خواص دارویی و گیاهی :
نعنا که در بین گیاهان سمبل نیرو بخش جاودانی است در کنار کاکوتی، رزماری و پونه مواد تشکیل دهنده این دمنوش نشاط آور هستند. نوشیدن جوشانده نعنا از گذشته های دور در میان ایرانیان سابقه فراوان دارد و عمدتا به منظور تقویت دستگاه گوارشی و اثر بخشی بر دردهای معده و روده مصرف می شود. دمنوش چهارگیاه نعنا بسیار انرژی بخش است، به افزایش نشاط ذهن کمک کرده و خستگی را از بین می برد.
دمنوش نعنا علاوه بر خاصیت نشاط بخشی، خواص درمانی نیز دارد؛ ضد تشنج و ضد سرفه است، التهاب سینه را کم می کند، درد دندان را کاهش می دهد و داروی موثر کم خوابی و بی خوابی است. اگر موهایتان می ریزد، نوشیدن دو تا سه فنجان از این دمنوش گیاهی می تواند تاثیر گذار باشد چراکه ترکیب پونه، رزماری و کاکوتی به تسریع گردش خون کمک کرده و موجب افزایش بیشتر غذارسانی به پیاز مو می شود.
نعنا گیاهی است با طبیعت گرم و خشک، حاوی مقادیر زیاد آنتی اکسیدان و پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر، ویتامین ث و ویتامین آ. نعنا باعث کاهش علایم سرماخوردگی و گلو درد شده، به بهبود عملکرد صفرا و هضم غذا کمک می کند، درمان سریع و موثر تهوع بوده و مشکلات گوارشی را از بین می برد.
پونه از خانواده نعنا است که در فصل گرما می روید و حاوی مقادیر زیادی از ویتامین هاست. این گیاه به دلیل دارا بودن ترکیبات ضد باکتریایی در مقابله با عفونت های بدن، سرماخوردگی، آنفلوآنزا و آسم کاربرد دارد. ضد تشنج و آرام کننده اعصاب است و موجب بهبود حالت تهوع و استفراغ می شود.
مقدار 200 میلی لیتر آب جوش را بر روی تیبگ بریزید. اجازه دهید به مدت 3 تا 5 دقیقه دم بکشد. شما می توانید این چای را سرد نیز سرو نمایید.
نکته: در صورت دم کردن دمنوش در قوری مقدار 400 میلی لیتر آب جوش بر روی تیبگ بریزید و اجازه دهید به مدت 5 تا 10 دقیقه باقی بماند و سپس آن را سرو نمایید.
خواص پونه خشک خواص پونه وحشی خواص پونه در قاعدگی خواص پونه در سرماخوردگی پونه گیاهی است از خانواده نعناع و ترکیب اصلی موجود در آن، اسانس روغنی فرار یا روغن منتول ،مقداری تانن، مواد رزینی و حاوی مقدار زیادی ویتامین A و B و C و کلیسیم است. فصل گرما زمان رویش گیاه پونه است و این گیاه در خاک های مرطوب و غنی از مواد آلی مانند کود برگ به خوبی رشد می کند.این گیاه نوع دیگری به نام پونه کوهی را نیز دارد
گیاه پونه چیست؟
یکی از گیاهان دارویی با طعم فوقالعاده عالی پونه میباشد. پونه از خانواده نعناع بوده، گیاهی علفی با ساقهای راست و کوتاه به رنگ سبز تند با گلهای ریز صورتی یا آبی است که برگهایی شبیه نعنا، بیضی اما کوچکتر و نوک تیزتر دارد. ارتفاع گیاه پونه، 10 تا30 سانتیمتر و تمام اعضای هوایی آن استفاده دارویی دارد. این گیاه از زمانهای قدیم در یونان باستان برای درمان انوع بیماریها مورد استفاده قرار می گرفت و امروزه نیز از خواص ان در صنعت داروسازی، بهداشتی و ی استفاده می شود. بوی معطر پونه کاملا از نعنا قابل تشخیص بوده و طعم آن در ابتدا گرم، گس و تلخ است، اما پس از مدتی در دهان حس خنکی ایجاد میکند. از این گیاه همچنین در پخت و پز و برای طعمدار کردن نوشیدنیهای مختلف استفاده میشود. این گیاه دارویی حاوی مقادیر زیادی از ویتامین های A و C است.
پونه کوهی گیاهی است که بین تا سانتیمتر رشد میکند و برگها متقابل، از نظر اندازه متغیر و در پایین بسیار بزرگتر است. اما هرچه بهطرف رأس گیاه میرود کوچکتر شده و به شکل تخم مرغی یا بیضوی درمیآید. حاشیه برگها صاف یا کنگرهای است. گلها به طول ـ میلیمتر بهرنگ صورتی یا سرخ به شکلخوشه افشان روی شاخهها قرار دارد. زمان گل دادن بین تیر تا شهریور است. تمام قسمتهای گیاه بوی مطبوع معطری شبیه آویشن دارد. پونه کوهی از نظر طب سنتی ایران، طبیعتی گرم و خشک دارد.
خواص پونه برای قاعدگی
پونه جزء گیاهان قاعده آور در زنان بوده، این گیاه باعث منقبض شدن رحم شده و به جریان قاعدگی کمک میکند. از خواص این گیاه، حذف و خروج گاز انباشته شده در روده است و همین امر این گیاه را به دارویی عالی برای نفخ تبدیل میکند، همچنین گیاه پونه بدلیل دارا بودن خواص ضد اسپاسم برای تسکین دردهای شکمی عالی میباشد.
تحریک روده با خواص پونه
استفاده از پونه، عملکرد روده را تحریک کرده و ترشح صفرا را افزایش میدهد. این گیاه برای درمان ناراحتی معده مفید بوده، مشکلات هضم غذا مثل نفخ و اسهال را برطرف و باعث کاهش تورم دستگاه گوارش میشود. از دیگر خواص این گیاه، رفع ترشحات انباشته شده در ریه است و استفاده از آن برای درمان بیماریهای برونشیت و سرماخوردگی توصیه میشود.
درمان سرماخوردگی با خواص پونه
از گیاه پونه برای درمان سرماخوردگی، سرفه و عفونت سینه استفاده شده، به دلیل وجود منتول در آن به عنوان داروی خلط آور و احتقان آور محسوب میشود. گیاه دارویی پونه، تعریق بدن را افزایش داده و به همین دلیل برای کاهش تب بسیار مفید است.
تاثیر خواص خواص پونه برای درد
یکی از مهمترین خـواص پونـه، تاثیربی حس کنندگی اعصاب میباشد، از اینرو برای درد ماهیچه و بیماریهایی مانند رماتیسم و آرتروز بسیار مفید است. استفاده از دمنوش پونه باعث تسکین و آرامش میشود.
عملکرد خوب خواص پونه برای اوره
گیاه پونه، مقدار اسید اوریک را کاهش میدهد، بنابراین برای افراد دارای اوره بالا گزینه خوبی محسوب میشود. پونه دارای ویژگیهای ضد عفونی کننده میباشد از این رو برای عفونت رحم، ادرار و کلیه بسیار مفید است.
تمیز کردن زخم با خواص پونه
استفاده از پونه برای تمیز نمودن زخمها و رفع عفونتهای زنانه بسیار موثر است. درمان ناراحتیهای کبدی، اسهال خونی، ناراحتیهای عصبی و اختلالات گوارشی از دیگر خواص دارویی گیاه پونه است. عصاره پونه در مقابل ویروس تب خال، ویروس آنفلوآنزا، بیماری نیوکاسل و ویروسهای مختلف دیگر فعال است.
بوی بد دهان با خواص پونه
جویدن پونه، در رفع بوی بد دهان موثر است و به دلیل دارا بودن ترکیبات ضدباکتریایی، دارویی فوقالعاده برای رفع عفونتهای تناسلی، ادراری و گلودردهای چرکین بوده و مانند آنتیبیوتیک عمل میکند. برگها و گلهای پونه و همچنین ساقههای آن میتوانند جایگزین مناسبی برای بسیاری از آنتی بیوتیکها باشند.
درمان کک و مک با خواص پونه
برای از بین بردن کک مک صورت پونه تازه را در سرکه ریخته سپس صاف نموده با احتیاط به پوست بمالید. طرزتهیه: پونه تازه خرد شده گرم + سرکه گرم + روغن بادام تلخ گرم مخلوط نموده چند روز در آفتاب بگذارید، سپس صاف نموده از روغن استفاده نمایید.
درمان بی اشتهایی با خواص پونه
هر پونهای و بویژه پونۀ کوهی بیاشتهایی و ضعف معده را هم از بین میبرد و سکسکه را تسکین میدهد. پونه که زداینده و باز کننده و نرمکننده مواد صفرایی و سودایی است، خودش و آبپزش در علاج یرقان مفید است. اگر بیمار یرقانی خود را با آب پز و پونۀ کوهی شستشو دهد عرق کند و سود بیند و اگر پونه را با انجیر خورند داروی استسقا است.
خواص پونه از نظر ابو علی سینا
آبپز پونه علاج بلند نفسی ( انتصاب النفس ) است . پونه تنها و بویژه اگر با انجیر خورند سینه را از خلطهای غلیظ و لزج پاک می نماید. درمان درد دنده است و کوهی از جویباری در این باره موثر تر و غلیجن همه این کارها را میکند. سرکه را بر پونه پاشند یا پونهای که تازه در سرکه ریختهاند به بینی غشکرده نزدیک کنند تا از بوی آن به هوش آید . پونۀ شاک هم در علاج تپش قلب مفید است .
مضرات پونه
هر چند فواید درمانی و خواص پونه گسترده است اما استفاده از آن برای زنان باردار بایستی با احتیاط باشد، چراکه میتواند ماهیچههای رحم را منقبض کرده و سبب سقط جنین شود. این گیاه به تشدید سردرد کمک کرده و فشار خون و پمپاژ قلب را شدت میبخشد. همچنین استفاده بیش از حد آن موجب تشنج شده و برای معده و کلیه مضر است و باعث مسمومیت میشود.
خواص پونه در بارداری , خواص پونه برای معده
خواص پونه در بارداری , خواص پونه برای معده
خواص پونه در بارداری , خواص پونه برای معده
خواص پونه در بارداری , خواص پونه برای معده