احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان

دوره مقدماتی php
احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان
احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان

>

ورود | عضویت

لکه بینی در ماه رمضان چه حکمی دارد در ادامه احکام مربوط به حیض در ماه رمضان و حکم نماز خواندن و روزه گرفتن در حالت لکه بینی بررسی شده است و نظر چند تن از مراجع بزرگ شیعه بیان شده است

ایامی که قبل از بروز قاعدگی لک می‏بینند، استحاضه است؛ مشروط بر آن که آلودگی پیوسته نباشد.

اصولاً احتساب دوران آلوده بودن از ایام قاعدگی سه شرط دارد:احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان

دوره مقدماتی php

1- فاصله‏اش تا قاعدگی قبلی کمتر از ده روز نباشد.

2- آلودگی، ولو در داخل، پیوسته باشد.

3- آلودگی کمتر از سه روز نباشد.

بنابراین اگر یک لکه و ترشح مختصر می بینند و تمام می شود باید به وظیفه استحاضه قلیله عمل کنند یعنی خودشان را تمیز کنند و برای هر نماز طبق معمول وضو بگیرند.

دو نکته :

1- اگر آن ترشحات مستمر باشد و قطع نشود یعنی اگر مقداری پنبه داخل محل شود ولو به اندازه سر سوزنی به خون آلوده شودشروع پریود است و حیض حساب می شود هر چند خارج نشود

2- مقدار خون ملاک نیست اگر در ایام عادت خونریزی داشته و شرایط حیض را دارا باشد حتی اگر پنبه ای را داخل فضا کند و به قدر سر سوزنی آلوده باشد، آن خون حیض است وگرنه استحاضه خواهد بود.

دراین ایام شک وظیفه نماز وروز چیست ؟

تا زمانی که لکه بینی ها به مدت 3 روز متصل نباشند ( ولو در داخل ) حکم استحاضه را دارند و باید به وظایف استحاضه عمل کنند, واگر این لکه ها به مدت 3 روز ادامه پیدا کنند ( حتی اگر ابتدا خارج شود وبعد در داخل ادامه پیدا کند) لکه ها حکم حیض را دارند و این امر نشان دهنده باطل بودن عبادات در این ایام است .

در پایان نظر مراجع در پاسخ به این سوال به صورت تفصیل بیان میکنم

آیت الله خامنه ای: در فرض سؤال حیض خصوص آن خون هایی است که دارای صفات حیض می باشد البته اگر کمتر از سه روز نبوده و بیشتر از ده روز هم نباشد و آنچه صفات حیض را ندارد محکوم به استحاضه است که دستور آن در رساله توضیح المسائل حضرت امام«قدس سره» – 394 به بعد – مذکور است، مراجعه نمایید.؛ و اگر لکه های مذکور خون نباشد حکمی ندارد ولی اگر خون باشد ـ اگر چه به صورت لکه های زرد رنگ ـ در صورتی که در سه روز اول هر چند در باطن استمرار نداشته باشد حیض محسوب نمی شود و محکوم به استحاضه است.

آیت الله مکارم شیرازی: عادت و چند روز بعد از عادت خون ببیند (بطوری که در میان زنها معمول است که گاهی عادت را جلو یا عقب می اندازند) و روی هم رفته از ده روز بیشتر نشود همه حیض است و اگر ده روز بیشتر شود، فقط خونی را که در روزهای عادت دیده حیض است و قبل و بعد از آن استحاضه می باشد، همین طور اگر چند روز قبل از ایّام عادت به اضافه تمام عادت را خون ببیند، یا فقط چند روز بعد از عادت به اضافه تمام ایّام عادت را خون ببیند که اگر از ده روز تجاوز نکند، همه اش حیض است و اگر تجاوز کند فقط ایّام عادت حیض محسوب می شود.

و درایام استظهار احتیاطا عبادات را انجام دهید واز محرمات اجتناب نمائید.

آیت الله وحید خراسانی : اگر خونی ببیند و شکّ کند که خون حیض است یا استحاضه ، چنانچه شرایط حیض را داشته باشد ، باید حیض قرار دهد.

الف. اگر کمتر از سه روز خون ببیند و پاک شود ، و بعد سه روز خون در عادت یا با نشانه های حیض ببیند ، خون دوم حیض است ، و خون اوّل اگر چه در روزهای عادتش باشد حیض نیست.

ب. اگر سه روز پشت سر هم با نشانه های حیض یا در روزهای عادت خون ببیند و پاک شود ، چنانچه دوباره خونی که دارای نشانه های حیض است یا در روزهای عادت است ببیند و روزهایی که خون دیده و در وسط پاک بوده روی هم از ده روز بیشتر نشود ، روزهایی هم که در وسط پاک بوده حیض است.

ج. اگر بعضی از روزها را حیض قرار دهد و عبادت نکند و بعد بفهمد حیض نبوده است ، باید نماز و روزه ای را که در آن روزها به جا نیاورده قضا نماید ، و اگر به گمان این که حیض نیست عبادت کند و بعد بفهمد حیض بوده ، چنانچه آن روزها را روزه گرفته باشد باید قضا نماید.

د. اگر زن پیش از ده روز پاک شود و بداند که در باطن خون نیست ، باید برای عبادتهای خود غسل کند ، اگر چه گمان داشته باشد که پیش از تمام شدن ده روز دوباره خون می بیند ، ولی اگر یقین داشته باشد که پیش از تمام شدن ده روز دوباره خون می بیند ، نباید غسل کند.

آیت الله سیستانی : تا زمانی که لکه بینی ها به مدت 3 روز متصل نباشند ( ولو در داخل ) حکم استحاضه را دارند و باید به وظایف استحاضه عمل کنید, واگر این لکه ها به مدت 3 روز ادامه پیدا کنند ( حتی اگر ابتدا خارج شود وبعد در داخل ادامه پیدا کند) لکه ها حکم حیض را دارند و این امر نشان دهنده باطل بودن عبادات شماست.

آیت الله فاضل لنکرانی : حداقل حیض سه روز خون دیدن مستمر است و لکه بینی حیض نیست بلکه استحاضه قلیله است که باید نمازها را بخوانید برای هر نماز هم وضو بگیرید برای دانستن احکام استحاضه به رساله توضیح المسائل که در همین سایت موجود است مراجعه کنید.

منبع: یادداشت های یک طلبه

مصاحبه با میلاد بیک خواننده

مصاحبه با محسن اورنگ

مصاحبه با سید رضا اورنگ

مصاحبه جنجالی با رضا ایرانمنش

احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان

فروش پمپ آب و تجهیزات استخر

بهترین انتخاب تور قیمت مناسب برای نوروز 99؟

سوالات مهم مسافران از لیدوماتریپ، وبسایتی جامع برای رزرو آنلاین اقامتگاه

درمان منافذ باز پوست ، بررسی علت و پیشگیری

حضور دی کیو شاپ در جشنواره وب و موبایل سال ۹۸

دبی گرمترین و جذاب ترین شهر امارات متحده عربی

جهت مشاوره رایگان درباره تبلیغات، با ما تماس بگیرید:

۰۲۱ – ۲۳۰ ۴۴ ۳۳۳

آفتاب وبسایت مرجع فارسی زبانان سراسر دنیا، از سال ۱۳۸۰ تا کنون است

+۹۸ ۲۱ ۲۳۰ ۴۴ ۳۳۳

تلگرام آفتاب

اینستاگرام آفتاب

+۹۸ ۲۱ ۲۳۰ ۴۴ ۱۰۳

ایران، تهران، میدان نوبنیاد ، کوهستان سوم ، پلاک ۳

حیض که گاهی از آن تعبیر به عادت ماهانه یا قاعدگی می‌شود، خونی است که غالباً در هر ماه چند روزی از رحم زنان خارج می‌شود و زن را در موقع بیرون آمدن خون حیض، «حائض» می‌گویند و در شرع مقدّس اسلام احکامی دارد که در مسائل آینده خواهد آمد.

مسأله ۴۶۷. خون حیض در بیشتر اوقات غلیظ و گرم و تازه و رنگ آن سیاه یا سرخ تیره است و با فشار و کمی سوزش بیرون می‌آید، که به این موارد، «نشانه‌های حیض، یا صفات حیض» گفته می‌شود و در بعضی از موارد برای تشخیص حیض بودن خون از آن‌ها استفاده می‌شود و توضیح موارد آن در مسائل آینده ذکر می‌شود.[۱]

مسأله ۴۶۸. خونی که از زن خارج می‌شود در صورتی حیض محسوب می‌شود که دارای شرایط خون حیض باشد و اگر یکی از آن‌ها را هم نداشته‌ باشد، حیض به حساب نمی‌آید. در مسائل بعد به توضیح شرایط خون حیض پرداخته می‌شود.

مسأله ۴۶۹. خونی که دختر قبل از تمام شدن نُه سال قمری می‌بیند، حیض نیست، خواه نشانه‌های حیض را داشته باشد یا نداشته باشد.

مسأله ۴۷۰. دختری که نمی‌داند نُه سالش تمام شده یا نه، اگر خونی ببیند که دارای نشانه‌های حیض[۲]نباشد، حیض نیست و اگر نشانه‌های حیض را داشته باشد حکم به حیض بودن آن محلّ اشکال است؛ البتّه اگر اطمینان حاصل شود به اینکه حیض است، هرچند این اطمینان با استفاده از وسایل علمی جدید حاصل شود، در این صورت معمولاً اطمینان پیدا می‌شود که نُه سال او تمام شده است. احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان

مسأله ۴۷۱. خونی که زنان بعد از یائسگی می‌بینند، حیض نیست، خواه نشانه‌های حیض را داشته باشد یا نداشته باشد و سن یائسگی در زنان، شصت سال قمری است و خونی را که زنان پس از تمام شدن شصت سال قمری می‌بینند، حکم حیض را ندارد و زن در فاصله پنجاه تا شصت سالگی چه قُرَشیه[۳] باشد چه غیر قرشیه، حیض می‌بیند و زن‌هایی که قرشیه نیستند، در این فاصله در مواردی که قبل از این سن، حیض به حساب می‌آمد، باید کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کنند و احتیاط مستحب است وظایف مستحاضه را نیز انجام دهند.[۴]

مسأله ۴۷۲. زنی که شک دارد یائسه شده یا نه یعنی شصت سال قمری‌اش کامل شده یا نه، اگر خونی ببیند و نداند حیض است یا نه، باید بنا بگذارد که شصت ساله نشده و یائسه نیست.

مسأله ۴۷۳. زن حامله و زنی که بچّه شیر می‌دهد ممکن است حیض ببینند و حاملگی و شیر دادن با حیض شدن، هم‌زمان، امکان‌پذیر است و احکام زن حامله و غیر حامله فرقی ندارد، ولی زن حامله‌ای که عادت وقتیه دارد، در صورتی که بعد از گذشتن بیست روز از اوّل عادتش، خونی ببیند که صفات حیض را دارد لازم است بنابر احتیاط واجب، کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر مستحاضه واجب است را هم انجام دهد.

مسأله ۴۷۴. خونی که از رحم نیست مثل خون بکارت و زخم داخل مجرا، حکم حیض را ندارد. همچنین زنانی که رحم خود را برداشته‌اند و رحم ندارند، خونی که می‌بینند، حیض نیست.

مسأله ۴۷۵. خونی که در رحم مانده و هنوز مقداری از آن هم – هرچند کم – بیرون نیامده، حکم حیض را ندارد.

مسأله ۴۷۶. در شروع دوران حیض، لازم است خون بیرون بیاید – هرچند کم باشد – و فرق ندارد که خون از مجرای طبیعی‌اش به خودی خود یا به وسیله پنبه و غیر آن بیرون آمده باشد و اگر خون اصلاً بیرون نیامده و فقط در فضای فرج ریخته، حکم حیض بر آن جاری نمی‌شود ولی پس از خارج شدن اولیه خون، در ادامه حیض، خارج شدن خون به بیرون مجرا شرط نیست و لازم نیست در تمام سه روز خون بیرون بیاید، بلکه اگر در باطن فرج، خون باشد کافی است و بودن خون در رحم، کافی نیست و منظور از بودن خون در باطن فرج، آن است که اگر پنبه بگذارد و کمی صبر کند و بیرون آورد خونی شود هرچند به مقدار بسیار کم باشد و چنانچه در بین سه روز مختصری پاک شود – طوری که در بین همه یا برخی از زنان معمول است – باز هم حیض می‌باشد.

مسأله ۴۷۷.  اگر مدّت خون حیض مختصری هم از سه روز کمتر باشد حیض نیست هرچند نشانه‌های حیض را داشته باشد. بنابراین هرگاه پس از شروع به خونریزی با استفاده از قرص و آمپول و مانند آن از ادامه آن جلوگیری کند و خون در کمتر از سه روز قطع شود، حکم حیض را ندارد.

مسأله ۴۷۸. اگر زن از اذان صبح روز اوّل تا غروب آفتاب روز سوم، پشت سر هم خون ببیند، سه روز خون دیدن که کمتری مقدار حیض می‌باشد محقّق شده و لازم نیست شب اوّل و شب چهارم را هم خون ببیند ولی باید در شب دوم و سوم خون قطع نشود و اگر علاوه بر آن، در شب اول هم خون دیده – هرچند آن را حیض قرار می‌دهد – ولی آن را در محاسبه سه روز حیض در نظر نمی‌گیرد. بنابراین ابتدای محاسبه، اذان صبح روز اول است.

 امّا زنی که پس از اذان صبح روز اول خون می‌بیند لازم است سه شبانه روز معادل هفتاد و دو ساعت، خون مشاهده نماید و نقص و کمی روز اول را از روز چهارم تکمیل کند مثلاً اگر خون از اذان ظهر روز اوّل شروع شود برای آنکه بتوان آن را حیض قرار داد لازم است تا اذان ظهر روز چهارم ادامه پیدا کند و قطع نشود.

مسأله ۴۷۹. اگر کمتر از سه روز خونی ببیند و پاک شود و بعد، خونی ببیند که حداقل سه روز باشد[۵] و پاک شود، خون دوم حیض است به شرط آنکه ده روز از زمان حیض سابقش گذشته باشد و خون اوّل – هرچند در روزهای عادتش باشد – حیض نیست.

مسأله ۴۸۰. خونی که مدت آن از ده روز می‌گذرد نمی‌توان همه آن را حیض قرار داد.

مسأله ۴۸۱. روش محاسبه ده روز حیض که بیشترین مقدار حیض است هم مشابه سه روز است؛ بنابر این، ابتدای محاسبه، اذان صبح روز اول است و زنی که از اذان صبح روز اول یا قبل از آن، در شب اول خونریزی‌اش آغاز شده، غروب آفتاب روز دهم، ده روز حیضش به پایان می‌رسد و زنی که پس از اذان صبح روز اول خون می‌بیند، در صورتی که ده شبانه روز معادل دویست و چهل ساعت خون ببیند، ده روزش به پایان می‌رسد و نقص و کمی روز اول در محاسبه از روز یازدهم تکمیل می‌شود و جبران آن از شب یازدهم کافی نیست.

مسأله ۴۸۲. اگر سه روز اول، خون دیدن، پشت سر هم نباشد؛ مثلاً دو روز خون ببیند و یک روز پاک شود و دوباره یک روز خون ببیند، حیض نیست هرچند صفات و نشانه‌های حیض را داشته باشد.

مسأله ۴۸۳. شرط پی در پی بودن مربوط به سه روز اول است و نسبت به روزهای بعد (چهارم تا دهم) چنین شرطی نیست. بنابراین اگر مثلاً سه روز پشت سر هم خون ببیند و روز چهارم و پنجم پاک شود و دوباره روز ششم و هفتم خون ببیند، روزهایی که خون دیده حکم حیض دارد و حکم پاکی بین در مسأله بعد ذکر می‌شود.

مسأله ۴۸۴. اگر سه روز پشت سر هم خون ببیند و پاک شود، چنانچه دوباره خون ببیند و روزهایی که خون دیده و روزهایی که در وسط پاک بوده روی هم از ده روز بیشتر نشود، همه روزهایی که خون دیده حیض است ولی احتیاط لازم آن است که در روزهایی که در وسط پاک بوده – که آن را پاکی بین دو خون می‌نامند – کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام دهد یعنی احتیاطاً غسل حیض کرده و عبادات خود را به جا آورد و آنچه بر حائض حرام است – مثل مسّ خطّ قرآن و توقّف در مسجد – را ترک کند.

مسأله ۴۸۵. استمرار داشتن خون در سه روز اول و آلوده بودن مجرا به خون به این معنا است که هر گاه پنبه بگذارد و کمی صبر کند و بیرون آورد، خونی شود هرچند به مقدار بسیار کم باشد و چنانچه در بین سه روز، مختصری پاک شود – طوری که در بین همه یا بعضی از زنان معمول است – باز هم حیض محسوب می‌شود. بنابراین خونی که در سه روز اول استمرار ندارد و مدّتی که بین زنان معمول نیست، قطع شده و سپس ادامه پیدا می‌کند، حیض نیست.

مسأله ۴۸۶.  بین دو حیض همواره حداقل ده روز فاصله است که این مقدار حدّاقلّ پاکی بین دو حیض می‌باشد. بنابراین خونی که قبل از گذشت ده روز از حیض اول در فاصله زمانی حدّاقل پاکی دیده می‌شود، حیض نیست مثلاً زنی که ده روز خون ببیند و شش روز پاک شود و دوباره چهار روز خون ببیند، نمی‌تواند خون دوم را حیض قرار دهد هرچند نشانه‌های حیض را داشته باشد.

مسأله ۴۸۷. همان طور که ذکر شد، حدّ اقلّ پاکی بین دو حیض، ده روز است امّا حدّاکثری برای آن نمی‌باشد و منظور از پاکی بین دو حیض در اینجا پاکی از خون حیض است نه پاکی از هر خونی. بنابراین چه بسا ممکن است بین دو حیض ده روز خون استحاضه و مانند آن فاصله شود. همچنین آنچه ذکر شد مربوط به پاکی بین دو حیض است و امّا در پاکی بین یک حیض همانطور که در مسأله (484) ذکر شد، بنابر احتیاط واجب، باید کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را هم انجام دهد.

مسأله ۴۸۸. اگر زن خونی ببیند که از سه روز بیشتر و از ده روز کمتر باشد و نداند خونِ دمل و زخم است یا خون حیض و هر دو احتمال معقول باشد، در این صورت، حکم زن غیر حائض را دارد و باید عبادت‌های خود را انجام دهد، مگر آن که قبل از بیرون آمدنِ این خونِ مشکوک، حائض بوده، که در این صورت تا مقداری که مجموعِ خون قبلی (وقتی حائض بوده) و خون مشکوک، ممکن است شرعاً حیض باشد، (به این معنا که شرایط نه‌گانه حیض را داشته باشد) باید آن را حیض قرار دهد.

مسأله ۴۸۹. اگر خونی ببیند و شک کند که خون حیض است یا استحاضه، چنانچه شرایط حیض را داشته باشد، باید حیض قرار دهد.

مسأله ۴۹۰. اگر خونی ببیند که نداند خون حیض است یا بکارت، باید یا احتیاط کند، یعنی کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را هم انجام دهد و یا خود را بررسی کند، یعنی مقداری پنبه داخل فرج نماید و کمی صبر کند به مقداری که اطمینان کند خون در آن نفوذ کرده است سپس آن را به آرامی بیرون آورد، پس اگر فقط اطراف آن آلوده باشد خون بکارت است و اگر به همه آن رسیده، خون حیض می‌باشد.

مسأله ۴۹۱. اگر زن بداند خونی که از او خارج می‌شود خون زخم و دمل و بکارت و مانند آن نیست و مردّد بین خون استحاضه و حیض و یا نفاس باشد، چنانچه شرعاً حکم حیض و نفاس را نداشته باشد[۶]، باید به دستور استحاضه عمل کند، بلکه اگر شک داشته باشد که خون استحاضه است یا هر یک از خون‌های دیگر، چنانچه نشانه و شرایط آن خون‌ها (خون‌های دیگر) را نداشته باشد، بنابر احتیاط لازم، باید کارهای استحاضه را انجام دهد.

مسأله ۴۹۲. چند مورد بر حائض[۷]، حرام است:

اوّل:عبادت‌هایی مانند نماز که باید با وضو یا غسل یا تیمّم به جا آورده شود و چنانچه زن حائض این گونه اعمال را به قصد عملی که شرعاً نیکو و صحیح است، انجام دهد، کار حرامی انجام داده است ولی به جا آوردن عبادت‌هایی که وضو و غسل و تیمّم برای آنها لازم نیست مانند نماز میت، مانعی ندارد.

دوم:تمام چیزهایی که بر جنب حرام است و در احکام جنابت ذکر شد.

سوم:جماع کردن در فرج که هم برای مرد حرام است و هم برای زن، هرچند به مقدار ختنه‌ گاه داخل شود و منی هم بیرون نیاید، بلکه احتیاط لازم آن است که مقدار کمتر از ختنه گاه هم داخل نشود.

مسأله ۴۹۳. جماع کردن در روزهایی هم که حیض زن قطعی نیست ولی شرعاً باید برای خود حیض قرار دهد، حرام است، پس زنی که بیشتر از ده روز خون می‌بیند و باید به توضیحی که بعداً ذکر می‌شود روزهای عادت خویشان خود را حیض قرار دهد، شوهرش نمی‌تواند در آن روزها با او نزدیکی نماید.

مسأله ۴۹۴. اگر مرد با زن خود در حال حیض نزدیکى کند، گناهکار است و لازم است استغفار کند؛ ولی پرداخت کفّاره واجب نیست هرچند احتیاط مستحب می‌باشد، به این ترتیب که اگر تعداد روزهای حیض زن به سه قسمت تقسیم شود، کفّاره آن در قسمت اوّل حیض، یک مثقال طلای سکّه‌دار و در وسط آن، نصف مثقال و در آخر آن، یک چهارم مثقال طلای سکّه دار است و مثقال شرعی (18) نخود است. مثلاً زنی که شش روز خون حیض می‌بیند، اگر شوهرش در شب یا روز اوّل و دوم با او جماع کند، هیجده نخود طلا و در شب و یا روز سوم و چهارم، نُه نخود طلا و در شب یا روز پنجم و ششم، چهار نخود و نیم طلا به عنوان کفّاره بدهد و کفّاره بر زن نیست.

مسأله ۴۹۵. اگر مرد در حال جماع بفهمد زن حائض شده باید فوراً از او جدا شود و اگر جدا نشود گناهکار است و احتیاط مستحب است کفّاره بدهد.

مسأله ۴۹۶. غیر از نزدیکی کردن با زن حائض، سایر بهره‌های جنسی مانند بوسیدن و ملاعبه نمودن مانعی ندارد، هرچند چنین کارهایی از ناف تا زانوی زن از زیر پوشش و لباس مکروه است.

مسأله ۴۹۷. بعد از آن که زن از خون حیض پاک شد – هرچند غسل نکرده باشد – شوهرش می‌تواند با او جماع کند ولی احتیاط لازم آن است که جماع پس از شستن فرج باشد هرچند جماع قبل از غسل مکروه می‌باشد و احتیاط مستحب آن است که قبل از غسل خصوصاً در جایی که شدّت میل به جماع نباشد، از جماع خودداری نماید و امّا کارهای دیگری که در هنگام حیض به دلیل طهارت نداشتن (وضو، غسل، تیمّم، هرکدام وظیفه‌اش ‌باشد) بر زن حرام است – مانند مسّ خطّ قرآن – تا غسل نکند، برای زن حلال نمی‌شود و کارهایی که در هنگام حیض حرام است، امّا معلوم نیست (ثابت نشده) که حرام بودن آن‌ها بر حائض به دلیل طهارت نداشتن زن در ایام حیض باشد – مثل توقف در مسجد – بنابر احتیاط واجب نباید قبل از غسل انجام شود.

مسأله ۴۹۸. نمازهایی که زن در حال حیض نخوانده قضا ندارد – حتّی نماز آیات و نمازی که به نذر شرعی در وقت معیّن واجب شده باشد – ولی روزه‌های ماه رمضان را که در حال حیض نگرفته، باید قضا نماید و همچنین بنابر احتیاط لازم، روزه‌هایی را که به نذر در وقت معیّن واجب شده و در حال حیض نگرفته، باید قضا نماید.

مسأله ۴۹۹. همان طور که نماز و روزه – چه واجب و چه مستحب – از زن حائض صحیح نیست، اعتکاف و طواف حتّی بنابر احتیاط واجب طواف مستحبّی هم از او صحیح نمی‌باشد.

مسأله ۵۰۰.  اگر زن در بین نماز، حائض شود – حتّی بنابر احتیاط واجب اگر حیض بعد از سجده آخر و قبل از آخرین حرف سلامی که با آن نماز تمام می‌شود باشد – نمازش باطل است.

مسأله ۵۰۱. اگر زن در بین نماز شک کند که حائض شده یا نه، نمازش صحیح است و به شکش اعتناء نمی‌کند ولی اگر بعد از نماز بفهمد که در بین نماز حائض شده، نمازی که خوانده، باطل است و حکم آن مانند وقتی است که در بین نماز بفهمد حائض شده است. احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان

مسأله ۵۰۲. بعد از آن که زن از خون حیض پاک شد، واجب است برای نماز و امور دیگری که باید با وضو یا غسل یا تیمّم به جا آورده شود، غسل کند و کیفیت آن مثل غسل جنابت است و کسی که غسل حیض بجا آورده تا وقتی مبطل وضو انجام نداده، لازم نیست برای کارهایی که باید با وضو باشد، وضو بگیرد، هرچند احتیاط مستحب است که قبل از غسل یا بعد از آن وضو هم بگیرد و بهتر آن است که قبل از غسل، وضو بگیرد.

مسأله ۵۰۳. اگر آب برای وضو و غسل، کافی نباشد و به اندازه‌ای باشد که بتواند غسل کند، باید غسل کند و بهتر آن است که بدل از وضو، تیمّم نماید و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازه غسل نباشد، بهتر آن است که وضو بگیرد و باید بدل از غسل، تیمّم نماید و اگر برای هیچ یک از آن‌ها، آب ندارد باید بدل از غسل، تیمّم کند و بهتر آن است که بدل از وضو نیز تیمّم نماید.

مسأله ۵۰۴. طلاق دادن زن در حال حیض با توضیحی که در احکام طلاق ذکر می‌شود باطل است و اگر زن در پاکی بین دو خون که معنای آن در مسأله (484) ذکر شد، طلاق داده شود، صحیح بودن این طلاق محلّ اشکال است، بنابر این لازم است احتیاط شود به این شیوه که صیغه طلاق دوباره اجراء شود؛ امّا بعد از آن که زن از خون حیض کلّاً پاک شد، هر‌چند غسل نکرده باشد، طلاق او صحیح است و در خواندن عقد ازدواج – چه دائم و چه موقّت – پاک بودن از حیض شرط نیست.

مسأله ۵۰۵. اگر زن بگوید حائضم یا از حیض پاک شده‌ام، چنانچه مورد اتّهام نباشد، باید حرف او را قبول کرد؛ ولی اگر مورد اتّهام باشد، قبول حرف او محلّ اشکال است و لازم است در این مورد احتیاط شود.

مسأله ۵۰۶. هرگاه وقت نماز فرارسد و بداند که اگر نماز را تأخیر بیندازد، حائض می‌شود، باید فوراً نماز بخواند و همچنین است، بنابر احتیاط لازم، اگر احتمال دهد که چنانچه نماز را تأخیر بیندازد، حائض می‌شود.

مسأله ۵۰۷. اگر زن، در بین وقت نماز حائض شود و تا آن وقت نماز را نخوانده باشد، در صورتی لازم است آن نماز را قضا کند که از اوّل وقت به اندازه وضو گرفتن (اگر از قبل وضو نداشته) و انجام غسل (اگر وظیفه ‌اش انجام غسلی بوده) و خواندن یک نماز که در آن تنها به انجام واجبات اکتفاء شود، فرصت داشته و آن را نخوانده تاحائض شده است، هرچند بنابر احتیاط واجب فرصت برای انجام مقدمات دیگر نماز مانند فراهم کردن لباس پاک و غیر غصبی و تعیین جهت قبله، نبوده باشد.

وهمین طور بنابر احتیاط واجب اگر وقت به اندازه غسل یا وضو (اگر وظیفه‌اش غسل یا وضو یا بوده) نداشته، امّا می‌توانسته یک نماز با تیمّم قبل از حائض شدن بخواند ولی آن را نخوانده باشد، باید آن نماز را قضا نماید.

واگر به جهت دیگری – غیر از کمی وقت – تکلیف زن تیمّم بوده، مثل آن که آب برایش ضرر داشته و می‌توانسته نماز را قبل از حائض شدن، با تیمّم بخواند و نخوانده باشد، حتّی بنابر احتیاط واجب در صورتی که وقت برای انجام سایر شرایط فراهم نبوده باید قضای نماز را بخواند.

شایان ذکر است زن در تند خواندن و کند خواندن نماز یا سلامتی و مریضی و یا سفر و غیر سفر و چیزهای دیگر، باید وضعیت خود را در نظر بگیرد، مثلاً زنی که تند خواندن نماز برای او فوق العاده سخت است و زنی که می‌تواند نماز را سریع بخواند، هر کدام باید حال خودش را در نظر بگیرد.

مسأله ۵۰۸. اگر زن در آخر وقت نماز، از خون حیض پاک شود و به اندازه غسل و خواندن نماز – هرچند یک رکعت آن – وقت داشته باشد، حتّی بنابر احتیاط واجب در صورتی که وقت برای فراهم کردن سایر شرایط نماز مثل تعیین جهت قبله یا لباس پاک نداشته باشد، باید غسل نموده و نماز را بخواند و اگر نخواند باید قضای آن را به جا آورد و همین حکم بنابر احتیاط واجب در وقتی که به اندازه غسل وقت ندارد امّا می‌تواند با تیمّم تمام یا قسمتی از نماز – ‌هرچند یک رکعت آن را‌ – در وقت بخواند، نیز جاری می‌باشد.

شایان ذکر است اگر گذشته از تنگی وقت، از جهت دیگر تکلیف زن تیمّم باشد، مثل آن که آب برایش ضرر داشته باشد و ‌بتواند هرچند یک رکعت نماز را در وقت بخواند – حتّی بنابر احتیاط واجب در صورتی که وقت برای فراهم کردن سایر مقدمات وجود نداشته باشد – باید تیمّم کرده و نماز را بخواند و اگر نخواند باید قضای آن را بجا آورد.

مسأله ۵۰۹. زنی که در آخر وقت نماز از خون پاک شده و اگر بخواهد غسل کند قسمتی از نمازش در وقت واقع می‌شود امّا اگر تیمّم نماید می‌تواند تمام نماز را در وقت بخواند، باید تیمّم نماید و تمام نماز را در وقت بخواند.

مسأله ۵۱۰. اگر زن در آخر وقت نماز از خون پاک شود و فرصتی برای غسل یا تیمّم و خواندن یک رکعت نماز در وقت ندارد، نماز بر او واجب نیست.

مسأله ۵۱۱. اگر زن بعد از پاک شدن از حیض شک کند که برای نماز وقت دارد یا نه، هرچند به اینکه یک رکعت آن در وقت خوانده شود، باید نمازش را بخواند.

مسأله ۵۱۲. در تمام مواردی که وظیفه زن، خواندن نماز است اگر به خیال اینکه وقت ندارد، نماز نخواند و بعد بفهمد وقت داشته، باید قضای آن نماز را به جا آورد. همچنین در مواردی که وظیفه زن، بنابر احتیاط واجب، خواندن نماز است اگر به خیال اینکه وقت ندارد، نماز نخواند و بعد بفهمد وقت داشته، بنابر احتیاط واجب، لازم است قضای آن نماز را بجا آورد.

مسأله ۵۱۳. مستحب است زن حائض در وقت نمازهای پنجگانه، بلکه هر ‌نماز واجبِ وقت‌دار مثل نماز آیات، خود را از خون پاک نماید و پنبه و دستمال را عوض کند و وضو بگیرد و اگر نمی‌تواند وضو بگیرد، تیمّم نماید و در جای نماز، رو به قبله بنشیند و مشغول ذکر و دعا و صلوات یا خواندن قرآن (غیر آیات سجده‌دار) شود و بهتر آن است که در این حال تسبیحات اربعه را انتخاب کند.

مسأله ۵۱۴. خواندن قرآن هرچند کمتر از هفت آیه باشد و همراه داشتن قرآن و رساندن جایی از بدن به حاشیه قرآن و ما بین خط‌های قرآن و نیز خضاب کردن به حنا (حنا بستن) و مانند آن، برای حائض به گفته جمعی از فقهاء رضوان الله تعالی علیهم مکروه است ولی خواندن آیات سجده واجب قرآن، بر زن حائض حرام است و احتیاط مستحب آن است که سایر آیات چهار سوره سجده دار را هم نخواند.

مسأله ۵۱۵. به دوره منظّم قاعدگی زنان، «عادت»[۸] گفته می‌شود و آن، سه قسم است:

1. عادت وقتیه و عددیه: عادتی که هم از نظر وقت حائض شدن و هم از نظر تعداد روزهای آن، منظّم است.

2. عادت وقتیه: عادتی که تنها از نظر وقت، منظّم است.

3. عادت عددیه: عادتی که تنها از نظر تعداد روزهای حیض، منظّم است.

مسأله ۵۱۶. عادت عددیه دو نوع است:

1. عادت عددیه تامّه: این عادت مربوط به زنی است که دو بار حیض شده است و این دو حیض از نظر تعداد روزها مثل هم هستند.

2. عادت عددیه ناقصه: این عادت مربوط به زنی است که دفعات زیاد حیض شده است و این حیض‌ها یکی از سه حالت زیر را دارا بوده‌اند:

الف. در هر دفعه حیض، خونی که می‌بیند از یک حدّ معیّن بیشتر نمی‌شود، مثلاً بیشتر از هشت روز خون نمی‌بیند ولی اعداد آن نظم ثابتی ندارد، در یک دفعه هفت روز خون می‌بیند، در دفعه دیگر شش روز خون مشاهده می‌کند و…

ب. در هر دفعه حیض، خونی که می‌بیند از یک حدّ معیّن کمتر نیست مثلاً کمتر از پنج روز خون نمی‌بیند.

ج. در هر دفعه حیض، خونی که می‌بیند بین دو حدّ زیاد و کم است مثلاً کمتر از پنج روز خون نمی‌بیند و مشاهده خون بیشتر از هشت روز هم نمی‌شود ولی اعداد آن نظم ثابتی ندارد و بین دو حدّ در تغییر است، در یک دفعه شش روز خون می‌بیند، در دفعه دیگر هفت روز خون مشاهده می‌کند و گاه هشت روز خون می‌بیند.

مسأله ۵۱۷. برای این که عادت عددیه تامّه صورت پذیرد، لازم است دو حیض در تعداد روزها مساوی بوده و هریک از آن‌ها حتّی نصف روز یا کمتر از آن از حیض دیگر بیشتر نباشد، بنابراین اگر زنی پنج روز در ماه اوّل خون ببیند و در ماه دوم پنج روز و نصف یا ثلث (یک سوم روز) خون ببیند صاحب عادت عددیه تامّه محسوب نمی‌شود؛ بلکه اگر در ماه دوم پنج روز و ربع (یک چهارم روز) خون ببیند صاحب عادت عددیه تامّه محسوب نمی‌شود، مگر آن که در عرف بانوان با وجود این مقدار زیادی، باز هم دو حیض مثل هم شمرده شود. همچنین اگر زیاده، اندک و کم باشد، اشکال ندارد.

مسأله ۵۱۸. برای این‌که عادت عددیه تامّه صورت پذیرد، کافی است زن دو بار حیض ببیند که از نظر تعداد روزها مثل هم باشد، که در این صورت، صاحب عادت می‌گردد ولی در محقّق شدن عادت عددیه ناقصه دو بار خون دیدن کافی نیست و لازم است دیدن خون به طوری که در مسأله (516) ذکر شد، زیاد تکرار شود به گونه‌ای که در عرف بانوان صدق کند که این زن دارای عادت عددیه ناقصه است، مثل این که دیدن خون به طوری که ذکر شد، (5 یا 6) بار، تکرار گردد.

مسأله ۵۱۹. برای آن‌که عادت وقتیه صورت پذیرد، باید وقت دو حیض در عرف بانوان مثل هم محسوب شود، بنابراین زنی که در دو ماه خون حیض دیده، در ماه اول پنج روز و در ماه دوم به اندازه یک سوم یا یک چهارم روز یا کمتر، زودتر یا دیرتر خون حیض او آغاز شده است – به گونه‌ای که این مقدار تفاوت در عرف بانوان معمول است – این مقدار تفاوت ضرری ندارد و عادت وقتیه با وجود آن محقّق می‌شود.

مسأله ۵۲۰. منظور از «ماه»، در محقّق شدن عادت وقتیه، ماه شمسی یا قمری نیست بلکه منظور، سی روز است. بنابراین در محقّق شدن عادت وقتیه، چه عددیه هم باشد یا نباشد، کافی است زن در دو ماه خون حیض ببیند و آغاز مشاهده خون حیض در ماه دوم پس از گذشت سی روز از آغاز مشاهده خون حیض در ماه اول باشد و فرق ندارد که ایام خون دیدن زن در این دو ماه مطابق با روز معیّنی از ماه شمسی یا قمری باشد یا نباشد و چنین زنی با دو بار مشاهده خون با کیفیتی که ذکر شد، دارای عادت وقتیه خواهد شد.

مسأله ۵۲۱. اگر در زنی زمان‌های مشاهده خون حیض نزدیک به سی روز باشد، مثلاً هر 28 روز یا 29 روز یا 31 روز خون می‌بیند، که در عرف بانوان معمول است، در این حال هم با دو بار دیدن خون به کیفیت ذکر شده، عادت وقتیه محقّق می‌شود مثل آن‌که در ماه اول، آغاز حیض او روز دهم آن ماه و آغاز حیض دوّم او روز هشتم ماه دوّم بوده است، که چنین زنی از ماه دوم، دارای عادت شده و می‌تواند از ماه سوّم به بعد مطابق عادت تشکیل شده عمل نماید.[۹] امّا در مورد زنی که ایام خون دیدن او به مقدار قابل توجّه کمتر یا زیادتر از سی روز است به گونه‌ای که این نوع مشاهده خون در عرف بانوان، معمول نیست، مثل اینکه هر 15 روز یک بار، خون حیض می‌بیند یا هر چهل یا پنجاه روز یک بار، حائض می‌شود، در این صورت با دو بار دیدن خون به کیفیت ذکر شده، صاحب عادت وقتیه نمی‌شود و لازم است دیدن خون به آن کیفیت، با فاصله زمانی معیّن، بسیار تکرار شود به گونه‌ای که در عرف بانوان صدق کند که آن روزها، زمان عادت اوست که در این حال همان را عادت خود در نظر می‌گیرد.

مسأله ۵۲۲. در مسائل آینده ذکر می‌شود که در بعضی از موارد که زن دارای عادت نیست، اگر بیش از ده روز خون ببیند، در صورتی که در بعضی از روزها خون، نشانه‌های حیض – که در مسأله (467) ذکر شد – را داشته باشد و در بعضی از روزها نداشته باشد، باید روزهایی که خون، نشانه‌های حیض را دارد، حیض قرار دهد. حال اگر این حالت در دوماه با تعداد روزهای معیّن تکرارشود مثل آن که در دوماه پشت سرهم از اول تا پنجم نشانه‌های حیض و از ششم تا دوازدهم، نشانه‌های استحاضه را داشته باشد، این زن دارای عادت وقتیه و عددیه محسوب نمی‌شود بلکه دارای عادت نیست و در این هنگام مطلقاً حکم او در تعیین روزهای حیضش رجوع به صفات می‌باشد. بنابراین در این مثال از اول ماه تا پنجم ماه که خون دارای صفات حیض بوده را حیض قرار می‌دهد.

مسأله ۵۲۳. زنی که در حیض عادت دارد – چه در وقت حیض عادت داشته باشد چه در عدد حیض، یا هم در وقت و هم در عدد آن – اگر دو مرتبه پشت سرهمِ دیگرحیض ببیند و آن دو بار، مخالف با حیض‌های قبلی و مثل یکدیگر باشند، در این صورت، عادت این زن از بین رفته و تبدیل به عادتِ جدیدِ پدید آمده از این دو حیض می‌شود؛ مثلاً زنی که در هر ماه، عادت وقتیه و عددیه وی از اول تا پنجم است هر گاه دو ماه پشت سر هم از دهم تا هفدهم خون ببیند عادت قبلی وی به هم خورده و به عادت هفت روزه از دهم تا هفدهم در هر ماه تبدیل می‌شود.

مسأله ۵۲۴. با مشاهده یک حیض مخالف، عادت شرعی زن از بین نمی‌رود مثلاً زنی که در هر ماه، عادت وی از اول تا هفتم ماه است هر گاه یک بار بر خلاف عادت خود از دهم تا پانزدهم خون ببیند، عادتش به هم نمی‌خورد و همچنان از اول تا هفتم در هر ماه خواهد بود.

مسأله ۵۲۵. هر گاه زن دو بار حیض ببیند که با عادت قبلیش مخالف است ولی خود آن دو حیض هم با یکدیگر متفاوت می‌باشد، عادت قبلیش از بین رفته و زن، مضطربه به حساب می‌آید مثلاً زنی که در هر ماه عادت وی از اول تا هفتم ماه است اگر دو ماه پشت سر هم به طور مختلف برخلاف عادت خود خون ببیند، ماه اول از دهم تا پانزدهم و ماه دوم از بیستم تا بیست و ششم، در این حال عادت قبلی‌اش از بین رفته و باید به احکام زن مضطربه عمل نماید.

مسأله ۵۲۶. زنان حائض شش قسم‌اند:

اوّل: دارای عادت وقتیه و عددیه دوّم: دارای عادت وقتیه سوّم: دارای عادت عددیه

این سه قسم دارای عادت می‌باشند که چگونگی محقّق شدن این عادت‌ها در مسائل قبل ذکر شد.

چهارم: مضطربه: و آن زنی است که چند ماه خون دیده ولی عادت معیّنی پیدا نکرده یا عادتش به هم خورده و عادت تازه‌ای پیدا نکرده است.

پنجم: مبتدئه: و آن زنی است که دفعه اوّل خون دیدنِ اوست.

ششم: ناسیه: و آن زنی است که عادت خود را فراموش کرده است.

این سه دسته دارای عادت نیستند و هر کدام این شش قسم، احکامی دارند که در مسائل بعد به توضیح آن پرداخته می‌شود.

مسأله ۵۲۷. زنانی که عادت وقتیه و عددیه دارند، دو دسته‌اند:

اوّل:زنی که دو ماه پشت سر هم در وقت معیّن خون حیض ببیند و در وقت معیّن هم پاک شود، مثلاً دو ماه پشت سر هم از روز اوّل ماه خون ببیند و روز هفتم پاک شود که عادت حیض این زن از اوّل ماه تا هفتم است.

دوم:زنی که دو ماه پشت سر هم در وقت معیّن خون حیض ببیند و بعد از آن که سه روز یا بیشتر خون دید یک روز یا بیشتر پاک شود و دوباره خون ببیند و تمام روزهایی که خون دیده با روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر نشود همچنین همه روزهایی که خون دیده و روزهایی که در وسط پاک بوده در هر دو ماه به یک اندازه باشد، چنین زنی، دارای عادت وقتیه و عددیه می‌باشد و عادت او به اندازه روزهایی است که خون دیده نه به ضمیمه روزهایی که در وسط پاک بوده است، مثلاً اگر در دو ماه پشت سرهم از روز اوّل ماه تا سوم خون ببیند و سه روز پاک شود و دوباره سه روز خون ببیند، عادت این زن شش روزِ پراکنده می‌شود و در سه روز پاکی که در وسط است که آن را پاکی بین دو خون می‌نامند، بنابر احتیاط لازم، کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام دهد و امّا اگر مقدار روزهایی که در ماه دوم خون دیده بیشتر یا کمتر باشد، این زن دارای عادت وقتیه است نه عددیه.

مسأله ۵۲۸. زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر در آغاز یا بین وقت عادت یا یک یا دو روز یا بیش از آن، زودتر خون ببیند طوری که در عرف زنان بگویند عادتش جلو افتاده، اگرچه – آن خون، نشانه‌های حیض را نداشته باشد مثلاً خون زرد رنگ باشد – باید به احکامی که برای زن حائض گفته شد عمل کند و چنانچه بعداً بفهمد حیض نبوده مثل این که قبل از سه روز پاک شود، باید عبادت‌هایی را که به جا نیاورده قضا نماید و امّا در غیر این دو صورت، مثل این که آن قدر زودتر از عادتش خون ببیند که نگویند عادتش جلو افتاده بلکه بگویند در غیر وقت خود خون دیده و یا آنکه بعد از گذشت ایام عادتش (هرچند با سپری شدن زمان کمی بعد از تمام شدن وقت عادت)، خون ببیند، چنانچه آن خون دارای نشانه‌های حیض – که در مسأله (467) ذکر شد – باشد، به احکامی که برای زن‌های حائض گفته شد عمل نماید.

و همچنین اگر دارای نشانه‌های حیض نباشد ولی زن بداند که آن خون سه روز ادامه پیدا می‌کند و اگر نداند که سه روز ادامه پیدا می‌کند یا نه، احتیاط واجب آن است که هم کارهایی که بر مستحاضه واجب است را انجام دهد و هم کارهایی که بر حائض حرام است، را ترک نماید.

مسأله ۵۲۹. زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد:

الف. اگر همه روزهای عادت و چند روز قبل از عادت و بعد از عادت، خون ببیند؛

ب. یا این‌که همه روزهای عادت را با چند روز قبل از عادت، خون ببیند؛

ج. یا این‌که همه روزهای عادت را به چند روز بعد از عادت خون ببیند؛

و در هر یک از سه مورد (الف، ب، ج)، خون‌هایی که دیده روی هم از ده روز بیشتر نشود: همه حیض است هرچند آن خون نشانه‌های حیض – که در مسأله (467) ذکر شد – را نداشته ‌باشد.

و اگر (در هر یک از سه مورد) خون‌هایی که دیده از ده روز بیشتر شود، فقط خونی که در روزهای عادت دیده حیض است، هرچند آن خون نشانه‌های حیض را نداشته ‌باشد و خونی که قبل یا بعد یا قبل و بعد عادت دیده استحاضه می‌باشد؛ هرچند نشانه‌های حیض را داشته باشد و هرچند یک یا دو روز قبل از عادتش باشد و باید عبادت‌هایی که در روزهای قبل یا بعد یا قبل و بعد عادت بجا نیاورده را قضا نماید. حتّی اگر خونِ روزهای عادت و خونی که تا روز دهم مشاهده می‌کند، با نشانه‌های حیض باشد و بقیه با نشانه‌های استحاضه باشد، بازهم تنها خون روزهای عادت، حیض و بقیه استحاضه می‌باشد.

د. اگر همه روزهای عادت را با سیزده روز یا بیشتر بعد از عادت به طور مستمر، خون ببیند، خون روزهای عادت حیض است وبقیه استحاضه می‌باشد و نمی‌تواند خون بعد از حداقل پاکی (ده روز) را حیض حساب کند.

ه‍‌ . اگر عادت وقتیه و عددیه او از نوع دوّمی است که در مسأله (527) گذشت مثلاً عادت شرعی او به این گونه است که سه روز اول ماه خون می‌بیند سپس روز چهارم تا ششم به مدّت سه روز پاک است و بعد هفتم تا نهم خون می‌بیند چنانچه در یک ماه بیشتر از ده روز مستمرّ خون ببیند مثلاً از اول ماه تا پانزدهم خون ببیند، خون‌های اول تا سوم ماه و هفتم تا نهم ماه حیض است و در روزهای چهارم تا هفتم بنابر احتیاط واجب کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر مستحاضه واجب است را انجام می‌دهد و خون‌های دهم تا پانزدهم ماه استحاضه است.

مسأله ۵۳۰. زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد:

الف. اگر مقداری از روزهای عادت را با چند روز قبل از عادت خون ببیند و روی هم از ده روز بیشتر نشود، همه حیض است و اگر از ده روز بیشتر شود، روزهایی که در عادت خون دیده با چند روز قبل از آن – که روی هم به مقدار عادت او شود – حیض و روزهای اوّل (ابتداء) را استحاضه قرار دهد.

ب. اگر مقداری از روزهای عادت را با چند روز بعد از عادت خون ببیند و روی هم از ده روز بیشتر نشود، همه حیض است و اگر بیشتر شود باید روزهایی که در عادت خون دیده با چند روز بعد از آن، که روی هم به مقدار عادت او شود، حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد.

مسأله ۵۳۱. زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد اگر بعد از آنکه سه روز یا بیشتر خون دید پاک شود و دوباره خون ببیند و فاصله بین دو خون کمتر از ده روز باشد و همه روزهایی که خون دیده با روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر باشد و هر یک از دو خون طرف اول و دوم به تنهایی از ده روز بیشتر نباشد، چند صورت دارد:

1. آنکه تمام خونی که دفعه اوّل دیده یا مقداری از آن در روزهای عادت باشد و خون دوم که بعد از پاک شدن می‌بیند در روزهای عادت نباشد، در این صورت باید همه خون اوّل را حیض و خون دوم را استحاضه قرار دهد مگر آنکه خون دوم، نشانه‌های حیض را داشته باشد که در این صورت، قسمتی از خون دوم که با ضمیمه خون اوّل و پاکی بین آنها، روی هم از ده روز بیشتر نمی‌شود، حیض است و بقیه، استحاضه می‌باشد.

مثال اول: اگر عادت زنی از پنجم تا نهم به مدت پنج روز بوده، در صورتی که یک ماه از پنجم تا نهم خون دیده و روز دهم پاک شود و از روز یازدهم تا شانزدهم خون ببیند و خون طرف دوم نشانه‌های حیض را نداشته باشد، خون‌هایی که پنجم تا نهم در ایام عادت دیده حیض است و خون هایی که از یازدهم تا شانزدهم دیده استحاضه می‌باشد و روز دهم پاک می‌باشد.

مثال دوم: اگر عادت زنی از پنجم تا نهم به مدّت پنج روز بوده، در صورتی که یک ماه از پنجم تا نهم خون دیده و روز دهم پاک شود و از روز یازدهم تا شانزدهم خون ببیند و خون طرف دوم نشانه‌های حیض را دارا باشد، خون‌هایی که از پنجم تا نهم در ایام عادت دیده و همچنین خون هایی که از یازدهم تا چهاردهم دیده حیض است و خون‌هایی که در پانزدهم و شانزدهم دیده، استحاضه می‌باشد و در پاکی وسط که آن را پاکی بین دو خون می‌نامند، بنابر احتیاط واجب کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام دهد.

2. آنکه خون اوّل در روزهای عادت نباشد و تمام خون دوم یا مقداری از آن در روزهای عادت باشد که باید همه خون دوم را حیض و خون اوّل را استحاضه قرار دهد.

مثال:اگر عادت زنی از یازدهم تا پانزدهم ماه به مدّت پنج روز بوده در صورتی که یک ماه از پنجم تا نهم خون دیده و روز دهم، پاک شود و از روز یازدهم تا پانزدهم خون ببیند، خون‌هایی که از یازدهم تا پانزدهم در ایام عادت دیده، حیض است و خون‌هایی که قبل از آن از پنجم تا نهم دیده، استحاضه می‌باشد و روز دهم هم پاک است.

3. آنکه هر دو خون در روزهای عادت نباشد، در این صورت، اگر یکی دارای نشانه‌های حیض باشد و دیگری دارای نشانه‌های حیض نباشد، خونی که صفات حیض را داراست حیض قرار دهد و خونی را که صفات حیض ندارد، استحاضه قرار دهد، امّا اگر هر دو خون، نشانه‌های حیض را داراست یا هیچ‌یک از دو خون نشانه‌های حیض را نداشته باشد، باید خونِ طرف اول را حیض و خونِ طرف دوم را استحاضه قرار دهد هرچند احتیاط مستحب است که در هر دو خون احتیاط کند، خصوصاً در صورتی که هر دو خون نشانه‌های حیض را نداشته باشد.

مثال:اگر عادت زنی از اول تا پنجم ماه به مدّت پنج روز بوده، در صورتی که یک ماه در روزهای عادت خون نبیند و از روز هفتم تا یازدهم خون دیده و دو روز پاک شود و از روز چهاردهم تا هجدهم خون ببیند و خونِ طرف اول، صفات حیض را نداشته باشد و خون طرف دوم، صفات حیض را دارا باشد، خون‌هایی که از روز چهاردهم تا هجدهم دیده، حیض است و خون‌هایی که از روز هفتم تا یازدهم دیده استحاضه می‌باشد و روزهای دوازدهم و سیزدهم پاک است و صورت‌های دیگر مسأله، در مسأله بعد ذکر می‌شود.

مسأله ۵۳۲. زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد اگر بعد از آن که سه روز یا بیشتر خون دید پاک شود و دوباره خون ببیند و فاصله بین دو خون کمتر از ده روز باشد و همه روزهایی که خون دیده با روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر باشد و هر یک از دو خون طرف اول و دوم به تنهایی از ده روز بیشتر نباشد (ادامه صورت‌های مسأله قبل):

1. اگر مقداری از خون اوّل و دوم در روزهای عادت باشد و خون اوّلی که در روزهای عادت بوده از سه روز کمتر نباشد و با پاکی وسط و مقداری از خون دوم که آن هم در روزهای عادت بوده از ده روز بیشتر نباشد، در این صورت آن مقدار از هر دو خون که در ایّام عادت بوده، حیض است و احتیاط واجب آن است که در پاکی وسط که آن را پاکی بین دو خون می‌نامند کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام دهد و کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کند و مقداری از خون دوم که بعد از روزهای عادت بوده، استحاضه است و امّا مقداری از خون اوّل که قبل از روزهای عادت بوده چنانچه عرفاً بگویند که عادتش جلو افتاده، حکم حیض را دارد، مگر آن که حیض قرار دادن آن باعث آن شود که بعضی از خون دوم که در روزهای عادت بوده یا تمام آن از ده روز حیض خارج شود که در این صورت، حکم استحاضه را دارد. در این مورد سه مثال ذکر می‌شود:

مثال اول:اگر عادت زن از سوم ماه تا دهم به مدّت هشت روز بوده در صورتی که یک ماه از اوّل تا ششم خون ببیند، طوری که در عرف زنان بگویند عادتش جلو افتاده و دو روز پاک شود و بعد از نهم تا پانزدهم خون ببیند، خون‌هایی که از اوّل تا ششم و در نهم و دهم دیده حیض است و خون‌هایی که از یازدهم تا پانزدهم دیده استحاضه می‌باشد و در پاکی وسط که آن را پاکی بین دو خون می‌نامند بنابر احتیاط واجب کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که برغیرحائض واجب است را انجام می‌دهد.

مثال دوم: اگر عادت زن از دهم تا هجدهم ماه به مدّت نه روز بوده، در صورتی که یک ماه از هفتم تا چهاردهم خون ببیند، به طوری که در عرف زنان بگویند عادتش جلو افتاده و دو روز پاک شود و بعد از هفدهم تا بیستم خون ببیند، خون‌هایی که از نهم تا چهاردهم و در هفدهم و هجدهم دیده، حیض است و نمی‌توان روز هفتم و هشتم را هم حیض قرار داد زیرا باعث می‌شود که روزهای هفدهم و هجدهم واقع در ایام عادت از ده روز حیض خارج گردد.

مثال سوم: اگر عادت زن از دهم تا نوزدهم ماه به مدّت ده روز بوده، در صورتی که یک ماه از هفتم تا چهاردهم خون ببیند، طوری که در عرف زنان بگویند عادتش جلو افتاده و دو روز پاک شود و بعد از هفدهم تا بیستم خون ببیند، خون‌هایی که از دهم تا چهاردهم و از هفدهم تا نوزدهم دیده، حیض است و نمی‌توان روزهایی که جلوتر از عادت خون دیده یعنی روزهای هفتم تا نهم را هم حیض قرار داد زیرا موجب می‌شود که روزهای هفدهم تا نوزدهم واقع در ایام عادت از ده روز حیض خارج گردد.

2. آنکه مقداری از خون اوّل و دوم در روزهای عادت باشد ولی آن مقدار از خون اوّل که در روزهای عادت بوده از سه روز کمتر باشد، در این صورت:

الف. خون اول که در ایام عادت واقع شده به ضمیمه مقداری از خون قبل که روی هم سه روز شود، حیض است بلکه باید همه خون سابق – در صورتی که در عرف زنان بگویند عادتش جلو افتاده – را حیض قرار دهد به شرط آنکه این امر باعث نشود که بعضی از خون طرف دوم که در روزهای عادت بوده یا تمام آن، از ده روز حیض خارج شود.

ب. همچنین مقداری از خون طرف دوم که در ایام عادت واقع شده، حیض است به شرط آنکه مجموع خون‌ها و پاکی بین آنها، با ملاحظه حیض قرار دادن خون طرف اول به ضمیمه مقداری از خون قبل از طرف اول که کمترین مقدار حیض یعنی سه روز را کامل می‌کند، از ده روز بیشتر نشود و بقیه آن، استحاضه است. برای روشن شدن حکم، سه مثال ذکر می‌شود:

مثال اول: اگر عادت زن از چهارم تا دهم به مدّت هفت روز بوده و اکنون از روز اول ماه تا چهارم خون دیده و دو روز پاک بوده و از روز هفتم تا دوازدهم خون دیده، باید خون‌های روز اول تا چهارم و هفتم تا دهم را حیض قرار دهد و خون روز یازدهم و دوازدهم استحاضه است و در پاکی وسط بنابر احتیاط واجب کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام ‌دهد.

مثال دوم: اگر عادت زن از چهارم تا دوازدهم به مدّت نه روز بوده و اکنون از روز اول ماه تا چهارم خون دیده و دو روز پاک بوده و از روز هفتم تا پانزدهم خون دیده، باید خون‌های روز دوم تا چهارم و هفتم تا یازدهم را حیض قرار دهد و خون روز اول و روزهای دوازدهم تا پانزدهم، استحاضه است و در پاکی وسط بنابر احتیاط واجب کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام ‌دهد و این زن نمی‌تواند خون روز اول را حیض قرار دهد زیرا باعث می‌شود که قسمتی از خون طرف دوم که در روزهای عادت بوده یعنی روز یازدهم از ده روزِ حیض خارج شود.

مثال سوم: اگر عادت زن از پنجم تا دوازدهم به مدّت هشت روز بوده و اکنون از روز اول ماه تا پنجم خون دیده و پنج روز پاک بوده و روز یازدهم و دوازدهم خون دیده، خون‌های روز سوم تا پنجم و روز یازدهم و دوازدهم، حیض است و خونِ روز اول و دوم، استحاضه است و و در پاکی وسط بنابر احتیاط واجب کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام ‌دهد و این زن نمی‌تواند خون روز اول و دوم را حیض قرار دهد زیرا باعث می‌شود که تمام خون طرف دوم که در روزهای عادت بوده، یعنی روز یازدهم و دوازدهم از ده روزِ حیض خارج شود.

مسأله ۵۳۳. زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر در وقت عادت، خون نبیند و در غیر آن وقت به تعداد روزهای حیضش خون ببیند، باید همان را حیض قرار دهد، چه قبل از وقت عادت دیده باشد چه بعد از آن، چه نشانه‌های حیض را دارا باشد یا نشانه‌های حیض را نداشته باشد.

مسأله ۵۳۴. زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر در وقت عادت خود سه روز یا بیشتر خون ببیند و تعداد روزهای آن کمتر یا بیشتر از روزهای عادت او باشد ولی از ده روز بیشتر نشود و در غیر ایام عادت در قبل از آن یا بعد از آن به تعداد روزهای عادت خویش خون ببیند و بین دو خون پاکی فاصله شود، در اینجا که وقت و عدد با هم تعارض دارند چند صورت دارد:

1. آنکه مجموع آن دو خون با پاکی میان آن‌ها از ده روز بیشتر نشود، در این صورت مجموع دو خون یک حیض حساب می‌شود و در پاکی وسط که آن را پاکی بین دو خون می‌نامند بنابر احتیاط واجب کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام ‌دهد.

2. آنکه پاکی میان آن دو خون، ده روز یا بیشتر باشد، در این صورت هر کدام از آن‌ها حیض جداگانه قرار داده می‌شوند، چه نشانه‌های حیض را دارا باشد یا نشانه‌های حیض را نداشته باشد.

3. آنکه پاکی میان آن دو خون کمتر از ده روز و مجموع دو خون با پاکی در بین، بیشتر از ده روز باشد، در این صورت وقت بر عدد مقدّم می‌شود و باید خونی را که در وقت دیده، حیض و خونی را که خارج وقت دیده، استحاضه قرار دهد.

مسأله ۵۳۵. زن‌هایی که عادت وقتیه دارند و اوّل عادت آنان معیّن می‌باشد، دو دسته‌ هستند:

اوّل:زنی که دو ماه پشت سر هم در وقت معیّن خون حیض ببیند و بعد از چند روز پاک شود ولی تعداد روزهای آن در هر دو ماه یک اندازه نباشد، مثلاً دو ماه پشت سر هم، روز اوّل ماه خون ببیند ولی ماه اوّل، روز هفتم و ماه دوم، روز هشتم از خون پاک شود که این زن باید روز اوّل ماه را عادت حیض خود قرار دهد.

دوم:زنی که دو ماه پشت سر هم در وقت معیّن سه روز یا بیشتر خون حیض ببیند و بعد پاک شود و دو مرتبه خون ببیند و تمام روزهایی که خون دیده با روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر نشود ولی تعداد روزهای آن در ماه دوم کمتر یا بیشتر از ماه اوّل باشد، مثلاً در ماه اوّل هشت روز و در ماه دوم نُه روز باشد ولی در هر دو ماه از اوّل ماه خون دیده باشد که این زن هم باید روز اوّل ماه را روز اوّل عادت حیض خود قرار دهد و ایامی را که خون دیده حیض است و در پاکی وسط که آن را پاکی بین دو خون می‌نامند، بنابر احتیاط واجب کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام دهد.

مسأله ۵۳۶. زنانی که عادت وقتیه دارند و آخرِ عادت آنان معیّن باشد، دو دسته‌اند:

اوّل:زنی که دو ماه پشت سر هم خون حیض ببیند و بعد از چند روز در وقت معیّن پاک شود ولی تعداد روزهای آن در هر دو ماه یک اندازه نباشد مثلاً ماه اوّل، روز سوم و ماه دوم، روز پنجم خون آغاز شود و در هر دو ماه روز نهم پاک شود، این زن باید روز نهم را انتهای عادت حیض خود قرار دهد و اثر این قرار دادنِ عادت این است که اگر مثلاً در ماه دیگر اتّفاقاً خون از ده روز بیشتر شود و تا پانزدهم ماه ادامه یابد که در این صورت، خونی که زن بعد از نهم ماه تا پانزدهم مشاهده می‌کند، استحاضه است.

دوم:زنی که دو ماه پشت سر هم سه روز یا بیشتر خون حیض ببیند و بعد پاک شود و دو مرتبه خون ببیند و در وقت معیّن پاک شود و تمام روزهایی که خون دیده با روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر نشود ولی تعداد روزهای آن در ماه دوم کمتر یا بیشتر از ماه اوّل باشد مثلاً در ماه اوّل از سوم تا پنجم خون دیده و دو روز پاک بوده و از هشتم تا دهم خون دیده است و در ماه دوم از اول تا پنجم خون دیده و یک روز پاک بوده و از هفتم تا دهم خون دیده است، این زن باید روز دهم را انتهای عادت حیض خود قرار دهد و اثر این قرار دادنِ عادت آن است که اگر مثلاً در ماه دیگر اتّفاقاً خون از ده روز بیشتر شود و تا پانزدهم ماه ادامه یابد که در این صورت خونی که زن بعد از دهم ماه تا پانزدهم مشاهده می‌کند استحاضه است و دو خون قبل از آن، حیض است و در پاکی وسط، بنابر احتیاط واجب کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام دهد.

مسأله ۵۳۷. زنی که عادت وقتیه دارد، اگر در آغاز یا بین وقت عادت یا یک یا دو روز یا بیش از آن زودتر خون ببیند به طوری که درعرف زنان بگویند عادتش جلو افتاده – هرچند آن خون نشانه‌های حیض را نداشته باشد مثلاً خون زرد رنگ باشد – باید به احکامی که برای زن حائض ذکر شد عمل کند و چنانچه بعداً بفهمد حیض نبوده، مثل این که قبل از سه روز پاک شود، باید عبادت‌هایی را که به جا نیاورده، قضا نماید و اگر وقت باقی است، آنها را انجام دهد و امّا در غیر این دو صورت، مثل اینکه آن قدر زودتر از عادتش خون ببیند که نگویند عادتش جلو افتاده بلکه بگویند در غیر وقت خود خون دیده و یا آنکه بعد از گذشت ایام عادتش (هرچند با سپری شدن زمان کمی بعد از تمام شدن وقت عادت)، خون ببیند، چنانچه آن خون دارای نشانه‌های حیض باشد به احکامی که برای زن‌های حائض ذکر شد عمل نماید و همچنین اگر دارای نشانه‌های حیض نباشد ولی بداند که آن خون سه روز ادامه پیدا می‌کند و اگر نداند که سه روز ادامه پیدا می‌کند یا نه، احتیاط لازم آن است که هم کارهایی که بر مستحاضه، واجب است را انجام دهد و هم کارهایی که بر حائض، حرام است را ترک نماید.

مسأله ۵۳۸. زنی که عادت وقتیه دارد اگر در وقت عادت خود خون ببیند و مقدار آن خون بیش از ده روز باشد و خون او تنها دارای نشانه‌های حیض باشد هرچند درجات و مراتب آنها متفاوت باشد مانند اینکه قسمتی از آن، سیاه رنگ و قسمتی، قرمزِ تیره باشد یا تنها دارای نشانه‌های استحاضه باشد، مثلاً زرد رنگ باشد – هرچند درجات زردی آن با هم متفاوت باشد – باید اگر ممکن است مقدار ایام عادت بعضی از خویشان خود را حیض قرار دهد، چه آن خویشاوند، تنها از طرف پدر یا مادر به او منسوب باشد یا از هر دو طرف به او منسوب باشد، زنده باشد یا مرده، ولی با رعایت دو شرط زیر:

اوّل:آنکه نداند مقدار عادت آن خویشاوند، مخالف با مقدار حیض خودش می‌باشد[۱۰] و مخالفت در مقدار حیض مثل آن است که خودش در زمان جوانی و قوّت مزاج باشد و آن زن نزدیک به سنّ یائسگی باشد که مقدار عادت معمولاً کم می‌شود و یا عکس این صورت و نیز مثل زنی که علاوه بر عادت وقتیه، دارای عادت عددیه ناقصه[۱۱] هم هست و مثلاً در هر ماه از دهم ماه یا به مدّت پنج روز خون می‌بیند و یا هفت روز، چنین زنی اگر در یک ماه بیشتر از ده روز خون ببیند نمی‌تواند به عادت بعضی از خویشانش که کمتر از پنج روز یا بیشتر از هفت روز خون می‌بیند، رفتار کند.

دوم:آنکه نداند مقدار عادت آن زن با مقدار عادت دیگر خویشانش که دارای شرط اوّل هستند تفاوت دارد ولی اگر مقدار تفاوت بسیار کم باشد که حساب نشود، ضرر ندارد.

و اگر این کار (مراجعه به خویشاوندان) ممکن نیست، مخیّر است که از سه روز تا ده روز هر تعداد روزی را که مناسب مقدار حیضش می‌بیند، آن را حیض قرار دهد و بهتر آن است که هفت روز قرار دهد، در صورتی که آن را مناسب خود ببیند؛ البتّه همان طور که ذکر شد، اگر زن دارای عادت ناقصه عددیه هم هست، مانند زنی که در هر ماه از اول ماه یا به مدّت پنج روز خون می‌بیند یا شش روز، چنین زنی نمی‌تواند عددی را انتخاب نماید که کمتر از پنج روز یا بیشتر از شش روز باشد.

شایان ذکر است عددی را که زن با رجوع به خویشاوندان یا با انتخاب عدد به عنوان حیض، بر می‌گزیند، باید از ابتدای خون در نظر بگیرد به شرط آنکه با حیض قبلیش، ده روز فاصله شده باشد. همچنین باید تعداد روزهایی را که حیض قرار می‌دهد موافق با وقت عادتش باشد، آن‌طور که در مسأله (540) خواهد آمد.

مسأله ۵۳۹. زنی که عادت وقتیه دارد اگر در وقت عادت خود خون ببیند و مقدار آن خون بیش از ده روز باشد و بعضی از روزها خون او نشانه‌های حیض را داشته باشد – هرچند درجات و مراتب آنها متفاوت باشد، مانند این که قسمتی از آن سیاه رنگ و قسمتی قرمز تیره باشد – و بعضی روزها نشانه‌های حیض را نداشته باشد مثلاً زرد رنگ باشد هرچند درجات زردی آن با هم متفاوت باشد داراى سه صورت است:

الف. روزهایی که به نشانه حیض است از سه روز کمتر و از ده روز بیشتر نباشد که در این صورت، آن را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد.

ب. خون با نشانه حیض از سه روز کمتر باشد، که در این صورت آن را حیض قرار داده و تعداد روزهای آن را با یکی از دو راهی که در مسأله قبل ذکر شد (رجوع به خویشاوندان یا انتخاب عدد) تعیین نماید و تکمیل عدد و روزها در صورت امکان، از خونی که بعد از خونِ دارای صفات حیض است، انجام می‌شود.

 ج. خون با نشانه حیض، بیشتر از ده روز باشد که در این صورت تعداد روزهای حیض خود را با یکی از دو راهی که در مسأله قبل ذکر شد (رجوع به خویشاوندان یا انتخاب عدد) تعیین نماید و آن تعداد روز را از ابتدای خونِ دارای نشانه حیض، حیض در نظر می‌گیرد و بقیه خون را استحاضه قرار می‌دهد.

شایان ذکر است در هر سه صورت «الف» و «ب» و «ج»، تفاوتی بین اینکه آن روزها مطابق با وقت باشد یا نباشد، نیست مثلاً زنی که عادت وقتیه‌اش اول ماه است اگر از اول ماه تا پانزدهم ماه خون ببیند و این خون از چهارم تا نهم دارای نشانه‌های حیض باشد، باید چهارم تا نهم را حیض قرار دهد و روزهای اول تا سوم و دهم تا پانزدهم، استحاضه است.

مسأله ۵۴۰. زنی که عادت وقتیه دارد، نمی‌تواند حیض را در غیر وقت عادت خود قرار دهد، پس اگر ابتدای زمان عادت او معلوم باشد مثل اینکه هر ماه از روز اوّل خون می‌دیده، چنانچه یک ماه از روز اول تا پانزدهم ماه خون ببیند و نتواند با نشانه‌های حیض، تعداد آن را معیّن نماید باید روز اول مشاهده خون یعنی اوّل ماه را حیض قرار دهد و در تعداد روزها، به آنچه در مسأله‌ (538) ذکر شد، عمل نماید و نمی‌تواند عدد برگزیده برای حیض را از روزهای بعد از روز اول مشاهده خون مثلاً روز دهم انتخاب نماید. همچنین اگر زنی که صاحب عادت وقتیه است و آغاز آن یازدهم ماه است اگر یک ماه مثلاً از اول ماه تا هجدهم ماه خون ببیند، نمی‌تواند عدد برگزیده برای حیض خویش را از ابتدای ماه یا ده روز اول ماه قرار دهد هرچند خون روزهای اول نشانه‌های حیض را دارا باشد و نیز زنی که عادت وقتیه‌ای دارد که آخر آن معلوم می‌باشد و مثلاً پانزدهم ماه است، اگر در یک ماه از اول ماه تا شانزدهم ماه خون ببیند نمی‌تواند آخر عادت خود را مثلاً روز دهم ماه قرار دهد بلکه باید تعداد آن را طوری قرار دهد که آخرِ آن، مطابق با انتهای وقت عادتش باشد.

مسأله ۵۴۱. زنی که عادت وقتیه دارد و در وقت به کلّی خون نبیند ولی در غیر آن وقت خونی ببیند که بیشتر از ده روز باشد و نتواند مقدار حیض را با نشانه‌های آن تشخیص دهد همانند زنی است که در روزهای عادت خون دیده و خونش از ده روز بیشتر شده است.

مسأله ۵۴۲. زنی که عادت وقتیه دارد اگر در وقت عادت خود خون ببیند و مقدار آن خون بیش از ده روز باشد و روزهایی که با نشانه حیض است از سه روز کمتر و از ده روز بیشتر نباشد – مثلاً زنی که عادت وقتیه او اول ماه می‌باشد چنانچه از اول ماه چهار روز خون با نشانه حیض سپس چهار روز با نشانه استحاضه و دوباره چهار روز با نشانه حیض مشاهده کند – فقط خون اوّل را حیض قرار می‌دهد و بقیه استحاضه است. همچنین اگر از اول ماه، چهار روز خون با نشانه حیض سپس ده روز با نشانه استحاضه و دوباره چهار روز با نشانه حیض ببیند، فقط خون اوّل را که دارای صفات حیض است حیض قرار می‌دهد و بقیه استحاضه است.

مسأله ۵۴۳. زنی که عادت وقتیه دارد اگر بعد از آن که سه روز یا بیشتر خون دید، پاک شود و دوباره خون ببیند و فاصله بین دو خون کمتر از ده روز باشد و همه روزهایی که خون دیده با روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر باشد و هر یک از دو خون طرف اول و دوم به تنهایی از ده روز بیشتر نشود، مثل آن که پنج روز خون ببیند و پنج روز پاک شود و دوباره پنج روز خون ببیند، در احکام مانند زنی است که عادتش وقتیه و عددیه است که در مسائل (531و532) ذکر شد.

مسأله ۵۴۴. زنانی که عادت عددیه دارند و تعداد روزهای آن معیّن است دو دسته هستند:

اوّل:زنی که تعداد روزهای حیض او در دو ماه پشت سر هم یک اندازه باشد ولی وقتِ خون دیدن او یکی نباشد که در این صورت هر چند روزی که خون دیده عادت او می‌شود؛ مثلاً اگر ماه اوّل از روز اوّل تا پنجم و ماه دوم از یازدهم تا پانزدهم خون ببیند عادت او پنج روز می‌شود.

دوم:زنی که دو ماه پشت سر هم سه روز یا بیشتر خون ببیند و یک روز یا بیشتر پاک شود و دو مرتبه خون ببیند و وقت دیدن خون در ماه اوّل با ماه دوم فرق داشته باشد که در این صورت اگر تمام روزهایی که خون دیده و روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر نشود و تعداد روزهایی که خون دیده به یک اندازه باشد، تمام روزهایی که خون دیده عادت حیض او می‌شود و بنابر احتیاط واجب، باید در روزهای وسط که پاک بوده احتیاطاً کارهایی که بر زن غیر حائض واجب است انجام دهد و کارهایی که بر حائض، حرام است ترک نماید مثلاً اگر ماه اوّل از روز اوّل تا سوم خون ببیند و دو روز پاک شود و دوباره از ششم تا هشتم به مدّت سه روز خون ببیند و ماه دوم از یازدهم تا سیزدهم خون ببیند و دو روز پاک شود و دوباره از شانزدهم تا هجدهم سه روز خون ببیند، عادت عددیه او شش روز می‌شود و در پاکی بین، بنابر احتیاط واجب کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام دهد.

و امّا اگر در یک ماه مثلاً سه روز خون ببیند و پاک شود و دوباره خون ببیند و در ماه دوم، پنج روز خون دیده و پاک شود و دوباره خون ببیند و در هر دو ماه مجموع ایام خون با پاکی وسط، هشت روز باشد، در این صورت، این زن دارای عادت عددیه نیست، بلکه مضطربه حساب می‌شود که حکمش بعداً ذکر می‌شود.

مسأله ۵۴۵. زنی که عادت عددیه تنها دارد و وقت آن مشخّص نیست، همین که خونی را مشاهده کرد که دارای نشانه‌های حیض است[۱۲]، آن را حیض قرار می‌دهد و به احکام زن حائض رفتار می‌کند. همچنین اگر خون دارای نشانه‌های حیض نباشد ولی بداند که آن خون سه روز ادامه پیدا می‌کند و اگر نداند که سه روز ادامه پیدا می‌کند یا نه، احتیاط واجب آن است که هم کارهایی را که بر مستحاضه واجب است، انجام دهد و هم کارهایی را که بر حائض حرام است، ترک نماید.

مسأله ۵۴۶. زنی که عادت عددیه دارد اگر کمتر یا بیشتر از تعداد روزهای عادت خود خون ببیند و از ده روز بیشتر نشود، تمام آن را حیض قرار دهد هرچند نشانه‌های حیض را دارا نباشد.

مسأله ۵۴۷. زنی که عادت عددیه دارد اگر خون او از ده روز بیشتر شود، چنانچه همه خون‌هایی که دیده بدون نشانه بوده مثلاً یک جور باشد و خون او تنها دارای نشانه‌های حیض باشد هرچند درجات و مراتب آنها متفاوت باشد مانند اینکه قسمتی از آن سیاه رنگ و قسمتی قرمزِ تیره باشد یا تنها دارای نشانه‌های استحاضه باشد مثلاً زرد رنگ باشد هرچند درجات زردی آن با هم متفاوت باشد، باید از موقع دیدنِ خون به تعداد روزهای عادتش، حیض و بقیه خون را استحاضه قرار دهد و اگر همه خون‌هایی که دیده یک جور نباشد بلکه چند روز از آن نشانه حیض و چند روز دیگر نشانه استحاضه داشته باشد، اگر روزهایی که خون، نشانه حیض را دارد با تعداد روزهای عادت او یک اندازه باشد، باید آن روزها را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد و اگر روزهایی که خون نشانه حیض دارد از روزهای عادت او بیشتر باشد، فقط به اندازه روزهای عادت حیض است و کم کردن و کاستن عدد در صورت امکان، از آخر انجام می‌شود بنابر این در این حال، عدد عادت را از ابتدای خونِ دارای نشانه‌های حیض قرار می‌دهد و بقیه خون استحاضه است و اگر روزهایی که خون، نشانه حیض را دارد از روزهای عادت او کمتر است هرچند کمتر از سه روز باشد باید آن روزها را با چند روز دیگر که روی هم به اندازه عادتش می‌شود حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد و این تکمیل در صورت امکان، از خونی که بعد از خونِ دارای نشانه‌های حیض است صورت می‌گیرد بنابر این با کمک صفات و نشانه‌های حیض می‌توان وقت عادت عددیه را معیّن نمود، نه عدد آن را.

شایان ذکر است زنی که مثلاً عادت عددیه پنج روزه دارد اگر مشاهده خون در او استمرار پیدا کند و قبل از گذشتن ده روز از خونی که نشانه حیض دارد دوباره خونی ببیند که آن هم نشانه خون حیض داشته باشد، مثل آن که پنج روز خون سیاه و نُه روز خون زرد و دوباره پنج روز خون سیاه ببیند، باید خون اوّل را حیض و دو خون دیگر را استحاضه قرار دهد[۱۳]و امّا در صورتی که پنج روز خون سیاه و ده روز خون زرد و دوباره پنج روز خون سیاه ببیند، باید خون اوّل و خون سوم که دارای نشانه حیض است را، حیض و خون وسط را استحاضه قرار دهد.

مسأله ۵۴۸. همان طور که در مسأله (516) ذکرشد، زن می‌تواند عادت عددیه ناقصه داشته باشد. حال مثلاً زنی که عادت ناقصه او بین شش و هفت روز است، در صورتی که خونش از ده روز بیشتر شود نمی‌تواند با نشانه‌های حیض یا در نظر گرفتن عادت بعضی از خویشانش و یا به انتخاب عدد، کمتر از شش روز یا بیشتر از هفت روز را حیض قرار دهد. بنابراین اگر عددی را که با مراجعه به صفات یا خویشاوندان بدست آمده، پنج باشد، در این مورد نمی‌تواند عادت خود را پنج روز قرار دهد؛ بلکه باید مقدار یقینی از عادت خود را که شش روز است حیض قرار دهد و اگر عددی را که با مراجعه به صفات یا خویشاوندان بدست آمده، هشت روز باشد، در این مورد نمی‌تواند عادت خود را هشت روز قرار دهد بلکه باید بیشترین عددی که احتمال می‌رود عادت او باشد یعنی عدد هفت را حیض قرار دهد.

مسأله ۵۴۹. مبتدئه یعنی زنی که دفعه اوّل خون دیدن اوست. حکم زن مبتدئه در این که با مشاهده چه خونی می‌تواند آن را حیض قرار دهد، مانند حکم زنی است که عادت عددیه تنها دارد که در مسأله (545) ذکر شد.

مسأله ۵۵۰. اگر زن مبتدئه بیشتر از ده روز خون ببیند و همه خون‌هایی که دیده، به یک شکل باشد – هرچند درجات و مراتب آن‌ها با هم متفاوت باشد – مانند اینکه همه با نشانه‌های حیض[۱۴] باشد، هرچند قسمتی از آن سیاه رنگ و قسمتی قرمز باشد، یا آن‌که همه خون‌ها با ویژگی استحاضه یعنی زرد رنگ باشد – هرچند درجات زردی آن با هم متفاوت باشد – باید مقدار عادت یکی از خویشان خود را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد، چه آن خویشاوند، تنها از طرف پدر یا مادر به او منسوب باشد یا از هر دو طرف به او منسوب باشد، زنده باشد یا مرده، ولی با رعایت دو شرط زیر:

اوّل:آنکه نداند مقدار عادت او مخالف با مقدار حیض خودش می‌باشد[۱۵]، مثل آن که خودش در زمان جوانی و قوّت مزاج باشد و آن زن نزدیک به سنّ یائسگی باشد که مقدار عادت معمولاً کم می‌شود.

دوم:آنکه نداند مقدار عادت آن زن با مقدار عادت دیگر خویشانش که دارای شرط اوّل هستند تفاوت دارد ولی اگر مقدار تفاوت بسیار کم باشد که حساب نشود، ضرر ندارد.

و اگر این کار (مراجعه به خویشاوندان) ممکن نیست مخیّر است که از سه روز تا ده روز هر تعداد روزی را که مناسب مقدار حیضش می‌بیند حیض قرار دهد و بهتر آن است که هفت روز قرار دهد در صورتی که آن را مناسب خود ببیند.

مسأله ۵۵۱. مبتدئه اگر بیشتر از ده روز خونی ببیند که چند روز آن نشانه حیض و چند روز دیگر نشانه استحاضه را داشته باشد، چنانچه خونی که نشانه حیض دارد کمتر از سه روز و بیشتر از ده روز نباشد، همه آن، حیض است ولی اگر این زن مشاهده خون در او استمرار پیدا کند و قبل از گذشتن ده روز از خونی که نشانه حیض دارد دوباره خونی ببیند که آن هم نشانه خون حیض داشته باشد، مثل آن که پنج روز خون سیاه و نُه روز خون زرد و دوباره پنج روز خون سیاه ببیند، باید خون اوّل را حیض و دو خون دیگر را استحاضه قرار دهد و امّا در صورتی که پنج روز خون سیاه و ده روز خون زرد و دوباره پنج روز خون سیاه ببیند، باید خون اوّل و خون سوم که دارای نشانه حیض است را، حیض و خون وسط را استحاضه قرار دهد.

مسأله ۵۵۲. مبتدئه اگر بیشتر از ده روز خونی ببیند که چند روز آن نشانه حیض و چند روز دیگر آن نشانه استحاضه داشته باشد ولی خونی که نشانه حیض دارد از سه روز کمتر باشد آن را حیض قرار دهد و عدد آن را با یکی از دو راهی که توضیح آن در مسأله (550) ذکر شد (رجوع به خویشاوندان یا انتخاب عدد) تعیین نماید و این تکمیل در صورت امکان از خونی که بعد از خونِ دارای نشانه‌های حیض است، صورت بگیرد نه از خون قبل و همچنین اگرخون با نشانه حیض بیشتر از ده روز باشد، قسمتی از آن را با یکی از همین دو راه که توضیح آن ذکر شد، حیض قرار دهد و کم کردن و کاستن عدد در صورت امکان از آخر انجام شود، بنابراین در این حال، عدد برگزیده به عنوان حیض را از ابتدای خون دارای نشانه حیض در نظر می‌گیرد و بقیه خون را استحاضه قرار می‌دهد.

مسأله ۵۵۳. مضطربه یعنی زنی که دو ماه پشت سر هم خون دیده ولی آن دو بار هم از جهت وقت و هم از جهت عدد با یکدیگر تفاوت داشته‌اند. حکم زن مضطربه در این که با مشاهده چه خونی می‌تواند آن را حیض قرار دهد مانند حکم زنی است که عادت عددیه تنها دارد که در مسأله‌ (545) ذکر شد.

مسأله ۵۵۴. اگر زن مضطربه بیشتر از ده روز خون ببیند و همه خون‌هایی که دیده یک جور باشد – با توضیحاتی که برای مبتدئه در مسأله (550) ذکر شد – حکمش مانند مبتدئه است، با این تفاوت که رجوع به خویشان در اینجا بنابر احتیاط واجب است.

شایان ذکر است این مطلب در زمانی است که زن مضطربه اصلاً دارای عادت نباشد، امّا اگر دارای عادت ناقصه عددیه باشد – که توضیح آن در مسأله ۵۱۶ ذکر شد – وقتی می‌خواهد روزهای حیض خویش را طبق قاعده هایی که ذکر شد (رجوع به خویشان یا انتخاب عدد)، تعیین نماید، جایز نیست عددی را انتخاب کند که با عادت ناقصه‌اش سازگار نباشد، مثلاً زنی که عادت ناقصه اش همواره بیش از هشت روز است نباید هفت روز را انتخاب کند.

مسأله ۵۵۵. مضطربه اگر بیشتر از ده روز خونی ببیند که چند روز آن نشانه حیض و چند روز دیگر نشانه استحاضه دارد، باید به دستوری که برای زن مبتدئه در مسائل (551 و 552) ذکر شد عمل نماید و اگر دارای عادت ناقصه باشد، نکته‌ای را که در مسأله قبل بیان شد رعایت نماید.

مسأله ۵۵۶. ناسیه یعنی زنی که مقدار یا زمان عادت خود یا هر دو را فراموش کرده است، این زن اگر خونی ببیند که کمتر از سه روز و بیشتر از ده روز نباشد همه آن حیض است، چه نشانه‌های حیض[۱۶] را دارا باشد و چه نشانه‌های حیض را نداشته باشد و اگر خون از ده روز بگذرد سه صورت دارد:

الف. ناسیه‌ای که عادت عددیه داشته است.

ب. ناسیه‌ای که عادت وقتیه داشته است.

ج. ناسیه‌ای که عادت وقتیه و عددیه داشته است.

و حکم آنها در مسائل بعد ذکر می‌شود.

مسأله ۵۵۷. اگر زن بیشتر از ده روز خون ببیند و دارای عادت عددیه باشد ولی آن را به کلّی فراموش کرده باشد که حتّی به طور اجمالی هم، زمان یا تعداد روزهای آن را به یاد نمی‌آورد در این صورت، این زن حکم مبتدئه را دارد که در مسائل (550 تا 552) ذکر شد.

مسأله ۵۵۸. اگر زن بیشتر از ده روز خون ببیند و دارای عادت عددیه باشد و تعداد روزهای آن را فراموش کرده باشد ولی به طور اجمالی عدد آن را به یاد می‌آورد، این صورت دو حالت دارد:

الف. اگر تعداد روزهای حیض خود را با معیار‌های سه‌گانه در تعیین حیض یعنی مراجعه به صفات خون یا مراجعه به خویشان یا انتخاب عدد (هر کدام شرعاً وظیفه او ‌باشد[۱۷]) معین نماید، تعداد روزهای حیض، کمتر از مقدار یقینی عادتش می‌شود، مثلاً زنی که عادتش را فراموش کرده و به طور اجمالی می‌داند که عادتش هشت روز است یا نه روز و عددی که طبق معیارهای سه‌گانه تعیین شده هفت باشد، در این مورد نمی‌تواند عادت خود را هفت روز قرار دهد بلکه باید مقدار یقینی از عادت خود را که عدد هشت است، حیض قرار دهد.

ب اگر تعداد روزهای حیض خود را با معیار‌های سه‌گانه در تعیین حیض یعنی مراجعه به صفات خون یا مراجعه به خویشان یا انتخاب عدد (هر کدام شرعاً وظیفه او ‌باشد) معیّن نماید، تعداد روزهای حیض، بیشتر از مقدار یقینی عادتش باشد مثلاً زنی که عادتش را فراموش کرده و به طور اجمالی می‌داند که عادتش پنج روز است یا شش روز و عددی که طبق معیارهای سه‌گانه تعیین شده هفت باشد، در این مورد نمی‌تواند عادت خود را هفت روز قرار دهد بلکه باید بیشترین عدد که احتمال می‌رود عادت او باشد یعنی عدد شش را حیض قرار دهد.

و در غیر این دو مورد، عدد فراموش شده اثری ندارد و باید به حکم مبتدئه عمل شود، ولی اگر زن احتمال دهد که عادتش بیشتر از عدد تعیین شده می‌باشد، احتیاط مستحب است که کارهایی را که بر حائض حرام است، ترک کرده وکارهایی را که بر مستحاضه واجب است انجام دهد.

مسأله ۵۵۹. اگر زن بیشتر از ده روز خون ببیند و دارای عادت وقتیه باشد ولی آن را به کلّی فراموش کرده باشد که حتّی به طور اجمالی هم، زمان آن را به یاد نمی‌آورد در این صورت، این زن حکم مبتدئه را دارد که در مسائل (550 تا552) ذکر شد.

مسأله ۵۶۰. اگر زن بیشتر از ده روز خون ببیند و دارای عادت وقتیه باشد و زمان آن را فراموش کرده باشد ولی به طور اجمالی زمان آن را به یاد می‌آورد، این صورت دو حالت دارد:

الف. اگر بداند زمان خاصی که کمتر از سه روز است و فعلاً در این زمان هم خون دیده، جزئی از عادت وقتیه او بوده است ولی اول و آخر وقت را فراموش کرده، باید خونی که صفات حیض را داراست و در این زمان هم باشد را حیض قرار دهد امّا اگر خونی که صفات حیض را دارد در زمان مورد نظر نباشد، نمی‌تواند آن را حیض قرار دهد مثلاً اگر بداند روز هفدهم ماه جزء عادت او بوده یا عادت او در نیمه دوم ماه بوده است و اکنون از اوّل تا بیستم ماه خون دیده است، نمی‌تواند عادت خود را در ده روز اوّل قرار دهد حتّی اگر با نشانه‌های حیض باشد و ده روز دوم با نشانه‌های استحاضه باشد و چنین زنی، باید با رجوع به خویشاوندان و در صورت عدم امکانِ رجوع به خویشاوندان، عددی بین سه روز تا ده روز را با توضیحی که در مسأله (550) ذکر شده است، انتخاب کند به شرط آنکه در همان زمان باشد.

ب. اگر زمان خاصی که جزئی از عادت وقتیه او باشد را نداند ولی به طور اجمالی بداند که زمان عادت او تنها در قسمتی از ماه بوده است مثلاً نیمه اول ماه، در این صورت، زن حق ندارد خونی را که دارای نشانه‌های حیض است ولی در نیمه دوم ماه است را حیض قرار دهد یا نمی‌تواند عددی را که با رجوع به خویشاوندان یا انتخاب عدد برای حیضش انتخاب کرده، از نیمه دوم ماه برگزیند.

مسأله ۵۶۱. اگر زن بیشتر از ده روز خون ببیند و دارای عادت وقتیه و عددیه باشد، این صورت، سه حالت دارد که در مسائل بعد به توضیح آن پرداخته می‌شود.

مسأله ۵۶۲. اگر زن بیشتر از ده روز خون ببیند و دارای عادت وقتیه و عددیه باشد و وقت عادت خویش را فراموش کرده ولی عدد آن را به یاد دارد، عدد حیض را طبق عدد عادت خویش قرار می‌دهد و در تعیین وقت به نشانه‌های خون مراجعه می‌کند و خونی را که نشانه‌های حیض دارد با توضیحی که در مسأله (560) پیرامون عادت وقتیه ذکر شد، حیض قرار می‌دهد و اگر با نشانه‌ها، امکان تعیین زمان حیض نبود، عادتش را از اولین زمان مشاهده خون قرار می‌دهد به شرط آنکه بتوان حیض را از آن زمان قرار داد و گرنه اولین زمان بعد از آن را حیض قرار دهد مثل اینکه بعد از حیض قبلی بدون آنکه حداقل پاکی (ده روز) فاصله شود خونی را ببیند که از ده روز بیشتر شود، که در این صورت زمان حیضش را بعد از فاصله شدن حداقل پاکی، انتخاب می‌کند.

مسأله ۵۶۳. اگر زن بیشتر از ده روز خون ببیند و دارای عادت وقتیه و عددیه باشد و عدد عادت خویش را فراموش کرده ولی وقت آن را به یاد داشته باشد، در این صورت، چنانچه اول وقت عادتش را می‌داند، خونی را که در ایام عادتش می‌بیند حیض قرار می‌دهد هرچند نشانه‌های حیض را دارا نباشد و در تعیین عدد به نشانه‌های حیض مراجعه می‌کند و اگر امکان تعیین عدد با نشانه‌ها نبود، به خویشاوندان خویش مراجعه می‌کند و اگر آن هم ممکن نبود، مخیّر است عددی که بین سه تا ده روز است را حیض قرار دهد البتّه در دو مورد که بیان آنها در مسأله (558) گذشت هیچ یک از معیارهای سه‌گانه (رجوع به تمییز، خویشاوندان، انتخاب عدد) اعتباری ندارد.

مسأله ۵۶۴. اگر زن بیشتر از ده روز خون ببیند و دارای عادت وقتیه و عددیه باشد ولی وقت و عدد عادت خویش را فراموش کرده باشد، حکم در این صورت، از مسائل قبل معلوم می‌شود به عنوان مثال اگر به طور اجمالی نداندکه خون با روزهای عادتش مصادف بوده است یا نه و خون قابل تعیین از روی صفات نباشد (مثل همه خون یک جور باشد)، آن خون را حیض قرار می‌دهد و در تعیین تعداد روزهای آن به خویشاوندانش مراجعه نماید و اگر ممکن نبود عددی بین سه تا ده را حیض قرار می‌دهد، البتّه در دو موردی که بیان آنها در مسأله (558) گذشت هیچ یک از معیارهای سه‌گانه (رجوع به تمییز، خویشاوندان، انتخاب عدد) اعتباری ندارد.

مسأله ۵۶۵. استبراء از خون حیض، عمل خاصی است که زن برای آگاهی از وضعیت باطن مجرا و اینکه آیا آلوده به خون حیض است یا نه انجام می‌دهد. این استبراء در موردی انجام می‌شود که زن دارای دو شرط باشد:

1. خونریزی‌اش قبل از ده روز در ظاهر قطع شده باشد.

2. یقین به پاکی باطن مجرا نداشته باشد و احتمال عقلایی دهد باطن مجرا پاک شده است. بنابراین اگر بداند باطن مجرا همانند ظاهر آن پاک شده است یا باطن مجرا بر خلاف ظاهر آن، پاک نیست نیازی به استبراء نمی‌باشد.

این استبراء کیفیت خاص واجبی ندارد و به هر شکلی بتوان از وضعیت باطن مجرا و پاکی یا آلودگی آن به خون کسب اطّلاع کند کافی است، مثلاً قدری پنبه داخل فرج نماید و مقداری صبر کند و اگر عادت او چنین است که خون او برای مدّت کوتاهی در بین حیض قطع می‌شود – همچنان که در بعضی زنان گفته شده است – باید بیش از آن مقدار صبر کرده و بعد پنبه را بیرون آورد و ببیند آلوده به خون شده یا نه، پس اگر سطح پنبه به لکّه زرد رنگی – هرچند بسیار کوچک – آلوده باشد هنوز حیض محسوب می‌شود و احکام مربوط به آن در مسأله بعد ذکر می‌شود.

مسأله ۵۶۶. اگر زن قبل از ده روز پاک شود و احتمال بدهد که در باطن خون هست، یا باید عبادت‌ها را احتیاطاً انجام دهد یا استبراء کند و جایز نیست بدون استبراء عبادت‌ها را ترک کند، پس اگر استبراء کرد و پاک بود، غسل کند و عبادت‌های خود را به جا آورد و اگر پاک نبود – هرچند به آب اندک زرد رنگی آلوده باشد – چنانچه در حیض عادت ندارد یا مبتدئه است یا عادت او ده روز است، باید صبر کند که اگر قبل از ده روز پاک شد، غسل کند و اگر سرِ ده روز پاک شد یا خون او از ده روز گذشت، سرِ ده روز غسل نماید و قبل از سپری شدن ده روز، هر وقت شک داشت که خون در باطن هست یا قطع شده، استبراء را دوباره انجام می‌دهد و حکم صورتی که در آن زن عادتش کمتر از ده روز است در مسأله بعد ذکر می‌شود.

مسأله ۵۶۷. اگر عادت زن کمتر از ده روز باشد، در بین ایام عادت هر وقت شک داشته باشد که خون در باطن قطع شده یا نه استبراء می‌کند و در صورت آلودگی، بر حیض بودن باقی می‌ماند تا این که ایام عادت سپری گردد؛ مگر آنکه قبل از آن پاک شود و اگر بعد از سپری شدن ایام عادت، شک در پاکی باطن دارد، استبراء می‌کند و اگر آلودگی باقی بود – هرچند به شکل لکّه زردِ کم رنگ – سه حالت پیش می‌آید:

الف. در صورتی که بداند قبل از تمام شدن ده روز یا سرِ ده روز پاک می‌شود نباید غسل کند و تا پاکی صبر می‌کند.

ب. اگر می‌داند خون از ده روز بیشترمی‌شود، خون بعد از روزهای عادت استحاضه است بنابر این غسل نموده و وظایف مستحاضه را انجام می‌دهد.

ج. در صورتی که شک دارد و احتمال می‌دهد که آن خون، قبل از تمام شدن ده روز قطع می‌شود، احتیاط مستحب است که یک روز عبادت را ترک نماید سپس غسل حیض نموده و اعمال مستحاضه را انجام دهد هرچند جایز است در صورتی که شک نسبت به وضعیت خون همچنان باقی است، بیشتر از یک روز (تا کامل شدن ده روز)، عبادت را ترک نماید. این ترک عبادت پس از سپری شدن ایام عادت را اصطلاحاً «استظهار» می‌نامند.

مسأله ۵۶۸. استظهار به معنای ترک عبادت و سایر کارهایی که در حال حیض بر حائض حرام است، می‌باشد و زن در مدت استظهار احکام حائض را دارد، اصل عمل استظهار واجب نیست و مراعات آن احتیاط مستحب است و نوعی احتیاط در مورد حیض احتمالی به شمار می‌رود. استظهار در موردی انجام می‌شود که زن دارای پنج شرط است:

1. دارای عادت عددیه باشد خواه عادتش وقتیه هم باشد یا نباشد.

2. عادت وی کمتر از ده روز باشد.

3. بیشتر از مقدار عادت خود خون ببیند.

4. نداند خون بعد از ایّام عادت از ده روز می‌گذرد یا نه.

5. حکم استظهار مخصوص زنی است که خون دیدن او، پس از ایام عادت ادامه پیدا می‌کند و در مورد زنی که قبل از ایّام عادتش خونی مشاهده می‌کند که حکم استحاضه را دارد، سپس خون ادامه پیدا کرده و از عادتش بیشتر می‌شود، جاری نیست، مثلاً زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد و در ماه اول و ماه دوم ایّام عادت او از دهم تا پانزدهم ماه بوده است، اگر این زن در ماه سوم در ایّام عادت خون ببیند ولی این خون ادامه پیدا کند و تا ماه آینده قطع نشود پس از سپری شدن ایّام حیض در ماه چهارم، زن نداند خونریزی‌اش تا بعد از بیستم ماه ادامه پیدا می‌کند یا نه، چنین فردی دهم تا پانزدهم ماه چهارم را حیض قرار می‌دهد و بعد از تمام شدن ایام عادت یعنی پانزدهم ماه در صورت شک در وضعیت خون، باید وظایف مستحاضه را انجام دهد و نمی‌تواند استظهار نموده و عبادت را ترک نماید.

مسأله ۵۶۹. اگر زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد، بعد از سپری شدن ایام عادت و قبل ازگذشت ده روز از ابتدای روزهای عادتش لکّه بینی داشته باشد – هرچند لکّه‌های صورتی یا زرد رنگ خون – دو صورت دارد:

1. آن لکّه بینی، مستمر باشد یعنی بعد از سپری شدن ایام عادت خون به طور کامل قطع نشود و هر وقت زن وضعیت خون در باطن را امتحان می‌کند، پنبه آلوده به لکّه صورتی یا زرد رنگ می‌شود، در این صورت اگر لکه بینی قبل از ده روز قطع شود، حیض محسوب می‌شود و اگر بعد از ده روز قطع شود خونی که بعد از ایام عادت دیده خواه به شکل لکّه باشد یا زیاد، استحاضه محسوب می‌شود و چنانجه زن نداند لکّه بینی به طوری که ذکر شد، قبل از ده روز قطع می‌شود یا بعد از ده روز، به حکم استظهار که در مسأله (567 و 568) بیان شد عمل می‌نماید.

2. لکّه بینی مستمر نباشد هرچند به اینکه زن تنها یک لکّه صورتی یا زرد رنگ خون مشاهده نماید، حکم این صورت در قالب مثال ذکر می‌شود:

زنی که عادت وقتیه عددیه هفت روزه از اول ماه تا هفتم ماه دارد چنانچه در انتهای مدّت هفت روز، خون در ظاهر و باطن قطع شود و زن غسل حیض نماید سپس در روز نهم ماه، زن یک لکّه خون ببیند و قطع شود و بعد از آن در روز یازدهم ماه هم فقط یک لکّه خون مشاهده نماید و قطع شود، لکّه خونی که در روز نهم دیده حیض محسوب می‌شود و لکّه خونی که روز یازدهم دیده استحاضه محسوب می‌شود و پاکی بین روز هفتم تا نهم حکم پاکی بین دوخون را دارد که زن بنابر احتیاط واجب در آن کارهایی که بر حائض حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر غیر حائض واجب است را انجام می‌دهد و پاکی بین روز نهم تا یازدهم پاکی حقیقی است و زن حکم زنان پاک را دارد، بنابر‌این چنین زنی، بعد از مشاهده لکّه‌ خون، در روز نهم و قطع شدن آن باید غسل حیض نماید و پس از آن پاک محسوب می‌شود و لکّه خون روز یازدهم استحاضه قلیله است که بر طبق احکام آن عمل می‌کند و چنانچه زن در روز هشتم ماه که پاک بوده، روزه ماه مبارک رمضان گرفته، احتیاط واجب آن است که آن را قضا نماید و قضای روز نهم که زن در آن خون حیض دیده واجب است و امّا روزه روز دهم و یازدهم ماه صحیح است و چنانچه فرض شود شوهرش او را در روز هشتم یا نهم در پاکی بین دو خون، طلاق داده باشد، بنابر احتیاط واجب این طلاق، صحیح محسوب نمی‌شود و صیغه طلاق دوباره خوانده شود. امّا اگر او را در روز دهم یا یازدهم طلاق داده، طلاق صحیح است و حکم مثال‌های دیگر نیز از آنچه قبلاً ذکر شده قابل استفاده است.

مسأله ۵۷۰. اگر زن قبل از ده روز پاک شود و بداند که در باطن، خون نیست، باید برای عبادت‌های خود غسل حیض کند و آنها را انجام دهد هرچند گمان داشته باشد که قبل از تمام شدن ده روز دوباره خون می‌بیند امّا چنانچه یقین یا اطمینان داشته باشد که قبل از تمام شدن ده روز دوباره خون می‌بیند هرچند به شکل لکّه‌بینی و مشاهده خونِ زرد کم رنگ (حتّی مثل اینکه بداند یک بار این لکّه را خواهد دید)، همچنان که ذکر شد، در فاصله پاکی بین، بنابراحتیاط واجب، احتیاطاً غسل حیض کند و عبادت‌های خود را به جا آورد و آن چه بر حائض حرام است را احتیاطاً ترک نماید.

مسأله ۵۷۱. در تمییز و تشخیص خون حیض از استحاضه در مواردی که خون از ده روز بیشتر می‌شود، شرط است بعضی از روزها، خون دارای نشانه‌های حیض[۱۸] و بعضی دیگر از روزها، نشانه‌های استحاضه[۱۹] را دارا باشد، امّا شرط نیست خونِ دارای نشانه‌های حیض، همه صفات حیض را داشته باشد بلکه اگر یکی از صفات را هم داشته باشد کافی است ولی اگر بعضی از روزها خون دارای یکی از صفات حیض باشد و بعضی از روزهای دیگر خون دارای دو یا سه صفت از صفات حیض باشد، چنین خونی فاقد نشانه محسوب می‌شود همچنان که اگر بعضی از روزها خون دارای بعضی از صفات حیض و در روزهای دیگر دارای بعضی دیگر از صفات حیض باشد چنین خونی بدون نشانه است. همچنین در خونی که از ده روز می‌گذرد اگر خونی که به صفت حیض است سه روز پراکنده در ضمن ده روز اول باشد، این خون بدون نشانه محسوب می‌شود.

مسأله ۵۷۲. مبتدئه و مضطربه و ناسیه و زنی که عادت عددیه دارد، اگر خونی ببینند که نشانه‌های حیض را داشته باشد یا یقین کنند که سه روز طول می‌کشد، هرچند نشانه‌های حیض را نداشته باشد، باید عبادت را ترک کنند و چنانچه بعد بفهمند حیض نبوده، باید عبادت‌هایی را که به جا نیاورده‌اند، قضا نمایند.

مسأله ۵۷۳. زنی که معمولاً هر ماه یک مرتبه خون می‌بیند اگر در یک ماه دو مرتبه خون ببیند در حالی که هر یک از دو خون از سه روز کمتر نیست و از ده روز هم بیشتر نیست و در بین دو خون پاک بوده، چنانچه روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز کمتر نباشد، باید هر دو را حیض قرار دهد، هرچند یکی از آن دو خون یا هر دو نشانه‌های حیض را نداشته باشد یا در روزهای عادت نباشد.

مسأله ۵۷۴. زنی که دارای عادت نبوده و دیدن خون در او استمرار پیدا کرده و بیشتر از ده روز خون دیده و از راه مختلف بودن صفاتِ خون، باید حیض را تشخیص دهد، چنانچه مثلاً سه روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه حیض را دارد و آن خون، از ده روز بیشتر نشود و پس از آن ده روز یا بیشتر خونی ببیند که نشانه استحاضه را دارد و دوباره سه روز یا بیشتر، خونی به نشانه‌های حیض ببیند و آن خون، از ده روز بیشتر نشود و مجموع خون‌های مشاهده شده متّصل به هم باشد، باید خون اوّل و خون آخر را که نشانه‌های حیض داشته، حیض قرار دهد و خون وسط، استحاضه است امّا اگر زن دارای عادت وقتیه باشد، در این مثال، چنانچه یکی از دو خونی که دارای نشانه‌های‌حیض است مطابق با روزهای عادتش باشد و خون دیگر در روزهای عادتش نباشد، فقط آنچه در ایام عادت است و نشانه‌های حیض را دارا است حیض قرار می‌دهد و بقیه، استحاضه می‌باشد.

مسأله ۵۷۵. اگر چند روز را حیض قرار دهد و عبادت نکند بعد بفهمد حیض نبوده است، باید نماز و روزه‌ای که در آن روزها به جا نیاورده، قضا نماید و اگر چند روز را به گمان این که حیض نیست، عبادت کند، بعد بفهمد حیض بوده، چنانچه آن روزها را روزه نیز گرفته باشد، باید قضا نماید.

مسأله ۵۷۶. از وقتی که اوّلین جزء بچّه از شکم مادر بیرون می‌آید، خونی که زن تا فاصله ده روز می‌بیند، خون نفاس است، به شرط آنکه خون زایمان بر آن صدق کند و زن را در حال نفاس «نفساء» می‌گویند. بنابراین زنی که از زایمان خون نمی‌بیند نفاس ندارد و نیز زنی که بعد از فاصله شدن مدّت طولانی از زایمان خون می‌بیند به گونه‌ای که عرفاً نمی‌گویند آن خون، خون زایمان است – مثل اینکه خون را پس از سپری شدن ده روز از زایمان ببیند – نفاس ندارد.

مسأله ۵۷۷. در محاسبه ده روز نفاس توجّه به سه نکته لازم است:

1. ابتدای محاسبه ده روز، خونِ خارج شده بعد از زایمان است هرچند خون خارج شده در هنگام زایمان هم نفاس است ولی در شمارش روزها، داخل در ده روز نفاس نیست.

2. معیار در محاسبه ده روز، خروج خون است نه فقط زایمان. بنابر این اگر خون با تأخیر از زایمان خارج گردد، زمان خارج شدن خون ابتدای محاسبه ده روز است.

3. ابتدای محاسبه ده روز نفاس، روز است بنابر این اگر زایمان و دیدن خون در شب واقع شده، هرچند خون نفاس است، ولی جزء ده روز نفاس محسوب نمی‌گردد و روش محاسبه ده روز در نفاس، همانند ده روز حیض است که در مسأله (481) ذکر شد.

مسأله ۵۷۸. خونی که زن قبل از بیرون آمدن اوّلین جزء بچّه می‌بیند، نفاس نیست.

مسأله ۵۷۹. خون نفاس حدّ اقل معیّنی ندارد و ممکن است یک لحظه باشد ولی بیشتر از ده روز نفاس به حساب نمی‌آید.

مسأله ۵۸۰. اگر زن سزارین کند و نوزاد را از شکم یا پهلوی او خارج سازند، خونی که از مجرای طبیعی بعد از سزارین بیرون می‌آید، نفاس است.

مسأله ۵۸۱. لازم نیست خلقت بچّه تمام باشد، بلکه اگر ناتمام نیز باشد، در صورتی که از حالت عَلَقه که خون بسته است و مُضْغَه که قطعه گوشت است گذشته باشد و سقط شود، خونی که می‌بیند، خون نفاس است.

مسأله ۵۸۲. هرگاه شک کند که چیزی سقط شده یا نه، یا چیزی که سقط شده بچّه است یا نه، لازم نیست بررسی کند و خونی که از او خارج می‌شود، شرعاً خون نفاس محسوب نمی‌شود.

مسأله ۵۸۳. اگر زن نفساء خون واحدی ببیند و این خون از ده روز بیشتر نشود، همه آن نفاس است، پس چنانچه قبل از ده روز پاک شد، باید غسل کند و عبادت‌های خود را به جا آورد.

مسأله ۵۸۴. اگر زن نفساء خون واحدی ببیند و این خون از ده روز بگذرد، چنانچه در حیض عادت عددیه دارد، به اندازه روزهای عادت او نفاس و بقیه، استحاضه است و اگر عادت ندارد یعنی مبتدئه یا مضطربه است، تا ده روز، نفاس و بقیه، استحاضه می‌باشد و در این حال، به عادت خویشاوندان خویش در حیض یا نفاس یا عادت قبلی خویش در نفاس، رجوع نمی‌کند و اگر عادت خود را فراموش کرده، باید عادت را بالاترین عددی فرض کند که احتمال می‌دهد و احتیاط مستحب است کسی که عادت دارد، از روز بعد از عادت و کسی که عادت ندارد، بعد از روز دهم تا روز هیجدهم زایمان، کارهای استحاضه را به جا آورد و کارهایی را که بر نفساء حرام است، ترک کند.

مسأله ۵۸۵. اگر زن نفساء در دهه زایمان بیشتر از یک بار خون ببیند مثل اینکه دو خون یا سه خون یا چهار خون یا بیشتر، خون ببیند و پاکی بین آنها هم فرق ندارد که زمانش کوتاه یا طولانی باشد، چنانچه روزهایی را که خون دیده با روزهایی که در وسط پاک بوده روی هم ده روز یا کمتر از ده روز باشد، تمام خون‌هایی که دیده، نفاس است و بنابر احتیاط واجب، در روزهایی که پاک بوده که آن را پاکی بین دو خون می‌نامند، احتیاطاً عبادت‌های واجب را انجام دهد و کارهایی که بر نفساء، حرام است، ترک نماید.

مسأله ۵۸۶. اگر زن نفساء بیش از یک بار خون ببیند مثل اینکه دو خون یا سه خون یا چهار خون یا بیشتر ببیند و آخرین خون از ده روز بیشتر شود، دو صورت دارد:

1. زن دارای عادت عددیه در حیض نباشد، این صورت حکم مسأله قبل را دارد یعنی مقداری از خون‌ها که از ده روز بیشتر نمی‌شود، نفاس است و در روزهای پاک وسط آن خون‌ها، بنابر احتیاط واجب، کارهایی را که بر نفساء حرام است ترک کرده وکارهایی را که بر غیر نفساء واجب است انجام دهد و مقداری از خونِ آخر که از ده روز بیشتر می‌شود، استحاضه است.

2. زن دارای عادت عددیه در حیض باشد، در این صورت خونی که به عدد ایام عادت دیده، نفاس است و در مورد خونی که بعد از تعداد روزهای عادتش تا فاصله ده روز دیده، بنابر احتیاط واجب، کارهایی که بر نفساء حرام است را ترک کرده و کارهایی که بر مستحاضه واجب است را انجام دهد و خونی که پس از روز دهم مشاهده می‌کند، نفاس نیست.

مسأله ۵۸۷. اگر زن از خون نفاس در ظاهر پاک شود و احتمال دهد که در باطن خون باشد، یا باید احتیاطاً غسل کند و عبادت‌ها را انجام دهد یا باید استبراء کند و استبراء از خون نفاس همانند استبراء از خون حیض است و جایز نیست عبادت‌ها را بدون استبراء ترک کند و کیفیت استبراء در مسأله (565) ذکر شد.

مسأله ۵۸۸. اگر زن نفساء بیشتر از عدد عادتش در حیض – که آن عادت کمتر از ده روز است – خون ببیند و نداند خون، قبل از ده روز قطع می‌گردد یا از ده روز می‌گذرد، حکم استظهار و ترک عبادت برای او همانند احکام استظهار زن حائض است که در مسأله (567 و 568) گذشت و اگر زن نفساء قبل از ده روز در ظاهر پاک شود و احتمال بدهد که در باطن خون باشد، وظیفه دارد استبراء نماید و حکم آن همانند احکام استبراء زن حائض است که در مسأله (565) ذکر شد.

مسأله ۵۸۹. هم‌چنان که یکی از شرایط خون حیض آن است که از حیض قبلی حداقل ده روز (حد اقل پاکی) گذشته باشد، در موردحیضی که بعد از نفاس می‌باشد نیز لازم است حداقل ده روز پس از نفاس باشد، بنابر این اگر زن، بعد از تمام شدن نفاس تا فاصله ده روز خونی ببیند، آن خون استحاضه می‌باشد، ‌خواه خون به صفت حیض باشد یا نه و چه این‌که در روزهای عادت باشد یا نه و از این ده روز، به دهه استحاضه تعبیر می‌شود.

مسأله ۵۹۰. زنی که در حیض، عادت عددیه دارد، چه اینکه وقتیه هم باشد یا وقتیه نباشد، اگر بعد از زایمان تا یک ماه یا بیشتر از یک ماه، پی در پی خون ببیند، به اندازه روزهای عادت او نفاس است و خونی که بعد از نفاس تا ده روز می‌بیند هرچند عادت وقتیه هم داشته باشد و خون در روزهای عادت ماهانه‌اش باشد، استحاضه است؛ مثلاً زنی که عادت حیض او از بیستم هر ماه تا بیست و هفتم آن ماه است، اگر روز دهم ماه زایمان نموده و تا یک ماه یا بیشتر، پی در پی خون ببیند، تا روز هفدهم، نفاس و از روز هفدهم تا ده روز – حتّی خونی که در روزهای عادت خود که از بیستم تا بیست و هفتم است می‌بیند – استحاضه می‌باشد و بعد از گذشتن ده روز، اگر عادت وقتیه داشته باشد و خونی را که می‌بیند در روزهای عادتش نباشد، باید منتظر روزهای عادتش شود هرچند که انتظارش یک ماه یا بیشتر طول بکشد و هر‌چند خون در این مدّت دارای نشانه‌های حیض باشد و اگر دارای عادت وقتیه نباشد، باید حیض خود را چنانچه ممکن است با نشانه‌های آن تعیین کند که روش آن در فصل حیض ذکر شد و اگر ممکن نیست مثل اینکه همه خونی را که ده روز بعد از نفاس می‌بیند، یکسان باشد و یک ماه یا چند ماه به همین صفت ادامه پیدا کند، باید در هر ماه، حیض بعضی از خویشاوندان خود را با توضیحی که در فصل حیض ذکر شد، برای خویش حیض قرار دهد و اگر این امر هم ممکن نیست، عددی را که مناسب با خود می‌داند انتخاب نماید و توضیح آن نیز در فصل حیض بیان شد.

مسأله ۵۹۱. زنی که در حیض، عادت عددیه ندارد، اگر بعد از زایمان تا یک ماه یا بیشتر از یک ماه خون ببیند، ده روز اوّل آن نفاس و ده روز دوم آن استحاضه است و امّا خونی که بعد از آن می‌بیند ممکن است حیض باشد و ممکن است استحاضه باشد و برای تعیین حیض، باید به توضیحی که در مسأله قبل ذکر شد عمل نماید.

مسأله ۵۹۲. آنچه بر حائض واجب است مثل قضای روزه‌های ماه مبارک رمضان، بر نفساء هم واجب می‌باشد.

مسأله ۵۹۳. رساندن جایی از بدن به خطّ قرآن بر نفساء، حرام است و موارد زیر نیز بنابر احتیاط واجب بر نفساء حرام می‌باشد:

 1. مسّ نام خداوند متعال و صفات مخصوص[۲۰] او.

 2. خواندن آیاتی که سجده واجب دارند.

 3. توقّف در مساجد.

 4. داخل شدن در مسجد بدون آنکه عبور نماید ولی اگر از مسجد (غیر مسجدالحرام و مسجد پیامبر(صلى الله علیه و آله)) عبور کند مثل اینکه از یک درِ مسجد داخل و از درِ دیگر خارج شود، مانعی ندارد.

 5. وارد شدن به مسجدالحرام و مسجد پیامبر(صلى الله علیه و آله) هرچند از یک در داخل و از در دیگر خارج شود.

 6. گذاشتن چیزی در مسجد.

مسأله ۵۹۴. نزدیکی کردن با زن در حال نفاس، حرام می‌باشد ولی کفّاره ندارد.

مسأله ۵۹۵. طلاق دادن زنی که در حال نفاس است، باطل می‌باشد. همچنین اگر زن در پاکی بین دو خون، که معنای آن در مسأله (484) ذکر شد، طلاق داده شود، صحیح بودن این طلاق محلّ اشکال است، بنابر این لازم است احتیاط گردد به این صورت که دوباره صیغه طلاق اجراء شود، مثلاً زنی که سه روز خون نفاس دیده و روز چهارم و پنجم پاک بوده و در آن حال طلاق داده شده است سپس در روز ششم و هفتم خون نفاس مشاهده می‌کند یا آنکه در روز ششم تنها لکّه‌ای خون مشاهده می‌کند که حکم به نفاس بودن آن می‌شود، صحیح بودن طلاق او محلّ اشکال است امّا بعد از آنکه زن از خون نفاس کلّاً پاک شد هرچند غسل نکرده باشد، طلاق او صحیح است.

یکی از خون‌هایی که از زن خارج می‌شود، خون استحاضه است و زن را در موقع دیدن خون استحاضه «مستحاضه» می‌گویند.

مسأله ۵۹۶. خون استحاضه در بیشتر اوقات زرد رنگ یا قرمز روشن و سرد و رقیق و کهنه و مانده است و بدون فشار و سوزش بیرون می‌آید ولی ممکن است گاه سیاه یا سرخ تیره و گرم و غلیظ و تازه باشد و با فشار و سوزش بیرون آید و خون استحاضه، حداقل یا حداکثر معیّنی ندارد و نیز قبل از بلوغ، استحاضه محقّق نمی‌شود و در محقّق شدن آن بعد از (‌60) سال قمری اشکال است و احتیاط واجب آن است که زنان بعد از این سن هم به وظایف مستحاضه عمل نمایند.

مسأله ۵۹۷. استحاضه سه قسم است: قلیله و متوسّطه و کثیره.

 1. استحاضه قلیله: آن است که خون فقط روی پنبه‌ای را که زن با خود بر می‌دارد آلوده کند و در آن فرو نرود.

 2. استحاضه متوسّطه: آن است که خون در پنبه فرو رود، هرچند در یک گوشه آن باشد ولی از طرف دیگر پنبه بیرون نیاید و به دستمالی که معمولاً زن‌ها برای جلوگیری از خون می‌بندند، نرسد.

 3. استحاضه کثیره: آن است که خون پنبه را فرا گرفته یا در آن فرو رفته و از طرف دیگر بیرون آید و به دستمالی که معمولاً زن‌ها برای جلوگیری از خون می‌بندند برسد.

 شایان ذکر است در انتخاب اندازه پنبه به طور معمول در بین بانوان عمل می‌شود و در هنگام استعمال، از پنبه غیر فشرده و به حالت معمولی استفاده می‌شود و استفاده از جنس دیگری غیر از پنبه، که در بافت و قابلیت جذب و مقدار نفوذش مثل پنبه باشد نیز کافی است ولی دستمال کاغذی‌های رایج، که بافت ظریفی دارد و قابلیت جذب و نفوذ آن بیشتر و سریعتر از پنبه است، در این مورد کافی نیست و اگر به پنبه طبیعی ناخالصی و مواد دیگری نیز اضافه شده که تأثیری در جهت ذکر شده نداشته باشد، اشکال ندارد.

مسأله ۵۹۸. در استحاضه قلیله باید زن برای هر نماز یک وضو بگیرد هرچند بخواهد نماز ظهر و عصر یا نمازمغرب و عشاء را پشت سرهم بخواند – مگر موردی که در مسأله (606) ذکر می‌شود – و بنابر احتیاط مستحب، پنبه را آب کشیده و یا عوض کند و باید ظاهر فرج را چنانچه خون به آن رسیده، آب بکشد.

مسأله ۵۹۹. زنی که نمی‌دانسته در استحاضه قلیله باید زن برای هر نماز یک وضو بگیرد و مثلاً نماز ظهر و عصر را پشت سر هم با یک وضو می‌خوانده، نماز عصرش باطل است هرچند جاهل قاصر بوده و در فراگیری مسأله کوتاهی نکرده باشد و باید آن را اگر وقت هست دوباره خوانده و اگر وقت گذشته، قضا نماید مگر در صورتی که مسأله (606) شامل آن شود.

مسأله ۶۰۰. در استحاضه متوسّطه، بنابر احتیاط لازم، باید زن برای هر نمازِ صبح، غسل کند و لازم است برای نمازهای خود، کارهای استحاضه قلیله که در مسأله (598) ذکر شد را هم انجام دهد و هرگاه استحاضه متوسّطه قبل از نمازی غیر از نماز صبح، مثل نماز ظهر برایش پیش آید، برای آن نماز، غسل کند و علاوه بر آن تا صبح روز دیگر برای نمازهای خود، کارهای استحاضه قلیله را انجام دهد.

مسأله ۶۰۱. اگر استحاضه متوسّطه قبل از نماز صبح یا در بین نماز صبح حاصل شود، باید بنابر احتیاط واجب برای نماز صبح غسل کند و اگر عمداً یا از روی فراموشی برای نماز صبح غسل نکند، بنابر احتیاط لازم، باید برای نماز ظهر و عصر غسل کند و نماز صبحش که بدون غسل و انجام وظایف دیگر مستحاضه خوانده، باطل است و باید آن را اگر وقت هست دوباره خوانده و اگر وقت گذشته قضا نماید و اگر برای نماز ظهر و عصر غسل نکند، باید قبل از نماز مغرب و عشا غسل نماید، چه خون بیاید یا اینکه قطع شده باشد و نماز ظهر و عصری را که بدون غسل و انجام وظایف دیگر خوانده، دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.[۲۱]

مسأله ۶۰۲. در استحاضه کثیره، بنابر احتیاط واجب، باید زن برای هر نماز پنبه و دستمال را عوض کند یا آب بکشد و لازم است یک غسل برای نماز صبح و یک غسل برای نماز ظهر و عصر و یک غسل برای نماز مغرب و عشا به جا آورد و بین نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا فاصله نیندازد و اگر فاصله بیندازد باید برای نماز عصر و عشا دوباره غسل کند. همه این موارد در صورتی است که خون پی در پی از پنبه به دستمال برسد امّا چنانچه رسیدن خون از پنبه به دستمال با قدری فاصله باشد که زن بتواند در آن فاصله غسل نموده و یک نماز یا بیشتر بخواند، احتیاط لازم آن است که هرگاه خون از پنبه به دستمال برسد پنبه و دستمال را عوض کرده و یا آب بکشد و غسل نماید و نماز بخواند. بنابراین اگر زن غسل استحاضه کثیره کرد و نماز ظهر را مثلاً خواند ولی قبل از نماز عصر یا در بین آن، خون دوباره از پنبه به دستمال رسید، بنابر احتیاط واجب، باید برای نماز عصر نیز غسل نماید ولی چنانچه فاصله به مقداری باشد که زن بتواند در آن میان دو نماز یا بیشتر بخواند، مثل اینکه بتواند نماز مغرب و عشا را نیز قبل از آنکه خون دوباره به دستمال برسد بخواند، برای آن نمازها لازم نیست غسل دیگری بکند و در هر صورت زنی که غسل استحاضه کثیره انجام داده، تا وقتی بعد از غسل مبطل وضو انجام نداده، لازم نیست وضو بگیرد.

مسأله ۶۰۳. در مواردی که غسل بر زن واجب می‌شود اگر چند بار غسل کردن برای او ضرر دارد یا باعث سختی زیادی است که معمولاً قابل تحمّل نیست، می‌تواند به جای آن تیمّم نماید.

مسأله ۶۰۴. مستحاضه متوسّطه که باید وضو بگیرد و هم بنابر احتیاط لازم، غسل کند، باید غسل را اوّل به جا آورد و بعد وضو بگیرد ولی در مستحاضه کثیره که غسل کافی است و احتیاط مستحب است که وضو هم بگیرد، اگر بخواهد وضو بگیرد باید قبل از غسل، وضو بگیرد.

مسأله ۶۰۵. در ابتدای استحاضه تا وقتی خون در باطن است و بیرون نیامده، غسل یا وضو و نیز سایر احکام استحاضه واجب نمی‌شود و اگر بیرون بیاید هرچند کم باشد، واجب است طبق احکام استحاضه عمل نماید و از آن پس تا زمانی که خون در مجراست هرچند بیرون نیاید ولی در محلّی است که اگر پنبه داخل کند آلوده به خون می‌شود، واجب است به وظایف مستحاضه عمل کند.

مسأله ۶۰۶. زن مستحاضه اگر بداند از وقتی که مشغول وضو یا غسل شده خونی از او بیرون نیامده و در داخل فرج هم نیست، می‌تواند خواندن نماز را تا وقتی که می‌داند پاک می‌ماند به تأخیر بیندازد، همچنان که می‌تواند نمازهای بعدی را در این فاصله زمانی بدون اینکه دوباره غسل کند یا وضو بگیرد، بخواند.

مسأله ۶۰۷. اگر زن قبل از وقت نماز، مستحاضه متوسّطه یا کثیره شود، در مواردی که لازم است بین غسل و نماز فاصله‌ای واقع نشود، واجب است غسل مربوط به نماز را بعد از فرا رسیدن وقت نماز انجام دهد؛ مگر آنکه غسل را برای خواندنِ همان نماز یا به جهت دیگری مثل مسّ خط قرآن، نزدیک وقت اذان انجام داده باشد و بلافاصله بعد از آن وقت شرعی نماز فرا رسد و نماز را بخواند به گونه‌ای که بین غسل و نماز فاصله نشده و پشت سر هم انجام گردد، امّا اگر بین انجام غسل و نماز فاصله شود مثل اینکه منتظر رسیدن وقت نماز شود، آن غسل برای خواندن نماز کافی نیست و باید برای نماز، دوباره غسل نماید.

مسأله ۶۰۸. در مستحاضه قلیله و متوسّطه، زن برای هر نمازی چه نماز یومیه چه غیر یومیه، چه واجب و چه مستحب، باید وضو بگیرد و خواندن دو نماز با یک وضو جایز نیست، هرچند دو نماز را پشت سر هم و بدون فاصله بخواند، مگر آن که زن از ابتدای وضوی نماز اوّل تا انتهای نماز بعد، در ظاهر و باطن پاک باشد و پاک بودن در ظاهر کافی نیست؛ بنابر این در این فاصله زمانی که خون در ظاهر و باطن قطع شده، جایز است زن چند نماز را با یک وضو بخواند. همین طور، اگر بخواهد نماز یومیه‌ای را که خوانده احتیاطاً دوباره بخواند یا بخواهد نمازی را که تنها خوانده است دوباره با جماعت بخواند، باید تمام کارهایی را که برای استحاضه ذکر شد انجام دهد، امّا برای خواندن نماز احتیاط و سجده فراموش شده، چنانچه آنها را بعد از نماز فوراً به جا آورد، لازم نیست کارهای استحاضه را انجام دهد و برای سجده سهو، در هر حال، لازم نیست کارهای استحاضه را به جا آورد.

مسأله ۶۰۹. مستحاضه قلیله یا متوسّطه اگر بخواهد غیر از نماز، کاری انجام دهد که شرط آن وضو داشتن است مثلاً بخواهد قرآن را مسّ کند، چنانچه بعد از تمام شدن نماز باشد، بنابر احتیاط واجب، باید وضو بگیرد و وضویی که برای نماز گرفته، کافی نیست.

مسأله ۶۱۰. مستحاضه کثیره اگر بخواهد غیر از نماز، کاری انجام دهد که شرط آن وضو داشتن است مثلاً قرآن را مسّ کند، چنانچه خون پی در پی از پنبه به دستمالی که معمولاً زنان برای جلوگیری از سرایت خون می‌بندند می‌رسد، غسلی که برای نماز انجام داده، برای آن کار (مثل مسّ قرآن) نیز کافی است و احتیاط مستحب آن است که دوباره غسل کند، البتّه در صورتی که باطل کننده وضو از او سر زده باشد (مثل اینکه ادرار کرده باشد)، باید وضو بگیرد، امّا اگر رسیدن خون از پنبه به دستمال با مقداری فاصله زمانی باشد که زن بتواند در آن فاصله غسل نماید و آن کار (مثل مسّ قرآن) را انجام دهد، احتیاط واجب آن است که دوباره غسل کند.

مسأله ۶۱۱. مستحاضه قلیله بعد از وضو و مستحاضه متوسّطه بعد از غسل و وضو و مستحاضه‌ کثیره بعد از غسل، باید فوراً مشغول نماز شوند مگر در دو مورد استثنایی که در مسأله (602 و 606) به آنها اشاره شد، ولی گفتن اذان و اقامه قبل از نماز و خواندن دعاهای وارده قبل از تکبیرة الاحرام که به دلیل معتبر، مستحب بودن آن ثابت شده اشکال ندارد. همچنین کارهایی که برای خواندن نماز لازم است انجام شود، مثل تهیه مُهر و چیزی که سجده بر آن صحیح است و کارهایی که معمولاً قبل از نماز انجام می‌شود مثل رفتن به محلّ نمازش در منزل، اشکال ندارد و در نماز هم می‌تواند کارهای مستحب مثل قنوت و غیر آن را به جا آورد. همچنین اگر زن مستحاضه نمازی به جا آورد که معلوم شود باطل است – مثلاً به دلیل بجا نیاوردن رکن یا پدید آمدن یکی از شک‌های باطل کننده بفهمد نمازش باطل بوده – چنانچه متوجّه باطل شدن نماز در بین آن یا بعد از آن بدون فاصله قابل توجّه شود، این امر موجب باطل شدن غسل یا وضوی او نمی‌شود و می‌تواند آن نماز را با همان غسل یا وضو بدون فاصله دوباره بخواند.

مسأله ۶۱۲. زن مستحاضه اگر وظیفه‌اش این باشد که میان وضو یا غسل و نماز فاصله نیندازد ولی مطابق وظیفه‌اش رفتار نکند و فاصله بیاندازد، باید دوباره وضو گرفته یا غسل کند و بلافاصله مشغول نماز شود.

مسأله ۶۱۳. اگر خون استحاضه زن جریان داشته و قطع نشود، چنانچه برای او ضرر ندارد، باید تا آخر نماز از بیرون آمدن خون جلوگیری نماید هرچند با گذاشتن پنبه و مانند آن در داخل مجرا و بستن آن قسمت باشد و بنابر احتیاط واجب، جلوگیری از خارج شدن خون، قبل از وضو یا غسل انجام شود و اگر کوتاهی کند و خون بیرون آید، چنانچه نمازخوانده، باید دوباره آن را بجا آورد ولی فاصله شدن این نمازِ باطل باعث باطل شدن وضو یا غسل نمی‌شود و می‌تواند فوراً بدون اینکه بار دیگر وضو یا غسل را انجام دهد، نماز را دوباره بخواند، هرچند احتیاط مستحب آن است که دوباره وضو یا غسل را انجام دهد سپس نماز را بار دیگر بخواند.

مسأله ۶۱۴. اگر زن نداند استحاضه او از کدام نوع است، موقعی که می‌خواهد نماز بخواند، بنابر احتیاط واجب، لازم است در صورت امکان، خود را بررسی کند، مثلاً مقداری پنبه داخل فرج نماید و کمی صبر کند و بیرون آورد و بعد از آن که فهمید استحاضه او کدام یک از آن سه قسم است، کارهایی را که برای آن قسم دستور داده شده انجام دهد ولی اگر بداند تا وقتی که می‌خواهد نماز بخواند استحاضه او تغییر نمی‌کند، قبل از فرا رسیدن وقت هم می‌تواند خود را بررسی کند. این حکم در زمانی است که زن نخواهد به احتیاط رفتار کند امّا اگر زن می‌تواند مطابق با احتیاط عمل نماید لازم نیست خود را بررسی نماید، مثلاً هرگاه نداند استحاضه او قلیله است یا متوسّطه، به گونه‌ای احتیاطاً رفتار می‌کند که هم وظیفه استحاضه قلیله و هم وظیفه استحاضه متوسّطه را انجام داده باشد.

مسأله ۶۱۵. زن مستحاضه اگر قبل از آنکه خود را بررسی کند مشغول نماز شود، چنانچه هنگام نماز، قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده مثلاً استحاضه‌اش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده، نماز او صحیح است و اگر قصد قربت نداشته یا عمل او مطابق وظیفه‌اش نبوده، مثل‌آنکه استحاضه‌ اوکثیره بوده و به وظیفه قلیله ‌رفتار کرده، نمازش باطل است.

مسأله ۶۱۶. زن مستحاضه اگر نتواند خود را بررسی نماید، انجام حداقل وظایف مستحاضه بر او واجب است؛ مثلاً اگر نمی‌داند استحاضه او قلیله است یا متوسّطه، باید کارهای استحاضه قلیله را انجام دهد و اگر نمی‌داند استحاضه‌اش متوسّطه است یا کثیره، باید کارهای استحاضه متوسّطه را انجام دهد، ولی اگر بداند قبلاً کدام یک از آن سه قسم بوده باید به وظیفه همان قسم رفتار نماید مثلاً اگر قبلاً متوسّطه بوده و الآن نمی‌داند قلیله شده یا نه، به وظیفه استحاضه متوسّطه عمل کند.

مسأله ۶۱۷. اگر استحاضه قلیله زن بعد از نماز صبح، متوسّطه شود، بنابر احتیاط واجب برای نماز ظهر و عصر، غسل کند و اگر بعد از نماز ظهر و عصر، متوسّطه شود، بنابر احتیاط واجب برای نماز مغرب و عشاء، غسل نماید و اگر بعد از این غسل، استحاضه متوسّطه ادامه داشته باشد، بنابر احتیاط واجب برای نماز صبح روزهای بعد نیز، غسل نماید.

مسأله ۶۱۸. اگر استحاضه قلیله یا متوسّطه زن بعد از نماز صبح، کثیره شود و به این حال باقی بماند، باید احکامی را که در مسأله (602) شرح آن ذکر شد، نسبت به نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا رعایت نماید.

مسأله ۶۱۹. اگر استحاضه قلیله زن قبل از نماز، متوسّطه یا کثیره شود، باید کارهای متوسّطه یا کثیره را انجام دهد و اگر استحاضه متوسّطه، کثیره شود باید کارهای استحاضه کثیره را انجام دهد و چنانچه برای استحاضه متوسّطه غسلی کرده باشد، فایده ندارد و باید دوباره برای کثیره غسل کند.

مسأله ۶۲۰. اگر در موقع غسل، خون قطع نشود غسل صحیح است ولی اگر در بین غسل، استحاضه متوسّطه، کثیره شود، لازم است غسل را از سر بگیرد.

مسأله ۶۲۱. اگر در بین نماز، استحاضه متوسّطه زن، کثیره شود، باید نماز را بشکند و برای استحاضه کثیره، غسل کند و کارهای دیگر آن را انجام دهد و آن نماز را دوباره بخواند و بنابر احتیاط مستحب، قبل از غسل وضو بگیرد و اگر برای غسل وقت ندارد لازم است بدل از غسل تیمّم کند و اگر برای تیمّم نیز وقت ندارد، بنابر احتیاط مستحب نماز را نشکند و به همان حال تمام کند ولی لازم است بعد از وقت آن را قضا نماید.

مسأله ۶۲۲. اگر زن به دستور استحاضه قلیله رفتار نماید و در بین نماز، استحاضه قلیله او متوسّطه شود بنابر احتیاط واجب نمی‌تواند به خواندن همان نماز اکتفاء‌ کند بلکه نماز را شکسته و به وظایف استحاضه متوسّطه رفتار می‌کند و اگر استحاضه قلیله زن در بین نماز کثیره شود باید نماز را شکسته و برای استحاضه کثیره کارهای آن را انجام دهد.

مسأله ۶۲۳. اگر استحاضه کثیره زن متوسّطه شود باید برای نماز اوّل، وظیفه کثیره و برای نمازهای بعدی، وظیفه متوسّطه را انجام دهد، مثلاً اگر قبل از نماز ظهر، استحاضه کثیره، متوسّطه شود، باید برای نماز ظهر غسل کند و برای نمازهای عصر و مغرب و عشا فقط وضو بگیرد ولی اگر برای نماز ظهر عمداً یا از روی فراموشی غسل نکند و فقط به مقدار نماز عصر وقت داشته باشد، باید برای نماز عصر غسل نماید و اگر برای نماز عصر هم غسل نکند، باید برای نماز مغرب غسل کند و اگر برای آن هم غسل نکند و فقط به مقدار نماز عشا وقت داشته باشد، باید برای نماز عشا غسل نماید و در هر صورت نمازهایی را که مطابق وظیفه نخوانده باید دوباره بخواند و چنانچه وقتش گذشته، قضا نماید.

مسأله ۶۲۴. اگر استحاضه کثیره، قلیله شود، مستحاضه باید برای نماز اوّل، وظیفه کثیره و برای نمازهای بعدی، وظیفه قلیله را انجام دهد.

مسأله ۶۲۵. اگر استحاضه متوسّطه، قلیله شود، در صورتی که زن مستحاضه غسل روزانه برای استحاضه متوسّطه را قبل از آنکه قلیله گردد، انجام داده لازم نیست برای نماز اوّل، غسل نماید و وضو کافی است (یعنی کافی است به وظایف استحاضه قلیله رفتار نماید).

مسأله ۶۲۶. اگر خون استحاضه قبل از وقت نماز بیاید و در وقت نماز قطع شود، باید برای نماز وظایف مستحاضه را انجام دهد.

مسأله ۶۲۷. اگر مستحاضه بداند که قبل از گذشتن وقت نماز به کلّی پاک می‌شود یا به اندازه وضو یا غسل و خواندن نماز خون بند می‌آید، بنابر احتیاط لازم، باید صبر کند و نماز را در وقتی که پاک است بخواند و اگر نماز را قبل از آن بخواند – هرچند با وضو و غسل باشد – کافی نیست، مگر آن که در هنگام نماز و غسل و وضو، قصد قربت داشته و خون هم اتّفاقاً در زمان پیش بینی شده قطع نشود که در این صورت نیاز به دوباره خواندن نماز نیست و اگر زن مستحاضه احتمال می‌دهد قبل از گذشتن وقت نماز به طور کلّی پاک می‌شود یا به اندازه وضو یا غسل و نماز خواندن خون بند می‌آید، جایز است نماز را مطابق وظیفه فعلی‌اش بخواند ولی اگر در وقت پیش بینی شده پاک شد، بنابر احتیاط واجب، باید آن را دوباره بخواند.

مسأله ۶۲۸. اگر بعد از وضو و غسل، خون در ظاهر قطع شود و مستحاضه بداند که اگر نماز را تأخیر بیندازد به کلّی پاک می‌شود و وقت هم به مقداری که وضو و غسل و نماز را به جا آورد باقی می‌ماند، بنابر احتیاط لازم، باید نماز را تأخیر بیندازد و موقعی که به کلّی پاک شد، دوباره وضو و غسل را به جا آورد و نماز را بخواند و اگر در تنگی وقتِ نماز پاک شود و فرصت برای انجام غسل یا وضو نباشد، تیمّم نموده و نماز می‌خواند.

مسأله ۶۲۹. مستحاضه کثیره وقتی که به کلّی از خون پاک شد، اگر بداند از وقتی که برای نماز قبل مشغول غسل شده دیگر خون بیرون نیامده و باطن هم به خون آلوده نبوده، لازم نیست دوباره غسل نماید و در غیر این صورت، باید غسل کند هرچند کلّی بودن این حکم بنابر احتیاط واجب است و امّا در مستحاضه متوسّطه، لازم نیست برای آنکه از خون به کلّی پاک شده غسل نماید به شرط آنکه غسل روزانه برای استحاضه متوسّطه را قبل از آنکه خون قطع شود، انجام داده باشد.

مسأله ۶۳۰. اگر خون استحاضه به طور کلّی قطع شود (نه به طور موقّت و یا مشکوک)، در صورتی که قبل از انجام وظایف مستحاضه باشد، واجب است وظایف مستحاضه را انجام دهد مثلاً اگر استحاضه کثیره بوده، واجب است فقط غسل نماید و اگر استحاضه قلیله بوده، واجب است فقط وضو گرفته و نماز بخواند و اگر استحاضه متوسّطه بوده، در صورتی که غسل روزانه برای استحاضه متوسّطه را قبل از آنکه خون قطع شود انجام داده، لازم نیست برای نماز اوّل، غسل نماید و وضو کافی است.

 و اگر بعد از شروع در وظایف مستحاضه و قبل از پایان نماز باشد، باید وظایف را از سر بگیرد و اگر بعد از نماز باشد، دوباره خواندنِ نماز واجب نیست، مگر زمانی که با وجود امید به قطع شدن خون اقدام به خواندن نماز نموده که احتیاط واجب است نماز را بعد از انجام وظایف، دوباره بجا آورد.

مسأله ۶۳۱. اگر خون به طور موقّت قطع شده و به اندازه‌ای پاک باشد که برای انجام وظایف و نماز، هرچند قسمتی از آن نماز، فرصت داشته باشد، بنابر احتیاط واجب، باید احکام قطع شدن کامل خون که در مسأله قبل ذکر شد را انجام دهد و اگر فرصت به اندازه‌ای نیست که برای انجام وظایف و قسمتی از نماز پاک باشد، انجام دوباره وظایف، واجب نیست و اگر زن نداند چه مقدار مهلت دارد و شک داشته باشد که پاکی به اندازه وضو، غسل (هرکدام وظیفه اش می‌باشد) و قسمتی از نماز باقی می‌ماند یا نه، یا نداند که قطع شدن خون به طور کلّی است یا موقّت، بنابر احتیاط واجب، در احکام، به قطع شدن خون به طور کامل عمل نماید.

مسأله ۶۳۲. اگر در بین نماز، خون استحاضه بند بیاید و مستحاضه نداند که در باطن هم قطع شده یا نه، چنانچه نماز را رجاءً تمام نماید و بعد از نماز خود را بررسی نموده و بفهمد خون به طور کلّی قطع شده است، بنابر احتیاط واجب، لازم است طبق وظیفه‌اش وضو یا غسل انجام داده و نماز را دوباره بخواند و در وسعت وقت می‌تواند نماز را بشکند و بررسی نموده تا وظیفه‌اش معیّن گردد.

مسأله ۶۳۳. زن مستحاضه بعد از آن که خونش به طور کلّی قطع شد، فقط برای نماز اوّلی که می‌خواند باید کارهای استحاضه را به توضیحی که قبلاً ذکر شد، انجام دهد و پس از انجام وظایف، واجب نیست فوراً مشغول نماز شود و می‌تواند خواندن نماز را به تأخیر اندازد.

مسأله ۶۳۴. اگر مستحاضه یکی از کارهایی را که بر او واجب می‌باشد ترک کند، نمازش باطل است و اگر کاری را که به احتیاط واجب بر مستحاضه لازم است، ترک کرده و نماز بخواند، نمازش به احتیاط واجب، باطل است.

مسأله ۶۳۵. زن مستحاضه (چه کثیره، چه متوسطه و چه قلیله)، در مورد صحیح بودن روزه، حکم زن پاک را دارد و لازم نیست برای صحیح بودن روزه‌اش، به وظایف مستحاضه عمل نماید.

مسأله ۶۳۶. بر زن مستحاضه لازم نیست در هنگام روزه‌داری از بیرون آمدن خون جلوگیری نماید هرچند احتیاط مستحب آن است که وی در تمام روزی که روزه دارد به مقداری که می‌تواند و برایش ضرر ندارد، از بیرون آمدن خون جلوگیری کند.

مسأله ۶۳۷. اگر زن بعد از نماز عصر، مستحاضه شود و تا غروب غسل نکند، روزه‌اش بدون اشکال، صحیح است.

مسأله ۶۳۸. مستحاضه‌ای که غسل‌های واجب خود را به جا آورده، رفتن او در مسجد و توقّف در آن و خواندن آیه‌ای که سجده واجب دارد و نزدیکی شوهر با او، حلال است هرچند کارهای دیگری را که برای نماز انجام می‌دهد مثل عوض کردن پنبه و دستمال، انجام نداده باشد بلکه انجام این کارها بدون غسل نیز جایز است؛ هرچند احتیاط مستحب است غسل کند.

مسأله ۶۳۹. اگر زن در استحاضه کثیره یا متوسّطه بخواهد قبل از وقتِ نماز، آیه‌ای را که سجده واجب دارد بخواند، یا به مسجد برود، بنابر احتیاط مستحب، غسل نماید و همچنین است حکم چنانچه شوهرش بخواهد با او نزدیکی کند.

مسأله ۶۴۰. نماز آیات بر مستحاضه، واجب است و باید برای نماز آیات همه کارهایی را که برای نماز یومیه ذکر شد، انجام دهد.

مسأله ۶۴۱. هرگاه در وقت نماز یومیه، نماز آیات بر مستحاضه واجب شود، هرچند بخواهد هر دو را پشت سر هم به جا آورد، بنابر احتیاط لازم، نمی‌تواند هر دو را با یک غسل و وضو بخواند.

مسأله ۶۴۲. اگر زن مستحاضه بخواهد نماز قضا بخواند، باید برای هر نماز کارهایی را که برای نمازِ اداء بر او واجب است به جا آورد و بنابر احتیاط واجب، نمی‌تواند برای نمازِ قضا به کارهایی که برای نمازِ اداء انجام داده اکتفا کند و احتیاط مستحب است زن خواندن نماز قضا را تأخیر بیندازد تا پاک گردد.

هدانا – سيري در معارف هدايت بخش اهل البيت عليهم السلام

فهرست این نوشتار:

در نوشتار قبل حکم ترشحات زردرنگ مطرح شد از اینجا کلیک کنید و مطالعه نمایید.

پرسش ۳۱ . زنى كه عادت عدديه دارد؛ با تمام شدن عادت خود تا قبل از پايان روز دهم، يك يا چند روز ديگر نيز لك ببيند و بعد پاك شود، آيا آن چند روز حيض محسوب مى شود؟احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان

همه مراجع (به جز تبريزى، صافى و وحيد): آرى، حيض محسوب مى شود (هر چند نشانه هاى حيض را نداشته باشد).

آيات عظام تبريزى، صافى و وحيد: اگر نشانه هاى خون حيض را داشته باشد، حيض محسوب مى شود.

پرسش ۳۲ . خانمى كه عادتش شش روز است، پس از پاك شدن غسل كرده است روز هشتم لكه اى خون (با نشانه هاى حيض) مشاهده كرده و پاك شده است؛ آيا بايد دوباره غسل كند؟

همه مراجع: آرى، بايد دوباره غسل كند.[۳]

پرسش ۳۳ . زنى كه عادتش در ماه هفت روز است؛ ولى هميشه پس از پاك شدن روز هشتم يا روز نهم، فقط لكه اى خون (با نشانه هاى حيض) مشاهده مى كند، چه تكليفى دارد؟

احكام روزه و عادت ماهيانه بانوان

دستگاه جلوگیری از بارداری و لكه بيني

نشانه‌ و علامت خون حیض

احکام بانوان

همه مراجع (به جز سيستانى، صافى و مكارم): بايد همه (حتى پاكى وسط) را حيض قرار دهد. [بنابراين لازم نيست بعد از پاك شدن اول غسل كند؛ بلكه بايد تا روز هشتم يا نهم عبادات خود را ترك كند و سپس غسل كند].[۴]

آيه اللّه  مكارم: تنها بايد روزهايى را كه خون ديده حيض قرار دهد و روزهاى پاكى (وسط) حيض نيست و حكم زنان پاك را دارد. [بنابراين بعد از پاك شدن اول، بايد غسل كند و عبادات خود را تا روز هشتم يا نهم به جا آورد؛ آن گاه اگر لكه اى از خون مشاهده كرد و پاك شد، دوباره بايد غسل كند].[۵]

آيات عظام سيستانى و صافى: بايد روزهايى را كه خون ديده، حيض قرار دهد و بنابر احتياط واجب در روزهاى پاكى عبادت هاى خود را به جا آورد و آنچه را كه بر حائض حرام است، ترك كند. [بنابراين بعد از پاك شدن اول، بنابر احتياط واجب بايد غسل كند و عبادات خود را تا روز هشتم يا نهم  به جا آورد؛ آن گاه اگر لكه اى از خون مشاهده كرد و پاك شد، دوباره بايد غسل كند].[۶]

س ۲۱۸: لکه‏ هایی که زن بعد از یقین به پاک شدن می‏ بیند، با توجه به این که آن لکه ‏ها نه اوصاف خون را دارند و نه خون مخلوط با آب را، چه حکمی دارد؟

ج: اگر خون نباشد حکم حيض را ندارد، و اگر خون باشد اگر چه به‌ صورت لکه ‏هاى زرد رنگ و از ده روز تجاوز نکند همه آن لکه‏ ها محکوم به حيض است، و تشخيص اين موضوع به عهده زن‏ان است.

اجوبه الاستفتائات.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای .

حضرت آیت الله مکارم شیرازی

پرسش : من خانمی هستم که ۳ روز حیض می باشم بعد از آن یک روز قطع شده و دوباره لکه خون مشاهده می کنم تکلیف اینجانب در این مدت برای روزه گرفتن چگونه است ؟

پاسخ : در صورتیکه زمان لکه بینی به اضافه آن چهار روز از ده روز تجاوز نکند همه حکم عادت ماهانه را دارد و الا همان ۳ روز عادت ماهانه است.

پرسش : اگر هفت روز عادت ماهانه زن تمام شود و زن روزه بگیرد اما در روز هشتم یا نهم لکه ای زرد رنگ ببیند که نداند خون حیض است یا ترشحاتی دیگر، وظیفه ی او چیست؟پاسخ : چنانچه از ده روز بگذرد به مقدارى که در ماههاى قبل خون مى دیده عادت ماهانه قرار مى دهد، و بقیّه حکم استحاضه دارد. و اگر از ده روز تجاوز نکد همه آن حیض محسوب مى شود.

پرسش : زمانی که زن از خون حیض پاک می شود یعنی دیگر خونریزی ندارد آیا می تواند غسل کند یا اینکه باید یک هفته از شروع خونریزی بگذرد؟پاسخ : هرگاه از حیض پاک شد باید غسل کند و به واجبات خود عمل نماید.

پرسش : من خانمی هستم که ۳ روز حیض می باشم بعد از آن یک روز قطع شده و دوباره لکه خون مشاهده می کنم تکلیف اینجانب در این مدت برای روزه گرفتن چگونه است ؟

پاسخ : در صورتیکه زمان لکه بینی به اضافه آن چهار روز از ده روز تجاوز نکند همه حکم عادت ماهانه را دارد و الا همان ۳ روز عادت ماهانه است. 

پرسش : من حدود دو روز است که لکه های مختصری از خون مشاهده میکنم اما هنوز به طور کامل خونریزی آغاز نشده آیا در این روزها من باید نمازم را بخوانم؟ ( این حالت در موعد مشخص حیضم رخ میدهد)پاسخ : اگر بعد از این دو روز ایام عادت شروع شود و با هم متصل است باید از همان روز اول به احکام حیض عمل کند.

پرسش : خانمی که قبل از عادت ماهیانه یکی دو روز لکه زرد رنگ می بیند سپس پاک میشود و دوباره تکرار می گردد حکم بر پاکی فرموده اید و این حالت را استحاضه قلیله بیان نموده اید. با توجه به اینکه این حالت در ایام رمضان نیز اتفاق میافتد و پس از دو سه روز نشانه های حیض ظاهر می گردد آن ایام ابتدایی روزه چه حکمی دارد و اگر کسی نماز و روزه را انجام داده باشد آیا روزه قضا دارد؟پاسخ : نماز و روزه او در آن ایام ابتدایی صحیح است.

پرسش : اگر هفت روز عادت ماهانه زن تمام شود و زن روزه بگیرد اما در روز هشتم یا نهم لکه ای زرد رنگ ببیند که نداند خون حیض است یا ترشحاتی دیگر، وظیفه ی او چیست؟پاسخ : چنانچه از ده روز بگذرد به مقدارى که در ماههاى قبل خون مى دیده عادت ماهانه قرار مى دهد، و بقیّه حکم استحاضه دارد. و اگر از ده روز تجاوز نکد همه آن حیض محسوب مى شود.

پرسش : من خانمی هستم که ۳ روز حیض می باشم بعد از آن یک روز قطع شده و دوباره لکه خون مشاهده می کنم تکلیف اینجانب در این مدت برای روزه گرفتن چگونه است ؟

پاسخ : در صورتیکه زمان لکه بینی به اضافه آن چهار روز از ده روز تجاوز نکند همه حکم عادت ماهانه را دارد و الا همان ۳ روز عادت ماهانه است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی.

مطابق نظر آيت الله سيستاني

پرسش: تا به حال سابقه نداشته که من لک بینی داشته باشم و عادت ماهانه ام مرتب بوده، الان که در ماه مبارک رمضان هستیم طبق هر ماه سر موقع اتفاق افتاده ولی بصورت لک بینی مختصر که به شکل حیض نیست ولی زمان حیض است، می باشد که من هر روز قبل از اذان غسل می کنم و روزه می گیرم ولی در حین روز به طور مختصر لک قهوه ای رنگ می بینم، نمی دانم روزه های این روزها به چه صورت است؟ آیا باید قضای آن را بگیرم؟

پرسش: چه حکمی دارد اگر زن حائض پس از ۷ روز آب زردی می بیند آیا اگر غسل کند می تواند با آن نماز بخواند و روزه بگیرد اگر مقاربتی انجام دهد و سپس آن اب زرد را ببیند چه حکمی دارد ؟

پرسش: عادت ماهیانه من هشت روزه است. در روز نهم لک زرد رنگی دیدم و دوباره غسل کردم و نماز خواندم. برای نماز شب روی لباس زیرم لک زردی بود نماز نخواندم و شب نزدیکی داشتم به امیدی که پاک شده ام اگر دوباره لک دیدم حکمش چیست؟ و اگر حامله شوم؟

پرسش: آیا زردی بجا مانده از لکه بینی خانمها بر روی لباسها که بعد از شستشو باقی مانده است نجس است یا خیر لکه های بعد از حیض که بعد از شستشو بر روی لباس می ماند چطور ؟احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان

پرسش: زنی هستم ۲۸ ساله که به مدت ۱۵ روز مشکل پریودی داشتم . بعد از دو هفته از پاک شدن پرید قبلی به مدت ۵ روز لک بینی داشته که یکی دو بار از این ۵ روز مقدار خون بیشتر و سیاه تر بود . روزه ها را کامل گرفته و برای هر نماز نیز وضو گرفتم (بعضی وقتها که بیشتر بود تیمم بدل از غسل هم می کردم . از روز ششم تا پانزدهم خون به صورت غلیظ و روشن جاری شد (احتمالا پرید اصلی ) حال ۵ روز اول استحاضه است یا حیض ؟ و اعمال (نماز وروزه ) در این شرایط چه خواهد بود ؟ مخصوصا ۵ روز اول ؟

پاسخ:

آن ۵ روز که بصورت لکه بینی بوده است استحاضه است و باید نماز را با شرایطی که در سال امده است و همچنین روزه را باید گرفت .

پرسش: چه حکمی دارد اگر زن حائض پس از ۷ روز آب زردی می بیند آیا اگر غسل کند می تواند با آن نماز بخواند و روزه بگیرد اگر مقاربتی انجام دهد و سپس آن اب زرد را ببیند چه حکمی دارد ؟

پاسخ:

آب زرد اگر خون نباشد پاک شده است و اگر خون باشد تا دوازدهم اگر قطع شود حیض است و الا استحاضه حساب می شود .

پرسش: تا به حال سابقه نداشته که من لک بینی داشته باشم و عادت ماهانه ام مرتب بوده، الان که در ماه مبارک رمضان هستیم طبق هر ماه سر موقع اتفاق افتاده ولی بصورت لک بینی مختصر که به شکل حیض نیست ولی زمان حیض است، می باشد که من هر روز قبل از اذان غسل می کنم و روزه می گیرم ولی در حین روز به طور مختصر لک قهوه ای رنگ می بینم، نمی دانم روزه های این روزها به چه صورت است؟ آیا باید قضای آن را بگیرم؟

پاسخ: اگر زمان حیض باشد و خون سه روز مستمر باشد هرچند اولش بیرون بیاید و پس از آن بیرو نیاید ولی طوری است که اگر پنبه ای را داخل کنید آلوده می شود حیض به حساب می آید ولی اگر منقطع شود حیض نیست بلکه استحاضه است.

پرسش: تا به حال سابقه نداشته که من لک بینی داشته باشم و عادت ماهانه ام مرتب بوده، الان که در ماه مبارک رمضان هستیم طبق هر ماه سر موقع اتفاق افتاده ولی بصورت لک بینی مختصر که به شکل حیض نیست ولی زمان حیض است، می باشد که من هر روز قبل از اذان غسل می کنم و روزه می گیرم ولی در حین روز به طور مختصر لک قهوه ای رنگ می بینم، نمی دانم روزه های این روزها به چه صورت است؟ آیا باید قضای آن را بگیرم؟پاسخ: اگر زمان حیض باشد و خون سه روز مستمر باشد هرچند اولش بیرون بیاید و پس از آن بیرو نیاید ولی طوری است که اگر پنبه ای را داخل کنید آلوده می شود حیض به حساب می آید ولی اگر منقطع شود حیض نیست بلکه استحاضه است.

* ویژه نامه احکام بانوان

حكم ترشحات زرد رنگ

اگر خون از ده روز بيشتر شود وظيفه چيست

عادت وقتيه با بيشتر از ده روز

عادت وقتيه با كمتر از ده روز

عادت وقتيه و عدديه چيست

تكليف خانمي كه پريودي نامنظم دارد

ملاك به هم خوردن عادت ماهانه

– مدرس حوزه (فلسفه و کلام اسلامی) و بنیانگذار سایت هدانا؛ – تحصیل در محضر جمعی از مراجع عظام تقلید؛ – دانشجو دکتری تخصصی مطالعات زن و خانواده؛ – مدرک مشاوره خانواده و زوج درمانی شناختی-رفتاری C.B.C.T؛

– هدانا برآیند فعالیتی گروهی با نظارت دقیق، برای معرفی مطالب خوب دینی به شماست، امیدواریم این توفیق را داشته باشیم به عنوان یک منبع به روز و قابل اعتماد دسترسی به معارف اهل البیت(علیهم السلام) را برای شما مخاطبان عزیز و گرامی در حوزه های مختلف معرفتی ساده و کاربردی تر کنیم.

احكام روزه و عادت ماهيانه بانوان

دستگاه جلوگیری از بارداری و لكه بيني

نشانه‌ و علامت خون حیض

احکام بانوان

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

آدرس ایمیل شما به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

با سلام، من تا به حال لک بینی نداشته ام و در زمان حیض خونریزی شدید و درد شدید داشته ام، اما الان در زمان حیض لک قهوه ایی و سیاه رنگ به همراه لخته ی مشکی به مدت هشت روز داشته ام، بعد از گذشت چهار،پنج روز خونریزی شدید و درد شدیدم شروع شده اینکه در ده روز اول اصلن درد نداشته ام، و لکه هایی که میدیدم به رنگ خون نبوده، میخواستم ببینم با توجه به این موارد کدوم یک حیض یا استحاظه بوده و تکلیف من الان چیست، لطفا سریع جواب بدید من تکلیفم رو بدونم یا تشکر

سلام علیکم مرجع شما مشخص نشده است!. توصیه می کنیم در این مسئله با دفتر مرجعتان تماس بگیرید، باید نوع عادت قبلی شما و برخی توضیحات دیگر مشخص گردد. وفقکم الله لکل خیر

با سلام من عادت ماهانه منظمی داشتم اما این ماه بعد از چهل روز عقب افتادگی لکه ای قهوه ای دیدم و الان سه روز است که گاهی اوقات لکه می‌بینم و انگار قطع میشه،سوالم اینه که من این سه روز رو باید جزو شروع حیض قرار بدم یا استحاضه؟.ایت الله مکارم

سلام علیکم اگر در داخل استمرار ندارد استحاضه است. وفقکم الله لکل خیر

سلام اگر بعد نماز متوجه خون استحاضه شدیم باید دوباره نمازمون رو بخونیم و نمازمون باطله؟

سلام علیکم اگر علائم این بوده که قبل از نماز هم استحاضه بوده اید، اعمال استحاضه را انجام بدهید و نماز را مجدد بخوانید. وفقکم الله لکل خیر

با سلام و خسته نباشید.من در هنگام خونریزی به حمام رفتم.هنگامی ک زیردوش خودم رو اب کشیدم.بلافاصله از پد استفاده کردم.ولی باوارسی متوجه چن لکه قرمز روی پد شدم.ایا کل پاهای من نجس بوده بعد ابکشی یا خیر؟

سلام علیکم کل بدن نجس نیست، فقط جایی که خون مستقیم برخورد کرده است همان جا را به راحتی تطهیر نمایید. وفقکم الله لکل خیر

سلام وقتتون بخیر..من عادت ماهینام همیشه ۷ روزه بوده ولی این سری بعد از ۷ روز لکه های قهوه ایی میبینم… و همچنین من قرص ضدبارداری میخورم بخاطر کیست تخمدان ایا احتمال دارد که مشکل از این قرش ها باشد؟ و اینکه اگر ادامه دهد نماز را باید بخوانم؟؟!!

سلام علیکم اگر خونریزی رحم هست حالا چه حیض یا چه کیست، در این صورت اگر تا روز دهم عادت خون می بینید حیض است و پس از روز دهم باید غسل حیض کنید و اگر خون ادامه دار بود استحاضه است. مطابق نوع استحاضه خود باید اعمال زن مستحاضه را انجام بدهید و نماز و عبادات را انجام بدهید. درباره استحاضه و انواع آن می توانید در سایت هدانا سرچ کنید. وفقکم الله لکل خیر

سلام من عادت ماهانه م ۷ روزه و الان ۶ روز بعد از پاک شدنم میگذره اما امروز لکه های چسبناک تقریبا قهوه ای رنگ دیدم ایا نیازه غسل کنم یا نمازم قبوله؟؟

سلام علیکم اگر خون یا مرتبه ضعیف خون است، از روز اول تا روز دهم حیض است و پس از روز دهم اگر لکه ها ادامه داشت استحاضه است و باید مطابق نوع استحاضه به وظایف مستحاضه (قلیله، متوسطه، کثیره) عمل کنید و عبادات را انجام بدهید. وظایف مستحاضه (قلیله، متوسطه، کثیره) را در سایت سرچ کنید و بخوانید. وفقکم الله لکل خیر

سلام بنده از ابتدای سن بلوغ تا الان پریود منظمی نداشتم، نه از لحاظ تعداد روزها و نه از لحاظ زمان شروع پریود. مشکلی که دارم این است که همیشه چند روز قبل از پریود لکه بینی مستمر و گاها خونریزی هایی دارم که تعداد روزهای این لکه بینی نیز مشخص نیست و پس از آن پریود من که دیگر کاملا بصورت خونریزی است شروع میشود و معمولا یکی دو روز اخر هم لکه بینی دارم، گاهی این لکه بینی ها و پریود، ده روز میشود ولی اکثر اوقات بیشتر از ده روز است. به پزشک هم مراجعه کردم و پزشک گفت روزی که خونریزی شروع میشود اولین روز پریود است و به روزهای لکه بینی توجه نکنم. با توجه به این مسائل حکم نماز و روزه ی من چیست؟ مرجع تقلید آیت‌الله مکارم

سلام علیکم عادت شما مضطربه است. و در سایت هدانا سرچ کنید و بیشتر بخوانید. اگر ده روز یا کمتر خون ببیند همه‏ اش حیض است و اگر بیشتر از ده روز ببیند چنانچه بعضى نشانه حیض داشته باشد و از سه روز کمتر و از ده روز بیشتر نباشد، حیض محسوب مى‏شود و اگر همه ‏اش یک جور باشد مطابق عادت خویشاوندان خود عمل مى‏کند (اگر عادت همه یا اکثریّت قاطع آنها یکسان باشد) و هرگاه عادت آنها مختلف باشد، احتیاط واجب آن است که عادت خود را هفت روز قرار دهد. حتما با دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی تلفنی تماس حاصل فرمایید تا توضیحات تکمیلی را خدمت شما بیان کنند. وفقکم الله لکل خیر

باسلام،بنده عادت ماهیانه م معمولا ۲۷ روزه س ،امسال قراربود ۲۴ اردیبهشت پریود شوم ولی بعداز اذان صبح روز ۲۱ لکه ی نسبتا بزرگی از خون مشاهده کردم،تا روز ۲۴ به مقدار کم ترشحات قهوی ای داشتم ولی هنوز عادتم شروع نشده بود از روز۲۴ اردیبهشت عادت ماهیانه م شروع شد عادت ماهیانه ی من معمولا ۷ روزه س بنده تا ۳۰ ام ادریبهشت ساعت ۱۰ شب صبر کردم و بعد غسل کردم وپاک شده بودم روز ۳۱اردیبهشت روزه گرفتم ولی قبل از اذان صبح روز۱ خرداد دیدم که باز لکه ی بسیار کوچک قهوه ای رنگ در لباسم وجود داره،حال سوالم این است بنده آن ۳ روز اول قبل از عادت را حیض قراردهم بانه؟اگر حیض قراردهم از ده روز تجاوز می کند ولی اگر حیض قرار ندهم ده روز نمی شود،حکم لکه ی روز ۱ خرداد من چیست؟مرجع تقلید آقای سیستانی است

سلام علیکم باید دقت کنید اگر در آن روز اول که لکه دیده خون یا مرتبه ضعیف خون بوده است را دیده اید و در داخل هم خون استمرار دارد، پریود شما شروع شده است و باید از آن زمان حیض قرار بدهید. وفقکم الله لکل خیر

سلام من اول رمضان پری شدم ب مدت پنج روز الان که روز دهم پاکیم بود لک دیدم و از روز اول پری شدنم ۱۴روز میگذره استحاضه هست؟ایت الله مکارم

سلام علیکم از روز دهم عادت تا ده روز پس از آن استحاضه محسوب می شود، مطابق نوع استحاضه اعمال مخصوص آن را انجام بدهید و روزه را باید بگیرید. وفقکم الله لکل خیر

سلام.من یه روز مانده به ماه مبارک رمضان عادت ماهیانم تموم شد پس ازگذشت ۱۰ روز دو،سه روز پشت هم لکه های قهوه ای میبینم وگاهی اوقات همراه باخارج شدن ترشحات قهواه ی ولی به طورکامل نیست ..روزاول رواعتنایی نکردم وروزه گرفتم ولی بعدش دیگه نگرفتم…الان دوباره قطع شده نمیدونم این لکات حکم چی داره وتکلیفم واسه نمازوروزه چیه…توروخداجواب بدین..مرجع تقلیدم‌امام خامنه ای هستند

سلام علیکم اگر لک بینی مستمر نباشد و قطع و وصل شود استحاضه است و باید وظایف مستحاضه را عمل کنید ولی اگه سه روز کامل استمرار داشته باشه حتی اگه فقط داخل واژن باشد وبیرون نیایدحیض است. وفقکم الله لکل خیر

سلام من عادت ماهانه ۷روزه دارم روز هشتم نهم دهم ترشحات زرد رنگی داشتم و دوسه روز بعدشم ترشح خونی یارگ خونی میدیم ودر یکی روزها خون دوبار دیده شد آیا روزه های گرفته دراین روزها باطل میباشد خواهش میکنم واضح بهم بگین خیلی ناراحت ازین که روزه نمازهایم قبول نباشد

سلام علیکم مرجع شما حتما باید مشخص باشد. اگر قبل از روز دهم این رگه های خون را می بینید، روزه باطل است و بعدا باید قضا کنید. و تمام این روزها جزو عادت شما محسوب می شود بعد از ده روز حکم استحاضه را دارد و روزه در صورت انجام اعمال استحاضه که در رساله نوشته شد ه یا در سایت نوشته ایم صحیح است و واجب است گرفته شود. وفقکم الله لکل خیر

با سلام . من ۵ سال است که پریود نامنظمی دارم و همیشه ۱۵ روز طول میکشد . و خیلی اوقات هم دو بار در ماه پریود میشوم . تکلیف نمازو روزه ام چه میشود. دکتر هم خیلی رفته ام و جوابی نگرفته ام . آیا من با همین شرایط میتوانم روزه بگیرم و نماز بخوانم ؟

سلام علیکم متاسفانه نام مرجع شما مشخص نیست. توصیه می کنیم با دفتر مرجعتان در این زمینه تماس حاصل فرمایید یا احکام زنان مضطربه را در سایت هدانا سرچ کنید و بخوانید. وفقکم الله لکل خیر

سلام عادت ماهانه ام۷روزه میباشد سه وچهار روز ترشحات زرد رنگی داشتم و دوروز هم ترشح خونی به اندازه سرسوزنی دیده ام آیا روزه و نمازم باطل میباشد

سلام علیکم دیدن لکه خود در روز هفتم که نوشته اید، باعث باطل شدن روزه هست و بعدا قضا کنید. وفقکم الله لکل خیر

سلام من بعد از شش روز خونریزی ام تمام شد اما در روز هفتم لک می دیدم چون در ماه رمضان است برای روز هشتم غسل کردم وروزه گرفتم ولی نزدیکای ظهر دوباره لک دیدم آیا روزه ام باطل است؟

سلام علیکم اگر لکه دیده شده خون یا مرتبه ضعیف خون است این روز هم باید حیض حساب کنید وروزه صحیح نیست و مجدد غسل حیض کنید و بعدا روزه را قضا می کنید. وفقکم الله لکل خیر

با سلام. من شب دوشنبه پریود شدم و روز ۸ غسل کردم چون پاک شده بودم اما پنج شنبه بعد از غروب آفتاب متوجه مایع زردرنگی به مقدار خیلی کم شدم الان باید دوباره غسل حیض کنم ونمازهای خوانده شده رو دوباره قضا کنم ؟اکثر مواقع بخاطر این لکه های زرد رنگ تا روز ۹ یا دهم غسل نمیکنم اما اینبار فک کردم پاک شدم،اگر دوباره غسل حیض کنم ایرادی دارد چون بشدت دچار شک شدم که مبادا نمازهام درست نباشن.. ۲ . سوال دوم اینکه در نیت غسل همین که بگوییم غسل حیض میکنم قربه الله کافی است؟یا اینکه موقع شستن اعضا لازمه تکرار کنیم نیتو مثلا بگوییم سرو گردن خود را میشوییم به نیت غسل حیض قربه الله الی اله مرجع امام خامنه ای با سپاس

سلام علیکم اگر مثلا روز هشت پاک شدید اما لکه بینی داشتید به شرط آنکه خون یا مرتبه ضعیف خون باشد اگر تا روز دهم ادامه دارد، تمام ده روز را باید حیض حساب کنید. پس از روز دهم غسل حیض می کنید و عبادات را شروع می نمایید. پس از آن اگر خون بود استحاضه است. در روزهایی که پاک شدید،روز هشت پاک بودید و غسل کردید؛ و روز نهم لکه بود مثلا روز نهم لکه دیدید و دانستید و وارسی کردید و دیدید پاک هستید واجب است غسل کنید تکرار این غسل اشکالی ندارد. نمازهایی که در ایام حیض بوده نیاز به قضا کردن ندارد. نیازی نیست برای غسل نیت را بده زبان بیاورید یا برای شستن هر عضو نیت را بگویید، همینکه بدانید غسل حیض می کنید همین می شود نیت و صحیح است. وفقکم الله لکل الخیر

شش روز قبل پریود لکه خونی را دیدم ک بعد از ان پاک شدم دو روز بعد ک چهار روز مانده بود به پریودم دوباره لکه خونی را دیدم ک باز هم بعد ان پاک شدم این چ حکمی دارد‍؟

سلام علیکم اگر در داخل استمرار ندارد و صرفا لکه است، استحاضه قلیله هست. وفقکم الله لکل الخیر

لطفا به این ایمیل من که کامل شده ان ایمیل های قبلیست پاسخ دهید با ارض معذرت. با سلام.من دختری هستم ۲۰ ساله که ۲الی۳روز قبل از خون ریزی لکه هایی را میبینم که مطمئنم خون حیض چون بلافاصله بعد از دو روز خون ریزی شروع میشود وتا۵روز ادامه میابد و روز ۸و۹و۱۰ام من لکه هایی را میبینم که مثل روزای عادی نیست و احتمال میدهم خون حیض باشد چون نسبتا رقیق و قهوه ای رنگ و کمه همانند لکه هایی که ۲الی۳ روز اول حیض میبینم و فقط روی پارچه را لوده میکنه لکه ها به صورتی که بین اذان صبح و ظهرومغرب دیده میشوند و در موقع اذان یا ساعتی قبل و بعد از اذان دیده نمیشوند. اما از روز ۱۱ام کاملا پاک میشوم؛اگر کسی شک داشته باشد که کاملا پاک میشود یا نه چطور ایا باید در صبح یا ظهر یا عصر روز ۱۱ام غسل حیض کنم یا باید غسل استحاضه کنم؟ چه احکامی را باید انجام دهم ایا من صاحب حیض عددیه و وقتیه هستم؟ لطفا اگه امکانش هست پاسخ را به ایمیل من ارسال فرمایید

سلام علیکم نام مرجع تقلید شما متاسفانه مشخص نشده اشت. توصیه می کنیم در این مسئله با دفتر مرجعتان حتما تماس حاصل فرمایید، باید نوع عادت شما و برخی مسائل دیگر هم مشخص باشد تا پاسخ لازم را دریافت نمایید. وفقکم الله لکل الخیر

من دختری هستم که در روز دهم عادت ماهانه ام تمام شد وغسل کردم ولی ۷ روز بعد دوباره مریض شدم و نمازم را خواندم تا ده روز بشود الان باید ۱۰ روز را از روز ۷ حساب کنم یا از روز دهم تا نماز بخوانم

سلام علیکم در ابتدا باید نوع عادت یعنی وقتیه و عددیه شما مشخص باشد، که آیا خون اول عادت بوده یا جلو انداخته اید. در هر حال نام مرجع شما مشخص نیست،توصیه می کنیم با دفتر مرجعتان بخش بانوان تماس حاصل کنید. وفقکم الله لکل الخیر

خانمی ۲۴سالم یک هفته الی ده روز قبل از قاعدگی لکه ترشح خونی دارم وبعد قط میشه تا روز قاعدگی که پریودم به صورت عادی انجام بشه غسل در ان ایام لکه بینی واجب است؟

سلام علیکم لک بینی که سه روز استمرار ندارد و قطع می شود، استحاضه می باشد. باید وارسی کنید مطابق نوع استحاضه به وظیفه مستحاضه عمل کنید. اگر استحاضه قلیله هست نیازی به غسل نیست، در سایت هدانا استحاضه را سرچ کنید و بیشتر بخوانید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام خسته نباشین مدت دوران قاعدگی من ۶یا۷ روز هست و غسل انجام داده ام اما حالا به ۱۰ روز هم رسیده که خونریزی دارم حکم چیست و غسل باید بازهم انجام شود؟؟

سلام علیکم اگر عادت شما وقتیه و عددیه هست، الان استحاضه میشود و باید غسل کنید و مطابق نوع استحاضه به وظایف شرعی عمل کنید. درباره نوع استحاضه می توانید در سایت سرچ کنید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام اگر خونریزی روز ۶ بند بیاد و روز هفتم تا دهم ترشحات زرد رنگ دیده بشه از روز دهم تا چندین روز ترشحات بی رنگ باشه و روزهای دیگر هم به صورت عادی از این ترشحات زرد رنگ دیده بشه آیا اون ترشحات زرد که از روز ۶ تا ۱۰ دیده شده حکم حیض دارن یا خیر؟ مقلد ایه الله سیتانی هستم. این سوالو از دفتر قم سوال کردم جواب های واضح ندادن یه بار گفتن تا روز ۱۰ حیض محسوبه یه بار گفتن چون روزهای دیگر هم زرد هست عادیه و حیض نیست. لطفا راهنماییم کنید ممنون

سلام علیکم ترشحاتی که تا روز دهم دیده اید اگر خون یا مرتبه ضعیف خون نیست حیض محسوب نمی شود و عادی است. اگر جواب واضح نگرفته اید بخاطر این است که باید دقیق مطرح کنید که ترشحات دیده شده خون بوده یا نه، معمولا برخی از آقایان پیش فرض خاص به خود را از این مسئله دارند و فکر می کنند منظور شما لکه خونی است لذا گفته اند که حیض است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام ببخشید اگه دختری بعد از یقین پیدا کردن از پاک شدن در روز ۸ غسل کنه و نمازش رو بخونه ولی در روز دهم یک لکه ای رو ببینه ک نه زرد باشه نه کاملا قهوه ای…یعنی نتونه درست تشخیص بده این لکه حکم حیض رو داره یا نه تکلیفش چیه؟ باید دوباره غسل کنه یا خیر؟ واقعا رنگ لکه بین زرد و قهوه ای باشه و نشه تشخیص داد دقیقا حکمش چیه!!!! خیییییییییلی عجله دارم لططططفا پاسخ بدید بهم ممنوووووون میشم

سلام علیکم احتیاطا مجدد غسل حیض را انجام بدهید. وفقکم الله لکل الخیر

من غسل حیض رو انجام دادم نماز مغربمم خودنم بعد از یه ساعت لکه تیره رنگ رو لباسم دیدم ایا باید دوباره غسل کنم یا نه؟

سلام علیکم اگر لکه دیده شده خون یا مرتبه ضعیف خون باشد باید مجدد غسل را انجام بدهید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام خسته نباشید لخته قهوه ای رنگی که دختر بعد از غسل عادت ماهیانه در روز نهم در ادرار ببیند چه حکمی دارد ؟ آیت الله سیستانی

سلام علیکم حکم خاصی ندارد و فقط محل خروج را باید تطهیر کرد. دیدن خون در ادرار جزء حیض نیست، و در این مورد توصیه می کنیم حتما با پزشک زنان مشورت نمایید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام یک هفته از پریودیم میگذره و پاک هستم.الان روز ۱۴از شروع پریودیم میگذره،و هفت روز پاک هستم،و به خونروزی کمی افتادم باید غسل کنم روزه بگیرم؟

سلام علیکم استحاضه است. وارسی می کنید و مطابق نوع استحاضه یعنی قلیله متوسطه یا کثیره اعمال را بجای می آورید و روزه را می گیرید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام. من درماه رمضان بعد از اتمام قاعدگی کمی مخلوط خون با آب دیدم بعد مطمئن شدم تمام شده غسل کردم و روزه هستم. اما بعد از چندین ساعت پاکی نزدیک اذان مغرب کمی لکه دیدم خیلی کم و بعد آن آب بی رنگ خارج شد. الان من باید غسل کنم یا نه؟ حکم روزه چیست؟

سلام علیکم اگر لکه دیده شوده خون یا مرتبه ضعیف خون نیست، روزه صحیح است. و گرنه اگر خون باشد روزه باطل و غسل واجب و بعدا قضا کنید. وفقکم الله لکل الخیر

دختری هستم که در غیر ایام قاعدگی ام خونی میبینم که شبیه حیض نیست. حالت لکه بینی دارد .وظیفه من برای نماز و روزه ام چیست؟

سلام علیکم اگر در ایام پریود شما نیست و استمرار ندارد، استحاضه است و باید مطابق نوع استحاضه عمل کنید و روزه و نماز را انجام بدهید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من عادت ماهیانه ام بین۷تا۸روزمتغیراست ولی ازروز۶ب بعدلكه های قهوه ای خیلی کم مشاهده میکنم ایاازروز۶ب بعدمیتوانم روزه بگیرم؟

سلام علیکم وارسی می کنید، اگر پاک شده اید و یقین با پاکی دارید، غسل می کنید و روزه و نماز را بجای می آورید. در روز های بعد تا قبل از روز ۱۰ اگرلکه خونی یا لکه مرتبه ضعیف خون ببینید حیض به حساب می آورید و روزه روزهای قبل را هم بعدا قضا می کنید. اما اگر لکه های دیده شده خون و مرتبه ضعیف خون نیست روزه صحیح است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من نمیتونم این جوابها رو درک کنم من همیشه سه تا چهار روز عادتم طول میکشه سه تا چهار روز هم فقط لکه های قهوه ایی میببنم ولی هر بار غسل رو بجا میارم .من الان دو روزه فقط لکه قهوه ایی میبینم دیشب دو بار غسل رو بجا اوردم الان هم روزه ام ولی بازم لکه قهوه ای خیلی کم دیدم الان روزه من باطل میشه؟

سلام علیکم اگر لکه های دیده شده خون و مرتبه ضعیف خن نیست روزه شما صحیح است. اما اگر خون می باشد، روزه باطل و جزو حیض محسوب می شود و باید پس از پاکی مجدد غسل حیض کنید و عبادات را از سر بگیرید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام اگه میشه زود جواب بدین ممنون میشم پریود تمام شده هفت روزش الان که ماه رمضانه روزه گرفته و روز هشتم به اندازه یه نخود شایدم کمتر خون دیده تکلیف چیست روزه باطله یا نه مرجع تقلید آیت الله خامنه ای لطفن اگه میشه زود تر

سلام علیکم با دیدن خون قبل از ۱۰ روز، روزه باطل و بعدا باید قضای روزه را بجای آورید و با پاک شدن مجدد غسل حیض را انجام بدهید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام خسته نباشید من عادت ماهانه ام چهار روز هست ولی روز پنجم هم لکه میبینم ولی الان که ماه رمضان هست روز ششم هم خیلی کم لکه دیدم و روزه هم هستم آیا این لکه بینی حکم حیض را دارد ودوباره غسل کنم یا خیر و حکم روزه من چی میشه ممنونم

سلام علیکم اگر لکه دیده شده خون یا مرتبه ضعیف خون هست، این روز هم جزو عادت ماهانه شما محسوب می شود و مجدد باید غسل کنید و روزه هم باطل است. اما اگر صرف ترشحات زنانه هست که خون نیست، در این صورت پاک است و روزه را باید ادامه بدهید و نیازی به غسل نیست. وفقکم الله لکل الخیر

با سلام. اگر دختری روز هفتم عادت ماهانه غسل کند. و روز هشتم را روزه بگیرد و بعد از اذان مغرب و افطار لکه قهوه ای رنگ خیلی کمی ببیند حکمش چیست؟ اگر همین اتفاق روز نهم بیفتد حکمش چیست؟ آیا می توان لکه های قهوه ای بسیار کم و جزئی که بعد از روز هفتم دیده می شود( مثلا در کل روز یک لکه) را استحاضه به حساب آورد؟ مرجع آیت الله نوری همدانی

سلام علیکم اگر تا قبل از روز دهم خون یا لکه خون ببیند حیض محسوب می شود. بر همین اساس اگر در روز۸ خون و لکه خونی ببیند روزه باطل و روزه آن روز را باید قضا کند. اما اگر لکه دیده شده خون نیست روزه صحیح است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من ۱۰ روز بعد از پریودیم دوباره لک دیدم که کم هم هست و میخاستم ببینم برای روزه اید صبر کنم ببینم که کی پاک میشم بعد غسل کنم و روزه بگیرم .در صورتی که لکه هام مرتب قطع و وصل میشه فکر میکنم پاکم بعد دوباره میبینم لک اومده و دو روزه اینجوری شدم ممنون میشم راهنمایی ام کنید

سلام علیکم باید احتیاط کنید، اگر سه روز استمرار ندارد و فقط لک هست، در این صورت استحاضه است و باید به اعمال استحاضه عمل کنید و روزه را بگیرید. اما اگر شک دارید بین حیض و استحاضه یعنی جریان دارد و نمی دانید که استمرار دارد یا نه، باید عمل جمع انجام بدهید.

وفقکم الله لکل الخیر

با سلام..بعدازحدود یک هفته دوران حیض وحدودیک روز کامل پاکی غسل حیض کردم ومیخام روزه بگیرم اما چند ساعت بعداز حمام دیدم در لباس زیر یه لکه کوچک قرمز که خشک هم هست چسبیده.حالا من یقین ندارم که آیا این لکه از قبل به لباسم چسبیده بوده یا ادامه دوران حیضم بوده. تکلیف چیست؟با تشکر

سلام علیکم اگر کمتر از روز دهم هست، ادامه دوران حیض هست و مجدد غسل حیض کنید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام ببخشید من از قرص LDاستفاده میکنم یه روز یادم رفت بخورم در ایام ماه رمضان الان سه روز است که لکه میبینم و لکه خونی نیست لکه قهوه ای و قرمز است الان حکمش چیست ؟

سلام علیکم اگر سه روز در باطن استمرار ندارد، استحاضه است و باید روزه بگیرید البته به شرط آنکه به وظایف مستحاضه عمل کنید. اما اگر به مدت سه روز خون در باطن ادامه دارد، و ایام عادت شما باشد حیض است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام،من دو روزه ک لکه بینی ک ی رگه هایی از خون هم ک ضعیفه دیدم ،و شب قبل اینکه لکه بینی من شروع بشه خون دیدم که ب حیض بودن ان شک دارم ،و تقریبا هفته ی پیش از وضعیتی ک اینجوری بودم در امدم ولی باز اینجور شدم ،(پریود های من ب صورت نا منظم هست).میخام بدونم الان تکلیف من برای نماز و روزه چیه

سلام علیکم وارسی می کنید، اگر سه روز به صورت پشت سر هم خون استمرار دارد و فاصله آن با عادت قبل ۱۰ روز هست، حیض می باشد. و بعدا روزه را قضا می کنید. و اگر در باطن استمرار ندارد استحاضه است و مطابق استحاضه به وظیفه مستحاضه عمل می کنید و روزه می گیرید. وفقکم الله لکل الخیر

من تقریبا هرماه بعد از روز هفتم پریودی لکه های قهوه ای میبینم که خون نیست.حکم نماز و روزه این چند روز چیست؟

سلام علیکم وارسی کنید اگر لکه ها خون یا مرتبه ضعیف خون نیست، این ترشحات پاک است و باید نماز و روزه را انجام بدهید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام خسته نباشید من رفتم معاینه دکتر زنان بعد از اون لکه های قهوای دیدم همش ترشح قهوای میبینم حالا نمیدونم روزه بگیرم یا نه

سلام علیکم وارسی کنید اگر سه روز به صورت مستمر در داخل استمرار ندارد، بدیهی است که حیض نیست و باید روزه ها را بگیرید. و اگر استمرار دارد بحث فرق می کند باید با زمان عادت قبل و سایر نشانه ها بررسی شود. وفقکم الله لکل الخیر

سلام.من دختری هستم ک سه روز عادت ماهانه میشوم بعد لکه ب مدت س روز .الان ده روز است ولکه های زرد خیلی کمرنگ میبینم ایا روزه من درست است یا خیر….

سلام علیکم اگر فقط به صورت لک هست، و در داخل استمرار ندارد استحاضه هست و شما مطابق با نوع استحاضه(قلیله، متوسطه،کثیره) باید به وظیفه خود عمل کنید و روزه بگیرید. در سایت درباره نوع استحاضه و وظایف آن سرچ کنید و مطالعه کنید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام ببخشید من بعد از روز هفتم و غسل، در روز هشتم و نهم لکهای کوچک قهوه ای دیدم که غلیظ نیستن و پاک میشن ،حالااگر من حیض بوده باشم حکم نماز های روز هشتم و نهمم چیه باید قضاشو بجا بیارم ؟

سلام علیکم اگر لکه روز نهم خون و یا مرتبه ضعیف خون باشد، تمام نه روز حیض می شود، دقت کنید هیچکدام از نه روز نمازش نیاز به قضا کردن نیست. در ایام حیض خانم ها نماز ندارند، فقط روزه را باید قضا کنند. لطف کنید محرمات حیض را در سایت سرچ کنید و بخوانید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام حتی اگر قهوه ای باشد ویک نفر عادت ۷ روزه داشته باشد ویک ماه لکه قهوه ای روز هشتم ببیند؟

سلام علیکم اگر لکه قهوه ای خون و یا مرتبه ضعیف خون باشد اگر در روز هشتم عادت باشد حیض به حساب می آید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام شرایط باید چطور باشه که لکه قبل ۱۰ روز استحاضه بشه؟

سلام علیکم از روز شروع حیض تا روز دهم اگر لکه خون دیده شود حیض است و به هیچ عنوان استحاضه نیست. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من دوران پریودم ۷ روز هست و من قرار بود یکشنبه شب پاک بشم و غسل کردم عباداتم رو بجا اوردم ولی فردا صبح خونریزی داشتم و خونم هم سیاه بود الان بعد از ۱۲ روز یک لکه خیلی کمرنگ دیدم باید چکار کنم مرجع تقلید من هم حضرت آقا هستن لطفا کمکم کنید

سلام علیکم خونی که تا روز دهم می بینید، حیض است، و پس از آن مثلا در روز ۱۲ اگر لک ببینید، استحاضه می باشد. وفقکم الله لکل الخیر

باسلام لطفا جواب بدین نظرات اقایان مکارم و سیستانی رو میخام من عادتم۷روز و نیم هستش کلا پاک میشم از حیض ولی تا روز حتی سیز دهم هر از گاهی لک بینی دارم ولی تو همون روزهای هشتم و نهم گاها کلا پاکم و گاها هم لک بینی دارم میخاستم بپرسم حکم نماز و روزه چیه چون تو استفتاعات مینویسن روزهایی که پاک بودینو احتیاط واجب هس که عباداتو بجا بیارین ولی سوال من اینه که کلا پاک نمیشم مثلا صبح یا بعد از ظهر روزهای هشتم و نهم لحظه ای لکه میبینم بعدش اون روز کلا پاکم و اینکه مینویسن ابتدای فرج رو وارسی کنین چون هروقت من وارسی کردم چیزی نبود. و نزدیکی چه حکمی داره تا روز دهم ممنون

سلام علیکم مطابق نظر حضرت آیت الله مکارم شیرازی: ۱- اگر پيش از ده روز پاک شوید (هر روزي که باشد) و بدانید که در باطن خون نيست، بايد غسل کنید و عبادت هاي خود را بجا آورید، اگرچه يقين داشته باشید پيش از تمام شدن ده روز، دوباره خون مي بينید. ضمنا چنانچه خون حيض (حتي اگر بصورت لکه کمرنگي باشد) از ده روز بگذرد به مقداري که در ماههاي قبل خون مي ديده اید عادت ماهانه قرار دهید، و بقيه حکم استحاضه دارد. و اگر مجموع ( پاکي و خون) از ده روز تجاوز نکند همه آن حيض محسوب مي شود. ۲- نزدیکی با همسر در پاکی مذکور مانعی ندارد اما نزدیکی با همسر در ایام حیض حرام است همچنین نزديکي در زمان استحاضه قليله، مانعي ندارد اما در زمان استحاضه کثيره تنها در صورتي مجاز است که غسل هاي روزانه را انجام داده باشد. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من ۲ روز از پاکیم میگذرد ولی امروز لکه زرد دیدم حکمش چیست؟وسوال دیگه اینکه اگر فردی عادت ۱۱ روزه دارد وقتی میخواهد غسل کند باید حیض بگوید یا استحاضه ؟

سلام علیکم اگر روز ۱۰ رسید واجب است غسل حیض کنید و عبادات را شروع کنید و اگر خونی در روز ۱۱ یا ۱۲ و بعد دیده اید استحاضه است. ابتدا وارسی می کنید و نوع استحاضه را تشخیص می دهید و به وظایف مستحاضه عمل می کنید. در ساید استحاضه را سرچ کنید و کامل بخوانید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من دوروز از پاکیم میگذره امروز لکه چرکی قرمز ی دیدم حکم.نماز خوندن من چیست؟

سلام علیکم اگر لکه دیده شده خون و یا مرتبه ضعیف خون هست، و تعداد روزهای قبلی عادت شما به روز دهم نمی رسد، مجدد باید غسل حیض کنید. مثلا روز ششم پاک شده اید، روز هفت و هشت خون نبینید اما روز نهم خون یا لکه خونی ببینید، تمام این روزها عادت بوده و اگر برطرف شده مجدد باید غسل حیض کنید.

اما اگر لکه دیده شده پس از ۱۰ روز از اول عادت بوده است، استحاضه است و باید به وظیفه مستحاضه عمل کنید. وفقکم الله لکل الخیر

لکه ی زرد رنگ بعد از ده روز چه حکمی دارد

سلام علیکم استحاضه است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام اگه بعداز غسل مانعی (قی چشم) روی صورت سمت چپ ببینیم حکمش چیه ؟مرجع تقلید آقاخامنه ای

سلام علیکم اگر آب به پوست می رسد، غسل صحیح است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام اگه روزیازدهم لکه ای ببینیم که ندانیم چیست حکمش چیست؟

سلام علیکم پس از روز دهم استحاضه است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من دو سه روز قبل از دوران قاعدگیم لکه هایه قرمز تیره دیدم رفتم حمام و غسل استحاضه کردم و نماز مغرب را خواندم ساعتی بعد دوباره لک دیدم ولی این بار تاریخ پریودم بود! ۷ روز من تمام شد و رفتم حمام و غسل حیض کردم! اما دقیقا صبح آن شبی ک حمام بودم وفتی از خواب بلند شدم دوباره لک های قهوه ای دیدم ۲ روز نماز نخوندم! لکه ها هی کمتر و کمتر شد تا دیگ چیزی ندیدم… حالا الان برم حموم غسل حیض کنم یا استحاضه؟؟؟

سلام علیکم دقت کنید اگر ابتدای شروع لک بینی، لک دیدید، و داخل واژن هم خون استمرار داشت این حیض است. اگر خون در واژن استمرار نداشت،و فقط لک بینی بود، استحاضه است، اگر استحاضه شما قلیله بود، نیازی به غسل استحاضه ندارید(دقت کنید)، روی سایت استحاضه قلیله را سرچ کنید و بیشتر بخوانید.

از روز شروع حیض تا قبل از روز ۱۰ اگر خون قطع شد، شما باید غسل حیض را انجام بدهید، مثلا روز ۷ پاک شدید، اما روز ۸ و ۹ لکه بینی داشتید، این دور روز هم جزء حیض به حساب می آید و روز ۹ شما باید غسل حیض انجام بدهید. توصیه می کنم، یکبار فرق حیض و استحاضه و راه تشخیص آنها را از روی سایت سرچ کنید، مطابق نظر مرجع خود بخوانید ظاهرا در تشخیص این دو به اشتباه افتاده اید!. وفقکم الله لکل الخیر

باسلام و وقت بخیر.روز هشتم پاک شدم اما لکه زرد مشاهده کردم .مرجعم آقای مکارمند.تکلیف چیست؟؟باتشکر

سلام علیکم اگر لکه دیده شده خون یا مرتبه ضعیف خون هست، جزو حیض حساب می شود و مجدد باید غسل کنید. اگر فقط ترشح زرد هستف پاک می باشد. وفقکم الله لکل الخیر

ببخشید مرتبه ضعیف خون یعنی چی

سلام خسته نباشین عیدتون مبارک ببخشید من ۶روزخونریزی پریود داشتم و روز هفتم غسل کردم ولی شبش لکه بینی قهوه ای رنگ( نه زرد یا قرمز ) داشتم این لکه ها حکم حیض رو دارن؟مرجع تقلیدم رهبر هستن

سلام علیکم اگر ترشح دیده شده خون هست یا مرتبه ضعیف خون که قابل تشخیص باشد در صورتی که قبل از روز ۱۰ پریودی باشد بله باید مجدد غسل حیض کرد… اما اگر این ترشحات همانند زردابه های اطراف زخم هست و خون نیست، در این صورت پاک است و نیازی نیست که خانم مجدد غسل نماید وفقکم الله لکل الخیر

سلام من معمولا پنج روز اول از عادت خونریزی شدید دارم و بعد از انقلاب حدود ۳روز لکه کوچک خون می‌بینم در این سه روز که قطع میشود غسل میگیرم ولی بعد از غسل دوباره للکه خون می‌بینم .حال ایل من می‌تونم روزه بگیرم؟

سلام علیکم اگر قبل از ۱۰ روز لکه بینی (خون یا مرتبه ضعیف خون) دارید جزء حیض هست و روزه را باید قضا کنید. اما اگر خون نیست و زردابه هست در این صورت پاک است و نیازی به غسل نیست و باید روزه را بگیرید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام وقت بخیر من اول ماه رمضان خونریزی داشتم تا هفتم،یک هفته بعد اون خونریزی داشتم بعد ک پاک شدم بعد دو سه روز لکه بینی داشتم و هنوزم دارم تکلیف روزه من چیه ممنون از راهنماییتون

سلام علیکم اگر زن عادت وقتيه و عدديه دارد، بايد به اندازه عادت خود حيض و بقيه را استحاضه قرار دهد، خواه همراه با نشانه هاى حيض باشد يا نه. در غير اين صورت حكم تفاوت مى يابد. وفقکم الله لکل الخیر

سلام.من تقریباحدود۸یا۹روز لکه ی قهوه ای داشتم!ومیدونم که بیشتراز۱۰ روز نبوده.و دراین مدت هم لکه بینیم استمرار نداشته مثلا یه روز ساعت۶بعدظهر ترشح قهوه ای دیدم وفقط همون لحظه بود و روز بعد ندیدم ودوباره روز بعدش باز همون بعدظهری یه ترشح قهوه ای دیدم وبعد به اندازه ی ۴یا۳روز هر روز فقط روزی یه بار یه ترشح قهوه ای میدیم وشاید۸یا۹روز اینطوری بودم و میدونم که وقت پریودمم هم نبود!و نمازو روزه رو هم انجام میدادم !بعداز این ۸ یا۹ روز به اندازه ی ۴ یا۵ روز پاک بودم !که روز بعدش که میدونم وقت پریودم بود زیر دلم درد گرفتت و مختصر خونی دیدمکه فقط برای همون لحظه بود!!وروز بعدش هم یه لکه ی قهوه ای برای یک بار در روز دیدم که روز بعدش خونریزی کامل داشتم به مدت ۳روز!واین ۳ روز را روزه نگرفتم !ولی روز بعدش روزه گرفتم چون خونی ندیدم و فک کردم که پاک شدم ولی بعدظهر یه ترشح زرد پررنگ دیدم !!واینکه پریودهای من همیشه در روز چهارم تمام میشهه!!حالا واقعا نمیدونم کدومش حیض بوده یا استحاضه!تکلیف روزه هاییکه گرفتم چی میشه!!توروخدا کمکم کمیند!جوابمو بدید!مرجع تقلیدم مکارم هستن

سلام علیکم زمانی که سه روز پشت سر هم خون استمرار داشته باشد و در زمان عادت شما هست را حیض قرار بدهید، تا روز دهم اگر لکه ببینید جزء حیز حساب می شود پس از آن استحاضه است. و باید به وظیفه مستحاضه عمل کنید و روزه صحیح است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من ۱۵ روز بعد از پریود دوباره دچاره لکه بینی شدم …حکمش چیست و برای ادامه روزه چکار کنم ؟؟

سلام علیکم اگر در داخل به صورت مستمر نیست، استحاضه است و روزه در صورت استحاضه صحیح است اما باید به وظیفه مستحاضه عمل کنید وفقکم الله لکل الخیر

سلام من در روز هشتم قاعدگی لکه بسیار کمرنگ دیدم نمیدونم روزه من درست است یا نه.مقلد اقای فاضل لنکرانی هستم.لطفا راهنمایی کنید ممنون.

سلام علیکم اگر خون و یا مرتبه ضعیف خون هست، روزه آن روز باطل هست و باید مجدد غسل کنید و ایام گذشته را قضا کنید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من عادت ماهیانم ۱۸ روزی یه باره حاللا سینزدهم روزه عادت شدم و هجدهم روزه غسل کردم و صبح بیست وسوم روزه یک لکه قهوه ای مخلوط به سفید رنگی توی توالد هنگام شستشو دیده شد منقطع بود لطفا راهنمایی کنید که حکم روزه من چیست

سلام علیکم اگر پس از آخرین پریودی شما حداقل ۱۰ روز گذشته و به مدت سه روز خون دیده اید این حیض هست. و تا روز ۱۰ پس از پریودی اگر لکه ای خونی یا خون ببینید این مد زمان جزء حیض هست وباید مجدد غسل کنید و روزه را بعدا قضا کنید. اگر لکه دیده شده خون یا مرتبه ضعیف خون نباشد یا شک در خون داشته باشید روزه صحیح است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام،ببخشید من زمان عادتم به طور معمول سه روز خونریزی ودوروز بعد لکه قهوهای است،الان روز ششم هستم و غسل کردم. ودو روز قبل هم خیلی کم لکه قهوه ای و زرد داشتم.امروز بعداز اذان صبح لکه خیلی کم رنگ زرد دیدم که اثری از خون نداشت،حکم روزه ام چیست؟

سلام علیکم اگر خون یا مرتبه ضعیف خون هست و تا روز ۱۰ دیده می شود جزء حیض به حساب می آید و روزه باطل هست. اما اگر ترشحی است که خون نیست یا شک در خون دارید، روزه صحیح است. وفقکم الله لکل الخیر

اگر امکانش هست فرق بین حیض و استحاضرو توضیح بدین خدا خیرتون بده❤❤

سلام علیکمدر بخش احکام زنان از اینجا کلیک کنید و به صورت تکمیلی حتما مطالعه کنید. درباره حیض در اکثر موارد خود خانم با توجه به سیستم بدن متوجه این چرخه می شود. از جهت فقهی اگر سه روز خون در واژن خون استمرار داشته باشد و در داخل هم قطع نشود حیض است، تا روز ۱۰ حیض هست پس از آن تا ۱۰ روز استحاضه می شود. و پس از آن هم تا زمانی که سه روز استمرار نباشد استحاضه است. استحاضه هم سه نوع هست، قلیله ، متوسطه و کثیره که خانم باید با پنبه وارسی کند و نوع آن را تشخیص بدهد بر روی سایت تک تک این موارد را توضیح داده ایم که می توانید در قسمت جستو جو پیدا کنید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام خدا قوت خیلی نظرات عزیزان بمن کمک کرد من ۶ روز پریود هستم ….الان رفتم غسل کردم …لکه قهو ه ای دیدم با این اوصاف نظرات باید غسل حیض کنم درسته… وای من از اطرافیان راهنمایی گرفتم میگفتن استحاضس…من اگه استحاضه میکردم هیچی قبول نبود ????

سلام علیکم اگر لکه دیده شده خون هست و مرتبه ضعیف خون هست بله مجدد باید غسل حیض کنید. گذشته را هم به مقداری که یقین دارید باید قضا نمایید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من عادت ماهانم ۷ روز است امروز روز ۷ ام قبل از اذان لک دیدم و غسل نکردم بعد اذان هنوز لکی ندیدم الان نمیدونم حکم چیه باید تا قبل اذان ظهر غسل کنم؟!نمیدونم تا مغرب باز لک ببینم یا خیر

سلام علیکم اگر عادت ۷ روز دارید و قبل از اذان صبح پاک شده اید باید غسل حیض را انجام می داده و روزه را هم می گرفته اید. اگر یقین به پاکی داشته اید ودر انجام غسل یا تیمم کوتاهی کرده اید، روزه باطل است و باید روزه را قضا کنید. مگر اینکه شک داشته اید یا احتمال جدی لک می داده اید که بحث فرق می کند.

وفقکم الله لکل الخیر

سلام من پنج روز پریود بودم وروز ششم پاک شده ولکه ای ندیدم وغسل را انجام دادم وروز بعد روزه گرفتم اما در طول روز متوجه شدم لکه قهوه ای پیدا شده روزه ام آیا قبوله یا باطل؟

سلام علیکم اگر لکه دیده شده خون یا مرتبه ضعیف خون هست روزه باطل و باید بعدا قضا کنید و غسل حیض را مجدد انجام بدهید. اما اگر فقط ترشحات بدون خون هست، مثلا زردآبه هست، روزه صحیح است و نیازی به غسل هم نیست. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من ماهیانه ام ۷روزه هست وبعداززایمانم بطورمعمول هرماه قبل ازپریود حدود۷روز گاهی بیشتراز۷روز لکه بینی دارم.یعنی خون یالخته خون هرچنددقیقه یاساعت لباس زیرم رو آلوده میکنه ومحیط داخل واژن هم بخون آلودست مدام.واین لکه بینی درآخر به پریودم متصل میشه.یعنی خونریزیم زیادمیشه وتا۷روز ادامه پیدامیکند طبق روال.من تازه فهمیدم این چندروزی که روزه گرفتم باهمین وضعیت استحاضه کثیره بودم نه قلیله وبدون غسل وتیمم روزه گرفتم.حالادوتاسوال دارم.تکلیفه این روزه ها چیه؟ ودوم اینکه باتوجه به اینکه لکه بینیم ماصل بحیض هست وبیش از۱۴روز سرجمع طول میکشه من چه احکامی رو باید رعایت کنم.خواهش میکنم کامل راهنماییم کنید.

سلام ببخشید چرا سوال منو تاییدنمیکنیدوجواب نمیدید.

سلام علیکم از تاخیر پیش آمده عذر خواهی می کنیم. حجم سوالات سایر عزیزان بالا هست، انشاالله بتوانیم سریعتر پاسخ بدهیم. موفق باشید

سلام علیکم اگر درحيض عادت دارید بايد به تعداد روزهاي عادت نفاس قرار دهید، بعد از آن تا ده روز حکم استحاضه دارد، بعد از گذشتن ده روز اگر همزمان با ايام عادت باشد بايد مطابق احکام حائض عمل کنید (خواه نشانه هاي خون حيض را داشته باشد يا نه) و اگر همزمان با ايام عادت نباشد حکم استحاضه دارد، مگر اين که خون داراي نشانه هاي حيض باشد. در صورتی که در ایامی که مستحاضه بوده اید و روزه نگرفته اید آن روز را قضا نمایید

وفقکم الله لکل الخیر

من عادتم ۷ روزه است الان روز ۷ هست و دیشب غسل کردم و الان روزه ام ولی یه لکه بسیار کوچک مایل به قرمز دیدم آیا روزه ی من صحیح است ؟

سلام علیکم اگر لکه دیده شده خون یا مرتبه ضعیف خون هست و در روزه دیده اید، روزه شما باطل هست… تا روز ۱۰ پریودی همین حکم را دارد، مجدد غسل کنید و بعدا این روزها را قضا کنید. ضمنا اگر ترشحات بانوان هست مثلا زردابه است و خون نیست روزه شما صحیح است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من شش روز پریود بودم بعد غسل کردمو دیگه خونی ندیدم و پاشدم سحری خوردمو روز گرفتم بعد ساعت شش عصر لکه خونی(از بند انگشت کمتر و مطمئن نیستم خونه )روی لباسم دیدم.دوباره باید غسل کنم؟و اینکه روزم درسته یا قضا داره!؟

سلام علیکم روزه این روز شما باطل هست و بعدا باید قضا کنید و مجدد غسل حیض کنید وفقکم الله لکل الخیر

سلام.بنده بعد از هشت روز پاکی از عادت ماهانه لکه های قهوه ای دیدم.حکمش چیست؟حیض است یا استحاضه؟

سلام علیکم اگر خون و مرتبه ضعیف خون هست، حیض می باشد و باید غسل حیض کنید و روزه آن روز هم صحیح نیست و بعدا باید قضا کنید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام خسته نباشید من دختری ۲۳ساله هستم که هفت روزازپریود پاک میشدمو غسل میکردم ولی اینبار درماه رمضان بعد ۷روز هنوز لکه های قهوه ای میبینم الان ۱۱روزشده ولی هنوز این لکه بینی رودارم.حکمش چیه وبایدچیکاربکنم تا نمازو روزمو بگیرم؟؟

سلام علیکم لکه های قهوه ای اگر خون هست و بیش تر از ۱۰ روز شده است در صورتی که عادت وقتيه و عدديه دارید، به تعداد روزهای عادتتان عادت قرار بدهید و بقیه روزها که لک می بینید استحاضه است و باید روزه را در ادامه بگیرید. اینجا کلیک کنید. مثلا اگر عادت دو ماه قبل شما هفت روزه بوده الان هم تا هفت روز را حیض قرار می دهید و بقیه ایام استحاضه است و باید به وظایف استحاضه که در رساله و سایت آمده عمل کنید و روزه را بگیرید.

سلام. من مقلد آیت الله خامنه ای هستم. پریودی مرتبی از ابتدا نداشتم. نه فاصله پریودی ها و نه طول مدت آن. همیشه دو تا سه روز قبل از پریودی لکه بینی دارم. که خون نیست.بلکه ترشحات قهوه ای متمایل به سیاه است. و ویژگی های حیض را ندارد. آیا من باید اینها را جزو حیض حساب کنم یا استحاضه؟ میتوانم روزه بگیرم؟ منظور از استمرار چیست؟ هرچند ساعت یک بار لکه بینی داشته باشم حکم استمرار و در نتیجه حیض را دارد؟ ممنون از پاسخ گویی

سلام علیکم لکه بینی قبل از عادت اگر استمرار ندارد استحاضه است. استمرار یعنی اینکه به مدت سه روز پشت سر هم، هر گاه خانم وارسی کند در داخل واژن خون باشد برای وارسی می توان از پنبه و دستمال استفاده کرد. اگر استحاضه باشد باید روزه بگیرید فقط باید به وظیفه مستحاضه که در سایت و رساله هست عمل کنید (اگر استحاضه متوسطه و کثیره باشد باید غسل کند). وفقکم الله لکل الخیر

من بعد از هفت روز دوران پریدی روز هشتم لکه های زرد میبینم ایا میتوانم روزه بگیرم ؟

سلام علیکم اگر لکه خون هست مجدد باید غسل حیض کرد و اگر لکه در روز بوده، آن روز روه ندارد و باید ایام پریودی و آن روز را قضا کرد. اما اگر فقط ترشح زرد دنگ است و خون یا مرتبه ضعیف خون نیست، روزه شما صحیح است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من نوزده سالمه قاعدگی شش تا هفت روزه دارم هفده روز بعد از پاک شدن دوباره پریود شدم سه روز اول خون ولی روز چهارم چیزی ندیدم و دوباره روز پنجم که روزه گرفتم لکه های قهوه ای که احساس میکنم نشانه های کوچکی از خون داشت دیدم حکم روزه ام چيه؟

سلام علیکم اگر لکه خون هست، روزه شما باطل و مجدد غسل حیض کنید و بعدا قضا نمایید روزهای که عادت بوده اید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام علیکم من دختری ۱۹ ساله هستم که زمان پریودی من تمام شد و یک هفته از آن میگذرد اما بعد از این یک هفته لکه های قهوه ای رنگی میبینم که خون نیست و این تا به اینجا ۳ روز ادامه داشته من روزه های خودم را گرفتم حکم این روزه ها چیست و اگر باز ببینم باید روزه و نماز را چه کار کنم ؟؟؟؟ لطفا زودتر پاسخ دهید . ممنون مرجع تقلید نوری همدانی

سلام علیکم اگر اطمینان دارید که خون نیست و مرتبه ضعیف خون هم نیست، در این صورت همان ترشحات زنان هست و پاک می باشد و روزه شما هم صحیح است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام. من ساعت ۳ شب غسل حیض کردم چون هفت روز پریودم تمام شده بود نیت روزه کردم و بعد از اذان صبح نماز خواندم ولی قبل از اذان به امید اینکه دیگه لکه ای نمیبینم خودم رو چک نکردم .بعد از نماز صبح که چک کردم یه لکه قهوه ای دیدم که فکر میکنم لکه قبل از اذان به وجود آمده البته زیاد هم مطمعن نیستم.حکم نماز و روزه من چی هست؟؟

سلام علیکم هر گاه در طول روز متوجه پاکی از حیض و نفاس شود و شک کند که قبل از اذان صبح پاک بوده یا بعد از اذان پاک شده، باید بگوید که پاک نبوده و روزه اش باطل است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من خانمی سی وهفت ساله ام وخیلی دیر به دیر پریود میشم الان از روز اول رمضان تا حالا بعد از نزدیکی ترشحات قهوه ای رنگ داشتم واز دیشب تا حالا از داخل خون روشن می بینم و به اندازه مقدار کمی هم خون روشن بیرون ریخته روی پنبه حکم روزه من چیست باطل است یا باید بگیرمش درضمن من زمان پریودم نوزدهم ماه قبل بوده وهنوز خیلی مانده درضمن من قبلا هم اینطوری شدم چند بار دکتر به زخمی در داخل اشاره فرموده که بعضی مواقع خونریزی میکنه لطفا با وجود این مشکل راهنمایی بفرمایید حکم روزه من چیست؟ ممنون از لطفتون

سلام علیکم وارسی کنید اگر لکه های دیده شده، در باطن سه روز ادامه ندارد و مستمر نیست، استحاضه است و مطابق نوع استحاضه اعمال استحاضه را انجام بدهید و روزه را هم بگیرید. وفقکم الله لکل الخیر

باسلام بنده به هنگام پریود ۳ روز اول خونریزی دارم بعداز ۳ روز تا روز پنجم ترشحات قهوه ای رنگ ولی بعد از روز پنجم هنگام دستشویی کردن قطرات قهوه ای رنگ می بینم تکلیف بنده چیست

سلام علیکم اگر سه روز اول خونریزی مستمر هست =، این حیض هست و پس از آن اگر لکه بینی تا ۱۰ روز (یعنی در ۳ روز اول و ۸ روز بعد) ادامه داشته باشد ، حیض است. و اگر لکه های دیده شده، مرتبه ضعیف خون نیست و صرف ترشح است، حبض به شمار نمی آید. بر همین اساس اگر سه روز حیض دید و مثلا دو روز پاک بود و لکه دید، تمام روزهای گذشته حیض است و باید روزه های روزههای گذشته را بگیرد وفقکم الله لکل الخیر

سلام من دختری ۲۲ ساله مجرد هستم ، همیشه روز نهم پرویدم غسل میکنم ، اما اینبار بعد غسل ترشح قهوه ایی سوخته دیدم ک تا یه روز ادامه داشت البته با ترشح کرمی رنگ قاطی بود حالا حکم من چیه باید غسل کنم دوباره یا حکم حیضو نداره؟

سلام علیکم اگر لکه دیده شده مرتبه ضعیف خون هستف ادامه حیض محسوب می شود و باید تا روز دهم اگر این ترشحات ادامه داشت مجدد غسل کنید. اما اگر صرف ترشح هست و خون نیست، اشکالی ندارد و غسل هم باطل نمی شود. وفقکم الله لکل الخیر

سلام بنده قاعدگی ام به این صورت است ک ابتدا دوروز منقطع لکه زرد دارم بعد قهوای سپس بعد از یک روز خون قرمز میاید ششروز اینگونه است بعدلکه قهوه ای میشود ی روز منقطع بعد زرد رنگ آن هم منقطع است تا طی ده روزسفید میشود حکم من قبل و بعد آن چیست؟ کدام را حیض بدانم و چه زمان غسل کنم؟

سلام علیکم لکه بینی هر گاه شروع شد وارسی کنید اگر در واژن خون وجود ندارد، تا هر زمان اینگونه بود استحاضه است، اگر به صورت منقطع بیرون می آمد اما در داخل پیوسته بود، همین حیض هست و باید عبادات را ترک کنید. پس از حیض تا ۱۰ روز هر لکه ای ببینید، آنهم جزو حیض محسوب می شود. یعنی اگر روز شش پاک شدید اما روز ۹ یک لکه دیدید، حیض شما ۹ روزه هست و باید مجدد غسل کنیدو روزه این ایام را هم قضا می کنید. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من هفت روز عادت شدم بعدازهفت روز غسل حیض کردم بعد یک هفته پاک بودن دوباره خونریز داشتم حکم من دراین موردچیه حیض به حساب میادیااستحاضه؟؟؟

سلام علیکم باید بین دو حیض ۱۰ روز فاصله باشد، اگر در این ایام خونی ببینید، و عادت شما وقتیه و عددیه باشد، این خون دوم استحاضه است. وفقکم الله لکل الخیر

سلام من ۱۹سالمه ۳روز عادت ماهانه دارم تا روز ۵لکه بینی هست بعد. روز پنجم غسل میکنم واسه نماز بعضی وقتا یه لکه خیلی کوچیک میبینم ایا دوباره باید غسل کنم؟؟

سلام علیکم اگر آن لکه کوچک مرتبه ضعیف خون هست، بله باید دوباره غسل کنید اما اگر فقط لکه زرد و ترشح است، نیاز به غسل نیست. وفقکم الله لکل الخیر

من روز دوم هست ک در اعتکافم و حیض من ۲ روز است پاک شده الان یه لک قهوه ایی دیدم ایا باید از مسجد خارج شوم؟

سلام علیکم اگر لکه دیده شده مرتبه ضعیف خون هست و قبل از ۱۰ روز هست، در این صورت ادامه حیض هست و اعتکاف شما باطل هست و باید غسل حیض کنید. وفقکم الله لکل الخیر

اکر بعداز زمان مقاربت ازبین بردن پرده بکارت خون ابه به طور مدام ببینیم حکم ان چیست؟

سلام علیکم اگر تا کمتر از سه روز باشد، استحاضه هست و باید مطابق با نوع استحاضه اعمال را انجام بدهد. وفقکم الله لکل الخیر

خیلی ممنونم از راهنماییتون ببخشید این لکه حکم استحاضه رو داره و باید احکامش رو انجام بدم و غسل کنم یا نه؟

سلام علیکم اگر قبل از ده روز ببینید و ادامه ندارد حکم حیض را دارد، یعنی باید دوباره غسل حیض کنید اگر می دانید که پاک شده اید. (مطابق نظر رهبری) وفقکم الله لکل الخیر

ویژه روز:

بیانیه آیت‌الله العظمی سیستانی در خصوص حمله آمریکا به پایگاه…

فحش و ناسزاگویی در اسلام

دلایل عقلی و شرعی نظارت استصوابی شورای نگهبان

 

دریافت بهترین اخبار ومقالات هدانا

احكام روزه و عادت ماهيانه بانوان

مشاوره خانواده و سبک زندگی:

راههای ایجاد تنوع در رابطه زناشویی

روش تربیتی در اسلام (۲)

۶ گام در مدیریت رابطه جنسی در دوران بیماری

ازدواج با دختران خوب با خانواده های بد

خانواده خوشبخت در اسلام

لطف خدا در ازدواج

معرفی کتاب مفید برای یادگیری مهارت های زناشویی

شهوت زیاد شوهر و شک به خیانت او

توصیه برای مطالعه شما:

حرمت ازدواج با محارم در قرآن

رجوع از ابراء مهریه

آيا صرف گفتن شهادتين در مسلمان بودن کفایت مى ‏كند؟

وقتی «کا.گ.ب» از سازمان اطلاعات سپاه در جریان حزب توده رودست خورد + عکس

رفتاری که براتِ آزادیتان از آتش و عبورتان از پل صراط خواهد شد

اینگونه در برف نماز خواندند تا ما نمازمان قضا نشود؟!

امام خامنه ای: کشورهای اسلامی در اثر تمسک نجستن به قرآن دچار «بیماری ذلت» شده‌اند/ایران با عمل به قرآن مقابل آمریکا…

بحران سوریه چگونه و از کجا آغاز شد؟/ ماجرای علاقه خانوادگی بشار اسد به ایران

مطالب تصادفی احکام:

نماز خواندن جلوتر از قبر امام و پیغمبر

اگر پدر و مادر راضی به مسافرت فرزند نباشند

در چه مواردی می توان بدون اذن شوهر از منزل خارج شد

حکم استفاده از هدیه ای که از حرام تهیه شده

عادت مضطربه با بيشتر از ده روز

غنا در قرائت قرآن و دعا

کفایت توقیف عین مال مرهونه در اخذ آن

شک در ترسیدن اکثریت مردم برای نماز آیات

| فارسی | العربیة | اردو | English |

| تمامی حقوق شرعاً و قانوناً برای تیم هدانا محفوظ می باشد و نقل مطالب با ذكر منبع سبب امتنان است. © کپی رایت – هدانا HADANA.IR |



با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما در این ماه عزیز؛ و تشکر به خاطر ارتباطتان با این مرکز؛
1- دیدن لکه های خون ، اگر قبل از پریود باشد در صورتی که خون حد اقل تا سه روز استمرار داشته باشد هر چند در فضای داخل همیشه خون باشد حکم حیض را دارد و نمی تواند نماز بخواند.
اما اگر لکه بینی استمرار نداشته باشد، مثلا لکه ای ببیند و چند ساعت بعد از آن پاک باشد و در فضای داخل هم خون نباشد، در این صورت لکه بینی قبل از ایام عادت حکم استحاضه را دارد. به وظیفه زن مستحاضه عمل کند نمازش صحیح است. (1)
2- اگر لکه بینی همراه با خون، بعد از ایام عادت باشد، چنانچه پیش از تمام شدن ده روز از اول عادت باشد حکم حیض را دارد، مثلا اگر عادت کسی هفت روز باشد و بعد از پاک شدن در روز هفتم، در روز هشتم تا روز دهم هر زمان لکه ببیند حکم حیض را دارد. و اگر لکه بینی استمرار داشته باشد نمی تواند نماز بخواند و اگر قطع شود کمی پنبه با خود بگذارد اگر در فضای داخل خون نباشد، باید غسل کند و نماز را بخواند نمازش صحیح است و روزه را نیز بگیرد ، چنانچه از اذان صبح تا مغرب لکه نبیند روزه اش نیز صحیح است. هر چند روز بعد لکه ببیند. (2)
اما اگر لکه بینی بیش از ده روز ادامه پیدا کند دراین صورت فقط روزهای عادت ماهای قبل حیض و باقی روزها استحاضه حساب می شود و بعد از روز دهم به احکام زن مستحاضه عمل کند نماز و روزه را بجا آورد. (3)
پی نوشت:
1. آیت الله مکارم شیرازی، توضیح المسائل، مسأله432 و 433 و 436 .
2. همان، مسأله 482.
3. همان، مسأله 461 و احکام بانوان، مسأله 86.

با توجه به عدم امکان پاسخگویی در بخش نظرات لطفا سوالات خود را در سامانه «ارسال پرسش» یا بخش «پاسخگویی آنلاین» مطرح نمائیداحکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان

درباره ما

کلیه حقوق متعلق به مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی می باشد ©

نرم افزار استخاره با توجه به نظرات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی )

سلام وقت شما بخير

1- ديدن لکه هاي خون ، اگر قبل از پريود باشد در صورتي که خون حد اقل تا سه روز استمرار داشته باشد هر چند در فضاي داخل هميشه خون باشد حکم حيض را دارد و نمي تواند نماز بخواند. اما اگر لکه بيني استمرار نداشته باشد، مثلا لکه اي ببيند و چند ساعت بعد از آن پاک باشد و در فضاي داخل هم خون نباشد، در اين صورت لکه بيني قبل از ايام عادت حکم استحاضه را دارد. به وظيفه زن مستحاضه عمل کند نمازش صحيح است. (1)

2- اگر لکه بيني همراه با خون، بعد از ايام عادت باشد، چنانچه پيش از تمام شدن ده روز از اول عادت باشد حکم حيض را دارد، مثلا اگر عادت کسي هفت روز باشد و بعد از پاک شدن در روز هفتم، در روز هشتم تا روز دهم هر زمان لکه ببيند حکم حيض را دارد. و اگر لکه بيني استمرار داشته باشد نمي تواند نماز بخواند و اگر قطع شود کمي پنبه با خود بگذارد اگر در فضاي داخل خون نباشد، بايد غسل کند و نماز را بخواند نمازش صحيح است و روزه را نيز بگيرد ، چنانچه از اذان صبح تا مغرب لکه نبيند روزه اش نيز صحيح است. هر چند روز بعد لکه ببيند.

(3) اما اگر لکه بيني بيش از ده روز ادامه پيدا کند دراين صورت فقط روزهاي عادت ماهاي قبل حيض و باقي روزها استحاضه حساب مي شود و بعد از روز دهم به احکام زن مستحاضه عمل کند نماز و روزه را بجا آورد. (3)

پي نوشت:

احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان

1. آيت الله مکارم شيرازي، توضيح المسائل، مسأله432 و 433 و 436 .

2. همان، مسأله 482.

3. همان، مسأله 461 و احکام بانوان، مسأله 86.

 

سوالات مرتبط

نزدیکی با همسر در روز اول حیض چه حکمی دارد؟

آیاغسل حیض،کفایت از وضو می کند؟

آیا نماز آیات در زمان حیض باید قضا شود ؟

آیا ارضا کردن زن در حال حیض جایز است یا خیر؟

جدول زمان بندی حضور کارشناسان

* واحد پاسخگويي تلفني(09640)
* پاسخگويي اينترنتي(گفتگوي زنده و ايميل)
* پاسخ‌گويي پيامکی(30007461)

اخلاق

تاریخ اسلام

احکام شرعی

کلام و اعتقادات

علوم قرآن و حدیث

مشاوره خانواده،ازدواج و….

مرکز ملی پاسخ گویی به سوالات دینی نمایندگی خراسان رضوی

احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان
احکام لکه بینی بعد از پریود در ماه رمضان
0

دوره مقدماتی php

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *