز                                                   کرفس

 –    کّکیرَ (قاراباش، گوباش)                             گل گندم

 –  کهلی اوتی (کهلیک ­اوتی)                           آویشن

–   گچی بوینیزی                                           خرنوب، جولدوزک

 – گلین بارماغی                                           انگشت عروس

   گوزبان، گوزابان، سیغیر دیلی، دیل اوتی          گاوزبان

–     گوش اوزومی                                           تاج ریزی

 –  گوش دیلی                                              درخت زبان گنجشک، ون

 –  گیزی تیکانی، اَل یاندیران                             گزنه

 –   گیلدیک (ایت برنی)                                    نسترن کوهی، نسترن شرقی

 –   میخنگ (قرنفیل)                                       میخک

 –  مین چیچک                                              شاهپسند

 –  نوروز گولی                                               خیارک

 –   وَرَک                                                       رز ایرانی، علف خرس

 –   هنقیلیش (خنقیلیش) داغ ­تَرَسی                  شیر مرغ، علف تگرگی

 –   یارااوتی، قان قورودان                                   بومادران هزاربرگ

 –   یارپیز                                                         پونه

 –   یارما                                                         بلغور

–   یاغلیجا، شوران                                           سلمه­ تره

 –  یربادامی                                                    بادام زمینی

 –  یِل آپاران، یل قووان، شوشَ قلیان، قوناخ،           گل قاصد

 –  یِملیح (یملیک)                                             شنگ

–     یمیشان                                                      زالزالک

خاکشیر به زبان ترکیه
خاکشیر به زبان ترکیه
0

دوره مقدماتی php

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *