خواص دارویی و گیاهی :
سیر اگرچه دارای انواع خواص درمانی بوده و برای پوست مفید است، اما سیر پخته شده سرشار از انواع خواص مختلف برای بدن است که شاید کمتر کسی آن را بداند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، سیر غذایی سرشار از آنتیاکسیدان ها ، ویتامینها و مواد معدنی است؛ بنابراین مصرف روزانه آن روشی طبیعی و خوب برای دورشدن از بیماریها و مشکلات سلامتی است.
اکثر خواص این ماده غذایی بهسرعت تأثیر خود را برجای میگذارد؛ بهخصوص زمانیکه آن را بهصورت طبیعی و بدون افزودنی مصرف کنید.
با خواص روزانه عدد سیر پختهشده بیشتر آشنا شوید:
یک ساعت بعد از مصرف
یک ساعت بعد از مصرف حبه سیر پختهشده، بدن آن را هضم کرده و مواد مغذی مفید آن مانند آلیسین، ویتامینهای گروه B و مواد معدنی مانند منگنز را جذب میکند. علاوه بر این به کمک فیبرهای آن عملکرد رودهها نیز تحتتأثیر قرار میگیرد.
دو تا ساعت بعد از مصرف
آنتیاکسیدانهای موجود در سیر شروع به حرکت بهسمت خون کرده و به سلولهای بدن میرسند.
بهاینترتیب از سلولها در برابر اثرات آسیبرسان و مضر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. همچنین ترکیب فعال آن یعنی آلیسین به کاهش وجود سلولهای بیمار و بدخیم کمک میکند.
تا ساعت
آلیسین سیر شروع به فعالکردن سوختوساز بدن و فرایندهای دفع مازاد مایعات و چربیها میکند. قدرت ضدالتهابی بالای این ترکیب باعث کاهش ورم بافتها شده و عملکرد کلیهها را بهبود میدهد.
تا ساعت
خواص ضدباکتریایی سیر قدرت کافی را در اختیار دستگاه ایمنی بدن قرار میدهد تا با باکتریها مقابله کرده و بدن را ایمنسازی کند.
بین تا ساعت بعد
ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات گوگردی موجود در سیر مانع از اکسایش سلولها شده و اکسیژنرسانی را تحریک میکند. این کار باعث ممانعت از روند زودهنگام پیری و بروز علائم آن میشود.
خواص شگفتانگیز!
ترکیبات فعال سیر در بدن رخنه کرده و عملکردهای حفاظتی از دستگاههای حیاتی بدن شروع میشود و میزان کلسترول و تریگلیسیرید خون کاهش پیدا میکند.
رگها تمیز و پاکسازی شده، نرمی و خاصیت ارتجاعی آنها بیشتر، فشارخون تنظیم و کنترل میشود.
واکنشهای ایمنی بدن افزایش پیدا میکند.
روند دفع فلزات سنگین از بدن با سرعت بیشتری انجام میشود. سلامت استخوانها افزایش مییابد و احساس خستگی کمتر میشود.
راندمان جسمی و روحی افزایش مییابد. طول عمر سلولها بیشتر و از تشکیل رگهای واریسی پیشگیری میشود.
سلامت مفاصل بهبود مییابد. ریهها پاکسازی و تمیز میشوند.
همچنین موجب دفع انگلهای روده میشود. میزان قند خون کنترل شده و از بروز یبوست پیشگیری و با آن مقابله میشود. خطر بروز عفونت در دستگاه ایمنی کاهش مییابد.
مزیت سیر پخته و روش تهیه
باوجود اینکه برخی متخصصان تأکید زیادی در مصرف سیر خام برای دریافت درصدی خواص آن دارند، برخی دیگر نیز مصرف سیر پختهشده در فر را برای دریافت خواص آن توصیه میکنند.
مزیت این شیوه این است که مصرف سیر راحتتر شده و سمزدایی از بدن با سهولت بیشتری انجام میگیرد. برای این کار به حبه سیر نیاز دارید. کافی است که سیرها را تمیز کرده و پس از گذشت دقیقه، آنها را در فر قرار دهید تا نرم شوند.
درنهایت آنها را از فر درآورده و اجازه دهید تا خنک شوند و میل کنید.
زمانیکه این حبه سیر را میل میکنید، لازم است که در ساعت آینده به میزان حداقل دو لیتر آب بنوشید و از مواد غذایی زودهضم مانند سبزیجات بیشتر استفاده کنید.
اگر روغن خیلی داغ شود (یعنی درجه حرارت آن بیش از نقطه دود شود) مادهای
یکی از روغنهایی که در سالهای اخیر، مورد توجه قرار گرفته، روغن دانه کنجد است.روغن
پرخوری و گرایش بیش از حد به سمت غذاهای فرآوردهشده و یا سرخ کرده و یا حتی در معرض آلاینده های زیست محیطی و پراسترس همگی باعث می شوند تا فعالیت کبد افزایش یافته و میزان سموم و چربی بالایی در آن تجمع کند.
برطرف کردن پف زیر چشم , کمپرس سرد چای به عنوان معجزه گری برای رفع پف دور چشم است چای کیسه را با آب ولرم مخلوط کرده و درون یخچال قرار دهید و پس از گذشت دقیقه آنرا از یخچال خارج کنید و سپس به مدت دقیقه بر روی هر دو چشم خود قرار دهید.
مواد غذایی ضد سرطان ریه , در اینجا ما به شما مواد غذایی ر ا معرفی می کنیم که خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش می دهند، یکی از بهترین راهکارهایی که میتوانید به منظور پیشگیری از سرطان به کار ببندید، استفاده از میوهها و سبزیجات تازه در رژیم غذایی است.
شیر بوی سیر را از بین می برد
محققان می گویند: در صورتی که شما نگران بوی سیر هستید، می توانید با نوشیدن یک لیوان شیر، این بو را تا حد زیادی از بین ببرید.
به گزارش بی بی سی، محققان این تحقیق از دانشگاه اوهایو می افزایند: در آزمایش های انجام شده که با سیر پخته یا خام ادویه زده شده انجام گرفت، مشخص شد که شیر به طور قابل توجهی سطح سولفور( ماده ای که باعث ایجاد بوی تند در سیر می شود) را کاهش می دهد.
محقق ارشد این تحقیق نیز در مجله علوم تغذیه دانشگاه اوهایو نوشت که آب و چربی باعث از میان رفتن بوی بد سیر در تنفس افراد می شود.
به گفته ی این محققان نوشیدن همزمان شیر و خوردن سیر تأثیر بسیار بیشتری در از بین بردن بوی بد دهان دارد و نوشیدن شیر پس از خوردن سیر تاثیر کمتری در این زمینه بر جای می گذارد. بر همین اساس شیر پُرچرب در مقایسه با شیر کم چرب نتایج بهتری در این زمینه به همراه خواهد داشت.
البته راه های دیگری نیز برای از بین بردن بوی بد سیر پس از مصرف آن وجود دارد. از جمله محققان در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده اند که می توان با مصرف عسل، جعفری و کاهو پس از خوردن سیر تا حد زیادی بوی بد این ماده را در بازدم از بین برد. سیر با نام علمی آلیوم ساتیووم (Allium sativum) گیاهی است از راسته مارچوبه ای ها، از تیره پیازها که در اصطلاح علمی به آن آلیسین نیز می گویند. سیر دارای فواید بسیاری برای جسم و سلامت انسان است.
خواص سیر
در تحقیقات آزمایشگاهی آلیسین و ترکیبات وابسته به آن، ماده ردوکتاز را مهار می کند. این ماده در ساخت کلسترول نقش دارد. همچنین چندین آزمایش پزشکی نشان داد که سیر باعث کاهش چربی خون می شود. سیر از گرفتگی عروق نیز جلوگیری می کند.
همچنین در بیمارانی که دچار گرفتگی عروق هستند باعث کاهش تشکیل کلسترول در سلول های آئورت می شود. امروزه گیاه سیر در قالب مشتقات گوناگون و به شکل انواع قرص ها و روغن ها ارائه می شود.
سیر در کاهش فشار خون نیز مؤثر است به طوری که فشار سیستولیک خون را به میزان 7/7 میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک را به میزان 5 میلی متر جیوه کاهش می دهد.
خوردن سیر مجاری تنفسی و خون را پاک می کند و با این کار از شدت و تنگی نفس کاسته شده و گاهی موجب درمان کلی آن می شود. این ماده بعضی از انواع سل ریوی را معالجه می کند مخصوصا وقتی که با شیر ممزوج شود، زیرا در این صورت اثر قابل توجهی در کشتن میکروب دارد. سیر، پوست بدن را خوش رنگ و گونه را سرخ و روده ها را از عفونت ها پاک می کند به خصوص در اطفال و با این خصوصیت به مثابه سپری مقابل بیماری های تیفوئید، دیفتری، سیاه سرفه و خروسک عمل می کند.
سیر برای درمان نسیان و فراموشی هم مفید است. این ماده خوراکی باعث از بین رفتن کدورت ذهن نیز می شود. گذاشتن سیر پخته طی چندین روز روی میخچه و زگیل باعث رفع آن ها می شود.
البته سیر مانند سایر مواد خوراکی پُر فایده، عوارض جانبی نیز دارد. زیاده روی در مصرف سیر باعث سرگیجه، کاهش فشار خون، آلرژی و در موارد نادر منجر به خونریزی می شود.
علاوه بر این سیر برای بیماران مبتلا به مرض قند(دیابت) اثر شفابخش داشته و قند خون را کاهش می دهد. اثر سمی نیکوتین حاصل از دود سیگار را برطرف می کند. چنانچه افرادی که به کشیدن سیگار عادت دارند، بهعلت مصرف نیکوتین دچار ناراحتی های هاضمه و قلب شده باشند، با مصرف سیر احساس بهبودی می کنند.
سیر همچنین عرق بدن و خون قاعدگی را زیاد می کند. مداومت در مصرف سیر به تدریج باعث ریختن موی سفید و روییدن موی سیاه می شود.
اگر سیر پخته را با شیر مخلوط کرده و از آن مرهم تهیه کنند و در محل آبسه (دمل) قرار دهند، برای گشودن هر نوع آبسه و حتی آبسه دندان مفید است. اگر مخلوط سیر با سرکه را بر پوست بمالند، ورم اعضا را بر طرف می کند.
سیر همچنین، یک داروی ضدکرم است و برای درمان بیماری تصلب شرائین به کار می رود. همان گونه که در تحقیق اخیر به آن اشاره شد، به خاطر بوی نامطبوع سیر بهتر است به طور کامل آن را خرد و در شیر حل کنید. این محلول برای درمان فشارخون بالا، تصلب شرائین، ناراحتی های گوارشی و التهاب مخاط ریه ها مفید است.
عوارض مصرف بی رویه سیر
ظاهرا سیر تاثیری بر متابولیسم داروها ندارد اما بیمارانی که از داروهای ضدانعقاد خون مثل آسپیرین استفاده می کنند، باید در مصرف سیر احتیاط کنند، زیرا سیر مانع از انعقاد خون می شود. از این رو افرادی که جراحی می کنند، باید 7 تا 10 روز پیش از جراحی از خوردن سیر خودداری کنند زیرا زمان خون ریزی را طولانی تر می کند.
چنانچه در مصرف سیر، مراعات سن و مزاج و فصل نشود، مخصوصا در مصرف سیر خام زیاده روی شود، برای دستگاه تنفسی و بیماری بواسیر مضر است.
زنان آبستن یا شیرده بهتر است از سیر استفاده نکنند.
تاریخچه سیر
سنگ نوشته ای که بر یکی از سنگ های اهرام مصر درباره خواص طبی و درمانی سیر باقی مانده آشکار می کند که هر روز صبح به کارگرانی که در بنای هرم کار می کردند یک پر سیر می خوراندند تا آن ها در مقابل بیماری مصون بمانند. آن ها معتقد بوده اند سیر می تواند به آن ها برای ساختن چنین بنای عظیم و بلندی، دل و جرات بخشد.
یونانی ها، بر خلاف مصریان هر که را که بوی سیر می داد از معابد بیرون می انداختند. با وجود این، عجیب این است که ورزشکاران یونانی پیش از مسابقات المپیک یک دوره طولانی سیر مصرف می کردند.
سیر یکی از معجزه گرهای دنیای خوراکی ها برای سلامتی اعضای بدن است. برخی افراد سیر را خام و ناشتا می خورند و برخی با غذا و یا به صورت پخته. سوالی که برای برخی پیش می آید این است که کدام یک بهتر است، خوردن سیر خام یا خوردن سیر پخته؟
یک متخصص تغذیه با اشاره به خواص درمانی سیر گفت:مصرف روزانه سیر تا 8 درصد فشار خون بالا را کاهش می دهد و مانع تصلب شرایین می شود. وی در رابطه با خواص درمانی سیر اظهار داشت:مصرف سیر، خواص درمانی بسیاری داشته و در واقع گیاه دارویی به شمار می رود که بسیاری از افراد به دلیل بوی آزار دهنده آن در جمع، از خوردن آن امتناع می ورزند.
سیر حاوی ترکیبی به نام آلیسین می باشد که دارای خواص دارویی بسیاری است. بوی قوی سیر ناشی از وجود همین ترکیب در سیر می باشد. آلیسین از طریق دستگاه گوارش وارد سایر قسمت های بدن می شود و اثرات بیولوژیکی قوی روی آن ها می گذارد و در درمان بسیاری از بیماری ها موثر است. این سبزی از خانواده پیاز و تره فرنگی به شمار می رود و در طبخ بسیاری از غذاها به کار می رود. سیر در عین حال که بسیار مغذی است, اما کم کالری می باشد.
سیر تقریبا دارای تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن است. بسیاری از خاصیت های سیر ناشی از همین مواد مغذی می باشد. ارزش غذایی 28 گرم سیر خام به شرح زیر است. این مقدار سیر 42 کالری دارد که از 1.8 گرم پروتئین و گرم کربوهیدرات موجود در این مقدار سیر حاصل می شود.
فواید سیر
1- برای بیماران مبتلا به مرض قند(دیابت) اثر شفابخش داشته و قند خون را می کاهد.
2- اثر سمی نیکوتین حاصل از دود سیگار را برطرف می نماید. چنان چه معتادین به سیگار، به علت نیکوتین دچار ناراحتی های هاضمه و قلب شده باشند، با مصرف سیر احساس بهبودی می کنند.
3- عرق بدن و خون قاعدگی را زیاد می کند.
4- مداومت در مصرف سیر به تدریج باعث ریختن موی سفید و روییدن موی سیاه می شود.
5- چنان چه سیر پخته را بر موی و پوست بمالند کشنده ی شپش است.
6- اگر سیر پخته را با شیر مخلوط نموده و از آن مرهم تهیه کنند و در محل آبسه (دمل) قرار دهند، برای گشودن هر نوع آبسه و حتی آبسه ی دندان مفید است.
7- سیر برای درمان شقاق (ترک) مقعد، نوک پستان و پاشنه ی پا مفید است. به این منظور باید سیر را در روغنی مانند روغن زیتون، کرچک و … جوشانده و در محل شقاق و ترک خوردگی بمالند.
8- اگر جوشانده ی سیر و روغن ( مانند مورد قبل) را در محل دردهای مفاصل و قولنج بمالند، درد و ناراحتی را تسکین خواهد داد.
– اگر مخلوط سیر با سرکه را بر پوست بمالند، ورم اعضاء را بر طرف می نماید.
10- سیر خرد شده حاوی اسانس گوگردی است و بوی تندی دارد که برای دستگاه گوارش خاصیت آنتی بیوتیکی (ضد میکربی) دارد. اسانس فرّار آن در تمام بدن پراکنده می شود و از راه ریه و پوست دفع می گردد.
11- سیر، یک محرک پوستی است و به عنوان خلط آور در التهاب مخاط ریه ها مصرف می شود.
12- سیر، یک داروی ضد کرم ضعیف است و برای درمان بیماری تصلب شرایین به کار می رود.
13- به خاطر بوی نامطبوع سیر بهتر است به طور کامل آن را خرد و در شیر حل نمایید. این محلول برای درمان فشارخون بالا، تصلب شرایین، ناراحتی های گوارشی، (اسهال و اتساع روده) و التهاب مخاط ریه ها ها مفید است.
یکی از مهمترین خواص سیر برای پوست, رفع چین و چروک پوست صورت به ویژه پوست میان ابروها است. همچنین سیر می تواند در درمان جوش, آکنه و لکه های پوستی موثر باشد و جوش های سر سفید و سر سیاه را از بین ببرد. کاهش منافذ باز پوست یکی دیگر از مهمترین مزایای سیر برای پوست می باشد. دیگر خواص این سبزی برای پوست به شرح زیر است.
وجود سطح بالایی از آلیسین در سیر مزایای بسیاری برای پوست دارد. درمان بیماری های قارچی پوست, ضد پیری و صاف کننده پوست از جمله خاصیت های سیر ناشی از این ترکیب است.گوگرد موجود در سیر به پیشگیری از عفونت های پوستی کمک می کند و در کاهش التهاب پوستی موثر است. همچنین آن باعث افزایش جریان خون شده و منجر به درخشش طبیعی پوست می شود.
یکی از مهمترین خواص و فواید سیر, افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن است. این مسئله موجب کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های شایع از جمله سرماخوردگی می شود. بررسی های بسیاری نشان داده است مصرف روزانه سیر در بهبود علایم سرماخوردگی بسیار موثر است. بنابراین به افرادی دائما از بیماری سرماخوردگی رنج می برند, توصیه می شود در رژیم غذایی خود از سیر استفاده کنند. در واقع مصرف سیر خطر ابتلا به بیماری های شایع مانند آنفولانزا و سرماخوردگی را به طور چشمگیری کاهش و در صورت ابتلا به بیماری, شدت بیماری را نیز کم می کند.
بیماری های قلبی عروقی مانند حملات و سکته قلبی بزرگترین عامل مرگ در جهان هستند. فشار خون بالا یکی از عوامل ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی است. نحقیقات بسیاری روی افراد مبتلا به فشار خون بالا نشان داده است, افزودن سیر مانند سیب زمینی به رژیم غذایی این افراد به طور قابل توجهی فشار خون آن ها را کاهش می دهد. به طوری که تاثیر این سبزی با تاثیر برخی از داروهای درمانی فشار خون برابر است.
یکی دیگر از عوامل ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی, افزایش سطح چربی خون است. سیر مانند گوجه فرنگی در کاهش سطح چربی بد خون موثر است. در واقع یکی از مهمترین خواص سیر بهبود سطح کلسترول در خون می باشد. این مسئله می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی ناشی از افزایش سطح چربی بد خون را به طور چشمگیری کاهش دهد.
در واقع مصرف سیر, موجب کاهش چربی کل و کلسترول خون می شود. به طوری که مصرف منظم آن می تواند 10 تا 15 درصد سطح چربی خون را بهبود بخشد. با این وجود هنوز بررسی ها ثابت نکرده اند که این سبزی می تواند تاثیری مثبتی در افزایش سطح چربی خوب خون و یا کاهش سطح تری گلیسیرید ( عامل دیگر خطرساز برای بیماران قلبی) داشته باشد.
بررسی ها نشان می دهد سیر مانند سیب حاوی آنتی اکسیدان هایی است که از زوال مغز پیشگیری می کنند و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش می دهند. امروزه رادیکال های آزاد از جمله بزرگ ترین عوامل بیماری زا محسوب می شوند. آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد به روند پیری کمک می کنند. سیر حاوی آنتی اکسیدان هایی است که از سلول ها در برابر این آسیب ها محافظت می کنند.
مهم ترین اثرات سیر در بدن شامل موارد زیر است:
* كم كردن چربی خون، بخصوص كلسترول
* پایین آورنده فشار خون بالا
* محرك دستگاه ایمنی بدن
* ضد باكتری، قارچ و انگل های روده ای
* ضدسرطان
* خلط آور
* ضد اسهال
* ضدسل ریوی
* ضد آماس كبد
* تسكین دردهای قلبی
* درمان زگیل و واریس
اگرچه خواص سیر در افزایش طول عمر هنوز به اثبات نرسیده است, با این حال فواید سیر در حفظ سلامت مغز و قلب باعث شده این سبزی به عنوان افزایش دهنده طول عمر تصور شود. علاوه بر این سیر می تواند با بیماری های عفونی مقابله کند. این بیماری های مهم و خطرناک به خصوص از عوامل شایع مرگ در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف و مسن هستند.
بهبود عملکرد ورزشی, کمک به سم زدایی فلزات سنگین در بدن, بهبود سلامت استخوان ها از دیگر خواص سیر برای سلامتی می باشند. بنابراین توصیه می شود از این سبزی بسیار مفید در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنید.
_________________________________________________
مضرات سیر
معمولا اثرات جانبی مصرف سیر خفیف و غیر متداول است. ولی با زیاده روی در مصرف آن و در موارد خاصی مضر است. بعضی از این مضرات شامل موارد زیر است:
1- ظاهرا سیر تاثیری بر متابولیسم داروها ندارد، اما بیمارانی كه از داروهای ضد انعقاد خون مثل آسپرین استفاده می كنند، باید در مصرف سیر احتیاط كنند، زیرا سیر مانع از انعقاد خون می شود. از این رو افرادی كه جراحی می كنند، باید 7 تا 10 روز پیش از جراحی از خوردن سیر خودداری كنند، زیرا زمان خونریزی را طولانی تر می كند.
2- بنابر تحقیقات دانشمندی بنام «ری (REY)» زیاده روی در مصرف سیر، موجب سردرد و ضعف بینایی می شود. برای جلوگیری از این مضرات چند راه پیشنهاد شده است:
الف- پختن سیر در آب و اضافه کردن کمی نمک یا کره یا روغن بادام به آن.
ب- مصرف گشنیز به همراه مصرف سیر یا بعد از مصرف سیر.
3- چنانچه در مصرف سیر، مراعات سن و مزاج و فصل نگردد، مخصوصاً در مصرف سیر خام زیاده روی شود، برای دستگاه تنفسی و بیماری بواسیر مضر است.
4- زنان آبستن یا شیرده بهتر است از سیر استفاده نکند .
_________________________________________________
1- برای از بین بردن بوی سیر می توان نیم ساعت پس از خوردن آن، یك قاشق عسل یا كمی جعفری یا یك عدد سیب خورد.
2- بهترین کار برای برطرف کردن بوی سیر، خوردن سبزی مثل کاهو است، زیرا کلروفیل موجود در سبزی ها بوی سیر را دفع می کند.
_________________________________________________
نکاتی برای مصرف سیر
سیر را به صورت قرص سیر،ترشی سیر،سیر سرخ شده و…استفاده می کنند.از نظر علمی، ترکیبات و مکانیسم اثر سیر تا حد زیادی پیچیده است و ترکیبات موجود در آن، زمانی که پوست حبه های سیر جدا نشده است، نسبت به وقتی که پوست کنده و خُرد می شود کمی متفاوت است، یعنی به محض له شدن سیر و مجاورت با هوا تغییراتی در آن روی می دهد، چون مواد اصلی و موثر سیر نسبت به هوا و به ویژه حرارت حساس هستند.
هر چه سیر بیشتر حرارت داده شود، خواص آن کمتر می شود. بنابراین اثر سیر در غذاهای پخته و سرخ شده به مراتب کمتر از سیر تازه است.قرص سیر : قرص سیر حاوی پودر سیر خشک شده است که بهترین شکل دارویی آن است وخواص آن تا حدودی شبیه سیر تازه است و مواد موجود در آن نیز حاوی اکثر موادی است که در سیر تازه وجود دارد. این قرص ها روکش دار هستند و بعد از خوردن، بوی سیر کمتر به مشام می رسد.سیر ترشی : سیر وقتی به صورت ترشی در می آید، دست خوش تغییراتی خواهد شد که به حرارت محیط، سرکه، زمان نگه داری و… بستگی دارد، ولی در اکثر موارد دارای خواصی شبیه به سیر است.
به گزارش بیبیسی، محققان این تحقیق از دانشگاه اوهایو میافزایند: در آزمایشهای انجامشده که با سیر پخته یا خام ادویه زده شده انجام گرفت، مشخص شد که شیر بهطور قابل توجهی سطح سولفور( مادهای که باعث ایجاد بوی تند در سیر میشود) را کاهش میدهد.
محقق ارشد این تحقیق نیز در مجله علوم تغذیه دانشگاه اوهایو نوشت که آب و چربی باعث از میان رفتن بوی بد سیر در تنفس افراد میشود.
به گفته این محققان نوشیدن همزمان شیر و خوردن سیر تأثیر بسیار بیشتری در از بین بردن بوی بد دهان دارد و نوشیدن شیر پس از خوردن سیر تأثیر کمتری در این زمینه بر جای میگذارد. بر همین اساس شیر پرچرب در مقایسه با شیر کمچرب نتایج بهتری در این زمینه به همراه خواهد داشت.
البته راههای دیگری نیز برای از بین بردن بوی بد سیر پس از مصرف آن وجود دارد. از جمله محققان در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که میتوان با مصرف عسل، جعفری و کاهو پس از خوردن سیر تا حد زیادی بوی بد این ماده را در بازدم از بین برد. سیر با نام علمی آلیوم ساتیووم (Allium sativum) گیاهی است از راسته مارچوبهایها از تیره پیازها که در اصطلاح علمی به آن آلیسین نیز میگویند. سیر دارای فواید بسیاری برای جسم و سلامت انسان است.
خواص سیر
در تحقیقات آزمایشگاهی آلیسین و ترکیبات وابسته به آن، ماده ردوکتاز را مهار میکند. این ماده در ساخت کلسترول نقش دارد. همچنین چندین آزمایش پزشکی نشان داد که سیر باعث کاهش چربی خون میشود. سیر از گرفتگی عروق نیز جلوگیری میکند.
همچنین در بیمارانی که دچار گرفتگی عروق هستند باعث کاهش تشکیل کلسترول در سلولهای آئورت میشود. امروزه گیاه سیر در قالب مشتقات گوناگون و به شکل انواع قرصها و روغنها ارائه میشود.
سیر در کاهش فشار خون نیز مؤثر است بهطوری که فشار سیستولیک خون را به میزان /میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستولیک را بهمیزان میلیمتر جیوه کاهش میدهد.
خوردن سیر مجاری تنفسی و خون را پاک میکند و با این کار از شدت و تنگی نفس کاسته شده و گاهی موجب درمان کلی آن میشود. این ماده بعضی از انواع سل ریوی را معالجه میکند مخصوصا وقتی که با شیر ممزوج شود، زیرا در این صورت اثر قابل توجهی در کشتن میکروب دارد. سیر، پوست بدن را خوش رنگ و گونه را سرخ و رودهها را از عفونتها پاک میکند بهخصوص در اطفال و با این خصوصیت به مثابه سپری مقابل بیماریهای تیفوئید، دیفتری، سیاه سرفه و خروسک عمل میکند.
سیر برای درمان نسیان و فراموشی هم مفید است. این ماده خوراکی باعث از بین رفتن کدورت ذهن نیز میشود. گذاشتن سیر پخته طی چندین روز روی میخچه و زگیل باعث رفع آنها میشود.
البته سیر مانند سایر مواد خوراکی پر فایده، عوارض جانبی نیز دارد. زیاده روی در مصرف سیر باعث سرگیجه، کاهش فشار خون، آلرژی و در موارد نادر منجر به خونریزی میشود.
علاوه بر این سیر برای بیماران مبتلا به مرض قند(دیابت) اثر شفابخش داشته و قند خون را میکاهد. اثر سمی نیکوتین حاصل از دود سیگار را برطرف میکند. چنانچه افرادی که به کشیدن سیگار عادت دارند، بهعلت مصرف نیکوتین دچار ناراحتیهای هاضمه و قلب شده باشند، با مصرف سیر احساس بهبودی میکنند.
سیر همچنین عرق بدن و خون قاعدگی را زیاد میکند. مداومت در مصرف سیر بهتدریج باعث ریختن موی سفید و روییدن موی سیاه میشود.
و باز هم بشنوید از خواص مخلوط کردن سیر با شیر؛ اگر سیر پخته را با شیر مخلوط کرده و از آن مرهم تهیه کنند و در محل آبسه (دمل) قرار دهند، برای گشودن هر نوع آبسه و حتی آبسه دندان مفید است. اگر مخلوط سیر با سرکه را بر پوست بمالند، ورم اعضا را بر طرف میکند.
سیر همچنین، یک داروی ضدکرم است و برای درمان بیماری تصلب شرائین به کار میرود. همانگونه که در تحقیق اخیر به آن اشاره شد، به خاطر بوی نامطبوع سیر بهتر است بهطور کامل آن را خرد و در شیر حل کنید. این محلول برای درمان فشارخون بالا، تصلب شرائین، ناراحتیهای گوارشی و التهاب مخاط ریهها مفید است.
عوارض مصرف بیرویه سیر
ظاهرا سیر تأثیری بر متابولیسم داروها ندارد اما بیمارانی که از داروهای ضدانعقاد خون مثل آسپرین استفاده میکنند، باید در مصرف سیر احتیاط کنند، زیرا سیر مانع از انعقاد خون میشود. از اینرو افرادی که جراحی میکنند، باید 7 تا 10روز پیش از جراحی از خوردن سیر خودداری کنند زیرا زمان خونریزی را طولانیتر میکند.
چنانچه در مصرف سیر، مراعات سن و مزاج و فصل نشود، مخصوصاً در مصرف سیر خام زیادهروی شود، برای دستگاه تنفسی و بیماری بواسیر مضر است. زنان آبستن یا شیرده بهتر است از سیر استفاده نکنند.
تاریخچه سیر
سنگ نوشتهای که بر یکی از سنگهای اهرام مصر درباره خواص طبی و درمانی سیر باقی مانده آشکار میکند که هر روز صبح به کارگرانی که در بنای هرم کار میکردند یک پر سیر میخوراندند تا آنها در مقابل بیماری مصون بمانند.آنها معتقد بودهاند سیر میتواند به آنها برای ساختن چنین بنای عظیم و بلندی، دل و جرأت بخشد.
یونانیها، بر خلاف مصریان هر که را که بوی سیر میداد از معابد بیرون میانداختند. با وجود این، عجیب این است که ورزشکاران یونانی پیش از مسابقات المپیک یک دوره طولانی سیر مصرف میکردند.