طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

دوره مقدماتی php
طرز تهیه شیره خرمالو در خانه
طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

میوه خرمالو خواص بسیاری دارد، اما تنها در فصل کوتاهی از سال در دسترس است.

اگر از طرز تهیه شیره خرمالو آگاه باشید، می توانید در تمام طول سال از خواص این میوه استفاده کنید.

– ستاره سرویس آشپزی – شیره خرمالو از قدیم در استان مازندران تهیه می شده است و به آن دوشاب یا دشو می گویند.

در ادامه طرز تهیه شیره خرمالو شرح داده می شود تا شما نیز بتوانید آن را در منزل تهیه کنید.طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

شیره خرمالو شیرین است و خواص بی شماری نیز دارد.

دوره مقدماتی php

نگهداری میوه و سبزیجات در حالت هایی مانند ترشی، شیره و .

کمک می کند تا در فصولی از سال که امکان دسترسی به این مواد غذایی مقوی وجود ندارد، بتوانیم از خواص آن ها بهره مند شویم.

شیره خرمالویی که به این شیوه تهیه می شود، قند زیادی دارد و می تواند در مواردی از جمله شیرین کردن چایی به جای شکر استفاده شود.

طرز تهیه شیره خرمالو برای تهیه شیره خرمالو به تنها ماده اولیه ای که نیاز دارید، خرمالو های رسیده، سالم و شیرین است.

آماده سازی شیره خرمالو ممکن است چند روز زمان نیاز داشته باشد.

اگر خرمالوی رسیده در دسترس ندارید، به مدت چند روز میوه ها را در کیسه پلاستیکی قرار دهید تا کاملا نرم شوند.

اگر خرمالو کاملا شیرین نباشد و به اصطلاح طعم گس داشته باشد، دوشاب خوش طعم نخواهد بود.

“),t.close()},t.write(‘

“),t.close()},t.write(‘

میوه خرمالو خواص بسیاری دارد، اما تنها در فصل کوتاهی از سال در دسترس است. اگر از طرز تهیه شیره خرمالو آگاه باشید، می توانید در تمام طول سال از خواص این میوه استفاده کنید. … ادامه خبر

جستجوگر خبر فارسی، بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است (قانون تجارت الکترونیک). برای مشاهده متن خبری که جستجو کرده‌اید، “ادامه خبر” را زده، وارد سایت منتشر کننده شوید (بیشتر بدانید …)

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

می پسندم

1

سایر خبرها

توانید با طعم متفاوتی که ایجاد می کند، شما را به استفاده بیشتر از سبزیجات ترغیب کند. همانطور که گفته شد سبزیجات دارای فیبر هستند و این ماده غذایی برای سلامتی بدن بسیار متفاوت است. اگر کودکان شما تمایل چندانی به میل کردن سالاد ندارند، می توانید با تهیه سالاد های متنوعی که از سس هایی با مواد نگهدارنده در آن ها استفاده نمی شود، آن ها را به خوردن این سبزیجات عادت دهید. انواع مختلفی از سالادها وجود دارند که طرز تهیه آسانی داشته و در زمانی اندک قابل تهیه هستند و شما به کمک آنها می توانید حجم فیبر وعده های غذایی خود را افزایش دهید. …

اولیه در دسترسی نیز احتیاج دارد، اما مستلزم صرف زمان نسبتا زیادی است. مواد لازم نشاسته یک فنجان آب 5 فنجان گلاب یک قاشق مرباخوری شربت شکر به میزان لازم چند نکته: حتما از نشاسته گل استفاده کنید. گلاب برای طعم دادن به فالوده استفاده می شود، بنابراین می توانید آن را با طعم دهنده های دیگری نیز جایگزین کنید. طرز …

….B.O آمریکا پخش شد. زندگی در حال؛ Live in now مستند دیگری بود که در جشنواره سان دنس رابرت ردفورد و دانشگاه U.C.L.A مورد تقدیر قرار گرفت. کنگرانی چند فیلم تبلیغاتی برای شبکه های بسیاری مانند A.B.C، C.B.S، M.T.V نیز ساخت. او در سال 1383 به ایران بازگشت و در فیلم ازدواج به سبک ایرانی ایفای نقش کرد و آخرین حضور او هم در عرصه هنر به نمایش نیرنگ اورنگ برمی گردد که در سنگلج روی صحنه رفت. انتهای پیام/ …

شده اند، راهگشای شما در شرایط آب و هوایی بارانی و مه گرفته خواهند بود. از این زاویه رنگ متمایز (قرمز) سقف، آینه های جانبی و جایگاه مه شکن ها، هماهنگی بصری تاثیرگذاری را به وجود آورده اند. خطوط حجم دهنده خاصی از این زاویه دیده نمی شود و طراحان C3 استفاده از فرم غیر ورزشکاری و غیر عضلانی را ارجح دانسته اند. نمای جانبی سیتروئن C3 نیز از سه رنگ اصلی سفید، مشکی و قرمز (بسته به نوع …

به خواص بسیاری دارد، به علاوه مربای آن نیز لذیذ است؛ بنابراین اکثر ما ترجیح می دهیم آن را در خانه طبخ کنیم. اگرچه یک طرز تهیه کلی برای مربای به وجود دارد، اما گاهی این خوراکی خوشمزه را به رنگ زرد و گاهی به رنگ قرمز دیده ایم. جالب است بدانید که روش زرشکی شدن مربای به، ارتباطی به تغییر دادن دستور تهیه آن ندارد و تنها با رعایت نکاتی در هنگام طبخ مربای به می توانید مربای خوش رنگ داشته باشید. …

شفاآنلاین تغذیه یک محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف نوعی خورش محلی را در تقویت عمومی بدن به ویژه در دوران نقاهت بیماری موثر دانست. به گزارش شفاآنلاین : خورش دال عدس یکی از غذا های محلی استان بوشهر است که سرشار از انواع ویتامین های A ، C ، E ، گروه ویتامین های B مانند B1، B2، B3، B6، B9 ، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، نشاسته، گوگرد، کلسیم، پروتئین، منگنز، منیزیم، روی (زینک)، آهن، اسید فولیک و …

شما به راحتی میتوانید پای سیب یا هر نوع شیرینی دیگری را از بازار خریداری کنید . اما در نهایت هیچ چیز به پای شیرینی ای که خودتان در منزل درست نمیرسد . در ادامه ی این پست با مشروح همراه باشید تا طرز تهیه ی این شیرینی خوشمزه و آسان را به شما بیاموزیم . مواد لازم برای خمیر 1- آرد سفید 2 فنجان 2- نمک 1 قاشق چای خوری 3- کره 90 گرم 4- آب سرد 5 …

، گیاه خواری است که شامل استفاده از گیاهان، میوه ها، سبزیجات و دانه های خام می شود. در حقیقت، رژیم خام خواری شامل خوراکی هایی است که با دما و حرارت خاصی پخته نشده اند. هدف اصلی و مفهوم کلی خام خواری به خصوص خام گیاه خواری، این است که پختن خوراکی ها باعث از بین رفتن آنزیم ها و مواد مغذی زنده درون خوراک می شود که برای جذب شدن به بدن لازم هستند. چگونه می توانیم با ایجاد تغییرات جزئی …

زیتون انواع اسید های چرب هستند. لطفا توجه کنید که در اینجا درباره اسید های چربی که بخشی از مولکول تری گلیسرید ها را تشکیل می دهند، صحبت می کنیم. ما اسید های چرب آزاد را در بخش بعدی مورد بررسی قرار می دهیم. می دانیم که ترکیب اسید چرب روغن زیتون، با توجه به رسیده بودن میوه، ارتفاع، آب و هوا و عوامل موثر دیگر تفاوت های فراوانی دارد. فرمول عمومی یک اسید چرب از قرار رو به روست: CH3 (CH2 …

مبتلایان به تکرر و قطره قطره آمدن ادرار و سایر مشکلات مثانه مبتلایان به زخم های گوارشی در زمان حالت تهوع در این موارد هرقدر ترشی سکنجبین بیشتر باشد عارضه بیشتری دارد. بهترین حالت مصرف سکنجبین در افراد گرم مزاج و فصل تابستان است که به ویژه به همراه کاهو برای کاهش حرارت و ایجاد آرامش توصیه می شود. البته بیش از 1000 نوع دستور ساخت سکنجبین در کتب طب سنتی وجود دارد که بسیاری از آنها در بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرند. بهداشت نیوز …

…> موارد منع مصرف شربت کیالک عظمایی درباره موارد منع مصرف شربت کیالک یادآوری کرد: مصرف دارو های شیمیایی قند، فشار، چربی و رقیق کننده خون مانند آسپرین و وارفارین همزمان با شربت کیالک ممنوع است و باید بین استفاده از دارو ها و نوشیدن شربت 2 تا 3 ساعت فاصله باشد. مواد لازم برای تهیه 2 و نیم لیتر شربت کیالک عرق کیالک یک و نیم لیتر آب زرشک سیاه نیم لیتر عسل 500 گرم طرز تهیه …

نداشته باشید. غذا های کنسرو شده را فراموش کنید: تمام غذا های کنسروی ترکیبی به نام بیسفنول A. دارند که این ماده برای تهیه پلاستیک نرم، ظروف پلاستیکی و لایه داخلی قوطی کنسرو استفاده می شود. این ترکیب بر روی ژن های چاقی تاثیر می گذارد و انهم از طریق راهی که به داخل غذا های اسیدی چرب مانند کنسرو گوجه فرنگی، کنسرو تن، و … پیدا می کند. غذا های کنسروی را کنار بگذارید و یا حداقل آن هایی را …

سوفله شکلاتی مواد لازم برای تهیه سوفله شکلاتی شکلات : 140گرم پودر قند : 40 گرم شیر : 150 میلی لیتر تخم مرغ : 2 عدد بزرگ شکر : به مقدار لازم بیشتر بدانید : سوفله و گراتن چه تفاوتی با هم دارند؟ طرز تهیه سوفله شکلاتی در یک قابلمه، شیر را گرم کنید تا به طور تقریبی به نقطه جوش برسد و بعد از روی حرارت بردارید. شکلات تلخ را از قبل …

مربا ها برای صبحانه، عصرانه و تهیه بعضی از دسر ها استفاده می شوند. این خوراکی لذیذ را همه دوست دارند و از میل کردن آن لذت می برند. مربا با میوه های متفاوتی تهیه می شود، از اینرو تنوع بالایی در طعم دارد. مربای هویج، آلبالو و به از محبوب ترین انواع این خوراکی هستند. در این مطلب طرز تهیه مربای به با گردو شرح داده می شود. میوه به خواص بسیاری دارد و شما با تهیه این مربا می توانید از این ویژگی های …

معمولاً از سبزیجات و میوه جات مفید و ارزشمند و با خواص تغذیه ای عالی استفاده می شود و از آنجایی که در فرایند تهیه ترشی حرارت وجود ندارد پس خواص تغذیه ای آنها تا حدی حفظ می شود و از طرفی فرایند ارزشمند تخمیر در اثر فعالیت باکتری های لاکتوباسیل در تولید ویتامین های گروه B نقش داشته و در واقع همانند پروبیوتیک ها عمل کرده و بر سلامتی دستگاه گوارش تأثیرگذار خواهد بود. در فرایند تهیه ترشیجات، برخی …

.می تونید پودر نارگیل های باقی مونده رو با خشک کن و یا در فر با حرارت خیلی کم خشک کنید و به عنوان آرد نارگیل در کیک ها و شیرینی ها از اونها استفاده کنید. 14. شیر نارگیل خونگی شما به همین راحتی آمادست و می تونید از اون در تهیه انواع دسرها، نوشیدنی ها و حتی بعضی از غذاها استفاده کنید. شیر نارگیل رو می تونید در یک ظرف در بسته به مدت 4 روز در یخچال و تا 3 ماه در فریزر نگهداری کنید. …

“),t.close()},t.write(‘

گرفتن شیره خرمالو

یکی از سنتهای چندین ساله ای که در روستای سرسبز دلاکخیل وجو دارد گرفتن شیره خرمالو جنگلی می باشد که به زبان مازندرانی  وگویش این اهالی میوه درخت خرمالو را (خورمدی) و شیره خورمالو را (دشو) وخود درخت خرمالو را (کلو) می گویند.کندن خورمالو جنگلی عموماً در فصل پاییز واز اوایل  ابان ماه شروع  وتا اوسط آبان ادامه می یابد . فرقی که بین خرمالو جنگلی وخرمالو اصلاح شده وجود دارد اندازه خرمالو می باشد خرمالو اصلاح شده بزرگتر از خرمالو جنگلی می باشد. بعد از کندن خرمالو آن را به مدت یک هفته تا ده روز نگهداری می کنند تا از نارس بودن خارج شود (کز بودن) قبل از گرفتن شیره خرمالو آن را تست می کنند اگر شیره خرمالو کز نباشد شروع به گرفتن شیره آن می کنند که بین 12 تا 13 ساعت زمان می برد.

کندن خرمالو جنگلی

گرم کردن آب برای جدا سازی هسته خرمالو

طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

هم زدن خرمالو در آب ولرم

بعد از آنکه هسته خرمالو آماده جدا شدن می شود آن را داخل کیسه می ریزند. ودرجای که با چوب درست کردند تا شیره خرمالو از لای آن عبور کرده وظرفی که در زیر صافی چوبی قرار دارد ریخته شود کیسه ای که داخل آن را خرمالو می ریزند ان را روی  صافی چوبی قرار می دهند و با فشار دادن شیره خرمالو را جدا می کنند.

جدا سازی هسته خرمالو

گرفتن شیره خرمالو

شیره جدا شده را انقدر حرات می دهند تا آب اضافه شده تبخیر شود

بعد از تبخیر آب شیره خرمالو حالت غلیظ شدن به خود می گیرد که در این زمان پخت شیره خرمالو به پایان می رسد.

مخاطبان

جستجو

 

 

طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

 

مواد لازم     میزان

خرمالوی جنگلی    3000 گرم آب     3 لیتر طرز تهیه : 1 – خرمندی ها را از شاخه جدا کرده می شویند . 2 – خرمندی ها را چنگ زده به مدت 9 تا 12 روز صبر می کنند تا بافت خرمالو برای جدا کردن هسته از گوشت آن آماده شود . 3 – هرگاه روز خرمالو کف آلود شد ، آن هنگام زمان پختن خرمالوهاست . 4 – در دیگ آب ریخته خرمالوها را نیز در آن می ریزند و روی آتش می گذارند و مدام به هم می زنند . 5 – محتویات دیگ را آنقدر به هم می زنند تا هسته از خرمالو جدا شود . 6 – دیگ را از روی آتش برداشته مقداری آب سرد به آن اضافه می کنند . 7 – مواد دیگ را در کیسه ریخته و با فشار ، آب محتویات کیسه را جدا می کنند . 8 – خرمالوهای آب گرفته شده و تفاله های مانده را بار دیگر در دیگ ریخته، آب اضافه می کنندو روی آتش می گذارند. 9 – محتویات دیگ را بار دیگر آنقدر به هم می زنند تا کاملا تخم و پوست و گوشت خرمالو از هم جدا شوند . 10 – بار دیگر محتویات دیگ را در کیسه ریخته با فشار ، آب آن را می گیرند . 11 – آب ها را روی آتش می گذارند تا در مدت 8 تا 10 ساعت پخته شود . 12 – باید مراقب بود تا در ساعات پخت خرمندی ، دیگ به اصطلاح ته نگیرد ، به همین دلیل مدام آن را با کترای مخصوص هم می زنند . 13 – وقتی آب خرمالو قوام آمد یا به اصطلاح “تا” کشید ، زمان برداشتن آن از روی آتش است . 14 – خرمندی دشو بعد از تلاش فراوان در چیدن و میانگین پخت 8 تا 9 ساعت آماده استفاده است . خواص درمانی خرمندی دشو: خرمندی دشو ، سرشار از کلسیم و ویتامین A است که تاثیر بسزایی در سلامت شش ها ، مجرای ادراری ، سینوس ها و روده ها دارد . شیره خرمالو برای افرادی که به چشم درد مبتلا هستند ، مفید است .

 

 

Ingredients      Amount Persimmon    3 Kg. Water      3 Lit.

Recipe: 1- Extract the fruit from the persimmons. 2- Wait from one to two weeks so that the seed separates from the fruit tissue. 3- When the extracted fruit spumes, it is time to bake it. 4- Pour water in the pot, put it on the oven and add the persimmon fruit. 5- When the seeds are separated, take the put away from the oven and add some cold water. 6- Pour the fruits in a fabric bag and squeeze it to extract the juice. 7- Put the pot of juice over the oven with mild flame for 8 to 10 hours. 8- Stir the juice time by time until it becomes dense. 9- Your dessert, Khermendi Desho, will be ready after 8 hours. Khermendi Desho is rich in vitamin A and calcium which are useful for liver, sinuses, intestines, and urinary tract. It is also good for eyes.

سازمان صدا و سیما

معاونت امور استان ها

شبکه مجازی نگاه

باشگاه مخاطبان نگاه

تلویزیون اینتر نتی

رادیو اینتر نتی

ورود به پرونده شخصی

سایت پژوهش های مرکز

صفحات ویژه

نقشه سایت

ارتباط با ما

انتقادها و پیشنهاد ها

سوال های متداول

روابط عمومی

خبرخوان کلی سایت

پخش زنده

آرشیو کلی

جذب ایده

فرکانس های پخش

جدول پخش هفتگی

خبر خوان موضوعی

خبر خوان کلی

برندگان

پخش زنده

آرشیو کلی

جذب ایده

فرکانس های پخش

جدول پخش هفتگی

طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

خبر خوان موضوعی

خبرخوان کلی

برندگان

کلیه حقوق متعلق به صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران می باشد. | هرگونه برداشت مطالب با ذکر منبع بلامانع است. | آخرین بروز رسانی : ۱۳۹۸/۰۶/۲۶

پیاده سازی توسط شرکت سپهر افزار ایرانیان

مخاطبان

جستجو

 

 

طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

در روستای زیارت شهر گرگان مردم محلی خرمالوی جنگلی را از جنگلهای اطراف  می چینند و پس شستن و کوبیدن و صاف کردن در قابلمه می پزند و شیره خرمالوی جنگلی را بدست می آورند و برای صبحانه مصرف می کنند.

کلیه حقوق متعلق به صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران می باشد. | هرگونه برداشت مطالب با ذکر منبع بلامانع است. | آخرین بروز رسانی : ۱۳۹۸/۰۶/۲۸

پیاده سازی توسط شرکت سپهر افزار ایرانیان


کلمه کاربری یا ایمیل *


رمز عبور *


ورود


کلمه کاربری یا ایمیل *


رمز عبور *

طرز تهیه شیره خرمالو در خانه


ورود

18,000 تومان

سالم

ازگیل کالا

سالم و تولید شده بدون کود، سم؛ مواد شیمیایی، نگهدارنده ها و افزودنی ها, فرآوری شده از گیاهان صد درصد خالص طبیعی و ارگانیک و بدون مواد نگهدارنده و افزودنی های شیمیایی

ایران – مشهد

در انبار موجود نمی باشد

میوه اربه یا خرمندی در جنگل های گیلان و مازندران به صورت وحشی و خودرو می روید.
خرمالو که در تهران به فراوانی رشد میکند در حقیقت نوع پیوند یافته ی این درخت می باشد.
میوه درخت « اربه » را درفصل پاییز از درخت می چینند بعد از جدا کردن دمبرک میوه ها را در
ظرفی چوبی به شکل «ناو» می ریزند و آن ظرف را به این مناسبت «اربه ناو یا اربه ناف» گویند.

حدود یک متر از کل ناو را با تخته ای جدا می کنندو سوراخی در آن تعبیه میکنن و مقداری
«کولوش-ساقه ی برنج» را در جلوی سوراخ قرار می دهند که نقش آبکش را داشت .میوه ارباه
یا اربه در مناطق جنگلی کرانه دریای خزر می روید و به دو رنگ نارنجی و قرمز بوده و طعم شیرین
و گس دارد. این میوه در فرهنگ قدیم روستا جز غذاهای روزمره مردم بوده که به مرور زمان و با
وارد شدن دیگر آداب و رسوم به فراموشی سپرده شد.

در دیگر لهجه های شهرهای شمال در تالش به اسم آمبر، در رامسر خرما، در مازندارن خرمندی
و در گرگان انده، اندی یا اندو خرما گفته می شود.  در قدیم از آن شیره و دوشاب می گرفتند و
روش کار بدین صورت بود که در ابتدا این میوه جنگلی بر داشت شده و سپس بر روی تنه درختی
به شکل استوانه و قایق مانند روی آن با پا و یا چکمه لگد کوب می شد .پس از خارج شدن شیره
آن را به حال خود رها می نمودند و بعد از گذشت یک روز کل شیره در اثر شیب گذاشتن تنه درخت
در قسمت انتهایی استوانه جمع می شد. سپس دوشاب تهیه شده را به همراه برنج کته و یا نان می خوردند.

بهترین نوع مصرف شیره خرمالو (دوشاب) که برای همه‌ی مزاج‌ها مناسب می‌باشد، این است که شیره
را با سرکه بجوشانید و محصول نهایی را که «سرکه شیره» نام دارد با کاهو بخورید و نهایت لذت را از خوردن
این معجون ببرید.

شیره‌ها جزو مواد غذایی انرژی زا بوده و برای مواقعی که بدن به انرژی بیشتری نیاز دارد،
بهترین غذا محسوب می‌گردند. از جمله این شیره‌ها، شیره خرمالو می‌باشد.

شیره‌ خرمالو (دوشاب) همان خواص خرمالو  را دارد. حاوی فسفر و آهن است که مصرف آن
در وعده‌ی صبحانه باعث فعال شدن سلول‌های عصبی و در ضمن مانع ایجاد کم خونی
در افراد می‌شود. شیره خرمالو، تسکین دهنده‌ی دردهای رماتیسمی و امراض شریانی و وریدی هستند.

در بسیاری از استان‌های کشورمان، از شیره خرمالو  به جای شکر در پختن حلوا استفاده می‌کنند.
همچنین خوردن «شیر برنج با شیره»، «برف با شیره»، «شیر با شیره» و «ارده با شیره» در زمستان
از عادات غذایی مرسوم مردمان بسیاری از شهرها است.

شیره خرمالو  (دوشاب) منبعی سرشار از پتاسیم و منیزیم است که با فشارخون بالا مقابله می‌کنند.
به علاوه میزان سدیم – که در افزایش فشار خون نقش دارد – در خرمالو بسیار کم است،
به همین دلیل مصرف خرمالو برای افراد مبتلا به فشارخونی‌ می‌تواند مفید باشد.
در ۱۰۰ گرم خرمالو ۱۶۰ میلی گرم پتاسیم وجود دارد. از این رو توصیه می‌کنیم اگر دچار
بیماری‌های قلبی عروقی هستید و یا فشار خون تان بالاست شیره خرمالو (دوشاب)  را فراموش نکنید.
البته خرمالو میوه ای شیرین است و لازم است به قند موجود در آن توجه داشته باشید.

شیره خرمالو  (دوشاب) دارای مقدار فراوانی ویتامین C بوده و ۲۱ درصد از نیاز روزانه به ویتامین C را تامین می‌کند،
در نتیجه مصرف خرمالو هم در پیشگیری از سرماخوردگی و نیز در درمان آن موثر است.
به علاوه خوردن خرمالو برای غشاهای موکوسی، راه‌های تنفسی و جلوگیری از سرطان دهان
و ریه مفید است. به موارد گفته شده، این نکته را نیز اضافه کنید که خرمالو ۵۵ درصد نیاز روزانه
به ویتامین A را تامین کرده و در تقویت دستگاه ایمنی بدن موثر است.

پتاسیم از جمله مواد معدنی لازم برای بدن و البته فلز کمیاب می باشد،
که خرمالو به میزان زیادی می تواند نیاز روزانه شما به آن را برطرف نماید.
پتاسیم در تنظیم فشار خون و آرام کردن عضلات بدن نقش مهمی دارد.
در واقع بسیاری از داروها از پتاسیم به عنوان یک ماده برای مقالبه با
دردهای عضلانی استفاده می کنند. به این ترتیب خرمالو به عنوان یکی از
منابع غذایی پتاسیم در سلامتی قلب و عروق تاثیر بسیاری دارد. اگر در فصل پاییز
که خرمالو فراوان است هر روز حدود ۱۰۰ گرم از این میوه را مصرف کنید،
سیستم قلب و عروق‌تان مقاوم و سالم می‌شود و خطر بسته شدن رگ‌های خونی
بسیار کاهش می یاید.

از دیگر خواص شیره خرمالو  (دوشاب) می توان به تاثیر مصرف آن در تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.
خرمالو منبع مناسبی برای تامین نیاز بدن به ویتامین C می باشد. ویتامین C
برای تقویت سیستم ایمنی بدن لازم و ضروری است؛ تحقیقات نشان داده است
ویتامین C موجود در میوه ها و از جمله خرمالو، یک عامل قوی در جهت تقویت
دستگاه ایمنی بدن است و بدن را در برابر سرما خوردگی، آنفولانزا و عفونت ها
مقاوم می نماید. در واقع ویتامین C اثر غیر مستقیم در پیشگیری و بهبود این بیماری ها
دارد انرژی‌زا. ذکر این نکته نیز لازم است که هر چه خرمالو رسیده‌تر و شیرین‌تر باشد میزان ویتامین C آن کمتر می شود.

خرمالو دارای مقدار زیادی بتاکاروتن و ویتامین A می باشد و می تواند بدن را
از رادیکال های آزاد و سرطان ها در محافظت نماید. به خصوص خوردن خرمالو
در پیشگیری از سرطان ریه موثر است، لذا توصیه می شود افرادی که در معرض آلودگی هوا
و دود سیگار قرار دارند یا خودشان سیگار می‌کشند، در صورت امکان به صورت منظم خرمالو مصرف کنند.

یکی از مهم ترین خواص شیره خرمالو (دوشاب)، محافظت از چشم ها و تقویت بینایی می باشد.
خرمالو حاوی مقادیر فراوانی ویتامین A، زیزانتین، لوتئین و لیکوپن است که همه آن ها
در ارتقا سطح سلامت چشم موثرند. مطالعات بسیاری در این زمینه، اهیمت و نقش لوتئین
و زیزانتین را در حفظ و بهبود سلامت چشم به اثبات رسانده است. لوتئین و زیزانتین
از شبکیه چشم محافظت نموده و در پیشگیری از بروز دژنراسیون ماکولا و آب مروارید
که از مهم ترین علل نابینایی اند – موثر هستند.

خرمالو میوه‌ ای شیرین و حاوی قند است. برای همین افراد مبتلا به دیابت نباید
در مصرف خرمالو زیاده روی کنند. اما این بدان معنا نیست که افراد دیابتی اصلا نباید خرمالو بخورند.
اگر بیماری قند دارید می‌توانید روزانه یک عدد خرمالوی متوسط میل کنید. اما بیش از این مقدار می تواند
مضر و خطرناک باشد. دیگر افراد می توانند در روز ۲ یا ۳ عدد خرمالو بخورند، البته زیاده روی در خوردن خرمالو
می تواند سبب یبوست و افزایش وزن شود، پس مراقب باشید.

توجه: به علت حساسیت موضوع، بیماران دیابتی بایستی قبل از مصرف میوه جات شیرین مانند
خرمالو حتما با پزشک خود مشورت نمایند.

این بخش به خواص خرمالو برای پوست خواهیم پرداخت. رادیکال های آزاد در بدن علاوه
بر خطر ابتلا به بیماری های مزمن، سبب پیری زود رس پوست نیز می شود.
این رادیکال های آزاد به سلول های پوست آسیب می زنند و موجب تحریک آن ها
در روند پیری می شوند. این در حالی است که آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی موجود
در میوه ها و سبزی ها با رادیکال های آزاد مبارزه کرده، از بدن در برابر آنها مراقبت می نمایند،
یکی از این میوه ها خرمالو است. ویتامین C موجود در خرمالو یکی از منابع اصلی جهت
مراقبت پوست به شمار می رود. همچنین ویتامین های A و K موجود در خرمالو، چین و چروک ناشی از
افزایش سن را کاهش می دهند.

خرمالو به خاطر داشتن ویتامین A و E باعث نرمی و لطافت پوست شما می‌شود.
یک عدد خرمالوی نرم را به حالت پوره در آورید و به آن کمی آرد جو اضافه کنید تا ماسک
حالت خمیری به خود بگیرد. با یک یک قلم مو ماسک را روی پوست صورتتان بمالید.
۱۰ تا ۱۵ دقیقه این ماسک را ‌روی پوست تان بگذارید، سپس به کمک یک حوله نرم و آب گرم صورت‌تان را
بشویید تا مواد به خوبی پاک شوند.

خرمالو روند پیری را کند و چین و چروک صور‌ت را از بین می برد. برای تهیه ماسک صورت خرمالو
برای رفع چین و چروک پوست، یک عدد خرمالوی له شده را با زرده تخم مرغ و کمی آبلیمو مخلوط کنید.
سپس ماسک را با انگشت بر روی پوست صورتتان بمالید و ۱۵ دقیقه منتظر بمالید، سپس
صورتتان را با آب ولرم شسته، با یک حوله تمیز خشک کنید. این ماسک علاوه بر تاثیر
روی چین و چروک صورت، منافذ باز پوستی را پاک سازی می‌کند.

برای افزایش مقاومت پوست تان در برابر سرما، در فصل‌ پاییز و زمستان، می توانید در تابستان
به طور مرتب از ماسک خرمالو و روغن زیتون استفاده کنید. استفاده از این ماسک علاوه بر
تامین رطوبت مورد نیاز پوست، به افزایش مقاومت پوست شما در برابر سرما کمک می‌کند
و مانع از خشک شدن و از بین رفتن سلول‌های پوستی در فصل زمستان می شود.
برای تهیه این ماسک کافی است خرمالوی له‌شده را با ۲-۱ قاشق روغن زیتون مخلوط کنید
و سپس ماسک حاصل را که حالت خمیری دارد، بر روی پوست صورت خود بمالید. برای اثر گذاری
مناسب بهتر است این ماسک را به مدت ۳۰ دقیقه روی پوست‌تان نگه دارید و سپس آن را با آب ولرم
به خوبی شسته و با یک حوله تمیز، صورتتان را خشک کنید.

در قسمت های قبل به بیان خواص شیره خرمالو (دوشاب) در برای سلامتی و پوست پرداختیم،
در این قسمت می خواهیم شما را با خواص خرمالو در دوران بارداری آشنا سازیم.
خانم باردار می توانند در دوران بارداری خرمالو مصرف کنند. خوردن شیره خرمالو (دوشاب) در بارداری
به بهبود و تقویت سلامتی شما کمک می کند و مواد مغذی موجود در خرمالو در
رشد جنین موثر است. البته توصیه می شود قبل از اضافه نمودن خرمالو به برنامه
غذایی تان در دوران بارداری با پزشکتان در این خصوص مشورت نمایید.

خرمالو دارای مقداری زیادی مواد مغذی ضروری برای بدن می باشد، بنابراین با مصرف آن
می توانید از خواص خرمالو در دوران بارداری بهره مند شوید. در زیر برخی از این فواید توضیح داده شده است:

افزایش رشد جنین: خرمالو سرشار از دو ماده معدنی کلسیم و فسفر می باشد و مصرف آن
در افزایش رشد استخوان های جنین شما موثر است. به علاوه خرمالو باعث بهبود عملکرد سیستم عصبی مرکزی می گردد.

درمان کم خونی: وجود آهن در خرمالو سبب می گردد تا خطر بروز کم خونی در دوران بارداری
کاهش یابد. خوردن خرمالو در طی این دوران به افزایش هموگلوبین و پیشگیری از آثار سوء ناشی
از کم خونی مانند خستگی و سرگیجه کمک می کند.

تقویت دستگاه ایمنی بدن: یکی دیگر از خواص خرمالو در دوران بارداری، تاثیر قابل توجه مصرف آن
در تقویت دستگاه ایمنی بدن می باشد. ویتامین A و کاروتن موجود در خرمالو سبب در بهبود بینایی
و تقویت ماهیچه های قلب موثر است. ویتامین C نیز علاوه بر دیگر خواصی که دارد، در عملکرد بهتر دستگاه ایمنی بدن نقش دارد.

توجه: مصرف بیش از اندازه خرمالو سبب بروز یبوست و در برخی موارد حاد
موجب انسداد روده می شود، پس در مصرف آن زیاده روی نکنید.

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه شما *

طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

نام *

ایمیل *

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید:


آدرس ایمیل:

اشتراک گذاری

دانلود

گزارش

دیدگاه

نمی پسندم

طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

می پسندم

کلیپ آموزش آشپزی – آموزش طرز تهیه شیره خرما رو براتون تو سایت قرار دادیم امیدواریم این آموزش برای شما دوستان عزیز مفید باشه

تا کنون برای این ویدئو دیدگاهی نوشته نشده است.

اشتراک گذاری ویدئو

در دیدستان شما قادر خواهید بود ویدئوهای خود را با دیگران به اشتراک بگذارید و از اخبار رویدادها اطلاع پیدا کنید

با دریافت اپلیکیشن اندرویدی دیدستان، در هر زمان، هر مکان و با هر سرعت اینترنت، از تماشای آنلاین ویدئو بر روی گوشی یا تبلت خود لذت ببرید.

اشتراک گذاری

دانلود

گزارش

دیدگاه

نمی پسندم

طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

می پسندم

کلیپ آموزش آشپزی – آموزش طرز تهیه شیره خرما رو براتون تو سایت قرار دادیم امیدواریم این آموزش برای شما دوستان عزیز مفید باشه

تا کنون برای این ویدئو دیدگاهی نوشته نشده است.

اشتراک گذاری ویدئو

در دیدستان شما قادر خواهید بود ویدئوهای خود را با دیگران به اشتراک بگذارید و از اخبار رویدادها اطلاع پیدا کنید

با دریافت اپلیکیشن اندرویدی دیدستان، در هر زمان، هر مکان و با هر سرعت اینترنت، از تماشای آنلاین ویدئو بر روی گوشی یا تبلت خود لذت ببرید.

۱۳۹۲/۰۹/۳۰
هنرو فرهنگ

۴ دیدگاه
11,017 بازدید

تقی اسکندری تاسکوه

 تالش ها به درخت خرمالو، «اَربادار» و به میوه ی آن، «اَربا» و تک تک میوه های آن، «اَربا گلَه» و به مراسم رُب پزی آن «اَرباتیما» یا «دشاوَه تیما» و به رُب آن، «دشاو» یا همان دوشاب می گویند. دوشاب مایعی شیرین و به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز می باشد که برای خوردن غذا از آن استفاده می کنند. حلوایی را که با مخلوط دوشاب و آرد درست می کنند را «دشاوییَه حَلوا» می گویند. طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

دوشاب جنبه ی طبی دارد و برای بعضی از دردهای گاوها و گوسفندها از آن استفاده می شود. به عنوان مثال برای درمان ریزش اشک دام ها به آن ها دوشاب خورانده می شود.

ضرب المثلی نیز درباره ی دوشاب وجود دارد که به ترتیب زیر است:

مَگَه شمَه دشاو ویبَه؟

ترجمه: مگر دوشاب شما ریخته است.

کاربرد: وقتی در گوشه ای از خانه یا مجلسی سر و صدای زیادی ایجاد شود به کار می رود.

چون می گویند در قدیم اگر دوشاب هنگام پختن در سر کوره و یا در کوره بر زمین می ریخت، مردم سر و صدای زیادی به خاطر دلسوزی و ناراحتی از حیف و میل شدن آن می کردند. لذا به همین جهت این ضرب المثل به وجود آمده است.

دوشاب را معمولاً در کوزه ی گلی سفالی  و یا شیشه ای «دشاوَه نوقولدون» می ریزند. مقیاس وزنی آن نیز بر حسب «چیری» می باشد. «چیری» یا «مرسَه چیری» به ظرف های کوزه ای مانندی می گویند که دارای دستگیره ای از جنس مسی می باشد و برای آوردن آب از آن استفاده می کنند و تقریباً هفت کیلو(یک من تالش) دوشاب را در خود جای می دهد. از این ظرف در دوشیدن شیر گاوها نیز استفاده می کنند که به زبان تالشی به آن «شتَه چیری» می گویند. وقتی در آندوشاب ریخته شود به آن «دشاوَه چیری» می گویند.

چگونگی مراسم دوشاب پزی به ترتیب زیر انجام می شود:

۱ ـ کورَه سازی ۲ ـ ایزمَه وواَری ۳ ـ اَربا چینی ۴ ـ اَربا کویی ۵ ـ راوَه گِری ۶ ـ تَشتَه پِنَه ای ۷ ـ کولَه ژَنی ۸ ـ زَردَه ویش ۹ ـ مَرجواَه گل ۱۰ ـ پلا گل ۱۱ ـ تَشتَه آگِری ۱۲ ـ تَشتَه آلیسی

ماده ی اولیه دوشاب که آبکی می باشد را در تشت مسی می ریزند و روی کوره داغ می کنند. این آب باید آنقدر بجوشدتا دو سوم آن بخار شود. یک سوم دیگر آن که باقی می ماند و قابل استفاده می باشد را دو شاب می گویند و از این جهت است که به رُب خرمالو دوشاب گفته می شود.

۱ ـ کوره سازی:

یعنی ساختن کوره ای تنور مانند یا به اصطلاح تالشی «دشاوَه کورَه».

مراسم دوشاب پزی یا «اَرباتیما» معمولاً در اوایل آبان ماه آغاز  می شود و به مدت یک الی یک ماه و نیم ادامه دارد.

حدود بیست روز مانده به مراسم «اَرباتیما» ابتدا در گوشه ای از حیاط منزل زیر یک ساختمان موقت کپری کوتوم شکل، کوره ای را با گل و سنگ به شکل تنورهای نانوایی با وضع مستحکمی درست می کنند. از طرف زمین در دو طرف کوره ۲ سوراخ به اندازه های تقریبی یک سینی معمولی کوچک سوراخ های هواکش یا «واگِر» درست می کنند که ارتفاع این کوره ها از سطح زمین به اندازه ی تقریبی یک الی یک متر و نیم می باشد.

لازم به ذکر است که مراسم «اَربا تیما» به صورت دسته جمعی و شراکتی توسط ۳ الی چهار خانواده به اتفاق هم  آغاز می شود. بعد از ساختن کوره بلافاصله تا مدتی که کوره به طور کامل خشک شودف افراد به طور دسته جمعی شروع به آوردن هیزم می کنند. لازم به توضیح است که در «دشاوَه پِه ای» بیشترین هیزم مصرف می شود.

۲ ـ ایزمَه وواَری:

یعنی آوردن هیزم.

به این ترتیب کار آوردن هیزم به پایان می رسد و هیزم های تهیه شده را برای دوشاب پزی کنار کوره انبار می کنند.

۳ ـ اَربا چینی:

یعنی چیدن میوه ی خرمالو یا «اَربا گلَه».

بعد از ساختن کوره و آوردن هیزم و فراهم نمودن بقیه لوازم مورد نیاز برای مراسم دوشاب پزی، تعدادی از افراد که خواهان پخت دوشاب به صورت دسته جمعی و شراکتی می باشند به اتفاق هم و فرزندان شان و با بردن چند رأس اسب به انضمام تعداد ۱۰ الی ۱۲ سبد به جنگل می روند. سبد را از سرشاخه های تر و تازه درخت آلوچه ی ترش«ترشَه خَرو یا ترشَه اَرو» می تنند و به این سبد های بافته شده در زبان تالشی، «سَفَه» یا «اَربا سَفَه» می گویند.

بعد از رسیدن به جنگل، وقتی به درخت خرمالوی مرغوب رسیدند، سبدها را آماده می کنند و یک نفر به عنوان «اَرباچین» یک طناب بلند به اندازه ارتفاع درخت و یک داس با خود برمی دارد و بالای درخت می رود و شاخه های درخت خرمالو را که پر از میوه های ان می باشد را به صورت دسته ای می چیند و سپس با مهارت خاصی دسته ی آن را به سر طناب می بندد و ان را آهسته به طرف زمین روانه می کند. به زبان تالشی به آن دسته ی خرمالو، «اشتق» یا «اَربا اشتق» می گویند.

فرد «اَرباچین» این کار را ادامه می دهد و یکی دیگر نیز سر طناب را از شاخه های خرمالوی به زمین فرستاده شده توسط «اَرباچین» باز می کند و به طور مرتب در گوشه ای از زمین می گذارد. به این فرد «اشتقَه گِر» می گویند.

مابقی افراد اعم از ریز و درشت، مشغول جدا کردن میوه های درخت خرمالو از شاخه های آن می شوند و به ترتیب و با مهارت سبدها را پر می کنند و روی آن را با برگ درختان می پوشانند و در گوشه ای می گذارند.

وقتی تمام سبدها از میوه ی خرمالو پر شد، تعدادی از آن ها را بر پشت اسب ها می بندند و هر کدام از افراد بزرگسال نیز یکی از سبدهای پر شده را با طناب هایی از جنس ساقه برنج که به صورت جفت بر بدنه ی سبد وصل کرده اند(و به ان در زبان تالشی «بالَک» می گویند) مانند جلیقه در داخل بالَک ها قرار می دهند و بر دوش می گیرند طوری که اسب ها در جلو و خود در پشت سرشان حرکت می کنند و راهی منزل می شوند. بچه های خردسال هم اگر قادر باشند شاخه ی هیزمی را با خودشان به منزل می آورند

لازم به ذکر است که درخت خرمالو «اَربادار» هم در جنگل، صحرا و در سر مزارع کشاورزی و در گوشه های بازوهای کرت ها ی زمین های زراعی می روید.

به این ترتیب مراسم «اَرباچینی» به پایان می رسد.

۴ ـ اَرباکویی:

یعنی کوبیدن و له کردن دانه های خرمالو.

بعد از این که «اَربا چین» ها، اَربا را به خانه آوردند، بلافاصله از پشت اسب ها سبدها را پایین می آورند و آن ها را در داخل چوب های تراشیده شده و گودشده ای  به نام «لار» یا «اَربالار» که شبیه کانال های آب می باشند، خالی می کنند. بعد از خالی کردن ابتدا آن ها را در داخل «لار»ها به وسیله ی پُتک های چوبی می کوبند و کاملاً میوه های خرمالو را له و خرد می کنند. البته این کار بیشتر توسط خانم ها انجام می شود. لازم به ذکر است که به پُتک های چوبی که برای له کردن خرمالو استفاده می شود به زبان تالشی، «کما» یا «اَربا کما» یا «چواَ کنا» گویند. سر این چوب های داراز بزرگ می باشد

بعد از کوبیدن خرمالوها، مقداری از سبوس برنج (به زبان تالشی «فل») را می سوزانند و خاکسترش را تمیز والک می کنند و سپس آن را با اَربای کوبیده شده مخلوط می نمایند و به مدت یک شب ماده ی مخلوط شده را در همان حالت می گذارند. سپس صبح روز بعد میوه های خرمالوی کوبیده شده و مخلوط در خاک سبوس را چنگ می زنند. به این کار به زبان تالشی «آخا» می گویند.

سپس ماده ی کوبیده و آماده شده را از لار برمی دارند و در داخل لارهای تمیزی می ریزند و با آب تمیز مخلوط می کنند و به هم می زنند که به این کار در زبان تالشی «پلا پِشوری» یا همان شستن و به هم زدن برنج ریخته شده در دیگ غذاپزی می گویند.

بعد از انجام این کار ماده ی مخلوط شده را به همراه آب با یک ظرف بزرگ در داخل یک سبد بلند باریک مخروطی شکل که از سرشاخه های انواع درختان تنیده شده است، به ارتفاع ۵/۱ الی ۲ متر به عنوان الک می ریزند. در زیر این سبد مخروطی شکل الک مانند، لارها یا ظرف های بزرگ و تمیز شده ای را می گذارند تا تفاله«پوشَه یا اَربا پوشَه» ماده میوه های خرمالوی کوبیده شده در داخل سبد مخروطی شکل باقی بماند و آب آن که مایع اصلی و شیره ی میوه های خرمالو می باشد در داخل دیگ های بزرگ زیر سبد ریخته شود. در زبان تالشی به این سبدها «راوَه گِرَه سَفَه» یا سبد مایع گیری می گویند که آن را در گوشه ای از اتاق آویزان می کنند.

۵ ـ راوَه گِری:

یعنی مایع گیری که به مایع اصلی شیرین و شیره ی میوه های خرمالو به زبان تلشی «راوَه» یا «دشاوَه راوَه» می گویند. بدین ترتیب کار «اَرباکویی» و «راوَه گِری» به پایان می رسد.طرز تهیه شیره خرمالو در خانه

۶ ـ تشتَه پِنَه ای:

یعنی تشت گذاشتن یا گذاشتن تشت روی کوره ی داغ شده ی پر از «راوَه» یا مایع شیرین اصلی را گویند

وقتی ماده اولیه اولیه میوه های خرمالو که بصورت مایع، زلال، شفاف، تمیز و عاری از هر گونه خار و خاشاک و کوچک ترین ذره تفاله و …  باشد، آن را در داخل تشت های بزرگ مسی(مرسَه تَشت) می ریزند و آن را روی کوره  ی داغ و آماده می گذارند و لحظه به لحظه از طریق سوراخ های کوچک زیر کوره هیزم می ریزند.  به این کوره به زبان تالشی، «دشاوَه کورَه» می گویند. بدین ترتیب کار «تَشتَه پِنَه ای» پایان می پذیرد.

۷ ـ کولَه ژَنی:

یعنی عقب نشینی دادن و مهار کردن

»کول» گیاهی خاردار، چهار فصل، به ارتفاع تقریبی ۲۰ الی ۲۵ سانتی متر، دارای برگ های غنچه ای و فشرده به هم شبیه برگ های شمشاد اما با لبه تیز و خاردار می باشد که در فصل زمستان گوسفندها و بزها از آن تغذیه می کنند. احتمالاً در زبان فارسی همان گیاه خارشتر اما با خصوصیات خزری باشد که به زبان تالشی به این گیاه یا بوته «کول» گفته می شود.

مردم تالش در فصل دوشاب پزی بوته های «کول» را می چینند و سر یک چوب را می شکافند و با نخ آن را به چوب یک یا یک و نیم متری محکم می بندند. و هنگامی که دوشاب جوش می کند و در اثر جوشیدن امکان سرریز شدن وجود دارد به وسیله این چوب آن را هم می زنند تا از ریختن دوشاب جلوگیری کنند. به این کار به زبان تالشی «کولَه ژَنی» گویند.

۸ ـ زَردَه ویش:

یعنی به زردی گراییدن

وقتی بیش از یک سوم مایع میوه های خرمالو«راوَه» در تشت به علت جوشیدن بخار شد، کم کم رنگ آن به زردِ متمایل به قرمز می گراید و نسبتاً رنگ و شکل دوشاب به خود می گیرد. به این حالت به زبان تالشی «زَردَه ویش» می گویند.

۹ ـ مرجواَ گل:

یعنی جوش یا جوشیدن به شکل عدسی

به زبان تالشی به عدس«مَرجو» و به جوشیدن «گل» گویند.

۱۰ ـ پلا گل:

یعنی جوشیدن مانند جوش آب برنج در موقع پخت برنج به صورت کته.

وقتی که بیش از دو سوم آب دوشاب به صورت کامل بر اثر حرارت کوره در داخل تشت بخار شد، این مایع دو جوش پشت سر هم هر کدام به اندازه ی ۵ دقیقه با نام «مرجواَ گل» و «پلا گل» را پشت سر می گذارد.

۱۱ ـ تَشتَه آگِری:

یعنی پایین آوردن تشت از روی کوره.

بعد از بخار شدن بیش از دو سوم «راوَه» داخل تشت روی کوره داغ و جوش های «مرجواَگل» و «پلا گل»، حالا نوبت پایین آوردن آن که فقط دوشاب خالص را داراست، می باشد. به این کار به زبان تالشی «تَشتَه آگِری» می گویند.

اگر فرض کنیم که تشتی که مثلاً ۱۵ لیتر ظرفیت دارد و آن را پر از مایع میوه های خرمالو«راوَه» کنیم و روی کوره داغ بگذاریم تا تبدیل به دوشاب گردد، از ۱۵ لیتر بیش از ۱۰ لیتر آن باید بر اثر جوشیدن در تشت هایی که بیش از ۲ الی ۳ ساعت روی وره قرار می گیرند، بخار گردد. بدین ترتیب حدود ۵ لیتر آن به صورت دوشاب در تشت باقی می ماند. به همین خاطر اسم این مایع دوشاب است یعنی دو قسمت آن آب است که بخار می شود و یک قسمت آن باقی می ماند که به آن دوشاب می گویند.

لازم به ذکر است که هر رهگذری که از کنار کوره های دوشاب پزی عبور می کند به صاحبان کوره می گوید: «دشاور شیرین» یعنی دوشابت شیرین باشد. صاحبان کوره ها نیز در جواب می گویند: «زومون شیرین» یعنی زبانت شیرین باشد.

درخت خرمالو درختی است وحشی، به اندازه تقریبی درخت های ممرز و لیلَکی که دارای میوه های کوچکی به اندازه ی گیلاس می باشد.

ضرب المثل درباره درخت خرمالوی وحشی:

هم گیلونی اَربا کو دَلَکیمَه، هم بَغدادی خرما کو

یعنی: هم از خرمالوی گیلان بی بهره شدم و هم از خرمای بغداد.

کاربرد: این ضرب المثل برای افرادی به کار می رود که می خواست همزمان از دو کار یا جریان سود ببرد که از هر دو تا بی بهره می شود.

۱۲ ـ تَشتَه آلیسی:

لیسیدن و خوردن دوشاب های باقیمانده داخل تشت بعد از خالی کردن آن.

وقتی که تشت را از روی کوره برداشتند و بر زمین گذاشتند، کمی از دوشابی را که در داخل ظرف خالی می کنند در بدنه درونی آن باقی می ماند که بچه ها و حتی بزرگسالان قبل از پایین آوردن تشت از روی کوره دور کوره را برای «تَشتَه آلیسی» محاصره کرده اند و منتظر این کار هستند. بلافاصله بچه های خردسال با تکه چوبی به اندازه چوب کبریت دور تا دور تشت می نشینند و مشغول زدن چوب به داخل تشت می شوند و به وسیله ی آن چکه های دوشاب باقیمانده تشت را برداشته و می خورند.

بعد از «تَشتَه آلیسی» دوباره زن ها تشت را برمی دارند و کاملاً می شویند و سپس از مایع میوه های درخت خرمالو یا «راوَه» آن را پر می کنند و دوباره آن را روی کوره می گذارند و بدین ترتیب مراسم «اَرباتیما» به پایان می رسد.

 ———————-

اشاره : در گذشته دوشاب یکی از مهم ترین محصولات تالش بود و از منابع قابل توجه در آمد برای روستا ئیان . چنانکه طبق یک آمار رسمی در سال ۱۲۷۶ شمسی ، تنها در بلوک تالشدولا ۱۱۰۰ خروار دوشاب تولید شده بود . ولی متاسفانه بر اثر سیاست های نادرست ، به بهانه حفاظت از جنگل ها ، جامعه ما از این حجم تولید محروم شده است  . در حالیکه برای تولید دوشاب درختی بریده نمی شود . بلکه در گذشته کمی از سرشاخه های درختان جنگلی امبرا ( خرمندی) بریده می شد . اما امروزه با وجود ابزار و امکانات کافی ، حتی نیازی به بریدن آن سرشاخه ها نیز نیاز نیست – عبدلی .

* اصطلاحات تالشی این مقاله به گویش ماسالی ست و در دیگر گویشها ی زبان تالشی اندکی تفاوت می یابد .         

منبع : ماهنامه تالش شماره ۵۸

 

برچسبدوشاب ، دوشاب پزی ، تالش ، اربا ، امبرا ،

۱۳۹۸/۰۶/۱۸

۱۳۹۷/۰۵/۲۸

۱۳۹۲/۱۲/۲۰

مطلب بسیار عالی و جالبی بود.واقعاباید از جناب دکترعبدلی تشکرکنم بخاطر زحمات چندسالشون برای زنده نگهداشتن فرهنگ مردم تالش و تات.

با سلام
حالا ما که در تالش نیستیم چطور می توانیم از این دوشاب تهیه کنیم؟ آیا امکان خریداری آن البته با کیفیت مطلوب وجود دارد؟
متشکرم

درود برشما . آری وجود دارد . دربازارهای هفتگی فومن و شفت و ماسال و رضوانشهر فراوان است.

با سلام و احترام،از اینکه این مطالب را برروی وبگاه قرار داده اید بسیار متشکریم،مطلب جامع و کامل و بسیار عالی بود،ای کاش به صورت مستند تهیه شدبود،ما نسل جوان در تالش به تالشی بودن خود افتخار میکنیم و تمام تلاش خود را میکنیم تا این اصالت باقی بماند،ممنون از لطف و فعالیت های شما.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

وبسایت

کد امنیتی را وارد کنید *

 − 
1
 = 
3

.hide-if-no-js {
display: none !important;
}

طرز تهیه شیره خرمالو در خانه
طرز تهیه شیره خرمالو در خانه
0

دوره مقدماتی php

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *