جهت عضویت در گروه تلگرامی “اسامی ترکی گیاهان” که در راستای جمع آوری و احیای اسامی ترکی گیاهان با هدف استخراج و گسترش دانش بومی گیاهان آذربایجان ایجاد شده است، از لینک زیر کمک بگیرید:
https://t .me/joinchat/BmkY0BW2dF _YAe7PrRPmfg
————————————————————————-
مریم گلی به زبان ترکی
کتاب “اسامی محلی گیاهان آذربایجان” منتشر شد.
تألیف دکتر سلیمان جمشیدی و مهندس عادل رمضانی
ا بیش از 1400 نام محلی ترکی آذربایجانی و مطابقت آن با اسامی فارسی، انگلیسی و علمی
برای اطلاعات بیشتر با s.jamshidy@gmail.com تماس حاصل کنید.
(این کتاب فعلا در بازار موجود نمی باشد)
آشنایی کلی با گیاهان به رشته و تخصص خاصی نیاز و اختصاص ندارد. مردم عادی بومی واژه هایی را برای نامگذاری گیاهان استفاده می کنند که در بسیاری موارد هم بسیار دقیق بوده و با نامگذاری های علمی همخوانی دارد.
با این وجود، بسیاری از متخصصین آذری زبانی که به نوعی با گیاهان سروکار دارند نیز با واژه های بومی ترکی آذربایجانی آشنایی کامل ندارد. در این نوشته، مجموع های از اسامی گیاهان بومی شهرستان میانه به زبان ترکی آذربایجانی با زبان محاوره ای عامه مردم میانه جهت آشنایی همشهریان محترم و آذری زبانان عزیز و متخصصین رشته های مختلف مرتبط با گیاهان تهیه و تدوین شده و معادل فارسی هر کدام از آنها نیز آورده شده است، باشد که به سوالات مکرری که در این زمینه از سوی مردم عادی و دانشجویان و حتی متخصصین می شود، به طور قابل قبول پاسخ داده شود.
در مطلب قبلی در همین سایت، 70 مورد از این گیاهان مفصلاً معرفی شد و در آن تلفظ آذری، نام عمومی انگلیسی، نام علمی، تیره (خانواده) گیاهی نیز برای تک تک این گیاهان درج شد. در این مطلب، از درج موارد مذکور به دلیل تخصصی کردن مبحث خودداری شده است. با این وجود علاقمندان می تواند با مکاتبه با نگارنده از طریق آدرس ایمیل s.jamshidy@gmail.com علاوه بر دریافت این مطالب، نظرات و پیشنهادات خود را ارایه فرمایند. در صورتی که به نظر شما گیاهی از قلم افتاده و یا در این زمینه مشخصات گیاهی را که به زبان محلی نام آن را می دانید، اطلاعاتی مدنظرتان بود، مطرح بفرمایید تا حد توان پاسخگو باشیم.
این مجموعه پس از تکمیل، در مجموعه ای همراه با تصاویر و مختصری در خصوص خواص این گیاهان به چاپ خواهد رسید. باشد که در صیانت و حفظ واژه های اصیل گیاهان و انتقال آن به نسل های جدید قدمی برداشته شود.
شماره ترکی آذربایجانی (محاوره میانه ای) معادل فارسی
1 آت قویروغو دم اسب – بهمن (شال دم)
2 آجی بیآن تلخه بیان
3 آغ اُت، وَلَه میر یولاف وحشی
4 آلا قانقال (آلا قالقان) کنگر صحرایی
5 اَستوقودوس اسطوخودوس
6 اِشَّک خشخاشی ورث
7 اِشّک/سَبَرگه یونجاسی، ساری یونجا یونجه زرد
8 اَمَن کُومَنجی (دوگمَچَه) پنیرک
9 اوزَرّلیک اسپند
10 اوش قولاخ، سَبَرگَه شبدر
11 اوشقون ریواس
12 اَوَلیک ترشک مواج
13 ایپلیکجًه تمشکینمریم گلی به زبان ترکی
14 ایت اوتو، آغ باش، قوخاغان ازمک
15 ایت سوآلاغی کلاغک
16 ایلیشیم، بوستان پوزان، سرطان، ساریلیخ، لیف سس
17 ایسپناخ اسفناج
18 ایلان یاستیغی نی لویی
19 اینَک امجَه یی مگس گیر، سیلن
20 بابانِح بابونه
21 بادامچا بادام کوهی
22 بالاغ اُتو کاهوی وحشی
23 بالِح دنی تخم بالنگو
24 بالدیرقان گلپر
25 بَنوشَه بنفشه
26 بورانی کدو تنبل
27 بَزَرَک بزرک، بذر کتان
28 بورک آغاجی دارواش
29 بوی شنبلیله
30 بوی تیکان (بوییک تیکان) تمشک
31 بویاق روناس
32 بویمادَرَن بومادران
33 بیزوشا بارهنگ کبیرمریم گلی به زبان ترکی
34 بیسم اله گولی درخت اقاقیا
35 بولاغ اوتو علف چشمه
36 پازی تره سی برگ چغندر
37 پَرپینَه خرفه
38 پُؤلیک، سَنگَنَح ماشک
39 پیتیراخ (دُووز پیتراغی) توق
40 پیرپیز آتشین
41 پیش پیشی بیدمشک
42 پیشیک اوتو علف گربه، سنبل الطیب
43 پیشیک جیرناغی، جوجَه گوزو، چنته چوبان کیسه کشیش
44 تَرَه توندَ، آجی تَرَه شاهی، تره تیزک
45 تل کمبوزه
46 توپّیز (قوش قونماز) شکرتیغال، قندورک
47 توکلوجَه چای کوهی
48 تورپَح (تورپک) خردل وحشی
49 تورشَک ترشک
50 تولکو قویریغو دم روباهی، جو وحشی
51 جین جیلن (جین جیلم) علف جوجه
52 جَیَن جگن
53 جین قارپیزی کَوَر، هندوانه ابوجهل
54 چاتلانقوش، آغ ساقیزی، پیرآغاجی بنه
55 چاقّیرتیکانی گل گندم چمنزار
56 چالی سنجد تلخ
57 چای آلاغی مرزنگوش
58 چای دوویسی (آش دووسی) برنج گرده، برنج چلیپا
59 چاییر مرغ
60 چوبان یاستیغی کلاه میرحسن
61 چیتدیخ (چیرتدیق) کاسنی
62 خانم سالّاندی، قیرمیزی پاچا، قاراگُز تاج خروس
63 ختمی گولی گل ختمی
64 خَشَ اسپرس
65 داری ارزن
66 داش جاباغی گلسنگ
67 داغ سوغانی پیاز کوهی
68 داغ مَرزَسی مرزه کوهی
69 دامارّیجا (بوی یارپاغی) بارهنگ صغیر
70 دَلَ بنگ رازیانه
71 دلی بات بات بنگدانه
72 دمیرتیکانی خارخاسک
73 دَوَ تیکانی یانداخ (یانداق) خار شتر
74 دَوَدابانی گوش خرگوش
75 دوشان آلماسی، چالقی شیرخشت، چالگو
76 دوه دابانی زیره هرز زراعی
77 دیل قانادان شیرپنیر
78 زیریش (زیریشک) زرشک
79 ساباح گُرَسَن اویارسلام، آبیارسلام
80 سارماشیخ، پوشَنَ پیچک صحرایی
81 ساری تیکان گلرنگ وحشی
82 ساری گول نسترن مطعر (زرد)
83 سرچَه اُتو گندمک، گندم دانه تسبیحی
84 سوپورگَه سورگوم جارویی
85 سوتتوجَ، سوتّی یَن فرفیون
86 سووآلاخ موسیر
87 سُوید/سوگود بید
88 سُوید اُتو هفت بند ایرانی
89 سهلاب ثعلب باتلاقی
90 سیغیر/سیری قویروغو گل ماهور، خرگوشک
91 سیلیف سوروف
92 شادَنَه، چَتَنه شاهدانه
93 شاماما دستنبو
94 شَتَره (شاتَرَه سی) شاه تره
95 شقّنَه (اِشّک لالَه سی) شقایق وحشی
96 شلقم سیب زمینی ترشی
97 شومو (شومون) اسفناج چهار دانه ای
98 شووَرَن خاکشیر
99 شیرین بیآن شیرین بیان
100 صابون سیلن، قلیونک
101 قاپاخلیجا (خُروز داشّاغی) قدومه
102 قارا بَزَرَح، زَی رَح بالنگو
103 قارا یمیشان زالزالک وحشی
104 قاراغاش (قَرَغاش) نارون
105 قارامیخ شبیه چالی
106 قارایارپاخ، قاراقولاخ مریم گلی
107 قارچیچهیی (دانا داشّاغی) گل حسرت
108 قارقا تاباغی، هویارپاغی باباآدم
109 قاطیر قویریغی پنجهک، علف باغ
110 قان قورودان قیاق
111 قیرخ بوروم، گِچی اوتو، آت قویروغو دم اسب
112 قَزاَیاغی (قازاَیاغی) پای غازی، غازپا
113 قزیل گول گل محمدی، گل گلاب
114 قلمه تبریزی
115 قَمیش نی
116 قوزی قولاغی گاوزبان بدل (ایتالیایی)
117 قوش اَبَّیی، خرمن اوتو علف هفت بند
118 قی نَنَه دیلی کاکتوس راکتی
119 قیندیرقا سازو
120 قیزلار اوشقونو گیاهی شبیه اسپند
121 قیلپین جومیش (علف پشمکی)
122 کاوار (سوزی) تره
123 کروشنه گاودانه
124 کروویز کرفس وحشی
125 کّکیرَه (قاراباش، گوباش) گل گندم
126 کلوخا گل جالیز
127 کورا سپیدار
128 کهلیک اوتو آویشن
129 گچی بوینوزو خرنوب، جولدوزک
130 گلین بارماغی انگشت عروس
131 گوزبان، گوزابان، سیغیر دیلی، دیل اوتو گاوزبان
132 گوش اوزومو تاج ریزی
133 گوش دیلی درخت زبان گنجشک، ون
134 گیزی تیکانی، اَل یاندیران گزنه
135 گیلدیک (ایت بورنو) نسترن کوهی، نسترن شرقی
136 میخنگ (قرنفیل) میخک
137 مین چیچک شاهپسند
138 نوروز گولو زنبق وحشی
139 وَرَک رز ایرانی، علف خرس
140 هنقیلیش/خنقیلیش، داغ تَرَسی شیر مرغ، علف تگرگی
141 یارا اوتو، قان قورودان بومادران هزاربرگ
142 یارپز پونه
143 یارما بلغور
144 یاغلوجا، شوران سلمه تره
145 یربادامی بادام زمینی
146 یِل آپاران، یل قووان، شوشَه قلیان گل قاصد
147 یِملیک شنگ
148 یمیشان زالزالک
149 یورقون/یولقون (آغاجی) درخت گز
150 یوشان درمنه
چند نکته مهم:
§ کاکوتی همان کهلیک اوتی نیست.
§ قارچیچگی گل یخ نیست.
§ گلسنگ نوعی گیاه نیست بلکه موجودی است که از همکاری قارچ و جلبک ایجاد شده است
§ نوروز گولو در میانه به خیارک گفته می شود در حالی که در سایر نقاط آذربایحان به این نام به زنبق وحشی اتلاق می شود.
§ مرحله کال میوههایی مثل طالبی، گرمگ و خربزه را “کمبوزه” میگویند.
§ یارما (بلغور) خرده های دانه غلات مثل گندم، جو و یولاف است.
در جمع آوری این مطالب مهندس عادل رمضانی، مهندس محمدرضا مختاری، مهندس سعید صادقی، طهماسب کاوسی و محمدباقر مشایخی کمک های ارزنده ای نمودند که بدین وسیله از ایشان قدردانی می نمایم.
مطالب مرتبط:
کتاب “اسامی محلی گیاهان آذربایجان” منتشر شد.
معرفی 70 گیاه بومی میانه (با گویش میانه ای)
کتاب “اسامی محلی گیاهان آذربایجان” به زیر چاپ رفت.
نویسنده: سلیمان جمشیدی http://www miau. ac .ir/ blogs/ jamshidi
سلام
شاه محلم به فارسی چی میشه
سلام مریم گلی به ترکی چی میشه؟
اسفرزه همانشکم پاره یا قارنی یارخ است
یاشاسین میانه،یاشاسین هریس، اهر، کلیبر…یاشاسین آذربایجان.دوستلار بیزیم چول بیتگی اینستا پیجمیزدن گوروش ائلین. @attari_Bagherivand
زیره سیاه میشه
سلام زنبق ترکی اذربایجانیش چی میشه
سلام گیاه عشوت.به فارسی چی میشه؟؟؟ ؟؟
چای کوهی پشمک دوا کرک خرگوش توکلیجه
سیاه توسه به زبان اذربایجانی چی میگنجد
بارهنگ هست بیزوشا میگن به ترکی
چوبک اسم فارسی جوغان
چای کوهی معادل فارسی توهلوجه هست
قارنی یاریخ
فارسی قره حلله
مرزنجوش به ترکی چی میگن
چای کوهی
فارسیش میشه سیاه دانه
بله نظر منم همینه، اصلا بوی آویشن و کهلیک اوتی خیلی باهم فرق داره. آویشن باید یه چیز دیگه باشه. کهلیک اوتی همون کاکوتی هستش
کهلیک اوتی
سلام این کتاب رو از کجا میتونیم تهیه کنیم؟ قیمتش چنده؟
فکر کنم تره کوهی
ببخشید به توحلیجه چی میگن
چادان گوشی به فارسی چیه
زیرح به فارسی
سم ترکی جنسینگ چی میشه
سلام معنی یا زبان ترکی گیاه جنسینگ چیه
سلام رزماری در منطقه چالدران گولر بانا گفته میشه
قره چورک اوتی
بالاخره فارسی اینجیبیر چی میشه؟
سلام همشهری
نهره گولو همان بومادرانه
بیا پیج اینستای من اسم تورکی و علمی گیاهانو نوشتم
@medicin_plants_
سلام داداش ، کاکوتی در منطقه آذربایجان کهلیگ اوتی نام دارد تاحالا دوتا را کنار هم قرار دادی هم بو هم طعمش فرق داره
گزنه به ترکی گیژ تیکان میشه
منظور از چورک اوتی چیست
کاکوتی به ترکی چی میشه؟ش
گیاہ عروس پشت پردہ ترکیش چی میشہ
یه گیاهی هست به اسم میرو ،فارسیش چی میشه؟
سلام خیلی عالی بود من خودم میانه ای هستم مطالب خوندم زیبا بود
ببخشیدمعادل فارسی(سوددین)چیه؟
پس کاکوتی چی میشه به ترکی؟
سلام،وختتون بخیر
میخاستم بدونم ب کلپوره (مریم گلی) یا آرپه تو زبان ترکی چی میگن!؟
سلام قلندرک به زبان فارسی چی میشه
سلام تشکر از دوستان بابت ترجمه درست گیاهان دارویی
ممنون میشدیم فقط ای کاش ی عکس از هرنوع میگذاشتید،،،
اصطلاح فارسی نهرع گولی در بعضی جاها ساری گل هم میگن برای درمان درد معده خوبه را میخوام .البته من سولدوزی هستم اصطلاح کامل کلمات دارویی پیش ماست منتها میخوام باز بدونم دونستن عیب نیست نداستن عیب است
ددم همان سیاه دانه که روی قالین میرزن
حالقا دوزی فارسیسن کیم بیلیر یازسین یولاسین بیر دنه ده اوننان عکس یوللاسین تانییاخ
گل یخ به آذری میشود دانا داشاغی
با سلام خسته نباشید ببخشید فارسی گرم داری چه می شود این زبان ترکی است گرم داری
ازوای ترکی است.همان آلوئه ورا ست. در فارسی بهش صبر زرد هم میگم.خیلی هم تلخ هست
سلام وقت بخیر
ببخشید معادل فارسی هو آِلاغی چی میشه؟
گیاه رز ماری به ترکی چی میشه
قره چورک اوته
از وای به فارسی چی
من خیلی استفاده کردم از اسم گیاهان دارویی که مرقوم فرمودید . عالی بود متشکرم
گزنه به ترکی
قارا دونه……
کهیلوتی همون کاکوتی هستش
سلام و خسته نباشید خدمت شما استاد گرامی که زحمت کشیدین و این مطالب رو جمع آوری کردین راستش من بیشتر نظرات رو هم خوندم و تو گوگل هم تحقیق کردم عده ایی میگن کهلیک اوتی همون آویشنه، عده ایی هم میگن آویشن کوهیه، بعضی هم میگن کاکوتیه شما هم میگین آویشنه. واقعا گیج شدم بالاخره کدومش درسته، راستش برای یکی از آشناهامون میخوام چون بنده ی خدا هم غلظت خون و هم چربی خون داره، خودش میگه تو خونوادشون ارثیه و هرچه درمان میکنن برطرف نمیشه البته استاد میشه لطف کنید و بگید کدوم گیاهان داروئی برای درمانن بیماری این شخص و خونوادش مفیده؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
قارا چورک اوتی
قارنی یاریخ
صبرزرد یاهمون آلوئه ورا
این که فارسیه من دنبال ترکیش هستم
قارداش دوز دیب دا
درست گفته دیگه
دوه دابانی
سلام ببخشید معادل فارسی پنیر چیچکی چی میشه؟؟؟؟
روزماری به زبان ترکی
هوه جوآ چی میشه ب فارسی
کالک در منطقه البرز و چاده چالوس به وفور است
گیاهخولاردونههایمثلماشدارهکسیدراینباره
اطلاعاتیداره
پودرا چیه …تو وازلین میریزن
کاملا اشتباست قارداش اویشن میشه کهلیک اوتو
سلام .تخم شربتی به ترکی استانبولی چی میشه ؟
گیاه لاک مغسول رادر ترکه به چه اسمی میشناسن؟
به خارشتر به ترکی خراسان بجنورد دیوه تیکانه میگند
زرشک کوهی در لهجه ترکی (بجنورد) زرک و بعضی ها قره تیکان میگن
پنیرک در لهجه ترکی خراسان (بجنورد) حمام چریه یعنی نان حمام هم میگن
بومادران در ترکی خراسان (بجنورد) به نام ساریگل می باشد
گویون گولاغی فارسی چی میشه..؟
گینانه دیلی در فارسی همان کاکتوس است
سلام ممنونم از اطلاعات خوبتون. بویمادرن درست نیست بویادرن درست است چون این گیاه را برای بویاماق (رنگ کردن) می چیدن. و اسم فارسی آن بومادران هم از بویادرن گرفته شده است.
زرین گیاه هست البته این گیاه در مناطق کوهستانی میروید در کرمانشاه هم پرورش میدهند اما در آذربایحان ایران بیشتر در منطقه خلخال هست وبرای این بهش قوچ تونی میگن چون در مناطق کوهستانی میروید درجای که قوچومیش وحشی زندگی میکنند مثل صخره وجاهای صعبالعبورمیروید من های درود تحقیق کردم ولیزیاد نمیشناسن برای سیستم گوارشی و اعصاب خیلی مفیده وار یک دکترشنیدم برای درمانبیماری جنون هم کاربرد داره خیلی هم گرونه
نام ترکی اسفرزه چیست
ما تو منطقه قره داغ یه گونه گیاه خودرو و خوردنی به اسم چیریش داریم که شبیه سوزی هست اما اندازش بزرگتر از سوزی هست و طعمش تلختره، برای درست کردن خیتاب یا همون پیتزا سبزیجات محلی از این سبزی استفاده میکنیم. ولی نمیدونم معادل فارسی اون چیه.
سلام گیاه پولک فارسیش چی میشه
سلام آقای دکتر در منطقه ما آذربایجان غربی هر سال بهار گیاهی در بالای کوههای بلند میروید به اسم چاشیر که واقعأ لذت بخش و خوشمزه است فقط اصطلاح فارسی شو نمیدونم لطف کنید معنی شو بگید
از مطالبی که پیج خیلی خوشم اومد استفاده کردیم میشه یه کتاب برای من معرفی کنی عکس گیاه و خاصیتش رو زیرش داشته باشه
خیلی ازتون نمونم
دانه بارهنگ
تو کوردی ساتر جم میگن جم در کوردی یعنی سردی، جم دی یعنی سردش شد
قره کرویز به فارسی چی میشه ممنون از این همه اطلاعات درمورد اسم گیاهان ترکی
گیاه قره خود چیست
سلام.عکس د رخت چکم.
عکس گیاه چکوم
معادل فارسی قوچ اوتی همان رزماری است؟
عالیه متشکرم
معادل فارسی گندله: کلاغک هست.
سلام.معادل فارسی گیاه گینانه چیه؟
باسلام
کشمک به فارسی چی میشه ؟
پولک نام فارسی چوبان کیبریتی
ترکی رازیانه مایانه است
سلام، نام فارسی ازوای چیست
چوبان کیپری چی هست
معادل فارسی گیاه گندله چی میشه؟؟
نام فارسی آشارداشار
کاسنی نام ترکی آن چاتیلان گوش است که در زمین های چمنی که در بهار و تابستان آب است می روید وگل آبی دارد چیتق با چاتیلان گوش فرق دارد چیتق را در آفتاب کم خشک کن چای آن را دم کن عین چای است برای کاهش قند یا دیابت موثر است به این نکته توجه شود اشتباهی گفته میشود نام کاسنی را چیتق درست نیست اصلاح شود لطفا باتشکر
با سلام و خسته نباشید
گیاه ازوای چی هست
ازوای ترکی است یا فارسی یا کردی
نه یر بادامی هم میگن
سلام همون بارهنگ هست
بیزووشا هم میگن تو ترکی
سلام نام آذری اسفرزه چیست ؟
کاکوتی یعنی زنیان و آفتیمون یعنی سس
نام فارسی چموچ ؟
نام ترکی رازیانه چی میشه؟
سلام علف سیمی
سلام دم نوش به ترکی چی میگین
شینال به فارسی چی میشه؟
نام ترکی یا آذری سنبل الطیب
سلام،روز بخیر،گیاه قره قجی بفرمایید نام فارسیشو لطفا.
سلام،میشه بفرمایید اسم فارسی قره قجی چی میشه؟این گیاه محلی در روستاهای گرمسار درمیاد
نام فارسی گیاه مصطفی چیچک چیه
وقتی یکی با لباس میره شنا بعد میاد بیرون هوا سرده یخ میزنه میمیره میگن ستلجم شده
سلام برای تهیه کتاب گیاهان دارویی دکتر جمشیدی چگونه میتوان اقدام کرد-احمدی از خرم دره زنجان
بیزوشا : بارهنگ
نامهای ذکر شده برای گل حسرت کاملا اشتباه است لطفا دقت شود.
نوروز گلو درزبان فارسی چیست وچه خواصی دارد
فواید الگو چیه؟
سلام . یاشاسین .چوخ گوزل
زرح همان بزرک است که دونوع است ساری بزرک و قره بزرک
قارا دن میشه
عرض ادب
لطفا نام ترکی گیاه پولم
چوره اوتی
نام ترکی سیاه دانه قره چورک(چورح)است
تلفظ فارسی گیاه کومُران چیه؟براي آش و اینها استفاده میشه
خیر،یمیشان همون زالزالکه
خیلی از معادلها هم ترکی هستند.مثلا یارما وبلغور هردوترکی هستد.کلماتی که آخرشان ک دارند.ترکی هستند.مثل تمشک،پنیرک،خیارک،میخک،زالزالک……
گیاه بسیار مسهل
سلام چرا به سوال من جواب ندادین
سلام لطفا نام ترکی زَرَح چی میشه اگه لطف کنید ممنون میشم
سلام لطفا نام ترکی سیاه دانه چیست
سلام مامانم میگه ی گیاهه که خوردنی بود.
ولی ما یکی میخنده بهش میگیم میرچالیق😂😂
(بیزوچه دنه سی) داروی گیاهی برای سرفه های شدید است.ولی توی تهران کسی معنی اونو نمیدونه اگر کسی میدونه بهم بگه
گل عنکبوتی
همون دیگه میشه
آداچایی در زبان فارسی مریم گلی هست.
سلام ترکی سیاه دانه چیست
اسمش به فارسی گل گندمی
سیاهدانه : چوره اوتی
سلام ماریانا به ترکی آذری چی میشه
ماریانا به ترکی آذری چی میشه
معادل فارسی بویماینه درزبان ترکی زنجان چیست
سلام ببخشید شلدرقان یا قیندور به فارسی چی میشه
بامبویونان بیر ربطی واردی؟
قارا یاپراخ
از اینکه زخمت کشیدید و اسامی سبزیجات را در ترکی آذربایجانی پیدا کرده و درج کرده اید بسیار ممنونم. آفرین بر شما
در مورد کاکوتی لطفا بفرمائید اگر کاکوتی همان کهلیک اوتی نیست پس چیست. در لغت نامه دهخدا و سایر لغت نامه ها کاکوتی و کهلیک اوتو و آویشن را مترادف هم آورده اند و به ترکی بودن این اسم اشاره شده.
به لینک توجه کنید:
http://www.vajehyab.com/?q=%DA%A9%D8%A7%DA%A9%D9%88%D8%AA%DB%8C
نام ترکی سیاه دانه
اسم فارسی آشار داشار میشه برگ بیدی
سلام
چوخ گوزل – آلقیشلیرام سیزی
معادل فارسی گیاه “باد باد” چی میشه؟؟؟ (تو منطقه ما در آذربایجان شرقی به این گیاه، باد باد میگن)
کاکوتی و آویشن هم از نظر شکل هم از نڟر خواص مثل هم هستن و اسم هر دوشون به ترکی همون کهلیک اوتی هستش یعنی علف کبک
البته مادر و پدر من هر دو ترک تبریز هستن که فقط به آویشن میگین کهلیک اوتی
ولی اسم دوتاشم کهلیک اوتی هستش
چون فرق زیادی با هم ندارن
بادام زمینی رو یربادامی نوشتی اشتباهه ، اون میشه پیسدیخ
گیاه قدومه به ترکی چیه
سلام نام سیاه دانه به ترکی چی میشه
سلام به سیب ترشی میگن موچالوخ
باتشکرازسایت خوبتان وخسته نباشیدجانانه.عطارباشی برای زخم عروقی گیاهی معرفی کردولی من درسایت پیداش نکردم.نامش قره باش بودکه گفت اب جوشانده وشستشوی زخم باعث ضدعفونی وبهبودزخم میشه.راهنمایی میخوام.تشکر
همون سنبل طیب هستش
آویشن گیاهی است پهن برگ تقریبا شبیه برگ یونجه ولی ضخیم تر که به زبان ترکی بهش میگن بستان تره سی
اینیگ امجگی ترکی هستش.ولی اسمش درعطاری سه پستون یا همون سگ پستون هست.ولی به اسم سه پستون فروش میره
از کسانی که این متن را تهیه نمودند بسیار بسیار متشکرم . عالی است
سلام
کسی میدونه
اسم دانه چیا به ترکی چیه
گون آیدین چوخ گوزلدی
اینگ امجگی رو معنیشو بگید نه معنیشو میدونم میخوام بدونم تو عطاریا بهش چی میگن ممنون
کهلیک اوتی یعنی کاکوتی نه آویسن
به دم اسب در ترکی میگویند آت قویرقی
مابه آویشن میگوییم اوشم کهلیک اوتی آویشن نیست
نه دوست عزیز. در برخی از شهرهای آذربایجان به اشتباه به یک میوه (هندوانه کوچک) میگن یئمیشان، همینطور که به خمبزه بعضی از شهرهای مغان میگن یئمیش. در حالی که اکثر ترک ها به زالزالک میگن یئمیشان.
آویشن همون کهلیک اوتی خودمون هست. تو تهران بری عطاری میبینی که گیاه کهلیک اوتو میفروشن وروش نوشتن آویشن کوهی
باسلام نام فارسی گل ((آشارداشار)) لطفا ممنون میشم
من یک گل دارم که نام ترکیش میشه (((آشار داشار )))من الان نام فارسی اش را نمی دانم لطفا به من بگید ممنون
سلام نام فارسی مورچالیق کسی میدونه چیه
اسم فارسی یارما بلغور میشه
با سلام
يه سوال داشتم
كاراباش اوتى به فارسى يا عربى چى ميشه ؟
لطفا اگه كسى ميدونه جواب بده
ممنون
درود،ببخشیدگیاه ماریانابه زبان آذری چی میشه؟
سلام به تمامی دوستان عزیز
دوستان واستادان گرامی قالقان همان خار شتر نیست این نام به اشتباه در میان افتاده . خار شتر که از آن عرق خارشتر هم میگیرند گیاهی است که در صحراهای خشک هم رویش دارد اما قالقان نمیتونه در صحاری بی باران رشد کنه قطر بدنه و شاخه های خار شتر از دو میلیمتر تا حدود پنج میلیمتر است با خارهای تیز ولی قالقان دارای قطر بدنه حدود یک تا یک و نیم سانت است که در بالای هر شاخه هم میوه خارداری داره به نام توپوز . بهتر است کمی بیشتر تحقیق کنیم البته با پوزش فراوان از دست اندر کاران وتشکر زیاد باید بگم که در معادل سازی اشتباه زیاد هست
سلام وقت تون بخیر
تشکر از مطالب ارزشمندتون .
گیاه شیتیجه رو کسی میشناسه ؟
اگه عکسی ، اطلاعاتی از مکان رویش ، نام های معادل ان در فارسی و ….
در داختیار داشتید ممنون میشم کمکم کنید .
اویشن فقط در شیراز هست و از کلمه اویش به معنی برگ پهن هست ولی کهلیک اوتی اذربایجان معادلش میشه کاکوتی
کهلیک اوتی از کی تاحالا آویشنه باسواد🤪🤨🤨نصف گیاهارو اشتباه نوشتید🤨
گالگا (نام علمی: Galega officinalis) شیرین بیان سا ،نام یک گونه از تیره باقلاییان است. به دلیل خاصیت ضد دیابت و شیرافزا بودن این گیاه، گالگا را در رده گیاهان دارویی دستهبندی کردهاند. گالگا گیاهی است علفی دایمی از خانواده لگومینه که به صورت وحشی در مناطق مرطوب و کم ارتفاع رشد میکند.[۱] از زمانهای قدیم، گالگا به عنوان داروی ضد دیابت، تب و عفونتهای انگلی کاربرد داشته است. همچنین از این گیاه را جهت خوراک بز، گوسفند و [[گاوها]] استفاده میکردند.[۱
سلام. به زالزالک که آت گوتی میگن. یمیشان ک چیز دیگریست. شبیه هندونه در اندازه خیلی کوچکترر
سیاه کیمیون
در فارسی به گیاه پات پات چی میگند؟لازم به یاداوریست این گیاه در کوهپایه های آذربایجان در بهار میروید دارای کپسولهای منظم در یک خط به ساقه چسبیده اند و بزرگتر از نخود و کوزه ای شکل میباشد و داخلش بذرهای ریز میباشد در ضمن خوردن دانه های این گیاه، سمی و تب بدن را بالا برده و توهم زاست شاید در حالت حاد سبب مرگ هم شود
سلام نام دیگرش شیر بیان سا است
سلام کافگیله به فارسی چی میشه؟
سلام و خسته نباشید .من خودم ترکی زبانم وقتی خیلی از گیاهها که لازمم بود از اینترنت میگرفتم اما نمیدونستم به ترکی کدوم گیاه میموندم اما به کمک شما اطلاعاتم خوب و راحت شدم از سر در گمی
سپاس و ممنون🙏
بنم آذری بهش میگن بنفشه
قره دنه با سیاه دانه فرق میکنه درصورتی که معنی درسته ولی دو مدل سیاه دانه وجود داره یکیش سیاه ولی داخلش قرمزه گرد واز نخود کوچکتره
همون فارسیش میشه
باسلام اززحمات شمادررفع معضل ترکی به فارسی گیاهان بسیارممنونم
سلام اسم فارسی گیاه govozرا میخام
برگ صاف -یاستی:صاف-یارپاق:برگ
سلام.نام فارسی پمادی به نام ازوای چیست برای دردمفاصل وپااستفاده میشه
یکی از جالبترین چیزایی که تازگیها مشاهده کردم این بود که ما خودمون اسم خیلی از گیاهان و درختهای اطرافمون رو نمیدونیم درحالیکه همگی اسم دارن و روز بروز بخاطر فوت کسانیکه این اسامی رو سینه به سینه یاد گرفتن داریم اون اطلاعات رو از دست میدیم و در حقیقت دانش چند هزارساله داره کلا از بین میره.
چند وقت پیش در روستایی بودم و درخت جالبی بود و از یک آقای کهنسال که همونجا تشریف داشت اسم درخت رو پرسیدم گفت نمیدونم!
از چند نفر دیگه هم همونجا پرسیدم گفتن نمیدونیم!
خیلی جالبه که کسی 80 سال کنار یک درخت زندگی میکنه ولی نمیدونه اسم اون درخت چیه در حالیکه مطمئن هستم اون درخت اسم تورکی هم داره چون در آذربایجان خیلی زیاده.
واقعا جای تاسف داره که هیچ کار علمی و تحقیقی در این زمینه از طرف متولیان انجام نمیگیره و یا اگر تحقیقات جسته گریخته ای هست به ثمر نمیشینه.
وظیفه دانشگاهیان بساز بفروشی و آپارتمان سازی نیست بلکه وظیفه دانشگاهی تحقیق و تبیین استاندارد هست.
گیاه قالقان که به عرقش میگن “قالقان عراقی” میشه همان خار شتر و عرقش در بعضی عطاریها و عرقیات فروشیها موجود هست
واقعیت براتون ایمیل کردم نمیدونم دیدید یا نه؟
میشه با شما از طرق تلگرام در ارتباط بود
شماره تلگرامم ۰۹۳۳۳۴۱۹۰۹۴
از برخورد نزدیک با افراد دارای علایم بیماری خودداری نمایید.
طراحی و تولید: قافلانتی
معرفی جادبه های گردشگری منطقه تکاب افشار
نام ترکی آذربایجانی گیاهان و معادل فارسی
1 آت قویروغو دم اسب – بهمن (شال دم)
2 آجی بیآن تلخه بیان
3 آغ اُت، وَلَه میر یولاف وحشیمریم گلی به زبان ترکی
4 آلا قانقال (آلا قالقان) کنگر صحرایی
5 اَستوقودوس اسطوخودوس
6 اِشَّک خشخاشی ورث
7 اِشّک/سَبَرگه یونجاسی، ساری یونجا یونجه زرد
8 اَمَن کُومَنجی (دوگمَچَه) پنیرک
9 اوزَرّلیک اسپند
10 اوش قولاخ، سَبَرگَه شبدر
11 اوشقون ریواس
12 اَوَلیک ترشک مواج
13 ایپلیکجًه تمشکین
14 ایت اوتو، آغ باش، قوخاغان ازمک
15 ایت سوآلاغی کلاغک
16 ایلیشیم، بوستان پوزان، سرطان، ساریلیخ، لیف سس
17 ایسپناخ اسفناج
18 ایلان یاستیغی نی لویی
19 اینَک امجَه یی مگس گیر، سیلن
20 بابانِح بابونه
21 بادامچا بادام کوهی
22 بالاغ اُتو کاهوی وحشی
23 بالِح دنی تخم بالنگو
24 بالدیرقان گلپر
25 بَنوشَه بنفشه
26 بورانی کدو تنبل
27 بَزَرَک بزرک، بذر کتان
28 بورک آغاجی دارواشمریم گلی به زبان ترکی
29 بوی شنبلیله
30 بوی تیکان (بوییک تیکان) تمشک
31 بویاق روناس
32 بویمادَرَن بومادران
33 بیزوشا بارهنگ کبیر
34 بیسم اله گولی درخت اقاقیا
35 بولاغ اوتو علف چشمه
36 پازی تره سی برگ چغندر
37 پَرپینَه خرفه
38 پُؤلیک، سَنگَنَح ماشک
39 پیتیراخ (دُووز پیتراغی) توق
40 پیرپیز آتشین
41 پیش پیشی بیدمشک
42 پیشیک اوتو علف گربه، سنبل الطیب
43 پیشیک جیرناغی، جوجَه گوزو، چنته چوبان کیسه کشیش
44 تَرَه توندَ، آجی تَرَه شاهی، تره تیزک
45 تل کمبوزه
46 توپّیز (قوش قونماز) شکرتیغال، قندورک
47 توکلوجَه چای کوهی
48 تورپَح (تورپک) خردل وحشیمریم گلی به زبان ترکی
49 تورشَک ترشک
50 تولکو قویریغو دم روباهی، جو وحشی
51 جین جیلن (جین جیلم) علف جوجه
52 جَیَن جگن
53 جین قارپیزی کَوَر، هندوانه ابوجهل
54 چاتلانقوش، آغ ساقیزی، پیرآغاجی بنه
55 چاقّیرتیکانی گل گندم چمنزار
56 چالی سنجد تلخ
57 چای آلاغی مرزنگوش
58 چای دوویسی (آش دووسی) برنج گرده، برنج چلیپا
59 چاییر مرغ
60 چوبان یاستیغی کلاه میرحسن
61 قسنی، چیتدیخ (چیرتدیق) کاسنی
62 خانم سالّاندی، قیرمیزی پاچا، قاراگُز تاج خروس
63 ختمی گولی گل ختمی
64 خَشَ اسپرس
65 داری ارزن
66 داش جاباغی گلسنگ
67 داغ سوغانی پیاز کوهی
68 داغ مَرزَسی مرزه کوهی
69 دامارّیجا (بوی یارپاغی) بارهنگ صغیر
70 دَلَ بنگ رازیانه
71 دلی بات بات بنگدانه
72 دمیرتیکانی خارخاسک
73 دَوَ تیکانی یانداخ (یانداق) خار شتر
74 دَوَدابانی گوش خرگوش
75 دوشان آلماسی، چالقی شیرخشت، چالگو
76 دوه دابانی زیره هرز زراعی
77 دیل قانادان شیرپنیر
78 زیریش (زیریشک) زرشک
79 ساباح گُرَسَن اویارسلام، آبیارسلام
80 سارماشیخ، پوشَنَ پیچک صحرایی
81 ساری تیکان گلرنگ وحشی
82 ساری گول نسترن مطعر (زرد)
83 سرچَه اُتو گندمک، گندم دانه تسبیحی
84 سوپورگَه سورگوم جارویی
85 سوتتوجَ، سوتّی یَن فرفیون
86 سووآلاخ موسیر
87 سُوید/سوگود بید
88 سُوید اُتو هفت بند ایرانی
89 سهلاب ثعلب باتلاقی
90 سیغیر/سیری قویروغو گل ماهور، خرگوشک
91 سیلیف سوروف
92 شادَنَه، چَتَنه شاهدانه
93 شاماما دستنبو
94 شَتَره (شاتَرَه سی) شاه تره
95 شقّنَه (اِشّک لالَه سی) شقایق وحشی
96 شلقم سیب زمینی ترشی
97 شومو (شومون) اسفناج چهار دانه ای
98 شووَرَن خاکشیر
99 شیرین بیآن شیرین بیان
100 صابون سیلن، قلیونک
101 قاپاخلیجا (خُروز داشّاغی) قدومه
102 قارا بَزَرَح، زَی رَح بالنگو
103 قارا یمیشان زالزالک وحشی
104 قاراغاش (قَرَغاش) نارون
105 قره امیخ شبیه چالی
106 قره یارپاخ، قاراقولاخ مریم گلی
107 قارچیچگی (دانا داشّاغی) گل حسرت
108 قارقا تاباغی، هویارپاغی باباآدم
109 قاطیر قویروغو پنجهک، علف باغ
110 قان قورودان قیاق
111 قیرخ بوروم، گِچی اوتو، آت قویروغو دم اسب
112 قَزاَیاغی (قازاَیاغی) پای غازی، غازپا
113 قیزیل گول گل محمدی، گل گلاب
114 قلمه ،قاواخ تبریزی
115 قَمیش نی
116 قوزی قولاغی گاوزبان بدل (ایتالیایی)
117 قوش اَبَّیی، خرمن اوتو علف هفت بند
118 قی نَنَه دیلی کاکتوس راکتی
119 قیندیرقا سازو
120 قیزلار اوشقونو گیاهی شبیه اسپند
121 قیلپین جومیش (علف پشمکی)
122 ک ور (سوزی) تره
123 کروشنه گاودانه
124 کروویز کرفس وحشی
125 کّکیرَه (قاراباش، گوباش) گل گندم
126 کلوخا گل جالیز
127 کورا سپیدار
128 کهلیک اوتو ،کوولیک اوتو آویشن
129 گچی بوینوزو خرنوب، جولدوزک
130 گلین بارماغی انگشت عروس
131 گاوزان، گوزابان، سیغیر دیلی، دیل اوتو گاوزبان
132 قوش اوزومو تاج ریزی
133 قوش دیلی درخت زبان گنجشک، ون
134 جوش جوش ، گیزی تیکانی، اَل یاندیران گزنه
135 گیلدیک (ایت بورنو) نسترن کوهی، نسترن شرقی
136 میخنگ (قرنفیل) میخک
137 مین چیچک شاهپسند
138 نوروز گولو ،ناوروز گولو زنبق وحشی
139 وَرَک رز ایرانی، علف خرس
140 هنقیلیش/خنقیلیش، داغ تَرَسی شیر مرغ، علف تگرگی
141 یارا اوتو، قان قورودان بومادران هزاربرگ
142 یارپز پونه
143 یارما بلغور
144 یاغلوجا، شوران سلمه تره
145 یربادامی بادام زمینی
146 یِل آپاران، یل قووان، شوشَه قلیان گل قاصد
147 یِملیک شنگ
148 یمیشان زالزالک
149 یورقون/یولقون (آغاجی) درخت گز
150 یاوشان درمنه
چند نکته مهم
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
دیدگاه
نام
ایمیل
وبسایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
1 آت قویریغی بهمن (شال دم)
2 آجی بیآن تلخه بیان
3 آغ اُت، وَلَ میر یولاف وحشی
4 آلا قانقال (آلا قالقان) کنگر صحرایی
5 اَستوقودوس اسطوخودوسمریم گلی به زبان ترکی
6 اِشَّح خشخاشی ورث
7 اِشّح یونجاسی، سَبَرگَ یونجاسی (ساری یونجا) یونجه زرد
8 اَمَن کُمَنجی (دوومَچَه) پنیرک
9 اوزَرّیح اسپند
10 اوش قولاخ، سَبَرگَ شبدر
11 اوشقون ریواس
12 اَوَلیح ترشک مواج
13 ایپلیهجً تمشکین
14 ایت اوتی، آغ باش، قوخاغان ازمک
15 ایت سوآلاغی کلاغک
16 ایریشیم، بوستان پوزان، سرطان، ساریلیخ سس
17 ایسپناخ اسفناج
18 ایلان یاستیغی نی لویی
19 اینَی امجَ یی مگس گیر، سیلن
20 بابانِح بابونه
21 بادامچا بادام کوهی
22 بالاغ اُتی کاهوی وحشی
23 بالِح دنی تخم بالنگ
24 بالدیرقان گلپر
25 بَنوشَ بنفشه
26 بورانی کدو تنبل
27 بَزَرَه (بزرک) بزرک، بذر کتان
28 بورگ آغاجی دارواش
29 بوی شنبلیله
30 بوی تیکان (بوییک تیکان) تمشکمریم گلی به زبان ترکی
31 بویاق روناس
32 بویمادَرَن بومادران
33 بیزوشا بارهنگ کبیر
34 بیسم اله گولی درخت اقاقیا
35 بیلاغ اوتی (بولاغ اوتی) علف چشمه
36 پازی تره سی برگ چغندر
37 پَرپینَ خرفه
38 پُلیح (پُلیک)، سَنگَنَح ماشک
39 پیتیراخ (دُویز پیتراغی) توق
40 پیرپیز آتشین
41 پیش پیشی بیدمشک
42 پیشیح اوتی علف گربه، سنبلالطیب
43 پیشیه جیرناغی، جوجَ گوزی، چنته چوبان کیسه کشیش
44 تَرَ توندَ، آجی تَرَ شاهی، تره تیزک
45 تل کمبوزه
46 توپّیز (قوش قونماز) شکرتیغال، قندورک
47 توحلیجَ چای کوهی
48 تورپَح (تورپک) خردل وحشی
49 تورشَح (تورشک) ترشک
50 تولکی قویریغی دم روباهی، جو وحشیمریم گلی به زبان ترکی
51 جین جیلن (جین جیلم) علف جوجه
52 جَیَن جگن
53 جین قارپیزی کَوَر، هندوانه ابوجهل
54 چاتلانقوش، آغ ساقیزی، پیرآغاجی بنه
55 چاقّیرتیکانی گل گندم چمنزار
56 چالی سنجد تلخ
57 چای آلاغی مرزنگوش
58 چای دوویسی (آش دووسی) برنج گرده، برنج چلیپا
59 چاییر مرغ
60 چوبان یاستیغی کلاه میرحسن
61 چیتدیخ (چیرتدیق) کاسنی
62 خانم سالّاندی، قیرمیزی پاچا، قاراگُز تاج خروس
63 ختمی گولی گل ختمی
64 خَشَ اسپرس
65 داری ارزن
66 داش جاباغی گلسنگ
67 داغ سوغانی پیاز کوهی
68 داغ مَرزَسی مرزه کوهی
69 دامارّیجا (بوی یارپاغی) بارهنگ صغیر
70 دَلَ بنگ رازیانه
71 دلی بات بات بنگدانه
72 دمیرتیکانی خارخاسک
73 دَوَ تیکانی یانداخ (یانداق) خار شتر
74 دَوَدابانی گوش خرگوش
75 دوشان آلماسی، چالقی شیرخشت، چالگو
76 دوه دابانی زیره هرز زراعی
77 دیل قانادان شیرپنیر
78 زیریش (زیریشک) زرشک
79 ساباح گُرَسَن اویارسلام، آبیارسلام
80 سارماشیخ، پوشَنَ پیچک صحرایی
81 ساری تیکان گلرنگ وحشی
82 ساری گول نسترن مطعر (زرد)
83 سرچَ اُتی گندمک، گندم دانه تسبیحی
84 سوپورگَ سورگوم جارویی
85 سوتتوجَ، سوتّی یَن فرفیون
86 سووآلاخ موسیر
87 سُوید بید
88 سُوید اُتی هفت بند ایرانی
89 سهلاب ثعلب باتلاقی
90 سیغیرقویریغی (سیرقویریغی) گل ماهور، خرگوشک
91 سیلیف سوروف
92 شادَنَ شاهدانه
93 شاماما دستنبو
94 شَتَره (شاتَرَسی) شاه تره
95 شقّنَ (اِشّح لالَسی) شقایق وحشی
96 شلقم سیب زمینی ترشی
97 شومو (شومون) اسفناج چهار دانه ای
98 شووَرَن خاکشیر
99 شیرین بیآن شیرین بیان
100 صابون سیلن، قلیونک
101 قاپاخلیجا (خُروز داشّاغی) قدومه
102 قارا بَزَرَح، زَی رَح بالنگو
103 قارا یمیشان زالزالک وحشی
104 قاراغاش (قَرَغاش) نارون
105 قارامیخ شبیه چالی
106 قارایارپاخ، قاراقولاخ مریم گلی
107 قارچیچهیی (دانا داشّاغی) گل حسرت
108 قارقا تاباغی، هویارپاغی، مُش یارپاغی باباآدم
109 قاطیر قویریغی پنجهک، علف باغ
110 قان قورودان قیاق
111 قیرخ بوروم، گِچی اوتی دم اسب
112 قَزاَیاغی (قازاَیاغی) پای غازی، غازپا
113 قزیل گول گل محمدی، گل گلاب
114 قلمه تبریزی
115 قَمیش نی
116 قوزی قولاغی گاوزبان بدل (ایتالیایی)
117 قوش اَبَّ یی، خرمن اوتی علف هفت بند
118 قَی نَنَ دیلی کاکتوس راکتی
119 قیتدیرقا افدرا، ریش بز، ارمک
120 قیزلار اوشقونی شبیه اسپند
121 قیلپین جومیش (علف پشمکی)
122 کاوار (سوزی) تره
123 کروشنه گاودانه
124 کروویز کرفس
125 کّکیرَ (قاراباش، گوباش) گل گندم
126 کلوخا گل جالیز
127 کورا سپیدار
128 کهلی اوتی (کهلیک اوتی) آویشن
129 گچی بوینیزی خرنوب، جولدوزک
130 گلین بارماغی انگشت عروس
131 گوزبان، گوزابان، سیغیر دیلی، دیل اوتی گاوزبان
132 گوش اوزومی تاج ریزی
133 گوش دیلی درخت زبان گنجشک، ون
134 گیزی تیکانی، اَل یاندیران گزنه
135 گیلدیک (ایت برنی) نسترن کوهی، نسترن شرقی
136 میخنگ (قرنفیل) میخک
137 مین چیچک شاهپسند
138 نوروز گولی خیارک
139 وَرَک رز ایرانی، علف خرس
140 هنقیلیش (خنقیلیش) داغ تَرَسی شیر مرغ، علف تگرگی
141 یارااوتی، قان قورودان بومادران هزاربرگ
142 یارپیز پونه
143 یارما بلغور
144 یاغلیجا، شوران سلمه تره
145 یربادامی بادام زمینی
146 یِل آپاران، یل قووان، شوشَ قلیان، قوناخ، گل قاصد
147 یِملیح (یملیک) شنگ
148 یمیشان زالزالک
149 یورقون (یورقون آغاجی) درخت گز
150 یوشان درمنه
مریمگلی معمولی (نام علمی: Salvia officinalis) گیاهی است چند ساله و علفی، ریشه راست و دارای انشعابات فراوان ساقه راست و ارتفاع آن بین ۸۰–۵۰ سانتیمتر میباشد این گیاه دارای ساقههای جوان به رنگ سبز تیره وپوشیده از کرکهای انبوه و خاکستری رنگ است. با افزایش عمر گیاه، ساقه چوبی ور نگ آن قهوهای میشود. برگها بلند ونیزهای شکل میباشند. برگهای پایینی دارای دمبرگ بلند هستند در حالی که برگهای قسمت فوقانی ساقه، دمبرگ کوتاهی دارند. سطح فوقانی و تحتانی برگها پوشیده از کرکهای ظریف میباشد. گلها به رنگ بنفش متمایل به آبی، صورتی یا سفید و به صورت مجتمع در قسمت فوقانی ساقهها روی چرخههای مخصوصی مشاهده میشوند. روی هرچرخه ۸–۵ گل وجود دارد میوه فندقه و به رنگ قهوهای روشن یا تیرهاست. قطر تاج گیاه حدود ۵۵ سانتیمتر است. وزن هزار دانه ۶۱/۵۵ گرم و طول دوره جوانه زنی ۱۲ روز میباشد. این گیاه از راسته لبگلیها (Lamiales) و تیره نعنائیان (Lamiaceae) است.زمان گلدهی این گیاه، بهار و رویشگاه آن در دامنه های صخره ای در منطقه ایرانی – تورانی می باشد. این گیاه،
انحصاری ایران است و در ناحیه فارس(اقلید)
پراکنش دارد و تحت عنوان مریم گلی اقلیدی شناخته می شود.
پرورش مریم گلی باید در زمینهای اصلاح شده، قابل نفوذ، حاصلخی و نسبتاً مرطوب صورت گیرد. بهترین رشد آن در خاکهای رسی غنی و زهکش دار صورت میگیردو اراضی رو به آفتاب را ترجیح میدهد. گیاهی است مدیترانهای که در طول رویش به گرما و هوای خشک نیازدارد. مقاومت آن بر گرما زیاد است. این گیاه در زمستان در دمای پایینتر از ۱۵- درجه سانتیگراد دچار سرمازدگی شده و طی ۶–۵ روز خشک میشود. هوای گرم و خاکهایی با بافت متوسط که حاوی مقادیر مناسبی ترکیبات کلسیم باشند برای آن مناسب است؛ و در افزایش مواد موثره نقش زیادی دارد. خاکهای شنی و فقیر از عناصر غذایی، مناطق سرد و رطوبت فراوان از عوامل محدودکننده رشد این گیاه هستند. محدوده pH خاک برای کشت مریم گلی ۲/۸–۹/۴ است که pH مناسب آن ۴/۶ میباشد. این گیاه ۷–۵ سال عمر میکند و تا ۴ سال بازدهی اقتصادی دارد. بذور در درجه حرارت ۱۵–۱۲ سانتی گراد شروع به رویش میکنند.
اسانس (توژان حدود ۵۰درصد)، مواد تلخ و دی ترپن، فلاو نوئید، اسیدهای فنو لیک، تانن
[۱][۲][۳][۴][۵][۶]
از مریم گلی در طب سنتی برای درمان اختلالات دستگاه گوارش مانند نفخ و اسهال و به صورت غرغره در بهبود التهاب دهان و حلق و خونریزی لثه استفاده میشود. امروزه مریم گلی به عنوان آنتی باکتریال، ضد قارچ، ضد ویروس، ضد تعرق، پایین آورنده فشار خون، ضد التهاب، قابض، افزایش دهنده اشتها و مدر مورد استفاده قرار میگیرد.
از پیکر رویشی این گیاه در تهیه قطره خوراکی و عصارههایی جهت استفاده موضعی استفاده میشود. قطره خوراکی که از این گیاه تهیه میشود، در کاهش تعرق و گُرگرفتگی در دوران یائسگی مؤثر است. همچنین عصارههای موضعی به دست آمده، کمک به بهبود آکنه و تبخال میکنند.
آشنایی کلی با گیاهان به رشته و تخصص خاصی نیاز و اختصاص ندارد. مردم عادی بومی واژه هایی را برای نامگذاری گیاهان استفاده می کنند که در بسیاری موارد هم بسیار دقیق بوده و با نامگذاری های علمی همخوانی دارد.
با این وجود، بسیاری از متخصصین آذری زبانی که به نوعی با گیاهان سروکار دارند نیز با واژه های بومی ترکی آذربایجانی آشنایی کامل ندارد. در این نوشته، مجموع های از اسامی گیاهان بومی ننه کران به زبان ترکی با زبان محاوره ای عامه مردم منطقه جهت آشنایی همشهریان محترم و آذری زبانان عزیز و متخصصین رشته های مختلف مرتبط با گیاهان تهیه و تدوین شده و معادل فارسی هر کدام از آنها نیز آورده شده است، باشد که به سوالات مکرری که در این زمینه از سوی مردم عادی و دانشجویان و حتی متخصصین می شود، به طور قابل قبول پاسخ داده شود.
تلفظ آذری، نام عمومی انگلیسی، نام علمی، تیره (خانواده) گیاهی نیز برای تک تک این گیاهان درج شد. در این مطلب، از درج موارد مذکور به دلیل تخصصی کردن مبحث خودداری شده است. مریم گلی به زبان ترکی
این مجموعه پس از تکمیل، در مجموعه ای همراه با تصاویر و مختصری در خصوص خواص این گیاهان به چاپ خواهد رسید. باشد که در صیانت و حفظ واژه های اصیل گیاهان و انتقال آن به نسل های جدید قدمی برداشته شود.
شماره ترکی آذربایجانی (محاوره ننه کران ومنطقه) معادل فارسی
– آت قویریغی بهمن (شال دم)
– آجی بیآن تلخه بیان
– آغ اُت، وَلَ میر یولاف وحشی
– آلا قانقال (آلا قالقان) کنگر صحرایی
– اِشَّح خشخاشی ورث
– اِشّح یونجاسی، سَبَرگَ یونجاسی (ساری یونجا) یونجه زرد
– اَمَن کُمَنجی (دوومَچَه) پنیرک
– اوزَرّیح اسپند
– اوش قولاخ، سَبَرگَ شبدر
– اوشقون ریواس
– اَوَلیح ترشک مواج
– ایسپناخ اسفناج
– ایلان یاستیغی نی لویی
– بوبنه بابونه
– بادامچا بادام کوهی
– بالدیرقان گلپر
– بَنوشَه بنفشه
– بَزَرَه (بزرک) بزرک، بذر کتان
– بوی تیکان (بوییک تیکان) تمشکمریم گلی به زبان ترکی
– بویاق روناس
– بویمادَرَن بومادران
– بیزوشا بارهنگ کبیر
– بیلاغ اوتی (بولاغ اوتی) علف چشمه
– پازی تره سی برگ چغندر
– پیتیراخ (دُویز پیتراغی) توق
– پیرپیز آتشین
– پیش پیشان بیدمشک
– پیشیگ اوتی علف گربه، سنبلالطیب
– پیشیه جیرناغی، جوجَ گوزی، چنته چوبان کیسه کشیش
– تَرَ توندَ، آجی تَرَ شاهی، تره تیزک
– توپّیز (قوش قونماز) شکرتیغال، قندورک
– توحلیجَه چای کوهی
– تورپَح (تورپک) خردل وحشی
– تورشَح (تورشک) ترشک
– تولکی قویریغی دم روباهی، جو وحشی
– جین قارپیزی کَوَر، هندوانه ابوجهل
– چاتلانقوش، آغ ساقیزی، پیرآغاجی بنه
– ختمی گولی گل ختمی
– خَشَه اسپرسمریم گلی به زبان ترکی
– داری ارزن
– داش جاباغی گلسنگ
– داغ سوغانی پیاز کوهی
– داغ مَرزَسی مرزه کوهی
– دامارّیجا (بوی یارپاغی) بارهنگ صغیر
– دَلَ بنگ رازیانه
– دلی بات بات بنگدانه
– دمیرتیکانی خارخاسک
– دَوَ تیکانی یانداخ (یانداق) خار شتر
– دَوَدابانی گوش خرگوش
– دوشان آلماسی، چالقی شیرخشت، چالگو
– دوه دابانی زیره هرز زراعی
– دیل قانادان شیرپنیر
– زیریش (زیریشک) زرشک
– ساباح گُرَسَن اویارسلام، آبیارسلام
– سارماشیخ، پوشَنَ پیچک صحرایی
– ساری تیکان گلرنگ وحشی
– ساری گول نسترن مطعر (زرد)
– سرچَ اُتی گندمک، گندم دانه تسبیحی
– سوپورگَه سورگوم جارویی
– سوتتوجَ، سوتّی یَن فرفیون
– سووآلاخ موسیر
– سُوید بید
– سُوید اُتی هفت بند ایرانی
– سهلاب ثعلب باتلاقی
– سیغیرقویریغی (سیرقویریغی) گل ماهور، خرگوشک
– شادَنَه یا(چتنه) شاهدانه
– شاماما دستنبو
– شَاتَره (شاتَرَسی) شاه تره
– اِشّح لالَسی شقایق وحشی
– شلقم سیب زمینی ترشی
– شووَرَن خاکشیر
– شیرین بیآن شیرین بیان
– صابون سیلن، قلیونک
– خُروز داشّاغی قدومه
– قارا یمیشان زالزالک وحشی
– قاراغاش (قَرَغاش) نارون
– قارامیخ شبیه چالی
– قارایارپاخ، قاراقولاخ مریم گلی
– قارچیچهیی (دانا داشّاغی) گل حسرت
– قارقا تاباغی، هویارپاغی، مُش یارپاغی باباآدم
– قاطیر قویریغی پنجهک، علف باغ
– قان قورودان قیاق
– قیرخ بوروم، گِچی اوتی دم اسب
– قَزاَیاغی (قازاَیاغی) پای غازی، غازپا
– قزیل گول گل محمدی، گل گلاب
– قلمه تبریزی
– قَمیش نی
– قوزی قولاغی گاوزبان بدل (ایتالیایی)
– قوش اَبَّ یی، خرمن اوتی علف هفت بند
– قَی نَنَ دیلی کاکتوس راکتی
– قیتدیرقا افدرا، ریش بز، ارمک
– قیزلار اوشقونی شبیه اسپند
– قیلپین جومیش (علف پشمکی)
– کروشنه گاودانه
– کروویز کرفس
– کّکیرَ (قاراباش، گوباش) گل گندم
– کهلی اوتی (کهلیک اوتی) آویشن
– گچی بوینیزی خرنوب، جولدوزک
– گلین بارماغی انگشت عروس
گوزبان، گوزابان، سیغیر دیلی، دیل اوتی گاوزبان
– گوش اوزومی تاج ریزی
– گوش دیلی درخت زبان گنجشک، ون
– گیزی تیکانی، اَل یاندیران گزنه
– گیلدیک (ایت برنی) نسترن کوهی، نسترن شرقی
– میخنگ (قرنفیل) میخک
– مین چیچک شاهپسند
– نوروز گولی خیارک
– وَرَک رز ایرانی، علف خرس
– هنقیلیش (خنقیلیش) داغ تَرَسی شیر مرغ، علف تگرگی
– یارااوتی، قان قورودان بومادران هزاربرگ
– یارپیز پونه
– یارما بلغور
– یاغلیجا، شوران سلمه تره
– یربادامی بادام زمینی
– یِل آپاران، یل قووان، شوشَ قلیان، قوناخ، گل قاصد
– یِملیح (یملیک) شنگ
– یمیشان زالزالک
چند نکته
کاکوتی همان کهلیک اوتی قارچیچیی گل یخ نیست.
گلسنگ نوعی گیاه نیست بلکه موجودی است که از همکاری قارچ و جلبک ایجاد شده است
نوروز گولی به خیارک گفته می شود یابه زنبق وحشی اتلاق می شود. مرحله کال میوههایی مثل طالبی، گرمگ و خربزه را کمبوزه میگویند.
یارما (بلغور) خرده های دانه غلات مثل گندم، جو و یولاف است.
آمار سایت
گوشه
از گوشه و کنار
شاید در ترکیه دیده باشید، بعد از غذا معمولا یک نوشیدنی گیاهی گرم در استکان کمر باریک با نعلبکی خالخالی مینوشند. بعضی وقتها هم وسط روز ممکن است کنار قهوهخانهها و کافههای محلی ببینید که استکانهایی با پسمانده برگهایی سبز یا زرد، رها شده. شاید مشتری، سرپایی نوشیده و رفته.
به این برگهای سبز و گلهای زرد و زیبا «آداچای» میگویند. سرشاخههای گلدار «مریمگلی» با طعمی قوی و خوشبو که برای هضم غذا و نفخ نکردن و پایین آوردن قند خون، داروی سفارششدهای است. تُرکها برگ باریک و سبزش را جدا خشک میکنند و آداچای را با برگ یا گل یا باهم دم میکنند. گلهای زرد و ریزی که با ساقه خشک شدهاند و مثل دانههای تسبیح دنبال هم ردیف شدهاند.مریم گلی به زبان ترکی
چهار تا پنج گل یا برگ این گیاه برای یک لیوان نوشیدنی میتواند کافی باشد. میگویند برای سرگیجه و میگرن و دردهای مفصلی هم کاربرد دارد.
شبها، چند ساعت بعد از غذا، وقتی خستهاید و کوفته، شاید برای نوشیدناش زمان خوبی باشد. چند گل زیبای خشک در هم تنیده در لیوان با آبجوش در سه دقیقه دم میکشد. آب که رنگ طلایی و شفاف گرفت، وقت نوشیدن است.
اگر زیادی تلخ است عسل مرهم خوبی است هم برای شیرین شدن و هم برای درمان سرماخوردگی. ترکیب این دو و یک بُرش لیموی تازه، برای سرماخوردگی و گلو درد هم سفارش شده.
نشانی ایمیلتان را وارد کنید
Email Address
Subscribe | بفرست
Copyright © 2012 – 2020 by gooshe.net All rights reserved. No part of Gooshe website may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including printing, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the publisher, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other noncommercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to infoATgoosheDOTnet.0