خواص عرق نعنا و پونه

دوره مقدماتی php

خواص دارویی و گیاهی :

این گیاه نوعی نعنای جنگلی است و بوی فوق‌العاده‌ای دارد. اگر بوی شامه‌نواز آن شما را وسوسه کرد و خواستید آن را بچینید، بدانید که شبیه نعنا ولی کوچک‌تر از آن است.گیاهی علفی با ساقه‌ای راست و کوتاه به رنگ سبز تند با گل‌های ریز صورتی یا آبی است که برگ‌هایی شبیه نعنا، بیضی اما کوچک‌تر و نوک تیزتر دارد.

ارتفاع آن 10 تا30 سانتی‌متر و تمام اعضای هوایی آن قابل استفاده است. بوی معطر آن کاملا از نعنا قابل تشخیص است و طعم آن در ابتدا گرم، گس و تلخ است، اما پس از مدتی در دهان حس خنکی ایجاد می‌کند.می‌توانید این گیاه را با ریشه از خاک در آورده و در گلدان کاشته و جلوی پنجره یا در بالکن قرار دهید.

در تمام فصول گرم سال، پونه از طریق ریشه تکثیر می‌شود و بوی معطر آن فضای خانه را مطبوع و حشرات موذی را دور می‌کند. همچنین می‌توانید برگ‌های این گیاه خوشبو را خشک کرده و آن را در دوغ، ماست و… بریزید.

دم کرده ی پونه از ترکیب یک لیوان آب جوش با 2 گرم برگ خشک شده‏ ی پونه که به مدت 5 تا 10 دقیقه دم کشیده و صاف شده حاصل می ‏شود.این دم کرده به طور معمول 2 تا 3 فنجان در روز استفاده می ‏شود و محدودیتی در طول درمان وجود ندارد.

فواید پونه برای مقابله با بیماری‏ها

عصاره‏ ی پونه دارای خاصیت تسکین دهنده‏ ی درد بوده و در محیط آزمایشگاه دیده شده که عصاره‏ ی پونه در مقابل ویروس تب‏ خال، ویروس آنفلوآنزا، بیماری نیوکاسل و ویروس‏های مختلف دیگر فعال است.عرق پونه خلط آور، قابض و بازکننده عروق است و اسانس آن به دلیل دارا بودن مانتول خاصیت بی حسی موضعی دارد و ضدعفونی کننده محیط است. این گیاه موش، مار و حشرات موذی را فراری می دهد و مرهم آن، تحریکات پوستی مثل گزش حشرات و ضرب دیدگی را بهبود می بخشد.

دوره مقدماتی php

زنان باردار پونه نخورند

مصرف زیاد پونه برای زنان باردار مضر است. چراکه می تواند ماهیچه های رحم را منقبض کرده و سبب سقط جنین شود. این گیاه به تشدید سردرد کمک کرده و فشار خون و پمپاژ قلب را شدت می بخشد. مقدار زیاد مصرف آن موجب تشنج شده و برای معده و کلیه مضر است و باعث مسمومیت می شود.

روغن پونه از چین و چروک صورت جلوگیری می‎کند و برای از بین خارش و سیاهی پوست روغن پونه را به پوست بمالید.

طرز تهیه روغن پونه

پونه تازه را در روغن مایع خیسانده مقابل آفتاب می‎گذاریم تا آب آن تبخیر شود یا این که کمی حرارت می‎دهیم در ظروف سربسته نگذارید چون اسانس آن عوض می‎شود سپس صاف کرده روغن را روی صورت می‎گذاریم.


 

پونه گیاهی است از خانواده پرجمعیت نعناع که گونه دارد و از این تعداد نوع آن در ایران یافت می شود. برخی از این گیاهان با نام نعناع معروفند و برخی دیگر که از نظر ظاهری و طعم متفاوت هستند، اسامی مختلفی دارند. پونه نیز به دلیل اینکه از نظر شکل، طعم و بو با نعناع متفاوت است به این نام خوانده می شود. بیشترین قسمت مورد استفاده پونه، سرشاخ های هوایی و برگ آن است.

 

به طور کلی پونه خواص نعناع را دارد و بیشترین خاصیت آن به رایحه و اسانس آن برمی گردد. پونه خواصی چون خاصیت ضددرد، ضداسپاسم گرفتگی عضلات و ضددل درد دارد. همچنین این گیاه به هضم غذا کمک می کند و مقوی معده است. توجه داشته باشید که نباید در مصرف پونه زیاده روی کنید به دلیل اینکه خاصیت یبوست آور نیز دارد. جالب است که بدانید پونه به نوعی محرک معده و اشتهاآور است. به دلیل اینکه با خوردن پونه آنزیم هایی در معده ترشح می شود که باعث هضم و جذب شدن بهتر غذا می شوند. به علاوه خاصیت ضدمیکروب و ضداحتقان بینی دارد به این دلیل از اسانس آن را در فرآورده بخور استفاده می کنند.

 

بیشترین مصرف پونه به شکل تازه یا خشک در ادویه جات به عنوان طعم دهنده غذا است اما بهترین شکل مصرف آن به صورت تازه است زیرا رایحه و اسانس بیشتری دارد. البته از پونه در تهیه محصولات دارویی نظیر پماد نیز استفاده می شود. عمده خواص پونه به دلیل اسانس موجود در آن است اما اگر به صورت ادویه در غذاها به کار رود، نباید خیلی حرارت داده شود زیرا از اسانس آن به میزان قابل ملاحظه ای کاسته می شود.

 

در ضمن، چون پونه نیز مانند نعناع گیاه حساسی است اگر به درستی خشک نشود، برگ آن سیاه رنگ یا خراب می شود بنابراین بهتر است گیاهانی چون نعناع و پونه را دور از نور خورشید خشک کنید. به دلیل اینکه نور آفتاب باعث سیاه رنگ شدن برگ ها و تبخیر رایحه و اسانس آن می شود در صورتی که سایه اثر عکس دارد.

 

یادتان باشد که بهترین شیوه خشک کردن پونه آن است که آن را به صورت دسته ای درآورید و سپس انتهای دسته را با نخ ببندید و آن را آویزان کنید. لازم به ذکر است که گاهی اوقات نعناع و پونه را روی پارچه قرار می دهیم تا خشک شود اما بهتر است بدانید که با این روش یک سمت گیاه در معرض هوا قرار می گیرد و سمت دیگر نه. به همین دلیل ممکن است باعث کپک زدن یا سیاه رنگ شدن برگ های پونه شود.

 

 

منبع:روزنامه سلامت



پونه کوهی و نعناع هر دو از خانواده نعناعیان می‌باشند و از نظر مواد مغذی بسیار مشابه هستند. پونه کوهی گیاهی است با برگ‌هایی به رنگ سبز تیره که پوشیده از کرک می‌باشد. درحالی‌که نعناع چنین پرزهایی را ندارد. برگ‌های این گیاه، بیضی‌شکل و نوک‌تیز می‌باشند و دارای گل‌های ارغوانی رنگ است.

پونه کوهی گیاهی است که در مکزیک و اروپا به عنوان یک افزودنی فوق‌العاده در کنار آویشن در بسیاری از غذاها، بالاخص پیتزاها استفاده می‌شود.

 

1. پونه کوهی دارای سدیم کمتری نسبت به نعناع می‌باشد.

2. پتاسیم موجود در پونه کوهی حدوداً سه برابر نعناع است.

3. کلسیم پونه کوهی 8 برابر کلسیم موجود در نعناع می‌باشد.

4. پونه کوهی 4 برابر نعناع منیزیم دارد.

 

تحقیقات نشان می‌دهد برای پیشگیری و کنترل فشارخون لازم است افراد رژیم غذایی‌ای داشته باشند که پتاسیم، منیزیم و کلسیم بیشتری داشته باشند و از سدیم کمتری تشکیل شده باشد. توازن این چهار ماده معدنی در کنترل فشارخون بسیار موثر است.

 

نعناع از ویتامین‌های A و C بیشتری به نسبت پونه کوهی برخوردار است. در نتیجه برای سلامت پوست، مو و بافت‌های مخاطی مانند دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی و دستگاه تولیدمثلی مناسب‌تر می‌باشد.

دانشمندان دانشگاه بون در آلمان دریافتند که ترکیبات فعال با خاصیت ضدالتهابی

که با نام بتاکاریوفیلین در پونه کوهی شناخته می‌شوند، فرد را در برابر پوکی استخوان و گرفتگی عروق محافظت می‌کنند


پونه کوهی منبع خوبی از ویتامین K، ویتامین E، منیزیم، منگنز، آهن، کلسیم و اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 می‌باشد. ویتامین K باعث ارتقای رشد استخوانی می‌شود و چگالی استخوان را حفظ می‌نماید. در حقیقت ویتامین K یکی از ریزمغذی‌های موثر در تولید سلول‌های استخوانی است. همچنین این ویتامین در تولید پروتئین‌های انعقادی نقش بسزایی دارد.

 

تیمول و رزمارینیک اسید، فیتوکمیکال‌های بسیار قوی موجود در برگ‌های سبز پونه کوهی می‌باشند که می‌توانند سلول‌ها را از آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد اکسیژن محافظت کنند. مطالعات آزمایشگاهی نشان می‌دهد که پونه کوهی ظرفیت آنتی‌اکسیدانی قوی‌تری به نسبت آنتی‌اکسیدان‌های صنعتی که به فرآورده‌های صنایع غذایی اضافه می‌شوند، دارد. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی پونه کوهی 42 بار بیشتر از سیب، 30 مرتبه بیشتر از سیب‌زمینی و 12 بار بیشتر از پرتقال است.


مواد شیمیایی فعال موجود در پونه کوهی رشد باکتری‌هایی چون سودموموناس آیروژنز و استافیلوکوکوس اورئوس را متوقف می‌کند. حتی مطالعات متعدد نشان می‌دهد که پونه کوهی به نسبت داروهای تجویزشده در برابر باکتری ژیاردیا بسیار موثرتر عمل می‌کند. به نظر می‌رسد که پونه کوهی به علت تقویت سیستم ایمنی در مبارزه با عفونت‌ها، قوی ظاهر می‌شود.

 

 

فیبرهای موجود در پونه کوهی، باعث اتصال نمک‌های صفراوی به مواد سمی سرطان‌زا در کولون می‌شود. در نتیجه دفع آن‌ها از بدن را تسریع می‌نماید و بدن مجبور می‌شود تا کلسترول بیشتری را برای تولید نمک‌های صفراوی تجزیه نماید. به همین علت است که رژیم سرشار از فیبر، سطح کلسترول بدن را کاهش می‌دهد و خطر ابتلا به سرطان کولون را کم می‌کند.

 

دانشمندان دانشگاه بون در آلمان دریافتند که ترکیبات فعال با خاصیت ضدالتهابی که با نام بتاکاریوفیلین در پونه کوهی شناخته می‌شوند، فرد را در برابر پوکی استخوان و گرفتگی عروق محافظت می‌کنند.

 

1. بهبود مشکلات معده‌ای و روده‌ای مانند نفخ، سنگینی معده، سکسکه، تسریع هضم غذا و …

2. ضد عفونی مجاری تنفسی، بهبود سرماخوردگی، برونشیت و …

3. تسکین دردهای ماهیچه‌ای، درد دندان، سردرد، گوش‌درد و …

4. درمان بسیاری از بیماری‌های پوستی مانند آکنه، شوره سر و …

5. تسریع روند درمان انگل‌های روده‌ای، برطرف نمودن خستگی و …

6. پیشگیری یا کند کردن روند پیشرفت سرطان سینه

 

پونه کوهی می‌تواند منجر به ناراحتی‌های معدی در برخی افراد گردد، در نتیجه افرادی که به گیاهان خانواده نعناع حساست دارند، بهتر است از پونه کوهی استفاده نکنند؛ زیرا ممکن است پونه کوهی باعث عود کردن آلرژی‌شان گردد.

 

بینه خوشنودی راد

بخش تغذیه و آشپزی تبیان

 


خواص پونه

چه می‌کند این نعنا فلفلی!

نعنا و رزماری برای مقابله با آلزایمر

نعنا: معطر و درمانگر

خواص نعناع

نشاط بعد از ناهار با نعناع

اسم من ((نعناع )) است ! ضد تشنج ، محرک و نیروبخش هستم .سکسکه و تنگ نفس را شفا مى دهم .اگر به دستورى که داده ایم عمل کنید، از سردرد راحت خواهید شد.ترشحات معده را کم مى کنم و عفونت ها را از بین میبرم .هنگامى که سبزى فروش هاى دوره گرد آهنگ گل پونه ، نعنا پونه را مى خوانند همه مى دانند که نزدیک بهار شده و نوروز باستانى به زودى خواهد رسید.

اسم من نعنا است ، به من نعناع و نعنع هم مى گویند. فارسى من سبزى هزارپا است ، زیرا ریشه من پاهاى زیاد دارد و با سرعت در زمین جلو مى رود و شاخه هاى نو از خود خارج مى کند و یکى از راههاى تکثیر من این است که این شاخه هاى نو را وجین کرده ، و در جاهاى دیگر مى کارند. در شیراز به من ((رافویه )) مى گویند. بیش از سه هزار نوع دارم و تاکنون نام هشتاد گیاه از خانواده ما در کتاب هاى داروسازى وارد شده و استفاده از آنها در درمان بیماریها تجویز شده است . پونه ها و سوسنبرها برادران تنى من هستند که انواع و اقسام زیاد دارند. ملایم ترین انواع ما نعناى بومى ایران است که در شمال و مرکز ایران مى روید و آنرا در ردیف سبزى هاى خوردنى مى فروشند، و نعناى اهوازى قسم دیگرى از آن است . یک نوع بومى من نیز در جنوب ، مخصوصا بلوچستان بطور وحشى مى روید، و با این که عطر زیادى دارد هنوز مورد توجه صنعتگران واقع نشده و از اسانس فراوان آن بهره بردارى نشده است . قسمت مورد استفاده ما خانواده برگ و شاخه هاى گلدار ما است که از آنها عرق نعنا و اسانس نعنا مى گیرند. عرق و اسانس نعنا باد شکن ، ضد تشنج ، محرک و نیروبخش مى باشد – ترشحات زیادى معده را کم مى کند و مسکن درد و زخم معده و سوزش آن است . دم کرده من جهت تقویت معده و روده توصیه شده و در ایران معمولا برگهاى مرا خشک کرده و براى خوشبو کردن ماست و دوغ به کار مى برند و نیز آنرا سرخ کرده به نام نعنا داغ جهت خوشبو کردن آش ها و سوپ ها مصرف مى کنند. برگ هاى ما پس از خشک شدن به صورت پودر در مى آیند و به همین جهت است که قبل از خشک کردن ، بایستى آنها را شست و تمیز نمود. چه در غیر اینصورت پس از خشک شدن ، شستن آن مقدور نیست . خانواده ما به علت داشتن عطر و خواص بسیار، داراى اهمیت بوده – ضد عفونى کننده ، ضد سم و ضد حشرات مى باشیم . در خوزستان با بسته هاى خرما چند شاخه نعنا همراه مى کنند تا از کرم گذاشتن آنها جلوگیرى کنند. در طب سنتى ایران زخمهایى که در اثر کثافات و چرک کرم مى گذاشتند با جوشانده ى نعنا شسته و ضد عفونى مى کردند. براى جلوگیرى از شپش و سایر حشرات نیز از این گیاه استفاده مى شد. جوشانده دم کرده برگ ما ضد کلسترول بوده و خون غلیظ را طبیعى مى نماید و این خاصیت در نوع بومى ایران زیادتر است و روى این اصل به اشخاصى که خون غلیظ دارند، و چربى خونشان زیاد است توصیه مى شود به جاى چاى از دم کرده نعنا خشک استفاده نمایند. مالیدن برگ ما مخصوصا با آرد جو مسکن سر درد مى باشد، چکاندن آب ما با عسل در گوش ، درد آنرا ساکت مى کند. جویدن ساقه و برگ ما، درد دندان را از بین مى برد و چون مرا با پر سیاوشان بجوشانند و آنرا بنوشند، جهت درد قلب و خفقان و تقویت معده و قوه ماسکه (نگاهدارند غذا در معده ) و تقویت هاضمه و تسکین درد معده نافع است . نفخ معده و آروغ را تسکین مى دهیم و خوردن چند شاخه ى ما با رب انار ترش ، مسکن سکسکه و مانع قى است . ثقل سرد و اسهال شدید که در اثر مسمومیت غذایى ایجاد شده باشد با خوردن ما برطرف مى شود. براى تسکین سکسکه و تنگ نفس بهتر است مرا همراه با مستکى بجوند. ما ضد یرقان ، مقوى قوه باء مى باشیم . چنانچه یکى دو شاخه ما را در شیر بمالید مانع بریدن و لخته شدن آن مى شویم . خوردن ما همراه با سرکه و سایر ترشى ها مانع ضرر آن ها روى اعصاب است . براى تقویت اعصاب ، خوردن نان و پنیر و نعنا سودمند مى باشد. دوغ و سکنجبین را همیشه با برگ و سرشاخه هاى ما معطر کنید تا نوشابه اى مفید و معطر داشته باشید. وقتى شیر در پستان جمع شد و منعقد گردید، بهترین راه درمان آن استفاده از ضماد ما همراه با آرد جو مى باشد. ضماد ما جهت درمان بواسیر و ورم بیضه و درد آن نافع است حول ما قبل از جماع مانع باردار شدن است و این یکى از دستورهاى مفیدى است که از هزار سال قبل در ایران جهت تنظیم خانواده و کنترل موالید مرسوم بوده است . زیاده روى در خوردن ما مولد باد بوده و تولید خارش در گلو مى نماید. حالا اجازه بفرمایید چند تن از برادران و افراد سرشناس خانواده ما خود را به شما معرفى کنند.زبان خوراکیهاغیاث الدین جزایری

خوردن نعناع برای من خوب است ؟ , ارزه و پین سیاه و نعنا کوهی , ویژگی ها و خواص گیاه نعناع , گیاهان دارویی خانواده نعنا , خواص نعناع برای پوست صورت , خواص گیاه نعناع برای پوست , خواص دارویی نعناع فلفلی , خواص دم کرده نعناع خشک , فواید نعناع در بدنسازی , خواص خوردن نعناع ناشتا , خواص دمنوش نعناع فلفلی , خواص خوردن نعنا ناشتا , خاصیت جوشونده نعناع , درباره ی خواص نعناع , خواص دم کرده نعناع , نعناع برای چرک زخک , خواص و فواید نعناع , خواص نعناع درمانی , خواص دارویی نعناع , خواص و فواید نعنا , قرص نعناع طب سنتی , خواص ماست و نعنا , نعناع در باردیری , خواص نعنا و عسل , خواص اسانس نعنا , خواص رایحه نعنا , خواص گیاه نعناع , خواص چای نعناع , خواص بوی نعناع , خواص عرق نعناع , خواص نعناع خشک , طبع نعناع چیست , خواص نعنا خشک , خواص تخم نعنا , برگ های نعناع , خواص چای نعنا , طبع نعنا چیست , دم کرده نعناع , دم کردن نعنا , خاصیت نعناع , سبزی نعناع , خواص نعناء , نعنا فرنگی , خاصیت نعنا , خواص نعنا , عکس نعناع , نعنا خواص , آب نعناع , برگ نعنا

دوره مقدماتی php

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لونگان x بخوانید...