کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

دوره مقدماتی php
کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان
کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

پرورش گل گاو زبان،موقعیتی گمنام برای کسب روزی حلال و پربرکت است، این مقاله بصورت میدانی و مصاحبه با یک کارشناس مجرب تهیه شده، به جرات میتوان گفت تمام مراحل لازم صفر تا صد کشت و فروش گل گاو زبان را با مطالعه نتیجه این پژوهش بدست می آورید.

پرورش گیاهان دارویی-گل گاوزبان

در این مقاله قرار است به شما بگویم که چطور با گل گاو زبان برای خود کسب و کاری پرسود راه بندازید.

اگر شما از آن دسته افرادی هستید که جویای کار و کارآفرینی و سرمایه گذاری هستید حتما اسم گیاهان دارویی را شنیده اید و در این بین گل گاو زبان یکی از پربرکت ترین هاست که سود دهی اش از زعفران هم بیشتر است اما با شرایطی متفاوت!

برای تهیه مقالات این بخش از وبسایت شبکه ایران کالا ما به جستجوهای اینترنتی و کتابها کاری نداریم بلکه از طریق جهاد کشاورزی و بسیج سازندگی نفرات موفق هر حوزه را شناسایی و با مصاحبه های حضوری و تحقیقات میدانی از کسانی که بصورت عملی و علمی مشغول کار هستند برای شما اطلاعاتی کاربردی تهیه و منتشر میکنیم.کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

پس پیشنهاد میکنم برای بدست آوردن نقشه راهی مفید و عملی حتما این مقاله را مطالعه کنید تا قدم به قدم از صفر تا صد را برایتان تشریح کنم:

دوره مقدماتی php

برای بدست آوردن اطلاعات زیر سراغ کسی رفته ایم که آستین بالا زده و در چند سال متوالی کارآفرین نمونه معرفی شده؛ با مدرک دیپلم درآمد سالیانه اش از یک کارمند بالا رتبه بیشتر است در حالی که تا چندی پیش حتی اجازه ادامه تحصیل هم نداشته! سرکار خانم آرزومند، کارآفرین نمونه استان مرکزی.

و اما اطلاعات تخصصی و گام به گام کشت گل گاو زبان:

گل گاو زبان گیاهی سودمند است به طوری که طبق تجربه خانم آرزومند، از هر 1000 متر زمین، با کشت گل گاو زبان در یکسال میتوان به 25 میلیون تومان سود رسید، این در حالیست که پدر ایشان از 15 هکتار زمین در یکسال با کاشت گندم رقمی در حدود 10 میلیون تومان سود دهی داشته اند!

گام اول:بررسی شرایط،  برای شروع به کار در حوزه گیاهان دارویی اولین قدم بررسی منطقه ست که بدانید وضعیت آب چگونه است و نسبت به آن، گیاه مناسب که بیشترین بازدهی را داشته باشد انتخاب کنید، گل گاو زبان را ترجیحا در مناطقی باید کاشت که دسترسی به آب و بارش باران خوبی داشته باشد اما در عین حال خانم آرزومند، در استان مرکزی که این شرایط را ندارد هم از کاشت گل گاو زبان به سود خوبی دست پیدا کرده است.

کسانی که زمین دارند ولی آب ندارند هم میتوانند نوبتی آب بخرند اما اگر این مساله برایشان سخت و دارای هزینه سنگین میشود بهتر است که مقاله آموزشی کاشت زعفران را بخوانند و در آن حوزه فعالیت کنند!

گام دوم: یادگیری فنون تخصصی، اگربا توجه به وضعیت و شرایط زمین و منطقه تان تصمیم به کشت گل گاو زبان گرفتید، حالا باید در دوره آموزشی رایگان شرکت کنید!

بله رایگان، بخش ترویج جهاد کشاورزی در تمام استانها و شهر ها و همچنین سازمان فنی حرفه ای در زمینه آموزش گیاهان دارویی کلاسهای آموزشی رایگان برگزار میکنند که هم استادان بسیار خوبی دارند و هم مدرک معتبری به شما ارائه میکنند که با آن میتوانید نسبت به اخذ مجوز مشاغل خانگی و تسهیلات با سودکم، اقدام کنید.

گام سوم: جستجو و کارآموزی، علاوه بر کلاس های آموزشی تحقیقات میدانی را فراموش نکنید، بگردید و کسانی را پیدا کنید که در منطقه خودتان یا اطرافتان یا اگر نبود در شهر های دیگر به این فعالیت مشغول هستند و حضوری به آنها مراجعه کنید و از نزدیک شرایط واقعی کار را بسنجید. سراغ کارشناس هایی بروید که عملی کار کرده اند و نگران نباشید، اغلب کسانی که در این حوزه ها کار میکنند افرادی با طبع بلند و بزرگوار هستند که مهربانانه کمکتان میکنند.

فراموش نکنید، با یک بار و حتی یکصد بار “نه” شنیدن و به درهای بسته خوردن، قرار نیست هدفتان را فراموش کنید و بدانید که همیشه در مسیر موفقیت سختیهایی وجود دارد.

گام چهارم: تهیه کود، باید با توجه به متراژ زمین کود بخرید که برای بازدهی بیشتر و هزینه کمتر ترکیب 50-50 از کود گوسفندی و کمپوست مصرف شده قارچ، را پیشنهاد میکنند. اکثر پرورش دهندگان قارچ، کمپوست های مصرف شده شان را رایگان ارائه میکنند و فقط باید ماشین باربری ببرید و آنها را بار بزنید، کود گوسفندی هم که قیمت های مختلفی دارد اما با قیمت تقریبی تنی 300 هزار تومان میتوانید آن را تهیه کنی.

برای یک زمین یک هکتاری حدود ده تن کود نیاز دارید که بهتر است بیشترهم باشد.

کود را میتوانید خودتان فراوری کنید یا آماده بخرید، فراوری کود به این صورت است که  بصورت لایه ای یک لایه کود گوسفندی و یک لایه کمپوست روی هم میریزید تا یک تپه بزرگ تشکیل شود و سپس توسط بیل مکانیکی یا دستی باید هر چند روز یکبار کود را به هم بزنید تا دمای مرکز آن از 60 درجه بیشتر نشود در غیراین صورت کود میسوزد و خاصیت های میکرو ارگانیزمی اش را از دست میدهد. به محصول نهایی کود ترکیب شده پوسیده میگویند که اگر به این پروسه آشنا نیستید پیشنهاد میشود کود پوسیده شده آماده بخرید و فقط با کمپوست ترکیب کنید.

گام پنجم: آماده سازی زمین، زمین را شخم زده و سپس کودی که تهیه کرده اید را روی زمین بصورت یکسان پخش کنید، بهتر است این کار در اوایل بهار انجام شود. سپس زمین را مسطح میکنید، سپس سله شکنی کرده، زمین را از سنگ و کلوخ تمیز کنید و بعد ردیف ها را درست کنید.

برای کشت گل گاو زبان بین ردیف ها 70 سانتی متر فاصله باید باشد. کمتر از این در زمان رشد و باردهی امکان حرکت کارگر بین ردیف ها نخواهد بود و باردهی و بازدهی هم کاهش میابد.

گام ششم: کاشت بذر یا نشا، شما میتوانید در زمین هم بذر بکارید و هم نشا اما پیشنهاد اصولی، کاشت نشا است چراکه مکن است بعضی از بذر ها اصلا سبز نشوند و زحمتتان هدر رود، نشای گل گاوزبان بسته به اندازه و سن شان، از 500 تومان تا 5000 تومان بابت هر نشا، در بازار موجود هستند. نشای 500 تومانی نشای جوان و ریشه لخت است اما نشای 5000 نشای گلدانی و غنچه دار است که اگر از این نشا بکارید در سال اول یعنی دوماه بعد از کاشت هم محصول قابل برداشت خواهید داشت.

با یک بار کاشت نشای گل گاوزبان حداقل تا 5 سال محصول خوب خواهید داشت و نیازی به خرید مجدد نشا یا بذر ندارید.

اگر هم بخواهید بذر بکارید، برای هر هکتار 3 تا 4 کیلو بذر نیاز است که در حال حاضر قیمت هر کیلو بذر 250 تا 330 هزار تومان است و بذر ها در عمق 3 تا 5 سانتی متری زیر خاک باید کاشته شوند نه بیشتر و نه کمتر.

راستی یک کار آسان تر و با سود دهی خوب هم تولید نشای گل گاو زبان است که میتوانید مقاله اش را در همین سایت با عنوان پرورش نشای گل گاو زبان، بخوانید.

قبلا گفتیم که فاصله بین ردیف ها 70 سانتی متر باشد، حالا در هر ردیف فاصله بین کاشت نشا با نشای بعدی در همان ردیف، 50 سانتی متر باید باشد.

بهترین ماه ها برای کاشت گل گاو زبان در زمین هم اردیبهشت و آبان در دمای 28 درجه سانتی گراد است.کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

گام هفتم: آبیاری، بعد از کاشت بذر، هر 3 روز یکبار آب دهی لازم است که در شکل سنتی به روش غرق آبی انجام میشود.

زمانی که گیاه شروع به رشد کرد هفته ای یکبار آبرسانی کافیست که تقریبا دو هفته بعد از کاشت میشود.

بعد از گل دهی هم میتوان میزان آبدهی را به ماهی یکبار کاهش داد که البته اگر در مناطق باران خیز باشید کلا نیازی به آبیاری نیست و همان آب باران کفایت میکند.

گام هشتم: برداشت، برداشت محصول از اردیبهشت ماه که گیاه شروع به گل دهی میکند تا اواسط مرداد ماه ادامه دارد که البته اگر سال اول کاشت باشد و نشای غنچه دار کاشته باشید از تیر ماه باید شروع به برداشت کنید ولی در سالهای بعد از اردیبهشت محصول قابل برداشت است.

برداشت گل گاو زبان به دلیل تراکم بالای محصول و شیره داشتن گل و خارهای ریز روی ساقه ها کاری نسبتا خسته کننده است که حتی در یک زمین 1000 متری هم به تنهایی از پس آن بر نمی آیید و نیاز به کارگر خواهید داشت.

برای یک هکتار زمین حداقل 200 نفر و برای 1000 متر حداقل 20 نفر کارگر نیاز دارید که در دو نوبت صبح و عصر باید اقدام به گل چینی کنند.

حواستان باشد غنچه ها را نچینید، گل باید کاملا باز شده باشد و در طول مدت گل دهی هر بوته تقریبا هر روز صبح و عصر گلهای تازه میدهد.

گام نهم: خشک کردن، گل گاو زبان را بعد از چینش نباید در کیسه های پلاستیکی ریخت و نباید روی هم انباشته شوند و خیلی سریع باید آن ها را به اتاق خشک کن منتقل کنید تا محصول از بین نرود، حداکثر نیم ساعت بعد از چینش گل ها باید در سایه پهن شوند و همان دمای تابستان برای خشک شدن گلها کافیست.

اگر فضای سایه کمی دارید یک اتاقک را قفسه بندی کنیدو گلها را روی قفسه ها بریزید، با این کار از فضای کم استفاده ی بیشتری میکنید.

  • میزان مصرف شربت ایبوپروفن کودکان
  • 24 ساعت بعد از پهن کردن گلهای تازه، گل ها خشک و آماده بسته بندی و فروش میشوند.

    حساب و کتاب:

    هر 8 تا 10 بوته، 4 کیلوگرم گل تازه میدهد که از هر 4 کیلوگرم گل تازه یک کیلوگرم گل خشک بدست می آید در نتیجه هر 8 تا 10 بوته یک کیلوگرم گل خشک میدهند.

    در یک زمین 1000 متری حدود 2500 بوته کاشته میشود ، هر 10 بوته یک کیلوگرم گل خشک میدهد پس از یک زمین 1000 متری 250 کیلوگرم گل خشک بدست می آورید.

    قیمت فروش گل گاور زبان خشک حدود 250.000 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم است پس از یک زمین 1000 متری حدود 60 میلیون تومان محصول بدست می آورید.

    اگر هزینه های آبیاری، کارگری، حمل و نقل، اجاره دستگاه های پخش کود و آماده سازی زمین در سال اول و … را کم کنید حداقل بین 20 تا25 میلیون تومان سود خالص خواهید داشت که برای یک سال در یک زمین کشاورزی 1000 متری مبلغ بسیار قابل توجهی است و با افزایش سطح زیر کشت به یک هکتار نیز، این مبلغ چند برابر میشود.

    نکات مهم:

    در انتها از سرکار خانم آرزومند، کارآفرین نمونه استان مرکزی و ساکن روستای اسفندان از توابع شهرستان کمیجان تشکر ویژه داریم که تجربیات و اطلاعات کاربردی شان را در اختیار ما گذاشتند تا بتوانیم زندگی مان را موفق تر و ایران مان را آباد تر کنیم.

    ایران کالا، حامی اقتصاد ایران و ایرانیان

    #ما_حمایت_میکنیم

    کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

     

    نویسنده و پژوهشگر: محمدعرفان زارعی

    جوایز : پلوپز پارس خزر – ساندویچ ساز سیماران – کتری برقی سیماران

    آخرین اقتصادی اخبار پلیس امنیت، اعطای تسهیلات کم بهره به صنایع تبدیلی، قیمت گذاری لبنیات، اخبار اقتصادی تحریریه اقتصاد ساعت 12 دوشنبه 26 خرداد

    نظر تولید کنندگان درباره شبکه ایران کالا، پیام صوتی مخاطب، معرفی صفحه اصلی سایت، فیلم سینمایی گلن گری، گلن راس و… بخش های برنامه این هفته را تشکیل می دهند.

    صنعت لوازم خانگی، قیمت گذاری لبنیات، افزایش قیمت تلفن همراه و واردات تلفن همراه، اخبار اقتصادی تحریریه اقتصاد ساعت 16 دوشنبه 26 خرداد

    قیمت زعفران در کشور، قیمت گذاری لبنیات، افزایش قیمت تلفن همراه و واردات تلفن همراه، اخبار اقتصادی تحریریه اقتصاد

    رئیس دفتر مرکزی حقوقی سایپا نسبت به انجام هرگونه معامله حواله خودروهای عرضه شده در طرح های فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش یکساله محصولات این گروه خودروسازی هشدار داد و گفت: طبق مصوبه کمیته خودرو هرگونه نقل و انتقال مالکیت خودروهای صفر کیلومتر عرضه شده در طرح های فروش فوق العاده و پیش‌فروش محصولات گروه خودروسازی سایپا به صورت وکالتی ممنوع است و تبعات حقوقی برای خریدار و فروشنده خواهد داشت.

    سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به تولیدکنندگان لوازم‌خانگی اخطار داد که تا پایان امروز (سه‌شنبه، ۲۷ خردادماه) فرصت دارند تا نسبت به درج یا تکمیل اطلاعات قیمتی کالاهای خود از طریق سامانه ۱۲۴ اقدام کنند.

    مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو در دیدار با رییس و اعضای هیات علمی دانشگاه علم و صنعت گفت: در بهمن ماه سال جاری از خودرویی در کلاس A با قابلیت پیمایش با موتور کم مصرف رونمایی خواهیم کرد.

    مدیرعامل فرابورس ایران از دریافت مجوز فعالیت تامین مالی جمعی شرکت فاینتک از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان چهارمین عامل تامین مالی جمعی (کراود فاندینگ) در بازار سرمایه خبر داد.

    مدیر عامل همراه اول گفت: ارزش بازار شرکت ارتباطات سیار ایران با رشد ۲۷۷ درصدی طی یک سال اخیر، امروز به ۷۰۶۷۵۲ میلیارد ریال رسیده است.

    سومین مدرسه صنایع دستی و نخستین مرکز کسب و کار با حضور مدیریان شهرداری و میراث فرهنگی استان تهران در فرهنگسرای سرو افتتاح شد.

    جلوگیری از زوال فرهنگی – اجتماعی روستاها و درآمدزایی برای ساکنان این مناطق از طریق جذب گردشگر با استفاده از ارایه خدمات ساده مانند مشارکت در زراعت و چوپانی از جمله راهکارهای حمایتی مهم برای رونق اقتصاد روستاییان گلستان است؛ موضوعی که از چندی قبل اجرای آن در استان آغاز شده اما توسعه و گسترش این طرح به شناسایی، تدوین برنامه جامع و فراهم‌کردن زیرساخت‌های ضروری نیاز دارد.

    وزیر اقتصاد: با توجه به عرضه‌های پیشِ‌رو در بورس، در صدد ایجاد تعادل در بازار سرمایه هستیم.

    استان گلستان به عنوان قطب کشاورزی که در همه رشته‌های کشاورزی و دام پروری از کشت گندم و پنبه و محصولات باغی و تولید چوب گرفته تا پرورش دام و صید ماهی و شیلات و استحصال خاویار و … حضور جدی و پیشگام دارد.

    معاون وزیر راه می گوید: در بسیاری از کشورها ایجاد زیرساخت‌ها و راهسازی برای شهرهای جدید بر تولید مسکن اولویت دارد، اما در کشور ما اینگونه نبود.

    نقشه مصرف برق کشور حاکیست کلانشهر مشهد و استان‌های خراسان شمالی، سمنان، قزوین و کهگیلویه و بویراحمد امروز ۲۷ خرداد در محدوده قرمز مصرف قرار دارند.

    بیمه پارسیان در راستای ارایه خدمات بهتر در زمان شیوع بیماری کرونا و با توجه به کاهش درآمد طرح های مختلفی را به منظور تسهیل در امور بیمه گذاران به اجرا گذاشته است از جمله این طرح ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

    مدیرکل امور بیمه‌شدگان سازمان تامین اجتماعی از واریز مبلغ مقرری بیمه بیکاری ناشی از ویروس کرونا در یک یا دو روز آینده خبر داد.

    ایران ایر اشکال در ماشین کشنده و تغییر محل پارک هواپیما را علت تاخیر در پیاده کردن مسافران پرواز بیرجند به تهران “هما” اعلام کرد.

    مدیرعامل شرکت شهرک‌های کشاورزی در گفت و گو با شبکه ایران کالا آخرین وضعیت واگذاری شهرک های کشاورزی را اطلاع رسانی کرد.

    نائب رئیس اتاق هاي مشترک – اتاق ایران و قطر در گفت و گو با شبکه ایران کالا آخرین وضعیت تجارت ایران و قطر را تشریح کرد.

    برندگان قرعه کشی ایران خودرو و سایپا مشخص شدند و حالا برخی از این برندگان به فکر خرید و فروش حواله‌ها در بازار افتاده اند.

    وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: سال گذشته بیش از ۹۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات توسط نظام بانکی پرداخت شده که ۳۰۰ هزار میلیارد تومان آن مربوط به تسهیلات جدید و بقیه بابت رد دیون و امهال مطالبات بوده است.

    در تاریخ ۲۷ خرداد ۱۳۵۸ به فرمان امام خمینی (ره) برای رسیدگی به مناطق محروم و دور افتاده ایران جهاد سازندگی یا جهاد کشاورزی تاسیس شد. هدف از تاسیس جهاد کشاورزی رفع محرومیت از روستاها و توسعه گشاورزی و دامداری بود.

    روزنامه های اقتصادی امروز به مسائلی همچون اعلام رقم جدید نقدینگی کشور، افزایش 26 درصدی حقوق بازنشستگان و افزایش تعداد کدهای سهامداری و رسیدن آن به مرز 50 میلیون نفر پرداختند.

    یکی از مهمترین آثار بررسی مشکلات و موانع توسعه شبکه حمل و نقل ریلی کشور و حل آن، کاهش هزینه های حمل و نقل در تولید است.

    پیش بینی افزایش قیمت دوبرابری قیمت زعفران طی روزهای آینده توسط معاون وزیر جهاد کشاورزی موجب آغاز موج گرانی و کمیاب شدن این محصول در بازارهای داخلی شد.

    دبیر ستاد تنظیم بازارامروز با حضور در بازار لوازم خانگی تهران، امین حضور از نزدیک با عرضه کنندگان وفروشندگان این اقلام گفتگو کرد.

    سرپرست وزارت صنعت گفت: وزارت صنعت آمادگی دارد تا مناطقی را در شهرک‌های صنعتی به عنوان زون‌های فناوری در اختیار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار دهد. 

    معاون اول رئیس جمهور واگذاری سامانه املاک و اسکان به سازمان امور مالیاتی را به وزرای راه و شهرسازی و اقتصاد ابلاغ کرد.

    مدیر اعتبارات بانک مرکزی شرایط دریافت وام ازدواج ۵۰ میلیون تومانی برای هریک از زوجین را تشریح کرد.

    بازنگری در قوانین و مصوبات مجالس قبل از مهمترین مطالبات کارشناسان اقتصادی از مجلس یازدهم است.

    رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا ناجا در گفت و گو با شبکه ایران کالا به سرمایه گذاران در بورس هشدار داد.

    قائم مقام خانه کشاورز در گفت و گو با شبکه ایران کالا موانع عرضه مستقیم محصولات کشاورزی در میادین میوه و تره بار را تشریح کرد.

    یک کارشناس کسب و کار در گفتگو با شبکه ایران کالا راهکارهای تاب آوری کسب و کارها در دوران کرونایی را تشریح کرد.

    سایر

    شبکه های سیما

    شبکه های صدا

    شبکه های استانی

    شبکه های استانی

    مشاوره رایگان ساخت گلخانه!02632533717

    گل گاوزبان یکی از گیاهان قدیمی است که استفاده های دارویی زیادی دارد، ارتفاع بوته گل گاوزبان گاهی اوقات به 60 سانتی متر یا بیشتر هم می رسد. گیاه گل گاوزبان بومی شرق میانه است که دارای یک تاریخ کهن در جنگ بوده و برای افزایش شجاعت و شهامت استفاده می شده است. همه قسمت های گیاه گل گاوزبان به جز ریشه، خوش طعم هستند و استفاده های دارویی یا آشپزی دارند. گل گاوزبان یک گیاه منحصر به فرد است و رشد سریعی دارد. گل گاوزبان یک گیاه سالانه است اما زمانی که بذر گل گاوزبان در یک قسمت از باغ کاشته می شود سال بعد هم دوباره رشد می کند. گاو در زبان ترکی به معنی آبی هم آمده است و گل گاو زبان یعنی گلی که برگی آبی دارد.

     

    گیاهی است چند ساله و دارای ریشه‌های نیمه غده‌ای که بطور عمودی تا عمق ۵۰ سانتیمتر در خاک فرور فته‌است و بعلت داشتن ریشه‌های اصلی و فرعی در اعماق خاک مقاومت آن در برابر خشکی خاک زیاد است. برگهای آن زبانه‌ای و پوشیده از خارهای ظریفی است که به آن حالت خشن می‌دهد و به همین علت به گاوزبان معروف است. گلهای آن به رنگ قرمز خوش رنگی است که پس از خشک شدن به رنگ آبی تیره در می‌آید. گل گاوزبان در ارتفاع ۶۰ تا ۲ هزار و ۵۰۰ متر از سطح دریای آزاد می‌روید.

    در ماه تیر با ظاهر شدن گل های آبی گل گاوزبان، منظره زیبایی در باغ ایجاد می شود. پهنای بوته گل گاوزبان گاهی اوقات 30 سانتی متر یا بیشتر می شود.کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

     

    گاوزبان ایرانی گیاهی چند ساله با ریشه قطور، برگ ها زبانه ای و رزت، ساقه و برگ ها پوشیده از کرک های زبر و خشن هستند. طول ساقه گل دهنده 80-60 سانتی متر است. گل آذین با گل های قیفی شکل به رنگ قرمز ارغوانی، که پس از خشک شدن به رنگ آبی یا بنفش در می آیند. در هر سنبله تعداد زیادی گل وجود دارد که به تدریج از پایین به بالا باز می شوند. گل گاوزبان ایرانی که فقط در ایران رشد کرده و بومی مناطق البرز و شمال ایران میباشد.

    گاوزبان ایرانی در ارتفاعات شمال به صورت خودرو دیده می شود و به صورت کشت شده هم وجود دارد. در مناطق خشک و نیمه خشک کشور در خاک های سبک و سنگین رشد خوبی دارد و به صورت کشت شده محصول خوبی تولید می کند. این گیاه به علت گستردگی ریشه تا حدی به خشکی خاک مقاوم است.

    تکثیر گل گاوزبان با استفاده از بذر انجام می شود و آن را در فصول بهار و پاییز می توان کشت کرد. این گیاه به طور مستقیم در زمین اصلی و همچنین از راه خزانه گیری و نشا کاری قابل تکثیر است. اما روش نشاکاری بهتر است.  نشا ها در مرحله 2 تا 4 برگی و گاهی تا 6 برگی به زمین اصلی انتقال داده و با فاصله 50 × 50 سانتی متر می کارند. این گیاه قابلیت کشت به صورت دیم را نیز دارد. بذر لازم برای تکثیر گا زبان شمال 10 تا 15 کیلوگرم برای هر هکتار است.

     

    گاوزبان بیشتر در بلندیهای رامسر، رودسر و شهسوار بصورت خودرو و نیز زراعی وجود دارد. شرایط آب و هوایی کوهستانی سردسیر و نیمه مرطوب که در طول بهار و تابستان دارای بارانهای متناوب هستند، برای کشت این گیاه مفید است.

    کشت گاوزبان در دو فصل پائیز و بهار انجام می‌شود و بهترین روش کاشت بذر در فصل پائیز است. تاریخ کاشت بذر از اواخر اسفندماه تا خردادماه است چنانچه منطقه دارای زمستان خیلی سرد نباشد عملیات کاشت را می توان در پاییز انجام داد که در این صورت گیاهان سبز شده در اردیبهشت سال بعد به گل می نشینند درحالی که گیاهان کاشته شده در بهار هیچ وقت زودتر از ماه تیر گل نمی دهند. اما زمینهای کوهپایه ای برای کشت آن مناسبتر است.

    در مناطقی که بارندگی به اندازه کافی و پراکندگی بارش آن مناسب باشد، کشت به صورت دیم صورت می‌گیرد. اما در مناطق خشک نیاز به آبیاری مرتب است.

    عمق کاشت ۱۲ سانتیمتر و فاصله میان بوته‌ها ۴۰ تا۵۰ سانتیمتر و فاصله میان ردیف‌ها ۶۰ تا۷۰ سانتیمتر است. میزان مصرف بذر در هر هکتار ۴ کیلوگرم است.

    عمر مفید بوته گاوزبان ۲ سال و بیشینه عمر آن ۴ سال است

    بذور گل گاوزبان طی ۵ تا ۲۱ روز و در دمای ۲۱ درجه سانتیگراد جوانه می زنند.

    گل گاوزبان را می توان از اوایل تا اواخر بهار در داخل خانه یا مستقیما خارج از خانه پس از آن که خاک گرم شد کاشت. کشت در داخل خانه بطور معمول ۴ تا ۸ هفته قبل از کشت بیرون انجام می گیرد. بذور در عمق ۳ سانتیمتر در سینی کشت یا گلدان حاوی خاک کمپوست دار کاشته شود. اطمینان حاصل شود که بستر کشت مرطوب باشد اما خیس نباشد. اطراف ظروف کشت را با پلاستیک بپوشانید تا جوانه زنی بهتر صورت گیرد. برای انتقال نشای گل گاو زبان دقت شود تا به ریشه های آن صدمه وارد نشود.

    اگر می خواهید کشت این گیاه را بصورت مستقیم در مکان اصلی انجام دهید بهتر است خاک مناسب را بخوبی شخم زده و بذور را کمی عمیق تر یعنی تا عمق 10 سانتی متری کشت کنید.

    40 تا 50 سانتی متر بین هر گیاه و بین ردیفها 60 نا 70 سانتی متر فاصله قرار دهید و بخوبی آبیاری را انجام دهید. گیاهچه ها پس از جوانه زنی بسرعت رشد کرده و از علفهای هرز بخوبی قابل تشخیص می شوند

     

    این گیاه در نوشته های تئوفراست و دیوسکورید از گاو زبان باغی به عنوان یک گیاه دارویی مهم یاد شده و خواص درمانی آن شرح داده شده است. طبق برخی نوشته ها، بذر گاو زبان باغی اولین بار از شمال آفریقا به اروپا منتقل و کشت گردید. از گاو زبان باغی در گذشته به عنوان یک گیاه عسل آور و همچنین گیاهی زینتی استفاده می شده است. در برخی کشور ها از برگ های سبز و جوان گاو زبان باغی به خاطر طعم خاص آن در تهیه سالاد استفاده می کردند.  در طب سنتی بعضی کشور ها از برگ ها و گل های خشک این گیاه برای معالجه یرقان، سرفه، تب، بعضی بیماری های پوستی و همچنین برای مداوای بیماری های مربوطبه سنگ کلیه استفاده می شده است

    در تعدادی از مراجع علمی از گاو زبان به عنوان یک گیاه دارویی نام برده شده است. دانه، روغن و پیکر رویشی این گیاه حاوی مواد موثره ارزشمندی است که از آنها به عنوان آنتی اکسیدان، کاهش دهنده کلسترول خون و تنظیم کننده گردش خون استفاده می شود. از روغن دانه این گیاه برای درمان اگزما و تصلب شرائین استفاده می شود. از مواد مواد موثره گاو زبان باغی در صنایع آرایشی و بهداشتی نیز استفاده می شود. گاو زبان باغی در اکثر نقاط جهان در سطوح مختلفی کشت می شود.

    گاو زبان باغی گیاهی است که در طول رویش به هوای گرم، نور فراوان و آب کافی نیاز دارد. اگر چه بذر های این گیاه در 8 تا 10 درجه سانتی گراد جوانه می زنند ولی دمای مطلوب برای رویش بذر های گاو زبان باغی 15 تا 17 درجه سانتی گراد است. کشت این گیاه در اماکن سایه نه تنها سبب کاهش شدید محصول دانه می شود بلکه در کاهش کیفیت آنها موثر است. این گیاه در طول رویش به مقادیر مناسبی نور نیاز دارد. به طوری که در طول ماه های تیر و مرداد به حداقل 8 تا 10 ساعت نور در روز نیازمند است.

    کشت گاو زبان باغی در مناطق سایه دار و کم نور سبب تولید شاخه هایی و خوابیده شده و کاهش شدید عملکرد محصول را در پی خواهد داشت. همچنین این گیاه در طول رویش به آب کافی نیاز دارد. از این رو باید در مناطقی که امکان آبیاری گیاهان وجود داشته باشد کشت شوند. آبیاری این گیاه در مراحل ساقه دهی، گل دهی و مرحله تشکیل میوه اهمیت بسیار دارد.

    گاو زبان باغی به سرما حساس است. به طوری که در 2 – و 3 – درجه سانتی گراد گیاهان دچار سرما خوردگی و خشک می شوند. اگرچه گاو زبان باغی را در هر نوع خاکی می توان کشت کرد ولی خاک هایی با بافت متوسط که قادر به حفظ رطوبت می باشند، خاک های مناسبی برای کشت این گیاه است.

    پی اچ مناسب خاک برای گاو زبان باغی 5/4 تا 3/8 است.

    گاو زبان باغی را با هر گیاهی می توان به تناوب کشت کرد. باید توجه داشت بر اثر ریزش شدید دانه های آن، گیاه گاوزبان باغی علف هرز غالب برای کشت های بعدی خواهد بود

     

    پس از برداشت کشت قبلی، می بایست کود های شیمیایی مورد نیاز گیاه به خاک اضافه شده و سپس شخم متوسطی زده شود. اوائل بهار باید کلوخه ها را به وسیله دیسک شکسته و زمین را تسطیح نموده و بستر خاک را برای کاشت گاو زبان باغی آماده کرد.

     

    کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

    گاو زبان باغی در طول رویش به مقادیر متوسطی مواد و عناصر غذایی نیاز دارد. اگر چه کود های حیوانی نقش عمده ای در افزایش عملکرد محصول دارد ولی کود های نپوسیده دامی تاثیر نا مناسبی بر ریشه این گیاه خواهد داشت. از این رو می بایست در افزودن کود های حیوانی به زمین هایی که در آن گاو زبان کشت می شود نهایت دقت صورت گیرد. از این رو توصیه می شود کود های حیوانی در اختیار گیاهانی که در تناوب با گاو زبان باغی کشت می شود، قرار داده شوند.

    فصل پاییز هنگام آماده سازی باید 70 تا 80 کیلو گرم در هکتار ازت، 60 تا 70 کیلو گرم در هکتار اکسید فسفر و 65 تا 70 کیلو گرم در هکتار اکسید پتاس به خاک اضافه کرد.

    افزودن ازت در طول رویش گیاه گاو زبان باغی باید با دقت انجام گیرد. زیرا ازت زیاد سبب کاهش عملکرد محصول می شود.

    نیمه دوم فروردین ماه زمان مناسبی برای این گیاه است. فاصله ردیف های کاشت بستگی به روش کشت دارد. چنانچه محصول توسط ماشین برداشت و در یک مرحله برداشت شوند، فاصله ردیف های کاشت 70 سانتی متر مناسب است. چنانچه محصول با دست و طی دو مرحله برداشت شود، فاصله 80 تا 100 سانتی متری با کشت دو قلو( فاصله ی ردیف ها 50 و 100 متری) مناسب است.

    کاشت و تکثیر گاو زبان باغی توسط بذر و به صورت مستقیم در زمین اصلی انجام می شود. همان طور که گفته شد روش کاشت بستگی به نوع برداشت محصول دارد که به دو صورت یک مرحله ای (توسط ماشین برداشت غلات ) و دو مرحله ای (با دست) صورت می گیرد.

    مقدار بذر مورد نیاز بستگی به روش کاشت دارد. چنانچه فاصله ردیف ها 70 سانتی متر در نظر گرفته شود مقدار بذر مورد نیاز برای 5 تا 6 کیلو گرم در هکتار و چنانچه فاصله ردیف ها 80 تا 100 سانتی متر و یا کشت دو قلو در نظر گرفته شود به 5/3 تا 4 کیلو گرم در هکتار بذر با کیفیت مناسب نیاز است. توصیه می شود در هر متر طول ردیف 12 تا 16 عدد بذر قرار گیرد. عمق کشت بذر دو تا سه سانتی متر مناسب است.

     

    منبع : کاشت داشت برداشت گیاهان دارویی، یزدانی، ب. 1383. انتشارات جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی

     

  • طرز تهیه بستنی در خانه با ثعلب
  • ایمیل شما محفوظ خواهد ماند. موارد ضروری مشحص شده ند *

    دیدگاه

    Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

    ارسال دیدگاه

    آریکان، ساخت  تجهیز گلخانه با بهترین متریال و  بالاترین کیفیت ساخت

    با ما باشید در:

    پرورش گیاه دارویی گل گاوزبان کسب و کاری با سود عالی

    خانم دولتخواه که کارشناس ارشد گیاهان دارویی است توانسته با کمک همسر خود گیاه دارویی گل گاو زبان را  برای اولین بار در فسا کشت کند.

    خانم دولتخواه: کم آبی در شهرستان فسا محرز شده و با توجه به این موضوع مار راهکاری را ارایه دادیم برای  کشت گیاهان داروی علی الخصوص گیاه گل گاوزبان!

    کشت اصولی و گیاه دارویی با این گل های خوش رنگ که به گل نشستن آن ها هم دو سال طول کشیده است.کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

    بیشتر بخوانید: کسب و کار پر سود پرورش و تکثیر گیاه دارویی اکیناسه (سر خار گل)

    بذر گیاه گل گاوزبان را داخل گلخانه کاشتیم و زمانی که به صورت نشا درآمد داخل زمین باز کاشتیم.

    آموزش صفر تا صد کشت هیدروپونیک در خانه

    همسر خانم دولتخواه: سال اول گل دهی آنچنانی نداشت اما از سال دوم شروع به گل دهی کردند به گونه ای که روزانه داریم برداشت می کنیم.

    این بوته های پر گل نیاز به مراقبت هایی دارد و کشت ان برای کشاورزان کم خرج اما پر سوده!

    از زمانی که این گل ها بذر بوده تا الان هیچگونه سمی استفاده نکردیم و کشت ما ارگانیک است و تنها برای بهبود کیفیت این گل ها باید علف های هرز را به موقع بزنیم.

    اکثر گیاهان دارویی چند ساله هستند یعنی با یک سال هزینه کشت می توانیم چند سال برداشت داشته باشیم.

    بیشتر بخوانید: کارآفرینی با کشت و پرورش گیاه دارویی آلوئه ورا

    گل گاوزبان گیاه دارویی است که در طب سنتی ایران در نزد مردم جایگاه خاصی دارد.

    بیشتر بخوانید: کارآفرینی با کشت گیاهان دارویی

    گل گاو زبان دارای خواص زیر است:

    مردم می توانند از دم نوش این گیاه استفاده کنند.

    گردآوری و تدوین: آکادمی کسب و کار تک ایده

    فروش بذر گل گاوزبان درجه یک قزوینی با کمترین قیمت مطمئن باشید ارزان تر و با کیفیت تر از همجا چون مستقیم از تولید کننده خرید می‌کنید همراه با تجربه کشت در مصاحت بالای یک هکتار ومشاوره در زمینه کشت 09162083596

    سبد خرید

    گیاه مرزه

     

    نعناع Labiatae

    :تیره

    Satureia hortensis L.

    کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

    :نام
    لاتین

    Summer Savory – Garden Savory

    :نام
    انگلیسی

    مرزه

    :نام
    فارسی

    صعترالبر- نزغ

    :نام
    عربی

    شرح گیاه

    گیاهی است علفی
    یکساله و دارای ساقه منشعب به طول 10 تا 30 سانتی متر که به سهولت بر اثر دارا
    بودن ظاهری به رنگ سبز خاک آلود یا مایل به خاکستری از گونه های مجاور تشخیص داده
    می شود رنگ ساقه آن تیره تر از برگ است بعلاوه در محل گره ها انشعاباتی حاصل می
    کند که آنها نیز به نوبه خود منشعب می گردند بطوریکه گیاه به صورت بوته پرپشتی
    جلوه می نماید. برگهای آن باریک دراز، نوک تیز، نرم و پوشیده از تارهای کوتاه است
    که به همین سبب به رنگ سبز مات یا مایل به خاکستری جلوه می‌کند. برگهای آن منحصراً
    یک رگبرگ دارد و در سطح آنها نیز نقاط ریزو فراوانی که عبارت از غده های اسانس
    داراست ،دیده می شود. طول برگ 1 تا 3 سانتی متر و پهنای آن 2 تا 4 میلی متر، گلهای
    کوچک و دو جنسی و سفید رنگ مرزه که در تابستان ظاهر می شود وضع مجتمع در طول
    انشعابات ساقه دارد. میوه کوچک، کروی شکل و از نوع کپسول است.

     

    نیاز اکولوژیکی

    نوع خودروی آن بیشتر
    در زمینهای خشک آهکی و در محلهای گرم آفتابگیر و نواحی سنگلاخی و مزارع شنی می
    روید. اصولاً مرزه در طول رویش به هوای گرم و نور کافی نیاز دارد. بذور در دمای 12
    تا 15 درجه سانتی گراد جوانه می زند ولی درجه حرارت مطلوب برای جوانه زنی آنها بین
    20 تا 22 درجه سانتی گراد می باشد. گیاهان جوان به درجه حرارت پائین حساس هستند و
    بطوریکه در 1- تا 2- درجه سانتی گراد دچار سرما زدگی شده و خشک می شوند. رشد مرزه
    در دمای 10 درجه سانتی گراد متوقف می شود. PH خاک برای کشت مرزه بین 6/5 تا 2/8 مناسب
    است.

    آماده سازی خاک

    پس از برداشت محصول
    قبل در اولین فرصت کود حیوانی کاملاً پوسیده در صورت نیاز به زمین اضافه می گردد.
    سپس شخم متوسطی (به
    عمق 25 تا 28 سانتی متر) زده می شود پس از اینکه کلوخه ها به وسیله دیسک خرد شدند
    زمین را تسطیح می کنند. پس از تسطیح کودهای شیمیایی مورد نیاز گیاهان به خاک اضافه
    می شوند.در فصل پائیز هنگام آماده سازی خاک افزودن 50 تا 60 کیلوگرم در هکتار
    اکسید فسفر و 60 تا 80 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاس ضروری است. همچنین افزودن 50
    تا 80 کیلوگرم در هکتار ازت در فصل بهار هنگام آماده سازی زمین برای کاشت گیاه در
    افزایش عملکرد نتایج مطلوبی دارد.اواخر زمستان بستر خاک را برای کاشت بذر آماده می
    نمایند.

    تاریخ و فواصل کاشت

    مرزه را مانند سایر
    گیاهان یکساله می توان با اکثر گیاهان به تناوب کشت کرد بطورکلی 2 تا 3 سال پس از
    برداشت مرزه باید آنرا در همان زمین کشت کرد. دمای مطلوب برای جوانه زنی بذر مرزه 20
    تا 22 درجه سانتی گراد است و از آنجائیکه مرزه به سرما نیز حساس است مناسبترین
    زمان برای کاشت این گیاه فصل بهار (اواخر فروردین – اردیبهشت) است.

    کاشت

    کاشت ردیفی در زمین
    اصلی در فصل بهار شروع می شود. فاصله ردیفها در کشت مرزه متفاوت است و بستگی به
    روش کشت دارد. در سطوح کوچک که عمل کشت به وسیله دست انجام می گیرد فاصله ردیفهای
    کاشت از یکدیگر بین 25 تا 30 سانتی متر مناسب می باشد. چنانچه این عمل با ماشین
    بذر کار انجام گیرد فواصل 45 تا 50 سانتی متر برای ردیف ها مناسب تر است. تعداد بذر در هر متر
    طول ردیف 120 تا 140 عدد مناسب است. عمق بذر مرزه در خاکهای مختلف متفاوت و بین
    5/0 تا 5/1 سانتیمتر می باشد. کاشت بذر در اعماق بیشتر مناسب نیست و سبب عدم سبز
    شدن آنها می شود. برای هر هکتار زمین به 4 تا 8 کیلوگرم بذر نیاز است. توصیه می شود پس از
    کشت غلتک مناسبی زده می شود زیرا این عمل لایه سطحی خاک را متراکم می کند و تاثیر
    خوبی دریکسانی جوانه زنی بذر دارد. پس از کشت زمین را باید آبیاری نمود.

    داشت

    در صورت متراکم بودن
    گیاهان در طول ردیف ها آنها را تنک می کنند مرحله 4 تا6 برگی زمان مناسبی برای این
    کار است. در
    طول رویش مرزه، مبارزه با علف های هرز ضرورت دارد. قبل از کاشت استفاده از علف کش
    آرزین (Aresin) به مقدار 3 تا 4 کیلوگرم در هکتار و کار مکس (Karmex) به
    مقدار 2 تا 3 کیلوگرم در هکتار تاثیر خوبی در از بین بردن علف های هرز دارد.پس از
    کاشت بذر و قبل از رویش می توان از محلول یک درصد گراماکسون
    (Gramaxon) برای مبارزه با علف
    های هرز استفاده نمود. وقتی که طول گیاه به 10 تا 20 سانتی متر رسید می توان از
    علف کش آرزین به مقدار 1 تا 2 کیلوگرم در هکتار به صورت محلول پاشی استفاده کرد.
    برای گسترش سطح برگها و افزایش عملکرد استفاده از محلول غذایی 4/0 درصد و اکسال (Waxal) یا
    محلول غذایی مشابه مفید است.انجام کولتیواتور بین ردیف ها بخصوص پس از اولین
    برداشت نقش عمده ای در افزایش عملکرد دارد. مرزه کم و بیش به آفات و بیماریها
    مقاوم است.

    برداشت

    گیاهان در مرحله گل
    دهی حاوی حداکثر مقدار اسانس می باشند از اینرو برداشت پیکر رویشی آنها از این
    مرحله آغاز می شود. در
    صورت مراقبت مناسب از نظر آبیاری رسیدگی به خاک و عناصر موجود در آن جهت رویش
    مناسب گیاه، می توان در طول سال 2 یا حتی 3 بار محصول برداشت نمود. اولین برداشت
    همواره در آغاز گل دهی انجام می گیرد. دومین برداشت معمولاً اواخر شهریور – اوایل مهر مناسب می باشد.برداشت محصول توسط ماشین یا داس صورت
    می گیرد و کلیه اندام های هوایی گیاهان برداشت می شوند. پس از جمع آوری محصول را خشک می کنند.
    دمای مناسب برای خشک شدن اندام های رویشی مرزه 40 درجه سانتی گراد است. مقدار
    عملکرد وزن خشک پیکر رویشی بین 4/1 تا
    8/1 تن در هکتار است. اگر
    هدف از کشت مرزه جمع آوری آنها باشد تنها یکبار آن‌هم در هنگامیکه میوهها می
    رسند،اقدام به برداشت می شود. معمولاً 140 تا 160 روز پس از سبز شدن بذر میوه ها
    می رسند. زمان مناسب برای جمع آوری بذر دراوایل شهریور ماه است. رنگ بذر از اوایل
    شهریور بتدریج قهوه ای می شود. تاخیر در برداشت بذر مناسب نیست زیرا بذور کاملاً
    رسیده با کوچکترین ضربه ای به اطراف پراکنده می شوند مقدار محصول بذر بین 150 تا
    300 کیلوگرم در هکتار است.

    دامنه انتشار

    تبریز – خوی ، ارسباران ، نواحی مختلف خراسان پرورش آن در نواحی مختلف
    کشور رایج است.

     

    کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

    مرزه (Summer savoury) كه از گیاهان خانواده نعناع به شمار
    می ‌رود، در فاصله ماه‌های تیر تا شهریور در ایران به گل می‌ نشیند.

    مرزه
    گیاه چند ساله ای است كه بومی مدیترانه شرقی و جنوب غربی آسیاست.

    قسمت
    های هوایی به انضمام برگ ها که در بعضی مواقع، فقط قسمت های فوقانی گل دار جمع
    آوری می گردد، به صورت خوشه ای دسته شده و یا بر روی قاب های چوبی پهن كرده و در
    سایه و با حرارت مصنوعی كمتر از 40 درجه سانتی گراد خشك می شوند.

    برگ‎های آن نرم و متقابل و تقریبا بدون دمبرگ و باریک و نوک
    تیز و پوشیده از کرک و دارای تارهای غده‎ای
    فراوان اسانس‎ دار است.

    اسانس
    مرزه از تقطیر با بخار آب از برگ ها و سرشاخه های برگدار حاصل می شود. این اسانس
    مایعی بی رنگ و یا مایل به زرد و دارای عطر و بوی تند و زننده ای و با مزه ای كه
    طعم فلفل را به
    یاد می آورد، می باشد.

    این
    گیاه دارای 0/8 تا  1/5درصد اسانس به
    همراه تانن، رزین و موسیلاژ می باشد. اسانس مرزه درصنایع غذایی كاربرد دارد.

    اسانس
    گیاه مرزه دارای طبیعت گرم و اثرات
    تقویت کننده معده، تسهیل كننده عمل هضم، ضد نفخ و مُدر ( ادرار
    آور ) است.

    برای
    معالجه اسهال بسیار
    مناسب است و یک ضدعفونی كننده قوی می باشد.

    این
    گیاه را به عنوان چاشنی و ادویه به
    همراه لوبیا، سالاد فصل، خیار، ماهی، گوشت، كالباس و سوسیس مصرف می کنند.

    دارویی
    به نام تیمیان Thymian در داروخانه های
    كشور وجود دارد كه از گیاه مرزه، آویشن، رازیانه و
    اكالیپتوس تهیه می شود و دارای اثرات ضد سرفه و خلط
    آور می باشد.

  • خوردن عرق گل گاوزبان در بارداری
  • این
    گیاه در ایران جزو سبزی‎های خوراکی است و به صورت خام و
    پخته در غذاها مصرف می‎شود.

    دارای
    خاصیت بادشكن و
    همچنین دافع كرم می باشد.

    به
    صورت دم كردنی در رفع گرفتگی معده و روده موثر می باشد.

    نشریه
    “پزشكی مستند
    مكمل و جایگزین” در جدید ترین شماره ماه مارس خود نتایج تحقیقات یك گروه چهار
    نفری از پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران را به چاپ رسانده كه نشان
    می‌ دهد چهار تركیب شیمیایی ضد درد در گیاه مرزه وجود دارد.

    گیاهی
    كه در این تحقیق استفاده شده با نام علمی(Satureja
    hortensis ) “ساتوریا خوزستانیكا” شناخته می ‌شود كه محل رویش
    طبیعی آن در استان‌های خوزستان و لرستان است و در گویش محلی به نام “مرزه
    خوزستانی” شناخته می‌ شود.

    رویش
    مرزه خوزستانی نه تنها در این استان، بلكه در سایر استان‌های جنوبی تا میانه ایران
    نیز وجود دارد.

    آن
    چه در تحقیق جدید به آن اشاره شده وجود تركیبات شیمیایی با خواص ضد التهابی و ضد
    درد در نمونه‌هایی از گیاه است كه نه به شكل وحشی، بلكه به صورت دستی كاشته شده‌اند.

    پیش
    از این به خواص 2 تركیب از 4 ?تركیب شیمیایی موجود در قسمت برگ و ساقه
    مرزه اشاره شده بود. این دو تركیب عبارتند از: بتا سیتروزول و اسید اورسولیك. به
    عنوان مثال تركیب بتا سیتروزول كه در بادام زمینی نیز وجود دارد، منجر به توقف رشد غده پروستات در حیوانات
    آزمایشگاهی می ‌شود.

    همچنین
    گزارش‌های متعددی مبنی بر اثر ضد التهابی اسید اورسولیك برای درمان سوختگی‌ ها و نیز اثر بازدارندگی آن بر رشد تومورها منتشر
    شده است.

    خواص
    ضد التهابی اسید اورسولیك منجر به استفاده وسیع از این تركیب در صنایع آرایشی شده
    است. کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

    تا
    كنون گزارش‌های مختلفی درباره وجود انواعی از روغن‌های ضروری در این گیاه به چاپ
    رسیده است.

    علاوه
    بر این، سه گزارش علمی مختلف در ایران در فاصله سال‌های 2003 تا 2005 میلادی، به
    خواص ضد التهابی و ضد میكروبی این گیاه اشاره كرده‌ اند.

    در
    بین مصارف بومی از گیاه مرزه در ایران می توان به استفاده از آن برای تسکین دندان درد اشاره
    کرد.

    مصرف
    مرزه در درمان دردهای عصبی و نرمی استخوان تاثیر دارد.

    به
    گزارش ایسنا،‌ اگر روزانه 100 گرم مرزه در 500 گرم آب جوشانده شود و تا 5 روز مصرف
    گردد، علاوه بر این كه باعث تقویت معده می‌ شود، در رفع زخم روده نیز موثر است.

    همچنین
    حمام ( بُخور ) جوشانده برگ های گیاه مرزه در رفع دردهای روماتیسمی ، عصبی
    و نرمی استخوان نیز موثر است.

    محققان
    تاثیر گیاه مرزه را بر افزایش فعالیت فاکتورهای انعقادی خون در حیوانات آزمایشگاهی
    نشان دادند.

    تحقیقات
    این پژوهشگران نشان می دهد که مصرف سه بار در روز گیاه مرزه و هر بار به میزان 50
    میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، موجب افزایش پروترومبین (PT) و پارشیال پروترومبین
    (APTT) فعال شده می گردد که هر دو از فاکتورهای انعقادی خون می
    باشند.

     

    یک
    طرح تحقیقاتی که در آزمایشگاه مركز تحقیقات گیاهان دارویی لرستان به مدت یك سال
    انجام شد، نشان داده است که گیاه “مرزه” با نام علمی “ساتوریا
    خوزستانیكا”  اگر درست
    مصرف شود، مانند داروهای شیمیایی میزان چربی خون را در بدن انسان كاهش می دهد.

    لازم
    است پژوهشگران گیاه را پس از تبدیل به پودر، به شكل كپسول خوراكی درآورند تا برای كنترل چربی خون افراد بیمار از آن استفاده کنند.

    به
    گزارش شبکه خبر، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكی لرستان با بررسی گروهی از افراد چاق
    دریافتند، افرادی كه از رژیم غذایی كم كالری همراه با مكمل گیاهی حاوی مرزه
    استفاده می كنند، در كاهش وزن خود موفق تر از افرادی هستند كه
    فقط رژیم غذایی كم كالری مصرف می كنند. پژوهشگران با توجه به نتایج این
    بررسی كه در مجله پزشكی دانشگاه علوم پزشكی تبریز منتشر شد، برای كاهش وزن، رژیم
    غذایی كم كالری همراه با مكمل گیاه مرزه را توصیه می كنند.

     

    گیاه گل گاو زبان

    تاریخچه:

    گل گاو زبان به احتمال زياد بومي منطقه مديترانه
    است ولي بعضي محققين عقيده دارندبومي خاورميانه است. كشت و كار گاوزبان بوسيله
    عربها در جنوب اسپانيا در قرون وسطي معرفي شد. اين گياه دربسياري از مناطق اروپا,
    غرب آسيا و آمريكاي شمالي مي رويد و اغلب بصورت وحشي در محل هاي لم يزرع و كناره
    رودخانه ها ديده مي شود.گل گاو زبان در ایران، جزء گیاهان بومی گیلان بشمار می‌رود
    و از قدیم در بسیاری نقاط گیلان به شکل خودرو وجود داشت. ودر حال حاضر گاوزبان
    بیشتر در بلندیهای رامسر ،رودسر و شهسوار بصورت خودرو و نیز زراعی وجود دارد.

    این گیاه در فرانسه ” شکوفه‌آبی تندرستی”
    نامیده می‌شود، زیرا گل های آن به رنگ آبی است و داروی خوبی برای دهقانان که
    معمولا نیاز به تنفس بیشتر در هنگام کار کردن دارند می باشد.

    گیاهشناسی:

    گل گاوزبان گياهي است علفي كه ارتفاع بوته آن تا 60
    سانتيمتر مي‌رسد. ساقه آن شياردار ،خاردار ، توخالی و آبدار می باشد و ارتفاع ساقه
    های آن به ‪ ۵۰ سانتیمتر می‌رسد.برگ‌های
    این گیاه نسبتا بزرگ،ساده ،چین خورده به رنگ سبز تیره، تخم مرغی شکل و نوک تیزند
    که به طور متناوب بر روی ساقه گیاه قرار دارند. تمام سطح گیاه پوشیده از کرک‌های
    سفید و منشعب است.

    گلهای این گیاه در انتهای ساقه قرار دارد. گل‌های
    لوله‌ای شكل و آبی رنگ مایل به ارغوانی می‌باشد.

     

    میوه آن نوك تیز و فندقی شکل و سطح آن دارای
    برجستگیهای كوچك و تیز می‌باشد . دارای ریشه‌های نیمه غده‌ای که بطور عمودی تا عمق ۵۰ سانتیمتر در خاک فرورفته‌است
    و بعلت داشتن ریشه‌های اصلی و فرعی در اعماق خاک مقاومت آن در برابر خشکی خاک زیاد
    است.گلهای آن به رنگ قرمز خوشرنگی است که پس از خشک شدن به رنگ آبی تیره در می‌آید
    .اين گياه در تمام مناطق رويش دارد و داراي چندين گونه است .فصل گل دهي گل گاو
    زبان از اواسط ارديبهشت ماه تا پايان خرداد ماه است.گاوزبان ایرانی گیاهی از
    تیرهبوراژیناسه راسته پولمونیالیسه، كلاس دیوتبلونس وجنس اكویم است. گونه مزبور
    گیاهی علفی، دوساله وپایاست كه پوشیده از كرك‌های نرم و نازك و دارای  گل‌های لوله‌ای شكل و آبی رنگ مایل
    به ارغوانی می‌باشد.

    گل گاو زبان که دارای جنسهای گوناگونی می باشد از
    تیره گاوزبان است.گونه های مختلف گیاه گاو زبان در مناطق بسیار وسیعی گسترده شده
    اند. و در تمام مناطق بنام گل گاو زبان مشهور است مثلاّدر مناطقی از خراسان گیاه  Anchusa italicaبنام گاو زبان می شناسند
    ولی در مناطق شمالی البرز و قزوین وگردنه حیران و اردبیل گیاه Echium amoenum را گل
    گاو زبان می دانند. گل گاو زبان عطاری (ایرانی)که در داروفرشی ها عرضه می گردد
    همان گیاه  Echium amoenum  می باشد. که گلهای به رنگ آبی وشبیه
    گل میمون دارد.

    عکسهایی از انواع گل گاو زبان: 

     Echium amoenum  (گل گاو زبان
    ایرانی)

    Anchusa italica

     

    ‌‌‌‌‌‌‌Borag officinaliso

     اکولوژی:

    شرایط آب و هوایی کوهستانی سردسیر و نیمه مرطوب که
    در طول بهار و تابستان دارای بارانهای متناوب هستند، برای کشت این گیاه مفید است.
    هم‌اکنون ‪ ۵۱۹هکتار
    از اراضی استان گیلان به صورت دست کاشت به این گیاه اختصاص دارد که حدود ‪ ۲۳۸تن گل گاو زبان از این اراضی برداشت می‌شود. از این میزان زمین
    زیر کشت گل گاوزبان‪ ۴۰۰هکتار
    درارتفاعات اشکورات رودسر و بقیه در ارتفاعات تالش واقع شده است.میزان تولید گل
    گاو زبان در هر هکتار به طور متوسط ‪ ۶۰۰ کیلوگرم است که از هر ۱۰کیلوگرم گل تر یک کیلو گل خشک بدست
    می‌آید.

    روش تکثیر و کاشت:

    گل گاوزبان درخاکهای معمولی رشد می‌کند و تکثیرآن
    به سه طریق صورت می‌گیرد: ‪

    1- تقسیم ساقه زیرزمینی در بهار

    2- کاشت قطعه در ماسه در پاییز

    3-کاشت بذر گیاه در خاک نسبتا حاصلخیزو آفتاب گیر

    کشت گاوزبان در دو فصل پائیز و بهار انجام می‌شود و
    بهترین روش کاشت بذر در فصل پائیز است البته مشروط به اینکه این منطقه مورد نظر
    دارای زمستان بسیار سرد نباشد که در غیر این صورت باجبار باید از کشت بهاره
    استفاده کرد. عمق کاشت ۱۲ سانتیمتر و فاصله میان بوته‌ها  ۵۰ تا ۴۰ سانتیمتر و فاصله میان ردیف‌ها
    ۶۰ تا ۷۰ سانتیمتر است.

    میزان مصرف بذر در هر هکتار ۱۰تا ۱۵ کیلوگرم است.
    عمر مفید بوته گاوزبان ۲ سال و بیشینه عمر آن ۴ سال است. در مناطقی که بارندگی به
    اندازه کافی و پراکندگی بارش آن مناسب باشد، کشت به صورت دیم صورت می‌گیرد. اما در
    مناطق خشک مانند اصفهان نیاز به آبیاری مرتب است. مهم‌ترین آفت گل گاوزبان کرم برگ‌خوار
    است که بیشترین خسارت خود را در زمان برداشت به گیاه می‌زند و چون در این زمان
    مبارزه شیمیایی صلاح نیست، لازم است از مبارزه زیستشناختی (بیولوژیک) استفاده شود.

     

     

     برداشت فراورده:

    عمل گل چینی در اوایل خرداد صورت می‌گیرد و گلهای
    چیده شده را در کنار مزرعه روی پارچه یا سفره‌های پلاستیکی به ارتفاع ۲-۳سانتیمتر
    پهن می‌کنند و چون نور مستقیم خورشید باعث بد رنگ شدن گلها شده و کیفیت محصول را
    پایین می آورد ، روی آنهارا با پارچه می پوشانند. البته خشک کردن محصول در سایه
    بهتر بوده و محصول مرغوبتری خواهد داد. بهم زدن گلها حین خشک شدن ضروری است. گل
    مرغوب گلی است که دارای دم سفید و گلبرگهای بنفش باشد.

    ماده مؤثره:

    گل گاوزبان دارای موسیلاژ به میزان  ۵ تا ۳ ٪، فلاونوئید ۰تا ۱۵٪  و آنتوسیانین با آگلیکون دلفینیدین و سیانیدین به میزان
     ۱۳تا ۴۳٪ و به مقدار ناچیز آلکالوئید از
    دسته پیرولیزیدین است. اين گياه داراي نيترات پتاسيم، مالات كلسيم، منگنز،
    منيزيوم، اسيد فسفريك و آلانتوئين است.

    خواص داروئی:

    مصارف دارويي اين گياه بصورت محلي بدين صورت است كه
    گلهاي آبی رنگ اين گياه را خشك كرده و دم كرده و مورد استفاده قرار مي دهند. در
    سرماخوردگي به عنوان معرق و افزايش دهنده فشار خون مورد استفاده قرار مي گيرد.
    همچنين اين گياه خاصيت آرام بخشي نيز دارد.

    اين گياه اگر با دو گياه ديگر مثل سنبله تيو و ليمو
    اماني دم کرده و خورده شود، براي خانمهاي حامله بسيار مفيد و تقويت كننده است.

    اين گياه در مورد بيماريهاي دستگاه تنفسي و حتي در
    رابطه با برونشيت، زكام و آبريزش بيني مي تواند داروي مؤثري باشد.

    اين گياه همچنين ادرارآور و معرق است لذا براي
    كليه، مثانه و بطور كلي براي مجاري ادراري داروي مفيدي است.

    اين گياه مثل سرخك، مخملك، آبله، كهير و تبهاي ديگر
    مي تواند مفيد باشد.

    در طب سنتی این گیاه به‌عنوان درمان‌کننده ذات‌الریه
    شناخته شده و پژوهشگران تاکید کرده‌اند که عصاره گل گاوزبان دارویی موثر و بی‌خطر
    برای درمان بیماران مبتلا به اختلال وسواس است.

    گل گاو زبان از نظر طب قدیم ایران سرد است. دم کرده
    این گیاه برای از بین بردن سرفه و کاهش تب بسیار مفیداست. سرماخوردگی را بر طرف می‌کند،ضماد
    برگ آن برای رفع ورم موثر بوده و کلیه‌ها را تقویت می‌کند، همچنین گل و برگ‌های آن
    تصفیه‌کننده خون است،گل گاوزبان از نظر عناصر معدنی به خصوص پتاسیم بسیار غنی است.
    و همچنین برگ‌هاي تازه گل گاو‌زبان داراي مقدارزيادي ويتامين C مي‌باشد .

    به طور کلی گل گاو زبان دارای خواص زیر است:

     1) تصفيه‌كننده خون است ، 2) آرام‌كننده اعصاب است، 3) عرق‌آور است، 4)
    ادرارآور است، 5) كليه‌ها را تقويت مي‌كند، 6) سرماخوردگي را برطرف مي‌كند، 7) براي
    از بين بردن سرفه از دم‌كرده گل گاوزبان استفاده كنيد ، 8) در درمان برونشيت موثر
    است، 8) در درمان برونشيت موثر است، 9) بي‌اختياري دفع ادرار را درمان مي‌كند، 10)
    التهاب و ورم كليه را درمان مي‌كند، 11) در درمان بيماري سرخك و مخملك مفيد است،
    12) ضماد برگ‌هاي گاوزبان براي رفع ورم موثر است.

     مضرات:

    گاوزبان به‌علت داشتن آلكالوئيد براي زنان حامله و
    كودكان مضر است.

    سایر موارد مصرف:

    از گل‌ها و برگ‌های گل گاو زبان می‌توان به‌عنوان
    چاشنی در نوشیدنی‌های تابستانی و در سالاد استفاده کرد. مربای گل‌های این گیاه
    برای افرادی که ‌از بستر بیماری برخواسته و دوران نقاهت را سپری می‌کنند وهمچنین
    برای افرادی که حالت ضعف دارند بسیار مفید است.

    می‌توان برگ‌های گاوزبان البته گیاه ‌‌‌‌‌‌‌Borago officinalis  که یکی از گونه های گل گاو
    زبان است را همراه با برگ گل کلم پخت و مصرف نمود و از برگ‌های قطعه شده آن
    درپایان زمان پخت سوپ استفاده کرد.برگ‌های تازه گاو زبان نیرو بخش و نشاط آور است.

     

    لازم به ذکر است که در خیلی از
    منابع به اشتباه Borago officinalis  به عنوان گاو زبان
    ایرانی آورده شده است که گل آن به شکل زیر است و با گاوزبان ایرانی تفاوت فاحشی دارد .

     

    که باز هم تذکر می دهیم این گاوزبان ایرانی نیست
    و گاوزبان ایرانی  Echium amoenum   می باشد که گل آن
    به شکل زیر است .

     

    امروزه با تغییر زیاد در سبک زندگی، ناراحتی‌های اعصاب و روان بسیار شایع و درواقع صبر و حوصله‌ی انسان‌ها کمتر از گذشته شده است. بنابراین نیاز به خوراکی‌ها و دم‌نوش‌های آرام‌بخش نسبت به گذشته بیشتر احساس می‌شود. در ایران یکی از گیاهان معروف با خواص درمانی فراوان و آرام‌بخش اعصاب، قطعاً گل‌ گاوزبان است.

    بله کاملاً درست است. گل‌ گاوزبان. اسم این گیاه دارویی را احتمالاً زیاد شنیده‌اید. در این مقاله شمارا با خواص و ویژگی‌های این گیاه دارویی بیشتر آشنا می‌کنیم.

    این گیاه بدون شک یکی از قدیمی‌ترین گیاهان در جهان است. گل‌ گاوزبان گیاهی چندساله باریشه قطور و ساقه و برگ‌های پوشیده از کرک‌های زبر است. هم‌چنین دارای گل‌های به رنگ قرمز ارغوانی که پس از خشک شدن به رنگ آبی یا بنفش درمی‌آیند. برای بهره بردن از این گیاه بی‌نظیر ازگل‌ها و برگ‌های خشک‌شده آن استفاده می‌شود. گل‌ گاوزبان گیاهی با خواص دارویی زیاد در تقویت اعصاب و کلیه‌ها، نشاط‌آور، پیشگیری از سرطان، درمان اختلال حواس و برونشیت و غیره بسیار مؤثر است.

    این گیاه بی‌نظیر با طبع گرم و تر سرشار از آنتی‌اکسیدان، فلاونوئید، کولین و انواع ویتامین C و B و عناصر مفیدی مانند آهن، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است. از خشک‌شده گل‌ گاوزبان برای درست کردن انواع چای و دم‌نوش استفاده می‌شود. هم‌چنین از عرق گل‌ گاوزبان نیز استفاده‌های زیادی می‌شود.این گیاه در مناطق کوهستانی نیمه مرطوب به‌خوبی رشد می‌کند. در ادامه روش کاشت گل‌ گاوزبان را به‌طور کامل توضیح می‌دهیم.کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

    در این قسمت با روش کشت گیاه گل‌ گاوزبان بیشتر آشنا می‌شوید. اگر شما تصمیم به کاشت گل‌ گاوزبان گرفته‌اید باید بدانید که قبل از شروع هر کاری لازم است ابتدا اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید و حتماً باکسانی که قبلاً این کار را انجام داده‌اند صحبت کنید و مشاوره بگیرید. سپس با آمادگی کامل شروع به کشت و پرورش این گیاه دارویی مفید کنید. زیرا شما برای این کار سرمایه و وقت زیادی می‌گذارید، پس بهتر است با آگاهی کامل این کار را انجام دهید تا به حداکثر عملکرد محصول و سوددهی برسید. حال شمارا با شرایط کاشت گیاه گل‌ گاوزبان آشنا می‌کنیم.

    برای کاشت گل‌ گاوزبان ابتدا بایستی به بررسی موارد زیر بپردازید:- بررسی منطقه کشت: برای کاشت گیاه گل‌ گاوزبان نیز مانند سایر گیاهان باید منطقه را ازنظر اقلیم بررسی کرد و منطقه مناسب رشد این گیاه را انتخاب کرد. گل‌ گاوزبان در مناطق کوهستانی با فصول بهار و تابستان معتدل و دارای باران،بیشترین بازدهی را دارد.

    – بررسی زمین مناسب: زمین مناسب با خاکی با بافت متوسط را شخم زده و مسطح و سله شکنی کنید و کود حیوانی و کمپوست را به آن اضافه کنید.زمان مناسب کاشت: بهترین زمان برای کشت گیاه گل‌ گاوزبان در اواسط بهار یا اواسط پاییز است.

    تهیه بذر یا نشاء: شما می‌توانید این گیاه را هم از طریق بذر و هم نشاء کشت کنید. اما برای راحتی کار خودتان هم که شده بهتر است از نشاءهای موجود در بازار استفاده کنید. اما درصورتی‌که از بذر استفاده می‌کنید، برای یک هکتار نیاز به 3 تا 4 کیلوگرم بذر دارید.دقت شود که باید بذر را در عمق 3 تا 5 سانتی‌متری بکارید.

    کاشت نشاء: با یک‌بار کاشت نشاء گل‌ گاوزبان تا حدود 5 سال نیازی به کشت مجدد نشاء این گل ندارید. عمق مناسب کشت 12 و فاصله میان بوته‌ها 40 تا 50 و فاصله بین ردیف‌ها 60 تا 70 سانتی‌متر هست.

    آبیاری: در اوایل کاشت تا تقریباً دو هفته گل‌ گاوزبان نیاز به آبیاری سه روز یک‌بار دارد و با رشد و شروع گل‌دهی میزان آبیاری به‌یک‌بار در ماه می‌رسد. در مناطق پرباران هم در زمان گل‌دهی نیازی به آبیاری نیست.زمان برداشت: بهترین زمان برای برداشت گیاه گل‌ گاوزبان اواسط فصل بهار تا اواسط فصل تابستان است.برداشت محصول: سخت‌ترین مرحله در کاشت و پرورش گیاه گل‌ گاوزبان، مرحله برداشت آن است. برای برداشت باید گل‌ها به‌خوبی بازشده باشند. هم‌چنین لازم است برای برداشت گل‌ گاوزبان از دستکش استفاده شود. زیرا ساقه و برگ این گل دارای خار است. دقت کنید که حین چیدن گل‌ها، غنچه‌ها را نچینید.

    خشک‌کردن: بعد از چیدن این گل‌ها باید آن‌ها را در سایه روی پارچه پهن کنید و به مدت 24 ساعت اجازه دهید در هوای آزاد گل‌ها به‌خوبی خشک شوند. سپس هر چه سریع‌تر آن‌ها را بسته‌بندی و به فروش برسانید. دقت کنید که برای بسته‌بندی از شیشه و پلاستیک استفاده نکنید. بهتر است از کاغذ برای این کار استفاده کنید.

    با بررسی کردن موارد مذکور و با انجام تحقیقات میدانی و استفاده از کارشناسان خبره در این زمینه می‌توان به موفقیت چشمگیری درکشت گیاه گل‌ گاوزبان رسید.

    گیاه گل‌ گاوزبان، گیاهی چندساله با نیاز آبی نسبتاً متوسط است. اما با توجه به منطقه کشت آن، این نیاز آبی تغییر می‌کند. در مناطق پرباران کشت این گیاه می‌تواند به‌صورت دیم انجام شود. اما در مناطقی با بارندگی کم و درواقع مناطق خشک، کاشت گیاه گل‌ گاوزبان نیاز به آبیاری مرتب دارد. اولین آبیاری که پس از کاشت باید انجام شود و پس‌ازآن هر 5 تا 7 روز یک‌بار باید آبیاری انجام شود. این نیاز آبی در فصول سرد سال کمتر می‌شود. اما بیشترین نیاز آبی این گیاه در فصل بهار است زیرا در این فصل گل‌دهی و برداشت محصول انجام می‌شود.

    امروزه گیاهان دارویی طرفداران بسیاری دارند. عطاری‌ها مشتری‌های ثابت این گیاهان هستند. گیاه گل‌ گاوزبان نیز یکی از این گیاهان دارویی پرطرفدار است که ارزش اقتصادی بالایی نیز دارد.
    اگر شما نیز جزء افرادی هستید که قصد تولید و فروش گیاهان دارویی رادارید، پس قطعاً باید بدانید درآمد حاصل از کشت این گیاهان و سود خالص آن چقدر است. اگر برای کاشت گیاهان دارویی، گل‌ گاوزبان را انتخاب کرده‌اید، باید به شما بگوییم گزینه‌ی مناسبی را برای کسب درآمد انتخاب کرده‌اید. اما لازم است حتماً با اطلاعات کافی در این زمینه اقدام کنید. هم‌چنین خوشبختانه برای فروش این محصول مشکلی ندارید.

    به‌طور متوسط در هر 10 بوته گل‌ گاوزبان، یک کیلوگرم گل خشک به دست می‌آید. در یک هکتار به‌طور متوسط حدود 25000 بوته وجود دارد. بنابراین در یک هکتار حدود 2500 کیلوگرم گل خشک به دست می‌آید. البته باید بدانید این مقدار در شرایط کاملاً ایدئال و حداکثری است. در سایر شرایط ممکن است این مقادیر تغییر کند. ارقام متفاوتی برای محصول به‌دست‌آمده در یک هکتار گزارش‌شده است. اما به‌طور متوسط حدود 800 کیلوگرم گل خشک در یک هکتار می‌تواند به‌راحتی به دست آید. قیمت فروش یک کیلوگرم گل‌ گاوزبان خشک 250 هزار تومان است.

    لازم است بدانید که قیمت فله این محصول 250 هزار تومان است و اگر خودتان آن را بسته‌بندی کنید، قیمت هر یک کیلو به 400 هزار تومان افزایش می‌یابد. حال اگر هزینه‌های کارگری، آبیاری و حمل‌ونقل و سایر هزینه‌های کاشت را از آن کسر کنیم، سود خالص به دست می‌آید. بیشترین هزینه در کاشت گیاه گل‌ گاوزبان مربوط به هزینه‌های کارگری است. زیرا برای برداشت محصول در یک هکتار، روزانه به 80 کارگر نیاز است. میزان درآمد حاصل از کاشت گل‌ گاوزبان در یک هکتار به‌طور متوسط 250 میلیون تومان است.

    امروزه استفاده از گیاهان دارویی در بین مردم به‌طور چشمگیری افزایش‌یافته است. فواید و خواص بی‌نظیر این گیاهان دیگر بر کسی پوشیده نیست. هم‌چنین بهتر است در بعضی مواقع به‌جای استفاده از داروهای شیمیایی در صورت امکان از گیاهان دارویی استفاده کرد. گل‌ گاوزبان نیز یکی از این گیاهان با خاصیت و مفید برای اعصاب و روان است. این گیاه برای رشد به خاکی با بافت متوسط، نور و آب فراوان نیاز دارد. کاشت گیاه گل‌ گاوزبان اگر با آگاهی انجام شود، قطعاً بسیار سودآور است.هم‌چنین برداشت محصول این گیاه نیازمند نیروی انسانی زیادی است که می‌تواند ازنظر اشتغال‌زایی نیز مورد اهمیت باشد.

     

     

     

    نویسنده

    تلفن (مهندس ایزدی ) : 4614 – 971 – 0936

    ایمیل : saeidizadipoor@gmail.com

    تماس با ما : تماس با ما

    نگارش انواع طرح توجیهی و بیزینس پلن

    © کلیه حقوق محفوظ است , ایجاد شده توسط    شرکت الماس طرح البرز

    ساری – ایرنا – برداشت گل‌گاوزبان به عنوان یکی از گیاهان دارویی پرطرفدار در مازندران در حالی امسال آغاز شده است که دلالان با سودجویی از وضعیت کرونایی ، این محصول را که دسترنج ضعیف‌ترین قشر کشاورزان مناطق محروم استان است با قیمت پایین‌تر از سال گذشته خریداری می کنند تا فشار کرونا را بر این افراد مضاعف کنند.

    شماری از تولید کنندگان گل گاوزبان در منطقه هزار جریب نکا ، بهشهر و گلوگاه در شرق استان مازندران نسبت به قیمت گذاری هر کیلو گرم گل گاوزبان خشک شده حداکثر تا ۱۵۰ هزار تومان ابراز نگرانی و گلایه کرده و می گویند که این قیمت نسبت به سال گذشته کاهش ۳۰ هزار تومانی دارد در حالی که هزینه ها و تورم افزایش داشته و کرونا هم زندگی آنان را تحت فشار قرار داده است.

    آنان وضعیت رویش و تولید گل گاوزبان را به دلیل بارندگی و شرایط آب و هوایی ،مناسب توصیف کردند و گفتند که اگر چه کشاورزان حاضر به فروش محصول خود با این قیمت نیستند ، اما همین که این قیمت  سر زبان ها بیفتد ، کشاورزان را نسبت به برداشت محصول و تداوم تولید دلسرد می کند.

    این کشاورزان به مشکلات و هزینه های تولید گل گاوزبان اشاره و تاکید کردند که با افزایش نرخ تورم و گران شدن همه کالاها و محصولات ، کاهش قیمت برای آنان غیرقابل باور است و توقع دارند تا دست اندرکاران از هم اکنون در حمایت از کشاورزان وارد عمل شوند.

    کشاورزان مناطق محروم مازندران که زندگیشان در سال های اخیر به خاطر کشت گیاهان دارویی تا حدودی رو به تغییر رفته است ، خواستار تعیین قیمت کارشناسی برای گل گاوزبان شدند و گفتند که دولت با تعیین قیمت در قالب خرید تضمینی می تواند دست دلالان را از خرید محصول به قیمت پایین کوتاه کرده و روند تولید را در سال جهش تولید شتاب بخشد.کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

    قیمت پرانی دلالان خرید گل گاوزبان مازندران در آغاز فصل برداشت این محصول در حالی است که گزارش های رسانه ای از سایر نقاط کشور حاکی از افزایش قیمت در سال جاری نسبت به  سال گذشته است.

    بررسی سابقه بازار گل گاوزبان هم نشان می دهد که در چهار سال اخیر توجه شرکت های دارویی داخل کشور و حتی خارج از کشور به خرید گل گاوزبان چندین برابر شده است و اگر دولت فقط تعیین قیمت کارشناسی را بر اساس نرخ تورم و هزینه های تولید انجام دهد، بازار قیمت واقعی خود را نشان داده و همواره مشتری برای این گیاه دارویی وجود دارد.

    معصومه یعقوبی یکی از تولید کنندگان گل گاوزبان از روستای ییلاقی ” سوته خیل” از بخش زارم رود  منطقه هزار جریب نکا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت : اگرچه تولید اندکی از این گیاه را در اختیار دارم ،اما این که قیمت محصول به صورت دلخواه توسط دلالان رقم بخورد ، کشاورزان را نگران کرده است.

    وی که ۲ هزار متر مربع زمین زیر کشت گل گاوزبان دارد ، با اظهار این که شرایط آب هوایی مناسب سبب افزایش تولید گل گاوزبان در سال زراعی جاری شده است، افزود: از هم اکنون دلالان قیمت هر کیلو گل گاوزبان خشک شده را حدود ۱۵۰ هزار تومان اعلام می کنند که این رقم به نسبت سال گذشته حدود ۴۰هزار تومان کمتر است و با قیمت بازار که حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰هزار تومان نیز خرید و فروش می شود ، بسیا اختلاف دارد.

    وی وجود واسطه ها و دلالان برای خرید این محصول با نازلترین قیمت را بی انصافی در حق کشاورزان توصیف کرد و گفت: عده ای از افراد به عنوان خریدار این محصول سعی دارند برای سود بیشتر این محصول را با کمترین بهاء از کشاورزان منطقه بخرند و پیشنهاد کشاورزان این است که با انجام خرید تضمینی و تعیین کارشناسی قیمت دست واسطه ها کوتاه می شود.

    این تولید کننده گل گاوزبان تصریح کرد: دلالان بدانند به هیچ عنوان محصول خود را با این قیمت عرضه نخواهیم کرد و با همت و وحدت تولید کنندگان استان ، محصول خود را باقیمت واقعی عرضه می کنیم.

    البته قیمت پرانید دلالان برای گل گاوزبان مناطق ییلاقی مازندران به این دلیل است که کشاورزان این مناطق دسترسی به بازار ندارند و چنانچه بخواهند محصول بدون واسطه به خریدار عمده یا واقعی بفروشند مجبورند هزینه سفر و دست کشیدن از کار را تقبل  کنند که در این صورت قیمت دلالان رجحان می یابدو

    کشاورزان ارزان فروشی نکنند

    کارشناس امور باغبانی جهاد کشاورزی مازندران ضمن تایید سایه سنگین دلالان بر قیمت گل گاوزبان به کشاورزان توصیه کرد که محصول خود را تا ۲ ماهه دیگر عرضه نکنند.

    حسین مولایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اظهار این که برداشت گل گاوزبان در سطح ۶۰۰ هکتار از اراضی مازندران شروع شده است، افزود: قیمت خرید پیشنهادی دلالان بسیار پائین است و اصلا برای کشاورز به صرفه نیست ، چراکه با توجه به نرخ تروم و مشکلان تولید حتی از قیمت سال گذشته نیز پائین تر است.

    وی وضعیت رویش و تولید گل گاوزبان در استان را مناسب دانست و گفت: به نظر می رسد میانگین تولید امسال از حدود ۴۰۰ کیلو گرم گل گاوزبان خشک شده در واحد سطح یا هکتار تا ۵۰۰ کیلو گرم نیز افزایش یابد.

    کارشناس امور باغبانی جهاد کشاورزی مازندران توضیح داد: از آن جایی که در ۲ سال اخیر شرکت های دارو سازی داخلی و حتی خارجی استقبال خوبی برای خرید گیاهان دارویی کردند، به طور حتم اگر تولید کنندگان حداکثر تا سه ماه از فروش محصول خودداری کنند، با قیمت دلخواه مناسب تری می توانند محصول خودشان را بفروشند.

    مولایی در عین حال به مشکلات روش سنتی تولید و  خشک کردن و فرآوری گل گاوزبان نیز اشاره کرد و گفت : البته با فراگیری آموزش هایی که توسط کارشناسان خدمات کشاورزی انجام شده است، کشاورزان علاوه بر داشتن تجربه مقولات فنی خشک کردن را به کار می گیرند.

    وی گفت: با توجه به خرده مالکی حاکم و تولید محصول اندک از سوی کشاورزان ، آنان بدون این که نیاز به انبار های فنی بزرگی داشته باشند ، می توانند محصول را در محیط کار و زندگی خود نگه دارند و از فروش ارزان بپرهیزند.

    گیاه گل گاوزبان ، گیاه دارویی آرامبخش و مناسب برای درمان تنگی نفس ،تقویت حواس پنجگانه، درمان علائم سرماخوردگی است و خواص آنتی اکسیدانی دارد. از این گیاه به عنوان مکمل غذایی استفاده شده و جویدن برگ تازه آن برای درمان جوش های چرکی دهان مناسب است.

    ساری- ایرنا- مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه سال گذشته برای ۳۲۰…

    ساری – ایرنا – مدیر اداره امور عشایری مازندران با اعلام این که کوچ عشایر و دامداران استان از…

    ساری- ایرنا- طبق داده‌های بارندگی از ۱۵ ایستگاه هواشناسی مازندران در بازه زمانی ۱۲ ماهه سال…

    نوشهر – ایرنا – مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به تغییر کاربری غیرمجاز…

    بجنورد- ایرنا- معاون سلامت اداره‌کل دامپزشکی خراسان شمالی گفت: شیوع…

    شیراز-ایرنا- شیراز سومین حرم اهل بیت در ایران اسلامی به مناسبت شهادت…

    تهران- ایرنا- نماینده ولی فقیه در حفاظت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی…

    زاهدان- ایرنا- جانشین فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان گفت: ۱۵ نفر…

    کرمانشاه- ایرنا- یکی از مدرسان حوزه و دانشگاه کرمانشاه گفت: برتری…

    سنندج – ایرنا – معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تغییر…
    کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

    خرم‌آباد – ایرنا – طرح آبیاری تحت فشار روستای کول‌آباد شهرستان دورود…

    دزفول- ایرنا- پل طبیعت دزفول که به تازگی کلنگ آن زده شده این روزها…

    تهران_ ایرنا_ پیکر شهید مدافع حرم جواد الله‌کرم پس از گذشت ۴ سال از…

    زاهدان- ایرنا- رییس اداره حفاظت محیط زیست ایرانشهر در جنوب سیستان…

    نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است


     بذر


     تولیدات گیاهی

     نشاء گیاهان دارویی

    نام علمي گاوزبان ایرانی:  Echium amoenum Fischنام فارسي: گل گاوزبان- گل گاو زبان ايرانينام عربي گاوزبان ایرانی: لسان الثور ام عربي- لسان الثورنام انگليسي: گاوزبان ایرانی Red Feather- Vipers bugloss – Oxtongue flowerگياه شناسي گاوزبان ایرانی:  گل گاو زبان ايراني گياهي علفي، دو يا چند ساله از خانواده Boraginaceae  است. داراي ريشه هاي نيمه غده اي بوده كه به طور عمودي تا عمق 50 سانتي متري در خاك فرو مي رود و به علت داشتن ريشه اصلي و فرعي و استفاده از رطوبت عمق خاك، مقاومت آن در برابر خشكي زياد است.

    نيازهاي اكولوژيكي گاوزبان ایرانی:گاوزبان گاوزبان ایرانی گياهي بسيار مقاوم به سرما است. به طور كلي شرايط آب و هوايي مناطق كوهستاني سرد سير،نيمه مرطوب كه در طول بهار و تابستان به طور نسبي داراي باران هاي متناوب هستند و خاك مرطوب با زهكشي مناسب ، براي كشت اين گياه مناسب مي باشند ، ولي خاك فقير را نيز تحمل مي كند. آفتاب بسيار شديد عملكرد آن را كاهش مي يابد. اسيديته 6 است. گياهي مقاوم به شوري استگياه گل گاوزبان مقاوم به خشكي است و به آبياري مداوم نياز ندارد.خاك مناسب برای کاشت گاوزبان ایرانی:در اكثر خاك ها رشد مي كند. در اكثر مناطق خشك و نيمه خشك و در خاك هاي سبك و سنگين رشد خوبي دارد.نيازآبي 6 روز يك بار می باشد.راه هاي تكثير گاوزبان ایرانی: گل گاو زبان در خاك هاي معمولي رشد مي كند. تكثير اين گياه به سه طريق زير صورت مي گيرد.کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان

    تقسيم ساقه زير زميني در بهار2- كاشت قلمه در ماسه هنگام پاييز3- كاشت بذر گياه در خاك نسبتا حاصلخيز و آفتاب گيرروش كاشت گاوزبان ایرانی:تكثير گاو زبان ايراني با استفاده از بذر انجام مي شود وآن را در فصول بهار و پائيز مي توان كشت كرد،كاشت گياه در زمين هاي مرغوب،شخم زده و كوددار انجام مي گيرد . بهترين زمان كاشت بذر در فصل پائيز (چنانچه منطقه داراي زمستان خيلي سرد نباشد) است در اين صورت گياهان سبز شده در ارديبهشت ماه سال بعد به گل مي نشينند، در حالي كه گياهان كاشته شده در بهار هيچ وقت زود تر از تيرماه گل نم يدهند. براي اين كار در پائيز يا بهار دانه گياه را با دست و يا دستگاه هاي مخصوص در زمين پاشيده و پس از جوانه زدن و پيدايش گياه جوان فواصل آنها را نسبت به هم تنك كرده تا فاصله هر گياه با گياه بعدي 30 سانتي متر باشد. روش ديگر آن است كه دانه ها را به وسيله دستگاه هاي مكانيكي در امتداد خطوطي به فواصل 60 تا 70 سانتي متر كاشته و پس از آن كه گياه جوان حاصل شد فاصله آنها را برابر 30 سانتي متر از يكديگر مي كنند. اين گياه به صورت مستقيم در زمين اصلي و همچنين از راه خزانه گيري و نشاكاري قابل تكثير است.عمق كاشت بذور 2-1 سانتيمتر مي باشد. بهترين روش،روش نشا كاري است. نشا ها را در مرحله 2 برگي و گاهي تا 6 برگي به زمين اصلي انتقال داده و كشت مي كنند. فاصله ميان بوته ها 50 رديف ها 6070 سانتيمتر و عمق كاشت 12 سانتيمتر است .كشت اين گياه به صورت ديم نيز ميسر است. ميزان بذر لازم براي كشت اين گياه 10 تا 15 كيلو گرم در هكتار است. تراكم مناسب براي آن حدود 100000 بوته در هكتار است. سيستم كاشت گياه به صورت فارو مي باشد. عمر مفيد بوته گاوزبان 2 سال و بيشينه عمر آن 4 سال است. در مناطقي كه بارندگي به اندازه كافي و پراكندگي بارش آن مناسب باشد، كشت به صورت ديم صورت مي گيرد، اما در مناطق خشك مانند اصفهان نياز به آبياري مرتب است. 

    داشت گاوزبان ایرانی:

    تنك كردنبعد از سبز شدن بذرها ، بايد عمليات تنك كردن صورت پذيرفته تا فاصله كاشت، مناسب گردد.وجينوجين علف هاي هرز مزارع گل گاوزبان، بايد به طور مرتب در طول سبز شدن و استقرار گياه، انجام گيرد، بهتر است اين عمل با كولتيواتور انجام شود.مبارزه با آفات گاوزبان ایرانی:مهم ترين آفت اين گياه كرم برگ خوار است كه بيشترين خسارت خود را در زمان برداشت به گياه مي زند و چون در اين زمان مبارزه شيميايي صلاح نيست، لازم است از مبارزه زيست شناختي استفاده شود.مبارزه با آفات گل گاوزبان هم يكي ديگر از عمليات مرحله داشت است. در مناطقي كه مزرعه را آبياري مي كنند، آبياري هم بر كار مزرعه افزوده مي شود. به كود حيواني نپوسيده بسيار حساس است و سريعا خشك مي شود.

    زمان برداشت گاوزبان ایرانی:اولين زمان برداشت محصول در اواخر خرداد صورت مي گيرد. از اين زمان به بعد تا چند هفته مي توان با توجه به شكفته بودن گل عمر برداشت را ادامه داد.

    روش برداشت گاوزبان ایرانی:مشكل ترين مرحله در كار با گل گاوزبان، برداشت آن است،كاري پرزحمت و كم بازده كه تقريبا بايد از طلوع آفتاب كار برداشت را شروع كرد و با توجه به وزن كم گل،تعداد زيادي گل را بايد برداشت كرد تا يك سبد پر از گل شود.يك گوني پر از 4 كيلو وزن دارد. هر 10 كيلو گل تازه برداشت شده، فقط يك كيلو گل خشك خواهد داشت. – گل فقط 3 برداشت محصول زماني صورت مي گيرد كه گياه داراي گل باشد در اين موقع ساقه گياه را از قاعده قطع نموده به صورت بسته هايي در مي آورند و سپس جهت خشك كردن در جريان هوا آن ها را به انبارهاي مخصوص منتقل مي سازند. از هر هكتار زمين زراعي معمولاً معادل 900 تا 1100 كيلوگرم سر شاخه گلدار خشك شده به دست مي آيد كه مي توان گل هاي آن را با دست از سر شاخه ها جدا نمود.جام هاي گل گاو زبان را هم زمان با گل دهي گياه يعني از آغاز ارديببهشت تا خرداد ماه با دست جمع آوري مي شود. براي بالا رفتن كيفيت اندام دارويي آن را بايد در سايه با دماي ملايم و در سطح وسيع، براي جلوگيري از رشد قارچ ها و از بين رفتن گل ها، خشك نمود. در گاو زبان ايراني فقط گل برداشت مي شود. در سال اول گياه به صورت رزت بوده و از سال دوم گل مي دهد كه تا 7 الي 8 سال رشد و نمو گياه مي تواند ادامه داشته باشد. بيشترين بازده اين گياه در سال هاي چهارم و پنجم رشد آن است كه بالاترين ميزان گل را توليد مي كند. گل دهي از نيمه ارديبهشت آغاز شده و تا تير ماه ادامه دارد. بعد از شكفته شدن گل ها بايد آنها را برداشت نمود كه در غير اين صورت بعد از دو تا سه روز گل ها شروع به ريزش مي كنند. گل هاي جمع آوري شده  2 سانتيمتر پهن مي كنند و براي آن كه آفتاب نخورد، روي آن – را روي پارچه تميز ريخته يا سفره هاي پلاستيكي به ارتفاع 3 پارچه مي اندازند. البته خشك كردن محصول در سايه بهتر بوده و محصول مرغوبتري خواهد داد. به هم زدن گل ها حين خشك شدن ضروري است. گل مرغوب،گلي است كه داراي دم سفيد و گلبرگ هاي بنفش باشد و عمل خشك كردن در سايه انجام شده باشد. به اين نكته توجه داشت كه به علت وجود شهد زياد در گل هاي اين گياه، بايد مواظب مورچه ها بود. چون شهد اين گياه جاذب مورچه ها است. گل هاي تازه به رنگ ارغواني هستند و در صورتي كه در شرايط مطلوب خشك شوند به رنگ بنفش در خواهند آمد.

    قسمت هاي مورد استفاده گاوزبان ایرانی:-1 جام گل به رنگ بنفش تا ارغواني مورد مصرف است.-2 برگطرز نگهداري گاوزبان ایرانی:بايد دور از نور و رطوبت نگهداري شود.

    توجيه اقتصادي توليد گاوزبان ایرانی:تعداد نيروي كار لازم براي برداشت هر هكتار گل گاو زبان 70 تا 80 كارگر روز است . بنا بر اين محصول از نظر اشتغال زايي مهم است. از هر هكتار زمين حدود 400 تا 700 كيلو گرم گل خشك به دست مي آيد.

    تماس با ما

    031-33384333-37760823-33383840

     E-mail: pakkanbazr@yahoo.com – info@pakanbazr.com 

    کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان
    کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان
    0

    دوره مقدماتی php

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *