علت دل دردهاي شبانه

دوره مقدماتی php
علت دل دردهاي شبانه
علت دل دردهاي شبانه


العالم – گوناگون

با توجه به گستردگی تنوع درد در ناحیه شکم و معده و ضرورتی که برای شناخت انواع خطرناک این دردها وجود دارد، پزشکان متخصص پژوهشکده گوارش و کبد بیمارستان شریعتی تهران در نشستی با خبرنگاران حوزه پزشکی سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی به تشریح دردهای شکمی پرداختند. 

این پزشکان با بیان این که اساسا تعدادی از دردهای شکمی نیاز به مراجعه به پزشک ندارند مانند درد شکمی که هنگام خوردن مقدار زیاد آب یخ یا سیکل قاعدگی در زنان ایحاد می شود، در عین حال تاکید کردند که اگر افراد همراه با درد در ناحیه شکم دچار کاهش وزن، تهوع و استفراغ، خونریزی در گوارش یا دردهای شبانه ای بودند که دفعات آن زیاد می شود، موضوع را پیگیری کنند. 

درد شکمی و قلب 

دکتر امیرعلی سهراب پور، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این نشست اظهار کرد: گاهی اوقات دردهایی که در ناحیه بالای شکم و زیر جناغ وجود دارد،ناشی از دردهای قلبی است. در حقیقت گاهی درد در ناحیه ای از شکم احساس می شود، اما اصل درد در قفسه سینه و منشا آن، قلب است. 

دوره مقدماتی php

علت دل دردهاي شبانه

معاون آموزشی بیمارستان شریعتی تهران، ایجاد و تشدید درد در پی فعالیت هایی مانند بالا رفتن از پله را مهمترین علامت این عارضه اعلام کرد و گفت: کسانی که دارای سابقه نارسایی قلبی هستند یا سابقه سکته قلبی، عمل قلب باز و آنژیوگرافی دارند، اگر دچار درد در ناحیه بالای شکم شوند، بهتر است آن را جدی بگیرند و آزمایشات لازم را برای تشخیص قطعی آن انجام دهند. 

سهراب پور چاقی، سیگار، چربی و قند خون، استرس، سن بالا، فشارخون بالا و سابقه خانوادگی را از عوامل خطر بیماری قلبی (ریزفاکتورهای بیماری قلبی) اعلام کرد و گفت: هر دردی در این ناحیه نباید موجب نگرانی شود، اما افرادی که ریزفاکنورهای این بیماری را دارند و درد آنها به واسطه فعالیت شدید می شود، باید قبل از معاینه پزشک گوارش به متخصص قلب مراجعه کنند. 

به گفته عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، معمولا در جوانانی که ریزفاکتورهای ابتلا به بیماری قلبی را ندارند، درد در این ناحیه از شکم ناشی از درد قلب نیست. 

درد شکم همراه با کاهش وزن 

وی با اشاره به این که درد شکم همراه با کاهش وزن مهم است و می تواند خطرناک باشد، گفت: این موضوع به سن خاصی مربوط نمی شود و حتی افراد حدود 25 ساله هم اگر به این وضعیت دچار شدند، باید با مراجعه به مراکز درمانی موضوع را به طور جدی پیگیری کنند. 

فوق تخصص گوارش و کبد اظهار کرد: در صورتی که کاهش وزن به مقدار حدود پنج کیلوگرم در مدت حدود شش ماه باشد و یا به عبارت دیگر، در طی این مدت حدود 10 درصد وزن کاهش یابد، فرد باید به پزشک مراجعه کند تا علت این موضوع به درستی تشخیص داده شود. 

سهرب پور توضیح داد: بیماری های معمولی گوارش و دردهای ناشی از استرس سبب کاهش وزن در بیمار نمی شود و به همین دلیل باید آن را به طور جدی پیگیری کرد. 

معاون آموزشی بیمارستان شریعتی تهران بیان کرد: همچنین اگر افراد دفع خون در مدفوع یا استفراغ های خونی همراه با دل درد داشته باشند، باید این موضوع مورد بررسی دقیق قرار گیرد. 

وی گفت: درد شکم همراه با زردی پوست موضوع نسبتا شایعی است اما باید بررسی دقیق در این زمینه صورت گیرد چرا که می تواند مرتبط با کبد و مجرای صفراوی باشد. 

سهراب پور افزود: درد دیگری که مهم است و باید مورد بررسی قرار گیرد، دردهای شکمی همراه با استفراغ مکرر است. گرچه حالت تهوع شایع است اما اگر همراه با درد و تکرار باشد، لازم است که در اسرع وقت به پزشک مراجعه شود. 

درد شکم و اختلال عملکردی دستگاه گوارش 

وی شایع ترین دسته از بیماری هایی را که سبب درد شکم می شود، بیماری عملکردی دستگاه گوارش دانست و گفت: اختلال عملکردی دستگاه گوارش هنگامی رخ می دهد که روده به وظیفه خود درست عمل نمی کند. 

به گفته سهراب پور، علت این اختلال ناشناخته است و پژوهشگران همچنان در حال بررسی دلایل بروز این عارضه هستند. در این دسته از اختلالات، حرکات لوله گوارش دستخوش تغییراتی می شود که نتیجه آن می تواند دردهای شکم، نفخ و تغییرات اجابت مزاج باشد. 

فوق تخصص گوارش و کبد افزود: اسپاسم یکی از بخش های دستگاه گوارش اعم از مری، معده و روده از دیگر مشکلات ناشی از این بیماری است که فرد دچار آن می شود. 

وی همچنین با اشاره به میکروب های مفید در روده، گفت: تولید ویتامین K و تبدیل غذا به مواد مغذی از جمله اقدامات این میکروب ها است. مواد غذایی اگر مدتی در یک نقطه در روده بماند، این میکروب ها آن را تخمیر می کنند که در اثر آن فرد دچار نفخ می شود. 


درد شکمی و سندرم روده تحریک پذیر 

دکتر محمد امانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این نشست گفت: بیماری سندرم روده تحریک پذیر با عناوین مشابه دیگری همچون روده عصبی یا پولیپ عصبی 25 درصد افراد جامعه را با شدت و ضعف متفاوت درگیر کرده است. 

وی با اشاره به اینکه دردهای شکمی شایع ترین علت مراجعه افراد به درمانگاه و مطب ها است گفت: 25 درصد افراد با شدت و ضعف متفاوت با مشکلات عصبی روده ناشی از بیماری سندرم روده تحریک پذیر مواجه هستند و این بیماری که در زنان بیشتر شایع است، از هر 5 نفر یک نفر در سنین 20 تا 50 سال را درگیر می کند. 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به علائم این بیماری مانند احساس درد، نفخ و سنگینی شکم گفت: با توجه به علائم مشترک این بیماری با سایر بیماری های گوارشی، پزشکان با انجام آزمایش های تخصصی از مبتلا نبودن فرد به بیماری های دیگر اطمینان پیدا کنند. 

فوق تخصص گوارش و کبد افزود: بیمار به دلیل حساسیت اعصاب روده دچار تغییر در اجابت مزاج از حالت یبوست به اسهال می شود و همچنین احساس عدم تخلیه کامل را دارد. 

وی با توجه به متغیر بودن تجربه افراد نسبت به واکنش های غذایی گفت: تجربه نشان داده است که مواد غذایی همچون هندوانه، خربزه ،خیار، سیب، نان و محصولات گندم و انواع گیاهان نفاخ همچون کلم بروکلی، کلم و کاهو مشکلات این بیماران را افزایش می دهد. 

امانی نکته مهم در این بیماری را حساسیت و وسواس افراد عنوان کرد و گفت: افرادی که دچار استرس هستند و در محیط های استرس زا قرار می گیرند، امکان حساس شدن اعصاب روده در آنها بیشتر است ولی این بیماری خوشبختانه با وجود مزمن بودن که شاید سال ها هم با بیمار همراه باشد، ولی به هیچ عنوان پیشرفت نمی کند و به بیماری بزرگی تبدیل نخواهد شد. 

وی با تاکید بر این که به هر حال درد های شکم را باید جدی گرفت گفت: دل دردهای مهمی هستند که به عنوان علائم خطر شناخته می شوند و ضرورت دارد بیمار آزمایش ها و پیگیری لازم را انجام دهد؛ این دردها شامل دردهای شکمی در سنین بالای 50 سال ، در افرادی که سابقه بیماری های گوارشی در خانواده را دارند، دردهایی که افراد را از خواب بیدار می کند و سبب مراجعه به اورژانس می شود، افرادی که در هنگام مصرف غذا احساس می کنند آنچه خورده اند گیر کرده است، و همچنین دردهای همراه با استفراغ پایدار و خونریزی است که علاوه بر این ها، کاهش وزن واضح را نیز باید جدی گرفت. 

 کاهش شیوع زخم معده 

وی علت اصلی بروز زخم معده، را عفونت ناشی از باکتری ‘هلیکو باکتری پیلوری’ عنوان کرد و گفت: خوشبختانه با توجه به پیشرفت و بهبود وضعیت بهداشتی شیوع این بیماری در بعضی از مناطق که تا 80 درصد در گذشته شیوع داشته، روبه کاهش است. 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه همه مشکلات معده به زخم ارتباط ندارد، گفت: عواملی همچون برگشت اسید از معده به مری (ریفلاکس) یا التهاب در معده ممکن است با زخم معده اشتباه گرفته شود. در بیمارانی که زخم معده دارند، این عارضه با خوردن بعضی از مواد غذایی همچون نوشابه های گازدار، فلفل و سس ها تحریک می شود و موجب درد و سوزش در قسمت فوقانی شکم می شود. 

وی یکی از دلایل عمده زخم معده را مصرف داروهای مسکن غیراستروئیدی عنوان کرد و گفت: مصرف داروهایی همچون پروفن، ژلوفن و آسپرین موجب زخم معده می شود ولی متاسفانه در جامعه مصرف این داروها امری عادی است. مصرف سیگار و تریاک هم می تواند سبب زخم معده شود. 

امانی از امپرازول به عنوان یک داروی بی خطر نام برد و گفت: یکی از دلایل کاهش زخم معده نسبت به گذشته، رواج استفاده از این داروها است و امروزه تقریبا همه خانواده ها با رانیتیدین و امپرازول آشنا هستند و این داروها به کاهش اسید معده بسیار کمک می کنند. 

فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به این که در گذشته زخم معده یک بیماری مزمن و فراگیر بود، گفت: در حال حاضر زخم معده شیوع کمتری دارد و به راحتی درمان می شود و بیمار بعد از سه ماه اثری از زخم خود نمی بیند. 

مردان و کم خونی فقر آهن 

وی همچنین با اشاره به این که انتظار نداریم مردان در هر سنی به کم خونی فقر آهن مبتلا شوند، گفت: اگر مردان به این بیماری مبتلا هستند باید مورد بررسی کامل و جامع قرار گیرند تا علت مشخص شود. 

امانی ادامه داد: اگر کم خونی فقر آهن به خصوص در مردان همراه با درد باشد، باید مورد معاینه دقیق قرار گیرند. 

وی ادامه داد که همچنین در صورتی که زنان یائسه کم خونی داشته باشند باید مورد بررسی دقیق قرار گیرند؛ علاوه بر این اصولا زنان در دوران عادات ماهیانه ممکن است با درجاتی از کم خونی مواجه شوند، اما در این مورد هم انتظار نداریم کم خونی فقر آهن آنان در این دوره شدید باشد. 

امانی بیان کرد: در صورت شدید بودن کم خونی در ایام قاعدگی به صورتی که هموگلوبین کمتر از 10 باشد و یا درد با علائم درد شکمی ویژه عادات ماهیانه همخوان نباشد، نیاز به بررسی دقیق تری وجود دارد.

وی همچنین با اشاره به این که مشکلات تیروئید می تواند علائم مشابه سندوم روده تحریک پذیر داشته باشد، گفت: کم کاری تیروئید می تواند یبوست و نفخ و پرکاری تیروئید نیز می تواند اسهال داشته باشد. 

امانی، کبد چرب را یکی از بیماری های شایع در کشور اعلام کرد و گفت: این بیماری می تواند علائمی مانند نفخ شکم، سنگینی و فشار و دردهای غیرواضح ایجاد کند و به همین دلیل بررسی آنزیم های کبدی در این وضعیت بسیار مهم است تا بیماری به طور دقیق تشخیص داده شود. 

وی به شیوع بیماری التهاب روده ای در سال های اخیر اشاره کرد و گفت: طی 10 تا 20 سال اخیر این بیماری در کشور افزایش پیدا کرده است و این بیماری را نباید به اشتباه بیماری سندرم روده تحریک پذیر تشخیص داده شود. 

به گفته امانی، کم خونی، یبوست و اسهال از علائم بیماری حساسیت به گندم است و هر چند اغلب علائم این بیماری همانند سندروم روده تحریک پذیر است اما با معاینه دقیق باید این بیماری را تشخیص و نسبت به درمان آن اقدام کرد. 

ایرنا

علت دل دردهاي شبانه

پاسخ به سوالات پزشکی و جنسی شما ، در مجله دلگرم کلیک کنید…

© تمامی حقوق این سایت برای مجله اینترنتی دلگرم محفوظ است / هر گونه کپی جزئی و کلی از مطالب دلگرم تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.

 برخی از دردهای شكمی‌، ساده‌ و پیش‌پا افتاده‌اند و به درمان ‌نیاز ندارند و خود به?خود هم بهبود می‌یابند اما گاهی دردهای شکمی، خطرناك و حتی كشنده هستند و اگر طی چند ساعت به كمك بیمار نشتابیم، جان و سلامت وی در معرض خطر قرار می‌گیرد…. دردهای خطرناك یا جدی، خصوصیاتی دارند كه توجه به آنها برای اقدام به موقع و مراجعه به پزشك مهم است.شكم به حد فاصل بین پرده دیافراگم (پرده زیر ریه‌ها) تا ناحیه ورودی لگن گفته می‌شود و یك حفره تو خالی است كه برخی اندام‌های توخالی مثل بخش كوچكی از مری، معده، روده بزرگ و كوچك و نیز كبد، لوزالمعده طحال و كیسه صفرا در آن جای گرفته‌اند. در دو طرف مهره‌ها و در ناحیه پشت، كلیه و سیستم مجاری ادراری و كمی پایین‌تر و در ناحیه تحتانی شكم، رحم، تخمدان‌ها و ضمائم آن در جنس مونث قرارگرفته‌اند. آسیب و اختلال عملكرد در هر كدام از این بخش‌ها باعث ایجاد درد می‌شود. از آنجا كه این اندام‌ها در كنار هم قرار گرفته‌اند، یكی از بهترین روش‌های اولیه برای تشخیص درد، توجه به علایم و نشانه‌های ظاهری است. دردهای شكمی متفاوت و از شایع‌ترین علل مراجعه بیماران به پزشك هستند. 13 نوع از آنها كه به پیگیری نیاز دارند عبارتند از دردهایی كه:درد ارجاعی‌منشأ این دردها از محوطه خارج شكمی است یعنی بیمار با درد شكم به پزشك مراجعه می‌كند و بعد از معاینه‌ها و آزمایش‌ها معلوم می‌شود مثلا درد مربوط به عفونت قسمت تحتانی ریه و در اثر سینه پهلو كردن بوده یا عفونت باعث انتشار درد به حفره شكمی شده است. این نوع دردها از نوع ارجاعی هستند.درد شدید و نفس گیردردهای ناتوان‌کننده و شدید که فرد در اثر آن خمیده و دولا راه می‌رود، نمی‌تواند بخوابد یا قادر به حضور در محل كارش نیست، از نوع شدید هستند و به بررسی نیاز دارند.درد متداومدردهای كوتاه‌مدت شكمی معمولا مهم نیستند مثلا تولید گاز زیاد در روده‌ها و حركات آن ممكن است درد ایجاد كنند و معمولا بعد از مدت کوتاهی، بهبود می‌یابد ولی تداوم آن می‌تواند مشكل‌ساز باشد، دردهای شدید عودكننده و طول كشیده از مواردی هستند که باید بررسی شوند.درد همراه با تبدرد همراه با تب، درد غیرمعمولی و معمولا نشان‌دهنده وجود عفونت داخل بدن است. گاهی زخم‌های معده یا اثنی‌عشر دچار عارضه پارگی می‌شوند و در حفره شكم عفونت ایجاد می‌کنند. آبسه‌های داخل شکمی، التهاب کیسه صفرا یا لوزالمعده و سنگ‌های کلیوی که دچار عارضه شده‌اند، از علل مهم تب همراه با دل‌درد هستند و همگی بیماری‌های مهمی به شمار می‌روند.درد همراه با زردی پوستوجود درد همراه زردی پوست، به بررسی دقیق‌تر و گاه بستری بیمار نیاز دارد. این علامت می‌تواند به علت وجود سنگ كیسه صفرا‌‌، تكان خوردن آن و در نتیجه انسداد مجرای صفراوی باشد. این بیماران با دل‌درد شدید و استفراغ مراجعه می‌كنند و گاهی لازم است در اسرع وقت تحت عمل جراحی قرارگیرند.دردی که به پشت می‌زنددردهایی كه به پشت‌ می‌زنند، ممكن است با دردهای كمر یا دردهای عضلانی اشتباه گرفته شوند ولی همراهی درد شكم و درد پشت‌ گاه به دلیل التهاب پانكراس (پانكراتیت) یا التهاب و زخم اثنی‌عشر است. این بیماران باید از نظر قلبی هم بررسی شوند.درد همراه با خونریزی گوارشیدرد شكم و استفراغ حاوی خون، می‌تواند به دلیل خونریزی از مری یا معده باشد. خونریزی گاهی ناشی از وجود زخم در دستگاه گوارش فوقانی، بیماری‌های مزمن کبدی یا حتی سرطان‌های دستگاه گوارش است. گاهی خونریزی گوارشی خود را با سیاه‌رنگ شدن مدفوع نشان می‌دهد و برخی اوقات در فرد دچار دردشکم، خون روشن به همراه مدفوع یا بدون آن از مقعد دفع می‌شود. در همه این موارد باید هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه شود.8 دردی که با تغییر وضعیت تشدید می‌یابداگر در اثر حركت، پهلو به پهلو شدن و سرفه درد ناحیه شكم تشدید شود، احتمالا اتفاق مهمی افتاده و پرده پوشاننده حفره شکم دچار التهاب شده است. به این حالت پریتونیت گفته می‌شود. پریتونیت یکی از اورژانس‌های پزشکی است و اغلب به عمل جراحی اورژانس نیاز دارد. چنین افرادی در زمان معاینه شکم با کوچک‌ترین فشار روی جدار شکم دچار درد بسیار شدید می‌شوند. سوراخ شدن جدار روده یا معده و انسداد عروقی که به روده‌ها خونرسانی می‌کنند، از علت‌های منجر به پریتونیت (التهاب حفره داخلی شکم) هستند.دردی که به کشاله ران تیر می‌کشددردهایی که از ناحیه كمر شروع و به کشاله ران انتشار می‌یابند، معمولا ناشی از بیماری‌های كلیوی مانند عفونت كلیه و سنگ‌های كلیوی هستند. بیماران اغلب شكایت‌های دیگری از قبیل سوزش ادرار، تهوع و استفراغ هم دارند.درد عصبیبرخی بیماران هنگام مراجعه به یك نقطه خاص مانند ناف یا پهلو یا نقطه‌ای در زیر دنده‌ها اشاره می‌كنند و از درد این نواحی شکایت دارند و در معاینه‌ و بررسی‌های نكته‌ای كه نشان‌دهنده بیماری باشد، یافت نمی‌شود. این دردها بیشتر جنبه روحی روانی (سایكوسوماتیك) دارند. در این زمان پزشكان بیمار را به خواب خوب، ورزش و کنترل استرس‌های محیطی تشویق می‌كنند و در صورت لزوم به روان‌پزشك ارجاع می‌دهند.دردی که در اثر فعالیت‌ ایجاد می‌شوداین نوع درد شکم باید جدی‌تر بررسی شود. اگر درد بالای شکم در اثر فعالیت، مثلا ورزش یا از پله بالا رفتن ایجاد ‌شود، به‌خصوص اگر با تهوع و تنگی نفس یا تعریق همراه باشد، ممکن است درد قلبی باشد. متاسفانه مبتلایان به چنین دردهایی خیلی دیر مراجعه می‌كنند و اغلب درد را به مشکلات معده نسبت می‌دهند. خصوصیت مهم درد قلبی آن است که در اثر فعالیت تشدید می‌شود و با استراحت بهبود می‌یابد. گاهی درد ناشی از حمله قلبی به هیچ وجه در قفسه سینه یا بازوها احساس نمی‌شود و فقط در ناحیه بالای شکم احساس می‌شود.درد زونایک بیماری ویروسی است كه گاهی با درد نسبتا شدید شكمی آغاز می‌شود و ابتدا تشخیص آن دشوار است ولی بعد از حدود یک هفته از شروع علایم، ضایعات تاولی آن در ناحیه دردناک شكم پدیدار و تشخیص قطعی می‌شود. معمولا این درد یک‌طرفه است.درد قاعدگی در بیشتر خانم‌ها به فاصله كمی قبل از شروع عادت ماهانه آغاز می‌شود. بسیاری از خانم‌ها با این نوع درد آشنایی دارند و آن را در هر بار قاعدگی تجربه می‌كنند. اگر هر دوره درد به صورت غیرعادی و متفاوت از دوره‌های قبلی بود، بیمار باید تحت بررسی قرارگیرد. ممکن است کیست تخمدان پاره شود یا حتی بارداری‌های خارج رحمی، شبیه این دردها را ایجاد کند. گردآوری:گروه سلامت سیمرغwww.seemorgh.com/healthمنبع: Salamat.ir مطالب پیشنهادی:نسخه ورزشی برای کمردردموقع آشپزیورزش کنید!چگونه شدت ورزش را اندازهگیری کنیدورزشی که ستاره های هالیوودی برای لاغری انجام می دهندآیا ورزش برایتان همراه با درد است؟ 

 


درد شکم می تواند ناشی از بافت ها و دیواره شکم که اطراف حفره شکمی را احاطه کرده اند، باشد و برای توصیف درد از اندام های درون حفره شکم استفاده می شود.




علت دل دردهاي شبانه

شکم توسط پایین‌ترین دنده و دیافراگم در بالا و استخوان لگن در پایین محصور شده است.

اعضای داخل حفره شکم عبارتند از: معده، روده باریک، روده بزرگ، کبد، کیسه صفرا، طحال و پانکراس (لوزالمعده).

 

علل درد شکم

– عفونت مانند آپاندیسیت (التهاب آپاندیس)، دیورتیکولیت، کولیت (التهاب روده).

– کشش و انبساط اعضا مثل مسدود شدن روده، بسته شدن مجرای صفراوی توسط سنگ کیسه صفرا، ورم کبد با هپاتیت.

– کمبود ذخیره خونی برای اعضا برای مثال کولیت اکسیمی.

– در برخی مواقع، درد شکمی می تواند بدون التهاب، ورم و یا کمبود ذخیره خونی باشد، برای مثال: سندرم روده تحریک پذیر( IBS).

 

تشخیص علت درد شکم

1- خصوصیات درد

الف- شروع درد: کی درد شروع می شود؟ بیشتر در صبح و یا در شب؟

اگر درد می رود و می آید، چه مدت درد دارید و چه مدت بدون درد هستید؟

آیا بعد از غذا و یا نوشیدنی خاصی دچار درد شکم می شوید؟

اگر درد ناگهانی بوجود آید، ممکن است به علت توقف جریان خون به روده بزرگ و یا مسدود شدن مجرای صفراوی باشد.

 

ب- محل درد : با نشان دادن محل درد می توان علت را دانست،

برای مثال: درد آپاندیس در وسط شکم می باشد که به سمت راست و پایین شکم کشیده می شود.

درد دیورتیکولولیت در قسمت چپ و پایین شکم می باشد.

درد کیسه صفرا در قسمت میانی و بالای شکم و یا قسمت راست و بالای شکم می باشد.

 

ج- خصوصیات و شدت درد و آیا درد به اندام های دیگر انتشار یافته است؟

 مسدود شدن روده باعث درد شکم به علت انقباضات عضلات روده و نفخ روده می شود.

مسدود شدن مجرای صفراوی باعث درد بالای شکم می شود.

پانکراتیت (التهاب لوزالمعده) حاد باعث درد شدید و مداوم در بالای شکم و بالای کمر می شود.


د- طول مدت درد : درد IBS (سندرم روده تحریک پذیر)، ماه ها و یا سال ها طول می کشد.


درد کولیک صفراوی بین نیمک ساعت تا چند ساعت طول می کشد.

درد پانکراتیت، یک روز و یا بیشتر طول می کشد.  

درد ناشی از برگشت اسید معده به مری (ریفلاکس معده) و یا زخم دوازدهه متناوب است و چند هفته و یا چند ماه درد می کشد و بعد چند هفته و یا چند ماه درد آرام می شود.

 

ه- چه چیزی باعث بدتر شدن درد می شود.

آیا درد با سرفه، تنفس بدتر می شود؟

دردهایی که در اثر التهاب بوجود آمده باشند، با عطسه، سرفه و هر گونه حرکت هیجانی بدتر می شوند.

علت دل دردهاي شبانه

 

و- چه چیزی درد را آرام می کند.

غالبا درد سندرم روده تحریک پذیر و یبوست، با حرکت روده آرام می شود.

درد ناشی از مسدود شدن معده و یا بالای روده کوچک، با استفراغ کردن آرام می شود.

داروهای آنتی اسید، درد ناشی از زخم معده و دوازدهه (اثنی عشر) را آرام می کنند.

 

ز- دقت در علائم و نشانه ها از قبیل: تب، اسهال و یا خونریزی.

وجود تب نشانه التهاب می باشد.

اسهال و یا خونریزی مقعد نشاندهنده درد روده می باشد.

وجود تب و اسهال نشاندهنده التهاب روده می باشد که ممکن است توسط عفونت ایجاد شده باشد.

 

2- معاینات جسمی

وجود صدا در روده نشاندهنده مسدود شدن روده می باشد.

وجود یک توده در شکم نشاندهنده سرطان، بزرگ شدن اعضا یا آبسه می باشد.

وجود خون در مدفوع نشاندهنده مشکلات روده ای از قبیل زخم، سرطان و کولیت می باشد.

 

3- آزمایش ها

آزمایشات شامل آزمایش خون، ادرار و عکسبرداری با استفاده از اشعه ایکس، رادیوگرافی و آندوسکوپی می باشد.

 

4- جراحی برای بررسی حفره شکمی


 

چرا تشخیص علت ایجادکننده درد شکم مشکل است؟

1- علائم ممکن است غیرعادی باشد.

گاهی محل درد آپاندیسیت در قسمت راست و بالای شکم قرار دارد و درد دیورتیکولوز در قسمت راست شکم می باشد.

افرد مسن، علائم کمی را نشان می دهند و کورتیکواستروئیدها، علائم التهاب را کم می کنند.

 پس افراد مسن و افراد مصرف کننده داروهای کورتیکواستروئید، ممکن است در جایی که التهاب وجود دارد، درد کمی داشته باشند و یا فاقد درد و حساسیت باشند.

 

 

2- آزمایش ها همیشه غیرعادی نیست.

با سونوگرافی نمی توان سنگ های کیسه صفرا (بخصوص کوچک ترین آنها) را دید.

سی تی اسکن ممکن است سرطان لوزالمعده (بخصوص کوچک ترین آنها) را نشان ندهد.

سونوگرافی و سی تی اسکن ممکن است آپاندیسیت و یا حتی آبسه کوچک را نشان ندهند.

افرادی که از کورتیکواستروئیدها استفاده می کنند، آزمایش خون، عفونت و یا التهاب را نشان نمی دهند.

 

3- بیماری ها می توانند شبیه هم باشند.

درد سندرم روده تحریک پذیر، شبیه انسداد روده، سرطان، زخم، حمله صفراوی و حتی آپاندیسیت می باشد.

درد بیماری کرون شبیه آپاندیسیت می باشد.

درد عفونت کلیه راست شبیه کوله سیستیک حاد می باشد.

ترکیدن کیست تخمدان راست شبیه آپاندیسیت و ترکیدن کیست تخمدان چپ شبیه دیورتیکولیت می باشد.

درد سنگ کلیه شبیه آپاندیسیت و دیورتیکولیت می باشد.

 

4- خصوصیات درد می تواند تغییر کند.

التهاب پانکراس، تمام شکم را تحت تاثیر قرار می دهد و پیشرفت کولیک صفراوی باعث کوله سیستیت می شود.


قبل از مراجعه به پزشک باید…


موارد زیر را به پزشک بگویید تا راحت تر بتواند علت درد شکم را تشخیص دهد؟

– داروهایی که مصرف می کنید، گیاهی و یا شیمیایی.

– اگر آلرژی (حساسیت) به دارو، غذا و یا گردوخاک دارید.

– داروهایی را که برای کاهش درد شکم مصرف کرده اید.

– اگر دارای دیابت، بیماری قلبی و دیگر بیماری ها هستید.

– اگر قبلا عمل جراحی داشته اید.

– آزمایشاتی را که انجام داده اید، مثل کولونوسکوپی، عکسبرداری با اشعه X و غیره.

– اگر قبلا در بیمارستان بستری بوده اید.

– اگر قبلا در اعضای خانواده شما، کسی دچار این علائم بوده است.

– اگر سابقه ابتلا به بیماری های معدی-روده ای در خانواده شما وجود دارد.

– اگر الکل مصرف می کنید و یا سیگار می کشید.

– اولین زمان بروز درد چه موقع بوده است؟

– درد چند مدت یک بار بروز می کند؟

– آیا درد به طور ناگهانی شروع می شود؟

– شدت درد چقدر است؟

– علت درد چیست و چه چیزی آن را بدتر و یا بهتر می کند؟

– خصوصیات درد چیست؟ تیز، مبهم، سوزنده، فشاری و یا ثابت؟

– درد همراه با تب، لرز، عرق کردن، اسهال، تهوع و یا احساس ضعف می باشد.

 

بعد از مراجعه به پزشک …

انتظار نداشته باشید که در همان اولین مراجعه به پزشک، بیماری شما تشخیص داده شود.

مراجعات متعدد و آزمایشات مختلفی برای تشخیص دقیق لازم است.

پزشک ممکن است قبل از تشخیص، به شما دارویی دهد.

باید داروهای تجویز شده را مصرف کنید و از مصرف خودسرانه داروهای گیاهی و یا مکمل ها خودداری کنید.

شما می توانید به کتاب ها و یا سایت های معتبر مراجعه کنید تا اطلاعات مناسبی در مورد درد خود پیدا کنید و بهتر است قبل از اقدام به کاری، با پزشک خود مشورت کنید.

مریم سجادپور

بخش سلامت تبیان


مطالب مرتبط:

13 نوع درد شکم را جدی بگیرید

چه چیزی باعث دل‌درد می‌شود؟

چطور دل‌درد را آرام کنیم؟

با این کارها شکم دردتان را کاهش دهید

درمان دردهای شکمی

علت دردهای زیر شکمی چیست؟

بیماری کرون با دل‌درد و اسهال

درد آپاندیس چگونه است؟

دل‌درد در کودکان

خوددرمانی در شکم درد کودک خطرناک است

علت دل دردهاي شبانه
علت دل دردهاي شبانه
10

دوره مقدماتی php

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *