خواص و مضرات دال عدس

دوره مقدماتی php

خواص دارویی و گیاهی :

دال عدس به رنگ ق است و طعمی مشابه گوجه فرنگی دارد. دانه های آن نسبت به عدس معمولی کوچکتر است. از خواص دال عدس می توان به اشتها آوری آن اشاره کرد. در این مطلب با فواید درمانی دال عدس آشنا می شوید.

از مهمترین خواص دال عدس می توان به تقویت دستگاه گوارش اشاره کرد. کارکرد روده و معده با دال عدس بهتر شده و به عنوان یک تحریک کننده اشتها عمل می کند. همچنین به بهبود گردش خون و جلوگیری از بروز لخته های خون نیز کمک می کند.

درمان درد های استخوان و مفاصل از خواص دارویی دال عدس می باشد. به سالمندان یا افرادی که دچار مشکل آرتروز هستند توصیه می شود حتما از دال عدس به عنوان یک داروی خوراکی مفید استفاده کنند.

خوردن دال عدس به کاهش تشنگی, حرارت کبد و همچنین به پیشگیری از مشکلات صفراوی کمک می کند.

دوره مقدماتی php

از دال عدس می توان برای درمان زخم استفاده کرد. خصوصا زخم هایی که در دهان و گلو ظاهر می شوند را می توان با دال عدس درمان کرد. برای اینکار کافیست مقداری از دال عدس پخته شده را چند مرتبه در طی روز تا بهبودی کامل قرقره کنید.

 

دال عدس سرشار از ویتامین های گروه B است. همچنین حاوی اسید آمینه های مختلف, آهن, کلسیم, فسفر, پروتئین و مقدار کمی چربی است. چربی موجود در حبوبات از نوع غیر اشباع است که ضرری برای سلامتی نداشته و از طرفی خوردن آن نیز برای افراد با اضافه وزن بالا مشکلی ایجاد نمی کند. پروتیئن موجود در دال عدس نیز با پروتئین گوشت برابری می کند. به طور مثال در 20 گرم دال عدس پروتئین بیشتری نسبت به 20 گرم گوشت گاو وجود دارد. آهن موجود در دال عدس در رفع کم خونی موثر بوده و باعث افزایش شیر در مادران شیرده می شود.

خواص دال عدس همانند خواص عدس و خواص ماش موجب تقویت قدرت بینایی و افزایش نور چشم می شود. برای جلوگیری از تنبلی چشم و یا سایر ناراحتی های چشمی می توان از دال عدس استفاده کرد. کاروتن موجود در دال عدس از بهترین تقویت کننده های چشم است.

فیبر و منیزیم موجود در دال عدس در حفظ سلامتی قلب و  پیشگیری از ناراحتی های قلبی موثر است. به بیماران قلبی توصیه می شود که در هفته دو مرتبه دال عدس میل کنند.

 

کاهش قند خون از مهمترین خواص دال عدس است. خوردن روزانه 60 گرم دال عدس به تنظیم قند خون کمک می کند. همچنین در افرادی که عدس یا دال عدس مصرف می کنند میزان مصرف انسولین کمتر است. فیبر موجود در دال عدس از بالا رفتن قند خون بعد از خوردن غذا جلوگیری می کند.

فیبر تاثیر بسیار خوبی بر سیستم گوارشی می گذارد. فیبر موجود در دال عدس باعث کاهش کلسترول بد خون می شود و از یبوست نیز جلوگیری می کند. همچنین بیماری های گوارشی نظیر التهاب و سندرم روده نیز با کمک دال عدس درمان می شود. از دیگر خواص دال عدس برای دستگاه گوراش می توان به مسهل بودن آن اشاره کرد.

 

جالب است بدانید دال عدس را می توان یک غذای کامل دانست زیرا انرژی زیادی دارد. دو فنجان دال عدس 70 کیلوکالری انرژی دارد. بنابراین می توان از آن به عنوان صبحانه مفید برای تامین انرژی کافی فعالیت های روزانه استفاده کرد. همچنین قبل از فعالیت های ورزشی, کار و یا کوه نوردی می توانید دال عدس میل کنید تا انرژی زیادی را در بدنتان ذخیره شود.

یکی از مقوی ترین خوراکی های توصیه شده برای زنان باردار دال عدس است. در دوران بارداری به دلیل کمبود آهن ممکن است زنان دچار کم خونی حاد و عوارض ناشی از آن شوند و سلامت جنین به خطر بیفتد.  بنابراین توصیه می شود که دال عدس را در برنامه های غذایی زنان باردار گنجانده شود. علاوه بر دوران بارداری, توصیه می شود که در دوران شیر دهی نیز از دال عدس استفاده شود تا زیرا خواص دال عدس باعث افزایش شیر شده و تغذیه نوزاد تامین می گردد.

لازم به ذکر است که در پایان گفته شود استفاده افراطی از حبوبات باعث نفخ می گردد. لذا افرادی که نفخ و یا ناراحتی های گوارشی دارند در مصرف دال عدس جانب احتیاط را رعایت کنند.

 

برای رهایی از اضطراب و استرس و رسیدن به آرامش دمنوش به لیمو را امتحان کنید!

کوکا : عدس (به انگلیسی lentils)به رنگ های عدس سیاه، سبز و نارنجی یا دال عدس یافت می شود و یکی از مواد غذایی خوشمزه و کم کالری می باشد.

عدس سیاه : عدس سیاه (به انگلیسی Black lentil)یکی از انواع عدس است که ریز بوده و مقادیر بالایی آنتی اکسیدان آنتوسیانین دارد.

عدس سبز : عدس سبز (به انگلیسی Green lentil)دارای مقادیر بالای آنتی اکسیدان و مواد معدنی به خصوص آهن و منیزیم می باشد.

عدس نارنجی یا دال عدس : عدس نارنجی یا ق (به انگلیسی Red lentil)که در ایران دال عدس نامیده می شود یکی از انواع عدس بوده که پروتئین زیادی دارد و شامل اسید آمینه هاس ایزولوسین و لیزین، همچنین فولات، ویتامین B1، مواد معدنی و فیبر رژیمی می باشد.

مقاله مرتبط : طرز تهیه سوپ دال عدس

طبع عدس سرد و خشک است. عدس از خانواده ی حبوبات بوده و یک منبع غنی از فیبر، ویتامین B و پروتئین است و به کاهش کلسترول خون کمک می کند.

عدس یکی از اجزای اصلی رژیم غذایی مردم در هند، سریلانکا، پاکستان، بنگلادش و نپال می باشد، بیشتر عدس های دنیا در کانادا، هند و استرالیا تولید می شوند.

انواع عدس سرشار از پروتئین می باشند بنابراین می توان گفت عدس جایگزین گوشت برای افراد گیاهخوار محسوب می شود.

عدس برای شادابی و رفع خستگی پوست صورت مفید می باشد.

2 قاشق عدس خیس خورده را له کنید و با عسل و آب لیموترش تازه ترکیب کنید، بر روی پوست صورت بمالید و بگذارید تا خشک شود سپس بشویید.

عدس می تواند به درمان آکنه و جوش صورت و همچنین جای جوش کمک کند.

عدس را پودر کرده و با آب ترکیب کنید تا خمیری ایجاد شود، همیر را بر روی صورت خود بمالید و بگذارید 20 دقیقه بماند سپس با آب بشویید.

مقاله مرتبط : خواص روغن جوجوبا برای پوست و مو

عدس موهای نازک را ضخیم تر و درخشان تر می کند، مقدار بالای آهن موجود در عدس اکسیژن را به فولیکول های مو انتقال داده و باعث افزایش رشد مو می شود.

عدس می تواند برای داشتن ناخن های سالم و قوی مفید باشد.

دو روش مختلف استفاده از عدس برای ناخن؛ عدس را طبخ کرده و مصرف کنید و یا عدس خیس شده را له کرده و بر روی ناخن بمالید، اجازه بدهید خشک شود و سپس آن را بشویید.

عدس شامل تمام مواد مغذی مفید مانند فیبر، پروتئین، مواد معدنی و ویتامین ها می باشد، کالری کمی دارد و تقریبا چربی ندارد و یک فنجان عدس پخته به خوبی شما را سیر نگه می دارد.

عدی به تنظیم سطح قند خون افراد دیابتی کمک می کند، این می تواند به ویژه برای کسانی که مبتلا به دیابت، مقاومت به انسولین یا هیپوگلیسمی هستند مفید باشد.

زنان باردار برای تامین پروتئین مورد نیازشان می توانند عدس استفاده کنند، عدس دارای فیبر بالا بوده که از یبوست پیشگیری می کند و علاوه بر این عدس نیاز روزانه فولات زن باردار و جنین در دوران بارداری را تامین می کند.

مقاله مرتبط : خواص انجیر در دوران بارداری

عدس یکی از منابع غنی پروتئین و فیبر می باشد که برای کودکان و نوزادان در حال رشد بسیار مفید است. عدس یک غذای کم چرب بوده و دارای مواد معدنی مانند آهن، فسفر، فولات و پتاسیم است.

عدس به پیشگیری از یبوست در کودکان و نوزادان کمک می کند، عدس یک منبع عالی از ویتامین B و غنی از آهن است و سوخت و ساز و انرژی بدن کودک و نوزاد را بهبود می بخشد.

فیبر موجود در عدس به جلوگیری از یبوست و سایر اختلالات گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر و دیورتیکولوز کمک می کند.

همچنین عدس برای درمان اسهال مفید می باشد.

مطالعات متعدد نشان داده که خوردن عدس باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی می شود. عدس ها منبع عالی از فولات و منیزیم هستند، منیزیم جریان خون اکسیژن و مواد مغذی را در سراسر بدن بهبود می بخشد و به سلامت قلب کمک می کند.

عدس غنی از فیبر است که به فرایند پاکسازی و سم زدایی کبد کمک می کند، عدس می تواند برای درمان کبد چرب مفید باشد.

عدس دارای مقادیر بالای آهن بوده که می تواند به درمان کم خونی و آنمی کمک کند.

عدس ها حاوی فیبر، پروتئین بالا و کربوهیدرات کم هستند و به عنوان یک وعده غذایی پر انرژی برای بدنسازان و ورزشکاران محسوب می شوند.

انواع عدس سیاه، سبر و نارنجی برای عضله سازی سریع و آسان در بدنسازی مفید هستند. همچنین عدس به دلیل وجود فیبر و کربوهیدرات های پیچیده به عنوان یک منبع انرژی عالی در بدنسازی محسوب می شوند. عدس همچنین منبع خوبی از آهن است که اکسیژن را در تمام بدن حمل کرده و برای تولید انرژی و سوخت و ساز بدن مهم است.

مقاله مرتبط : خواص کره بادام زمینی در بدنسازی

عدس برای درمان خارش و سوزش چشم مفید می باشد.

عدس به کاهش کلسترول و چربی خون کمک می کند، زیرا حاوی مقادیر بالای فیبر محلول می باشد. کاهش میزان کلسترول خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی را کاهش می دهد.

خوردن عدس باعث فکر و خیال، افسردگی و وسواس فکری می شود، پس زیاده روی در مصرف عدس برای افسردگی مضر می باشد.

مصرف زیاد عدس در طب سنتی موجب افزایش سودا در بدن و در نتیجه غلظت خون می شود.

مصرف زیاد عدس باعث ایجاد نفخ شده و برای زخم معده مضر می باشد.

عدس پتاسیم زیادی دارد و تحقیقات نشان داده که مصرف آن به کاهش فشار خون بالا کمک می کند.

مقدار کم عدس در دوران قاعدگی برای درمان اختلالات قاعدگی و درد پریود مفید می باشد.

جوانه حبوبات از جمله جوانه عدس حاوی مواد معدنی و ویتامین C و ویتامین های B، تیامین، نیاسین و ریبوفلاوین فراوان می باشد. ویتامین C موجود در جوانه عدس به کاهش علائم پیری و پیشگیری از سرطان های خاص کمک می کند و همچنین برای نگهداری از دندان ها و استخوان ها لازم است.

جوانه ها سریع تر هضم می شوند، بدن را قلیایی می کنند و غنی از پروتئین هستند.

– مصرف زیاد عدس می تواند باعث گرفتگی شکم و اسهال شود.

عدس برای کلیه ضرر دارد؟

– مصرف بیش از حد عدس ممکن است خطر ابتلا به بیماری کلیوی را افزایش دهد.

عدس تلخ نوعی گیاه دارویی است که با نام عدس الملک شناخته می شود و برای درمان دیابت و کاهش کلسترول خون مفید می باشد.

کالری : 116

فیبر : 8 گرم

چربی : 0.4 گرم

کربوهیدرات : 20 گرم

پروتئین : گرم

 

برای درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید


به گفته کارشناسان تغذیه، عدس یکی از بهترین راه های تامین پروتئین کم چربی برای بدن ماست که سرشار از مواد معدنی، ویتامین ها، آنتی اکسیدان و فیبر است و خوردن روزانه آن می تواند به تقویت و بهبود قوای جسمانی ما منجر شود.

خواص درمانی انواع عدس:

– عدس از نظر طب قدیم ایران معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر می باشد. یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است. بعبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال می باشد.


– عدس یک غذای کامل است و انرژی لازم را برای کارهای بدنی برای انسان تامین می کند.


– عدس منبع غنی پروتئین گیاهی است؛ به طوری که مقدار پروتئین موجود در گرم عدس، بسیار بیشتر از گرم گوشت گاو است.


– عدس حاوی اسیدهای آمینه مختلف، ویتامین‌های گوناگون از جمله ویتامین B و مواد معدنی‌ای همچون آهن، کلسیم و فسفر است.


– عدس منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهش دهنده کلسترول‌اند که نه تنها کمک به کاهش کلسترول می‌کنند بلکه خاصیت تنظیم قندخون هم دارند زیرا فیبر بالای آنها از افزایش قندخون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری می‌کنند.


– عدسها همچنین حاوی ماده معدنی مهم، ویتامین B و همچنین پروتئین بدون، چربی می‌باشند.


ـ عدس به علت داشتن آهن، برای رفع کم‌خونی و افزایش شیر مادران شیرده مفید است.


ـ عدس، لعاب‌دار است و به همین علت مصرف آن برای ناراحتی‌های روده‌ای توصیه می‌شود.


– عدس را در کنید و روی پوست ملتهب بگذارید التهاب را برطرف می کند.


– برای درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید.


– برای تقویت معده و برطرف کردن گاز معده عدس پخته را با سرکه میل کنید.


– عدسها مثل دیگر حبوبات غنی از فیبرهای غذایی هستند چه از نوع قابل جذب و چه از نوع غیر قابل جذب. فیبرهای قابل جذب،یک ماده ژله مانندی در دستگاه گوارش ایجاد می‌کنند که سبب دفع صفرا (حاوی کلسترول ) می‌گردد و آن را به خارج از بدن می‌برد.


– فیبر غیر قابل جذب عدس نیز نه تنها کمک به افزایش مقدار مدفوع و جلوگیری از یبوست می‌کند بلکه کمک به جلوگیری از بیماری های گوارشی مانند سندرم روده‌ای تحریک پذیر و التهاب روده‌ای نیز می‌کند.


– مصرف عدس در سلامتی قلب نقش به سزایی دارد. این نقش نه تنها به دلیل فیبرهای موجود در عدس بلکه بعلت مقادیر قابل ملاحظه‌ای از فولات ( Folate) و منیزم آن است.


– عدس به شما انرژی برای سوزاندن می‌دهد در حالی که قندخون را تثبیت می‌کند. فیبر قابل جذب علاوه بر تأثیرات مفید روی سیستم گوارشی و قلب، به تنظیم مقدار قندخون نیز کمک می‌کند. اگر شما مقاومت به انسولین، کاهش قندخون یا دیابت دارید، گیاهان بُنشنی مثل عدس برای تنظیم قند خون مؤثر هستند که انرژی پایداری را باعث می‌شوند.


– آش عدس با روغن بادام برای دوران نقاهت بهترین غذاست.


– مصرف عدس مخصوصاً برای خانمهایی که در سنین باروری و دوران بارداری هستند و در معرض کمبود آهن هستند، ایده بسیار مناسبی است. فراموش نکنید که کمبود آهن باعث کم خونی می شود که برای مادر خوب نیست چون نوزاد بعد از بدنیا آمدن از شیر مادر تغذیه می کند.


– پماد در عدس با سرکه برای رفع ترک دست و پا که بعلت سرما عارض شده سودمند است.


– عدس را می توان به عنوان مسهل هم مصرف کرد چون دارای لعاب زیادی است که در درمان ناراحتی های روده نیز موثر است.


– عدس پخته را بعنوان مرهم برای زخم نیز می توان بکار برد.


– آرد عدس بوداده تشنگی را قطع می کند، معده را نیرو می بخشد صفرا را خاموش و هیجان خون را فرو می نشاند و حرارت را خاموش می کند.



عدس پخته را بعنوان مرهم برای زخم نیز می توان بکار برد

خواص تغذیه ای و درمانی عدس

* عدس بهترین منبع پروتئین است که کلسترول مضر مانند گوشت ق ندارد، و به همین دلیل باعث مرگ ناشی از سرطان و بیماری قلبی نمی‌شود. * فیبر موجود در عدس هضم غذا را آسان می کند، و جلوی یبوست را می گیرد و خطر سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد. * عدس بخاطر مقادیر زیاد فولیک اسید و منیزیوم قلب را تقویت می کند، کار رگها را آسان کرده و جلوی بیماریهای قلبی را می گیرد و جریان خون را بهبود می بخشد.* خوردن روزانه یک فنجان عدس آهن بدن را تامین می کند، خطر کم خونی را کاهش می دهد، و باعث تقویت تمرکز می‌شود.

عدس یکی از حبوباتی است که طبیعت آن معتدل ولی خشک است و پوست آن گرم و مغزش سرد می باشد. عدس دارای مواد مغذی، الیاف گیاهی، کربوهیدرات پیچیده و اسیدفولیک است. همچنین سرشار از مواد غذایی مفید به ویژه پروتئین و اسیدآمینه های مختلف و غنی می باشد. کم کالری و کم چربی بوده و کلسترول ندارد و در کنار این موارد لازم است متذکر شویم که عدس بسیار ارزان است (البته در مقایسه با مواد مغذی دیگر).همان گونه که یادآور شدیم دارای مقدار زیادی اسیدفولیک است. مطابق توصیه های انجمن سلامتی ایالات متحده، مصرف 400 میکروگرم اسیدفولیک برای خانم هایی که باردار هستند ضروری است و اکثر بانوان این مقدار را مصرف نمی کنند.یک دوم لیوان عدس پخته، 0 درصد از مقدار توصیه شده را تأمین می کند. در ضمن عدس منبع خوبی از آهن و برای خانم هایی که کم خونی ناشی از فقر آهن دارند مناسب می باشد.مصرف عدس همراه با غذاهای غنی از ویتامین «ث» مانند گوجه فرنگی، فلفل سبز، کلم بروکلی، مرکبات و عصاره آنها موجب افزایش جذب آهن موجود در عدس می شود. عدس از لحاظ پروتئین غنی است و فقط یک اسیدآمینه کم دارد و نام آن «میتونین» است. اضافه کردن مقداری جو یا تخم مرغ، آجیل، دانه ها، گوشت و یا پنیر سبب کامل شدن پروتئین عدس می شود و می توان گفت کیفیت پروتئین غذایی را بالا می برد.همچنین عدس دارای الیاف گیاهی محلول است که همانند یک برس برای دستگاه گوارش عمل می کند و باعث تمیز شدن دستگاه گوارش می شود. این نوع الیاف گیاهی موجب کاهش قند و کلسترول خون شده و به کاهش انسولین مصرفی در بیماران مبتلا به مرض قند می انجامد.آبی را که عدس در آن پخته می شود اگر تناول کنید، لینت مزاج می دهد.


مضرات عدس:

عدس نفاخ، دیرهضم و کاهش دهنده میل جنسی است.


زیاده روی در مصرفش، غلیظ کننده خون است و جریان خون را در رگ های باریک کُند می کند و ممکن است موجب کم شدن قوه بینایی، سوزش ادرار، قولنج، ناراحتی های عصبی، بند آمدن قاعدگی و درد و شدت بواسیر شود. به همین جهت معمولاً عدس را با روغن کنجد یا روغن بادام و سرکه و سایر مخلفات دیگر طبخ کرده و می خورند.


هشدار:زیاده روی در خوردن عدس، قدرت دید چشم را کم کرده و باعث خواب های آشفته می شود.

نقل شده پیغمبر اکرم (ص) فرمود: «عدس بخورید زیرا عدس، دانه مبارک و مقدسی است که رقّت قلب می آورد و اشک را زیاد می کند و هفتاد پیامبر که آخرین شان عیسی بن مریم است، آن را مبارک دانسته اند.»و نیز نقل شد امیرالمؤمنین علی (ع) فرمود: «خوردن عدس، دل را نازک می کند و اشک را جاری می سازد.»یکی از بنی اسرائیل از سنگدلی و کمی اشک خود به خداوند متعال شکایت کرد. خداوند به وسیله پیغمبری برای او وحی فرستاد که عدس بخور. او نیز چنین کرد. دلش نازک شد و اشکش جاری گردید.دانه عدس دارای ویتامین های «آ»، «ب»، «ث»، «پ پ»، «6B» ،«2B» ،«1B» و فلزاتی چون آهن و کلسیم و از همه بیشتر فسفر می باشد و از آلبومین، هیدرات دوکربن، چربی، آب، سلولز، پتاسیم، منیزیم، ترکیب پروتئین، تریپتونان، ترهئونین، ایزولوسین، لوسین، لیزین، میتونین، سیستین، فنیل آلانین، نیروزین و والین برخوردار است.عدس از آن دسته دانه های خوراکی و مغذی است که خیلی زود می پزد. لعابدار است و در موارد ناراحتی های روده مفید می باشد. عدس پخته را در هر مرهمی برای پاک کردن زخم های بدن به کار می برند. مسواک زدن با سوخته گرد عدس برای سفید کردن دندان مفید است.بهترین طریقه خوردن عدس، جوانه آن است که ضمن اینکه معایب فوق را ندارد، محسّنات خوب آن را به مقدار فوق العاده بیشتری نیز به همراه دارد.مصرف عدس موجب فعالیت کلیه، تقویت عضله قلب، تقویت خون، عضلات و رشد و نمو کودکان و فعالیت یاخته ها (سلول ها)ی مغز و هوش و حافظه را افزایش می دهد. علاوه بر این، سوخت و ساز بدن را تنظیم و از کمی خون جلوگیری می کند. درمان کننده تکرر ادرار و خونریزی قاعدگی است. آب عدس پخته مسکن سرفه، درد سینه و ملین است.


ضماد عدس پخته با سرکه، ورم و آب را درمان می کند. گرد سوخته عدس سفیدکننده دندان ها و درمان بخش زگیل است. ضماد پخته آن با برگ کلم جهت ورم پستان که بر اثر انعقاد شیر به هم رسیده باشد، مفید است. خون و ترشحات داخلی را ترش می کند. مادرانی که آرزوی داشتن دختر دارند، از این خاصیت عدس می توانند استفاده نمایند.


گردآوری : بخش آشپزی بیتوته


منابع : 7ganj.ir

nargil.ir

 

دال عدسمصرف عدس موجب فعالیت کلیه، تقویت عضله قلب، تقویت خون، عضلات و رشد و نمو کودکان و فعالیت یاخته ها (سلول ها)ى مغز و هوش و حافظه را افزایش مى دهد. علاوه بر این، سوخت و ساز بدن را تنظیم و از کمى خون جلوگیرى مى کند.دال عدسدرمان کننده تکرر ادرار و خونریزى قاعدگى است.دال عدس آب عدس پخته مسکّن سرفه، درد سینه و ملین است. ضماد عدس پخته با سرکه، ورم و آب را درمان مى کند.



دال عدس گرد سوخته عدس سفیدکننده دندان ها و درمان بخش زگیل است.دال عدس ضماد پخته آن با برگ کلم جهت ورم پستان که بر اثر انعقاد شیر به هم رسیده باشد، مفید است. خون و ترشحات داخلى را ترش مى کند. مادرانى که آرزوى داشتن دختر دارند،دال عدس از این خاصیت عدس مى توانند استفاده نمایند.


 

دال عدس جزو حبوبات بوده و مشابه عدس است با این تفاوت که رنگ دال عدس ق بوده و طعم آن نیز مانند طعم گوجه فرنگی است. همچنین از دیگر تفاوت های دال عدس و عدس معمولی می توان به اندازه آنها اشاره کرد. عدس دانه های بزرگتری نسبت به دال عدس دارد. در این مطلب به خواص دال عدس برای سلامتی بدن می پردازیم.

خواص دال عدس برای بدن بسیار زیاد است. یکی از فواید توصیه شده آن کمک به سلامت سیستم گوارشی بدن است. دال عدس به عنوان اشتها آور عمل کرده و مصرف آن در افرادی که قصد اضافه وزن دارند توصیه می شود. اگر از دال عدس قبل از غذا استفاده شود روی میزان اشتها تاثیر گذاشته و باعث افزایش حجم غذای مصرفی و در نتیجه افزایش وزن می شود. با اینحال افراط در مصرف آن ممکن است سبب نفخ شود. به همین دلیل افرادی که دچار نفخ می شوند نباید از دال عدس استفاده کنند.

 

در مقالات گذشته با خواص حبوبات مخنلف از جمله خواص عدس و خواص لوبیا چیتی آشنا شدیم در این مطلب به بررسی خواص دارویی و درمانی دال عدس می پردازیم. بخش زیادی از خواص دال عدس به دلیل وجود ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آن است. دال عدس دارای میزان زیادی پروتئین، کلسیم، اسید آمینه، فسفر و آهن می باشد. از ویتامین های موجود در آن می توان به ویتامین های گروه A و B اشاره کرد. همچنین دال عدس دارای مقدار کمی چربی غیر اشباع است. چربی های غیر اشباع برای سلامتی مضر محسوب نمی شوند و چاق کننده نیستند.

همانطور که گفته شد دال عدس دارای آهن فراوان است. آهن از کم خونی و سایر بیماری های جلوگیری کرده و همچنین از لخته شدن خون پیشگیری می کند. مصرف دال عدس به زنان شیر ده توصیه می شود زیرا باعث بالا رفتن حجم شیر آنها می شود.

 

دال عدس دارای مقدار زیادی فیبر است. فیبر در تقویت دستگاه گوارش بسیار موثر عمل کرده و از بروز بیماری های گوارشی جلوگیری می کند. دال عدس در درمان یبوست و التهابات روده موثر است. یبوست با دفع سخت مدفوع همراه است که مصرف دال عدس باعث تسهیل خروج مدفوع می شود.

دال عدس دارای مقدار زیادی ویتامین A می باشد که در تقویت قدرت بینایی موثر است. این ویتامین نقش زیادی در جلوگیری از بیماری های چشمی دارد و باعث افزایش نور چشم می شود. افرادی که مشکلات بینایی دارند می توانند از دال عدس به عنوان یک خوراکی موثر استفاده کنند.

یکی از مواد معدنی موثر برای بدن که به میزان زیادی در دال عدس وجود دارد پروتئین است. پروتئین گوشت گاو و دال عدس مساوی است. به همین دلیل افرادی که گوشت مصرف نمی کنند میتوانند به عنوان جایگزین پروتئین گوشت از دال عدس استفاده کنند.

 

خواص دال عدس برای بیماران دیابتی فراوان است. مصرف روزانه آن باعث تنظیم میزان قند خون شده و در جلوگیری از بیماری دیابت نیز موثر است. دال عدس حاوی فیبر فراوان است که مصرف آن بعد از وعده هایی غذایی مانع افزایش قند خون می شود. محققان دریافتند افراد دیابتی که دال عدس استفاده می کنند به میزان کمتری انسولین نیاز دارند.

دال عدس برای درمان دردهای مفصلی کاربرد دارد. کسانی که از بیماری های آرتروز رنج می برند می توانند از این حبوبات برای درمان استفاده کنند. کلسیم موجود در آن از بروز بیماری های نرمی و پوکی استخوان جلوگیری می کند.

یکی از خواص دال عدس درمان زخم هایی است که در گلو و دهان به وجود می آیند. مصرف دال عدس طی چند روز می تواند به درمان این زخم ها کمک کند. برای درمان کافیست که دال عدس را میل کرده و یا قرقره کنید.

 

از فواید مصرف دال عدس می توان به تقویت کبد و جلوگیری از مشکلات کبدی اشاره کرد. این خوراکی همچنین در جلوگیری از بیماری های صفراوی نیز موثر است. دال عدس به پاکسازی کبد کمک کرده و داروی خوراکی موثر به شمار می رود.

از دیگر خواص دال عدس می توان به انرژی زایی آن توجه کرد. مصرف دال عدس به عنوان صبحانه می تواند باعث افزایش بازدهی فرد در طی روز شود زیرا انرژی زیادی به بدن وارد می شود. به ورزشکاران توصیه می شود که از دال عدس برای تجدید قوا بین تمرینات یا بعد از انجام فعالیت های ورزشی سنگین استفاده کنند.

 

مصرف دال عدس به زنان باردار توصیه می شود زیرا سبب افزایش تقویت بدن می شود. مواد معدنی موجود در دال عدس در حفظ سلامت جنین و مادر موثر است. فیبر موجود در دال عدس از بروز مشکلات گوارشی دوران بارداری جلوگیری می کند و آهن موجود در آن نیز در حفظ سلامت جنین و مادر موثر است.

منبع : آرگا

دوره مقدماتی php

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخت لونگان x بخوانید...