کوکا :در این مقاله با راه هایی برای خرید بهترین نوع قابلمه (به انگلیسی : pot)برای پخت و پز غذا آشنا خواهید شد.
اگر برای خرید قابلمه ماهها وقت بگذارید و با سردرگمی دهها نوع قابلمه موجود در بازار را بررسی کنید، به شما خردهای نمیگیریم. بعضیها به شما استفاده از قابلمههای سنتی مسی را توصیه میکنند و احتمالا بعضی دیگر میگویند وقت مدرن شدن و استفاده از قابلمههای تازه وارد سرامیکی رسیده است.
اما برای شمایی که هم به سلامت غذایتان اهمیت میدهید و هم میخواهید ظاهر غذایی که ساعتها برای پختنش وقت گذاشتهاید زیبا باشد، انتخاب قابلمه مناسب به سادگی شنیدن این توصیهها نیست.
برای انتخاب بهترین گزینهای که نیاز شما را تامین میکند، پیشنهاد میکنیم راهنمای ما را بخوانید. در این مطلب به شما میگوییم بهتر است هر قابلمه را در چه شرایطی و به چه شکلی استفاده کنید.
گرچه زمانی قابلمههای تفلون محبوبترین نوع قابلمه بهشمار میرفتند، اما با سر زبان افتادن شایعه سرطانزا بودنشان خیلی زود طرفداران خود را از دست دادند. از آنجا که ظروف تفلون نچسب هستند، کار کردن با آنها بسیار راحت است همچنین شستوشو و تمیز کردنشان هم دردسری ایجاد نمیکند و برخلاف قابلمههای چدنی و مسی، وزن سبکی هم دارند؛ همین بهانهها به اضافه سبکی این قابلمهها و قیمت مناسبشان باعث شده هنوز هم بسیاری از خانمها سراغ قابلمههای تفلون بروند.
اما قابلمههای تفلون در مقایسه با قابلمههای استیل، آلومینیومی و انتخابهای مطمئنی محسوب نمیشوند، چراکه معمولا در تهیه ظروف تفلون از کادمیوم استفاده میشود که از فلزات سنگین است بهویژه در ظروفی که استاندارد نباشند، میزان این فلز بیشتر است. این ماده به مرور وارد غذا میشود و احتمال سرطان، کوتاهی قد و ضایعات پوستی را افزایش میدهد. همچنین در سنتز هموگلوبین دخالت میکند و کمخونی را به همراه میآورد.
ازسوی دیگر بعضی مردم بعد از اینکه میبینند کف نچسب قابلمههای تفلون بر اثر استفاده نامناسب خراب شده، با مراجعه به مراکزی این قابلمهها را دوباره بازسازی میکنند اما بازسازی تفلون، ایمنی چندانی ندارد. قابلمههای تعمیر شده، هیچوقت مانند روز اول نمیشوند و از آنجا که زودتر از قبل آسیب میبینند، مواد مضرشان را هم زودتر به غذای شما وارد میکنند. باید بدانید امروزه استفاده از ظروف تفلون در بسیاری از کشورهای اروپایی تقریبا منسوخ شده است.
اگر قابلمه تفلون کاملا سالم و بدون خش باشد
– در برابر حرارتهای متوسط تا بالا مقاوم است.
– برای پختوپزهای طولانی و سرخ کردن مناسب است.
– شستوشو و استفاده از آن آسان است.
– بهدلیل سطح نچسبش مصرف روغن را پایین میآورد.
چدنیها (که ترکیبی از آهن و کربن هستند)، عمر بالایی دارند. این ظروف مناسب برای پخت طولانی با دمای متوسط تا بالا هستند و اگر فاقد آلومینیوم باشند، گزینه مناسبی برای پختوپز محسوب میشوند. این قابلمهها بهطور یکسان حرارت را پخش میکنند و بهدلیل مقاومتشان در برابر دمای بالا برای سرخ کردن، پختن یا حتی در فر قرار دادن بسیار مناسب هستند. البته باید بدانید که اکثر قابلمههایی که امروزه با نام قابلمه چدن در بازار به فروش میرسند، در واقع چدن نیستند بلکه از جنس آلومینیوم خشکند که با دستگاههایی خاص در قالب تزریق میشوند و روی آنها تفلون یا سرامیک میکشند که تشخیص این قابلمههای تقلبی کار سختی نیست و آنها برخلاف چدنهای واقعی که بسیار سنگین هستند، وزن سبکی دارند.
یک تابه بزرگ چدن حدود چهار کیلوگرم وزن دارد اما اگر بخواهید یک سرویس استیل یا تفلون را به خانه بیاورید، احتمالا باید چنین وزنی را تحمل کنید. قابلمههایی که آلومینیومی و روکش شدهاند، از نظر سلامت با ظروف تفلون تفاوتی ندارند و باید همان ملاحظاتی که درمورد قابلمههای تفلون وجود دارد، درمورد آنها هم رعایت کرد. در زمان استفاده از ظروف چدنی، باید ریزهکاریهایی را رعایت کنید تا دوام قابلمههایتان بیشتر شود. اول اینکه قبل از استفاده باید چند دقیقهای آنها را روی حرارت بگذارید تا گرم شوند. برای آنکه از گرمشدن کافی ظرف مطمئن شوید، میتوانید قطرهای آب داخل آن بریزید و اگر به سرعت تبخیر شد، یعنی ظرف گرم شده است. درصورتی که ظروف چدنی اول گرم شوند، موادغذایی به آنها نخواهد چسبید.
دوم اینکه در ظرف چدنیای که هنوز استفاده نشده، نباید آب به مدت طولانی بماند زیرا باعث میشود زنگ بزند. سوم، برای شستوشوی چدن از ابر استفاده کنید زیرا سیم ظرفشویی باعث خراشیدگی و آسیب آن میشود و چهارم اینکه بعد از اتمام پخت، مادهغذایی را از درون ظروف چدنی خارج کنید تا اکسید نشود. در ضمن در ظروف چدنی فاقد روکش نباید مواد اسیدی مثل آبلیمو یا سس گوجهفرنگی ریخت.
اگر قابلمه چدنتان اصل باشد
– عمر طولانی دارد و در برابر حرارت مقاوم است.
– شستوشویش آسان است.
– بیشتر از بسیاری از قابلمهها سلامت شما را تامین میکند.
– با محیط زیست سازگار است.
– کمی گران است.
قابلمههای استیل از همه قابلمههای دیگر بهداشتیترند و دوستدار سلامت هستند چراکه ظروف استیل زنگ نمیزنند و هیچگونه واکنشی به مواد غذایی نمیدهند اما یک مشکل اساسی دارند؛ اینکه حرارت را مستقیم انتقال میدهند. یعنی وقتی یک قابلمه استیل روی حرارت قرار میگیرد، غذا سریع در آن میسوزد چون بلافاصله حرارت آتش را منتقل میکند بهطوری که دمای این سوی قابلمه که روی آتش قرار گرفته و آن سو که غذا درونش قرار دارد، سریع یکی میشود. در نسلهای جدید ظروف استیل برای اینکه این مشکل را حل کنند از ترکیبات آلومینیوم یا مس در جدار خارجی کف ظروف استفاده کردهاند تا مشکل انتقال حرارت حل شود.
قابلمههای استیل بیشتر برای پخت انواع خورش و غذاهای آبدار مناسبند. البته در نسلهای جدید این قابلمه که در بالا به آنها اشاره شد، میتوانید برنج یا حتی ماکارونی هم بپزید و تهدیگ هم داشته باشید. نکته مهم هنگام استفاده از قابلمههای استیل تنظیم درجه حرارت است. اگر عجله نکنید و با حوصله شعله گاز را در حد کم نگه دارید نتیجه کارتان خوب میشود. از طرف دیگر، مرغوبیت قابلمهای که انتخاب میکنید هم در این موضوع تاثیر خواهد گذاشت. قابلمههایی که برندی معتبرتر و البته قیمتی بالاتر دارند، کفی چند لایه دارند و به همین دلیل دیرتر غذا در آنها ته میگیرد. با این وجود اگر غذای شما ته گرفت و قابلمه تغییر رنگ داد با کمی سرکه میتوانید آن را مثل روز اولش تمیز کنید.
اگر قابلمه استیلتان مرغوب باشد
– سالمترین نوع قابلمه است.
– سبک بوده و استفاده از آن آسان است.
– مواد شیمیایی را به غذای شما وارد نمیکند.
– عمر طولانی دارد، رویه آن کنده نمیشود و زنگ نمیزند.
شاید بتوان گفت که ظروف سرامیکی جدیدترین، پیشرفتهترین و بهترین نوع ظروف آشپزخانه هستند و تا زمانیکه کاملا سالم و بدون خراشیدگی و ساییدگی باشند، میتوان بدون هیچ نگرانیای از آنها استفاده کرد. علاوه بر آن مقاومت این ظروف و ویژگیهای انتقال حرارتشان، آنها را در گروه یکی از برترین ظروف آشپزخانه قرار میدهد.
به ظروف سرامیکی، ظروف اکولوژیک یا سبز گفته میشود. این روکش نچسب، دقیقا مثل تفلون است با این تفاوت که حاوی ترکیبات مضر موجود در تفلون نیست. روکشهای سرامیکی در مقابل فرسایش و خوردگی، خراشیدگی و ساییدگی تا حدی مقاوم هستند اما وقتی آسیب دیدند، چون جنس زیرین آنها آلومینیوم است، احتمال آلوده و مسموم شدن موادغذایی پخته شده درون آنها بالاست و باید کنار گذاشته شوند. قیمت ظروف سرامیکی بالاتر از سایر ظروف پخت است به همین دلیل باید در نگهداری آنها دقت فراوان داشت تا آسیب نبینند. البته طول عمر روکش سرامیکی به نحوه استفاده از ظرف، میزان استفاده و نحوه شستوشوی آن هم بستگی دارد.
قابلمههای سرامیک
– مواد سرطانزا را به بدنتان وارد نمیکنند
– در استفاده از آنها باید کمی ظرافت به خرج دهید.
– حرارت را به بهترین شکل پخش و منتقل میکنند.
– کمی گران هستند و عمرشان هم کوتاه است.
برخلاف تصور عموم و اسم ظروف رویی بهطور عمده جنس این قابلمهها از آلومینیوم است و برای سلامت انسان ضرر دارد.
1. اگر جنس این ظروف از روی بود که جای خوشبختی بود، چون در آن صورت کمی از آن وارد غذا و جذب بدن میشد.
2. روی برای بدن بسیار مفید است اما نگهداری مواد غذایی ترش اسیدی یا شور در ظروف آلومینیومی یا طبخ غذا در این ظروف موجب خروج آلومینیوم از ظرف و ورود آن به غذا میشود
3. یبوست، اختلالات گوارشی، پوکی استخوان و آلزایمر از مهمترین عوارض ناشی از مصرف آلومینیوم هستند
4. استفاده از اسیدهای خوراکی مثل سرکه، آبلیمو و آبغوره در غذا موجب افزایش آزاد شدن یونها میشود
5. قابلمههای آلومینیومی ارزان و سبک هستند و حرارت را یکنواخت و سریع پخش میکنند، اما در برابر ضربه حساساند و به سرعت تغییر شکل میدهند
6. در مجموع اگر برای سلامت خود ارزش قائل هستید، ظروف آلومینیومی یا چدنهای حاوی آلومینیوم تهیه نکنید
مس یکی از گرانترین فلزاتی است که در ساخت ظروف مورد استفاده قرار میگیرد. مهمترین ویژگی ظروف مسی آن است که حرارت را بهخوبی و بهطور یکسان پخش میکند. معمولا از ظروف مسی برای تهیه مربا استفاده میکنند. مس قرمز به مرور زمان در مجاورت هوا اکسید میشود (رطوبت موجود در هوا یکی از عوامل تسریع کننده اکسید مس است) و به سبز خاکستری میگراید. مسی که به این رنگ درآمده، برای سلامت مضر است.
ورود مقادیر بالای مس به بدن خطرناک است به همین دلیل معمولا داخل مس را با فلز دیگری ازجمله قلع یا نیکل میپوشانند تا از ورود مس به داخل غذا جلوگیری شود. مس بهراحتی به مواد غذایی اسیدی مانند آبلیمو، آبغوره، سرکه همچنین مواد غذایی شور واکنششان میدهد و میتواند سبب ایجاد طعم فلزی در غذا شود. بهتازگی ظروف مسی با اینوکس روکش میشوند که نگهداریاش سادهتر و استفاده آن سالمتر است.
روکشهای لعابی معمولا روی ظروفی از جنس سرامیک یا چدن کشیده میشوند. نگهداری این ظروف راحت است و میتوان برای پخت غذاهایی که به حرارت بالا نیاز دارند، از آنها استفاده کرد. متاسفانه لعاب هم مانند تفلون اگر در شرایط استاندارد تهیه نشود، میتواند حاوی ترکیبهای سمی ازجمله سرب، کادمیوم، آرسنیک و پیگمنتهای رنگی شیمیایی باشد. طول عمر روکش لعابی محدود است و بر اثر ضربه و تغییر حرارت ناگهانی از بین میرود.
هنگام شستوشوی این ظرفها نباید از سیم استفاده کرد و اگر ترک بردارند، باید کنارشان گذاشت. این قابلمهها بیشتر برای طبخ غذهای آبدار به کار میروند و نمیتوانید داخل این قابلمهها برنج بپزید یا حتی غذاهای جامد را دوباره گرم کنید. این قابلمهها میتوانند برای نگهداری انواع مواد غذایی (البته به جز مواد اسیدی) در یخچال مناسب باشند.
– قابلمههای تفلون در مقایسه با قابلمههای استیل، آلومینیومی و. . . انتخابهای مطمئنی محسوب نمیشوند چراکه معمولا در تهیه ظروف تفلون از کادمیوم استفاده میشود که از فلزات سنگین است. این ماده به مرور وارد غذا میشود و احتمال سرطان، کوتاهی قد و ضایعات پوستی را افزایش میدهد.
– قابلمههای چدن عمر بالایی دارند. این ظروف مناسب برای پخت طولانی با دمای متوسط تا بالا هستند و اگر فاقد آلومینیوم باشند، گزینه مناسبی برای پخت و پز محسوب میشوند. این قابلمهها بهطور یکسان حرارت را پخش میکنند و به دلیل مقاومتشان در برابر دمای بالا برای سرخ کردن، پختن یا حتی در فر قرار دادن بسیار مناسب هستند.
– قابلمههای استیل از همه قابلمههای دیگر بهداشتیترند چراکه زنگ نمیزنند و هیچگونه واکنشی نسبت به مواد غذایی نشان نمیدهند اما یک مشکل اساسی دارند؛ اینکه حرارت را مستقیم انتقال میدهند؛ یعنی وقتی یک قابلمه استیل روی حرارت قرار میگیرد، غذا سریع در آن میسوزد. قابلمههای استیل بیشتر برای پخت انواع خورش و غذاهای آبدار مناسبند.
– قابلمههای سرامیکی جدیدترین، پیشرفتهترین و بهترین نوع ظروف آشپزخانه هستند که تا زمانیکه کاملا سالم و بدون خراشیدگی و ساییدگی باشند، میتوان با خیال راحت و بدون هیچ نگرانی از آنها استفاده کرد.
– قابلمههای آلومینیومی برای سلامت انسان ضرر دارند. نگهداری مواد غذایی ترش اسیدی یا شور در ظروف آلومینیومی یا طبخ غذا در این ظروف موجب خروج آلومینیوم از ظرف و ورود آن به غذا میشود. یبوست، اختلالات گوارشی، پوکی استخوان و آلزایمر از مهمترین عوارض ناشی از مصرف آلومینیوم است.
– قابلمههای مسی حرارت را به خوبی و بهطور یکسان پخش میکند و معمولا از آنها برای تهیه مربا استفاده میشود.
– قابلمههای لعابی بیشتر برای طبخ غذهای آبدار به کار میروند و نمیتوان داخل آنها برنج پخت. این قابلمهها میتوانند برای نگهداری انواع مواد غذایی (البته به جز مواد اسیدی) در یخچال مناسب باشند./ مجله سیب سبز
روی دکمه زیر کلیک فرمایید
فال حافظ
کپی برداری ممنوع !
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب کوکا تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.
هر گونه کپی برداری از محتوای سایت کوکا پیگرد قانونی دارد.
محل لینک سایت شما – مجله اینترنتی ریموژ
Select Page
ارسال شده توسط نرگس آزادوار | بهمن ۱۹, ۱۳۹۶ | جهیزیه, چیدمان و , لوازم آشپزخانه | 8 |
امروزه در تمامی خانه ها برای پخت و پز از انواع مختلف ظروف و قابلمه استفاده می شود. شما برای اینکه بتوانید بهترین غذا را با بالاترین کیفیت طبخ کنید نیاز به قابلمه ها یی با جنس خوب دارید. قابلمه های گرانیتی که جدیدترین محصول از این دست می باشد از لحاظ کیفیت بسیار در سطح بالایی قرار دارد.
در بین ظروفی با پوشش های نچسب، ظروف گرانیتی از همه مدل ها با دوام تر و سخت تر می باشد. قابلمه های گرانیتی از تمامی مزایایی قابلمه های تفلون و سرامیکی برخوردار بوده است.
قابلمه های گرانیتی
از لحاظ ساختار نیز ادغامی از هر دو نوع تفلون و سرامیک می باشد. به این صورت که لایه نخستین در قابلمه های گرانیتی تفلون می باشد.
دانه های رنگی که به صورت پراکنده در داخل ظروف دیده می شود دانه های سخت سرامیک می باشد.
قابلمه های گرانیتی
این پوشش ها بر روی یک سطح داخلی از جنس آلومینیم خالص یا آلومینیم آلیاژی یا استیل قرار می گیرند.
این ماده از تفلون ده برابر سخت تر می باشد.
قابلمه های گرانیتی
همچنین به دلیل سنگی بودنش گرما را در خود به خوبی نگه می دارد.
از دیگر مزایای قابلمه های گرانیتی این است که غذا در آن بسیار دیرتر از دیگر ظروف می سوزد.
تمییز کردن قابلمه های گرانیتی بسیار ساده می باشد. تنها کافی است تا با دستمال خشک بر روی قابلمه بکشید و تکه های اضافه غذا را تمییز کنید.
در هنگام درست کردن غذا با قابلمه های گرانیتی نیاز به استفاده از روغن و یا کره نمی باشد. به همین دلیل غذاهای پخته شده در قابلمه های گرانیتی کم کالری تر و سالم تر می باشند.
قابلمه های گرانیتی
قابلمه های گرانیتی طعم غذا را عوض نمی کنند. قابلمه های تفلون و سرامیک به علت ساخته شدن از مواد مصنوعی در حد کم در دمای بالا با غذا ترکیب می شوند و طعم غذا را تغییر می دهند. ولی گرانیت به علت طبیعی بودن نوع فلز آن و حرارت دیدن زیاد آن در حین تشکیل، به هیچ عنوان با دمای اجاق گاز واکنش نمی دهد و وارد غذا نمی شود.
قابلمه های گرانیتی
این نوع از قابلمه ها به علت سختی بالا در برابر خراشیدگی و سایش بسیار مقاوم می باشند. البته قابلمه های گرانیتی به علت پوشش گرانیت داخل آن در برابر اثرات مخرب غذاهای چرب و غذاهایی با قند زیاد هم مقاوم هستند.
قابلمه های گرانیتی در اندازه های ۲۸،۲۶،۲۴،۲۲،۲۰،۱۸ در بازار موجود می باشند. این قابلمه ها به علت داشتن ابعاد مختلف برای همه نوع سلیقه مناسب می باشد. در قابلمه های گرانیتی جنس درب از شیشه و جنس دستگیره ها از نوع باکالیتی است.
برای استفاده از قابلمه های گرانیتی ابتدا تمامی برچسب های را از روی آن جدا کرده و سپس با مایع ظرف شویی، اسفنج نرم و آب گرم آن را بشویید.
در هنگام پخت و پز بر روی گاز همیشه از شعله ملایم استفاده کنید. هیچ گاه قابلمه خالی را بر روی گاز قرار ندهید.
قابلمه های گرانیتی
سعی کنید برای افزایش عمر قابلمه برای جابجا کردن غذا در آن از وسایل چوبی و یا پلاستیکی استفاده کنید.
از برش و یا نصف کردن مواد غذایی در داخل قابلمه های گرانیتی با چاقو خودداری کنید.
حتماً پس از هر بار استفاده از قابلمه های گرانیتی آن را تمییز کرده و بشویید.
از مواد شوینده استاندارد در شستشوی قابلمه های گرانیتی استفاده کنید. البته فقط از مایع ظرفشویی در هنگام شستن و تمییز کردن استفاده کنید.
دسته های قابلمه های گرانیتی را بههیچعنوان در معرض حرارت و یا ضربه با چاقو قرار ندهید.
بعد شستشو و برای نماندن لکه بر روی قابلمه های گرانیتی حتماً آن ها را آب کشیده و به خوبی خشک نمایید.
در هنگام شستن قابلمه های گرانیتی بههیچعنوان از سیم ظرف شویی استفاده نکنید. سیم های ظرفشویی به قابلمه های شما آسیب جدی وارد می کند. در نگهداری قابلمه های گرانیتی بسیار دقت کنید و ظروف مختلف را در داخل یکدیگر قرار ندهید. این کار سبب افتادن خط و خش بر روی قابلمه ها خواهد شد.
به اشتراک بگذارید:
امتیاز:
اردیبهشت ۱۵, ۱۳۹۷
فروردین ۲۲, ۱۳۹۶
اردیبهشت ۱۷, ۱۳۹۷
اردیبهشت ۲۶, ۱۳۹۷
سلام
اگه میشه درباره تفاوت های این قابمه ها با قابلمه های تفلون و چدنی هم توضیح بدین و بگین کدومشون بهتره و مارک های خوب قابلمه رو هم معرفی کنین
ممنون
لطف کنید ویژگی های جنس های دیگه رم مثل همین بنویسید واقعا کمک می کنه
خیلی متن خوبی بود
متشکر
slm , tashakor az site khobeton
heimate geranitiha hododan cheghade ,inam jense khob , bad daran??
ممنون از مطلب خوبتون
تو قابلمه های گرانیتی هم نباید از قاشق فلزی استفاده کرد؟؟؟
من گرانیتی دارم و از قاشق توش استفاده میکنم و مشکلی نداره ولی نمیدونم مال من اینجوریه یا همشون همینن
bara jahizie mikham begiram, gheimatesh chetore? nemikham kheili geron bekharam
merci
شنیدم قابلمه های گرانیتی خیلی سنگین تر از بقیه قابلمه ها هستن، واقعیت داره؟؟ سایز کوچیکاشونم خیلی سنگینن؟؟
بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر
وبسایت
کلیه حقوق مطالب متعلق به فروشگاه اینترنتی فراظرف میباشد 10