راههاي درمان آفت دهان در کودکان

دوره مقدماتی php

خواص دارویی و گیاهی

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع فیلم آموزشی و مقالات آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

آفت دهان مشکلی است که ممکن است منشأ ارثی داشته باشد یا توسط یک عامل محیطی مشترک مثل یک نوع ماده‌ی غذایی خاص و آلرژی‌زا بروز کند. شاید خیلی‌ از ما این موضوع را ندانیم، اما متأسفانه زنان در طول عمرشان بیشتر از مردان دچار آفت دهان می‌شوند. چه خوش‌مان بیاید یا نه آفت دهانی، عارضه‌ای است که هر فردی در هر سنی ممکن است به آن دچار شود و بسیار آزاردهنده خواهد بود.

آیا می‌دانید دقیقا چه عاملی باعث بروز آفت دهان می‌شود یا چه درمانی می‌تواند برای آن مفید باشد؟ شاید جواب این سؤال‌ها را ندانید. راهکارهایی وجود دارد که اگر دچار آفت دهانی شدید، از آنها در جهت بهبود سریع‌تر این نوع زخم‌ها استفاده کنید. راه‌های متعددی برای درمان آفت دهان وجود دارد که در ادامه‌ی این نوشته به آنها خواهیم پرداخت.

آفت دهانی در‌واقع زخمی سطحی، کوچک و خوش‌خیم است که معمولا در بافت نرم داخل دهان یا لب‌ها، زیر زبان و روی غشاء لثه‌ ایجاد می‌شود. آفت دهان را زخم آفتی هم می‌گویند. اغلب اندازه‌ی این نوع زخم از یک سانتی‌متر تجاوز نمی‌کند.

دوره مقدماتی php

آفت دهان معمولا زخمی گرد یا بیضی شکل، سفید یا زرد‌رنگ است که دورتادور آن قرمز شده باشد. ممکن است مدت کوتاهی پیش از آنکه دچار آفت دهانی شوید، محیط دهان‌تان دچار سوزش یا خارش شود. از طرفی، باید بدانید که آفت دهانی برخلاف تاول‌هایی که در اثر تب شدید در دهان ایجاد می‌شود یا زخم‌های با منشاء سرماخوردگی مثل تبخال، هرگز خارج از دهان ایجاد نشده و به هیچ‌وجه مسری نیستند. با این‌حال، این نوع زخم می‌تواند بسیار دردناک باشد یا بسوزد؛ به‌ویژه هنگام غذاخوردن یا صحبت‌کردن.

به‌طور کلی سندرم آفت دهان ممکن است علائم رایجی مانند موارد زیر را نیز داشته باشد:

علت دقیق به‌وجود‌آمدن آفت دهان، هنوز به‌درستی شناخته نشده است، اما آنچه مشخص است این است که عوامل متعددی می‌تواند باعث بروز آفت دهان شود. گازگرفتن ناگهانی لب یا گونه از داخل، حساسیت غذایی (غذاهای تند، اسیدی یا حاوی گلوتن)، تمیزکردن بیش‌از‌حد معمول دندان‌ها، آسیب هنگام درمان‌های دهان و دندان، استفاده از خمیردندان‌ یا دهان‌شویه‌های دارای لوریل سولفات سدیم، استرس، تغییرات هورمونی یا وجود باکتری موسوم به «هلی‌کوباکتر پیلوری» (همان باکتری که عامل زخم‌های پپتیک است)، همه‌ی اینها می‌توانند باعث ایجاد آفت دهانی شوند. از طرفی اعتقاد بر این است که کمبود ویتامین‌های گروه B، روی، فولات (اسیدفولیک) و آهن می‌توانند به ایجاد و پیشرفت آفت دهان کمک کند.

همان‌طور که پیش از این هم اشاره شد، اغلب آفت‌های دهانی بسیار کوچک هستند و معمولا خودبه‌خود در عرض یک یا دو هفته برطرف می‌شوند، اما حتی آفت‌های دهانی بسیار کوچک هم معمولا هفت تا ده روز طول می‌کشد تا از بین بروند و دردشان در تمام این مدت فرد مبتلا را آزار خواهد داد.

خوشبختانه روش‌های طبیعی زیادی برای کاهش درد آفت دهان و بهبود سریع‌تر آن وجود دارد. ما سعی می‌کنیم این روش‌های درمانی طبیعی و خانگی را به شما معرفی کنیم:

وقتی دچار آفت دهان می‌شوید، مکیدن مکعب‌های کوچک یخ باعث تسکین و کاهش سوزش و التهاب زخم می‌شود. سردی یخ، جریان خون‌رسانی به آفت دهان را کاهش می‌دهد؛ در نتیجه درد و تورم آفت هم کمتر می‌شود.

غذاهای سفت و خشک (مثل نان تست یا ته‌دیگ‌های سفت) که ممکن است دهان‌تان را زخم کند، غذاهای تند و تحریک‌کننده و موادغذایی اسیدی (مثل آب‌پرتقال) که التهاب را بیشتر می‌کند، نخورید. مصرف هرکدام از این نوع مواد‌غذایی می‌تواند باعث شود آفت دهانی دردناکی را تجربه کنید.

بر‌اساس مطالعات انجام شده، مصرف مکمل زیرزبانی ویتامین B۱۲، حتی در افرادی که با کمبود این ویتامین مواجه نیستند، مانع از بازگشت مجدد آفت دهانی می‌شود. مقدار ۱۰۰۰میکروگرم (۱میلی‌گرم) ویتامین B۱۲ که دوبار در روز به مدت ۶ماه مصرف شود، مفید بوده است.

از طرفی، مصرف مکمل‌های گروه ویتامین B؛ ۳۰۰میلی‌گرم ویتامین B۱؛ ۲۰میلی‌گرم ویتامین B۲؛ ۱۵۰میلی‌گرم ویتامین B۶ نیز به‌خصوص در افرادی که با کمبود ویتامین (B۱) مواجه هستند، می‌تواند کمک‌کننده باشد؛ زیرا کمبود این ویتامین با خطر افزایش ابتلا به آفت دهان مرتبط است.

در‌صورت تشخیص کمبود آهن در رژیم‌غذایی فرد، مصرف این مکمل‌ها با نظر پزشک، می‌تواند کمک‌کننده باشد.

مصرف ماست پروبیوتیک با کیفیت، برای آفت‌ دهان بسیار مفید است. پروبیوتیک مانند یک صافی عمل می‌کند و فقط به باکتری‌های مناسب اجازه‌ی حضور در دهان می‌دهد. این‌کار باعث آرام‌ترشدن زخم و بهبود آفت دهان می‌شود. از‌طرفی، نرمی و خنکی ماست به کمتر‌شدن درد ناشی از آفت کمک می‌کند.

مطالعات نشان می‌دهد افرادی که دچار آفت دهان بوده و روزی ۴بار از دهانشویه‌ی شیرین‌بیان استفاده کرده‌اند، درد کمتری را تجربه می‌کنند. تقریبا بین ۵۰ تا ۷۵ درصد این افراد همان روز اول علائم بهبودی را مشاهده کرده‌اند و طی سه روز بعد تقریبا بهیود کامل یافته‌اند. برای تهیه‌ی این دهانشویه، نصف قاشق چای‌خوری عصاره‌ی شیرین‌بیان را با ۱/۴ فنجان آب گرم مخلوط کرده و ۴ مرتبه در روز دهان‌تان را با این دهانشویه بشویید. خوردن یک تا دو عدد قرص شیرین‌بیان ۲۰۰ میلی‌گرمی در روز، به کاهش درد کمک می‌کند. از چای کیسه‌ای شیرین‌بیان که در بازار موجود است، استفاده کنید. یک چای کیسه‌ای شیرین‌بیان را ۱۰ دقیقه روی آفت دهان قرار دهید، حتما نتیجه‌ی مثبتی خواهید گرفت.

سرکه‌ی سیب و آب گرم را با هم مخلوط کنید و از آن به‌عنوان یک دهانشویه‌ی روزانه برای ناپدید‌شدن آفت دهان بهره‌مند شوید. سرکه‌ی سیب حاوی اسید استیک است که می‌تواند باکتری‌های خطرناک و بد را از بین ببرد و درعین‌حال رشد باکتری‌های مفید و خوب را افزایش دهد. این دهانشویه‌ی کاملا دردسترس، به‌عنوان یک آنتی‌بیوتیک طبیعی می‌تواند برای آفت دهان بسیار پرکاربرد باشد.

نگران نباشید هر چند نام آب اکسیژنه و به‌کاربردن آن در محیط دهان ممکن است، شما را بترساند، اما اگر آب‌اکسیژنه و آب را با هم مخلوط کنید و با یک گوش‌پاک‌کن این محلول را روی آفت دهان بمالید، بسیار مفید است. اگر ۱/۴فنجان آب‌اکسیژنه، ۱/۴فنجان آب، ۱قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین و نمک را با هم مخلوط کنید، محلولی که به‌دست می‌آید یک دهانشویه‌ی قوی‌تر برای بهبود آفت دهان خواهد بود. دقت کنید که تا یک‌ ساعت بعد از استفاده از این محلول برای آنکه جواب بهتری بگیرید و همچنین مشکلی هم نداشته باشید، چیزی نخورید و ننوشید.

یکی از بهترین گیاهانی که می‌توانید برای تسکین درد آفت دهان از آن استفاده کنید، چای سیاه است. پس اگر دچار آفت دهان شدید، چای کیسه‌ای را مستقیم روی آفت دهان قرار دهید تا دردتان آرام شود. می‌توانید چای سرد‌شده را نیز به‌عنوان دهانشویه غرغره کنید. «تانن» موجود در چای تأثیر مثبتی برای التیام آفت دهان دارد.

با توجه به مواردی که درباره‌ی علل بروز آفت دهان پیش‌تر به آن اشاره کردیم؛ اگر جزو کسانی هستید که فکر می‌کنید زیاد دچار آفت دهان می‌شوید و دلیلش این است که بدن شما نمی‌تواند گلوتن را تحمل کند، بهتر از پزشک‌تان بخواهید برای شما تست بیماری سلیاک تجویز کند تا منشأ واقعی مشکل شما مشخص شود. اگر واقعا با گلوتن مشکل داشته باشید مصرف مواد غذایی فاقد گلوتن می‌تواند سیستم دفاعی بدن‌تان در برابر بروز آفت دهان را تقویت کند.

کمبود روی می‌تواند با آفت‌ دهان مرتبط باشد. بنابراین مصرف مکمل روی می‌تواند مشکل را حل کند. اما باید یادتان باشد؛ مصرف طولانی‌مدت قرص زینک باید حتما تحت نظر پزشک باشد.

آزمایشات اولیه‌ی انجام شده در این زمینه نشان می‌دهد: مصرف روزانه‌ی مکمل‌های حاوی ۱۵۰ میلی‌گرم روی، تعداد دفعات آفت‌زدن را از ۵۰ درصد به ۱۰۰ درصد کاهش می‌دهد. افراد مورد آزمایش قرار گرفته که دارای کمبود روی بودند، با انجام این تست پیشرفت قابل توجهی در بهبود آفت دهان تجربه کردند. مصرف یک مکمل روی خوب و با کیفیت یک یا دو بار در روز یکی از آسان‌ترین راه‌های کمک به بهبود آفت دهان محسوب می‌شود.

سعی کنید خمیردندان‌ها و دهانشویه‌های حاوی «سدیم لاریل سولفات» را به‌طور کامل کنار بگذارید. این نوع مواد به ایجاد و تکرار آفت دهان کمک می‌کند. در همین زمینه مطالعه‌ای در کشور نروژ انجام شده که نشان می‌دهد: «سدیم لاریل سولفات» اثراتی برلایه‌های اساسی غشاء داخلی دهان دارد که موجب شیوع مجدد آفت دهان در فرد مبتلا می‌شود.

از آنجا که جوش‌شیرین ماده‌ای قلیایی است، اسیدهایی را که باعث ایجاد درد و سوزش در هنگام آفت دهان می‌شوند، خنثی می‌کند. از طرفی،جوش‌شیرین با از بین‌بردن باکتری‌ها، موجب بهبود سریع‌تر آفت دهان می‌شود.

یک قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین را در نصف لیوان آب گرم حل کنید و دهان‌تان را با این محلول بشویید.

از آنجایی‌که ماده‌ی ژله‌ای درون برگ‌های آلوورا، به تسکین درد و بهبود زخم‌ها کمک می‌کند، به‌عنوان گیاه کمک‌های اولیه شناخته می‌شود. با یک گوش‌پاک‌کن آفت دهان و محیط اطراف آن را خشک کنید، سپس برگ آلوورا را برش داده و ژل آلوورا را مستقیما روی آفت دهان بگذارید و هر چندبار که لازم است این کار را تکرار کنید.

مقدار کمی از این مایع شیری رنگ، ملین و آنتی‌اسید را بردارید و دهان‌تان را با آن بشویید، آن وقت می‌بیند که چگونه خواص آنتی‌اکسیدانی منگنز، اسیدهایی را که دلیل سوزش آفت دهان هستند، خنثی می‌کند. حتی می‌توانید این ماده را مستقیم توسط یک گوش‌پاک‌کن ۳تا ۴ بار در روز روی آفت دهان بمالید. ترکیب دیگری که حتی می‌تواند تأثیر بیشتری هم داشته باشد، مخلوط یک قاشق چای‌خوری شیرمنیزیم و ماده‌ی ضدآلرژی «دیفن هیدرامین» است.

مریم‌گلی گیاهی است که ویروس و باکتری‌ها را می‌کشد و التهاب را کم می‌کند. دو قاشق چای‌خوری مریم‌گلیِ خشک را در یک فنجان آب‌جوش خیس کنید و بگذارید سرد شود. از این محلول می‌توانید به‌عنوان دهانشویه ۲تا ۳ بار در روز استفاده کنید. حواس‌تان باشد حتما محلول به خوبی آفت دهان را شستشو دهد.

استفاده از قرص‌ها‌یی جویدنی مثل «پپتو‌بیسمول» (بیسموت ساب سیترات Pepto-Bismol)، «تامس» (Tums) و «رولایدز» (Rolaids) چه زمانی که جویده شود و چه زمانی که روی آفت قرار می‌گیرد، تازمانی‌که کاملا حل شود، می‌تواند کمک‌کننده باشد. درد و سوزش آفت دهان ناشی از اسیدها و آنزیم‌های گوارشی است که روی بافت دهان تأثیر می‌گذارد، پس استفاده از این قرص‌ها‌ی آنتی اسیدی مؤثر است، البته باید توجه داشته باشید که میزان مصرف این داروها باید تحت نظر پزشک باشد.

این محلول ساده و در‌دسترس که بسیار پرکاربرد است، برای بهبود آفت دهان هم می‌تواند بسیار مؤثر باشد. ۳۰ ثانیه شستشوی دهان با محلول آب نمک با بالابردن غلظت کلرید سدیم و جمع‌کردن آب غشاء اطراف آفت دهان به بهبود آبسه‌ها و زخم‌های بازی مثل آفت دهان کمک می‌کند.

یک کپسول ویتامین E را باز کنید و مایع داخل آن را روی آفت دهان بگذارید. روغن حاوی ویتامین E مثل یک پوشش روی زخم را می‌پوشاند و مانع از عفونت آن می‌شود و این به روند بهبود و درمان سریع‌تر آفت دهانی کمک می‌کند.

دانشمندان معتقدند که به‌عنوان مثال «لسیین» که یک اسید‌آمینه است، برای درمان آفت دهان مورد نیاز است. یعنی اگر روزانه ۳ بار و هر بار ۵۰۰ میلی‌گرم «لسیین» مصرف کنید، دردتان بهبود می‌یابد و صد البته مصرف این ماده باید با تجویز پزشک باشد. ازسویی دیگر، ویتامین C هم یکی از آن مکمل‌هایی است که ممکن است در ترمیم غشاء مخاطی دهان مؤثر باشد. چون مصرف مواد خوراکی و مخصوصا میوه‌های حاوی این ویتامین، در بسیاری افراد آفت دهان را بهبود می‌دهد، بهتر است از مکمل این ویتامین استفاده کرد. پس با مشاوره‌ی پزشک، ۳بار در روز ۱۰۰۰میلی‌گرم مکمل ویتامین C مصرف کنید.

یادتان باشد درصورتی‌که آفت دهان شما با علائم بالینی مثل تب، اسهال، سردرد یا بثورات پوستی همراه بود یا حس کردید زخم‌های ناشی از آفت غیرمعمولی و بزرگ هستند و بیشتر از دو هفته طول کشیده و به‌طور کامل خوب نشده است یا زیاد دچار آفت دهان می‌شوید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

تکرار دفعات آفت دهان به‌خصوص اگر قبل از به‌وجودآمدن آن دچار مشکل یا التهاب در دهان شوید، ممکن است دلایل دیگری داشته باشد که ممکن است خطرناک باشد. می‌توانید از دندانپزشک‌تان هم کمک بگیرید تا شاید اگر دندانی در دهان‌تان شکسته یا تیز است و دهان‌تان را زخم می‌کند آن‌ را معالجه کند.

(function(a){function c(){try{return 0===a(‘.single-container .post’).attr(‘class’).().split(‘ ‘).reduce(function(f,g){return 0<=g.indexOf('category-')

now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var = document.createElement(”);
.type = ‘text/java’;
var = ”;
.src = + ‘?v=’ + now.getFullYear().() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild();

now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var = document.createElement(”);
.type = ‘text/java’;
var = ”;
.src = + ‘?v=’ + now.getFullYear().() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild();

کارشناسی ارشد، ادبیات نمایشی خوندم. نمایشنامه و فیلمنامه می نویسم و عاشق هنر و روانشناسی ام. خوش شانس بودم که با «چطور» آشنا شدم و حالا عضوی از تحریریه این مجموعه و در خدمت مخاطبین درجه یک این نشریه هستم.

با سلام خدمت دوستان عزیز به نظر بنده بهترین درمان افت دهان کشیدن عنبر نسار ( اولاغ ماده ) است چون خودم تجربه کردم بعد از چند سال سرو کله زدن با این بیماری خودم کشف کردم و درمان شدم و یک روزه هم جواب گرفتم عنبر نسار را به سیگار پرکنید و یکی دو بار بکشید تمام آفت های دهان شما برطرف می شود. انشا ا..

سلام
من بیشتر از ۳ هفته س زیر زبونم آفت زده
تقریبا نصف موارد بالا رو امتحان کردم اما بی فایده بوده
چیکار کنم؟
توروخدا راهنمایی کنید

سلام
سپاس از همراهی شما
معمولا باید از این راه کارها جواب مناسب رو بگیرید اما نکته مهم اینه که باید از خوردن مواد تحریک کننده مثل فلفل یا ادویه
هم اجتناب کنید از طرفی چون آفت دهان با ضعف سیستم ایمنی بدن ارتباط داره بهتره خودتون رو تقویت کنین تا مقاومت بدنتون بالا بره. در نهایت بهتره به پزشک مراجعه کنید چون درمان مناسب با تشخیص درست سریع تر جواب میده

به عنوان کسی که عمری با آفت دهان درگیر بودم باید بگم یکی از رایج ترین دلایل آفت که در این مقاله هم اشاره ای بهش نشده مشکلات گوارشی هست. خوردن غذاهای خشک، چرب، دیر هضم و پرخوری از عوامل به وجود آمدن آفت هست و با رفع این مشکلات، آفت هم ظرف مدت ۴۸ ساعت برطرف می شود.

آفت در واقع نوعی نشانه و زنگ خطر هست. یکی دیگر از نشانه های یبوست و مشکلات گوارشی، لایه سفید رنگ روی سطح زبان هست.

سلام
ممنونم از حسن توجه و انتقال تجربه تون. در مقاله به مشکلات روده اشاره شده که معمولا مرتبط با نوع تغذیه است و روده قسمتی از سیستم گوارشی است. از طرفی با توجه به درمان هایی مثل استفاده از آنتی اسیدها یا انواع ویتامین و شیر منیزیم مشخص است که آفت با مشکلات گوارشی مرتبط است.

۵ نوع چای لاغری برای چربی سوزی و لاغری شکم


چای ماسالا، طرز تهیه و خواص آن

خواص انجیر تازه و انجیر خشک برای سلامتی و زیبایی

چگونه عسل طبیعی را از عسل تقلبی تشخیص دهیم؟

کتاب هنر رزم؛ کتابی برای یادگیری استراتژی مدیریت و نبرد

جاهای دیدنی هلند؛ ۲۳ جاذبه گردشگری سرزمین گل لاله

کتاب ۲۳ راه برای غلبه بر تنبلی؛ کتابی برای هدفمند شدن و برنامه ریزی بهتر


چطور وظیفه شناس باشیم؟

کتاب قدرت عادت؛ کتابی برای تغییر در عادات و رهایی از روزمرگی

نام‌نویسی در وبسایت چطوربه منزله‌ی پذیرفتن
شرایط و مقررات
می‌باشد.

زخم های آفتی از رایج ترین زخم های دهان در همه سنین خصوصاً کودکان هستند که بسیار دردناکند. عوامل روانی و رژیم های خاص غذایی در بوجود آمدن آنها بی تأثیر نیستند. خوشبختانه با راه های درمانی نوین و اقدامات حمایتی می توان درد آنها را تسکین داد و درمان کرد و از ابتلای مجدد به آنها جلوگیری نمود.

زخمهای آفتی، که به عنوان آفت دهان نیز شناخته می شوند، رایج ترین نوع زخم در دهان هستند. این زخم ها بطور تقریبی 20 درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار داده و ممکن است ابتدا در زمان کودکی مشاهده شوند. دلیل اصلی ایجاد زخم های آفتی ناشناخته است. این زخم ها واگیردار نیستند و افراد مبتلا به این بیماری احتمال دارد مجدداً به آن مبتلا شوند.

زخم های آفتی مینور تقریباً بیش از 80 درصد موارد ابتلا را در بر می گیرد. این زخم ها فقط بر روی قسمت های متحرک و غیر کراتینه بافت دهان ظاهر می شوند. این زخم ها کوچک هستند و اندازه تقریبی آنها کمتر از یک سانتیمتر بر قطر دایره بوده و به شدت دردناک می باشند. آفت های مینور در عمل آفت های سطحی هستند که با یک غشای کاذب پوشیده شده اند و رنگ قرمز روشن (ملتهب) دارند. همچنین این زخم های دهانی می توانند به صورت گروهی نیز ظاهر شوند. زخم های آفتی مینور معمولاً بدون باقی ماندن اثر خاص ظرف مدت 7 تا 10 روز درمان می شوند.

زخم های ماژور کمتر از 10 درصد زخم های آفتی را به خود اختصاص می دهند. این زخم ها بزرگتر (بزرگتر از یک سانتیمتر بر قطر دایره) و عمیق تر از زخم های مینور هستند و برای درمان  آنها به هفته ها یا ماه ها زمان نیاز است. این زخم ها پس از بهبود معمولاً نشانه هایی را در بیمار از خود بر جای می گذارند.

زخم های آفتی تبخال مانند به صورت تاول های متعدد، کوچک و خوشه ای بر روی بافت غیر متحرک (کراتینه) دهان ظاهر می شوند. این زخم ها شبیه زخم های ساده تبخال هستند. زخم های تبخال مانند اغلب در قسمت پسین دهان قابل مشاهده هستند و معمولاً ظرف مدت یک ماه درمان می شوند.

•    فشار روانی

•    آلرژی غذایی

•    آلرژی یا حساسیت به خمیر دندان های حاوی سدیم لوریل سولفات (یک ماده امولسیون کننده)

•    آسیب دهانی، شامل آسیب هایی که به علت مسواک زدن شدید ایجاد می شود

•    فقر ویتامین بی 12، فولات، یا آهن.

عواملی که بر ایجاد و شدت این بیماری تاثیر می گذارند شامل موارد زیر هستند:

•    رژیم و تغذیه

•    بهداشت دهان

•    فلوریداسیون

•    معیارهای پیشگیری دندان

•    انتقال باکتری های پوسیدگی زا از مادر به کودک

•    استعداد ژنتیک کودک برای ابتلا به بیماری های دندان

•    جریان بزاق و سطح PH موجود در آن

•    شاخص های ایمنی

•    سبک و نوع زندگی

•    سابقه ابتلا به بیماری های دندان

•    فارنژیت به همراه تب در کودکان

•    عفونت ناشی از ویروس تبخال: زخم های این عفونت بر روی قسمت های غیر متحرک و سخت (کراتینه) بافت دهان همچون لب ها، سق دهان، و لثه ظاهر می شود. این زخم ها در ابتدا به صورت تاول خود را نشان می دهند و در ادامه این تاول ها می ترکد و یک زخم دردناک را ایجاد می کند. این زخم ها بسیار واگیردار هستند.

•    بیماری های خود ایمنی:

سندرم بهجت، سندرم رایتر، بیماری های التهابی روده، لوپوس اریتماتوس، پمفیگوئید تاولی، پمفیگوس وولگاریس.

•    بیماری های ویروسی:

ویروس هرپس، سیتو مگالو ویروس، واریسلا، ویروس کوکساکی.

•    بیماری های ترپونمایی:

سفلیس.

•    عفونت های قارچی:

ﻛﺮﻳﭙﺘﻮﺳﭙﻮرﻳﺪﻳﻮم، موکورمایکوز، و هیستوپلاسموز.

•    بیماری های هماتولوژی/ آنکولوژی:

نوتروپنی دوره‌ای و سرطان سلول سنگفرشی

سلامت دهان نقش اساسی در حفظ سلامت کلی کودکان زیر هفت سال دارد. به همین دلیل استفاده از خدمات افراد با تجربه فامیل، خدمات حرفه ای دندان پزشکی، و سایر خدمات حرفه ای مربوط به سلامت در دستیابی به سلامت دهان کودکان ضروری است.

راه های کلیدی در بهبود سلامت دهانی کودکان شامل موارد زیر است:

•    درمان به موقع

•    ارزیابی ریسک ابتلا به بیماری

•    رعایت دستورالعمل های پیشگیری

•    ارزیابی نتایج حاصل از سلامت دهان

اهداف معاینه سلامت دهانی کودک شامل موارد زیر است

•    ارزیابی ریسک ابتلای کودک به بیماری های دندان

•    ارائه دستورالعمل های پیشگیرانه

•    شروع یک برنامه دندان پزشکی پیشگیرانه

•    تعیین مناسب ترین جدول زمانی مراجعه به دندانپزشک برای کودک

اولین معالجات دندان پزشکی کودک:

•    سوال درباره سابقه درمانی کودک

•    پرس و جو درباره عادت های غذایی و رژیمی کودک

•    ارزیابی نیاز به استفاده از مکمل های فلوراید

•    ارزیابی سلامت دهانی کودک

•    بررسی دهان برای وجود مشکلات دندان یا سایر مشکلات احتمالی

•    ارزیابی ریسک ابتلا به بیماری های دهان و دندان

•    صحبت درباره استفاده از تکنیک های سلامت دهان که برای سن کودک مناسب باشد.

•    درمان علائم بیماری

پماد و ژل حفاظتی همچون زیلاکتین و اوراژل. شربت دیفن هیدرامین.

•    داروهای ضد التهاب

احتمالاً سودمندترین نوع درمان استفاده از این نوع داروها است. برای درمان آفت های خشک از داروی آفتازول چهار بار در روز می توان استفاده کرد.

•    آنتی بیوتیک

برای اجتناب از ابتلای کودکان و زنان باردار از آنتی بیوتیک استفاده می¬شود.

•    ایمونومدولاتوری

معمولاً به صورت محتاطانه برای درمان بیماران ایدز مورد توجه قرار می¬گیرد.

•    مکمل

قرص روی، ویتامین سی، ویتامین بی، و لیزین. در این رابطه برای بهبود می توان دهان شویه با روغن بابونه انجام داد.

•    دهان شوی ضد میکروب

کلرهگزیدین گلوکونات.

•    از ایجاد آسیب در داخل دهان جلوگیری کنید، زیرا این آسیب می تواند نقطه شروع ایجاد زخم های آفتی باشد.

•    از خوردن غذاهای ترش و سخت همچون برخی بیسکویت های سفت، چیپس سیب زمینی، و شیرینی های سفت اجتناب کنید.

•    از مسواک زدن شدید بپرهیزید! شدت زیاد در مسواک زدن می تواند به لثه ها و مخاط دهان آسیب برساند و باعث ایجاد زخم های آفتی شود.

•    از خمیردندان های حاوی سدیم لوریل سولفات که امولسیون کننده ای است که به خمیردندان ها اضافه می شود استفاده نکنید.

•    از استرس دوری کنید.

•    از غذاهای آلرژیک همچون شکلات، پرتقال، آجیل و گوجه فرنگی دوری کنید.

•    دستورالعمل بهداشت دهانی باید در طول دوره قبل از تولد توسط مادر اجرا شود. اهمیت حفظ یک سطح مناسب از بهداشت دهانی نمی تواند به عنوان یک مسئله بی اهمیت تلقی شود. در این رابطه بهداشت دهانی مادر می تواند بر وزن نوزاد و نیز سلامت دهانی وی تاثیر گذارد.

دهان یک کودک دارای میلیون ها باکتری است که شامل باکتری واگیردار استرپتوکوکوس موتانس است. این باکتری منشا ایجاد بیماری در دهان است. در عمل هنگامی که والدین قاشق غذای کودک را در دهان خود قرار می دهند، این باکتری از دهان والدین به دهان کودک منتقل می شود و دندان کودک را آلوده می کند. این فرآیند ممکن است حتی در یازده ماهگی پس از تولد کودک نیز اتفاق افتد. خطر ابتلای کودک به بیماری های دندان زمانی بیشتر افزایش پیدا می کند که مادر خود دارای مشکلات دهان و دندان باشد.

در گذشته کودکان تنها زمانی به دندان پزشک مراجعه می کردند که یک مشکل جدی برای آنها پیش آمده باشد. این روش برخورد دیر موقع و انفعالی دیگر برای حفظ سلامتی کودک مناسب نیست. در حال حاضر مراقبت از سلامت دهانی کودک از مسائلی است که باید حتی در طول دوره ای که دندان ها در دهان کودک شکل می گیرند نیز مورد توجه قرار گیرد.

انجمن دندان پزشکی آمریکا، آکادمی دندان پزشکی عمومی آمریکا، و آکادمی دندان پزشکی کودکان در آمریکا همگی پیشنهاد می کنند اولین بازدید سلامت دهانی کودک باید در 12 ماهگی وی یا در فاصله کوتاه پس از شکل گیری اولین دندان های نوزاد انجام شود. این زمان در عمل مناسب ترین زمان برای یک دندان پزشک جهت ارزیابی سلامت دهانی و دندانی کودک و نیز تشخیص هرگونه مشکل احتمالی موجود در این بخش است.

توجه داشته باشید که رخم های آفتی کوچک اگرچه در بیشتر موارد برای شما و کودک دلبندتان دردسرساز نیستند، ولی در بعضی مواقع می توانند نشانه ی ابتلا به بیماری های جدی تری از قبیل سرطان باشند. به همین دلیل بهتر است که در صورت تداوم آنها جهت درمان به دندان پزشک مراجعه کنید.




خانه

موبایل

برفك دهان، عفونتي قارچي است كه هر چند برخي كودكان و حتي بزرگسالان هم ممكن است دچار آن شوند، اما اغلب نوزادان را گرفتار مي‌كند.در بررسي بزاق دهاني، قارچي به نام «كانديدا آلبيكنس‌ «در تعدادي اندك و بسيار محدود ديده شده اما اگر اين قارچ با تكثير بيش از حد خود نواحي دهاني را آلوده كند، دهان عفوني و برفكي مي‌شود و در صورت ضعف و ناتواني در سيستم ايمني، بخصوص در شيرخواران بسرعت گسترش مي‌يابد.برفك دهان پلاك‌هايي سفيد رنگ و پوسته‌پوسته را دربرمي‌گيرد كه در اندازه‌هاي متفاوت بر مخاط روي زبان، حلق، لثه، سقف دهان، اطراف لب و ديواره داخلي گونه ديده مي‌شود.شباهت بسيار به شير دلمه‌بسته دارد و از همين رو برخي مادران جوان ممكن است نتوانند تفاوت و افتراق آنها را بخوبي تشخيص دهند و گمان كنند سفيدي موجود ناشي از برگشت شير از معده به دهان نوزاد است.يكي از معمول‌ترين راه‌هاي تشخيص اوليه آن در بين بعضي از مادران اين است كه بدانند برفك دهان بسختي كنده مي‌شود و پس از كندن آن رنگ محل به قرمزي تمايل دارد. گاهي ممكن است كندن برفك به مختصر خونريزي در محل بينجامد.در صورتي كه مادر دچار عفونت مهبل باشد نوزادان در حين خروج از مجاري زايمان و نواحي مونيلياز واژينال، احتمال ابتلا به آن و ظهور برفك را طي چند ساعت تا يك هفته پس از تولد تجربه خواهند كرد.انتقال قارچ ممكن است از طريق آغشته شدن به مخاط دهان نوزاد در اين حين نيز رخ دهد. گاهي مجراي زايمان پاك و عاري از عفونت است اما تماس با لوازم آلوده نوزادان مبتلا در بخش‌هاي نگهداري كودكان تازه به دنيا آمده طي ساعات اوليه تولد، احتمال ابتلا به آن را تقويت مي‌كند. گاهي عفونت، به روده باريك راه مي‌يابد و سبب درماتيت يا كهير شده، با بررسي پوشك مشخص مي‌شود.اگر شيرخوارتان به اين عفونت دچار شده نگران نشويد. برفك دهان قابل درمان است و با معاينه و درمان تحت نظر پزشك، همراه با استريل كردن مداوم وسايل دهاني فرزند اعم از پستانك، دندانگير، شيشه شير و… تا زماني كه حنجره، دستگاه تنفسي و لوله گوارش درگير بيماري نباشد، بهبودي بهتر و سريع‌تر حاصل مي‌شود.در گذشته درمان برفك با تجويز آنتي‌بيوتيك صورت مي‌گرفت اما مصرف آنتي‌بيوتيك احتمال به هم خوردن تعادل طبيعي ارگانيسم‌هاي دهان را به همراه دارد و از سوي ديگر، احتمال دارد آنتي‌بيوتيك‌ها زمينه‌ساز بروز برفك حتي در بزرگسالان شود بنابراين، پزشكان از داروهايي مثل نيستامين براي درمان آن استفاده مي‌كنند.در صورت اهمال در ضدعفوني كردن وسايل تغذيه نوزاد امكان بي‌اثر كردن مبارزه و عدم درمان وجود دارد . از همين رو براي مداواي بيمار استفاده از پستانك و شيشه شير براي كودكاني كه مادرانشان بخوبي وسايل را ضدعفوني نمي‌كنند طي دوره درمان ممنوع مي‌شود.از محلول‌هاي پراكسيد هيدروژن نيز براي شست‌وشوي و ضدعفوني كردن دهان در برابر گسترش قارچ استفاده مي‌شود اما بايد دقت كرد كه در پديد آمدن و گسترش برفك دهان نوزاد، نوك پستان مادر هم طي روند شير دادن آلوده مي‌شود.در اين صورت، براي كاهش اثرات و عوارض اين بيماري، مادر هم بايد پس از مشورت با پزشك با محلول جوش‌شيرين پستان خود را شست ‌و شو داده يا از داروهاي ضدقارچ به توصيه پزشكان استفاده كند تا در روند درمان تأخيري حاصل نشود و جلوي ايجاد زخم، درد يا سوزش نوك پستان نيز گرفته شود.برفك با معاينه و تحت نظر پزشك متخصص اطفال حتي زماني كه حنجره، دستگاه تنفسي و لوله گوارش هم درگير بيماري شده باشد، بهبود مي‌‌يابد؛ البته بهتر است درمان در مراحل اوليه انجام شود.در صورت تجويز نيستامين از سوي پزشك توجه كنيد كه نبايد آن را در دهان كودك ريخت، برعكس طوري بايد از آن استفاده كرد كه تمام بخش‌هاي دهان به دارو آغشته شود.برخي به اين منظور گاز استريل را دور انگشت كاملا تميز خود پيچيده، با آن دارو را در همه نواحي دهان كودك پخش مي‌كنند كه موثرتر است.اين دارو بايد حداقل يك هفته پس از برطرف شدن ضايعات هم استفاده شود و هيچ‌گاه تا چهل دقيقه پس از استفاده نبايد اثرش را با شيردهي و تغذيه از بين برد.استريل كردن مداوم وسايل دهاني و تغذيه‌اي كودك، تنظيف و مراقبت مادر از نوك پستان و نواحي اطراف آن الزامي است.يكي از راه‌هاي ضدعفوني كردن لوازم شيردهي، جوشاندن آنها به مدت 15 تا 20 دقيقه در حرارت بالاي 55 سانتي‌گراد است.مادر همواره بايد دست‌هاي خود را بويژه پيش از شير دادن يا تغذيه كودك با مواد پاك‌كننده يا ضدعفوني‌كننده بشويد.يادتان باشد براي درمان بيماري‌هاي كودكان يا نوزادان، هيچ‌گاه سرخود اقدامي نكنيد و حتما تجويز و توصيه پزشك را مد نظر قرار دهيد.

منبع:radiosalamat.ir


برای داشتن بچه های سالم تر بخوانید

منبع = هلپ کده10

دوره مقدماتی php

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *