بیماری کندروسارکوم چیست

دوره مقدماتی php
بیماری کندروسارکوم چیست
بیماری کندروسارکوم چیست

31,520 بازدید

نویسنده: دکتر مهرداد منصوری “متخصص ارتوپدی”

کندروسارکوم Chondrosarcoma یک تومور بدخیم یا سرطان بدخیم استخوان است که جنس سلول های سازنده آن از غضروف است. این تومور میتواند در داخل استخوان یا در سطح آن تشکیل شود. سن بروز آن در بالغین است و بندرت در نوجوانان و جوانان دیده میشود.

این تومور معمولاً رشد آرامی داشته و بیشتر در استخوان های لگن، شانه و ران و بازو دیده میشود. گاهی اوقات در بیمارانی که تومور خوش خیم غضروفی به نام انکندروم دارند ممکن است این تومور سرطانی بوجود آید.بیماری کندروسارکوم چیست

 

دوره مقدماتی php

فهرست مطالب .

درد مهمترین علامت این تومور است که ممکن است در شب یا حین فشار دادن به استخوان مبتلا بیشتر شود. گاهی تورم در اندام و در محل تومور دیده میشود. گاهی استخوان مبتلا در محل تومور آنقدر ضعیف میشود که در اثر یک ضربه کوچک شکسته میشود.

وقتی تومور در اندام تحتانی است ممکن است موجب لنگش شود و وقتی نزدیک مفصل است ممکن است محدودیت حرکتی ایجاد کند. اگر در لگن بروز کند ممکن است موجب فشار به مجاری ادراری و ایجاد علائمی مثل تکرر ادرار کند.

 

 پزشک ارتوپد از رادیوگرافی ساده، سی تی اسکن، ام آر آی، اسکن استخوانی برای تشخیص و بررسی توده سرطانی استفاده میکند.

نمونه برداری از توده استخوانی و بررسی آن توسط پاتولوژیست تشخیص قطعی را مشخص میکند. گاهی سلول های سرطانی به ریه کسترش پیدا میکنند پس رادیوگرافی از قفسه سینه ممکن است به تشخیص کمک کند.

 

 مهمترین روش های درمانی کندروسارکوم عبارتند از :

 

شیمی درمانی تاثیر زیادی در کندروسارکوم ندارد ولی در بعضی موارد که تومور خیلی مهاجم است بکار برده میشود.

در حین جراحی بافت سرطانی با مقداری از استخوان سالم اطرافش برداشته میشود. محل خالی شده یا با یک فلز که به جای استخوان گذاشته میشود جایگزین میشود ( مثلاً استفاده از مفصل مصنوعی وقتی تومور در نزدیک مفصل بوده است) و یا از پیوند استخوان برای جایگزین شدن استخوان از دست رفته استفاده میشود.

گاهی اوقات وسعت رشد تومور آنقدر زیاد است که به مناطق زیادی از اندام منتشر شده است و یا عروق و اعصاب اندام را به شدت آسیب زده است. در این موارد ممکن است بهترین راه برای بیمار قطع عضو باشد.

این مقاله چقدر مفید بود ؟

لطفا در زیر امتیاز بدهید

2020-05-07

2020-04-10

2020-03-10

2020-02-14

2020-01-31

2019-12-20

2019-12-13

بیماری کندروسارکوم چیست

2019-12-06

2019-12-03

2019-11-24

2019-11-10

2019-10-25

  

  • عکس نوشته های باحال دخترونه برای پروفایل
  • ایران ارتوپد  دانشنامه آسیب ها و بیماری های استخوان و مفاصل

    دکتر مهرداد منصوری  تهران. سعادت آباد. میدان سرو. ابتدای خیابان شهید بخشایش. نبش خیابان بهار یکم. ساختمان بخشایش

    تلفن 231 40 221 – 021

    این سایت حاوی اطلاعاتی در باره بیماری ها و درمان آنها است. این اطلاعات صرفا به منظور افزایش آگاهی و اطلاعات شما در سایت قرار داده شده است و به هیچ وجه جایگزین مراجعه مستقیم به پزشک برای تشخیص و درمان نیست. شما مجاز نیستید به هیچ طریقی از این اطلاعات برای تشخیص، درمان یا هر اقدام دیگری در مورد بیماری یا مشکل فیزیکی بدن خود یا فرد دیگری استفاده کنید.

    4

    پيش زمينه: كندروساركوم تومور اوليه بدخيم بافت غضروفي است كه بيشتر در سنين بالا و بعد از دهه چهارم و پنجم تشخيص داده مي شود. شايع ترين محل بروز اين تومور در استخوان هاي پهن ناحيه لگن و اطراف شانه و استخوان ران مي باشد. با توجه به عدم پاسخ اين توموربه شيمي درماني و راديو تراپي، عمل جراحي برداشتن تومور با حاشيه وسيع، درمان اصلي اين بيماري است. هدف از اين مطالعه، بررسي نتايج درمان و طول عمر بيماراني است كه كندروساركوم لگن داشتند.مواد و روشها: مطالعه به صورت گذشته نگر و مقطعي برروي 28 بيمار (19 مرد و 9 زن) مبتلا به كندروساركوم لگن كه در 20 سال گذشته مراجعه كرده بودند، انجام شد. ميانگين سن 38.9 سال و ميانگين مدت زمان پيگيري 27.8 ماه بود. در اين بيماران علايم باليني، روش هاي جراحي، عوارض و ميزان «زنده ماندن» بررسي شد. كارآيي مفصل لگن بيماران در قيد حيات با سيستم نمره دهي هريس (HHS) محاسبه گرديد.يافته ها: بيشتر بيماران با درد و توده قابل لمس به عنوان اولين علامت بيماري مراجعه نمودند و 2 بيمار در زمان شروع علايم، متاستاز ريوي داشتند. در 23 بيمار، كندروساركوم اوليه و در 5 بيمار ثانويه به كندروساركوم بود. 16 بيمار درجه بدخيمي پايين و 12 بيمار درجه بدخيمي بالا داشتند. 21 بيمار با جراحي حفظ اندام و 5 بيمار با برداشتن يك نيمه لگن درمان شدند. 2 بيمار نيز هيچ گونه جراحي نداشتند. در پايان مطالعه 14 بيمار (12 بيمار از گروه جراح حفظ اندام و 2 بيمار از گروه قطع اندام از لگن) زنده ماندند كه از اين تعداد 2 بيمار عاري از بيماري، 10 بيمار داراي متاستاز ريه و 2 بيمار عود موضعي در لگن داشتند. ميزان «زندگاني عاري از بيماري» 32% و ميزان «زنده ماندن» در بيماران كندروساركوم لگن 27% بود. در بيماران در قيد حيات نمره هريس (HHS) ۷۱ محاسبه شد. نتيجه گيري:‌ تشخيص زودرس و جراحي با حاشيه مطمئن و وسيع بخصوص در ضايعات با درجه بدخيمي بالا باعث پيش آگهي بهتر و افزايش ميزان «زنده ماندن» و زمان «زندگاني عاري از بيماري» خواهد شد.

    نشانی: تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، نرسیده به پل بزرگراه شهید همت، خیابان شهید قموشی، خیابان بهار، نبش کوچه چهارم، پلاک 1
    بیماری کندروسارکوم چیست

    کدپستی: 1461965381

    تلفن و دورنگار: 4 الی 44265001

    کارگاه های آموزشی

    اخبار

    JCR

    خبرگزاری سیناپرس

    پیوندهای مرتبط

     

    شکل ۱- از چپ براست: رادیوگرافی ساده، سی تی اسکن ، و ام آر آی بیمار مبتلا به کندروسارکوم.

     

     

     

    بیماری کندروسارکوم چیست

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دیدگاه

    وبسایت

    %PDF-1.3
    3 0 obj
    >>>]
    /Contents 4 0 R>>
    endobj
    4 0 obj
    >
    stream
    xUO
    @WQ]wRb}>(Y y !JS=ׂcq橖
    އJ1ۍF;1,5aOXXO

    تهران- ایرنا- گفته می شود تومورهای استخوانی تنها دو دهم درصد از انواع سرطان ها را به خود اختصاص داده و نوعی است كه به گفته كارشناسان، به خاطر نادر بودن موارد ابتلا، گویا بدشانس ترین ها را گرفتار می كند.

    نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است

    نوع مقاله: گزارش مورد

    نویسندگان

    1
    دانشیار بیماری‏های دهان، فک و صورت، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

    2
    استادیار گروه آسیب شناسی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد

    3
    استادیار گروه رادیولوژی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیماری کندروسارکوم چیست

    4
    استادیار گروه پریودانتیکس دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد

    5
    دستیار تخصصی گروه بیماری‏های دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد

    چکیده

    کلیدواژه‌ها

    عنوان مقاله [English]

    نویسندگان [English]

    Introduction: Chondrosarcoma is a malignant tumor of cartilaginous origin. The most common type in the jaw is mesenchymal. Chondrosarcoma in maxillofacial region is an uncommon tumor and maxilla is more commonly affected than mandible. The aim of this paper is case report of a rare chondrosarcoma of the mandible.
    Case report: A 65-year-old woman was referred to Oral Medicine Department of Mashhad dental school with swelling over the buccal and lingual aspect of the anterior mandible. Swelling had been present for 1 year and had increased gradually in size over time. The patient did not have any systemic disase and was not currently taking any medications. Extraoral examination did not reveal any obvious facial swelling, asymmetry or cervical lymphadenopathy. Intraoral examination revealed an exophitic nodular and tendered lesion with smooth and purple surface. It was firm to rubbery in buccal aspect and bony in lingual surface with 3×3.5 diameters. Occlusal and panoramic radiographs revealed the multilocunar well defined and mixed radiolucent-redioopaque lesion from right mandibular first premolar to left mandibular first premolar. Subperiosteal ossification is revealed in the occlusal cross sectional radiography. Histopathological examination revealed chondrosarcoma (grade I). The patient was advised to undergo surgery, and the tumor was resected by segmental mandibulectomy.
    Conclusion: Clinical and radiographic feature at chondrosarcoma are varied, the incidence of this lesion in unusuall location like anterior of jaw with a well-delined feature and ossification could lead to clinican error and delaying treatment. Considering age, course and invasion could be helpful in diagnosis.

    کلیدواژه‌ها [English]

    مقدمه

    کندروسارکوما تومور بدخیم با منشا غضروفی می‏باشد؛ که بعد از میلوم مولتیپل و استئوسارکوم، سومین تومور بدخیم شایع استخوان فک است.(1) کندروسارکوما ناحیه فک و صورت تومور غیرشایعی می‏باشد که می‏تواند از یک توده رشدکننده با تمایز بالا شبیه به تومور خوش‏خیم غضروفی تا یک بدخیمی با درجه بالا با رفتار موضعی تهاجمی و پتانسیل متاستاز متفاوت باشد.(2و1) کندروساکوما می‏تواند در یک غضروف نرمال، کندروما یا اوستئوکندروما ایجاد شود، محیطی یا مرکزی باشد و معمولاً بروز آن در سنین 20-60 سال و با میانگین 40 سال می‏باشد. متاستاز در کندروسارکوم نادر است. اگرچه در موارد نادر انتشار متاستاز به وسیله کانال عروقی اتفاق می‏افتد و ریه شایع‏ترین محل متاستاز است.(1) شایع‏ترین نوع کندروسارکوم در فک نوع مزانشیمال است که نسبت به انواع دیگر رشد سریع‏تر، خاصیت بدخیمی بیشتر و متاستاز سریع‏تر دارد و بنابراین دارای پروگنوز ضعیف‏تر است(3و1) بقای 5 ساله آن 54-42% و بقای 10 ساله آن 28% می‏باشد.(3) طبق یک بررسی بر روی کندروساکوما که در سال 2000 توسط Izadi و همکاران انجام شد، از 331 مورد کندروسارکوما گزارش شده در سر و گردن، 124 مورد در ناحیه فک پایین بوده که از این تعداد فقط 11 مورد در ناحیه سمفیز بوده است.(4) هدف ارائه این مقاله بررسی یک مورد نادر کندروسارکوما در ناحیه قدام فک پایین و با نمای غیرمعمول رادیوگرافیک می‏باشد.

    گزارش مورد

    خانمی 65 ساله، با شکایت از تورم دردناک قدام فک پایین به بخش بیماری دهان دانشکده دندانپزشکی مشهد مراجعه کرد. طبق اظهار بیمار ضایعه ازحدود 1 سال پیش ایجاد شده بود و با سیر آهسته‏ای بزرگ شده بود. بیمار از

    لحاظ سیستمیک سالم بود و دارویی مصرف نمی‏‏کرد.

    مـعاینه خارج دهانی بیمـار، تورم قـابل مشاهده و یـا

    آسیمتری را نشان نمی‏داد، همچنین بیمار لنفادنوپاتی نداشت. در معاینه داخل دهانی، توده‏ اگزوفیتیک ندولر با سطح صاف به رنگ قرمز-ارغوانی با قوام سفت و در بعضی نواحی با قوام لاستیکی در باکال و با قوام استخوانی در لینگوال به اندازه تقریبی 5/3×3 سانتیمتر مشاهده می شد که از ناحیه دندان کانین فک پایین سمت راست تا کانین فک پایین سمت چپ گسترش داشت و در لمس حساس بود (تصویر 1). برای بیمار تقاضای کلیشه پانورامیک و اکلوزال فک پایین شد.

    در نمای رادیوگرافی یک ضایعه چند حفره‏ای منفرد در قدام فک پایین از ناحیه دندان پره مولر اول سمت راست تا دندان پره مولر اول سمت چپ مشاهده می‏شد که دارای حدود تقریباً مشخص و شکل تقریباً منظم به صورت ضایعه رادیولوسنت-رادیواپک بود و باعث تورم فک در ناحیه و استخوان‏سازی تحت پریوستی در سمت لبیال شده بود. نمای چندحفره‏ای ضایعه توسط کلیشه اکلوزال توپوگرافیک مورد تایید قرار گرفت. همچنین استخوان‏سازی تحت پریوست در کلیشه اکلوزال کراس سکشنال کاملاً مشهود بود (تصویر 2 و 3).

    با توجه به نمای کلینیکی و تصاویر رادیوگرافی، یک ضایعه بدخیم سنترالی با منشاء مزانشیمال (کندروسارکوم یا استئوسارکوم با Grade پایین) به عنوان تشخیص اول و یک تومورمتاستاتیک (پروستات یا پستان) به عنوان تشخیص دوم و سپس آملوبلاستوما به عنوان تشخیص سوم در نظر گرفته شد. بیمار تحت بیوپسی انسیژنال قرار گرفت. در بررسی هیستوپاتولوژی، تشخیص کندروسارکوما Grade I گذاشته شد و جراحی ضایعه صورت گرفت.

    در نمای هیستوپاتولوژیک نمونه ارائه شده، پرولیفراسیون نئوپلاستیک بدخیم سلول‏های مزانشیمال با توانایی تولید بافت غضروفی مشاهده شد. سلول‏ها اکثراً گرد تا بیضی با هسته کناری و چشم کبوتری بودند که دستخوش پلئومورفیسم و هایپرکروماتیسم خفیف و میتوزهای غیرطبیعی ناچیز شده‏ بودند، همچنین لاکون‏هایی با اندازه‏های متفاوت که بعضی حاوی 2 یا چند هسته بودند را تشکیل داده‏ بودند. با این حال در قسمت مرکزی دارای بلوغ بیشتری بودند. در اطراف ضایعه نواحی فیبرومیگزوئید و همچنین نفوذ سلول‏های تومورال به داخل استخوان نیز مشاهده ‏شد. خونریزی و به طور پراکنده سلول‏های آماسی نیز به چشم می‏خورد (تصویر 4 و 5).

    بحث و نتیجه گیری

    1 تا 3% کندروسارکوماها در سر و گردن اتفاق می‏افتد و حفره بینی و لارنکس شایع‏ترین نواحی درگیری می‏باشند.(5) معمولاً کندروسارکوما فک در قدام فک بالا اتفاق می‏افتد و اگر به طور نادر در فک پایین رخ دهد معمولاً در ناحیه مولر، راموس، کندیل، کرونوئید و در موارد اندکی هم در ناحیه سمفیز رخ می‏دهد. تومور به صورت تورمی صاف، معمولاً بدون درد و گاهی دردناک با ایجاد لقی در دندان‏های مجاور وگشاد کردن PDL تظاهر می‏یابد که حتی می‏تواند با ضایعات پریودونتال اشتباه شود.(5-1)

    بروز کندروساکومای فک معمولاً بین دهه 3 و 4 می‏باشد. بیشتر از 60% موارد در مردان و در فک بالا رخ می‏دهد. نوع مزانشیمال آن شایع‏ترین نوع می‏باشد. کندروسارکوما فک در مقایسه با بقیه استخوان‏های بدن پروگنوز ضعیف‏تری دارد.(7و6) برخلاف نوع مزانشیمال، کندروسارکوما رفتاری غیرتهاجمی و رشدی آهسته دارد و تا زمانی که تورم استخوانی ایجاد نکند, درد یافته شایعی نمی‏‏باشد. اگر تخریب‏کننده باشد، معمولاً توده‏ای با سطح صاف با قوام سفت روی استخوان لمس می‏شود که در مراحل نهایی ممکن است زخمی شود. دندان‏های درگیر ممکن است مهاجرت کنند و تحلیل استخوان را نشان دهند.(1)

     

     

     

     

    بیماری کندروسارکوم چیست

    تصویر 1 : در معاینه داخل دهانی توده‏ای اگزوفیتیک ندولر با سطح صاف به رنگ قرمز-ارغوانی با قوام سفت و در بعضی نواحی با قوام لاستیکی در باکال و با قوام استخوانی در لینگوال به اندازه تقریبی 3×5/3 سانتیمتر مشاهده می شد که از ناحیه دندان کانین فک پایین سمت راست تا کانین فک پایین سمت چپ گسترش داشت.

     

     

     

     

     

    تصویر 2 : نمای چند حفره‏ای ضایعه توسط کلیشه اکلوزال توپوگرافیک مورد تایید قرار گرفت. همچنین استخوان سازی تحت پریوست در کلیشه اکلوزال کراس سکشنال کاملاً مشهود بود.

     

    تصویر 3 : در نمای پانورامیک ضایعه چند حفره‏ای منفرد در قدام فک پایین از ناحیه دندان پره مولر اول سمت راست تا دندان پره مولر اول سمت چپ با حدود تقریباً مشخص و شکل تقریباً منظم به صورت ضایعه رادیولوسنت-رادیواپک مشاهده شد.

     

  • دانلود کتاب یادداشت های زیرزمینی داستایوفسکی
  •  

     

    تصویر 4 : نمای هیستوپاتولوژیک کندروسارکوما. سلول‏های سازنده غضروف علائم پلئومورفیسم را نشان می‏دهند.

     

     

     

    تصویر 5 : فلش سلول حاوی دو هسته را نشان می‏دهد.

    در نمای هیستوپاتولوژیک نمونه ارائه شده پرولیفراسیون نئوپلاستیک بدخیم سلول‏های مزانشیمال با توانایی تولید بافت غضروفی مشاهده می‏شود.بیماری کندروسارکوم چیست

    بیمار گزارش شده از نظر سنی در دهه هفتم قرار داشت و با ضایعه‏ای با رشد آهسته و قوام سفت (در بعضی نواحی لاستیکی و در بعضی نواحی استخوانی) که به رنگ قرمز-ارغوانی بود مراجعه نموده بود. ضایعه دردناک بود و دندان‏های درگیر جابجایی و لقی نداشتند.

    سن بیمار تقریباً مطابق با موارد ارائه شده در مورد کندروسارکوم فک بود که در اکثر گزارش‏ها بروز این ضایعه به صورت توده‏ای با رشد آهسته و گاهاً دردناک بوده است(5-1) که در این بیمار نیز علائم مشابهی وجود داشت.

    در بیمار ارائه شده تورم دردناک با سطح صاف با سیر حدود 1 ساله در ناحیه قدام فک پایین مشاهده شد، که از نظر مکان ضایعه این گزارش قابل توجه است، چراکه همان طور که اشاره شد، Izadi، تنها 12 مورد کندروسارکوما قدام فک پایین در میان 331 مورد را گزارش کرد.(4)

    Shirato و همکاران، یک مورد کندروسارکوم قدام فک پایین را گزارش کردند، که در آن مرد 39 ساله‏ای دارای یک توده رو به رشد در قدام فک پایین، با سیری 6 ماهه، بدون درد، بالقی دندان‏های قدام فک پایین و بدون لنفادنوپاتی بوده است.(8)

    Bernasconi و همکاران یک مورد کندروسارکوم در ناحیه کندیل فک پایین را گزارش کردند.(9)

    Angiero و همکاران نیز یک مورد کندروسارکوم در ناحیه زایده کورونوئید فک پایین را گزارش کردند که در آن، بیمار خانمی با شکایت از درد و تورم در سمت چپ صورت و در اطراف مفصل تمپورومندیبولار بوده است.(10)

    همچنین در گزارش مورد دیگری توسط Saini و همکاران یک مورد کندروسارکوم قدام فک پایین در خانم 43 ساله دارای تورم در قدام فک پایین مشاهده شد که بدون درد ولنفادنوپاتی و وجود لقی در دندان‏های قدام فک پایین بود.(2)

    در اکثر گزارشات، کندروسارکوم فک پایین با نمای لوسنسی با حدود نامشخص و تخریب کورتکس بوده است، اما کندروسارکوما دو چهره رادیوگرافیک متفاوت دارد، رادیولوسنت (در مراحل اول) تا رادیولوسنسی حاوی سایه‏های رادیواپک با اشکال و اندازه‏های متفاوت (تومور پیشرفته).(8و5و4و2و1)

    همچنین این ضایعه می‏تواند نمای استئوسارکوما را تقلید کند (عریض شدن لیگامان پریودونتال در هر دو مورد مشترک می‏باشد).(1) علائم رادیوگرافیک آن باعث می‏شود که کلینسین به اشتباه ماهیت خوش خیم برای آن متصور شود. ضایعه به صورت گرد یا بیضی و گاهی لبوله است. حاشیه‏های آن معمولاً مشخص و در بعضی موارد کورتیکه می‏باشد و گاهی مانند استئوسارکوم نمای اشعه خورشیدی پیدا می‏کند. رادیولوسنت با حدود نامشخص و رفتار تهاجمی ناشایع است. اغلب موارد حاوی توده‏های رادیواپک می‏باشد که گاهی نمای بید خورده نام می‏گیرد و ضایعه به طور نادر رادیولوسنسی صرف می‏باشد. گاهی کلسیفیکاسیون منتشر روی زمینه استخوان فک سوپر ایمپوز شده و نمای شیشه مات به خود می‏گیرد. معمولاً به دلیل رشد آهسته باعث تورم استخوان فک شده ولی تخریب استخوان نادر است.(11) همچنین به طور نادر نمای مولتی لاکونار هم برای آن گزارش شده است.(5و4) مهم‏ترین تشخیص‏های افتراقی نمای رادیوگرافیک ضایعه استئوسارکوم با تومورهای متاستاتیک می‏باشند. توجه به سیر ضایعه، سن بیمار و علائم تهاجم مثل لقی دندان، در تشخیص بالینی کمک‏کننده است. اگرچه نمای غیرمعمول بیمار گزارش شده چه از نظر موقعیت و چه از نظر چندحفره‏ای بودن در نمای رادیو گرافیک می‏تواند چالش تشخیصی ایجاد نماید.

    در بیمار ارائه شده، تخریب کورتکس مشهود بود، اما نمای مولتی لاکوناریا چند حفره‏ای موجود در کلیشه اکلوزال توپوگرافیک با سایر گزارشات متفاوت بود و از این لحاظ نیز ارائه این مورد قابل توجه می‏باشد.

    نمای هـیستوپاتولوژیک کنـدروساکوم بسیار متفـاوت

    است و از یک حالت تمایز یافته شبیه تومورهای خوش‏خیم با منشا غضروفی تا یک تومور با درجه بالای بدخیمی با رفتار تهاجمی موضعی و پتانسیل متاستاتیک متفاوت می‏باشد. پروگنوز بیمار بسیار وابسته به grade بافت شناسی آن می‏باشد.(11و8و5-1)

    تصویر کلاسیک هیستولوژیک آن به صورت جزائری از غضروف‏های هیالن تمایز یافته که در مجاورت آن سلول‏های کوچک بدخیم تمایز نیافته وجود دارند، می‏باشد.(3)

    در مورد گزارش مورد حاضر، نیز پرولیفراسیون نئوپلاستیک سلول‏های مزانشیمال با توانایی تولید بافت غضروفی که دستخوش هایپرکروماتیسم و میتوزهای غیرطبیعی ناچیز شده بودند مشاهده می‏شد. همچنین لاکون‏هایی با اندازه‏های متفاوت که بعضی حاوی 2 یا چند هسته بودند، تشکیل داده بودند در اطراف ضایعه نواحی فیبرومیگزوئید و همچنین نفوذ سلول‏های تومورال به داخل استخوان نیز مشاهده می‏شد. خونریزی و به طور پراکنده سلول‏های آماسی نیز به چشم می‏خورد.

    در مجموع می‏توان گفت نماهای بالینی و رادیوگرافی کندروسارکوما متعدد و متغیر است و بروز آن در نواحی غیرمعمول مثل قدام فک و حتی به صورت یک ضایعه با حدود کاملاً مشخص و همراه استخوان‏سازی نباید باعث اشتباه کلینیسین و به تاخیر انداختن درمان شود. توجه به سایر نکات در اخذ تاریخچه مانند سن، سیر و تهاجم می‏تواند در افتراق بالینی بسیار کمک‏کننده باشد.

    پاک فطرت, آتس سا, ثقفی, شادی, حسینی زارچ, حسین, مختاری, مجید رضا, سیدی, سید امیر, فرازی, فاطمه. (1390). گزارش یک مورد کندروسارکوما در ناحیه سمفیز فک پائین. مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد, 35(1), 59-64. doi: 10.22038/jmds.2011.980

    آتس سا پاک فطرت; شادی ثقفی; حسین حسینی زارچ; مجید رضا مختاری; سید امیر سیدی; فاطمه فرازی. “گزارش یک مورد کندروسارکوما در ناحیه سمفیز فک پائین”. مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد, 35, 1, 1390, 59-64. doi: 10.22038/jmds.2011.980

    پاک فطرت, آتس سا, ثقفی, شادی, حسینی زارچ, حسین, مختاری, مجید رضا, سیدی, سید امیر, فرازی, فاطمه. (1390). ‘گزارش یک مورد کندروسارکوما در ناحیه سمفیز فک پائین’, مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد, 35(1), pp. 59-64. doi: 10.22038/jmds.2011.980

    پاک فطرت, آتس سا, ثقفی, شادی, حسینی زارچ, حسین, مختاری, مجید رضا, سیدی, سید امیر, فرازی, فاطمه. گزارش یک مورد کندروسارکوما در ناحیه سمفیز فک پائین. مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد, 1390; 35(1): 59-64. doi: 10.22038/jmds.2011.980

    برای دریافت اخبار و اطلاعیه های مهم نشریه در خبرنامه نشریه مشترک شوید.

    This website uses cookies to improve service and provide tailored ads. By using this site, you agree to this use. See our Cookie Policy

    تومورهای استخوانی از موارد شایع در پزشکی هستند که نیازمند بذل توجه مخصوص هستند.

    درگیری توموری استخوانها ممکن است به صورت ثانویه باشد یعنی به علت درگیری دوردست استخوانی ناشی از بدخیمی در نقطه ای دیگر از بدن. به این حالت متاستاز استخوانی میگویند که نسبتا شایع است.

    تومورهای اولیه استخوان یعنی تومورهایی که منشا آنها از خود استخوان است و نسبتا در پزشکی نادرند. این تومورها میتوانند خوشخیم یا بدخیم باشند.

    معمولا اولین اقدام در برخورد با یک بیماربا علائم استخوانی در یک محل از بدن، رادیوگرافی ساده است. هیچ اقدام تشخیصی دیگر (از جمله ام آر آی و سی تی اسکن) جای رادیوگرافی ساده را نمیگیرند. در صورت کشف تومور استخوانی، بر اساس سن بیمار باید اقدامات دیگر انجام شودبیماری کندروسارکوم چیست

    این بیماران باید به جراح اروتوپد متخصص در زمینه تومور استخوانی ارجاع داده شوند. بیشتر این تومورها اولیه بوده و درمان آنها مستلزم اقدامات تشخیصی و درمانی ویژه است. بسته به بدخیم یا خوشخیم بودن تومور درمان آن متفاوت خواهد بود.

    تومورهای استخوانی در این بیماران غالبا به علت متاستاز و ثانویه هستند. در این بیماران در صورت مشاهده تومور استخوانی معمولا بررسی دقیق از نظر متاستاز و میلوم متعدد لازم است.

    در این پست به طور خلاصه چند ضایعه بدخیم استخوان را ذکر کرده ایم. در پست قبلی در مورد تومورهای خوشخیم استخوانی بحث کرده ایم. ان شاء الله در پست آخر در مورد متاستاز استخوانی بحث خواهیم کرد.

    تومورهای بدخیم اولیه استخوان نسبتا نادرند. سه نوع تومور اولیه بدخیم در استخوان شایع هستند. استئوسارکوم و یوئینگ در کودکان و کندروسارکوم در بالغین شایع اتفاق می افتند

    شایع ترین تومور بدخیم اولیه استخوان است و در کودکان اتفاق می افتد. به صورت توده و درد تظاهر می یابد و نیاز به روشهای تشخیصی متعدد مانند رادیوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی، و اسکن استخوان دارد. درمان آن جراحی و در صورت لزوم درمانهای تکمیلی مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی است.

    بیمار زیر از مراجعین مرکز پزشکی هسته ای ما است که در نهایت با تشخیص اوستئوسارکوم (خوشبختانه بدون متاستاز دوردست استخوانی) جراحی و درمان شد.

    از تومورهای بدخیم اولیه استخوان در اطفال است. معمولا با توده و درد و علائم عمومی مثل تب و خستگی و بی حالی تظاهر پیدا میکند. درمان آن با شیمی درمانی و نیز جراحی است.

    بیمار زیر از بیماران مرکز پزشکی هسته ای ما است که مبتلا به سارکوم یوئینگ در استخوان ران بود. خوشبختانه بیمار متاستاز استخوانی نداشت.

    شایع ترین تومور بدخیم اولیه استخوانی در بزرگسالان است. باید از تومورهای خوشخیم مانند انکندروم افتراق داده شود. درمان با جراحی و در صورت نیاز درمانهای تکمیلی مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی است.

    بیمار زیر نمونه ای از کندروسارکوم با گرید بالا (به همراه شکستگی در محل تومور) در استخوان بازوی یک بیمار بزرگسال است که به مرکز پزشکی هسته ای ما مراجعه کرده بود.

    رامین صادقی

    آبان نود و پنج

    مشهد، ایران

    September 21, 2019

    April 30, 2019

    March 4, 2019

    به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، سرطان استخوان زمانی روی می‌دهد که یک تومور یا بافتی غیر طبیعی در استخوان ایجاد شود. تومور ممکن است بدخیم بوده، بدین معنی که به سرعت رشد کرده و به دیگر قسمت‌های بدن نیز سرایت کند. هرچند معمولا به ندرت اتفاق می‌افتد که سرطان از استخوان‌ها شروع شود.

    انواع سرطان استخوان

    سرطان استخوان اولیه خطرناک‌ترین نوع این سرطان می‌باشد. این نوع بافت سرطانی به طور مستقیم در استخوان‌ها یا بافت اطراف آن، مانند غضروف تشکیل می‌شود. علاوه بر این سرطان می‌تواند از بخش دیگری از بدن به استخوان‌ها نیز سرایت کرده که به آن سرطان استخوان ثانویه گفته شده و از نوع اولیه آن شایع‌تر می‌باشد.

    انواع سرطان‌های استخوان اولیه عبارتند از:

    مولتیپل میلوما (میلوم متعدد): مولتیپل میلوما شایع‌ترین نوع سرطان استخوان بوده که در آن سلول‌های سرطانی از مغز استخوان شروع و باعث ایجاد تومور در استخوان‌های مختلف می‌شوند. این نوع سرطان معمولا در بزرگسالان روی داده و در میان دیگر سرطان ها، این نوع سرطان کاملا قابل پیش بینی می‌باشد.بیماری کندروسارکوم چیست

    استئوسارکوم: استئوسارکوم یا استئوژنیک سارکوم معمولا در کودکان و نوجوانان بیشتر از بزرگسالان شایع می‌باشد. این نوع سرطان در استخوان‌های بلند مانند پا‌ها و بازو‌ها بروز می‌کند. استئوسارکوم ممکن است از باسن، شانه یا دیگر نقاط بدن نیز شروع شود. این سرطان بر روی بافت‌های تامین کننده لایه بیرونی استخوان تاثیر می‌گذارد.

    کندروسارکوم: کندروسارکوم معمولا در افراد مسن و در قسمت‌های لگن، ران و شانه بروز می‌کند. این نوع سرطان در بافت‌های زیر غضروف تشکیل می‌شود. کندروسارکوم دومین سرطان شایع استخوان می‌باشد.

    سارکوم یوئینگ: سارکوم یوئینگ نوعی سرطان نادر بوده که یا از بافت‌های نرم اطراف استخوان شروع شده یا به طور مستقیم در استخوان‌های کودکان و جوانان تشکیل می‌شود. معمولا این نوع سرطان در استخوان‌های بلند مانند بازو و پا و همچنین لگن بروز می‌کند.

    علائم سرطان استخوان چیست؟

    علائم سرطان استخوان عبارتند از:

    ایجاد درد و تورم در استخوان‌ها

    ایجاد توده سفت و قابل لمس در استخوان‌های دست و پا

    احساس خستگی

    علائم سرطان استخوان که کمتر شایع می‌باشند عبارتند از:

    شکسته شدن استخوان‌ها به آسانی

    کاهش وزن

    عوامل ایجاد سرطان استخوان چیست؟

    علت سرطان استخوان دقیقا معلوم نبوده، اما عوامل خاصی می‌توانند در ایجاد آن نقش داشته باشند. این عوامل عبارتند از:

    رشد غیرطبیعی سلول: سلول‌های سالم به طور مداوم تقسیم شده و جایگزین سلول‌های قدیمی می‌شوند. پس از اتمام این فرایند، سلول‌های قدیمی از بین می‌روند. در این بین سلول‌های غیر طبیعی به حیات خود ادامه داده و شروع به تشکیل بافت‌هایی می‌کنند که به تومور تبدیل خواهند شد.

    پرتو درمانی: از پرتو درمانی می‌توان برای درمان سرطان استخوان استفاده کرد. هرچند در برخی افراد، استفاده از پرتو درمانی باعث ایجاد سرطان استئوسارکوم می‌شود. این احتمال وجود دارد که میزان بالای پرتو باعث ایجاد این عارضه شود.

    عوامل خطرزا در ایجاد سرطان استخوان

    عوامل خطرزا در ایجاد این سرطان عبارتند از:

    داشتن سابقه خانوادگی به ویژه ابتلا یه همین سرطان

    پرتو درمانی

    داشتن بیماری پاژه استخوان که در آن استخوان‌ها شکسته و سپس به صورت غیر طبیعی رشد می‌کنند

    داشتن تومور در غضروف

    تشخیص سرطان استخوان

    پزشکان بروز نوع اولیه این سرطان را به چند مرحله تقسیم می‌کنند. این مراحل محل ایجاد سرطان، عوارض، و تاثیر آن بر دیگر قسمت‌های بدن را شرح می‌دهند.

    مرحله ۱: در این مرحله سرطان استخوان گسترش پیدا نمی‌کند.

    مرحله ۲: در این مرحله این سرطان گسترش پیدا نمی‌کند، اما ممکن است پیشروی کرده و دیگر بافت‌ها را در معرض خطر قرار دهد.بیماری کندروسارکوم چیست

    مرحله ۳: در این مرحله، سرطان استخوان به یک یا چند ناحیه استخوان سرایت کرده است.

    مرحله ۴: در این مرحله، توده‌ی سرطانی به بافت‌های اطراف استخوان و دیگر اعضا مانند ریه‌ها یا مغز سرایت پیدا کرده است.

    پزشک با استفاده از روش‌های زیر، مرحله سرطان در استخوان‌ها را تعیین خواهد کرد:

    بافت برداری یا بیوپسی، که در آن نمونه کوچکی از بافت را برای تشخیص سرطان آزمایش می‌کنند

    اسکن استخوان به منظور بررسی شرایط استخوان‌ها

    آزمایش خون

    آزمایش‌های تصویری مانند اشعه ایکس، ام آر آی، و سی تی اسکن

    راه های درمان سرطان استخوان

    درمان سرطان استخوان به شرایط زیر بستگی دارد:

    مرحله سرطان

  • در دوران پریودی امکان بارداری هست؟
  • سن بیمار

    سلامت کلی بیمار

    اندازه و محل تومور

    درمان سرطان استخوان با دارو

    دارو‌های مورد استفاده در درمان سرطان استخوان عبارتند از:

    استفاده از دارو‌های شیمی درمانی برای درمان مولتیپل میلوما

    دارو‌های مسکن و ضد درد برای تسکین التهاب و درد

    مصرف بیس فسفونات‌ها برای حفظ و محافظت از استخوان‌ها

    مصرف دارو‌های سیتوتوکسیک به منظور توقف رشد سلول‌های سرطانی

    پرتو درمانی

    بیماری کندروسارکوم چیست

    پزشک ممکن است از پرتو درمانی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده کند.

    جراحی

    پزشک با استفاده از جراحی، تومور یا بافت‌های آسیب دیده را از بین خواهد برد. در موارد حاد، پزشک ممکن است عضو آسیب دیده را قطع کند.

    درمان‌های دیگر

    پزشک ممکن است از درمان‌های گیاهی نیز برای درمان سرطان استخوان استفاده کند. هرچند، استفاده از درمان‌های دیگر حتما باید تحت نظر پزشک باشد، زیرا این امکان وجود دارد که دارو‌های گیاهی با دارو‌های شیمیایی یا پرتو درمانی تداخل پیدا کنند.

    منبع:مجله اینترنتی ستاره

    کلیه حقوق این وب سایت متعلق به خبرگزاری دانشگاه آزاد اسلامی – آنا می باشد

    بیماری کندروسارکوم چیست
    بیماری کندروسارکوم چیست
    0

    دوره مقدماتی php

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *