
خواص دارویی و گیاهی
اما شما میتوانید خطر ابتلا به بیماری قلبی را به بهترین نحو کاهش دهید. یکی از این روشها دقت کافی در انتخاب مواد غذایی است. اما قبل از آشنایی با این انتخاب درست، باید بدانید که 2عامل خطر مستقل در ایجاد بیماریهای قلبی- عروقی، پرفشاری خون و بالا بودن کلسترول خون است بهطوری که دیده شده با کاهش مؤثر فشار خون میتوان میزان حمله قلبی را تا 21درصد، سکته مغزی را تا 37درصد و مرگ در اثر این بیماری را تا 25درصد کاهش داد.
با کاهش 10درصد از میزان کلسترول خون نیز میزان بروز بیماری عروق کرونر تا 30درصد کاهش مییابد. ضمن اینکه تغذیه غلط، اضافه وزن و چاقی نیز باید از طریق ایجاد تغییر در شیوه زندگی و با استفاده ازداروهای مناسب تحت کنترل قرار گیرند.
برای کنترل بیماریهای قلبی- عروقی ابتدا باید عوامل خطر را شناخت و سپس مشخص کرد که کدامیک از عوامل را میتوان تغییر داد و از میان عوامل قابل تغییر کدامیک را باید در اولویت قرار داد.
فشار خون بالا : فشار خون بالا میزان بار قلب را افزایش داده و از این طریق موجب ضخیم شدن وسخت شدن قلب میشود. علاوه براین احتمال سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی کلیه و نارسایی احتقانی قلب را افزایش میدهد. با وجود عوامل خطر دیگر، احتمال حمله قلبی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون چندین برابر خواهد شد.
کم تحرکی: زندگی بدون فعالیت یک عامل خطر برای بروز بیماری عروق کرونر است. فعالیت جسمانی متوسط تا شدید بهصورت منظم از بیماری عروق خونی و قلب جلوگیری میکند.
چاقی و اضافه وزن: کسانی که چربی اضافه بهخصوص در ناحیه شکمی دارند، بیش از دیگران به بیماریهای قلبی دچار میشوند. افزایش وزن منجر به بالا رفتن بار قلب، افزایش کلسترول خون و بالارفتن فشار خون از یک طرف و کاهش HDL از طرف دیگر میشود. این عامل، خطر بروز دیابت را نیز در افراد افزایش میدهد. با کاهش حتی چندکیلو میزان خطر حمله قلبی در افراد چاق کاهش مییابد.
دیابت: دیابت بهطور جدی احتمال بروز بیماریهای قلبی- عروقی را افزایش میدهد. حتی با وجود کنترل قند خون، دیابت احتمال بیماری قلبی را افزایش میدهد ولی درصورت عدمکنترل این خطر بهمراتب بالاتر خواهد رفت.
دیگر عوامل خطر: واکنش افراد به استرسهای روزمره نیز میتواند در ایجاد بیماری قلبی سهم داشته باشد. بهطور مثال بعضی از افراد در اثر استرسهای روزمره به مصرف دخانیات روی آورده یا بیش از حد غذا میخورند و بدین صورت خود را در معرض عوامل خطر ثابت شده بیماریهای قلبی- عروقی قرار میدهند.
رژیم غذایی: 25میلیگرم افزایش در کلسترول رژیم غذایی، کلسترول خون را یک واحد بالا میبرد و افزایش کلسترول خون منجر به بروز بیماریهای قلبی- عروقی میشود. مواد غذایی حاوی کلسترول بالا، کلسترول خون و LDL را بالا میبرند اما به مقدار کمتر از چربی اشباع بهطوری که غذاهای پر از چربی اشباع 4 برابر غذاهای پر از کلسترول، چربی خون را بالا میبرند.
منابع غذایی کلسترول
زرده تخممرغ: زرده تخممرغ غنی از کلسترول است و در افرادی که ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی را دارند باید به 3 عدد در هفته محدود شود. ضمن اینکه حاوی لسیتین است که چربی خون را پایین میآورد. سفیده تخممرغ غنی از پروتئین (با امتیاز 100) است و نباید محدود شود.
کره: کره حیوانی، چربی اشباع است و حاوی کلسترول هم هست و دو فاکتور خطر دارد.کره گیاهی (مارگارین) چربی اشباع است و کلسترول ندارد، ولی حاوی اسیدهای چرب ترانس است که فاکتور خطر بیماریهای قلبی و سرطان است. در کل کرههای گیاهی نرم که کمترین اسیدهای چرب ترانس را دارا هستند نسبت به کرههای حیوانی ارجحیت دارند.
روغن حیوانی: این نوع روغن هم چربی اشباع و هم کلسترول بالایی دارد و در بیماران قلبی توصیه نمیشود.
گوشت و امعا و احشا
جگر: پروتئین آن بالاتر ولی چربی آن پایینتر از گوشت قرمز است. با این حال جگر 3 برابر گوشت قرمز آهن دارد و غنی از ویتامینA و ویتامین B12 است.
دل و قلوه(قلب و کلیه): پروتئین و چربی شبیه به گوشت دارد، کلسترول قلوه بالاتر از دل و گوشت و شبیه به جگر است. آهن آن بیشتر از گوشت است.
سیرابی و شیردان: چربی آن در مقایسه با گوشت قرمز بهویژه گوشت گوسفند کمتر و مشابه گوشت کمچرب است. پروتئین آن برابر با گوشت قرمز و سفید است. کلسترول آن از دل و قلوه و جگر پایینتر است. علاوه بر اینکه مصرف آن 4-3 بار در ماه همراه با نان یا برنج اشکال ندارد.در این میان کارشناسان توصیه میکنند که افراد مبتلا به بیماری قلبی از خوردن سوسیس و کالباس، شیرینیهای پرچرب، سسها و کبابهای کوبیده پرچرب پرهیز کنند.مصرف لبنیات کم چرب و نان سبوسدار که حاوی مقادیر زیادی ویتامین B بوده ، باعث کاهش چربی خون این بیماران میشود. بهترین روغن برای مصرف بهخصوص در افراد مبتلا به بیماریهای قلب و عروق، روغن مایع ذرت و آفتابگردان است.
مهمترین علت مصرف زیاد روغن جامد ناآگاهی مصرفکنندگان از مضرات آن، اقتصادیبودن و بهرهمندی روغنهای نباتی و جامد از یارانههای دولتی است. همچنین علت عمده جامد کردن و هیدروژنه کردن روغنهای مایع، گرایش مصرفکنندگان به استفاده از روغن جامد، پایداری این نوع روغن در مقابل عوامل محیطی و سهولت در حملونقل آن است.با این حال در سالهای اخیر تمام کارخانههای تولیدکننده مواد غذایی موظف شدهاند مواد تشکیلدهنده و میزان انرژی و کالری هر ماده را روی آن حک کنند تا افرادی که دچار مشکل چربی خون یا بیماری قلبی هستند، از ترکیبات آن آگاه باشند.
در فرایند جامدکردن روغن، اسیدهای چرب با هیدروژن اشباع میشود که این اسیدها برای سلامتی مضر بوده و همچنین در این فرایند ترکیبهای غیرعادی دیگری بهنام اسیدهای چرب ترانس بهوجود میآید که آن هم مضر است. چربی ترانس موجود در روغن جامد باعث افزایش چربی بدخون و کاهش چربی خوب خون شده و کلسترول خون را بالا میبرد که افزایش آن برای قلب بسیار مضر است.
روغن مایع بهدلیل اینکه حاوی اسیدهای چرب غیراشباع فراوان و فاقد کلسترول است بر روغن جامد برتری دارد چرا که روغن جامد هیدروژنه که میزان اسیدهای چرب اشباع آن بالا بوده و اسیدهای چرب ترانس آن بیش از10 درصد باشد، خطر ابتلا به امراض قلبی- عروقی را افزایش میدهد.مصرف ماهی، زیتون و مغز گردو، بادام، حاوی روغن با کیفیت مطلوب هستند و روغن ماهی بهدلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا ۳ و روغن زیتون و روغن دانه انگور و گردو بهدلیل دارا بودن اسید اولئیک فراوان باعث کاهش کلسترول بد میشود و برای سلامت قلب و عروق مفید است.
تمامی حقوق وب سایت متعلق به آقای جواد واحدی می باشد.
خواص و مضرات گیاهان و داروها
خواص سیرابی گوسفندی خواص سیرابی شیردان خواص سیرابی در دوران بارداری خواص سیرابی گوساله سیرابی و شیردان یکی از غذاهای قدیمی است که نه تنها در کشور عزیزمان ایران دارای پیشینه ای درخشان و طولانی است بلکه در بسیاری از کشورهای جهان نیز مورد توجه علاقمندان به این ماده غذایی است. سیرابی و شیردان جزو امعا و احشای درون شکم علفخواران(نشخوارکنندگان)است.
سیرابی و شیردان یکی از غذاهای قدیمی است که نه تنها در کشور عزیزمان ایران دارای پیشینه ای درخشان و طولانی است بلکه در بسیاری از کشورهای جهان نیز مورد توجه علاقمندان به این ماده غذایی است. سیرابی و شیردان جزو امعا و احشای درون شکم علفخواران(نشخوارکنندگان)است. معمولاً سیرابی را پس از ذبح حیوان از بدنش خارج می کنند که دارای آخرین محتویات معده است که دارای بوی نامطبوع و نا خوشایند است که جهت مصرف با برش دادن و خارج نمودن محتویات و به طور کامل شستشو کردن آن اقدام به پخت این ماده غذایی می کنند. عضلات صاف و لانه زنبوری که در سیرابی و شیردان وجود دارد، از ارزش غذایی بالایی برخوردار بوده و از نظر پروتئین و چربی با گوشت گاو و گوسفند بسیار متفاوت است که بر خلاف کله و پاچه باعث افزایش کلسترول نمی شود، البته کالری آن نسبت به گوشت قرمز کمتر بوده ولی پروتئین آن مشابه گوشت قرمز ، مرغ و ماهی است.
به آستر (لایه داخلی) معده گاو، سیرابی می گویند که دارای بافت جویدنی است. سیرابی طعم ملایمی دارد که آن را تبدیل به غذایی خوشمزه به صورت جداگانه، یا در سوپ و خوراک کرده است. سیرابی عضو گوشتی از معده گاو است که سال ها مورد مصرف بسیاری از مردم در اقصی نقاط دنیا بوده است (حتی در ادبیات شکسپیر به آن اشاره شده است). اگرچه به نظر می رسد سیرابی در مقایسه با غذاهای گوشتی دیگر چندان مرسوم نیست اما ارزش آن را دارد که به رژیم غذایی تان افزوده شود. سیرابی نسبتاً کم کالری است و منبعی از ویتامین های لازم برای سلامتی است. سیرابی و شیردان یکی از غذاهای قدیمی است که نه تنها در کشور عزیزمان ایران دارای پیشینه ای درخشان و طولانی است بلکه در بسیاری از کشورهای جهان نیز مورد توجه علاقه مندان به این ماده غذایی است.
سیرابی و شیردان جزء امعا و احشای درون شکم علفخواران (نشخوارکنندگان) است. معمولاً سیرابی را پس از ذبح حیوان از بدنش خارج می کنند که دارای آخرین محتویات معده است که دارای بوی نامطبوع و ناخوشایند است که جهت مصرف با برش دادن و خارج نمودن محتویات و به طور کامل شستشو کردن آن اقدام به پخت این ماده غذایی می کنند. عضلات صاف و لانه زنبوری که در سیرابی و شیردان وجود دارد، از ارزش غذایی بالایی برخوردار بوده و از نظر پروتئین و چربی با گوشت گاو و گوسفند بسیار متفاوت است که بر خلاف کله و پاچه باعث افزایش کلسترول نمی شود، البته کالری آن نسبت به گوشت قرمز کمتر بوده ولی پروتئین آن مشابه گوشت قرمز، مرغ و ماهی است.
سیرابی به خوبی با رژیم غذایی کم کالری سازگاری دارد، چون در هر ۸۵ گرم سیرابی پخته تنها ۸۰ کالری وجود دارد که تنها ۴% از کالری موردنیاز روزانه در یک رژیم ۲۰۰۰ کالری را تأمین می کند. هر وعده سیرابی پخته (منظور از یک وعده در اینجا ۸۵ گرم سیرابی است) حاوی ۱۰ گرم پروتئین است. پروتئین منبع آمینواسیدهای موردنیاز بدن برای ساخت هورمون ها، آنزیم ها و بافت های جدید است.
سیرابی ۳٫۴ گرم چربی در هر وعده دارد که ۱٫۲ گرم از این مقدار اسیدهای چرب اشباع شده هستند. مصرف چربی به عنوان بخشی از رژیم غذایی متعادل به سبک زندگی فعال کمک می کند چون منشأ انرژی است، اما چربی های اشباع شده کلسترول بد خون را افزایش می دهند که شما را درخطر بیماری های قلبی عروقی قرار می دهد.
خواص و فواید سیراب شیردان برای سلامتی بدن و درمان بیماری ها سالهاست که از سوی متخصصان توصیه می شود. لیستی از خواص سیرابی و شیردان را با هم مرور می کنیم.
خواص سیرابی و شیردان برای جلوگیری و درمان ریزش مو
عنصر روی موجود در سیرابی مهم ترین بخش فواید سیرابی و شیردان است .این مسئله نیز سبب بلندی قد، پرپشتی مو شده و مانع ریزش موی سر می شود و در واقع 100 گرم سیرابی 11 درصد نیاز روزانه بدن را به روی تأمین می کند. این مسئله برای تولید اسپرم، افزایش حس چشایی، بویایی و تقویت سیستم ایمنی بدن حائز اهمیت است.
با توجه به اینکه می توان هنگام آشپزی از انواع مواد غذایی استفاده کرد و همچنین تنوع در استفاده از مواد تاثیر بسیاری در طعم غذای بدست آمده دارد ما یکی از روشهای متداول تهیه سیرابی را عنوان کردیم که امید است مورد توجه قرار گیرد و همچنین می توان با توجه به علاقه به مواد غذایی و ادویه های مختلف تنوع ایجاد کرد و از این غذای شفابخش لذت بیشتری برد.
معمولاً مصرف این ماده غذایی با اهمیت در هفته ۲ مرتبه توصیه می شود
۱- نداشتن بوی تعفن ۲- فصلی که در آن قرار دارید و قصد خرید سیرابی دارید
در صورتی که در فصل زمستان و ابتدای بهار اقدام به خرید سیرابی می کنید معمولاً به تغذیه دام از خوراک خشک سیرابی تیره رنگ خواهد بود و در فصل تابستان و پاییز به دلیل تغذیه دام از علوغه تازه رنگ سیرابی روشن خواهد بود.
همانطور که می دانید با تولید اسپرم سالم باعث می شود که در تخمک گذاری تاثیر به سزایی داشته باشد و باعث ایجاد نطفه شود. حال یکی از عواملی که باعث تولید اسپرم سالم می شود مصرف سیرابی است.
هنگام خرید سیرابی باید توجه کنید که حتما سیرابی دارای بوی بد نباشد. و تشخیص رنگ سیرابی به صورت زیر است: به دلیل خوردن دام خشک در زمستان و بهار رنگ سیرابی تیره است. به هنگام خرید سیرابی در فصل تابستان و پاییز رنگ آن سفید است زیرا علوفه تازه خورده است.
برای اینکار در ابتدا خیلی خوب آنرا بشورید طوری که هیچ چیزی روی آن نباشد و سپس به قطعاتی مختلف آنرا تقسیم کنید و با ریختن آب و حتی اضافه کردن جگر می توانید یک غذای لذیذ را نوش جان کنید.
خواص سیرابی در طب سنتی , خواص سیرابی برای کودکان
خواص سیرابی در طب سنتی , خواص سیرابی برای کودکان
خواص سیرابی در طب سنتی , خواص سیرابی برای کودکان
خواص سیرابی در طب سنتی , خواص سیرابی برای کودکان
کلیه حقوق مادی و معنوی برای روزگار محفوظ است. هرگونه کپی از مطالب یا قسمتی از یک مطلب بدون ذكر منبع و لینک فعال به همان مطلب در روزگار پیگرد قانونی دارد
سیرابی یکی از غذاهای شناخته شده خصوصا در کشور ما است که طرفداران زیادی ندارد. اما باید بدانید که محصول حیوانی فواید و مزایای زیادی دارد. یکی از مهمترین خواص سیرابی حفظ سلامتی عمومی بدن است.
سیرابی نخستین بخش از معده چند بخشی نشخوارکنندگان است که مصرف آن از زمانهاي قديم در كشور ما مرسوم بوده است. سیرابی نسبتاً کم کالری است و منبعی از ویتامین های لازم برای سلامتی بدن است. در این مطلب باتمام فواید و خواص سیرابی و مضرات آن آشنا می شویم.
سیرابی دارای پروتئين حيواني است و از نظر اسيدهاي آمينه كاملتر از پروتئين گياهي می باشد. موثرترین مزایای سیرابی ناشی از پروتئين بالا و با كيفيت آن است كه ميتواند در رشد، ترميم، ساخت سلولها و بافتهاي بدن نقش مهمي ايفا كند. همچنین عضلات صاف و لانه زنبوری که در سیرابی وجود دارد، از ارزش غذایی بالایی برخوردار هستند. در این قسمت برخی از مهمترین خواص سیرابی در درمان بیماری ها شرح داده می شود.
با وجود آهن و منیزیم و روی و ویتامین های گروه B در سیرابی, این ماده غذایی جهت درمان کم خونی کاربرد دارد. از آن جایی که زنان بیشتر از مردان در مرض خطر ابتلا به کم خونی هستند, توصیه می شود این ماده غذایی را در رژیم غذایی خود جای دهند.
از آن جایی که ویتامین A یکی از ویتامین های لازم و ضروری جهت حفظ سلامتی بینایی محسوب می شود و سیرابی یکی از مواد غذایی دارای ویتامین A است, در نتیجه این ماده غذایی برای تقویت بینایی مفید است. به علاوه ویتامین A برای رشد مو, سلامتی پوست و دستگاه تنفسی, مبارزه با عفونت ها نیز مورد نیاز است و سیرابی منبع بسیار خوبی برای این منظور می باشد.
سیرابی یکی از مواد غذایی مفید برای رشد و تقویت کودکان است, چرا که دارای پروتئین و آمینواسیدهای با کیفیت و ضروری بدن است که در رشد کودکان و نوجوانان نقش بسزای داشته و کلسیم مورد نیاز آن ها را تامین کند. به علاوه این مواد با کیفیت در رشد و ترمیم بافت های از بین رفته نیز نقش مهمی را برعهده دارند.
ویتامین های B موجود در سیرابی, واکنش های شیمیایی بدن را تنظیم می کنند که این واکنش ها موجب آزاد شدن انرژی در بدن، سلامت پوست، عملکرد بهینه مغز و تولید گلبول های قرمز خون می شوند.
از آن جایی که سیرابی سرشار از ویتامین A, روی و ویتامین های گروه B است, فواید زیادی برای پوست و مو دارد. روی موجب در سیرابی جهت تقویت مو, بلندی قد مو, پر پشتی مو کاربرد دارد. علاوه بر این روی از ریزش مو جلوگیری می کند.
یکی از خواص سیرابی در مردان, تقویت و کمک به تولید اسپرم سالم در آن ها می باشد. همان طور که می دانید اسپرم سالم نقش بسیار مهمی در تخمک گذاری و بسته شدن نطفه دارد. از این رو مصرف این ماده غذایی نیز به مردان توصیه می شود.
هر 100 گرم سیرابی دارای 8.4 گرم چربی و حدود 95 ميليگرم کلسترول است. به علاوه این مقدار سیرابی حدود 182 كالري انرژي برای بدن تامین می کند. میزان پروتئین موجود در این ماده غذایی 24.5 گرم در هر 100 گرم می باشد. ویتامین های موجود در این ماده غذایی عبارت است از: ویتامین A, ویتامین E, K, B1, B2, نیاسین و ویتامین B6 و ویتامین B12 و فولات, پانتوتنیک اسید, ویتامین C. به علاوه سیرابی سرشار از مواد معدنی نظیر سدیم, پتاسیم, کلسیم, منیزیم, فسفر, آهن, زینک, مس و منگنز است.
سلنیوم یکی از آنی اکسیدان های مهم در سیرابی می باشد که با رادیکال های آزاد و مضر بدن مقابله می کند. این رادیکال های آزاد موجب ایجاد سرطان در سلول ها می شود. به همین دلیل یکی از مهمترین خواص سیرابی پیشگیری از سرطان ها می باشد.
با توجه به وجود انواع مواد مغذی در سیرابی, استفاده از این ماده غذایی فواید بسیاری برای سلامتی بدن مادر و جنین دارد. ویتامین B موجود در سیرابی برای زنان بارداری که دچار حالت تهوع می شوند, مفید است. علاوه بر این برخی از افراد بر این باور هستند که مصرف سیرابی قبل و در طول بارداری, موجب زیبایی جنین می شود.
سیرابی علاوه بر اینکه جزء بهترین مواد غذایی برای تقویت معده و روده به شمار می آید, در درمان زخم معده و اثنی عشر بسیار موثر است. این ماده غذایی سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
از آن جایی که سیرابی حاوی کلسترول می باشد, برای افرادی که سطح کلسترول خون ان ها بالا است و بیماران قلبی مضر است. کلسترول موجب در خون, موجب مسدود شدن رگ ها و عروق در بدن می شود و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. به همین دلیل به افراد توصیه می شود از مصرف بیش از حد سیرابی پرهیز شود.
با توجه به خواص سیرابی, توصیه می شود این ماده غذایی را در رژیم غذایی خود قرار داده و از مزایای آن بهره مند شوید. فقط توجه داشته باشید مقدار وعده سیرابی بیش از حد نباشد, تا از خطرات احتمالی پیشگیری شود.
بالون معده با دکتر فرزاد فرامرزی – فوق تخصص گوارش, کبد و آندوسکوپی
آکاایران,روزنامه,اخبار,خانواده,فال,سرگرمی,آشپزی,شیرنی پزی
ارسال شده توسط امیرحسین صمدزاده | تیر ۲۱, ۱۳۹۶ | تغذیه و آشپزی | 1 |
سیراب شیردان عضو گوشتی از معده گاو است که شاید به دلیل شکل و بوی نامطبوع مورد استقبال هر کسی قرار نگیرد اما به دلیل فواید زیادی که دارد پیشنهاد می شود آن را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
در هر ۸۵ گرم سیرابی پخته شده ۸۰ کالری وجود دارد که تنها ۴% از کالری موردنیاز روزانه در یک رژیم ۲۰۰۰ کالری را تأمین می کند.هر وعده سیرابی پخته شده حاوی ۱۰ گرم پروتئین است؛ پروتئین منبع آمینواسیدهای موردنیاز بدن برای ساخت هورمون ها، آنزیم ها و بافت های جدید است.
سیرابی همچنین ۳٫۴ گرم چربی در هر وعده دارد که ۱٫۲ گرم از این مقدار اسیدهای چرب اشباع شده هستند. مصرف چربی به عنوان یکی از مواد مورد نیاز بدن باید در رژیم غذایی در حد اعتدال قرار گیرد، و باید این را هم در نظر داشت که چربی های اشباع شده کلسترول بد خون را افزایش می دهد و باعث گرفتگی عروق قلبی می شود. سیراب شیردان همچنین سرشار از ویتامین ب است که بسیاری از واکنش های شیمیایی بدن را تنظیم می کنند و این واکنش ها برای حفظ سلامتی بدن بسیار ضروری هستند.
برخی از این واکنش ها موجب آزاد شدن انرژی در بدن، بهبود بینایی، سلامت پوست، عملکرد بهینه مغز و تولید گلبول های قرمز خون می شوند. ویتامین آ نیز که برای رشد موها، دستگاه تنفسی و حفظ بینایی بسیار مفید است یکی از مواد مغذی سیراب شیردان است.
یکی از خواص درمانی سیرابی درمان ناباروری وتولید اسپرم است. همچنین این غذایمفید شامل فواید درمانی زیر نیز می باشد:
بهتر است این غذا را دوبار در هفته در برنامه غذایی خود قرار دهید. همچنین در خرید آن نیز باید توجه داشته باشید که سیرابی بوی تعفن ندهد و همچنین فصل خرید آن را نیز مدنظر قرار دهید؛ اگر در فصل های تابستان و پاییز قصد خرید دارید سیرابی به دلیل علوفه تازه دام و تحرک زیاد سفید رنگ و در فصل زمستان و اوایل بهار به دلیل تحرک کمتر و علوفه خشک، تیره است؛ البته این به معنای خراب بودن آن نیست.
بهتر است قبل از پخت، این ماده غذایی را کامل شسته و تمام زواید اطراف آن را دور بریزید و در موقع خرید، بهداشت و سلامت این ماده غذایی را درنظر بگیرید و انواعی را که دارای بسته بندی بهداشتی، تاریخ مصرف و مجوز بهداشت هستند، انتخاب کنید.
معمولا در تهیه این غذا برای ایجاد طعم مطلوب از نمک زیاد استفاده می شود بنابراین مصرف این غذا برای مبتلایان به فشار خون بالا توصیه نمی شود. همچنین مصرف جگر سفید این غذا به دلیل کلسترول بالا برای افراد مبتلا به چربی خون مضر است و باید با احتیاط مصرف شود.
خیلی جالب بود برام مخصوصا اون قسمت رنگ سیراب شیردون که تو فصل های مختلف فرق میکنه و
کلیه حقوق مطالب متعلق به فروشگاه اینترنتی فراظرف میباشد 9
10
Name *
Email *
Website
نظر
ویکی فا
سایت علمی آموزشی ویکی فا
۲۵ ميليگرم افزايش در كلسترول رژيم غذايي كلسترول خون را ۱ واحد بالا ميبرد و افزايش كلسترول خون منجر به بروز بيماريهاي قلبي عروقي ميشود . موادغذايي حاوي كلسترول بالا ،كلسترول خون و LDL را بالا ميبرند،
ارسال شده در : پزشکی و بهداشت
۲۵ میلیگرم افزایش در کلسترول رژیم غذایی کلسترول خون را ۱ واحد بالا میبرد و افزایش کلسترول خون منجر به بروز بیماریهای قلبی عروقی میشود . موادغذایی حاوی کلسترول بالا ،کلسترول خون و LDL را بالا میبرند، اما به مقدار کمتر از چربی اشباع بطوری که غذاهای پر از چربی اشباع ۴ برابر غذاهای پر از کلسترول، چربی خون را بالا میبرند.
بعضی افراد به کلسترول رژیم زیاد پاسخ میدهند (HYPERRESPONDER) یعنی با خوردن غذاهای پر کلسترول ، کلسترول خونشان بالا میرود ولی بعضی افراد کم پاسخ نمیدهند (HYPORESPONDER)، یعنی بعد از خوردن غذاهای پرکلسترول،کلسترول خونشان تغییرینمیکند.
حذف کامل کلسترول از رژیم غذایی خطرناک است؛از جمله باعث کاهش کولین و اختلالکار کبد می شود.با این حال توصیه می شود روزانه کمتر از ۳۰۰ میلیگرم کلسترول دریافتشود.
منابع غذایی کلسترول:
– زرده تخم مرغ:
زرده تخم مرغ غنی از کلسترول است و در افرادی که ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی را دارند باید به ۳ تا در هفته محدود شود . ضمن اینکه حاوی لسیتین است که چربی خون را پایین می آورد. سفیده تخم مرغ غنی از پروتئین (با امتیاز ۱۰۰) است و نباید محدود شود.
– کره :
کره حیوانی چربی اشباع است و حاوی کلسترول هم هست و دو فاکتورخطر دارد.
کره گیاهی (مارگارین) چربی اشباع است و کلسترول ندارد، ولی حاوی اسید های چرب ترانس است که فاکتور خطر بیماریهای قلبی و سرطان است. در کل کره های گیاهی نرم که کمترین اسید های چرب ترانس را دارا هستند نسبت به کره های حیوانی ارجحیت دارند.
– روغن حیوانی:
این نوع روغن هم چربی اشباع و هم کلسترول بالایی دارد و در بیماران قلبی توصیه نمیشود.
– گوشت و امعاء و احشاء:
– جگر :
پروتئین آن بالاتر ولی چربی آن پایین تر از گوشت قرمز است .
۳برابر گوشت قرمزآهن دارد و غنی از VIT A و VIT B12 است . کلسترول آن بالاتر از گوشت است.
– دل وقلوه (قلب و کلیه):
پروتئین و چربی شبیه به گوشت دارد، کلسترول قلوه بالاتر از دل و گوشت و شبیه به جگر است. آهن آن بیشتر از گوشت است.
– سیرابی و شیردان:
چربی آن در مقایسه با گوشت قرمز به ویژه گوشت گوسفند کمتر و مشا به گوشت کم چرباست. پروتئین آن برابر با گوشت قرمز و سفید است. کلسترول آن از دل و قلوه و جگر پایین تر است. مصرف آن ۴-۳ بار در ماه همراه با نان یا برنج اشکال ندارد.
در افرادی که هایپرلیپیدمی دارند مصرف جگر و امعا و احشا به یک بار در ماه محدود میشود
-روغنهای اشباع شده، روغن جامد حیوانی، کره، روغن جامد نباتی و چربیهای همراهبا گوشت، خطرسازترین عامل برای بیماران قلبی هستند.
چربیهای اشباع شده به علت رسوب در دیواره عروق باعث تشدید بیماریهای قلبی میشوند.
افراد مبتلا به بیماری قلبی از خوردن سوسیس و کالباس ، شیرینیهای پرچرب، سسهاو کبابهای کوبیده پرچربی پرهیز کنند.
مصرف لبنیات کم چرب و نان سبوس دار که حاوی مقادیر زیادی ویتامین B بوده و باعث کاهش چربی خون این بیماران می شود بهترین روغن برای مصرف به خصوص در افراد مبتلا به بیماریهای قلب وعروق، روغن مایع ذرت و آفتابگردان است.
مهمترین علت مصرف زیاد روغن جامد ناآگاهی مصرف کنندگان از مضرات آن، اقتصادی بودن و بهرهمندی روغنهای نباتی و جامد از یارانههای دولتی می باشد. علت عمده جامدکردن و هیدروژنه کردن روغنهای مایع، گرایش مصرف کنندگان به استفاده از روغن جامد، پایداری این نوع روغن در مقابل عوامل محیطی و سهولت در حمل و نقل آن میباشد.
در سالهای اخیر تمام کارخانههای تولیدکننده مواد غذایی موظف شدهاند موادتشکیلدهنده و میزان انرژی و کالری هر ماده را بر روی آن حک کنند تا افرادی که دچار مشکل چربی خون یا بیماری قلبی هستند، از ترکیبات آن آگاه باشند. :
در فرایند جامدکردن روغن، اسیدهای چرب با هیدروژن اشباع میشود که این اسیدهابرای سلامتی مضر بوده و همچنین در این فرایند ترکیبهای غیرعادی دیگری بهناماسیدهای چرب ترانس بوجود میآید که آن هم مضراست چربی ترانس موجود در روغن جامد باعث افزایش چربی بدخون و کاهش چربی خوب خون شده و کلسترول خون را بالا میبرد که افزایش آن برای قلب بسیار مضر است. در عوض باید روغنهای کلزا (کانولا)، سویا، زیتون، بادام و آفتابگردان جایگزینآنها شوند.
روغن مایع به دلیل اینکه حاوی اسیدهای چرب غیراشباع فراوان و فاقد کلسترول استبر روغن جامد برتری دارد چرا که روغن جامد هیدروژنه که میزان اسیدهای چرب اشباع آن بیش از ۲۵ درصد و اسیدهای چرب ترانس آن بیش از ده درصد باشد، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد
مصرف ماهی، زیتون و مغز گردو، بادام، حاوی روغن با کیفیت مطلوب هستند و روغنماهی به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا ۳و روغن زیتون و روغن دانه انگور و گردوبه دلیل دارا بودن اسید اولئیک فراوان باعث کاهش کلسترول بد (LDL) خون میشود و برای سلامت قلب و عروق مفید است
حتیالامکان از مصرف غذاهای سرخ کرده خودداریشود و در صورت لزوم از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده گردد.
روغن مایع مخصوص سرخ کردنی درمقابل حرارت پایدار است، این موضوع بهآن معنی نیستکه از این نوع روغن چندین بار میتوان برای سرخ کردن استفاده کرد.
یکی از راههای نهادینه کردن مصرف روغن مایع بین آحاد مردم توزیع روغن مایعیارانهای به جای روغن جامد است.
مصرفکنندگان باید تا حد امکان از روغن مایع که فاقد اسیدهای چرب اشباع شده و ایزومر ترانس است استفاده کنند.: غذاهایی مانندسیب زمینی سرخ شده و مرغ سوخاری که متاسفانه در بین مردم بیشترین تقاضا را دارد، سرشار از چربیهای ترانس بوده و برای سلامتی بدن بسیار مضر است.
هنگام سرخ کردن مواد غذایی با روغن مایع یا سایر روغنها، حرارت نباید از ۱۷۰درجه سانتیگراد تجاوز کند، زیرا حرارت زیاد موجب دود کردن و سوختن روغن و تغییر ترکیب شیمیایی و در نتیجه سرطانزایی آن میشود
نصب برچسب میزان ترانس روی بسته روغنهای جامد میتواند به منزله هشداری جهت کنترل مصرف این نوع روغنها بشمار رود این طرز تفکر که روغن جامد و به ویژه حیوانی هیچ ضرری برای سلامتی بدن ندارد کاملا اشتباه است و در دراز مدت باعث بروز سکتههای مغزی و قلبی میشود
ارسال شده توسط میثم صیام
ببخشید، برای نوشتن نظر باید وارد بشوید
آرشیو این بخش
آرشیو این بخش
آرشیو این بخش
تمامی حقوق برای وب سایت آموزشی ویکیفا محفوظ می باشد.
امروز جمعه، ۱۶ شهریور ۱۳۹۷
۲ بهمن ۱۳۹۵
دانیال
۷۷۹
بدون نظر
علت بیماری قلبی- عروقی، رسوب چربی ها بر دیواره عروق قلب است که باعث باریک شدن و تنگی رگ های قلب و در نتیجه درد قلبی و سکته قلبی می شود.
بنابراین یکی از مهم ترین عوامل ایجاد کننده و پیشرفت بیماری های قلبی، نوع تغذیه در بیماران قلبی (چربی بالا، چاقی، بیماری قند یا دیابت ، فشار خون بالا) و سایر علل دیگر مانند سیگار کشیدن و نداشتن فعالیت جسمی است.
-کاهش میزان مصرف چربی
-متعادل کردن میزان مصرف مواد قندی
-استفاده بیشتر از مواد غذایی بامنشا گیاهی
-کاهش سطح فشار خون با تغذیه مناسب
-کاهش وزن اضافی
-ترک سیگار
با رعایت رژیم غذایی ، کنترل چربی و قند خون می توان سلامت قلب و عروق را حفظ کرد.
-روغن های اشباع شده، خطر سازترین عامل برای بیماران قلبی و افراد در معرض خطر است. این روغن ها مانند: روغن های جامد حیوانی، کره، روغن جامد نباتی و چربی های چسبیده به گوشت هستند که تا حد امکان باید کمتر مصرف شوند.
-لبنیات مثل: شیر، ماست و پنیر کم چرب هستند.
-به جای خامه، کره و روغن های جامد یا دنبه از روغن مایع و روغن زیتون باید به عنوان تغذیه در بیماران قلبی استفاده شود.
-از خوردن سوسیس، کالباس، شیرینی های پر چرب و پر خامه، سس ها، کباب های کوبیده پر چرب، آبگوشت پر چرب، کله پاچه و سیرابی پرهیز شود.
-کلسترول در مواد غذایی حیوانی وجود دارد و بیشترین میزان آن به ترتیب در مغز گوسفند، جیگر مرغ، کلیه گوسفند، قلب، امعاء و احشاء و میگو وجود دارد که مصرف این مواد غذایی محدود شود.
-روغن های مایع که از بهترین آن روغن مایع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و روغن کانولا و زیتون برای تهیه سالاد تغذیه در بیماران قلبی می باشد.
-روغن زیتون و روغن کانولا، مغزها و دانه های روغنی (گردو، بادام، فندق) دارای نوعی اسید چرب می باشند که چربی خون را کاهش می دهد.
-تغذیه در بیماران قلبی باید از گوشت های سفید (مرغ و ماهی) به جای گوشت قرمز باشد.
-خوردن گوشت قرمز ۳ بار در هفته آن هم به میزان کم مجاز است.
-پوست مرغ و جوجه را به دلیل چربی بالا مصرف نکنید.
-گوشت ماهی بهترین غذای تغذیه در بیماران قلبی است و این افراد باید حداقل هفته ای ۳ مرتبه غذاهای دریایی مصرف کنند. طبق تحقیقات، روغن ماهی باعث کاهش چربی های خون می شود و از رسوب چربی ها در دیواره عروق جلوگیری می کند.
-ماهی های روغنی از قبیل ماهی آزاد و سایر ماهی ها مانند: قباد، حلوا، شیر، کلیکا و اوزون برون دارای اسیدهای چرب مفید می باشند. دانشمندان معتقد هستند که این مواد باعث کاهش خطر انعقاد خون و همچنین ممانعت از افزایش چربی های مضر خون می شوند.
-مصرف تخم مرغ را به ۱ عدد در هفته کاهش دهید. زرده تخم مرغ دارای کلسترول بالا است. در تهیه غذاهایی که نیاز به تخم مرغ دارند ( کیک، کوکو و غیره) می توانید به جای هر یک زرده از دو سفیده استفاده کنید.
-حبوبات تامین کننده پروتئین کافی و کم چرب هستند و املاح زیادی دارند.
-انواع سبزی و حبوبات تازه مانند ( جوانه گندم، کلم برگ، کلم قرمز، شلغم، چغندر، اسفناج، مارچوبه، لوبیا سبز و نخود سبز، لوبیا قرمز، نخود خشک) دارای ویتامین های گروه ب مخصوصا اسید فولیک هستند، که اسید فولیک باعث پیشگیری از رسوب چربی ها در رگ می شود.
سبزیجات حاوی ویتامین ها، املاح معدنی و فیبر هستند که کالری کمی دارند. فیبرها بخش غیر قابل هضمی از غذاهای گیاهی هستند که به دلیل اثر بر روی لوله گوارش، در کاهش قند خون و چربی خون به شما کمک می کنند و احتما ابتلا به سرطان را پایین می آورند و بنابراین گزینه خوبی برای تغذیه در بیماران قلبی هستند.
-جو دو سر، حبوبات، سیر، سیب و گلابی غنی از فیبر محلول هستند که به کاهش سطح کلسترول خون کمک می کنند.
-میوه های سرشار از پتاسیم ( موز، زردآلو، انجیر، گریپ فورت، هلو، انگور و آلو) و سبزیجات دارای پتاسیم ( سیب زمینی، کدو سبز، قارچ و گوجه فرنگی) برای تغذیه در بیماران قلبی مفید هستند.
-دانه کنجد منبع کم نمک و تامین کننده کلسیم است.
-مرکبات، توت ها و سبزیجات دارای برگ سبز، منابع خوب ویتامین c هستند که باعث کاهش فشار خون می شوند.
-سبزی های ریشه ای از قبیل: سیب زمینی و برنج بدون نمک را می توان به عنوان پایه ای برای وعده غذایی استفاده کرد.
-قندهای ساده مثل: شکر، قند و شیرینی کمتر استفاده شوند.
-نان های سبوس دار سرشار از ویتامین های ب هستند و باعث کاهش چربی خون می شوند. مثل: نان بربری، نان سنگک و نان جو سبوس دار.
-مصرف نمک باید برای تغذیه در بیماران قلبی محدود باشد.
-از خوردن تنقلات شور مثل: چیپس، پفک، خیار شور و شور سبزیجات خودداری کنید.
-سبزیجات کنسرو شده در آب نمک و زیتون شور، انواع کنسروهای شور و تن ماهی را مصرف نکنید.
-از مصرف غذاهای پر حجم در یک وعده غذایی خودداری کنید.
-نمک را سر سفره نیاورید. مواد غذایی حاوی نمک هستند که نیاز بدن شما را تامین می کنند.
-از مصرف زیاد چاشنی های غذایی برای بهتر شدن مزه غذا یا افزایش اشتها برای تغذیه در بیماران قلبی بپرهیزید.
-مواد حاوی کافئین از قبیل: قهوه، چای و انواع نوشابه ها باید در اعتدال مصرف شوند.
-از پرخوری و با شتاب غذا خوردن پرهیز کنید.
-اگر اضافه وزن دارید، حتما به مرور وزنتان را کم کنید.
-سعی کنید بیشتر از گیاهان تغذیه کنید. میوه ها، سبزیجات، حبوبات و غلات کلید سلامتی شما هستند.
آموزش به بیمار پرستاری تغذیه قلب و عروق
آموزش به بیماران قلبیبیماری قلبیپیشگیری از بیماری های قلبی و عروقیتغذیه در بیماری قلبیرژیم غذایی بیماران قلبیمصرف چربی در بیماران قلبیمصرف نمک در بیماران قلبی
این پست را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
لینک کوتاه جهت اشتراک گذاری
http://iraniannursd.com/?p=1092
مطالعه این پست ها را هم توصیه میکنیم
مشخصات ریتم های دهلیزی
جدیدترین پست های پرستار ایرانی را در ایمیل خود دریافت کنید
با عضویت در خبرنامه میتوانید زودتر از همه از اخبار و مقالات تخصصی جدید مطلع شوید. تنها کافیست آدرس ایمیل خود را وارد کنید.
متشکریم! ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
درباره نویسنده
دانیال
موسس وب سایت پرستاری ایرانیان هستم و دانشجو کارشناس ارشد پرستاری , 7 سال هست که تجربه وبمستری دارم.امیدوارم بتونم کمکی به جامعه پرستاری بکنم.
نظر ها
نظر
وبسایت
لطفا پاسخ را به رقم وارد کنید:
عضویت در خبرنامه
با عضویت در خبرنامه پرستاری ایرانیان میتوانید زودتر از همه از اخبار و مقالات تخصصی جدید مطلع شوید. تنها کافیست آدرس ایمیل خود را وارد کنید.
متشکریم! ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
۲۷ خرداد ۱۳۹۷
۳ بهمن ۱۳۹۶
۲۷ خرداد ۱۳۹۶
۳۰ اسفند ۱۳۹۵
برترین پست ها
۲۰,۲۸۰
۱۸,۶۶۱
۱۷,۱۱۰
۱۴,۸۹۲
۱۳,۱۶۹
۶۹
۴۶
۲۱
۱۹
۱۹
۴
۱
۱
۰
۰
شبکه های اجتماعی
صفحات اختصاصی پرستاری ایرانیان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
اشتراک گذاری
وب سایت پرستاری ایرانیان با هدف آموزش به پرستاران ایران و علاقمندان به این رشته و اطلاع رسانی از آخرین اخبار ، در تاریخ پنج شنبه ۲۷ خرداد ماه سال ۱۳۹۵ فعالیت رسمی خود را آغاز کرد.
گروه ما قصد دارد تا بهترین و با کیفیت ترین آموزشها و مقالات و نرم افزار های تخصصی را به صورت کاملا رایگان در اختیار کاربران قرار دهد.
پرستاری ایرانیان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
تمامی حقوق برای “وب سایت علمی و آموزشی پرستاری ایرانیان محفوظ است
هر گونه کپی برداری از قالب سایت ممنوع و پیگرد قانونی دارد و ذکر مطالب در سایت های دیگر تنها با ذکر منبع مجاز است
کدنویسی شده با توسط
سیرابی و شیردان جزو امعا و احشای درون شکم نشخوارکنندگان است. مصرف آن از زمانهای قدیم به طور سنتی در کشور ما مرسوم بوده و از آن میتوان در تهیه انواع غذاها بر حسب میل خانواده همراه نان استفاده کرد. حال این پرسش مطرح میشود، ارزش تغذیهای سیرابی و شیردان تا چه حد است؟ آیا میتوان آن را به عنوان یک وعده غذایی کامل در نظر گرفت؟
نشخوارکنندگان، معده 4 قسمتی شامل سیرابی، شیردان و بخشهایی به نام نگاری و هزارلا دارند که بافت عضله دیواره آنها از جنس عضلات صاف بوده که از نظر ترکیب و ساختمان با عضلات مخطط مثل ماهیچهها و عضله قلب فرق دارد و ارزش تغذیهای آن از نظر پروتئین، چربی، ویتامین و املاح معدنی مقداری با گوشت متفاوت است. سیرابی بر اساس نوع بافت به انواع مختلف طبقهبندی و نامگذاری میشود؛ مثل بافت لانهزنبوری یا بافت صاف. بیشتر سیرابیهای تازهای که در فروشگاهها فروخته میشود، سفید رنگ است.
کالری این ماده غذایی در مقایسه با گوشت گاو و گوسفند کمتر است. نوع پروتئین آن حیوانی و از نظر اسیدهای آمینه کاملتر از پروتئین گیاهی است.
کلسیم
در هر 92 گرم سیرابی، حدود 81 میلیگرم کلسیم وجود دارد که 8 درصد نیاز روزانه بدن به کلسیم میباشد. FAO مقدار مورد نیاز روزانه به کلسیم را 1000 میلیگرم تعیین کرده است. کلسیم یکی از مواد معدنی و ساختاری مهم در حفظ سلامت استخوانها و دندانهاست که به همراه منیزیم، به انقباض عضلات بدن کمک میکند و موجب آرامش فرد میشود.
پروتئین و چربی
در هر 92 گرم سیرابی، 7/11 گرم پروتئین وجود دارد که در واقع 18 درصد از نیاز روزانه بدن به پروتئین است. همین مقدار سیرابی حاوی 4 گرم چربی و 4/1 گرم چربی اشباع شده میباشد.
مقدار آهن در سیرابی، تقریباً مشابه گوشت است؛ یعنی در هر 92 گرم آن حدود
5/19 میلیگرم آهن وجود دارد
در واقع، پروتئین و چربی موجود در سیرابی تقریباً به اندازه نیمی از پروتئین و چربی موجود در گوشت گاو و مرغ است. با گنجاندن سیرابی در وعدههای غذایی خود میتوانید مصرف چربی را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.
سلنیوم
مقدار سلنیوم در 92 گرم سیرابی، حدود 8/1 میکروگرم (یعنی 17 درصد مقدار مورد نیاز بدن در روز) است. بدن روزانه به 70 میکروگرم سلنیوم نیاز دارد. سلنیوم یکی از چندین آنتیاکسیدانی است که تأثیر سموم را خنثی و آنها را از طریق کانالهای پاککننده طبیعی بدن دفع میکند. این مواد سمی، رادیکالهای آزاد نام دارند که با تغییر ساختار شیمیایی سلولهای سالم، منجر به پیری زودرس آنها میشوند و در نهایت، التهاب و بیماری را به همراه خواهند داشت.
روی
در هر 92 سیرابی، حدود 7/1 میلیگرم روی وجود دارد که 11 درصد از نیاز روزانه بدن است. طبق نظر FAO، نیاز روزانه بدن به روی تقریباً 15 میلیگرم میباشد. روی یکی از مواد معدنی ضروری بدن است که به سلامت سیستم تناسلی مردان کمک میکند و در سنین بالاتر، با مصرف روی کافی، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آنها کاهش مییابد. همان طور که میدانید، روی جزئی از هر سلول زنده در بدن است که در ساختار و عملکرد بیش از 50 آنزیم بدن نقش دارد و برای رشد و تولید اسپرم، افزایش اشتها، افزایش حس چشایی و بویایی، تقویت سیستم ایمنی و بهبود زخم مفید است. گوشت قرمز به نسبت سایر مواد، روی بیشتری دارد و نوع پروتئین موجود در گوشت گاو و گوسفند به جذب روی در بدن کمک میکند. این بدان معناست که روی موجود در غذاهای حاوی گوشت راحتتر جذب بدن میشود. برعکس، غذاهای گیاهی، مانند غلات و حبوبات حاوی مادهای به نام فیتات و فیبر هستند که جذب روی را در بدن کاهش میدهند.
آهن
مقدار آهن در سیرابی، تقریباً مشابه گوشت است؛ یعنی در هر 92 گرم آن حدود 5/19 میلیگرم آهن وجود دارد. آهن یکی از مواد مورد نیاز برای داشتن خون سالم و انرژی و رشد مغز، به خصوص در کودکان میباشد که در بسیاری از غذاها، از جمله گوشت قرمز یافت میشود. به طور کلی هر چقدر رنگ گوشت، قرمزتر باشد، حاوی آهن بیشتری است.
آهن دو نوع است: همِ و غیرهمِ نوع همِ به راحتی جذب بدن میشود و در گوشت گاو، بره، جگر، مرغ، سیرابی و غذاهای دریایی وجود دارد.
آهن غیرهمِ در سبزیجات، نان، غلات، حبوبات، لوبیا، تخممرغ و میوه یافت میشود. گوشت قرمز، علاوه بر تأمین آهن نوع اول، جذب آهن غیرهمِ را در بدن افزایش میدهد. ویتامین C نیز دارای اثر مشابه است و جذب آهن را در بدن افزایش میدهد. یک رژیم غذایی سالم باید غنی از هر دو نوع آهن باشد.
کلسترول
کلسترول نوعی چربی است که در بسیاری از محصولات حیوانی یافت و در بدن انسان ساخته میشود. مقدار مشخصی از آن برای سلامتی بدن لازم است و جزء مهمی در دیواره سلولی، صفرا و برخی هورمونها میباشد؛ ولی اگر مقدار آن از حد مجاز بیشتر شود، در دیواره عروق قلبی رسوب میکند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی افزایش مییابد. در برخی موارد، کلسترول بالای خون، ژنتیکی است. غذاهایی که حاوی کلسترول زیاد هستند، شامل جگر، مغز و زرده تخممرغ، میشوند که در مصرف آنها باید کمی احتیاط کرد.
البته لزوماً کلسترول زیاد در غذا، فرد را به این بیماری مبتلا نخواهد کرد. متخصصان تغذیه معتقدند علت اصلی این عارضه، کلسترول موجود در غذاها نیست، بلکه از چربیهای اشباعشده ناشی میشود. در این میان، کلسترول سیرابی حتی از مرغ، گوشت گاو و گوسفند نیز کمتر است و برعکسِ کلهپاچه، کلسترول خون را افزایش نمیدهد. چربی کم برای سلامتی مفید است.
ویتامین B
سیرابی گوسفند و گوساله، سرشار از ویتامین B است؛ و تقریباً در هر 92 گرم حدود 130 کالری وجود دارد. ویتامینهای گروه B، بسیاری از واکنشهای شیمیایی بدن را تنظیم میکنند که این واکنشها برای حفظ سلامتی بدن بسیار ضروری هستند. برخی از این واکنشها موجب آزاد شدن انرژی در بدن، بهبود بینایی، سلامت پوست، عملکرد بهینه مغز و تولید گلبولهای قرمز خون میشوند. گوشت گاو و گوسفند و مشتقات آن حاوی ویتامینهای B1، B2، B3، B6 و به خصوص B12 میباشند. ویتامین B12 به طور طبیعی در غذاهای حیوانی یافت میشود و گوشت گاو و گوسفند از غنیترین منابع این ماده ضروری هستند. با مصرف روزانه 100 گرم گوشت گاو بدون چربی، کل نیاز روزانه بدن به ویتامین B12 را فراهم کردهاید.
ویتامین A
ویتامین A برای رشد مو لازم است و به داشتن پوست سالم، دستگاه تنفسی سالم و حفظ بینایی کمک و با عفونتها مبارزه میکند. جگر و سیرابی سرشار از ویتامین A هستند.
* رنگ سیرابی در فصل تابستان و پاییز سفید رنگ است؛ زیرا معمولاً غذای حیوانات تازه و سالم است و حیوان در این فصول تحرک زیاد دارد؛ ولی رنگ سیرابی در فصل زمستان و بهار کمی تیرهتر است؛ زیرا همانطور که میدانید، یافتن علوفه تازه برای حیوانات مشکلتر است و آنها معمولاً از علوفههای خشک تغذیه میشوند و البته تحرکشان نیز در این فصول کمتر میباشد. بنابراین رنگ تیره سیرابی در این فصول به معنای خرابی آن نیست.
* سیرابی نباید بوی بد، تعفن و ماندگی بدهد. بهتر است قبل از پختن سیرابی، آن را از هر جهت بررسی کنید.
* توصیه میشود در صورت امکان سیرابی از فروشگاهها و به صورت بستهبندیهای بهداشتی خریداری شود.
* بهتر است قبل از پخت، این ماده غذایی را کامل شسته و تمام زواید اطراف آن را دور بریزید.
* سیرابی با آبلیمو و نمک بسیار خوشمزه است و مصرف آن در ماه، 3 تا 4 بار توصیه میگردد. البته از آن جایی که در تهیه این غذا برای ایجاد طعم مطلوب از نمک زیاد استفاده میشود، مصرف آن برای مبتلایان به فشار خون بالا توصیه نمیشود.
* معمولاً در تهیه غذای سیراب و شیردان از جگر سفید نیز استفاده میکنند. جگر سفید یا همان ششها که مسوول تنفس و تبادل اکسیژن و دیاکسید کربن در حیوان هستند، از نظر ترکیب و ارزش غذایی با جگر سیاه تفاوت دارند. میزان پروتئین جگر سفید کمتر از جگر سیاه و گوشت و مقدار چربی آن مشابه جگر سیاه ولی مقدار کلسترول آن بسیار بالا و بیشتر از گوشت کمچرب و مقدار آهن آن نیز از جگر سیاه کمتر است. بسیاری از افراد به اشتباه تصور میکنند که جگر سفید منبع خوب و غنی ویتامین A است و گاهی آن را جایگزین جگر سیاه کرده و جهت تقویت بینایی آن را به هم توصیه میکنند، ولی خوب است بدانید مقدار ویتامین A جگر سفید بسیار پایین بوده و در مقایسه، ویتامین A جگر سیاه چندین برابر بیشتر از جگر سفید است. پس مصرف جگر سفید این غذا برای مبتلایان به چربی خون بالا مضر است.
فرآوری: مریم مرادیان نیری
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
منابع:
زندگی آنلاین – دکتر احمدرضا درستی
جام جم آنلاین – فاخره بهبهانی
دل و جگرخورها بفرمایند تو!
گروه گوشتها چهقدر کالری دارند؟
سنگدان جای گوشت را میگیرد؟
10
