خواص دارویی و گیاهی :
خانه
موبایل
طرز تهیه عدسی صبحانه
طرز تهیه عدسی خوشمزه
مواد لازم برای پخت عدسی:دو لیوان عدسروغن ۲ قاشق غذاخورینمک و فلفلپیاز متوسط یک عدد برای پیاز داغرب گوجه فرنگی ۲ الی ۳ قاشق غذاخوری
طرز تهیه عدسی صبحانه:
عدس را از ۲۴ ساعت قبل خیس کنید و آب آنرا عوض کنید. با اینکار شاید مقداری از املاح بیرون ریخته شود ولی دیگر دل درد نخواهید گرفت و رنگ آنهم پس از پخت تیره نمیشود.
عدس ها را با روغن و آب ( یا آب مرغ یا گوشت اگر از قبل آماده دارید ) بپزید. پس از پخت کامل عدس ها – پیاز داغ و رب گوجه و نمک و فلفل ( و کمی در صورت تمایل ادویه گرام ماسالا یا هر نوع ادویه که می پسندید ) اضافه کنید . قوام عدسی را خیلی شل و خیلی سفت نکنید.
خوراک عدسی را با لیمو ترش یا کمی سرکه و روغن زیتون سرو کنید .( اگر مقدار بسیار کمی پودر گلپر هم روی عدسی بریزید خوشمزه و سهل الهضم میشود .)
8 راز خوشمزه تر شدن غذای عدسی:
از قدیم خوراک عدسی برای صبحانه و میان وعدهها استفاده میشده آن هم به این دلیل که غذایی بسیار مغذی است. البته بهترین عدس در ناحیه کاشان و دیزین کشت میشده اما امروز ما یکی از واردکنندههای این ماده غذایی هستیم. برای تهیه عدسی نیز نکتههایی وجود دارد که ما به ۸ مورد از آنها پرداختهایم که عبارتند از:
1. عدس بستهبندی بخرید. توجه کنید که بستهبندی آن چروک و سوراخسوراخ نباشد. در ضمن، وقتی در کاسهای از آب آن را خیس میکنید، عدسها ته ظرف باقی بمانند و به سطح آب نیایند. به علاوه از خریدن عدسهای فلهای نیز خودداری کنید زیرا امکان دیرپز بودن آنها وجود دارد.
2. برای آنکه نفاخی عدس گرفته شود آن را به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس کنید. البته دقت کنید که این زمان بیشتر نشود زیرا در این صورت عدس بر اثر حرارت دیدن، له و پوستش جدا میشود.
3. برای سریعنر پختن عدسی ابتدا پیاز را در روغن تفت دهید و بعد از طلایی شدن، عدسها را نیز اضافه کنید و بعد از این مرحله به عدس، آب اضافه کنید. با این کار عدسها سریعتر میپزند.
اگر آب عدسیتان تمام شد، بهتر است به آن آب جوش اضافه کنید و در آن کمی عصاره مرغ یا سبزیجات نیز بریزید و اگر غذای عدسی شور شد از سیبزمینی استفاده کنید.
4. ادویه و چاشنیهای خوراک عدسی را در مراحل پایانی به آن اضافه کنید زیرا هم باعث دیرپز شدن عدس میشوند و هم عطر و بوی ادویهها از بین خواهند رفت.
5. به عنوان ادویه به عدسی زیره بزنید و اگر تمایل دارید در آن گلپر بریزید، چاشنی عدسیتان بهتر است سرکه باشد اما در صورت نزدن گلپر، چاشنی مناسب غذای عدسی آبلیموی تازه است.
6. اگر آب عدسیتان تمام شد، بهتر است به آن آب جوش اضافه کنید و در آن کمی عصاره مرغ یا سبزیجات نیز بریزید و اگر عدسی شور شد از سیبزمینی استفاده کنید.
7. برای خوشمزهتر شدن عدسی به آن سیبزمینی نگینی شده اضافه کنید و هرگز از گوشت استفاده نکنید زیرا عدسی، غذایی است که گوشت ندارد.
8. خوراک عدسی غلظت مشخصی دارد، بهتر است نه خیلی رقیق باشد و نه مانند حلیم غلیظ بلکه مانند آشی نسبتاً غلیظ باید پخته و سرو شود.منبع : persianv.com
لذت آشپزی با بیتوته
جلوگیری از ریزش مو
كليات گياه شناسي
عدس يكي از حبوبات است كه از قديم
الايام در اكثر نقاط دنيا كشت مي شده است . گياه شناسان اعتقاد دارند كه عدس حتي
قبل از تاريخ نيز وجود داشته است . عدس از نظر مقدر پروتئين بسيار غي است و در
بين گياهان فقط لوبياي سويا بيشتر از عدس پروتئين دارد .
عدس گياهي است يك ساله كه ارتفاع آن
بيش از 30 سانتيمتر نيست . برگهاي آن داراي 6 تا 14 برگچه مي باشد كه در انتهاي
آن پيچك قرار دارد . گلهاي عدس رنگ سفيد و داراي رگه هايي به رنگ بنفش است .
ميوه آن غلاف كوچكي است و معمولا در هر غلاف 1 تا 3 عدس وجود دارد .
عدس دو نوع است :
تركيبات شيميايي:
عدس منبع غني پروتئين و ويتامين هاي
گروه B مي باشد .
مواد موجود در 100 گرم عدس بقرار
زير است :
انرژي
340 كالري
پروتئين
25 گرم
چربي 1
گرم
مواد نشاسته
اي 60 گرم
كلسيم
80 ميلي گرم
فسفر
380 ميلي گرم
آهن
7 ميلي گرم
پتاسيم
8 ميلي گرم
ويتامين
آ
600 واحد بين المللي
ويتامين ب
1 0/4 ميلي
گرم
ويتامين
ب2
0/2 ميلي گرم
ويتامين ب
3 2
ميلي گرم
آرسنيك
1 ميلي گرم
خواص داروئي:
عدس از نظر طب قديم ايران معتدل و
خشك است و مانند ديگر گياهان پوست و دانه آن داراي اثرات متضاد يكديگر مي باشد .
يعني پوست عدس گرم و خود عدس قابض است . به عبارت ديگر پوست آن ملين و مغز آن ضد
اسهال مي باشد .
عدس يك غذاي كامل است و انرژي لازم
را براي كارهاي بدني براي انسان تامين مي كند .
عدس داراي خواص زير است :
البته عدس یکی از آن مواد غذایی معروف و پرطرفداری است که همه کمابیش از خواص آن مطلع هستند. میخواهیم در این مطلب چند دلیل خوب بیاوریم که یادتان باشد در تهیهی انواع غذاها از سوپ و آش گرفته تا رشتهپلو و غیره از آن استفاده کنید. لطفاً با ما همراه باشید.
عدس اساسی سیرتان میکند
عدس نیز مانند اعضای دیگر خانوادهی حبوبات شاخص گلیسمی پایینی دارد. یعنی اینکه قند خون را با جهش ناگهانی مواجه نمیکند. در واقع اینکه به کندی هضم میشود و سیری طولانی مدتی ایجاد میکند. همین هم باعث میشود از پرخوری و ریزهخواری دور باشید. عدس: با یبوست مقابله میکند
هر 100 گرم عدس 5 گرم فیبر دارد که حدود یک چهارم نیاز روزانهی ما را تامین میکند. اگر از مشکل یبوست رنج میبرید میتوانید به این مادهی غذایی اعتماد کنید. البته حواستان باشد که عدس حاوی میزان قابلتوجهی فیبرهای غیر محلول در آب میباشد که مصرف زیاد آن باعث تحریک رودهها میشود. اگر زیاد نفخ میکنید نیز در مصرف حبوبات احتیاط کنید. برای کاهش این مشکل میتوانید قبل از مصرف آنها را در آب بخیسانید.
عدس: آهن بزنید
هر 100 گرم از این مادهی غذایی حاوی حدود 3 میلیگرم آهن است. شاید به نظر زیاد نیاید اما برای همه به ویژه خانمهای جوانی که در سن باروری هستند و به دلیل عادت ماهیانه خون از دست میدهند بسیار مفید است به خاطر اینکه کمک میکند تا آهن بیشتری جذب کنند.
توجه داشته باشید که آهن موجود در عدس آهن گیاهی محسوب میشود که کمتر از آهن حیوانی جذب بدن میشود. توصیه میکنیم برای جذب حداکثری آهن آن ویتامین C هم مصرف کنید. به عنوان مثال عدس را پخته و به سالاد سبزیجاتتان اضافه کنید و آن را با سرکه و لیموترش میل کنید.
عدس خوشاخلاقتان میکند
عدس حاوی تمام ویتامینهای خانواده B میباشد. این ویتامینها ضداسترسهای فوقالعادهای هستند. برای همین اگر استرستان زیاد است هر چه بیشتر از این مواد غذایی بهره ببرید. خوشبختانه ویتامینهای گروه B مانند منیزیم موجود آن در برای بهبود خلق و خوی ما مفید است. در واقع همکاری منیزیم و ویتامین B6 برای اینکه استرس را ناکار کند و خلق و خویتان را بهتر کند فوقالعاده است.
عدس برای مقابله با کلسترول بد خون
عدس نیز مانند چای سبز حاوی آنتیاکسیدانهای خانوادهی کاتچینها میباشد. میزان این آنتیاکسیدانها زمانی که عدسها را خیس کرده و بپزید بیشتر میشود. نتایج پژوهشها نشان میدهد که این آنتیاکسیدانها با کلسترول بالا مقابله کرده و به این ترتیب خدمت زیادی به قلب میکنند.
به عقیدهی متخصصان عدس نیز به اندازهی میوههای ق یا چای (و حتی بیشتر از آنها) منبع آنتیاکسیدانهای محافظ قلب میباشد. پس برای تنظیم کلسترول خون و حفظ سلامت قلبتان عدس میل کنید.
عدس: منبع پروتئینهایی ارزانتر از گوشت
عدس نیز مانند بقیهی حبوبات منبع خوب پروتئینها محسوب میشود. 100 گرم عدس به اندازهی 100 گرم گوشت پروتئین دارد با این تفاوت که چربیهای مضر وارد بدنتان نمیکند. برای همین هم عدس یک انتخاب سالم برای محدود کردن پروتئینهای حیوانی و کاهش اسیدهای چرب اشباع شده است که درعینحال هوای جیب را دارد.
میتوانید شبها به جای گوشت از عدس استفاده کنید. 40 تا 50 گرم عدس خام به همراه سبزیجات دیگر بهترین انتخاب است. توجه داشته باشید از آنجایی که عدس حاوی اسیدآمینهی ضروری متیونین نیست لازم است که آن را به همراه غلات کامل میل کنید.
منبع: تبیان
10