5
سابقه و هدف: فعاليت ضد ميکروبي اسانس و عصاره هاي گياهي از سال ها قبل، مورد توجه بوده است. مشکلات و کمبود هاي بسياري در کنترل بيماري هاي باکتريايي گياهي وجود دارد. از لحاظ تاريخچه اي، ترکيبات طبيعي گياهي از منابع مهم با خاصيت درماني به شمار مي آيند. اين مطالعه با هدف بررسي ترکيب شيميايي و فعاليت هاي ضد باکتريايي اسانس و عصاره درمنه کوهي (Artemisia aucheri) انجام شد.مواد و روش ها: در اين مطالعه مقطعي، ترکيبات اسانس و عصاره اتانلي درمنه کوهي به وسيله دستگاه کروماتوگرافي گازي (GC/MSS) و کروماتوگرافي مايع با کارايي بالا (HPLCC) شناسايي شدند. فعاليت ضد باکتريايي اسانس و عصاره با روش انتشار ديسک و رقيق سازي متوالي ارزيابي گرديد.يافته ها: اصلي ترين ترکيب اسانس 1.8 سينئول (22.65 درصد) و مهمترين ترکيب پلي فنلي عصاره اسيد کلروژنيک (264.9 mg/ll) بود. در بررسي MIC و MBC اسانس، بيشترين قطر هاله بازدارنده (در محدوده 6.4 تا 8 ميلي متر و 6.4 تا 99 ميلي متر) عليه باکتري هاي باسيلوس سوبتيليس، برنريا نيگريفلوئنس، استرپتومايسس اسکبيس، رايزوبيوم راديوباکتر، رايزوبيوم ويتيس، زانتوموناس آکسونوپوديس پاتوار سيتري و زانتوموناس آربوري کولا پاتوار جوگلنديس مشخص گرديد. همچنين در ارزيابي MIC و MBC عصاره بيشترين قطر هاله بازدارنده (در محدوده 6.4 تا 8 ميلي متر و 6.4 تا 9 ميلي متر) عليه رايزوبيوم راديوباکتر، برنريا نيگريفلوئنس، رايزوبيوم ويتيس، استرپتومايسس اسکبيس، باسيلوس سوبتيليس، زانتوموناس آکسونوپوديس پاتوار سيتري، زانتوموناس آربوري کولا پاتوار جوگلنديس و رالستونيا سولاناساروم مشاهده شد.نتيجه گيري: نتايج اين پژوهش نشان داد که اسانس و نيز عصاره اتانلي درمنه کوهي از فعاليت ضد ميکروبي مناسبي عليه باکتري هاي بيماري زاي گياهي برخوردار مي باشند. بنابراين درمنه کوهي مي تواند به عنوان يک آفت کش زيستي در نظر گرفته شود.
نشانی: تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، نرسیده به پل بزرگراه شهید همت، خیابان شهید قموشی، خیابان بهار، نبش کوچه چهارم، پلاک 1
ترکیبات درمنه
کدپستی: 1461965381
تلفن و دورنگار: 4 الی 44265001
کارگاه های آموزشی
اخبار
JCR
خبرگزاری سیناپرس
پیوندهای مرتبط
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
کارشناس ارشد، گروه بیماری شناسی گیاهی و گیاه پزشکی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز
2
استادیار، گروه بیماری شناسی گیاهی و گیاه پزشکی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز
3
استادیار، گروه منابع طبیعی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، شیراز ترکیبات درمنه
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
سعیدی, پرنیان, کتابچی, ساغر, روشن, وحید. (1395). بررسی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضد باکتریایی اسانس و عصاره درمنه کوهی جمع آوری شده در ایران. فصلنامه علمی پژوهشی دنیای میکروب ها, 9(شماره 4 (پیاپی 29)), 346-354.
پرنیان سعیدی; ساغر کتابچی; وحید روشن. “بررسی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضد باکتریایی اسانس و عصاره درمنه کوهی جمع آوری شده در ایران”. فصلنامه علمی پژوهشی دنیای میکروب ها, 9, شماره 4 (پیاپی 29), 1395, 346-354.
سعیدی, پرنیان, کتابچی, ساغر, روشن, وحید. (1395). ‘بررسی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضد باکتریایی اسانس و عصاره درمنه کوهی جمع آوری شده در ایران’, فصلنامه علمی پژوهشی دنیای میکروب ها, 9(شماره 4 (پیاپی 29)), pp. 346-354.
سعیدی, پرنیان, کتابچی, ساغر, روشن, وحید. بررسی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضد باکتریایی اسانس و عصاره درمنه کوهی جمع آوری شده در ایران. فصلنامه علمی پژوهشی دنیای میکروب ها, 1395; 9(شماره 4 (پیاپی 29)): 346-354.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
برای دریافت اخبار و اطلاعیه های مهم نشریه در خبرنامه نشریه مشترک شوید.
درمنه دشتی یا بیابانی به گویش بیابان نشینان «ترخ» شهرت دارد. این گیاه بوتهای بسیار معطر، عنصر اصلی و غالب اجتماعات گیاهی در استپهای خشک و نیمه خشک در کشور ایران محسوب میشود.
ارتفاع این بوته بین ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر، دارای انشعابات متعدد و متراکم که شکل کپهای را به بوته میبخشد. درمنه دشتی از خانواده کاشنیکاسنیان بوده و تمام اندامهای هوایی گیاه اعم از ساقه، برگها، گل، میوه و بذر دارای عطری بسیار تند و نافذ است. این گیاه در خطوط همباران ۱۰۰ میلیمتر به بالا به راحتی استقرار مییابد.
اغلب در خاکهای لومی، شنی و لومی رسی ایجاد رویشگاهای وسیعی را مینماید. در عرصههای استپی بیابان به همراه سایر گونههای بیابانی و کم توقع مانند نسی، نتر و علف شور، اجتماعات گیاهی متنوعی را به وجود میآورد. این گیاه اگر چه در فصل بهار و تابستان بواسطه بوی عطر بسیار تند آن، مورد استفاده چرای گوسفندان قرار نمیگیرد، ولیکن در فصل پاییز و زمستان، زمانی که گیاه غرق در بذر است توسط گوسفندان مورد چرا قرار میگیرد. درمنه دشتی از جمله بوتههای بسیار سازگار به شرایط سخت بیابان محسوب میشود که علاوه بر مصارف علوفهای (در مراتع قشلاقی)، بوتهای بسیار مقاوم در مقابل فرسایشهای بادی و نقش ارزندهای را در حفاظت خاک این نقاط بر عهده دارد.
در طی دهه اخیر، اهمیت اکولوژیکی این گونه با ارزش در عرصههای بیابانی تا حدودی مشخص شده و مراتع قشلاقی با این گیاه بذرکاری میشود. تنها روش تکثیر گیاه توسط بذر است.[۱]
دانشمندان به تازگی به بررسی گیاه درمنه بیابانی پرداخته و در تحقیقات خود به تأثیر زمان بر روی تغییر میزان مواردی مانند آنتی اکسیدان در آن توجه داشتهاند.
ترکیبات درمنه
گیاهان دارویی منبع خوبی از ترکیبات بیولوژیکی فعال فیتوشیمیایی هستند که به عنوان آنتی اکسیدان با رادیکالهای آزاد مقابله میکنند. در این تحقیق بررسی روشهای مختلف استخراج بر فیتوشیمی، بازده اسانس و عصارههای درمنه بیابانی تازه و دو سال مانده Artemisia deserti صورت گرفتهاست.
نتایج به دست آمده نشان داد که قدرت آنتی اکسیدان عصارههای متانولی و اتانولی نسبت به قدرت آنتی اکسیدانی اسانس قوی تر هستند که دلیل آن تفاوت در میزان ترکیبات فنلی آنها میتواند باشد. قدرت آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنلی گیاه درمنه تازه بیشتر از گیاه درمنه دو سال مانده بود.[۲]
این مجله تا شماره 13 با نام علوم و فناوری غذایی منتشر شده است.
پزشک همیشه همراه شماست !
اگر در مورد درمان با درمنه ترکی سوالی دارید همین الان بصورت چت یا تلفنی با من گفتگو کنید
Quarterدرمنه ترکی به رنگ سبز کم رنگ یا زرد رنگ شامل شا خه ها و خرد شده برگها و اجتماعات خو شه ای از گلهای گرد و کوچک بوده دارای بوی قوی شبیه به بوی درمنه می باشد این سرشا خه ها متعلق به گیاهی است بنام درمنه ترک و با نام علمی:Chenopodium botrys L. از تیره چغندر Chenopodiaceae) ) می باشند که گیاهی علفی ، انشعابات زیاد و بریدگی های نامنظم و زیاد دارد و گل های آن کوچک و خوشه ای است این گیاه به صورت فراوان درایران رویش دارد
درمنه ترکی به صورت بخور برای رفع زکام و تنگی نفس و بصورت دم کرده جهت رفع انگلهای روده ای مصرف سنتی دارد .اثرات ضد کرم قوی ( آسکاریس) – کاهش دهنده قند خو ن – آرام بخش – اشتها آور.
سلام ،دکتر محمدرضا فهمیده پزشک عمومی هستم، میتوانید همین الان سوالتونو بصورت چت یا تلفنی از من بپرسید و با هم گفتگو کنیم .ترکیبات درمنه
استفاده بیش از مقدار لازم – اختلال در بینایی – سرگیجه – حالت تهوع وتشنج ادرار به صورت نارنجی در می آید و ایجاد مسمو میت می کند.
به صورت پودر شده همراه با عسل10 – 6گرم صبح ناشتا . و به صورت دم کرده
از نظر ترکیبات شیمیایى در گیاه شیح مادهء آرتمیزین،سانتونین ١ و اسانس وجود دارد.حداکثر مقدار مواد عاملهء شیح یعنى مقدار سانتونین و آرتمیزین در حدود ٣ – ٢ درصد غنچهها مىباشد و آن موقعى است که غنچهها نشکفته هستند و پس از شکفتنغنچهها و ظهور گلها مقدار آن کاهش مىیابد.مقدار اسانس ٨ – ۴ درصد و شاملسینئول،کمى ترپنیئول ٢ ،پىنن و سسکىترپن ٣ است.سانتونین ترکیب شیمیایىمتبلورى است به فرمول ٣ O ١٨ H ١۵ C که مادهء موثر anic.A مىباشد و در ١٧٠ درجهءسانتىگراد ذوب و در قلیایىها حل مىشود.
پونه کوهی گیاهی معطر از خانواده نعناعیان است که با نامهای آویشن کوهی و فودنج جبلی نیز شناخته میشود. پونه کوهی گیاهی است که بین ۳۰ تا ۹۰ سانتیمتر رشد میکند و برگها متقابل، از نظر اندازه متغیر و در پایین بسیار بزرگتر است. اما هرچه بهطرف رأس گیاه میرود کوچکتر شده و به شکل تخم مرغی یا بیضوی درمیآید. حاشیه برگها صاف یا کنگرهای است. گلها به طول ۴ ـ ۷ میلیمتر بهرنگ صورتی یا سرخ به شکلخوشة افشان روی شاخهها قرار دارد. زمان گل دادن بین تیر تا شهریور است. تمام قسمتهای گیاه بوی مطبوع معطری شبیه آویشن دارد.
دمنوش زنجبیل نوشیدنی گرمِ تند زنجـبیل یا زنجفیل یک گیاه خوراکی، ادویه و گیاه دارویی است. زنجبیل از گیاه زرد رنگ دارای رگههای بنفش بدست میآید. اگرچه معمولاً از زنجبیل به عنوان ریشه آن گیاه نام برده میشود ولی در اصل قسمت مورد استفاده گیاه ساقه متورم شده زیرزمینی آن است که «ریزوم» نام دارد.
به درخت کوچکی است که پوست ساقه و تنه آن قهو های بوده ، برگهای آن پوشیده از کرک و صاف است . گلهای آن درشت ، برنگ سفید و یا صورتی و دارای پنج گلبرگ می باشد . میوه رسیده زردرنگ ، گرد و یا بشکل گلابی است و در سطح آن پوشیده از کرک بوده و دریا طعمی مطبوع ، شیرین و یا کمی ترش است .
دم آلبالو عبارت از دم میوه هائی است که باریک و کشیده و بصورت دو شاخه ، برنگ قهوه ای روشن دیده میشود . این قطعات متعلق به در خت آلبا لو با نام علمی:Cerasus vulgaris Mill. ازتیره گلسرخ است (Rosaceae) است . آلبالو درختی است زیبا که در اغلب نقاط ایران کشت می گردد . گلهای سفید و زببای آن قبل از باز شدن برگها روی درخت ظاهر میگردد و ظاهری بسیار زیبا در بهار ایجاد می نماید .میوه های کاملا مدور و قرمز رنگ، برگهای دندانه دار و سا قه های قرمز رنگ که پوسته پوسته می گردد از مشخصات ابن درخت است .
Neted Saffron غده های کروی , پوشیده از شبکه ای فیبری به رنگ قهوه ای روشن بدون بو با طعم تند است که از غده های زیرزمینی گیاه جو قاسم با نام علمی:Crocus Haussknechtii Boiss.از تیره زنبق (Iridaceae ) بدست می آید که نوعی زعفران صحرایی بومی ایران است .9 تا 14 برگ کشیده و باریک آن درزمستان و بهار ظاهر میگردند . گلهای آن از سفید تا آبی پررنگ مشاهده می گردد و وجود خامه منقسم به سه شاخه قرمز و روشن علامت مشخصه است .
تمامی حقوق مادی و معنوی متعلق به شرکت دانش بنیان نوین فناوران همراه ساینا می باشد.0