خواص دارویی و گیاهی :
ژلاتین یک پروتئین خوراکی است که به طور عمده از فرآوری کلاژن که ساختمان اصلی تشکیلدهنده پوست، تاندونها، استخوان و … مهرهداران است به دست میآید.پوست و استخوان حیواناتی مثل گاو و یا ماهی را در آب جوشانده و به وسیله اسید، محلولی را از آن استخراج میکنند که این فرآیند چندین روز طول میکشد. سپس با فرآوری این محلول و خشک کردن آن ژلاتین حاصل میشود.باید گفت که ژلاتین مادهای جامد، ترد و شفاف بوده و طیف رنگی آن از زرد کمرنگ تا سفید میباشد، بیمزه و بیبو است و دارای 90- 84 درصد پروتئین، 2-1 درصد نمکهای معدنی و 15-8 درصد آب بسته به منبع مورد استفاده آن میباشد. همچنین فاقد قند، چربی و مواد افزودنی است.ژلاتین یک ماده غذایی است نه یک افزودنی غذایی و به دلیل داشتن بافت منحصربه فرد آن که میتواند در محلول آبی یک ژل کشسان برگشتپذیر تشکیل داده، در دمای بدن ذوب شود و احساس دهانی خوبی را به وجود آورد. در صنایع غذایی مصرف بالایی دارد مثل پاستیل و محصولات ژلهای. همچنین با داشتن خواص چسبندگی، کریستالیزاسیون، شکلدهندگی، امولسیفایری و جذب آب نیز در گستره زیادی از مواد غذایی مورد مصرف قرار میگیرد مثل محصولات یخی، مارشمالو، گوشتهای کنسروی، سوپهای پودری، تافیها، بستنیها و… .پروتئینها از اسیدهای آمینه تشکیل شدهاند. اسیدهای آمینه به دو گروه ضروری و غیرضروری تقسیم میشوند. به اسیدآمینهای که باید از طریق رژیم غذایی تامین شود و بدن قادر به ساخت آن نیست اسیدآمینه ضروری گفته میشود.پروتئینها از 20 اسیدآمینه تشکیل شدهاند که 9 اسیدآمینه ضروری و مابقی غیرضروری هستند. ژلاتین به عنوان یک منبع پروتئینی با 90-84 درصد پروتئین، دارای 18 اسیدآمینه بوده که مقدار اسیدهای آمینه گلایسین (23درصد)، پرولین(14درصد) و هیدروکسی پرولین (11درصد) در آن بسیار قابلتوجه میباشد. هر سه این اسیدهای آمینه جزء اسیدهای آمینه غیرضروری میباشند که هر یک از آنها در شرایط خاصی برای رشد کودکان، افراد سالمند، افراد دیابتیک و … میتواند نقش بسزایی داشته باشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
گلایسینگلایسین از لحاظ ساختاری کوچکترین اسیدآمینه بوده و منبع اصلی نیتروژن برای ساخت سایر اسیدهای آمینه به شمار میآید. در سنتز بسیاری از مولکولهای زیستی مثل هموگلوبین، کراتین، نمکهای صفراوی، مولکولهای وراثتی و همچنین در فرآیند حفظ قند خون در زمان گرسنگی مورد استفاده قرار میگیرد. گلایسین در سمزدایی مواد شیمیایی مثل افزودنیهای غذایی و داروها در کبد نیز نقش دارد. گلایسین موجب افزایش ترشحات معده شده و در بیماریهای دستگاه گوارش نقش درمانی دارد. گلایسین در التیام زخمها دخالت داشته و در برخی از موارد در هنگام بهبود یافتن زخمها گلایسین ساخته شده توسط بدن کفایت گلایسین مورد نیاز را نمیکند. گلایسین در ترکیب با اسیدآمینه آرژنین، کراتین را میسازد که ماده ضروری برای تامین انرژی ماهیچه و ترمیم زخمها است. گلایسین برای ساخت هموگلوبین که انتقالدهنده گازهای تنفسی در بدن میباشد، مورد نیاز است. تحقیقات نشان میدهند که کمبود گلایسین در مادران باردار میتواند رشد نوزادان را پس از تولد محدود نماید، زیرا که نیازهای رشد جنینی به گلایسین بالا است.
پرولین و هیدروکسی پرولیناسیدآمینه پرولین یکی از اسیدهای آمینه غیرضروری است، ولی در برخی از مطالعات دیده شده است که با حذف دریافت پرولین از رژیم غذایی مقدار آن در خون نیز افت پیدا میکند و به این دلیل آن را به عنوان اسیدآمینه ضروری تلقی کردهاند، ولی کمبود آن به ندرت مشاهده میشود. در تعداد کمی از مطالعات نیز ثابت شده است که اسیدآمینه پرولین پوست را نرم کرده و از افتادگی آن جلوگیری میکند. همچنین گفته شده است که این اسیدآمینه به همراه ویتامین C و اسیدآمینه لیزین موجب جلوگیری از انسداد رگها به وسیله چربی(لیپوپروتئین A) میشود.ژلاتین و استخوانپوکی استخوان و التهاب مفاصل (آرتروز) دو بیماری از شایعترین بیماریهای استخوانی هستند که برای درمان این بیماریها از داروها و هورمونهای متنوعی مثل کورتونها، استروژن ، بیسفسفوناتها، کلسیتونین، فلوراید و مشتقهای پاراتورمون استفاده میشود. همچنین برای مدیریت این بیماریها از ورزش، مکمل کلسیم و ویتامین D نیز استفاده میشود، ولی در هر دو بیماری در برخی موارد به دلیل عدم دسترسی به این درمانها یا مسمومیتزایی پاسخ مناسبی نمیدهند. در چند دهه اخیر مکملهای تغذیهای مثل گلوکزآمین و کندروتین سولفات به عنوان عوامل از بین برنده علائم این بیماریها به کار برده شدهاند که اثرات به خصوصی روی علت این بیماریها گذاشتهاند. مطالعات کلینیکی پیشنهاد کردند که کلاژن به دلیل داشتن مقادیر زیاد اسیدآمینه برای درمان این بیماریها میتواند مفید باشد.همچنین این مکمل اثر سمی نداشته و محدودیت مصرف ندارد. کلاژن به طور مستقیم اثرات ضدالتهابی داشته و اثر مستقیم روی بافت مفاصل دارد. در مطالعهای دریافت ژلاتین را روی استخوان بررسی کرده و به این نتیجه رسیدند که ژلاتین میتواند تأثیرات متفاوتی روی چگالی استخوان و وزن بدن داشته باشد. این تأثیر بیشتر روی استخوان فمور (استخوان ران) دیده شده است. در مطالعات دیگر نشان داده شد که تزریق ژلاتین، کلسیم موجود در گردش خون را بالا میبرد که نشان میدهد که استخوان در حال ساخت است.همچنین در سوءتغذیه پروتئین که وزن استخوان کاهش مییابد و موجب شکستگی میشود میزان مواد معدنی و چگالی استخوان فمور با دریافت ژلاتین بیشتر میشود. ژلاتین بر روی درمان بیماریهای تحلیل برنده سیستم ماهیچهای- اسکلتی نیز تأثیر مثبت دارد.ژلاتین و درمان زخمهازخمهای مزمن مثل گانگرن (زخمهای دیابتی)، عفونت، زخمهای درماننشده و … از عوارض بیماری دیابت میباشند که یکی از دلایل افزایش شیوع مرگ در افراد مبتلا به آن است. در سالهای اخیر برای درمان این عارضه تحقیقات متنوعی انجام شده است. ولی به دلیل به وجود آمدن واکنشهای غیرقابلتحمل و مسمومیتزایی در افراد دیابتی، درمان محدود شده است. ژلاتین یکی از موادی است که با داشتن سطوح ایمنی بالا و بدون داشتن عوارض برای درمان زخمهای دیابتی پیشنهاد شده است. ژلاتین به دلیل دارا بودن اسیدهای آمینه و پپتیدهای بینظیر، همچنین با کاهش پاسخهای التهابی و تعدیل سیستم ایمنی در درمان زخمهای دیابتیک میتواند موثر باشد. همچنین ژلاتین یک ماده ضد خونریزی است که میتواند با برخورد به سلولهای خونی آسیبدیده مسیرهای انعقادی را فعال کند.ژلاتین و ناخن و موبا افزایش سن، ناخنها و موها شکننده و ترکخورده میشوند. ژلاتین با داشتن مقادیر زیاد اسیدآمینه گلایسین که اسیدآمینه مهم برای ساخت کراتین موجود در مو و ناخن است، به رشد و سلامت مو و ناخن کمک میکند.ژلاتین و دستگاه گوارشدر مطالعات انجامشده ژلاتین به عنوان یک ماده پپتوژنیک (پروتئینی که در معده هضم شده و به قطعات کوچکتری مثل پپتید تبدیل میشود) جریان مایع معدی را افزایش داده و در نتیجه هضم و جذب را بهبود میبخشد. ژلاتین غشاء داخلی دستگاه گوارش را پوشانده و در مقابل عوامل خطرزا و تحریککننده از آن محافظت میکند. همچنین ادعا شده است که ژلاتین التهاب روده افراد مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر را کاهش میدهد.ژلاتین و کبدتحقیقات اخیر نشان دادهاند که اسیدآمینه گلایسین در کبد برای سمزدایی داروها و دفع هورمونها و اسیدهای صفراوی مورد استفاده قرار میگیرد. توانایی کبد برای انجام این اعمال در صورت عدم دسترسی به گلایسین محدود میشود. پس ژلاتین با دارا بودن مقادیر زیاد گلایسین میتواند به کبد کمک کند.دیگر اثرات ژلاتیندر مطالعات آزمایشگاهی حیوانات و انسان نشان داده شده است که ژلاتین ممکن است اسیدآمینههای لازم برای ساخت کارتیلاژ (ماده سازنده پوست) را تامین کرده و همچنین آن را ترمیم کند. ژلاتین به سرعت جذب شده و اسیدآمینه لازم برای سوخت و ساز را فراهم میکند. ژلاتین اثرات دیگری نیز روی سلامتی دارد، ولی در این زمینهها نیاز به تحقیقات بیشتری میباشد.
منبع: زندگی آنلاین
خوراکی های پرخاصیت
ژلاتین حاوی مقداری زیادی کلاژن است. مصرف روزانه کلاژن مانع چروک شدن پوست در اثر افزایش سن می شود.
ژلاتین میزان انسولین بدن را تنظیم کرده و در دفع استروژن اضافی که در اثر مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی سمی، آلودگی های محیطی، غذاهای فرآوری شده و مصرف داروهای هورمونی به بدن وارد می شود، نقش اساسی دارد.
خستگی آدرنال، یک عارضه شایع است که وقتی بدن تحت فشار زیادی قرار دارد، ایجاد می شود. در چنین مواقعی بدن بیش از هر زمان دیگری به اسیدهای آمینه و مواد معدنی نیاز دارد و ژلاتین یک منبع غنی برای این مواد محسوب می شود.
ژلاتین قادر است میزان ترشح هورمون رشد و همچنین میزان سوخت و ساز بدن را افزایش دهد. همچنین مصرف ژلاتین در رژیم غذایی برای مدتی نسبتا طولانی احساس سیری ایجاد می کند و بدین ترتیب موجب کاهش میزان کالری مصرفی و در نهایت کاهش وزن می شود.
مهمترین علت سلولیت، کمبود کلاژن در بدن است. ژلاتین با تامین کلاژن موردنیاز بدن مانع بروز این عارضه می شود.
اسید آمینه ای موسوم به گلیسین که در ژلاتین وجود دارد، اثر ضد التهاب دارد و موجب بهبود زخم ها و جراحت ها می شود.
ژلاتین منبع سرشار کلاژن است که موجب کشسانی و یکدستی پوست می شود. کلاژن حدود یک چهارم از وزن بدن را تشکیل داده است و عامل اصلی شادابی و جوانی پوست محسوب می شود.
گوشت و تخم مرغ حاوی نوعی اسید آمینه موسوم به میتونین هستند که موجب افزایش هموسیستئین در خون می شود. هموسیستئین یکی از عوامل بیماری های قلبی، سکته و بیماری های روانی است. گلیسین موجود در ژلاتین، متونین موجود در گوشت را دفع کرده و مانع بروز عوارض مضر مصرف پروتئین حیوانی می شود.
با مصرف ژلاتین مقادیر زیادی از گلیسین وارد بدن می شود که یکی از آثار آن، خواب راحت است.
یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده استخوان، کلاژن است که مقادیر زیادی از آن در ژلاتین یافت می شود. نتایج تحقیقات متعددی نشان می دهد که مصرف ژلاتین موجب افزایش تراکم استخوان می شود.
یکی از اثرات مهم گلیسین سم زدایی از بدن است. کمبود این ماده در بدن موجب اختلال عملکرد کبد می شود.
وجود التهاب در بدن عامل بسیاری از بیماری ها است و به همین علت مبارزه با التهاب، یکی از عملکردهای ضروری سیستم دفاعی بدن است. مصرف ژلاتین یک راهکار ساده و خوش طعم برای مبارزه با التهاب محسوب می شود.
گلیسین موجب تمدد اعصاب و کاهش اضطراب در بدن می شود و مصرف روزانه ژلاتین در رژیم غذایی مقادیر زیادی از این ماده را تامین می کند.
ژلاتین خوراکی با آب موجود در معده ترکیب شده و حرکت مواد غذایی را در سیستم گوارشی تسهیل می کند. همچنین ژلاتین به ترشح اسید معده و بازسازی دیواره آن کمک می کند و در مجموع موجب افزایش سطح سلامت معده و دستگاه گوارش می شود.
ژلاتین از طریق کمک به بازسازی دیواره معده، مواد سمی و حساسیت زای موجود در خوراکی ها را به بدن دشوارتر می کند.
در جریان بیماری های بلندمدت، از حجم عضلانی بدن کاسته می شود. اما استفاده از ژلاتین در رژیم غذایی بیماران مانع این رخداد می شود.
ژلاتین حاوی نوعی ماده مغذی موسوم به کراتین است که عامل اصلی تشکیل دهنده ناخن و مو محسوب می شود. مصرف این ماده در رژیم غذایی موجب تقویت مو و ناخن می شود.
مصرف ژلاتین در رژیم غذایی، می تواند پروتئین حیوانی مورد نیاز بدن را بدون استفاده از گوشت ق تامین کند. بدین ترتیب استفاده از این ماده مغذی منجر به کاهش هزینه های خوراک خانوار می شود.
بهترین شیوه مصرف ژلاتین، ترکیب آن با سایر مواد غذایی است. ژلاتین تجاری که به شکل دسرهای آماده یا پودر دسر در بازار موجود است، حاوی مقادیر زیادی رنگ مصنوعی و طعم دهنده است و منبع مناسبی برای ژلاتین ارگانیک محسوب نمی شود. بهترین نوع ژلاتین، پودر ژلاتین خالص است که از استخوان گاو تهیه می شود.
گاهی گفته میشود ژلاتینی که از استخوان
حیوانات تهیه میشود غضروفساز است و گاهی هم از مضرات آن میگویند. هرچه
هست کاربردهای وسیع ژلاتین در صنایع مختلف آن را به یک ماده بااهمیت تبدیل
کرده است. شاید ندانید که پوکه کپسولهای دارویی از ژلاتین تهیه میشود یا
خیلی از چسبها ژلاتین دارند. اما پرکاربردترین محل مصرف ژلاتین در صنایع
غذایی است.
حالا واقعا ژلاتین چیست؟
ژلاتین یک ماده پروتئینی است که از
هیدرولیز کلاژنی که در پوست، استخوان و بافت پیوندی حیوانات وجود دارد،
تهیه میشود. این مواد در آب جوش حل میشوند و تولید ژلاتین میکنند. حالا
که ژلاتین در دسرها حدود 8 تا 10درصد از وزن خشک آن و در شیرینیها دو تا
سه درصد از وزن خشک شیرینی را تشکیل میدهد، بهتر است با خواص و انواع آن
بیشتر آشنا شویم
ژلاتین پروتئین داردژلاتین
مادهای جامد، ترد، شفاف و البته بیبو و بیمزه است. این ماده فاقد قند،
چربی و مواد افزودنی است. جدول زیر ترکیبات کلی ژلاتین را مشخص میکند:پروتئین: 90-84 درصدنمک معدنی: 2-1 درصدآب: 15 – 8 درصد
پروتئینهای ژلاتین بهطور عمده متشکل از
اسید آمینههای گلایسین و پرولین است که بسیاری از افراد به میزان لازم
آنها را مصرف نمیکنند، درحالیکه این اسیدهای آمینه نهتنها برای پوست، مو
و ناخن مفید است بلکه باعث عملکرد مطلوب سیستم ایمنی میشود.
پودر و ورقه ژلاتین چه فرقی دارد؟هر
دو اینها از کلاژن حیوانات تهیه شدهاند. پودر ژلاتین، ژلاتینی است که خشک
شده و به دانههای ریز تبدیل شده و مزیت آن پراکندگی یکنواخت آن در ظرف
است. ورقههای ژلاتین هم، ژلاتینی است که روی ورقه خشک شده است. تنها
تفاوتی که بین ورقه ژلاتین و پودر آن میتوان قائل شد این است که استفاده
از ورقههای ژلاتین محصول نهایی را روشنتر و شفافتر میکند. از نظر خواص
غذایی بین پودر ژلاتین و ورقه آن نمیتوان تفاوتی قائل شد.
اینطور به نظر میرسد که یک قاشق غذاخوری
پودر ژلاتین معادل چهار ورق ژلاتین است اما این میزان در کشورهای مختلف
تولیدکننده ممکن است متفاوت باشد. بنابراین هنگام خرید باید حتما به کشور
سازنده توجه داشته باشید تا در محصول نهایی اشکالی ایجاد نشود.
چطور ژلاتین بخوریم؟بهترین
منبع ژلاتین در استخوانی است که در د اما وقتی میخواهید فقط کمی
به ارزش مواد غذاییتان اضافه کنید، میتوانید همیشه یک شیشه پودر ژلاتین
کنار دستتان داشته باشید. مثلا وقتی میخواهید اسموتی تهیه کنید که
پروتئین داشته باشد یا حتی در دسرها و اسنکها هم میتوانید کمی پودر
ژلاتین اضافه کنید. حتما تعجب میکنید ولی شما میتوانید حتی ژلاتین را به
چای یا قهوهتان هم اضافه کنید. گذشته از همه اینها سوپ و سالاد هم ازجمله
مواد غذایی هستند که میتوانید در آنها کمی ژلاتین استفاده کنید.
انواع ژلاتین کدام است؟ژلاتینی
که در صنایع غذایی استفاده میشود از هیدرولیز جزئی کلاژن حاصل از پوست،
بافت همبند و استخوانهای حیوانات است. ژلاتین براساس نوع فرآوری و ماده
خام اولیه به نوع A و B طبقهبندی میشود. ژلاتین نوع A به روش اسیدی
عملآوری میشود و مواد اولیه خام آن پوست و استخوان حیوانات است. ژلاتین
نوع B به روش قلیایی عملآوری میشود و مواد اولیه آن استخوان و پوست است.
غلظت ژلاتین نوع A نسبت به ژلاتین نوع B کمتر است.
ژلاتین گیاهی نداریمحتما
شنیدهاید که به بسیاری از گیاهخواران توصیه میشود از ژلاتین گیاهی
استفاده کنند درحالیکه ژلاتین تنها از حیوانات به دست میآید و به هیچ
عنوان منشا گیاهی ندارد اما آگار (نوعی جلبک) و پکتین (کربوهیدرات گیاهی)
از جمله ترکیباتی هستند که میتوان جایگزین ژلاتین کرد. پكتين يك پليمر
اشتقاقي قندي- اسيدي است كه از ساختارهاي ژلاتيني گياهي موجود در ميوه و
سبزي به دست میآید.
بهترین غذا برای معدههای حساسیکی
از مهمترین خصوصیات ژلاتین این است که در آن نه قند وجود دارد و نه چربی.
این ماده خاصیت هضم بسیار بالایی دارد و با وجود انرژی کم در بسیاری از
رژیمهای لاغری استفاده میشود. برخی فکر میکنند ژلاتین یک نوع افزودنی
است درحالیکه ژلاتین خودش نوعی ماده غذایی است و در دسته افزودنیها قرار
نمیگیرد. ژلاتین به سرعت جذب شده و اسیدآمینه لازم برای سوخت و ساز را
فراهم میکند.
ژلاتین پاستیل از چیست؟ژلاتین
پاستیل هم از پوست و استخوان حیوانات مختلف مانند گاو و حتی ماهی تهیه
میشود اما اگر بخواهیم تفاوت آن را با ژلاتین ژله بدانیم، باید گفت پاستیل
از ژلاتینهای با قدرت بیشتر تهیه میشود و به همین دلیل حالت جویدنی و
سفت دارد اما ژلاتین ژله درجه متوسط دارد و برای همین شلتر است. براي
اينکه پاستيلی که ژلاتين در آن استفاده شده، ارزش غذايي مطلوبي داشته باشد
لازم است اين ژلاتين به روش صحيح از استخوان گاو استخراج شود که يکي از
بهترين روشهاي استخراج ژلاتين از استخوان گاو، روش آنزيمي است.
آبمیوه ژلاتینیژلاتین
در نان و خمیرها باعث تقویت پروتئین آرد و افزایش الاستیسیته آن شده و
مصرف نمک را کم میکند. استفاده از ژلاتین در آبمیوهها و نوشیدنیها هم
موجب ایجاد شفافیت و از بین رفتن کدری آبمیوه میشود. در مصارف لبنی،
ژلاتین به عنوان قوامدهنده و سفتکننده محصولاتی مانند ماست و پنیر
خامهای عمل میکند. در صنعت گوشت و غذاهای آماده هم ژلاتین نقش
غلظتدهندگی داشته و با کاهش آب در دسترس میکروارگانیسمها سلامت گوشت را
تامین میکند. در محصولات گوشتی، ژلاتین با غلظت یک تا پنج درصد به آن
اضافه میشود تا به نگهداری آب طبیعیاش کمک کند.
ژلاتین با استخوان چه میکند؟ژلاتين
به چسب استخوان معروف است. گفته میشود ژلاتين موجود در ژلهها، دردهاي
مفصلي را كاهش ميدهد و ميتواند در پيشگيري از پوكي استخوان كمك كند.
کلاژن به طور مستقیم اثرات ضدالتهابی داشته و اثر مستقیم روی بافت مفاصل
دارد. با بررسی دریافت ژلاتین و تاثیر آن روی استخوان این نتیجه به دست آمد
که ژلاتین میتواند تاثیرات متفاوتی روی چگالی استخوان و وزن بدن داشته
باشد. این تاثیر بیشتر روی استخوان ران دیده شده است.
در مطالعات دیگر نشان داده شد که تزریق
ژلاتین، کلسیم موجود در گردش خون را بالا میبرد که نشان میدهد استخوان در
حال ساخت است. همچنین در سوءتغذیه پروتئین که وزن استخوان کاهش مییابد و
موجب شکستگی میشود میزان مواد معدنی و چگالی استخوان ران با دریافت ژلاتین
بیشتر میشود.
هضم غذا را راحت میکندژلاتین
میتواند با افزایش قدرت گوارش یک پوشش مخاطی سالم در معده ایجاد کند.
گلایسین موجود در ژلاتین میتواند با افزایش اسید هیروکلوریک در معده به
هضم و جذب مواد مغذی مورد نیاز کمک کند.
سوپهای حاوی ژلاتین یکی از رژیمهای
غذایی مهم برای افرادی است که مشکلات گوارشی دارند. همچنین ادعا شده است که
ژلاتین، التهاب روده افراد مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر را از طریق
ایجاد یک لایه پوشاننده کاهش میدهد.
بهترین خوراکی برای سالمندانتخممرغ
و گوشت حاوی اسیدآمینهای به نام متیونین هستند که باعث افزایش
هموسیستئین در خون میشود و نیاز ما به مواد مغذی خنثیکننده هموسیستئین
مانند فولات، ویتامین12 B و6 B را افزایش میدهد.
افزایش هموسیستئین در خون با خطر
بیماریهای جدی مانند سکته مغزی، سکته قلبی و بیماریهای روانی همراه خواهد
بود. افرادی که مقدار زیادی پروتئین حیوانی مصرف میکنند نیاز به گلایسین
دارند اما از سوی دیگر برای ایجاد تعادل باید اسیدآمینه دیگری وارد عمل
شود که متیونین است و طبعا ژلاتین این کار را میکند.
برای چهکسانی ممنوع است؟تا
حرف ژلاتین میشود همه یاد ژله میافتند و خواصی که برای استخوانسازی
دارد. ظاهرا ژله حاوی کلسیم، آهن، سدیم و پتاسیم است و منبع خوبی برای
تامین ریزمغذیها محسوب میشود. اما پودر ژلههای آماده حاوی مقداری شکر،
رنگ و اسانس هستند و به همین دلیل در تهیه آنها باید دقت کنید. اگر
خواستید با پودرهای آماده، ژله درست کنید به هیچ وجه به آن شکر اضافه
نکنید. حواستان باشد ژله برای کودکان زیر سه سال ممنوع است ضمن آنکه افراد
با سیستم ایمنی ضعیف یا مشکلات گوارشی حاد هم بهتر است در مورد خوردن ژله
احتیاط کنند.
پروتئین پاستیل را جایگزین نکنیددرست
است که ژلاتین میتواند در تحکیم استخوان، غضروفسازی و تامین ویتامینهای
مورد نیاز بدن موثر باشد اما این دلیل نمیشود که اگر کودکتان بدغذاست و
میلی به خوردن غذاهای مقوی ندارد، ژله یا پاستیل میوهای را جایگزین مواد
مورد نیاز بدن او کنید.
نوع پروتئینی که در ژلاتین وجود دارد
بسیار کمتر از پروتئین گوشت، شیر و تخممرغ است و بسیاری از اسیدهای آمینه
ضروری را ندارد، بنابراین پروتئینی است که نسبت به سایر پروتئینها ارزش
غذایی پایینی دارد و منبع کافی و کاملی برای تامین کلسیم و سایر
ریزمغذیهای مورد نیاز بدن نیست. طعمهای میوهای، نوشابهای و
پاستیلها فقط و فقط به دليل اسانس و طعمدهندههای مصنوعی است و هیچ فرقی
بین پاستیل نوشابهای و میوهای وجود ندارد.
طبیعی درست کنیداگر
دوست دارید ژلاتین خالص و طبیعی به بدنتان برسانید، میتوانید آن را از
جوشاندن استخوان قلم گاو استخراج و در غذاهای مختلفتان مصرف کنید.
منبع:مجله سیب سبز
کولونوسکوپی یک روش تشخیصی درمانی است . پزشک بوسیله آن به بررسی روده بزرگ می پردازد. به روده بزرگ، کولون گفته می شود. کولونوسکوپی یک روش مفید و موثر برای تشخیص پولیپ وسرطان روده بزرگ است، که همراه با بی حسی و خواب آلودگی و بدون درد، قابل انجام است. رشد بعضی از انواع پولیپ ها در روده بزرگ ممکن است به سرطان منجر شود. اگر بیمار پولیپ روده بزرگ داشته باشد، پزشک معمولا با کولونوسکوپی پولیپ را برداشته و برای آزمایشگاه می فرستد .
نبض ما خبر از چه چیزهایی می دهد؟ “نبض ما یکی از مهم ترین نشانه ها و علائم پزشکی است. معمولا به عنوان اندازه ضربان قلب شناخته می
گیاهانی که در طبیعت وجود دارند، دارای خواص دارویی و سلامتی زیادی می باشند،در این مقاله شما را با خواص شگفت انگیز مصرف گیاه رزماری یا
پوست برخی از افراد خشک و آسیب پذیر است، به همین دلیل بعد از اصلاح صورت با تیغ جوش هایی بر روی پوست صورت آن ها ایجاد می
فعالیت جسمی و ورزش در سنین کودکی و نوجوانی باعث رشد بهتر و تناسب اندام ایده آل برای کودک و نوجوان می شود،یکی از دغدغه های اصلی والدین
رگ های عنکبوتی به دلیل زخامت بسیار کم و نازک شبیه تار عنکبوت می باشند ، معمولا رنگ آبی یا ق دارند و در نزدیکی سطح پوست قرار
در یک تحقیق جدید که با موضوع تاثیر زایمان بر میزان عمر زنان صورت گرفت مشخص شد زایمان و استرس ناشی از آن می
فعالیت جسمی و ورزش در سنین کودکی و نوجوانی باعث رشد بهتر و تناسب اندام ایده آل برای کودک و نوجوان می شود،یکی از
بهترین ورزش برای شما کدام است؟ همان که آن را انجام خواهید داد. برای تحریک شدن و به مبارزه طلبیدن، چیزی جدید را امتحان
بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است
نبض ما مرجع پزشکی و سلامت – دانستنیهای سلامت و مشاوره پزشکی
به گزارش نبض ما به نقل از تبیان، گفته می شود که ژلاتین برای تقویت مفاصل و ترمیم غضروف ها مفید است. بنابراین بهتر است از این دسر در جهت سلامتی خود نیز بهره ببرید. البته حرف و حدیث در مورد این ماده غذایی زیاد است. قصد داریم در این مطلب در خصوص فواید ژلاتین صحبت کنیم.
شاید جالب باشد که بدایند کارخانجات تولید کننده ی دارو از این ماده برای پوشاندن بسیاری از داروهایی که روزانه مصرف می کنیم استفاده می کنند. این کار باعث می شود که داروها بهتر هضم شوند و آسیب کمتری به معده وارد کنند.
ژلاتین های موجود در کشور به ویژه از کلاژن و استخوان های گاو تشکیل شده اند. بسته های کوچک ژلاتینی که برای تهیه ی دسر خریداری می کنید حاوی پودر سفیدی است که در آن پروتئین وجود دارد. ترکیبات اصلی هر کدام از این بسته ها به قرار زیر است: پروتئین بین 84 تا 90 درصد، مواد معدنی بین 1 تا 2 درصد، آب. بهتر است بدانید که این ماده فاقد کلسترول و اسیداوریک است.
این ماده حاوی ترکیبی به نام «گلیسین» است که ماده ای ضدالتهاب محسوب می شود و قادر است با جریان های عفونت زا مقابله کرده و بافت های آسیب دیده را احیا کند. گلیسین به پیشگیری از خون دماغ شدن و عفونت های باکتریایی کمک می کند.
زمانی که ما از مشکلات مربوط به گردش خون یا بیماری کبدی رنج می بریم مصرف منظم ژلاتین به داد بدن می رسد و به رفع چنین مشکلاتی کمک می کند. این دسر ساده با دفع توکسین ها از سلول های کبد باعث پاکسازی این عضو حیاتی می شود. ژلاتین همچنین برای مقابله با آرتریت و زخم معده مفید است.
این ماده ی غذایی سرشار از پروتئین و ویتامین ها است که به بدن در جهت فعال کردن متابولیسم یاری می رسانند. توصیه ما این است که این ماده را با میوه های ترش همراه سازید. اگر ژلاتین با پرتقال، گریپ فروت، آلو و توت فرنگی و برای وعده ی صبحانه مصرف شود تأثیر زیادی در کسب انرژی و سوزاندن چربی ها خواهد داشت.
ژلاتین یک منبع غذایی است که می توانید در برنامه ی غذایی خود و همه ی اعضای خانواده قرار دهید. چون این دسر برای بچه ها و افراد سالمند نیز مفید است. این ماده فاقد چربی و کلسترول بوده و برای پیشگیری از سرماخوردگی و تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر عمل می کند. این ماده از پروتئین، ویتامین C ، D و مواد معدنی مختلفی مانند کلسیم و فسفر تشکیل شده است.
ژلاتین تأثیری باورنکردنی در تقویت موها، ناخن ها و شادابی پوست دارد. در رشد موها و ناخن ها روندی به نام کراتینیزیشن وجود دارد. این جریان باعث افزایش استحکام پوست، مو و همچنین ناخن ها می شود. در جریان روند کراتینیزیشن بدن به مجموعه ای از اسیدهای آمینه نیاز دارد و ژلاتین نیز می تواند به این روند کمک کند. در نتیجه اگر به پوست، مو و ناخن هایتان اهمیت می دهید می توانید از خواص این ماده استفاده کنید.
ژلاتین بدون طعم: 1 بسته (10 گرم)
آب: 200 میلی لیتر (1 لیوان)
پرتقال: 2 عدد
پودر دارچین: 1 قاشق چایخوری
زنجبیل رنده شده: 1 قاشق چایخوری
قبل از هر کاری آب پرتقال ها را بگیرید. بهتر است پوست آن ها را سالم و کامل نگهدارید و ژلاتین را داخل آن ها بریزید تا زیباتر و جذاب تر باشد. بعد از گرفتن آب پرتقال ها آن را به ژلاتین اضافه کنید. می توانید آب پرتقال را از صاف کنید تا کاملاً یکدست باشد. ترکیب را به 200 میلی لیتر آبی که داشتید افزوده و داغ کنید.
به طور مرتب مواد را هم بزنید. زمانی که ترکیب به حالت جوش رسید دارچین و زنجبیل را اضافه کنید. در پایان کافی است که ترکیب به دست آمده را داخل پوست پرتقال ها بریزید. زمانی که ژلاتین سفت و سرد بشود نتیجه ی زیبا و البته خوش طعمی حاصل می شود. این دسر سالم برای تقویت سیستم ایمنی بدن اعضای خانواده بسیار مفید است.
ژلاتین یک پروتئین خوراکی است که به طور عمده از فرآوری کلاژن که ساختمان اصلی تشکیلدهنده پوست، تاندونها، استخوان و مهرهداران است به دست میآید.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، پوست و استخوان حیواناتی مثل گاو و یا ماهی را در آب جوشانده و به وسیله اسید، محلولی را از آن استخراج میکنند که این فرآیند چندین روز طول میکشد. سپس با فرآوری این محلول و خشک کردن آن ژلاتین حاصل میشود.
باید گفت که ژلاتین مادهای جامد، ترد و شفاف بوده و طیف رنگی آن از زرد کمرنگ تا سفید میباشد، بیمزه و بیبو است و دارای 90- 84 درصد پروتئین، 2-1 درصد نمکهای معدنی و 15-8 درصد آب بسته به منبع مورد استفاده آن میباشد. همچنین فاقد قند، چربی و مواد افزودنی است.
ژلاتین یک ماده غذایی است نه یک افزودنی غذایی و به دلیل داشتن بافت منحصربه فرد آن که میتواند در محلول آبی یک ژل کشسان برگشتپذیر تشکیل داده، در دمای بدن ذوب شود و احساس دهانی خوبی را به وجود آورد. در صنایع غذایی مصرف بالایی دارد مثل پاستیل و محصولات ژلهای. همچنین با داشتن خواص چسبندگی، کریستالیزاسیون، شکلدهندگی، امولسیفایری و جذب آب نیز در گستره زیادی از مواد غذایی مورد مصرف قرار میگیرد مثل محصولات یخی، مارشمالو، گوشتهای کنسروی، سوپهای پودری، تافیها، بستنیها و .
پروتئینها از اسیدهای آمینه تشکیل شدهاند. اسیدهای آمینه به دو گروه ضروری و غیرضروری تقسیم میشوند. به اسیدآمینهای که باید از طریق رژیم غذایی تامین شود و بدن قادر به ساخت آن نیست اسیدآمینه ضروری گفته میشود.
پروتئینها از 20 اسیدآمینه تشکیل شدهاند که 9 اسیدآمینه ضروری و مابقی غیرضروری هستند. ژلاتین به عنوان یک منبع پروتئینی با 90-84 درصد پروتئین، دارای 18 اسیدآمینه بوده که مقدار اسیدهای آمینه گلایسین (23درصد)، پرولین(14درصد) و هیدروکسی پرولین (11درصد) در آن بسیار قابلتوجه میباشد. هر سه این اسیدهای آمینه جزء اسیدهای آمینه غیرضروری میباشند که هر یک از آنها در شرایط خاصی برای رشد کودکان، افراد سالمند، افراد دیابتیک و میتواند نقش بسزایی داشته باشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
گلایسین
گلایسین از لحاظ ساختاری کوچکترین اسیدآمینه بوده و منبع اصلی نیتروژن برای ساخت سایر اسیدهای آمینه به شمار میآید. در سنتز بسیاری از مولکولهای زیستی مثل هموگلوبین، کراتین، نمکهای صفراوی، مولکولهای وراثتی و همچنین در فرآیند حفظ قند خون در زمان گرسنگی مورد استفاده قرار میگیرد. گلایسین در سمزدایی مواد شیمیایی مثل افزودنیهای غذایی و داروها در کبد نیز نقش دارد. گلایسین موجب افزایش ترشحات معده شده و در بیماریهای دستگاه گوارش نقش درمانی دارد. گلایسین در التیام زخمها دخالت داشته و در برخی از موارد در هنگام بهبود یافتن زخمها گلایسین ساخته شده توسط بدن کفایت گلایسین مورد نیاز را نمیکند. گلایسین در ترکیب با اسیدآمینه آرژنین، کراتین را میسازد که ماده ضروری برای تامین انرژی ماهیچه و ترمیم زخمها است. گلایسین برای ساخت هموگلوبین که انتقالدهنده گازهای تنفسی در بدن میباشد، مورد نیاز است. تحقیقات نشان میدهند که کمبود گلایسین در مادران باردار میتواند رشد نوزادان را پس از تولد محدود نماید، زیرا که نیازهای رشد جنینی به گلایسین بالا است.
خواص تغذیه ای ژلاتین, فواید ژلاتین
پرولین و هیدروکسی پرولین
اسیدآمینه پرولین یکی از اسیدهای آمینه غیرضروری است، ولی در برخی از مطالعات دیده شده است که با حذف دریافت پرولین از رژیم غذایی مقدار آن در خون نیز افت پیدا میکند و به این دلیل آن را به عنوان اسیدآمینه ضروری تلقی کردهاند، ولی کمبود آن به ندرت مشاهده میشود. در تعداد کمی از مطالعات نیز ثابت شده است که اسیدآمینه پرولین پوست را نرم کرده و از افتادگی آن جلوگیری میکند. همچنین گفته شده است که این اسیدآمینه به همراه ویتامین C و اسیدآمینه لیزین موجب جلوگیری از انسداد رگها به وسیله چربی(لیپوپروتئین A) میشود.
ژلاتین و استخوان
پوکی استخوان و التهاب مفاصل (آرتروز) دو بیماری از شایعترین بیماریهای استخوانی هستند که برای درمان این بیماریها از داروها و هورمونهای متنوعی مثل کورتونها، استروژن ، بیسفسفوناتها، کلسیتونین، فلوراید و مشتقهای پاراتورمون استفاده میشود. همچنین برای مدیریت این بیماریها از ورزش، مکمل کلسیم و ویتامین D نیز استفاده میشود، ولی در هر دو بیماری در برخی موارد به دلیل عدم دسترسی به این درمانها یا مسمومیتزایی پاسخ مناسبی نمیدهند. در چند دهه اخیر مکملهای تغذیهای مثل گلوکزآمین و کندروتین سولفات به عنوان عوامل از بین برنده علائم این بیماریها به کار برده شدهاند که اثرات به خصوصی روی علت این بیماریها گذاشتهاند. مطالعات کلینیکی پیشنهاد کردند که کلاژن به دلیل داشتن مقادیر زیاد اسیدآمینه برای درمان این بیماریها میتواند مفید باشد.
همچنین این مکمل اثر سمی نداشته و محدودیت مصرف ندارد. کلاژن به طور مستقیم اثرات ضدالتهابی داشته و اثر مستقیم روی بافت مفاصل دارد. در مطالعهای دریافت ژلاتین را روی استخوان بررسی کرده و به این نتیجه رسیدند که ژلاتین میتواند تأثیرات متفاوتی روی چگالی استخوان و وزن بدن داشته باشد. این تأثیر بیشتر روی استخوان فمور (استخوان ران) دیده شده است. در مطالعات دیگر نشان داده شد که تزریق ژلاتین، کلسیم موجود در گردش خون را بالا میبرد که نشان میدهد که استخوان در حال ساخت است.
همچنین در سوءتغذیه پروتئین که وزن استخوان کاهش مییابد و موجب شکستگی میشود میزان مواد معدنی و چگالی استخوان فمور با دریافت ژلاتین بیشتر میشود. ژلاتین بر روی درمان بیماریهای تحلیل برنده سیستم ماهیچهای- اسکلتی نیز تأثیر مثبت دارد.
ژلاتین و درمان زخمها
زخمهای مزمن مثل گانگرن (زخمهای دیابتی)، عفونت، زخمهای درماننشده و از عوارض بیماری دیابت میباشند که یکی از دلایل افزایش شیوع مرگ در افراد مبتلا به آن است. در سالهای اخیر برای درمان این عارضه تحقیقات متنوعی انجام شده است. ولی به دلیل به وجود آمدن واکنشهای غیرقابلتحمل و مسمومیتزایی در افراد دیابتی، درمان محدود شده است. ژلاتین یکی از موادی است که با داشتن سطوح ایمنی بالا و بدون داشتن عوارض برای درمان زخمهای دیابتی پیشنهاد شده است. ژلاتین به دلیل دارا بودن اسیدهای آمینه و پپتیدهای بینظیر، همچنین با کاهش پاسخهای التهابی و تعدیل سیستم ایمنی در درمان زخمهای دیابتیک میتواند موثر باشد. همچنین ژلاتین یک ماده ضد خونریزی است که میتواند با برخورد به سلولهای خونی آسیبدیده مسیرهای انعقادی را فعال کند.
ژلاتین و ناخن و مو
با افزایش سن، ناخنها و موها شکننده و ترکخورده میشوند. ژلاتین با داشتن مقادیر زیاد اسیدآمینه گلایسین که اسیدآمینه مهم برای ساخت کراتین موجود در مو و ناخن است، به رشد و سلامت مو و ناخن کمک میکند.
ژلاتین و دستگاه گوارش
در مطالعات انجامشده ژلاتین به عنوان یک ماده پپتوژنیک (پروتئینی که در معده هضم شده و به قطعات کوچکتری مثل پپتید تبدیل میشود) جریان مایع معدی را افزایش داده و در نتیجه هضم و جذب را بهبود میبخشد. ژلاتین غشاء داخلی دستگاه گوارش را پوشانده و در مقابل عوامل خطرزا و تحریککننده از آن محافظت میکند. همچنین ادعا شده است که ژلاتین التهاب روده افراد مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر را کاهش میدهد.
ژلاتین و کبد
تحقیقات اخیر نشان دادهاند که اسیدآمینه گلایسین در کبد برای سمزدایی داروها و دفع هورمونها و اسیدهای صفراوی مورد استفاده قرار میگیرد. توانایی کبد برای انجام این اعمال در صورت عدم دسترسی به گلایسین محدود میشود. پس ژلاتین با دارا بودن مقادیر زیاد گلایسین میتواند به کبد کمک کند.
دیگر اثرات ژلاتین
در مطالعات آزمایشگاهی حیوانات و انسان نشان داده شده است که ژلاتین ممکن است اسیدآمینههای لازم برای ساخت کارتیلاژ (ماده سازنده پوست) را تامین کرده و همچنین آن را ترمیم کند. ژلاتین به سرعت جذب شده و اسیدآمینه لازم برای سوخت و ساز را فراهم میکند. ژلاتین اثرات دیگری نیز روی سلامتی دارد، ولی در این زمینهها نیاز به تحقیقات بیشتری میباشد.