سیاه توسه در طب سنتی

دوره مقدماتی php
سیاه توسه در طب سنتی
سیاه توسه در طب سنتی

خواص گیاه سیاه توسه در طب سنتی شامل کمک به درمان هپاتیت، سیروز کبدی، زردی، بهبود یبوست مزمن، دفع کرم و انگل، تقویت سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از سرطان، کاهش وزن، کمک به درمان کچلی، سودای مزمن و … می‌شود.

خواص گیاه سیاه توسه در طب سنتی شامل کمک به درمان هپاتیت، سیروز کبدی، زردی، بهبود یبوست مزمن، دفع کرم و انگل، تقویت سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از سرطان، کاهش وزن، کمک به درمان کچلی، سودای مزمن و … می‌شود، گیاه سیاه توسه (Frangula alnus) از دسته گیاهان دارویی است که از قدمت طولانی در طب سنتی برخوردار است و در درمان بسیاری از بیماری‌ها به ویژه درمان بیماری‌های دستگاه گوارش، بیماری‌های کبدی و صفراوی کاربرد دارد و امروزه نیز از قسمت‌های دارویی این گیاه در صنعت داروسازی استفاده می‌شود. در این مقاله خواص گیاه سیاه توسه برای درمان بیماری‌های مختلف، طریقه مصرف و موارد احتیاطی و منع مصرف این گیاه را معرفی می‌کنیم.

خواص گیاه سیاه توسه

مهمترین خواص گیاه سیاه توسه در طب سنتی عبارتند از:

۱. درمان یبوست مزمن

سیاه توسه در طب سنتی

دوره مقدماتی php

یکی از مهمترین خواص گیاه سیاه توسه در طب سنتی کمک به درمان یبوست مزمن است. پوست این گیاه دارای ترکیبی به نام آنتراکینون است که خاصیت ملین داشته و در رفع یبوست و بهبود ناراحتی‌های گوارشی ناشی از آن موثر است.

۲. درمان بیماری‌های گوارشی

از خواص گیاه سیاه توسه برای درمان ناراحتی‌های گوارشی مانند درمان ترش کردن معده، درمان سکسکه و رفع نفخ شکم استفاده می‌شود. همچنین این گیاه در تحریک حرکات روده مفید است و به هضم بهتر غذا کمک شایانی می‌کند.

۳. تقویت سیستم ایمنی بدن

همانند بیشتر گیاهان دارویی مصرف گیاه سیاه توسه نیز به دلیل دارا بودن مواد آنتی اکسیدان موجود در آن در تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان مفید است.

۴. درمان التهاب کبد و بیماری‌های کبدی

از خواص گیاه سیاه توسه در طب سنتی برای درمان بیماری هپاتیت، رفع زردی، سیروز کبدی و بهبود ناراحتی و التهاب کبد استفاده می‌شود.

۵. درمان کچلی

از جوشانده غلیظ ریشه گیاه سیاه توسه از گذشته به صورت استعمال موضعی برای درمان کچلی، جرب، سودای مزمن، التیام زخم‌ها و اولسر‌ها استفاده می‌شده است.

۶. دفع کننده کرم و انگل

دفع کرم و انگل از معده و روده از دیگر کاربرد‌های درمانی گیاه سیاه توسه است.

۷. کمک به لاغری و کاهش وزن

گیاه سایه توسه به دلیل خاصیت ملین و مسهل به رفع یبوست که یکی از عوامل بروز چاقی است کمک می‌کند و در نتیجه برای لاغری و کاهش وزن مفید است.

۸. رفع صفرا

از دیگر خواص گیاه سیاه توسه خاصیت صفرابر است و به همین خاطر برای درمان یبوست‌های اسپاسمودیک، بهبود بیماری‌های صفراوی و کبدی مورد توجه قرار می‌گیرد.

 

طریقه مصرف سیاه توسه

    طرز تهیه جوشانده: ۲ تا ۶ گرم پوست خشک گیاه را در یک لیوان آب به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید، سپس آن را صاف کرده و قبل از خواب مصرف کنید. همچنین از پوست سیاه توسه همراه با دانه کتان، گل پنیرک، مریم گلی و ریشه آنژلیک جوشانده‌ای تهیه می‌شود که در درمان یبوست مفید است.

    طریقه مصرف موضعی: برای استعمال موضعی گیاه سیاه توسه و بهره‌گیری از خواص آن ۱۰۰ گرم از پوست گیاه را در یک لیتر آب بجوشانید به طوریکه حجم زیادی از آب تبخیر شده و جوشانده غلیظی به دست آید.

 

معرفی گیاه سیاه توسه

گیاه سیاه توسه با نام سیاه اربه یا سیاه توسکا در مناطق با آب هوای مرطوب و مدیترانه‌ای بیشترین رشد را دارد و در کشور ما نیز در حاشیه شمالی کشور در جنگل‌های نواحی گیلان، اطراف لاهیجان، مازندران و نور می‌روید.

این گیاه از خانواده عناب و به صورت درختچه‌ای با ساقه‌ای صاف و بدون تیغ، تیره رنگ و دارای لکه‌های سفید قابل تشخیص (عدسک‌ها) است و میوه‌های آن به شکل گیلاس روی شاخه‌ها مشاهده می‌شوند. میوه‌ها در ابتدای تشکیل سبز رنگ هستند و به مرور زمان رنگ آن‌ها قرمز و در نهایت به رنگ بنفش تیره تبدیل می‌شود. همه بخش‌های این گیاه مانند پوست تنه، ساقه، میوه، برگ و ریشه خواص درمانی دارد و در طب سنتی و داروسازی از آن استفاده می‌شود. جالب است بدانید علاوه بر مصارف دارویی از پوست این گیاه در رنگرزی برای پشم، به رنگ زرد و سبز استفاده می‌شود و چوب آن نیز در صنعت کاربرد دارد.

مضرات گیاه سیاه توسه (موارد احتیاطی و منع مصرف)‌

۱- استفاد از پوست تازه این گیاه که کمتر از یک سال از عمر آن می‌گذرد، مضر بوده و باعث ایجاد حالت تهوع شدید می‌شود، بنابراین لازم است برای استفاده درمانی حتما اجازه دهید پوست گیاه خشک شود.

سیاه توسه در طب سنتی

۲- استفاده درمانی از پوست گیاه سیاه توسه برای افراد مبتلا به بیماری‌های التهابی بایستی با احتیاط همراه بوده و با نظر پزشک متخصص مصرف شود.

۳- مصرف گیاه سایه توسه برای کودکان زیر ۱۲ سال ممنوع است و در زنان باردار و شیرده بایستی با احتیاط مصرف شود.

۴- استفاده از گیاه سیاه توسه برای بیماران مبتلا به اسهال مضر است و به علت خاصیت ملین، باعث تشدید بیماری می‌شود.

۵- مصرف پوست گیاه سیاه توسه در زخم‌ها یا درد‌های شکمی با منشأ ناشناخته به دلیل پارگی احتمال ناشی از انقباض احشای متورم مثل آپاندیس ممنوع است.

سخن پایانی

همانند سایر گیاهان دارویی مصرف گیاه سیاه توسه نیز همزمان با دارو‌های شیمیایی بایستی با مشورت پزشک انجام شود. مصرف این گیاه با دارو‌های التهابی مانند دگزامتازون، هیدروکورتیزون، متیل پریدنیزولون، پردنیزون و کورتیکواستروئید‌ها واکنش داده و تداخل دارویی دارد؛ بنابراین در صورت مصرف هر نوع دارویی حتما پیش از استفاده از این گیاه با پزشک خود مشورت کنید. شما می‌توانید نظرات و تجربیات خود را درباره خواص گیاه سیاه توسه در پایان همین صفحه با ما و مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.

منبع :ستاره

 

 

  • طرز تهیه گرانولا شف طیبه
  • تمامی حقوق برای وبسایت خبری

    “شما نیوز”

    محفوظ است و نقل مطالب تنها با ذکر منبع مجاز است.

    گیاه سیاه توسه (سیاه اربه، سیاه توسکا) با نام علمی Frangula alnus گیاهی است از خانواده عناب (Rhamnaceae)، به صورت درختچه که ارتفاع آن تا 3 متر می رسد و در مناطق مرطوب می روید. شاخه های آن فاقد خار، پوست ساقه آن صاف، تیره رنگ و دارای لکه های سفید قابل تشخیص (عدسک ها) است.

    معرفی گیاه سیاه توسه (سیاه اربه) و خواص درمانی آن در طب سنتی

    برگ های گیاه سیاه توسکاسی ساده، منفرد و بدون کرک هستند. ظاهر آن بیضی و شفاف است و طول آن حدود سه و نیم سانتیمتر می باشد. گل های این گیاه کوچک و به رنگ سفید کمی مایل به سبز یا سبز گلی است. این گل ها مرکب از قطعات 5 تایی منفرد یا مجتمع به تعداد کم و میوه آت سته، به قطر 8 میلی متر است که ابتدا به رنگ سبز پدیدار می شود ولی تدریجا قرمز و نهایتا سیاه می شود.

    این گیاه بیشتر در سواحل و حاشیه جنگل ها می روید. سیاه توسه در نواحی مختلف اروپا، بخصوص در نواحی مدیترانه، شمال غرب آسیا و شمال آمریکا پراکنده است و در کشورهای شرق اروپا مانند لهستان به صورت خودرو بهره برداری می شود. از رویش سیاه توسه در شمال ایران نیز گزارش شده است. گونه دیگری از سیاه توسکا یا سیاه اربه به نام Frangula Grandifolia در شمال ایران بیشتر پراکنده است.

    اندام قابل استفاده گیاه سیاه توسکا در صنعت پزشکی و طب سنتی، پوست آن می باشد. پودر پوست گیاه توسه به رنگ قهوه ای تیره با بویی ضعیف هستند. مزه آن ابتدا شیرین و سپس کمی تلخ می شود.

    سیاه توسه در طب سنتی

    سیاه توسکا شامل قطعاتی از پوست، به شکل لوله ای، کمی خمیده به داخل، شکننده به قطر حداکثر 2 میلی متر و در اندازه های متفاوت است. قسمت خارجی پوست قهوه ای تیره است و بر روی آن تعداد زیادی عدسک به رنگ خاکستری وجود دارد. قسمت داخلی پوست به رنگ زردقرمز تا قهوه ای است. پوست سیاه توسکا، آب را زرد رنگ می کند. دارای مزه ای موسیلاژی و شیرین و بویی ضعیف است.

    همچنین بخوانید:  معرفی گیاه راولفیا سرپنتینا و خواص درمانی آن

    ترکیبات شیمیایی موثر در این گیاه ترکیبات آنتراکینون گلیکوزیدها (با مهمترین ترکیبات فرانگولین آ و ب) است و همچنین، حاوی تانن ها می باشد.

    نکته: پوست تازه این گیاه به دلیل دارا بودن عناصر آنتروم و آنتروانول، موجب استفراغ می شود اما پس از خشک شدن شدت آن کمتر می شود.

     

    سیاه توسه را با خواص درمان یبوست، ملین، محرک، صفرا آور، درمان بیماری های دهان و پوست سر، دافع کرم و مسهل، ضد سرطان، ضد ویروس و قی آور، بدون هيچ اسانس و افزودني شيميايي، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

    @attarak_ad

     

    از شما متشکريم که تا انتهاي اين مقاله با ما همراه بوديد. لطفا سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در ميان بگذاريد، همچنين اگر ايده يا نظري در رابطه با مطلب حاضر داريد، خوشحال مي شويم آن را با ما در ميان بگذاريد.

    وب سایت عطارک در قبال نسخه ها و داروهای گیاهی پیشنهادی مسئولیتی نداشته و حتما قبل از مصرف با پزشک و یا مشاور طب سنتی مشورت نمایید.

     

    راستی! برای دریافت مطالب بروز و جدید در حوزه سلامتی و طب سنتی  در کانال تلگرام عطارک عضو شوید.

    | شما هم نظری ارسال کنید.


    امروزه استفاده از داروهای گیاهی بخش قابل توجهی از بازار درمان را در همه جهان بخودش اختصاص داده است. و این روند به سرعت در حال پیشرفت است.

    نماد اعتماد الکترونیکی

    اپلیکیشن اندروید


    کد تایید *

    اخبار گیاهان دارویی

    سیاه توسه یا آلدر باکتورن [ Alder buckthorn ] نوعی گیاه است که قسمتهای رسیده یا پوست گرم شده آن برای ساخت دارو استفاده میشود . آلدرباکتورن را با باکتورن اروپایی اشتباه نگیرید . به عنوان ملین ، آرام بخش و یا ترکیبی در فرمول دارویی هاکسی استفاده می شود .

    چطور کار می کند ؟
    حاوی مواد شیمیایی است که با تحریک حرکات روده ایی عمل می کند و به عنوان ملین به کار میرود .

    موارد استفاده و خواص سیاه توسه
    احتمالا برای این موارد موثر است
    یبوست. آلدر به داشتن مواد شیمیایی معروف است که به عنوان ملین عمل میکند هم چنین به نظر میرسد برای برطرف کردن یبوست به خوبی کار میکند .
    مدارک ناکافی در این موارد وجود دارد
    سرطان
    مدارک بیشتری لازم است تا اثربخشی آلدر برای این موارد اثبات شود .

    عوارض جانبی
    احتمالا مصرف ان کمتر از ۸ تا ۱۰ روز به صورت خوراکی برای بزرگسالان بی خطر است . مصرف  بیش از ۸ تا ۱۰ روز ممکن است بی خطر نباشد زیرا ممکن است سبب کاهش پتاسیم ، مشکلات قلبی و معده  ، ضعف ماهیچه ایی و مشکلات خونی و ایجاد خون در ادرار شود.

    سیاه توسه در طب سنتی

    بعضی بعد از مصرف آن از درد شکم شکایت می کنند اگر بعد از مصرف اسهال یا مدفوع آبکی داشتید ، مصرف ان را قطع کنید . پوست تازه آن میتواند سبب استفراغ شدید شود . مطمئن شوید محصولی که استفاده می کنید حداقل یکساله باشد یا تحت فراوری گرمایی قرار گرفته باشد .

    احتیاط و هشدارها
    حاملگی و شیردهی: احتمالا مصرف خوراکی ان در طول حاملگی و شیردهی بی خطر نیست . پس از خوردن آن اجتناب کنید .

    کودکان: مصرف آلدر برای کودکان زیر ۱۲ سال احتمالا بی خطر نیست .

    اسهال: اگر اسهال دارید  سیاه توسه استفاده نکنید تاثیرات ملینی ان ممکن است این شرایط را بدتر کند .

    اختلالات روده ایی مثل انسداد روده ایی ، آپاندیسیت ، بیماری کرون ، سندروم روده تحریک پذیر  یا زخم های روده ایی: اگر انسداد روده ایی ، آپاندیسیت ، دردشکمی بدون علت  و یا مشکلات التهابی روده مثل بیماری کرون، دردهای شدید شکمی و سندروم روده تحریک پذیر دارید از آلدر استفاده نکنید .

    تداخلات
    واکنش شدید: از این ترکیب استفاده نکنید
    داروهای مربوط به التهاب ( کورتیکواستروئیدها ) با سیاه توسه واکنش می دهد .

    بعضی داروها که برای درمان التهاب مصرف می شوند میزان پتاسیم بدن را کاهش می دهند . سیاه توسه نوعی ملین است که ممکن است پتاسیم بدن را کم کند در نتیجه مصرف همزمان این دو دارو با هم ممکن است پتاسیم بدن را بسیار کاهش دهد . بعضی داروهای التهابی به این ترتیب هستند : دگزامتازون ، هیدروکورتیزون ، متیل پریدنیزولون ، پردنیزون

    واکنش متوسط: در مورد این ترکیب محتاط باشید
    دیگوگسین با آلدر واکنش میدهد

    سیاه توسه نوعی ملین است که ملین محرک نامیده میشود . این دارو هم سطح پتاسیم بدن را کم میکند و کاهش سطح پتاسیم ممکن است عوارض جانبی دیگوکسین را تشدید کند .

    بعضی از داروها که به صورت خوراکی مصرف میشوند ممکن است با آلدر واکنش دهند .

    آلدر ملین است و می توان میزان جذب دارو در بدن را کاهش دهد و در نتیجه تاثیر دارو کم خواهد شد .

    ملین های محرکی هم با آلدر واکنش میدهند .

    آلدر ملینی است که حرکات روده ای را زیاد میکند . مصرف الدر با داروهای ملین ، حرکات روده ایی را شدید تر میکند که میتواند سبب کم آبی بدن و کاهش مواد معدنی در بدن شود . بعضی دارهای ملین به این ترتیب میباشد : بیساکودیل ، ارجنگ ، روغن کرچک ، سنا

    وارفارین با آلدر واکنش میدهد

    آلدر به شکل ملین کار میکند در بعضی ممکن است سبب اسهال شود . اسهال تاثیرات وارفارین تشدید می کند که خطر خونریزی بیشتر خواهد شد . اگر وارفارین مصرف می کنید الدر را زیاد استفاده نکنید .

    داروهای ادرار اور با آلدر واکنش میدهند

    آلدر ملین است و میتواند سطح پتاسیم بدن را کاهش دهد . قرصهای ادرار اور هم پتاسیم بدن را میتواند کاهش دهد . مصرف همزمان این دو با هم سطح پتاسیم بدن را بسیار کم خواهد کرد . بعضی از این داروها به این ترتیب است :کلوروتیازید ( دیوریل ) ، کلورونالیدون ( تالیتون ) ، فاروسمید ، هیدروکلروتیازید

    تعیین دوز
    دوزهای زیر در تحقیق علمی بررسی شده اند .

    به صورت خوراکی
    برای یبوست: دوز مناسب سیاه توسه ۰.۵-۲.۵ گرم پوست خشک است . مقداری استفاده کنید تا مدفوع شما در حد طبیعی باشد .

    آلدر را میتوان به عنوان چای هم استفاده کرد . دو گرم از گیاه را داخل ۱۵۰ میلی لیتر اب در حال جوش به مدت ۵ تا ده دقیقه بریزید تا دم بکشد . آلدر به شکل عصاره مایع هم در دسترس است .

    دوز مناسب عصاره مایع به این ترتیب است : ( ۱:۱ در ۲۵ درصد الکل که سه بار در روز در حدود ۲- ۵ میلی لیتر مصرف شود . باید رژیم غذایی تغییر کند در غیر این صورت ملین ها خوب کار نمی کنند . بیش از ۷ تا ۱۰ روز از ان استفاده نکنید.

    اسامی دیگر
    Alder Dogwood, Arraclán, Arrow Wood, Aulne Noir, Black Dogwood, Bois Noir, Bois à Poudre, Bourdaine, Bourgne, Buckthorn, Buckthorn Bark, Coudrier Noir, Dog Wood, Frángula, Frangula, Frangula Alnus, Frangula Bark, Frangulae Cortex, Frangule, Glossy Buckthorn, Nerprun Bourdaine, Nerprun Noir, Rhamnus Frangula, Rhubarbe des Paysans

    برچسب هاآلدر باکت اختلالات روده ایی انسداد روده ایی تداخلات سیاه توسه حاملگی و شیردهی درد شکم دردهای شدید شکمی سندروم روده تحریک پذیر سیاه توسه

    سیاه توسه در طب سنتی

  • خرید دستگاه کره بادام زمینی
  • سیاه توسه در طب سنتی

    برگ به ، بیماری هایی مانند برونشیت را بهبود می بخشد تعجب می کنید که …

    اسفرزه از گیاهانیست که می تواند به روند کاهش وزن و لاغری کمک بزرگی بکند. …

    سیاه توسه از داروهای گیاهی باارزش می باشد که خواص زیادی را در خود جای داده است. این دارو با نام علمی Frangula alnus شناخته می شود.

    مردم از قدیم با دمنوش این دارو گیاهی آشنایی دارند. این دارو بیشترین کاربرد خود را برای برطرف کردن یبوست مزمن نشان می دهد. این نوع خواص سیاه توسه از نقش تسهیل کنندگی آن منتج می شود.

    سیاه توسه ظاهری شبیه به گیلاس دارد. این گیاه در ناحیه ساقه، برگ و سایر اجزا مصرف دارویی دارد و مهم تلقی می شود. مایع قرمز رنگ موجود در آن از امودین داخلی تحت تاثیر بنزن و آمونیاک گیاه ناشی می شود. اثر مسهلی این گیاه از گلوکوزید حل شده در آب با نام فرانگولین نتیجه می گردد

    سیاه توسه در طب سنتی

    این نوع خواص سیاه توسه در بافت پوستی گیاه قابل دریافت است. امودین موجود در این دارو نیز با بلورهای سوزنی به شکل حل شده در اتانول و در شکل غیر محلولی با اثر تسهیل کنندگی فوق العاده دیده می شود. این اثر در خواص انگور و ریواس نیز وجود دارد.

    این گیاه از گیاهان بدون تیغه بوده و ارتفاعی برابر با یک تا 6 متر دارد. شاخه های تیره رنگی دارد و در بین این شاخه های تیره، رگه سفید رنگی دیده می شود. برگ های این گیاه در نوع منفرد، با ابعاد 3*3 سانتی متر، بدون کرک بوده و گل های زیبایی نیز به شکل تجمعی یا منفرد دارد.

    این گل ها نیز بسیار شفاف و کوچک می باشند و در رنگ سفید متمایل به گلی دیده می شوند.

    میوه این گیاه به شکل سته بوده (منظور از سته همان میوه های گوشتی ساده می باشد که مرز واضحی بین قسمت داخلی و خارجی ندارد. بلوبری، زغال اخته، خرما و … از جمله میوه های سته می باشند) و به شکل خوشه ای دیده می شود.

    میوه های سیاه توسه قطری برابر با 8 میلی متر دارند. ابتدا به رنگ قرمز، سپس در رنگ سیاه دیده می شوند. سیاه توسه در ناحیه پوست ساقه مورد استفاده قرار می گیرد. این قسمت در سطح خارجی به رنگ خاکستری قهوه ای و در داخل به رنگ قهوه ای دارچینی می باشد.

    برداشت این گیاه در ماه های اردیبهشت تا تیر ماه انجام می گیرد. این برداشت با جدا سازی پوست شاخه ها اعمال می گردد و آن گاه این نوارها در معرض هوا دهی واقع می شوند.

    این گیاه به شکل بومی در اروپا یافت می شود. ویلز انگلستان و سیبری از مناطق رشد سیاه توسه می باشند. در ایران نیز سیاه توسه در شهرهایی چون لاهیجان، نور و قسمت هایی از گیلان رویت می شود.

    این گیاه به گروه عنابیان تعلق داشته و در نه دسته جای می گیرد. دسته سوم این گیاه بیشتر در مناطقی از دامنه ها، تپه ها و … به شکل درختچه نمایان می شود. زمین های زراعی، لبه جوی ها، نواحی جنگلی مکان مناسبی برای رشد خودروی سیاه توسه می باشند.

    تداخلات دارویی

    واکنش متوسط: در مورد این ترکیب محتاط باشی

    ملین های محرکی هم با آلدر واکنش میدهند .

    وارفارین با آلدر واکنش میدهد

    داروهای ادرار اور با آلدر واکنش میدهند

    برای بهره مندی از خواص سیاه توسه باید پوست آرد شده این دارو را به اندازه یک تا سه گرم در آب جوشانده و عصاره دریافتی به شکل تدریجی مصرف شود.

    برای بهره مندی از خواص ملین سیاه توسه کافی است پوست سیاه توسه و 25 گرم دانه کتان را با 20 گرم گل پنیرک، 20 گرم مریم گلی و 30 گرم ریشه آنژلیک در یک لیوان آب بجوشانید و این جوشانده را در وعده صبح و عصر میل نمایید.

    اگر می خواهید از پوست این گیاه برای استعمال خارجی استفاده کنید، بهتر است 100 گرم از آن را در یک لیتر آب بجوشانید.

    همچنین بخوانید:

    گیاه زاموفیلیا : از پرورش تا انواع روش تکثیر این گیاه زیبا

    این ۲۰ گیاه دارویی باعث سقط جنین می شوند!

    ۱۵ خاصیت حیرت‌ انگیز گیاه دم اسبی

    سیاه توسه یکی از گیاهان دارویی فوق العاده است که برای درمان یبوست مورد توجه قرار می گیرد. خواص سیاه توسه سبب شده از این گیاه به عنوان یک تسهیل کننده در درمان برخی از بیماری ها استفاده شود. ضمن اینکه در بعضی از بیماری ها نقش یک درمانگر بدون واسطه را دارد.

    گیاه سیاه توسه (سیاه اربه، سیاه توسکا) با نام علمی Frangula alnus گیاهی است از خانواده عناب (Rhamnaceae)، به صورت درختچه که ارتفاع آن تا 3 متر می رسد و در مناطق مرطوب می روید. شاخه های آن فاقد خار، پوست ساقه آن صاف، تیره رنگ و دارای لکه های سفید قابل تشخیص (عدسک ها) است.

    سیاه توسه در طب سنتی

    سیاه توسه از داروهای گیاهی باارزش می باشد که خواص زیادی را در خود جای داده است. این دارو با نام علمی Frangula alnus شناخته می شود.

    مردم از قدیم با دمنوش این دارو گیاهی آشنایی دارند. این دارو بیشترین کاربرد خود را برای برطرف کردن یبوست مزمن نشان می دهد. این نوع خواص سیاه توسه از نقش تسهیل کنندگی آن منتج می شود.

    سیاه توسه ظاهری شبیه به گیلاس دارد. این گیاه در ناحیه ساقه، برگ و سایر اجزا مصرف دارویی دارد و مهم تلقی می شود. مایع قرمز رنگ موجود در آن از امودین داخلی تحت تاثیر بنزن و آمونیاک گیاه ناشی می شود. اثر مسهلی این گیاه از گلوکوزید حل شده در آب با نام فرانگولین نتیجه می گردد

    این نوع خواص سیاه توسه در بافت پوستی گیاه قابل دریافت است. امودین موجود در این دارو نیز با بلورهای سوزنی به شکل حل شده در اتانول و در شکل غیر محلولی با اثر تسهیل کنندگی فوق العاده دیده می شود. این اثر در خواص انگور و ریواس نیز وجود دارد.

    این گیاه از گیاهان بدون تیغه بوده و ارتفاعی برابر با یک تا 6 متر دارد. شاخه های تیره رنگی دارد و در بین این شاخه های تیره، رگه سفید رنگی دیده می شود. برگ های این گیاه در نوع منفرد، با ابعاد 3*3 سانتی متر، بدون کرک بوده و گل های زیبایی نیز به شکل تجمعی یا منفرد دارد.

    این گل ها نیز بسیار شفاف و کوچک می باشند و در رنگ سفید متمایل به گلی دیده می شوند.

    میوه این گیاه به شکل سته بوده (منظور از سته همان میوه های گوشتی ساده می باشد که مرز واضحی بین قسمت داخلی و خارجی ندارد. بلوبری، زغال اخته، خرما و … از جمله میوه های سته می باشند) و به شکل خوشه ای دیده می شود.

    میوه های سیاه توسه قطری برابر با 8 میلی متر دارند. ابتدا به رنگ قرمز، سپس در رنگ سیاه دیده می شوند. سیاه توسه در ناحیه پوست ساقه مورد استفاده قرار می گیرد. این قسمت در سطح خارجی به رنگ خاکستری قهوه ای و در داخل به رنگ قهوه ای دارچینی می باشد.

    برداشت این گیاه در ماه های اردیبهشت تا تیر ماه انجام می گیرد. این برداشت با جدا سازی پوست شاخه ها اعمال می گردد و آن گاه این نوارها در معرض هوا دهی واقع می شوند.

    این گیاه به شکل بومی در اروپا یافت می شود. ویلز انگلستان و سیبری از مناطق رشد سیاه توسه می باشند. در ایران نیز سیاه توسه در شهرهایی چون لاهیجان، نور و قسمت هایی از گیلان رویت می شود.

    این گیاه به گروه عنابیان تعلق داشته و در نه دسته جای می گیرد. دسته سوم این گیاه بیشتر در مناطقی از دامنه ها، تپه ها و … به شکل درختچه نمایان می شود. زمین های زراعی، لبه جوی ها، نواحی جنگلی مکان مناسبی برای رشد خودروی سیاه توسه می باشند.

    خواص سیاه توسه بی شمار بوده اما این گیاه مضرات مصرفی نیز به همراه دارد. برای استفاده از فواید سیاه توسه بهتر است اطلاعاتی پیرامون زمان و نحوه مصرف داشته باشیم.

    نوع خشک شده این گیاه ضرر ندارد اما نمونه تازه آن سبب حالت تهوع و استفراغ می شود. این عارضه بیشتر در حیوانات به خصوص گوساله ها دیده می شود.

    وجود انترانول، مشتقات انتراکینون ها و انترون در سیاه توسه زمینه ساز مسمومیت می شود و این مسمومیت خود را با علائمی نظیر قولنج روده، ورم معده، اسهال و تب نشان می دهد. پوست تازه این گیاه سبب قولنج روده می شود.

    اگر دچار اختلال آب و الکترولیت، بیماری های التهابی در ناحیه روده هستید، بهتر است سیاه توسه را برای مصرف نادیده بگیرید و از آن استفاده نکنید. مصرف این گیاه در کودکان زیر 12 سال خطرات جدی به دنبال دارد و به همین خاطر ممنوع می باشد.

    سیاه توسه در طب سنتی

    یکی از فواید سیاه توسه به ویژگی روان کنندگی آن مربوط می شود. پوست این گیاه ملین کنندگی کمی دارد اما در عضو یک مسهل عالی در نظر گرفته می شود.

    برای درمان یبوست های پایدار از خواص دارویی سیاه توسه بهره مند شوید. این گیاه صفرابر بوده و به همین خاطر برای درمان یبوست های اسپاسمودیک مورد توجه قرار می گیرد.

    جوشانده تهیه شده از پوست ریشه سیاه توسه در شکل غلیظ شده برای بهبود زخم ها استفاده می شود. این استعمال خارجی است. برای درمان بواسیر، سکسکه، یبوست، رفلاکس معده، نفخ و … عملکرد مثبت و قابل توجهی دارد.

    برای بهبود عفونت های جلدی، درمان کچلی و کنترل آبسه کاربردی است. از برگ و پوست این گیاه می توان رنگ زرد را با املاح آهن تهیه نمود.

    از چوب سیاه توسه در صنعت استفاده می شود و از میوه نرسیده آن برای تولید رنگ سبز کمک گرفته می شود.

    ترکیبات شیمیایی موثر در این گیاه ترکیبات آنتراکینون گلیکوزیدها (با مهمترین ترکیبات فرانگولین آ و ب) است و همچنین، حاوی تانن ها می باشد

  • عکس پروفایل خاص دخترونه چادری
  • برای بهره مندی از خواص سیاه توسه باید پوست آرد شده این دارو را به اندازه یک تا سه گرم در آب جوشانده و عصاره دریافتی به شکل تدریجی مصرف شود.

    برای بهره مندی از خواص ملین سیاه توسه کافی است پوست سیاه توسه و 25 گرم دانه کتان را با 20 گرم گل پنیرک، 20 گرم مریم گلی و 30 گرم ریشه آنژلیک در یک لیوان آب بجوشانید و این جوشانده را در وعده صبح و عصر میل نمایید.

    اگر می خواهید از پوست این گیاه برای استعمال خارجی استفاده کنید، بهتر است 100 گرم از آن را در یک لیتر آب بجوشانید.

    بیشتر بخواید :

    گیاه زاموفیلیا : از پرورش تا انواع روش تکثیر این گیاه زیبا

    این ۲۰ گیاه دارویی باعث سقط جنین می شوند!

    سیاه توسه در طب سنتی

    ۱۵ خاصیت حیرت‌ انگیز گیاه دم اسبی

    نام کاربری یا ایمیل *

    رمز عبور *

    ورود

    نام فارسی: سیاه توسه، سیاه توسکا،سیاه اربه

    نام علمی: FRANGULA ALNUS

    سیاه توسه در طب سنتی

    نام خانواده:   RHAMNACEAE  – عناب

    نام های دیگر: Rhamnus frangula ، glossy buckthorn ، breaking buckthorn

    نام عربی: عوسبح الاسود

    نام انگلیسی: Dog-wood

    نام عمومی: ALDER BUCKTHORN

    مشخصات گیاهشناسی:

    درختچه ای بدون خار، به ارتفاع یک تا سه متر یا درختی به ارتفاع حدود هفت متر با انشعابات مجتمع روی شاخه ها و با برگ های متراکم می باشد. گلها به تعداد دو تا ده عدد درون گرزن های محوری با دمگل آذین هایی یک تا سه برابر طول گل آذین قرار دارند. گلها سفید مایل به سبز، قیفی شکل، به طول سه تا چهار میلی متر، با ۵ کاسبرگ و ۵ گلبرگ و در ابتدا کرک دار می باشند. پوست آن ابتدا سبز و بعدا قهوه ای- خاکستری و پوشیده از عدسک های سفید-خاکستری است. جوانه های برگ کرک دار هستند. ویژگی مهم آن چوب سخت زرد-قرمز درخشان می باشد. بویی تقریبا نامطبوع و مزه مشخصا تلخ دارد.

    رویشگاه:

    در نواحی مختلف اروپا، بخصوص در نواحی مدیترانه، شمال غرب آسیا و شمال آمریکا پراکنده است و در کشورهای شرق اروپا مانند لهستان به صورت خودرو بهره برداری می شود.

    قسمت های مورد استفاده گیاه قسمت مورد استفاده گیاه سیاه توسه پوست آن می باشد

    ترکیبات شیمیایی

    مشتقات آنتراسن(۴ تا۶ درصد)، مشتقات نفتالن از قبیل نفتوکینون ها، آلکالوییدهای پپتیدی(به مقدار ناچیز) مانند فرانگلوین و همچنین، حاوی تانن ها می باشد.

    پوست این گیاه حاوی مشتقات آنتراسن و آگلیکون ها می باشد که باعث کاهش جذب آب توسط روده می گردند. مشتقات انتراسن موجب ترشح فعال الکترولیت ها و آب به داخل روده شده و با تحریک دودی، مانع جذب الکترولیت ها و آب از روده بزرگ می گردند که همین امر موجب شتاب حرکت و کاهش مدت توقف مواد در روده می شود.

    اثرات درمانی

    -یبوست

    – مصرف پوست گیاه موجب سهولت اجابت مزاج در مواردی مانند زخم مقعد، بواسیر و نیز پس از عمل جراحی راست روده-مقعد شده و جراحیهای دستگاه گوارش استفاده می گردد.

    – در طب هومئوپاتی  برای درمان ضعف گوارش همراه با اسهال به کار برده می شود.

    -در درمان هپاتیت و یرقان (زردی) موثر است.

    – خاصیت ضد ویروسی دارد.

    – خاصیت ضد سرطانی دارد.

    – جهت درمان بیماری های مرتبط با دهان و پوست استفاده می شود.

    – از بین برنده انگل روده و معده است.

    موارد منع مصرف:

    مصرف این گیاه در صورت ابتلا به انسداد روده، بیماریهای التهابی روده، آپاندیس و همچنین توسط کودکان زیر ۱۲ سال ممنوع می باشد. و در زمان بارداری یا شیردهی نباید استفاده شود. از پوست این گیاه نمی بایست به طور مداوم به مدت بیش از یک تا ۲ هفته استفاده نمود.

    روش مصرف:

    سیاه توسه در طب سنتی

    پوست این گیاه به صورت اشکال دارویی جامد و همچنین فراورده های ترکیبی تجاری مورد استفاده به صورت خوراکی و به صورت تزریقی می باشد.

    مقدار مصرف روزانه بین ۲۰ تا ۱۸۰ میلی گرم از مشتقات هیدروکسی آنتراسن

    به صورت چای یک فنجان صبح و عصر میل گردد.

    نکته: پوست تازه این گیاه به دلیل دارا بودن عناصر آنتروم و آنتروانول، موجب استفراغ می شود اما پس از خشک شدن شدت آن کمتر می شود.

    منابع:

    کتاب مرجع گیاهان دارویی دکتر احمد امام جلد دوم

    کتاب گیاهان دارویی علی زرگری جلد دوم

    کتاب داروهای گیاهی ، دکترفرهادهمت

    برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.

  • تصاویر گل های صورتی زیبا
  • شرکت سیمو در حوزه ی سلامت و طب سنتیِ ایرانی – مکمل، فعالیت خود را از سال 1396 آغاز نموده است. این شرکت، پل ارتباطی میان پزشکان متخصص طب سنتیِ ایرانی – طب سوزنی با مردم می باشد

    2020 CREATED BY Symoteb.

    سیاه توسه[۱] (نام علمی: Frangula alnus) نام یک گونه از سرده سیاه اربه است. سیاه‌توسه درختچه‌ای است از تیره عناب rhamnaceae و از جنس اَرجَنک یا تَنگَرس rhamnus است. نام علمی کامل گونه rhamnus frangula است. نام محلی این درختچه در لاهیجان سیاه‌توسکاست.

    درختچه‌ای است خزان کننده و بومی شمال افریقا، اروپا و غرب آسیا از جمله ایران. این گیاه در جنگلهای گیلان و مازندران به‌ویژه در لاهیجان، نور و کُجور یافت می‌شود. سیاه‌توسه را در برخی مناطق برای زینت در باغها می‌کارند.

      بلندی سیاه‌توسه از ۱ تا حدود ۵.۵ متر و گاهی بیشتر است. پوست ساقه آن صاف و تیره‌رنگ است. برگها به شکل بیضیِ کشیده، منفرد و به‌درازای ۳ تا ۶ سانتی‌متر هستند. روی برگها به‌رنگ سبز تیره و پشت آن‌ها سبز روشن است. گلها کوچک و سفیدرنگ‌اند و در گل‌آذین خوشه جای دارند. هر گل‌آذین ۲ تا ۱۰ گل دارد. گلها از بهار تا تابستان می‌شکفند و زنبورها را جلب می‌کنند. میوه سیاه‌توسه کروی شکل به قطر ۸ میلیمتر و رنگ آن نخست سرخ است و به‌تدریج سیاه می‌شود.

      سیاه‌توسه گیاهی زینتی است، سریع رشد می‌کند و گاهی به شکل پرچین (دیواره گیاهی) به دور کشتزارها کاشته می‌شود.

      در پزشکی سنتی، پوست خشک‌شده ساقه و شاخه‌های گیاه کاربرد دارویی دارد و مُلَیّنِ است. از زغال چوب آن در باروت‌سازی استفاده می‌کنند.

    سیاه توسه در طب سنتی

     

    سیاه توسه یک گیاه است که پوست پیر و یا حرارت دیده آن برای تهیه دارو استفاده می شود. از لحاظ نوشتاری سیاه توسه (Alder buckthorn) با European buckthorn اشتباه گرفته نشود.

    به عنوان ملین، تونیک و یک ماده در فرمول سرطان Hoxsey استفاده می شود.

    چگونه عمل می کند؟

    پوست آن شامل مواد شیمیایی است که به وسیله تحریک روده به عنوان ملین به کار می رود.

    امکان دارد موثر باشد برای:

    سیاه توسه در طب سنتی

    اطلاعات ناکافی برای:

    مدارک بیشتری نیاز است تا بتوان آن را برای موارد استفاده‌ی ذکر شده موثر شمرد.

    سیاه توسه ظاهری شبیه به گیلاس دارد. این گیاه در ناحیه ساقه، برگ و سایر اجزا مصرف دارویی دارد و مهم تلقی می شود. مایع قرمز رنگ موجود در آن از امودین داخلی تحت تاثیر بنزن و آمونیاک گیاه ناشی می شود. اثر مسهلی این گیاه از گلوکوزید حل شده در آب با نام فرانگولین نتیجه می گردد

    این نوع خواص سیاه توسه در بافت پوستی گیاه قابل دریافت است. امودین موجود در این دارو نیز با بلورهای سوزنی به شکل حل شده در اتانول و در شکل غیر محلولی با اثر تسهیل کنندگی فوق العاده دیده می شود. این اثر در خواص انگور و ریواس نیز وجود دارد.

    بهداشت و درمانخواص گیاهان دارویی

    سياه توسهسیاه توسهسیاه توسه برای لاغریسیاه توسه برای یبوستسیاه توسه چیستسیاه توسه خواصسیاه توسه در طب سنتیسیاه توسه نی نی سایتسیاه توسه و لاغریسیاه توسه ویکی پدیا

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دیدگاه

    وب‌ سایت

    ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

    نصرینو – مجله اینترنتی

    گیاه سیاه توسه (سیاه اربه، سیاه توسکا) با نام علمی Frangula alnus گیاهی است از خانواده عناب (Rhamnaceae)، به صورت درختچه که ارتفاع آن تا ۳ متر می رسد و در مناطق مرطوب می روید. شاخه های آن فاقد خار، پوست ساقه آن صاف، تیره رنگ و دارای لکه های سفید قابل تشخیص (عدسک ها) است.

    یکی از مهم ترین خواص سیاه توسه درمانگر بودن یبوست های مزمن است که در ادامه مطلب به خواص دیگر این گیاه دارویی و نکات مهم آن اشاره خواهیم کرد.

    سیاه توسه یکی از گیاهان دارویی است که از زمان های بسیار دور مورد استفاده فراوان قرار می گرفت، که از تمام قسمت های این گیاه مانند پوسته، ساقه، ریشه، شاخه، استفاده دارویی می شد. که امروزه هم در صنایع دارویی از خواص سیاه توسه استفاده فراوانی می شود.

    سیاه توسه در طب سنتی

    از سیاه توسه به دلیل وجود مواد طبیعی استفاده های داروهای فراوانی برای هضم بهتر غذا و دل درد تهیه می شود. به جز کاربرد فراوانی که در صنعت دارو سازی دارد مورد استفاده فراوانی برای تهیه رنگ قرار گرفته است برای مثال از برگ و پوست گیاه سیاه توسه برای تهیه رنگ زرد و ترکیب آن با املاح آهن رنگ سیاه و با استفاده از میوه های نارسش رنگ سبز و از میوه های رسیده اش رنگ خاکستری تهیه می شود.

    از خواص سیاه توسه دم کرده پوست آن برای درمان بیماری های مربوط به صفرا و کبد استفاده می شود. پوست گیاه سیاه توسه به طور زیادی تهوع آور است. البته اندازه استفاده از این گیاه باید طبق دستور پزشک باشد.

    این گیاه به صورت یک درختچه رشد می کند که تقریبا می تواند تا ارتفاع ۳ متری هم رشد کند . این گیاه بیشتر در مناطق مرطوب رشد می کند، شاخه های این گیاه بدون هیچ گونه تیغ و خاری کاملا صاف است. برگ های آن تکی و ساده و بیضی شکل  و بدون پوشش خاصی می باشد . میوه این گیاه شباهت زیادی به میوه های عناب دارد. در زمان گلدهی هم گل های کوچک سفید رنگی می دهد که به صورت منفرد رشد می کنند به مرور زمان شکوفه ها بسته و تبدیل به میوه می شوند که در ابتدا به رنگ سبز سپس قرمز و در آخر به رنگ سیاه در می آیند.

    گیاه سیاه توسه بیشتر در خط های ساحلی و حواشی جنگل ها قادر به رشد هستند. و پراکندگی نسبتا خوبی در مناطق مختلف اروپا به خصوص مدیترانه، شمال غرب آسیا، شمال آمریکا دارند  در ایران ها بیشترین پراکندی و رویش را در شمال ایران دارد.

    به دلیل دارا بودن عنصری به نام آنتراکینون در پوست این گیاه که از مهم ترین خواص سیاه توسه می باشد از آن به عنوان یک داروی ملین کننده استفاده می شود که باعث تحریک روده خواهد شد که برای درمان یبوست های مزمن بسیار مفید است.

    برای بهره مند شدن از خواص سیاه توسه می توانید آن را از عطاری ها که بدون هیچ گونه مواد افزودنی هستند تهیه کنید.

    عوارض مصرف سیاه توسه: مصرف پوست تازه این گیاه باعث به وجود آمدن تهوع شدید در فرد می شود به همین دلیل مصرف پوست تازه توصیه نمی شود. اما در صورت خشک شدن کامل آن دیگر چنین عوارضی را ندارد. اگر کسانی که دچار بیماری های التهابی هستند باید از مصرف آن خودداری کنند. مصرف آن در کودکان زیر ۱۲ سال ممنوع است.

    ترکیبات شیمیایی : ترکیبات این گیاه آنتراکینون، گلیکوزیدها و همچنین، حاوی تانن ها است.

    نحوه استفاده:  فرمول جوشانده ملین: ریشه آنژلیک ۳۰ گرم +پوست سیاه توسه + گل پنیرک ۲۰ گرم + دانه کتان ۲۵ گرم +مریم گلی ۲۰ گرم در یک فنجان آب جوش صبح و عصر میل کنید.برای استفاده از  استعمال خارجی ۱۰۰ گرم پوست آن در یک لیتر آب استفاده کنید .   منبع: آرگــامــگ

    پست قبلی

    ۷+۱ روش پرورش خلاقیت در کودکان

    مطلب بعدی

    علت عدم مخالفت مردم با خلافت صحابه

    بفرمایید یک “دمنوش” پاییزی

    ترخینه چه خواص و فوایدی دارد؟

    آشنایی با قرص آلتادین و عوارض آن

    اختلالات تیروئید را با گیاهان دارویی درمان کنید

    توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

    توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود

    سیاه توسه در طب سنتی

    اطلاعات من را ذخیره کن تا در آینده نیازی به ورود اطلاعات نداشته باشم

    “ترور بزدلانه”؛ آخرین دست و پا زدن های ترامپ و رفقای منطقه ای اش!


    نحوه حضور کارمندان در ادارات مشخص شد

  • طرز تهیه فسنجان مرغ خوشمزه
  • تاثیر فلفل سیاه بر درمان سرماخوردگی و سرفه

    روحانی شهادت دکتر فخری‌زاده را تسلیت گفت

    آخرین عناوین


    عکس های مدل پذیرایی ۲۰۱۵ جدید و مدرن

    هر آنچه که از Honor Play 7C هوآوی انتظار داریم؟


    راهنمای انتخاب بهترین رنگ اتاق پذیرایی


    تخت جمشید


    نقد و بررسی گوشی UMIDIGI S

    “ترور بزدلانه”؛ آخرین دست و پا زدن های ترامپ و رفقای منطقه ای اش!


    نحوه حضور کارمندان در ادارات مشخص شد

    سیاه توسه در طب سنتی

    تاثیر فلفل سیاه بر درمان سرماخوردگی و سرفه

    روحانی شهادت دکتر فخری‌زاده را تسلیت گفت


    عوارض قلبی کرونا ماندگار است؟


    سبد معاش به ده میلیون تومان رسیده است

    وزارت بهداشت: مورد آنفلوانزای انسانی نداشته‌ایم


    مولفه‌های تاثیرگذار در قیمت مسکن


    عرضه رسمی گوشی Vivo V9

    رنگی منزل پر انرژی با ایده های متفاوت و شاد

    طراحی داخلی منزل با ایده های جدید و چیدمان مدرن

    عکس های آشپزخانه ۲۰۱۵ با طرح های متفاوت و مدرن


    مدل میز نهار خوری مدرن و جدید + تصاویر


    موزه زیر آب آنتالیا


    Galaxy Book S لپ تاپ تازه وارد سامسونگ!

    سیاه توسه در طب سنتی
    سیاه توسه در طب سنتی
    0

    دوره مقدماتی php

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *