خواص دارویی و گیاهی :
خواص پونه خشک خواص پونه وحشی خواص پونه در قاعدگی خواص پونه در سرماخوردگی پونه گیاهی است از خانواده نعناع و ترکیب اصلی موجود در آن، اسانس روغنی فرار یا روغن منتول ،مقداری تانن، مواد رزینی و حاوی مقدار زیادی ویتامین A و B و C و کلیسیم است. فصل گرما زمان رویش گیاه پونه است و این گیاه در خاک های مرطوب و غنی از مواد آلی مانند کود برگ به خوبی رشد می کند.این گیاه نوع دیگری به نام پونه کوهی را نیز دارد
گیاه پونه چیست؟
یکی از گیاهان دارویی با طعم فوقالعاده عالی پونه میباشد. پونه از خانواده نعناع بوده، گیاهی علفی با ساقهای راست و کوتاه به رنگ سبز تند با گلهای ریز صورتی یا آبی است که برگهایی شبیه نعنا، بیضی اما کوچکتر و نوک تیزتر دارد. ارتفاع گیاه پونه، 10 تا30 سانتیمتر و تمام اعضای هوایی آن استفاده دارویی دارد. این گیاه از زمانهای قدیم در یونان باستان برای درمان انوع بیماریها مورد استفاده قرار می گرفت و امروزه نیز از خواص ان در صنعت داروسازی، بهداشتی و ی استفاده می شود. بوی معطر پونه کاملا از نعنا قابل تشخیص بوده و طعم آن در ابتدا گرم، گس و تلخ است، اما پس از مدتی در دهان حس خنکی ایجاد میکند. از این گیاه همچنین در پخت و پز و برای طعمدار کردن نوشیدنیهای مختلف استفاده میشود. این گیاه دارویی حاوی مقادیر زیادی از ویتامین های A و C است.
پونه کوهی گیاهی است که بین تا سانتیمتر رشد میکند و برگها متقابل، از نظر اندازه متغیر و در پایین بسیار بزرگتر است. اما هرچه بهطرف رأس گیاه میرود کوچکتر شده و به شکل تخم مرغی یا بیضوی درمیآید. حاشیه برگها صاف یا کنگرهای است. گلها به طول ـ میلیمتر بهرنگ صورتی یا سرخ به شکلخوشه افشان روی شاخهها قرار دارد. زمان گل دادن بین تیر تا شهریور است. تمام قسمتهای گیاه بوی مطبوع معطری شبیه آویشن دارد. پونه کوهی از نظر طب سنتی ایران، طبیعتی گرم و خشک دارد.
خواص پونه برای قاعدگی
پونه جزء گیاهان قاعده آور در زنان بوده، این گیاه باعث منقبض شدن رحم شده و به جریان قاعدگی کمک میکند. از خواص این گیاه، حذف و خروج گاز انباشته شده در روده است و همین امر این گیاه را به دارویی عالی برای نفخ تبدیل میکند، همچنین گیاه پونه بدلیل دارا بودن خواص ضد اسپاسم برای تسکین دردهای شکمی عالی میباشد.
تحریک روده با خواص پونه
استفاده از پونه، عملکرد روده را تحریک کرده و ترشح صفرا را افزایش میدهد. این گیاه برای درمان ناراحتی معده مفید بوده، مشکلات هضم غذا مثل نفخ و اسهال را برطرف و باعث کاهش تورم دستگاه گوارش میشود. از دیگر خواص این گیاه، رفع ترشحات انباشته شده در ریه است و استفاده از آن برای درمان بیماریهای برونشیت و سرماخوردگی توصیه میشود.
درمان سرماخوردگی با خواص پونه
از گیاه پونه برای درمان سرماخوردگی، سرفه و عفونت سینه استفاده شده، به دلیل وجود منتول در آن به عنوان داروی خلط آور و احتقان آور محسوب میشود. گیاه دارویی پونه، تعریق بدن را افزایش داده و به همین دلیل برای کاهش تب بسیار مفید است.
تاثیر خواص خواص پونه برای درد
یکی از مهمترین خـواص پونـه، تاثیربی حس کنندگی اعصاب میباشد، از اینرو برای درد ماهیچه و بیماریهایی مانند رماتیسم و آرتروز بسیار مفید است. استفاده از دمنوش پونه باعث تسکین و آرامش میشود.
عملکرد خوب خواص پونه برای اوره
گیاه پونه، مقدار اسید اوریک را کاهش میدهد، بنابراین برای افراد دارای اوره بالا گزینه خوبی محسوب میشود. پونه دارای ویژگیهای ضد عفونی کننده میباشد از این رو برای عفونت رحم، ادرار و کلیه بسیار مفید است.
تمیز کردن زخم با خواص پونه
استفاده از پونه برای تمیز نمودن زخمها و رفع عفونتهای زنانه بسیار موثر است. درمان ناراحتیهای کبدی، اسهال خونی، ناراحتیهای عصبی و اختلالات گوارشی از دیگر خواص دارویی گیاه پونه است. عصاره پونه در مقابل ویروس تب خال، ویروس آنفلوآنزا، بیماری نیوکاسل و ویروسهای مختلف دیگر فعال است.
بوی بد دهان با خواص پونه
جویدن پونه، در رفع بوی بد دهان موثر است و به دلیل دارا بودن ترکیبات ضدباکتریایی، دارویی فوقالعاده برای رفع عفونتهای تناسلی، ادراری و گلودردهای چرکین بوده و مانند آنتیبیوتیک عمل میکند. برگها و گلهای پونه و همچنین ساقههای آن میتوانند جایگزین مناسبی برای بسیاری از آنتی بیوتیکها باشند.
درمان کک و مک با خواص پونه
برای از بین بردن کک مک صورت پونه تازه را در سرکه ریخته سپس صاف نموده با احتیاط به پوست بمالید. طرزتهیه: پونه تازه خرد شده گرم + سرکه گرم + روغن بادام تلخ گرم مخلوط نموده چند روز در آفتاب بگذارید، سپس صاف نموده از روغن استفاده نمایید.
درمان بی اشتهایی با خواص پونه
هر پونهای و بویژه پونۀ کوهی بیاشتهایی و ضعف معده را هم از بین میبرد و سکسکه را تسکین میدهد. پونه که زداینده و باز کننده و نرمکننده مواد صفرایی و سودایی است، خودش و آبپزش در علاج یرقان مفید است. اگر بیمار یرقانی خود را با آب پز و پونۀ کوهی شستشو دهد عرق کند و سود بیند و اگر پونه را با انجیر خورند داروی استسقا است.
خواص پونه از نظر ابو علی سینا
آبپز پونه علاج بلند نفسی ( انتصاب النفس ) است . پونه تنها و بویژه اگر با انجیر خورند سینه را از خلطهای غلیظ و لزج پاک می نماید. درمان درد دنده است و کوهی از جویباری در این باره موثر تر و غلیجن همه این کارها را میکند. سرکه را بر پونه پاشند یا پونهای که تازه در سرکه ریختهاند به بینی غشکرده نزدیک کنند تا از بوی آن به هوش آید . پونۀ شاک هم در علاج تپش قلب مفید است .
مضرات پونه
هر چند فواید درمانی و خواص پونه گسترده است اما استفاده از آن برای زنان باردار بایستی با احتیاط باشد، چراکه میتواند ماهیچههای رحم را منقبض کرده و سبب سقط جنین شود. این گیاه به تشدید سردرد کمک کرده و فشار خون و پمپاژ قلب را شدت میبخشد. همچنین استفاده بیش از حد آن موجب تشنج شده و برای معده و کلیه مضر است و باعث مسمومیت میشود.
خواص پونه در بارداری , خواص پونه برای معده
خواص پونه در بارداری , خواص پونه برای معده
خواص پونه در بارداری , خواص پونه برای معده
خواص پونه در بارداری , خواص پونه برای معده
پونه از خانواده نعناع است و ترکیب اصلی موجود در این گیاه، اسانس روغنی فرار یا روغن منتول است.
به علاوه در اعضاى این گیاه مقدارى تانن، مواد رزینى و قند نیز وجود دارد و حاوی مقدار زیادی ویتامین است.
گیاه پونه در فصل گرما می روید، اما سایه روشن را بهتر می تواند تحمل کند.
این گیاه در خاک های مرطوب و غنی از مواد آلی مانند کود برگ به خوبی رشد می کند.
کاربردهای پونه
با گیاه پونه می توان یک دم کرده ی گیاهی فوق العاده تهیه نمود. برای تهیه ی یک فنجان دم کرده ی این گیاه، یک قاشق غذاخوری سرخالی از برگ یا گل پونه ی تازه و یا یک قاشق چای خوری برگ پونه خشک شده را در چای صاف کن درون یک لیوان ریخته و یک فنجان آب در حال جوش را روی آن بریزید. اجازه دهید مدت 10 دقیقه دم بکشد و رنگ چای در بیاید. اگر دوست داشتید می توانید آن را کمی شیرین کنید.
دم کرده پونه
برگ ها و گل های پونه و همچنین ساقه های آن می توانند جایگزین مناسبی برای بسیاری از آنتی بیوتیک ها باشند. این گیاه همچنین بادشکن، معرق، مدر و محرک نیز می باشد.
از دم کردهی این گیاه برای درمان سرماخوردگی، زکام، سردردها، مشکلات گوارشی، کم کردن تب خفیف، تسکین گلودرد و برای بهبود نفخ شکم، حالت تهوع، دردهای قاعدگی و بی خوابی استفاده می شود.
پونه را به عنوان تحریک کننده تولید صفرا نیز می شناسند.
تزریق عصاره ی پونه به موش های آزمایشگاهی نشان داد که این گیاه دارای خواص آرام بخشی خوبی است.
عصاره ی پونه دارای خاصیت تسکین دهنده ی درد نیز می باشد.
در محیط آزمایشگاه دیده شد که عصاره ی پونه در مقابل ویروس تب خال، ویروس آنفلوآنزا، بیماری نیوکاسل و ویروسهای مختلف دیگر فعال است.
فواید پونه:
پونه برای مقابله با بیماریهای زیر سودمند است:
– حالت تهوع و استفراغ
– مشکلات و ناراحتی های گوارشی به طوری که از ترش کردن معده جلوگیری می کند و برای هضم غذا و برطرف کردن سکسکه مفید است.
– سرماخوردگی، آنفلوآنزا، آسم
– سرفه و سیاه سرفه
– گرفتگی بینی
– با توجه به خواص ضدمیكروبی كه در عصاره و اسانس پونه وجود دارد، می توان از این فرآوردهها به عنوان جایگزین طبیعی برای آنتی بیوتیك ها استفاده كرد.
مقدار مصرف:
دم کرده ی پونه از ترکیب یک لیوان آب جوش با 2 گرم برگ خشک شده ی پونه که به مدت 5 تا 10 دقیقه دم کشیده و صاف شده حاصل می شود.
این دم کرده به طور معمول 2 تا 3 فنجان در روز استفاده می شود و محدودیتی در طول درمان وجود ندارد.