
خواص دارویی و گیاهی :
دانههای ریز و یکدست شاهدانه که بافتی نرم و طعمی شبیه آجیل دارند، بسیار پرطرفدار هستند. این دانههای سبز و زرد رنگ را معمولا روی سالاد میپاشند و از حالت خام آن در شکلات و به جای تخم آفتابگردان استفاده میکنند.
مواد مغذی: دانههای شاهدانه، سرشار از پروتئین، اسیدهای چرب، کلسیم، فیبر، ویتامین E و دارای کلروفیل بالایی هستند. تخم شاهدانه باید در ظرف دربسته و در یخچال نگهداری شود؛ به این ترتیب از 3 تا 6 ماه قابل استفاده خواهد بود.
خواص: دانههای شاهدانه در موارد سرماخوردگی، ناراحتیهای پس از زایمان و استفراغ مورد مصرف قرار میگیرد؛ زیرا کمک زیادی به تسکین درد شکم و سوءهاضمه میکند. خوردن شاهدانه نشاطآور است و فعالیت گلبولهای ق خون را افزایش میدهد. دانههای شاهدانه، پروتئین فراوان و فیبر بالایی دارند و ویتامین E موجود در آنها برای پوست بسیار مفید است.
تخم کتان کمی بزرگتر از تخم کنجد است و پوسته نرم، صدفی شکل و درخشانی دارد. رنگ آن از کهربایی غلیظ شروع میشود و به قهوهای مایل به سرخ میرسد (بسته به اینکه درخت کتان طلایی باشد یا قهوهای) تخمهای کتان در دهان به راحتی خرد شده و مواد مغذی موجود در آنها جذب بدن میشود.
موارد استفاده: معمولا تخم کتان را پخته و روی برخی غلات میپاشند و مصرف میکنند. برخی افراد تخم کتان را روی سالاد هم میریزند و برخی دیگر به هنگام پخت غذاها از آن استفاده میکنند.
مواد مغذی: تخم کتان برای سلامت قلب مفید است و خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. همچنین سرشار از فیبر است و باعث کاهش کلسترول میشود. اگر تخم کتان را در یک ظرف دربسته در مکانی تاریک، خشک و خنک نگهداری کنید، تا سه ماه و حتی بیشتر قابل استفاده خواهد بود.
خواص:
تخم کتان باعث کاهش کلسترول بد خون (LDL) میشود. خوردن غذاهای کمچرب، ورزش کردن، کاهش مصرف نمک، قند و مصرف روزانه تخم کتان به طرز چشمگیری کلسترول را کاهش میدهد. چربی امگا3 و فیبر بالای تخم کتان در بهبود دیابت موثر است.
علاوه بر این دو مزیت مهم در مقابله با سرطان نیز نقش مهمی دارد و این به خاطر ترکیبات طبیعی و ضد سرطانی موجود در آن است.
فیبر بالای تخم کتان از سرطان روده پیشگیری میکند. کتان حرکات عادی رودهای را افزایش میدهد و باعث جذب بهتر آب میشود.
بنابراین از ایجاد یبوست و خشکی مدفوع نیز جلوگیری میکند. تخم کتان به خاطر وجود اسیدهای چرب امگا3، خاصیت ضد التهابی دارد. همچنین، علائم سندرم یائسگی را کاهش میدهد، از بیماریهای قلبی- عروقی جلوگیری میکند، سیستم دفاعی را تقویت میکند و مانع افسردگی و غمگینی مفرط میشود.
تخمه آفتابگردان
این تخمهها در قسمت پوست گل آفتابگردان یافت میشود و به رنگ سفید و خاکستری کمرنگ هستند.
خواص: ویتامینE فراوان که از بیماریهای قلبی – عروقی پیشگیری میکند، از مهمترین ترکیبات تخمه آفتابگردان است. تخمههای آفتابگردان دارای ترکیباتی هستند که حافظه و عملکردهای شناختی را بهبود میبخشند و کلسترول را پایین میآورند.
لیگنان موجود در تخمه آفتابگردان، از شما در برابر سرطانها محافظت میکند. تخمه آفتابگردان به دلیل دارا بودن خاصیت فیتواسترول (مادهای با ساختار شیمیایی شبیه به کلسترول) باعث کاهش کلسترول میشود.
این دانه سرشار از منیزیم است که باعث کاهش فشارخون و سردردهای میگرنی و سکته قلبی میشود. برای درمان اسهال خونی، سردرد، بیماری فتق، آرتروز و ورم سینه، درد معده، سنگ کلیه و بسیاری از بیماریهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
