فرخی .
زنگ- پی- ال به معنی منسوب به پی و ریشه تند مزه است.
املای فرانسوی ریزوم یا ریزم Rhizum درج شده که در گوگل ترانسلیت بهصورت Rhizome آمده است. بهمعنی ساقهی زیرزمینی ریشهمانند.
ظاهراً معنی زنجبیل (شرنگویر) ریشهٔ غده ای تند و تلخ مزه است.
زنجبیل[۱] یک گیاه خوراکی، ادویه و یا گیاه دارویی است که از شاخه کورکومین است و از ریشه گیاهان Zingiber officinale می باشد.
در برخی متون قدیمی از آن با نام زنجفیل یا شنگویر/ژنگویر نیز یاد شدهاست تاجیکها به آن اینبیر میگویند
جنس زنجبیل سردهای از تیره زنجبیلیان علفی ایستاده چندساله با حدود ۷۰ گونه بومی آسیای جنوب شرقی است با ساقه باریک و نیمانند و برگهای سرنیزهای سبز براق که از زمینساقهای غدهای میرویند؛ گلهای آنها سبز مایل به زرد با لبهای ارغوانی و لکههای کرمرنگ و گلآذین مخروطی و کوچک و سنبلهای متراکم است که در تابستان از زمین ساقه بیرون میزند.[۲]
تركيبات شيميايي:
اصلی ترین ترکیبات زنجبیل شامل مواد بودار سوزاننده ای هست که بیشتر اثرات اصلی آن مربوط به همین مواد می باشد.
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
ترکیبات اصلی و اساسی آن شامل: انواع قندها (از 50 تا 70 درصد)، چربی ها ( از 3 تا 18 درصد)، اولئورزین( از 4 تا 5/7درصد) و ترکیبات سوزاننده ( از 1 تا 3 درصد) می باشد.
1 قاشق غذاخوری زنجبیل تازه ( یعنی 6 گرم) حاوی 5 کالری، 1 گرم کربوهیدرات و به مقدار خیلی کمی چربی، پروتئینو فیبر می باشد.
زنجبیل از زمانهای دور به کار برده میشده و هنوز هم در پزشکی باستانی چین جایگاه باارزشی دارد. در ایران باستان نیز این گیاه با نام ژنگویر شناخته شده بود و کاربرد داشت و از ایران و کشورهای عربی به سوی غرب سفر کرد. در غرب پزشکی یونانی به نام «دیوسکوریدس» نخستین بار در سده یکم میلادی کاربرد درمانی زنجبیل را ثبت کرد، گرچه سدهها پیش از آن این گیاه عطردار از کشورهای خاور دور به اروپا صادر میشد، تا سدههای میانه، به عنوان یک ماده اولیه آشپزی در اروپا کاملاً شناخته شده بود.
امروزه این گیاه در بیشتر مناطق استوایی کشت میشود. آشنایان با پزشکی هندی آیورودا از آن به عنوان داروی جهانی نام میبرند؛ این امر نه تنها به خاطر خواص ضد قارچی، ضد باکتری آن است، بلکه به خاطر اثر تسکین بخش آن بر روی دستگاه گوارش هم هست، که اینها باعث شده هندیان بیش از ۲۰۰۰ سال زنجبیل را مصرف کردهاند و یکی از بهترین شفابخشهای طبیعی برای درمان بیماریهای مسافرت، حالت تهوع و سرگیجه در غرب مطرح کرده و برخلاف بعضی داروهای مرسوم این بیماریها هیچ عوارض جانبی منفی ندارد.
در پژوهشی که در دانمارک انجام شد به ۴۰ نفر از دانشجویان نیرو دریایی یک گرم پودر زنجبیل و به ۴۰ نفر دیگر مقداری دارونما داده و مشاهده شد زنجبیل به مراتب در کاهش دفعات استفراغ[۳] و از بین بردن عرق سرد مؤثر بوده. بعضی کارشناسان، زنجبیل را برای درمان تهوع صبحگاهی دوران حاملگی توصیه میکنند. البته لازم به تذکر است در این خصوص همیشه با پزشک مشورت نمایید.
زنجبیل بسیار به سرما حساس است و در برابر کمآبی نیز مقاومت ندارد. زنجبیل معولا در جنوب هند که از بارانهای موسمی بهره میبرد یا اقلیمهای مشابه رشد مناسبی دارد.
نام علمی :
Zingiber officinale
Zingiber officinale
نام انگلیسی: Ginger
تیره: زنجبیل یا Zingiberaceae
معرفی گیاه
ساقه
های ریشه دار زنجبیل عبارت از دكمه ای به هم پیچیده، ضخیم و قهوه ای روشن
است كه می توانید از بازار محلی نیز آنرا تهیه كنید. از آنجا كه زنجبیل
نوعی گیاه زیرزمینی است لذا ساقة ریشه دار این گیاه بخشی از ساقه اصلی است
كه برحسب انفاق در زیرزمین رشد و نمو پیدا می كند. ریشه اصلی این گیاه از
گره های موجود روی ساقه های ریشه دار آن نمو می كند. بالای سطح زمین ساقه
های 12 اینچی دارای برگهای طولانی، باریك، كج و معوج و سبز با گلهای سفید
و سبز مایل به زرد قرار دارد.
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
کشت:
توسط ریزوم های این گیاه
تركیبات شیمیایی:
از
نظر تركیبات شیمیایی در گیاه زنجبیل پتاسیم اكسالات مشخص شده است.در
قسمتهای زیر زمینی گیاه در حدود 3-1 درصد اسانس روغنی فرار شامل كامفن
،فلاندرن ،زینجی برن ،سینئول ،سیترال و بورنئول می باشد،یافت می شود.تندی
زنجبیل مربوط به وجود جین جرول و شوگائول می باشد.
مصارف پزشکی زنجبیل:
زنجبیل جزء گیاهان دارویی با ارزش بوده و
داردای خواص متعددی از جمله ضد تهوع، مقوی قلب، ضد سخت شدن خون، ضد
باکتری، آنتی اکسیدان و ضد سرفه، ضد سموم کبدی، ضد التهاب، ادرار آور، محرک
و کاهش اسپاسم و محرک سیستم ایمنی، ضد نفخ و و اقراش ترشحات روده ای معده،
پایین آوردن کلسترول خون، و محرک هضم غذا است. در واقع استفاده های متنوعی
در جهان از زنجبیل معمول گشته که کاربرد ها یجدی از قبیل پیشگیری از حالت
تهوع و استفراغ، کم اشتهایی و بی اشتهایی روانی و حتی مشکلات روماتیسم در
صنعت مواد غذایی همچنین به عنوان چاشنی می توان بر شمرد.
در
چین از ریشه و ساقه ی زنجبیل به عنوان آفت کش برای دفع شته و هاگ ها و
قارچ ها استفاده می شود. با توجه به میزان متغیر اساساً زنجفیل که ارزش
دارویی زنجبیل وابسته به آن است ، انواعی که بالاتر از 1/5 درصد اسانس
داشته باشد ارزش دارویی دارند بنابراین زمانی که زنجفیل کهند باشد و یا به
صورت پودر به مدت طولانی مصرف شود کم کم رایحه ی آن کم شده و ارزش دارویی
آن کاهش می یابد. زنجبیل محرک مهاز هاضمه و برای هضم غذا بسیار مفید است.
زنجبیل برای درمان سوء هاضمه ، نفخ، قولنج، استفراغ، تشنج موضعی، حالت ها ی
دردناک معده و تنگی نفس بسیار مؤثر است. عصاره ی زنجبیل همراه با آبلیمو و
نمک طعام اگر قبل از غذا خورده شود برای بی اشتهایی مفید است. دانشمندان
می گویند: زنجبیل اثر ضد سرطانی دارد و این گیاه باعث مرگ سلولهای سرطانی
می شود. همچنین ادویه ی آن از مقاوم شدن سلولهای سرطانی به درمان جلوگیری
می کند.
موارد استفاده ی زنجبیل:
در تهیه ی مواد خوراکی و نوشیدنی ،
شیرینی ها، بیسکویت، غذاهای پر ادویه ، چاشنی غذا، نان زنجبیلی، ترشی ها و
شربت ها و مربا ها به کار می رود.
نكات احتیاطی:
انجمن
فرآورده های گیاهان دارویی آمریكا ریشه زنجبیل تازه را از نظر درجه بندی
سلامتی و بی خطری در ردیف اول قرار داده است لذا زنجبیل گیاهی بی خطر و
وسیع الطیف است. با این وجود میزان تجویزی آن باید رعایت شود. انجمن
آمریكایی مذكور ریشه زنجبیل خشك را در مرتبة دوم سلامتی و بی خطری قرار
داده است و توصیه می كند كه از مصرف آن در طول بارداری اجتناب گردد.برخی
از زنان برای رهایی از علایم بیماری صبح دم از زنجبیل استفاده می كنند
لیكن مصرف زنجبیل برای این هدف بحث انگیز است. برای رعایت اصول ایمنی و
سلامتی هرگز نباید بیش از میزان معمولی آن مصرف گردد. زنجبیلی كه به عنوان
بخشی معمولی از برنامه غذایی فرد مصرف می شود بی خطر تلقی می شود.
تداخل های احتمالی:
اگر
داروهای تهیه شده از سیر یا داروهای ضد انعقادی نظیر وارفارین یا داروهای
مربوط به درمان دیابت مصرف می كنید و می خواهید جهت پیشگیری از بیماری
مسافرت، سرگیجه، میگرن، گرفتگیهای رحمی یا ورم مفاصل زنجبیل مصرف كنید،
ابتدا با پزشك خود مشورت كنید. هر چند هیچ مطالعه ای تداخل این گیاه دارویی
را با سایر داروها نشان نداده است، لیكن این خطر وجود دارد كه زنجبیل
اثرات برخی از این داروها را خنثی و یا تشدید كند.
یادداشتهایی دربارهی تاريخ و فرهنگ ايران زمین
چهارشنبه ٢۶/فروردین/١٣٩۴ – ١۵/اپریل/٢٠١۵
زنجبیل یا زنجفیل نام گیاهی است که خاصیتهای درمانی زیادی دارد.
گیاه زنجبیل
اما در زبان عربی به معنای مَی یا شراب هم آمده است و در قران به همین معنا به کار رفته است:
نوشتهی
شهربراز |
ساعت:
8:18 PM |
پيوند دایمی
0 نظر داده شده |
نظردهی
دستهبندی
ریشهشناسی
,
زبان
ریشهشناسی
,
زبان
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
Post a Comment
ایجاد پیوند به این نوشته
معرفی خاستگاه
زنجبیل گیاه چینی و هندی است و در این دو کشور در طول بیش از ۴۰۰۰ سال در پخت و پز غذا مصرف شده است . از انجا که زنجبیل نوعی گیاه زیرزمینی می باشد ، لذا ساقه ریشه دار این گیاه بخشی از ساقه اصلی است که در زیرزمین رشد و نمو پیدا می کند ریشه اصلی این گیاه نیز از گره های موجود روی ساقه های ریشه دار آن نمو می یابد . ساقه های این گیاه دارای برگ های بلند ، باریک کج و معوج و سبز با گل های سفید و سبز مایل به زرد هستند فراورده های حاصل از زنجبیل از ریشه تازه یا خشک آن یا ازطریق تقطیر روغن از ساقه آن تهیه می شوند .
خواص درمانی
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
اکسپکتورانت طبیعی و تب بر
درمان گران طب سنتی چین برای درمان سرماخوردگی شربتی را تجویز می کنند که با ترکیبات زنجبیل و عسل و آبلیموی تازه تولید می شود همچنین در بسیاری ازمناطق کوهستانی در کشورهای سردسیر که میزان بارندگی برف زیاد است استفاده از زنجبیل به منظور پایش و درمان سرمازدگی بدن بسیار رایج است.برای این منظور تهیه ترکیب برگ ها یا پودر زنجبیل در آب گرم و قراردان پاها در آن توصیه می شود .
ضدتهوع
بر اساس تحقیق های صورت گرفته استفاده اززنجبیل برای درمان تهوع و استفراغ دوران بارداری بسیار موثر است . بر این اساس مصرف زتجبیل به میزان مشخص و تحت نظارت پزشک یا متخصص زنان موجب پایش درمان تهوع و استفراغ در این دوران می شود همچنین بر اساس مطالعاتی که پژوهشگران انگلیسی در مورد زنجبیل انجام داده اند این گیاه را دارویی مناسب برای پیشگیری از تهوع ناشی از عمل های جراحی و شیمی درمانی دردرمان بیماران مبتلا به سرطان یافتند .
ضد سرطان
از مهم ترین کاربردهای زنجبیل که از سوی محققان و پژوهشگران نیز به ثبت رسیده است خاصیت شگفت انگیز زنجبیل در پیشگیری از ازابتلا به سرطان به ویژه سرطان روده بزرگ است بر اساس تحقیق های صورت گرفته در ترکیب گیاه رنجبیل ماده ای به نام ZINGIBERENوجود دارد که علاوه بر ایجاد طعم و مزه ، از رشد سلول های سرطانی در انسان پیشگیری می کند از این رو متخصصان طب سنتی هند مصرف این ادویه را در تهیه غذاهای روزانه به مخاطبان خود توصیه می کنند .
رفع گرفتگی (اسپاسم) عضلات
تونیک زنجبیل نیز یکی دیگر از فرآورده های این گیاه دارویی است که برای از بین بردن اسپاسم ها و گرفتگی عضلات ازسوی درمانگران طب مکمل و جایگزین توصیه می شود .
عوارض مصرف
پژوهشگران و متخصصان طب سنتی در سراسر جهان معتقدند که مصرف بیش از اندازه زنجبیل عوارضی را به همراه دارد که از مهمترین آنها سوزش معده و ایجاد اختلال در عملکرد دستگاه گوارش و دستگاه عصبی است علاوه بر این توصیه هایی درباره احتمال تداخل برخی از داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین و آسپرین با گیاه زنجبیل وجود دارد که ممکن است برای بیمار عوارضی را همراه داشته باشد .
(گروه سلامت جمعیت و خانواده شبکه بهداشت و درمان شهرستان بویین میاندشت- برنامه سلامت میانسالان)
هماکنون ۰ کاربر آنلاین هستند.
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
اصفهان-شهرستان بویین میاندشت-شهر بویین میاندشت-ابتدای خیابان ولی عصر تلفن: ۰۳۱۵۷۵۲۴۶۶۶
*** کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شبکه بهداشت و درمان شهرستان بویین میاندشت می باشد***
De = Ingwer
En = Ginger
زَنجـِبیل یا زنجفیل یکی از گیاهان دارویی است.
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
زنجبیل از گیاه زرد رنگ دارای رگههای بنفش با نام علمی (
Zingiber officinale) بدست میآید. اگرچه معمولا” از زنجبیل به
عنوان ریشه آن گیاه نام برده میشود ولی در اصل قسمت مورد استفاده
گیاه ساقه متورم شده زیرزمینی آن است که “ریزوم” نام دارد.
زنجبیل از زمانهای دور در کاشان و دزفول توسط دو گیاه شناس به
نامهای مهندس بابائی و زنگنه مورد استفاده بوده وهنوز هم درطب
سنتی چین نقش مهمی را ایفا میکند. در ایران باستان نیز این گیاه با نام
ژنگویر شناخته شده بود و کاربرد داشت و از ایران و کشورهای
عربی به سوی غرب سفر کرد. در غرب پزشکی یونانی به نام
“دیوسکوریدس” اولین بار در قرن اول میلادی استفاده طبی زنجبیل را
ثبت کرد، گرچه قرنها قبل از آن این گیاه آروماتیک از کشورهای
خاور دور به اروپا صادر میشد، تا زمان قرون وسطی، به عنوان یک
ماده اولیه آشپزی در اروپا کاملاً شناخته شده بود.
امروزه این گیاه در بیشتر مناطق استوایی کشت میشود. متخصصان
طب هندی “آیورودا” از آن به عنوان داروی جهانی نام میبرند؛ این
امر نه تنها به خاطر خواص ضد قارچی، ضد باکتری آن است، بلکه به
خاطر اثر تسکین بخش آن بر روی دستگاه گوارش هم هست، که اینها
باعث شده هندیان بیش از 2000 سال زنجبیل را مصرف کردهاند
ویکی از بهترین شفا بخشهای طبیعی برای درمان بیماریهای
مسافرت، حالت تهوع و سرگیجه در غرب مطرح کرده و برخلاف
بعضی داروهای مرسوم این بیماریها هیچ عوارض جانبی منفی ندارد.
در پژوهشی که در دانمارک انجام شد به 40 نفر از دانشجویان نیرو
دریایی یک گرم پودر زنجبیل و به 40 نفر دیگر مقداری دارونما داده
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
و مشاهده شد زنجبیل به مرتب در کاهش دفعات استفراغ و از بین
بردن عرق سرد موثر بوده. بعضی کارشناسان، زنجبیل را برای درمان
تهوع صبحگاهی دوران حاملگی توصیه میکنند. البته لازم به تذکر
است در این خصوص همیشه با پزشک مشورت نمایید.
مطالعات نشان دادهاند که زنجبیل میتواند باعث جلوگیری از تهوع
ناشی از عمل جراحی و شیمی درمانی شود، مطالعات بالینی در لندن
انجام شد نشان داد مصرف یک گرم پودر زنجبیل در جلوگیری از
حالت تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی به اندازه داروهای آرامبخش
مرسوم موثر است. خاصیت گرم کنندگی و فعال کنندگی زنجبیل آن را
به عنوان شفابخش خانگی معرفی کرده.
اگر به کشیدگی عضله دچار شده اید، گلودرد دارید و یا از بیماری
مسافرت در رنج هستید برای خود یک تونیک زنجبیل درست کنید و
میل نمائید تا به قدرت شفا بخش فوق العاده آن پی ببرید. زنجبیل فواید
فراوانی برای سلامتی دارد. مطلب ما درباره ساقه گرد پیچ خوردهای
است که گاهی برای غذا سرخ کردنی از آن استفاده میشود.
زنجبیل را میتوان به آب گرم اضافه کرد و در مواقع سرمازدگی پاها
را در آن قرار داد. در مواقع دندان درد میتوان آن را جوید و هنگام
گلو درد از غرغره آن استفاده کرد. همچنین برای درمان سرماخوردگی
آن را به آب گرم، لیمو و عسل افزود .اگر علاقهای به استفاده از این
محلولها ندارید میتوانید آن را پس از خرد کردن برای تسکین سردرد
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
به ناحیه پیشانی بمالید ؛ روغن زنجبیل را میتوان با روغنهای دیگر
رقیق کرده و برای تسکین دردهای ناشی از کشیدگی ماهیچه آسیب دیده
روی آن ماساژ داد تا گردش خون را بهبود بخشیده و باعث تسکین درد
شود.”
دلیل معجزهگر بودن زنجبیل اجزای تشکیل دهنده اصلی زنجبیل شامل
نشاسته، اسانسها مانند زینجیبرن (zingiberen) که به زنجبیل بوی
خاص مید هد، و رزین است. به نظر میرسد بیشتر ارزش درمانی
زنجبیل به واسطه ترکیبات ادویهای آن یعنی جینجرولها
(Gingerols) است که طعم تند و سوزاننده آن ناشی از آنهاست،
اگرچه هنوز طرز عمل آن مشخص نیست.
کاربردهای دیگر زنجبیل:
توجه داشته باشید که مصرف زنجبیل در افراد دچار زخم معده و یا
زخم دوازدهه و یا همزمان با مصرف داروهای ضد انعقاد – که میتواند
برای رقیق شدن خون شوند – اکیداً منع شده است.همچنین در مورد
استفاده از گیاهان دارویی، بویژه اگر به نوزاد خود شیر میدهید یا
باردار هستید با پزشک خود مشورت کنید.
همانطور که گفتیم زنجفیل جزو گیاهان دارویی با اهمیت بوده و دارای
خواص متعددی از جمله ضد تهوع و مقوی قلب و ضد لخته شدن خون،
ضد باکتری، آنتی اکسیدان و ضد سرفه، ضد سموم کبدی، ضد التهاب،
ادرارآور، محرک و کاهش اسپاسم و محرک سیستم ایمنی، ضد نفخ و
افزایش ترشحات رودهای معدی، پایین آورنده کلسترول خون و محرک
هضم غذا است. در واقع استفادههای متنوعی از زنجفیل در جهان
معمول گشته که کاربردهای جدید از قبیل پیشگیری از حالت تهوع و
استفراغ، کم اشتهایی، بی اشتهایی روانی و حتی مشکلات روماتیسم و
در صنعت مواد غذایی همچنین به عنوان چاشنی میتوان برشمرد. در
چین از ریشه و ساقه زنجفیل به عنوان آفت کش برای دفع شته و هاگ
ها و قارچ ها استفاده میشود. با توجه به میزان متغیر اسانس زنجفیل
که ارزش دارویی زنجبیل وابسته به آن است انواعی که بالاتر از ۵/۱
درصد اسانس داشته باشد ارزش دارویی دارند، بنابر این در صورتی
که زنجفیل کهنه باشد و یا به صورت پودر به مدت طولانی مصرف
شود کم کم رایحه آن کم شده و ارزش دارویی آن کاهش مییابد. از
انواع زنجفیل میتوان انواع هندی، آفریقایی و جامائیکایی که دارای
ارزش بالاتری بوده نام برد و نوع ژاپنی از ارزش کمی برخوردار
است به طوری که نوع ژاپنی برای استفاده دارویی توصیه
نمیشود.فرآوردههای مختلفی در نقاط مختلف جهان در دسترس است که
شامل پودر، محلول الکلی، اسانس و عصاره تازه این گیاه است.
میزان مصرف آن تا سه گرم در روز بلامانع است، البته این میزان
ممکن است به صورت ۳-۲ نوبت مصرف شود.(مثلاً سه نوبت یک
گرمی) اما به عنوان ضد تهوع میتوان یک جا از ۲ گرم آن استفاده
کرد. مقادیر مصرف زیاد زنجفیل ممکن است با داروهای قلبی،
داروهای ضد انعقاد و دیابت تداخل نماید. همچنین مصرف آن در دوران
بارداری و شیردهی توصیه نمیشود و حتی دیده شده که مصرف بالای
زنجفیل ممکن است باعث اختلالات سیستم عصبی مرکزی شود.
زنجفیل
زَنجِبیل یا زنجفیل یک گیاه خوراکی، ادویه و گیاه دارویی است. در ایران باستان با نام شنگویر شناخته میشده است، گیاهی چندساله که دارای قسمتهای زیرزمینی (ریزومهای غدهای) است و همین ریزومهای زیر خاک مورد استفاده دارویی، آشپزی و… قرار میگیرد. زنجبیل از گیاه زرد رنگ دارای رگههای بنفش با نام علمی Zingiber officinale بدست میآید. اگرچه معمولاً از زنجبیل به عنوان ریشه آن گیاه نام برده میشود ولی در اصل قسمت مورد استفاده گیاه ساقه متورم شده زیرزمینی آن است که «ریزوم» نام دارد. از داخل این ریزومها، ساقه، برگ و گل زنجیفل میروید که پس از خشک شدن، ریزومها خارج و مورد استفاده قرار میگیرد. زنجفیل گیاه بومی هندوستان است که امروزه در شمال آفریقا، جنوب آسیا و آفریقای شمالی کشت میشود و با توجه به محل کشت در رنگهای زرد، سفید و قرمز وجود دارد.
جنس زنجبیل سردهای از تیره زنجبیلیان علفی ایستاده چندساله با حدود ۷۰ گونه بومی آسیای جنوب شرقی است با ساقه باریک و نیمانند و برگهای سرنیزهای سـبز براق که از زمینساقهای غدهای میرویند؛ گلهای آنها سبز مایل به زرد با لبهای ارغوانی و لکههای کرمرنـگ و گلآذین مخروطی و کوچک و سنبلهای متراکم است که در تابستان از زمین ساقه بیرون میزند.
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
تاریخچه
زنجبیل از زمانهای دور مورد استفاده بوده و هنوز هم درطب سنتی چین نقش مهمی را ایفا میکند. در ایران باستان نیز این گیاه با نام ژنگویر یا شنگویر شناخته شده بود و کاربرد داشت و از ایران و کشورهای عربی به سوی غرب سفر کرد. در غرب پزشکی یونانی به نام «دیوسکوریدس» نخستین بار در سده یکم میلادی کاربرد درمانی زنجبیل را ثبت کرد، گرچه سدهها پیش از آن این گیاه عطردار از کشورهای خاور دور به اروپا صادر میشد، تا سدههای میانه، به عنوان یک ماده اولیه آشپزی در اروپا کاملاً شناخته شده بود.
امروزه این گیاه در بیشتر مناطق استوایی کشت میشود. آشنایان با پزشکی هندی آیورودا از آن به عنوان داروی جهانی نام میبرند، این امر نه تنها به خاطر خواص ضد قارچی، ضد باکتری آن است، بلکه به خاطر اثر تسکین بخش آن بر روی دستگاه گوارش هم هست، که اینها باعث شده هندیان بیش از ۲۰۰۰ سال زنجبیل را مصرف کردهاند و یکی از بهترین شفابخشهای طبیعی برای درمان بیماریهای مسافرت، حالت تهوع و سرگیجه در غرب مطرح کرده و برخلاف بعضی داروهای مرسوم این بیماریها هیچ عوارض جانبی منفی ندارد.
هند با تولید یک میلیون تن زنجفیل در سال، بزرگترین تولیدکننده زنجفیل است و چین در مقام دوم قرار دارد. در هندوچین قدیم، زنجیفیل کاربرد زیادی چه در آشپزی و چه در طب سنتی این نواحی داشته است. در قرن ۱۳ میلادی، اروپاییان با این گیاه آشنا شدند و زنجفیل را به عنوان ادویه در طبخ غذا مورد استفاده قرار دادند.
مصارف زنجبیل
زنجبیل به دو صورت تازه و پودر قابل استفاده است. بیشک زنجفیل تازه خواص بیشتری دارد و پودر زنجفیل به مرور زمان و با کهنگی بیشتر خواصش را از دست میدهد؛ در نتیجه در صورت استفاده از پودر زنجبیل به تاریخ تولید آن دقت کنید یا در خانه آن را درست کنید. همچنین فراوردههای مختلفی از گیاه زنجبیل تولید میشود که از ریشه تازه یا خشک آن یا از طریق تقطیر روغن از ساقه آن تهیه میشود. یکی از معروفترین فرآوردههای زنجبیلی، آبنبات زنجبیلی است.
ترکیبات زنجبیل
ترکیبات اصلی زنجفیل عبارتند از: انواع قندها (۵۰ تا ۷۰ درصد)، چربیها ( ۳ تا ۱۸ درصد)، اولئورزین (۴ تا ۵/۷درصد) و ترکیبات سوزاننده (۱ تا ۳ درصد). یک قاشق غذاخوری زنجبیل تازه که حدود ۶ گرم وزن دارد ، ۵ کالری انرژی تولید میکند. یک گرم کربوهیدرات و مقدار بسیار جزئی چربی، پروتئین و فیبر هم در این مقدار زنجبیل موجود است.
برخی از خواص زنجبیل
در یک نگاه کلی، زنجبیل گیاهی ضد تهوع، مقوی قلب، ضد لخته شدن خون، ضد باکتری، آنتی اکسیدان، ضد سرفه، ضد سموم کبدی، ضد التهاب، ادرارآور، کاهش دهنده اسپاسم، محرک سیستم ایمنی، ضد نفخ شکم، پایین آورنده کلسترول خون، محرک گردش خون و محرک هضم غذا است که میتواند در درمان بیماریهایی مانند کم اشتهایی عصبی، برونشیت، رماتیسم و … مورد استفاده قرار بگیرد.
بررسیها نشان دادهاند که زنجبیل میتواند باعث جلوگیری از تهوع ناشی از عمل جراحی و شیمی درمانی شود، مطالعات بالینی در لندن انجام شد نشان داد مصرف یک گرم پودر زنجبیل در جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی به اندازه داروهای آرامبخش مرسوم مؤثر است. خاصیت گرم کنندگی و فعال کنندگی زنجبیل آن را به عنوان شفابخش خانگی معرفی کردهاست.
دلیل سودمند بودن زنجبیل اجزای تشکیل دهنده اصلی زنجبیل شامل نشاسته، اسانسها مانند زینجیبرن (zingiberen) که به زنجبیل بوی خاص میدهد، و رزین است. به نظر میرسد بیشتر ارزش درمانی زنجبیل به واسطه ترکیبات ادویههای آن یعنی جینجرولها (Gingerols) است که طعم تند و سوزاننده آن ناشی از آنهاست، اگرچه هنوز طرز عمل آن مشخص نیست. تحقیقات نشان داده جینجرول که مهمترین جزء تشکیل دهنده زنجفیل محسوب میشود و طعم تند و خاص زنجبیل ناشی از همین ماده است، از رشد سلولهای سرطانی مخصوصا سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند.
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
♦ همچنین مهمترین خواص زنجبیل عبارتند از :
زنجبیل تازه را برای سرماخوردگی و آنفلوآنزا بکار میبرند.
زنجبیل خشک شده را جهت درمان سرگیجه و تهوع مصرف کنید.
زنجبیل میل جنسی را افزایش میدهد و برای زناشویی مؤثر است.
زنجبیل سبب تقویت اسپرم میباشد.
برای درمان زود انزالی زنجبیل مفید است.
قرص آن را برای درمان آرتریت و مشکلات گردش خون مورد استفاده قرار دهید.
میزان مصرف زنجبیل
بر اساس طب سنتی، گیاه زنجبیل طبیعتی گرم و محرک دارد. در نتیجه هر چند برای درمان برخی بیماریها استفاده میشود اما امکان حساسیت زایی دارد و باید میزان مصرف آن را کنترل کرد. مصرف روزانه ۳ گرم زنجفیل مجاز است که میتوان در ۲ یا ۳ نوبت یا به صورت یک جا مصرف کرد. مصرف بیش از اندازه زنجفیل ممکن است باعث ایجاد سوزش سردل یا اختلال در سیستم عصبی شود. خوردن آن برای کودکان زیر ۲ سال توصیه نمیشود و کسانی که سنگ کلیه دارند، داروهای قلبی و دیابتی مصرف میکنند و خانمها در دوران شیردهی و بارداری بهتر است قبل از مصرف زنجفیل با پزشک خود مشورت کنند.
مهمترین تعهد و تلاش ما نشر مطالب و دستورهای غذایی مفید و اصیل با تکیه بر پژوهشهای تاریخی در حوزه آشپزی و فرهنگهای غذایی و البته تغذیه و سلامتی است. جهت ارائه بهتر مطالب و تعامل بیشتر با سایت، شما همراهان و بازدیدکنندگان گرامی به آسانی میتوانید نقطه نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
ممنون عالی و مفید بود
دیدگاه
وب سایت
مرا با ایمیل از دیدگاه های آتی این نوشته مطلع کن. همچنین می توانید بدون مشترک شوید.
زنجبیل یا زنجفیل کدام درست است
مقالات دیجیتال مارکتینگ و آموزش سئو
از دیر باز انسان شناسان عادات غذایی را به عنوان کلیتی پیچیده از فعالیتهای
، تمایل و تنفر، آگاهی جمعی، اعتقادات، تابوها و موهومات وابسته به تولید و تهیه
و در یک کلام یک مفهوم فرهنگی بزرگ میدانند. غذا به عنوان یک فعالیت فرهنگی معنیدار بر روابط اجتماعی تاکید دارد، همچنین غذا از نظر فرهنگی کاملا تعریف شده است. شالوده ایجاد مجله تصویری فرهنگ غذا تاکید بر
علی الخصوص
، معرفی
،
و
،
و همچنین ارتقای سطح
و بهبود کیفیت رستورانداری،
و
در ایران میباشد.
ارسال این به یک دوست
تمامی محتوای استفاده شده در این سایت محفوظ و هرگونه کپی برداری از محتوا با ذکر منبع بلامانع میباشد. 0