
خواص دارویی و گیاهی
حشرات مفید
اولین گروه از حشرات مفید، حشرات گرده افشان هستند. گرده افشانی به معنای انتقال گرده از پرچم به مادگی گل دیگر است. بعضی از گیاهان مقادیر زیادی گرده تولید میکنند که باد مهمترین عامل انتقال آنها محسوب میشود، ولی اکثر گیاهان مقادیر بسیار کمی گرده تولید میکنند که این گیاهان برای گرده افشانی خودشان نیاز قطعی به عامل خارجی دارند که مهمترین آنها حشرات هستند. در بین حشرات زنبورهای بالاخانوادهی آپویداها (Apoidea) مخصوصاً زنبور عسل با نام علمی آپیس میلیفرا (Apismellifera) از بیشترین اهمیت برخوردار است.دومین گروه از حشرات، حشرات هستند که تولید فرآوردههای تجاری و غذایی میکنند. از جملهی این فرآوردهها عسل و موم است که توسط زنبور عسل و بعضی دیگر از گونههای زنبورهای خانواده آپیده ( Apoide ) تولید میشود. از دیگر این فرآوردهها ابریشم است که توسط پروانه کرم ابریشم با نام علمی بومبیکس موری ( Bombyxmori ) از خانواده بومبوسیده ( Bombycidae )و بعضی دیگر از گونههای این خانواده تولید میشود. یکی دیگر از فرآوردهها لاک است که در کشورهای جنوب شرق آسیا توسط نوعی شپشک تولید میشود. این شپشک در سطح ساقه بعضی از گیاهان مثل گونههای خاصی از انجیر، ترشحاتی تولید میکند. ضخامت لاک در بعضی از ساقهها به یک سانتیمتر میرسد، که کشاورزان برای استخراج لاک، این ساقهها را بریده و به تمام نقاط دنیا صادر میکنند. و بعنوان وسیلهی آرایشی، یا آزمایشگاهی کاربرد دارد
ارزش 220 میلیارد دلاری حشرات در سال برای مردم جهان
زنبورها و سایر حشرات گرده افشان به خاطر کمک به رشد میوه ها، سبزیجات، دانه های روغنی، قهوه، کاکائو و ادویه جات، ارزشی برابر 220 میلیارد دلار در سال را دارا هستند.
نقش حشرات در تحقیقات علمی
حشرات یکی از بهترین موجودات آزمایشگاهی هستند که در مطالعات بیولوژیکی و ژنتیکی کاربرد فراوان و موثری دارند،مانند مگس سرکه Drosophilia melanogaster که در کشف اصول علم ژنتیک کمک شایانی به محققین نمود.همچنین در مطالعات سم شناسی از مگس خانگی و سوسری به وفور استفاده می شود.بسیاری از اصول جنین شناسی،رفتار شناسی و حیوانات عالی نیز طی بررسی و مطالعه عکس العمل های حشرات کشف شدند.
استفاده از حشرات مفید در علم پزشکی
در طی سالهای جنگ جهانی اول دکترBaer متوجه شد که زخم سربازانی که چند ساعتی روی زمین جبهه استراحت کرده اند دچار عفونت نشده و حتی زود تر از زخم های پانسمان شده التیام می یابد.تحقیقات نشان داد که زخم افراد پانسمان نشده مورد حمله لاروهایی از خانواده دوبالان(مگس ها)قرار گرفته و این لاروها با نفوذ به درون زخم تمامی بافتهای مرده،عفونی و فاسد را خورده و از بین برده بودند.امروزه از این لاروها دارویی به نام آلانتوئین تهیه شده که از آن برای پانسمان و التیام زخم ها استفاده می شود.
نوعی دارو نیز وجود دارد که از زنبور عسل به دست می آید،به این صورت که زنبور عسل زنده را در الکل قرار داده و به مدت یک ماه در جایی گرم نگهداری کرده تا به تدریج بدن زنبور جذب الکل شود.این دارودر سال 1858 به همراه گل تاج الملوک برای معالجه دیفتری،باد سرخ،استسقاء،سرخک و تورمهای همراه با التهاب و سوزش در سطح جهان استفاده شده است.
از دیگر فوایدزنبور عسل در پزشکی استفاده از زهر زنبور عسل است که از زمانهای دور در درمان بیماری هایی همچون آرتروز و رماتیسم،به طور سنتی به کار می رفته و امروزه نیز از آن به شکل مدرن و آکادمیک در فرمهای مختلف دارویی برای این دسته از بیماری ها استفاده می شود.زهرزنبور عسل به علت اثر گذاری سریع روی سیستم عصبی یک نروتوکسین شناخته شده است که در صورت رعایت پروتکل درمانی از آن می توان به عنوان به عنوان داروی اعصاب استفاده کرد.در عصری که برای بیماری های صعب العلاج نظیرCP;MS;ALS داروهای کارساز و قطعی موجود نیست،این ماده می تواند در تعدادی از این بیماری ها نقش درمان کننده و در برخی موارد عامل بازدارنده از توسعه بیماری باشد.مورد دیگری که در ایران دارای اهمیت زیادی است،استفاده از داروی شکر تیغال می باشد که پیله حشره ایست به نام Larinus mellificus از خانواده Curclionidae یا سرخرطومی ها که روی بعضی از گیاهان خانواده Compositae زندگی می کند.لارو پس از طی دوران لاروی از فضولات خود پیله هایی درست می کند به رنگ سفید و با سطحی ناصاف که در واقع این پیله مصرف دارویی داشته و در طب سنتی برای معالجه گلو درد و سرفه استفاده می شود.این ماده برای اولین بار توسط شخصی به نام Guibourt در سال 1858 کشف شد.از این ماده در سوریه به عنوان ماده غذایی نیز استفاده می شود.به این ماده Sugar nest نیز گفته میشود.
اخیرا دانشمندان به حشرات به عنوان منبعی برای تولید داروهای جدید نیز می نگرند.از نظر این دانشمندان حشرات چون از موادی که از نظر مولکولی بسیار مفید اند و اغلب نیز خاصیت ضد سرطانی بسیار قوی دارند تغذیه می کنند،می توانند در داروسازی نیز کاربرد داشته باشند.به همین منظور دکتر Trowel و پرفسورrod richards از دانشگاه ملی استرالیا و دکترPeter collignon از بیمارستان کانبرا در استرالیا مشغول تحقیق روی تولید داروهای جدید از حشرات می باشند و درصدد هستند که آنتی بیوتیکهایی تولید کنند که میکرو ارگانیزمها نتوانند به آن مقاومت نشان دهند.
حشرات مفید در گرده افشانی
حشرات با عمل گرده افشانی باعث بهبود کیفی و کمی محصولات کشاورزی می شوند.گیاهانی که برای تلقیح شدن نیاز به حشرات دارند معمولا یا گلهای بزرگ و مشخصی دارندو یا بوی مخصوصی که حشره به طرف آن جلب می شود و یا طعم شهد گل برای حشره مطلوب است و حشره از آن به عنوان منبع غذایی استفاده کرده و در عین حال باعث انتقال گرده هم می شود.در برخی کشورها موسساتی وجود دارد که حشرات گرده افشان را پرورش داده و به کشاورزان می فروشند.زنبور عسل یکی از حشرات مفید در امر گرده افشانی است و به نظر می رسد که برای هر هکتار زمین در حدود 6 کندوی زنبور عسل کافی باشد.اما زنبور عسل به خاطر داشتن خرطوم کوتاه نمیتواند خود را به منبع شهد بعضی گلها برساند.چنین گلها یی توسط زنبورهایBombus که دارای خرطوم بلندی هستند گرده افشانی می شوند.
نقش حشرات در نظافت محیط زیست
حشرات در امر نظافت و از بین بردن فضولات و لاشه حیوانات و در نتیجه کمک به بهداشت محیط نقش بسزایی دارند.مثال جالب در این رابطه استفاده از گونه های مخصوصی از سوسک سرگین در استرالیا ست که دولت استرالیا از آن به عنوان وسیله ای برای تمیز کردن مراتع از فضولات دامها استفاده میکند.این حشره فضولات دامها را به صورت گلوله های کوچک در آورده و به زیر خاک منتقل می کنند و سپس روی آن تخمگذاری می نمایند.بدین ترتیب میلیون ها حشره عمل پخش کردن و زیر خاک کردن کودهای دامی در مراتع را انجام می دهند.به جرات می توان گفت که اگرحشرات لاشه خوار وجود نداشتند به سادگی امکان نداشت که محیط اطراف خود را از لاشه و اجساد جانوران و آلودگی های ناشی از آنها پاک کنیم.
درمان بیماریها با نیش زنبورنیش زنبور به بهبود و درمان این مشکلات و بیماری ها کمک می کند:1- بیماری های خود ایمنی2- بیماری های عصبی3- ام اس (ms)4- پینه و سختی پوست5- آماس و ورم پستان6- گرفتگی عضلات7- زونا8- نقرس9- آسیب به آرنج10- آسیب به زردپی11- کمردرد12- دردهای مزمن13- اختلال اعصاب14- کاهش کلسترول خون15- روماتیسم و درد مفاصل16- آرتریت یا ورم و التهاب مفاصل17- افسردگی18- بیماری های پوستی19- دردهای قاعدگی20- واریس یا بزرگ شدن رگ در پاها21- سندرم خستگی مزمن22- ناتوانی های جنسی
درمان زخمهای عفونی با لارو مگس
استفاده از لارو مگس، زمینه درمانی مشترکی بین پزشکی و حشره شناسی است که تاکنون جان هزاران زخمی را در کشورهای مختلف نجات داده است، بدون این که این افراد نیاز به بستری شدن در بیمارستان یا اعمال جراحی داشته باشند.
لارو درمانی (Maggot Therapy) که با استفاده از لارو نوعی حشره به نام «Lucilia Sericata» انجام میشود، برای درمان زخمهای دیابتی، زخمهای بستر، سوختگی، عفونت استخوان (استئومیلیت)، عفونتهای بعد از عمل جراحی و Carbuncle کاربرد کاملا موثری دارد.
حشرات مفید
این حشرات که تحت عنوان حشرات مفید نامیده میشوند ، در عرصه طبیعت نقش مهمی را درجلوگیری ازتکثیرسریع آفات وبرقراری تعادل حیاتی Equilibri biologiquc)) دارا میباشند . درذیل بطور خلاصه به برخی از گونه های حشرات مفید ، جهت آشنایی هرچه بیشتر،بطورخلاصه اشاره میکنیم:
1- کفشدوزک ها : (Ladybeetles)
این حشرات درمراحل رشدی خود، لارو وحشره کامل ، شکارچی بوده وبا اشتهای فراوان ازآفات مخصوصا ،شته ها وشپشکهای نباتی تغذیه میکنند.حشرات فوق دراکثر مواقع ، بروی گیاهان مختلف در طبیعت ومزارع وباغات که مورد هجوم آفات مکنده قرارگرفته اند،به چشم میخورند.نکته مهم دراین ارتباط اینست که چنانچه مقدار غذای کافی از میزبانان متفاوت درمحل زندگی این حشرات مفید موجود نباشد، جهت بقاء نسل وبطور طبیعی به سایرمناطق مهاجرت مینماید.درحال حاضر درقسمتهای شمالی کشور ازکفشدوزک ها جهت مبارزه باآفاتی چون: شپشکهای استرالیائی و آردآلود بر روی چای ومرکبات ،بطور استفاده مینمایند.
2-شیخک ها : (Praying mantids)
حشرات فوق درمراحل پورگی وحشره کامل ، بطورمداوم سایرحشرات راشکاروازآنها تغذیه مینماید. شیخک ها بطور دسته جمعی ،تخمهای خود رادرکیسه های مخصوص وروی شاخه ها گیاهان مختلف قرارداده ،که دراکثرباغات ودرختان به چشم میخورد.نکته مهم درارتباط با این حشره اینست که گاهی درصورت عدم دسترسی به غذا ، اقدام به همنوع خوراکی نموده یا (Cannibalism)
وهمچنین نکته منفی این حشرات نیزاینست که شیخک ها خود بدنبال طعمه نرفته ومنتظر طعمه می مانند.میزبان های این شکارگر شامل: ملخ ها، سیرسیرک ها، زنبور ها ، پروانه ها ، مگس ها و.3-آسیابک ها : (Drag flies )
حشرات فوق نیزجزء حشرات مفید بوده وشبیه به سنجاقک ها میباشند، با این تفاوت که معمولا جثه آنها بزگتر ودارای دوجفت بال میباشند،حال آنکه سنجاقک ها ،کوچک و یک جفت بال دارند. این حشرات نیز شکارچی بوده ومعمولا درنزدیکی و روی آب استخرها ،جویبارها ،با پروازهای بلند وسریع خود قابل تشخیص هستند. درطبیعت به رنگهای متنوعی دیده میشوند. شکارچی فوق ،طعمه خود را درحال پرواز شکارنموده وغذای اصلی آن شامل پشه ها ومگس ها میباشد.
سلام پسرم
خوبی ؟
عزیزم لطف کن منبع لینک هواشناسی رو بکن مرکز تحقیقات ژنتیک و لینک اتصال براش بذار.
موفق باشی
سلام خیلی خوب بود من برای تحقیق مدرسم از این مطالب استفاده کردم
رجب پور: باسلام . مطالب خیلی خلی عالی ومورد استفاده قرارگرفته انشا’ الله موفق ومویدباشید
.تنا
خیلی چرت بود
عوض کن سایت و خر
سلام آفرين به شما توي مطالبتون از واژه هايي استفاده نكرديد كه فقط گياه پزشكان سردربيارن.مطالبت واقعا زيبا بود من بيشترشو خوندم.دانشجوي رشته معماري هستم اما عاشق گياه پزشكي هستم.خوش به حالتون كه يك گياه پزشك هستين.
سلام.من امروزم به وبت سر زدم .يه نظر دارم يه تغييري توقالب وبت بده.خيلي دوست دارم بدونم شما توكدوم شهر وچه دانشگاهي تحصيل كرديدويا ميكنيد.
بد بود
حشرات از گذشتههای بسیار دور یا به عبارتی از پیدایش انسان تاکنون به شکلهای مختلف با زندگی انسان ارتباط داشتهاند و بر اساس این ارتباط حشرات را به دو گروه حشرات مفید و حشرات مضر تقسیم میکنند.نخستین گروه از حشرات مفید، حشرات گردهافشان
هستند. گرده افشانی به معنای انتقال گرده از پرچم به مادگی گل دیگر است. بعضی از گیاهان مقادیر زیادی گرده تولید میکنند که باد مهمترین عامل انتقال آنها محسوب میشود ولی بیشتر گیاهان مقادیر بسیار کمی گرده تولید میکنند که این گیاهان برای گرده افشانی خودشان نیاز قطعی به عامل خارجی دارند که مهمترین آنها حشرات هستند. در میان حشرات زنبورهای خانواده «آپویداها» (Apoidea) به ویژه زنبور عسل با نام علمی «آپیس میلیفرا» (Apis mellifera) از بیشترین اهمیت برخوردار هستند.دومین گروه از حشرات، حشراتی هستند که تولید فرآوردههای تجاری و غذایی میکنند. از جمله این فرآوردهها عسل و موم است که توسط زنبور عسل و بعضی دیگر از گونههای زنبورهای خانواده «آپیده» (Apoide) تولید میشود. از دیگر این فرآوردهها ابریشم است که توسط پروانه کرم ابریشم با نام علمی «بومبیکس موری» (Bombyx mori) از خانواده «بومبوسیده» (Bombycidae) و بعضی دیگر از گونههای این خانواده تولید میشود. یکی دیگر از فرآوردهها لاک است که در کشورهای جنوب شرق آسیا توسط نوعی شپشک تولید میشود. این شپشک در سطح ساقه بعضی از گیاهان مثل گونههای خاصی از انجیر،ترشحاتی تولید میکند. ضخامت لاک در بعضی از ساقهها به یک سانتی متر میرسد که کشاورزان برای استخراج لاک، این ساقهها را بریده و به تمامی نقاط دنیا صادر میکنند و به عنوان وسیله آرایشی یا آزمایشگاهی کاربرد دارد. درباره این موضوع که آیا تغذیه زنبورها از گلها باعث خسارت به آنها میشود؟ باید گفت که پژوهشها نشان داده است که زنبور عسل به ازای هر یک ریال عسلی که تولید میکند، چهار برابر آن در افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی از طریق گرده افشانی نقش دارد و بنابراین این نظریه به هیچ وجه درست نیست. گروه دیگر از حشرات مفید، حشرات حشره خوار هستند و به دو گروه شکارگرها و پارازیتوئیدها تقسیم میشوند. حشرات شکارگر، حشراتی هستند که از طریق تغذیه حشرات آفت را مورد استفاده قرار میدهند و جمعیت آنها را در طبیعت کنترل میکنند مانند کفشدوزکهای خانواده «ککسی نلیده» (Coccinellidea) که حشرات کامل که لاروهای آنها از شته تغذیه میکنند یا بال توریهای خانواده «کرایزوپیده» (Chrysopidae) که آنها هم شکارگر شته هستند.گروه دیگر از حشرات مفید پارازیتوئیدها هستند که تخم خود را روی بدن میزبان یا در داخل بدن میزبان قرار میدهند و پس از این که لاروشان از داخل تخم خارج شد محتویات بدن میزبان خود را مورد تغذیه قرار میدهند و پس از کامل شدن، از بدن میزبان خارج میشوند و میزبان هم از بین خواهد رفت. شاید این پرسش بوجود بیاید که چه حشراتی در بعضی از شرایط مفید و در بعضی از شرایط دیگر مضر هستند؟ برای پاسخ به این پرسش مثالی تاریخی را میآوریم، از سال 1900 تا 1920 چندین گونه از کاکتوسها وارد استرالیا شدند. کاکتوسها فاقد دشمن طبیعی بودند و هیچ موجود زندهای از این گیاهان تغذیه نمیکرد. به همین دلیل به آفت بسیار مهمی تبدیل شدند و میلیونها هکتار از مزارع استرالیا را تحت پوشش قرار دادند. بعدها پژوهشگران استرالیایی پروانههایی به نام علمی Cactoblastis cactorum را وارد استرالیا کردند و کاکتوسها را به طور کامل تحت کنترل در آوردند در حالی که همین حشره ممکن است در شرایط دیگر به عنوان یک آفت مطرح شود.اما گروه دیگر از حشرات مفید، حشرات پاکسازی کننده محیط هستند که به دو گروه اصلی تقسیم میشوند.حشرات مدفوع خوارمانند سوسکهای خانواده «اسکارابیده» ( Scarabaeidae ) که از مدفوع جانوران در اکوسیستمها تغذیه میکنند و به این طریق محیط را هم از فضولات حیوانات پاک میکنند و هم از افزایش جمعیت مگسهای مضر جلوگیری میکنند.
حشرات لاشهخوار
مانند مگسهای خانواده «کالیفوریده» (Calliphoridea) و سوسکهای خانواده «درمستیده» (Dermestidae) که لاشه جانداران را در طبیعت مورد تغذیه قرار میدهند و بدینترتیب محیط را پاکسازی میکنند.گروه دیگر از حشرات مفید، حشرات خاکزی هستند. بسیاری از حشرات یک بخش یا کل دوره زندگی خودشان را در داخل خاک سپری میکنند و از این طریق میتوانند در بهبود ویژگیهای فیزیکی خاک نقش داشته باشند.گروه بعدی از حشرات مفید، حشراتی هستند که به عنوان غذای سایر جانداران یا حشرات با ارزش غذایی مطرح هستند.حشرات توسط گروههای مختلفی از موجودات مورد تغذیه قرار میگیرند، به عنوان مثال دوزیستان مانند قورباغهها، مارمولکها، بعضی از موشها و بعضی از گونههای پرندگان به ویژه بعضی از آنها که به طور مختصر از حشرات تغذیه میکنند. این پرندگان ارزش زیبایی شناختی دارند و چنانچه این حشرات در محیط نباشند، این پرندگان هم که در واقع به صورت تخصصی از حشرات تغذیه میکنند از بین میروند.گروه دیگر از حشرات مفید حشراتی هستند که ارزش هنری دارند مانند پروانهها، حتی در شعر بسیاری از شعرای ما از پروانه استفاده شده است /15
حشرات مضر حشرات مضر بطور کلی به سه گروه اصلی تقسیم می شوند:۱- حشراتی که از گیاهان تغذیه میکنند؛۲- حشراتی که از فرآوردههای انباری تغذیه میکنند؛۳- حشراتی که انسان و سایر جانوران را مورد حمله قرار میدهند.حال به شرح هر یک از این سه گروه میپردازیم.1- حشراتی که از گیاهان تغذیه میکنندالف) حشراتی که از گیاهان تغذیه میکنند ممکن است بصورت مستقیم به گیاه خسارت وارد کنند. مثل ملخها، لارو پروانهها و سوسکها که مستقیماً از بخشهای مختلف گیاه تغذیه میکنند اعم از برگ، گل، میوه و چوب. ب) ایجاد خسارت از طریق تخم گذاری است، بعضی از حشرات مخصوصاً زنجرکهای خانواده سیکادیده (Cicadidae ) و زنجرکهای خانواده سیکادلیده (Cicadellidae ) از طریق تخمگذاری در سر شاخههای ظریف گیاهان به آنها خسارت وارد میکنند. ج)ایجاد خسارت از طریق انتقال بیمارهای ویروسی،باکتریایی و مایکوپلاسمائی و احتمالاً قارچیدر بین حشرات دو گروه شتهها و زنجرکهای خانواده سیکادلیده (Cicadellidea ) از اهمیت بیشتری در نقل و انتقال عوامل بیماریزا گیاهی برخوردار هستند. همچنین سخت بالپوشان خانواده اسکولیتیده (Scolytidae ) در نقل و انتقال عوامل قارچی نقش دارند.۲-حشراتی که به فرآوردههای انباری خسارت میزنند و خود نیز به سه دسته تقسیم میشوندالف) اولین گروه آفات چوب میباشند.چوب یکی از مهمترین محصولات است که در زندگی بشر نقش دارد. چوبهای صنعتی گاهی مورد حمله بعضی از حشرات قرار میگیرند از جمله مهمترین این حشرات موریانهها هستند.چگونگی هضم چوب بوسیلهی موریانهها.موریانهها خود قادر به هضم سلولز یا چوب نیستند. در داخل دستگاه گوارش موریانه تک سلولیهای فلازلداری زندگی میکنند که آنزیمهای مورد نیاز برای تجزیه سلولز را تولید میکنند و آن تک سلولیها هستند که باعث هضم سلولز میشوند. در واقع نوعی همزیستی بین تک سلولی و موریانهها از این طریق ایجاد شده است.ب) دومین گروه از آفات فرآوردههای انباری، آفات پارچه و منسوجات هستند. تعدادی از حشرات از جمله پروانههای خانواده تینیده (Tineidae) و سخت بالپوشان درمستیده (Dermestidae) گاهی به منسوجات خسارت سنگینی وارد میکنند.ج) سومین گروه از آفات مواد غذایی، انباری است. حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزی بعد از مرحله کاشت و پس از برداشت در انبار توسط آفات مختلف از بین میروند. در بین آفات انباری سوسکهای خانواده درمستیده (Dermestidae ) و بروخیده ( Bruchidae ) و کورکولینیده (Curculionidae)، در بین پروانهها تعدادی از گونههای خانواده پیرالیده (pyralidae ) مثل پلودیا اینترپونکتلا (Plodia interpunctella) و افیستیا کونیلا (Ephestia Kuhniella ) از اهمیت زیادی برخوردارند.3- حشراتی که انسان و سایر جانوران را مورد حمله قرار میدهند. آنها نیز به چند گروه تقسیم میشوند: الف) حشرات آزار دهنده مثل تعدادی از پشهها و مگسها. گرچه ممکن است که ناقل بیماری مهمی نباشد ولی به هر ترتیب باعث سَلب آسایش از انسان میشوند. ب) حشراتی که نیش آنها سمی است. تعدادی از زنبورهای خانواده وسپیده (Vespidae) و اسفسیده (Sphecidae) و در مواردی زنبورهای بالاخانواده آپویدا (Apoidea ) که جزء حشرات مفید و گرده افشان هستند و انسان را نیش میزنند. بعضی از انسانها به نیش زنبورها حساسیت شدیدی دارند و دچار شوک شدیدی میشوند و در مواردی مشاهده شده که نیش زنبور منجر به مرگ انسانی شده است. ج) سومین گروه از حشراتی که به انسان خسارت میزنند حشرات انگل هستند و به دو گروه تقسیم میکنیم. حشرات انگل1) انگل خارجی؛2) انگل داخلی.1) حشرات انگل خارجی مثل ککها و شپشها و در مواردی ساسها که با تغذیه از خون انسان گاهی بیماریهایی را به انسان منتقل میکنند. ساسها در واقع نوعی سن هستند. در مبحثهای بعدی توضیح داده خواهد شد.2)حشرات انگل داخلی مخصوصاً تعدادی از مگسها مثل خانواده کالیفوریده (Calliphoridae) و خانواده اُستریده (Oestridae) و خانواده تابانیده (Tabanidae) که از اهمیت زیادی برخوردارند. این مگسها عموماً تخم خودشان را بر روی چهارپایان وحشی و اهلی قرار میدهند. بعد از اینکه لارو از تخم خارج میشود وارد بدن چهار پایان میشود و مراحل نشو و نمای لاروی خود را در داخل بدن طراحی میکند و زمانی که میخواهد تبدیل به حشره کامل بشود در بسیاری از مگسها پوست سوراخ میکند. مثل خانواده استریده (Oestridae) که از اهمیت زیادی برخوردارهستند. سپس وارد خاک میشوند و تبدیل به شفیره و حشره کامل میشوند. و از این طریق کاملاً باعث ضعف جانوران مخصوصاً احشام و چهارپایان وحشی میشوند.آخرین گروه از حشراتی که به انسان حمله میکنند حشرات ناقل از جمله خانواده کولیسیده (Culicidae) و سایکودیده (Psychodidae) هستند که از اهمیت زیادی برخوردارند. پشههای خانواده کولیسیده مراحل نشو و نمای لاروی خودشان را در داخل آب سپری میکنند. حشرات ماده قادر هستند انسان را نیش بزنند و همراه نیش زدن عوامل مختلف ویروسی و باکتریایی را وارد بدن میکنند. مثل پشهی مالاریا که چندین مرحله را در بدن انسان طی میکنند و در گذشته منجر به مرگ انسان میشده اما در حال حاضر واکسن مخصوص بیماری مالاریا ساخته شده است.نمونه دیگر پشههای خاکی خانواده سایکودیده زیر خانواده فلابوتومینا (phlaebotominae) هستند که عامل بیماری سالک در انسان میباشند. این پشهها وقتی در روی صورت مستقر میشوند یک تک سلولی بنام لشمانیوز را وارد بدن میکنند و ایجاد بیماری سالک در روی پوست میکنند.حشرات مضر حشرات مضر بطور کلی به سه گروه اصلی تقسیم می شوند:۱- حشراتی که از گیاهان تغذیه میکنند؛۲- حشراتی که از فرآوردههای انباری تغذیه میکنند؛۳- حشراتی که انسان و سایر جانوران را مورد حمله قرار میدهند.حال به شرح هر یک از این سه گروه میپردازیم.1- حشراتی که از گیاهان تغذیه میکنندالف) حشراتی که از گیاهان تغذیه میکنند ممکن است بصورت مستقیم به گیاه خسارت وارد کنند. مثل ملخها، لارو پروانهها و سوسکها که مستقیماً از بخشهای مختلف گیاه تغذیه میکنند اعم از برگ، گل، میوه و چوب. ب) ایجاد خسارت از طریق تخم گذاری است، بعضی از حشرات مخصوصاً زنجرکهای خانواده سیکادیده (Cicadidae ) و زنجرکهای خانواده سیکادلیده (Cicadellidae ) از طریق تخمگذاری در سر شاخههای ظریف گیاهان به آنها خسارت وارد میکنند. ج)ایجاد خسارت از طریق انتقال بیمارهای ویروسی،باکتریایی و مایکوپلاسمائی و احتمالاً قارچیدر بین حشرات دو گروه شتهها و زنجرکهای خانواده سیکادلیده (Cicadellidea ) از اهمیت بیشتری در نقل و انتقال عوامل بیماریزا گیاهی برخوردار هستند. همچنین سخت بالپوشان خانواده اسکولیتیده (Scolytidae ) در نقل و انتقال عوامل قارچی نقش دارند.۲حشراتی که به فرآوردههای انباری خسارت میزنند و خود نیز به سه دسته تقسیم میشوندالف) اولین گروه آفات چوب میباشند.چوب یکی از مهمترین محصولات است که در زندگی بشر نقش دارد. چوبهای صنعتی گاهی مورد حمله بعضی از حشرات قرار میگیرند از جمله مهمترین این حشرات موریانهها هستند.چگونگی هضم چوب بوسیلهی موریانهها.موریانهها خود قادر به هضم سلولز یا چوب نیستند. در داخل دستگاه گوارش موریانه تک سلولیهای فلازلداری زندگی میکنند که آنزیمهای مورد نیاز برای تجزیه سلولز را تولید میکنند و آن تک سلولیها هستند که باعث هضم سلولز میشوند. در واقع نوعی همزیستی بین تک سلولی و موریانهها از این طریق ایجاد شده است.ب) دومین گروه از آفات فرآوردههای انباری، آفات پارچه و منسوجات هستند. تعدادی از حشرات از جمله پروانههای خانواده تینیده (Tineidae) و سخت بالپوشان درمستیده (Dermestidae) گاهی به منسوجات خسارت سنگینی وارد میکنند.ج) سومین گروه از آفات مواد غذایی، انباری است. حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزی بعد از مرحله کاشت و پس از برداشت در انبار توسط آفات مختلف از بین میروند. در بین آفات انباری سوسکهای خانواده درمستیده (Dermestidae ) و بروخیده ( Bruchidae ) و کورکولینیده (Curculionidae)، در بین پروانهها تعدادی از گونههای خانواده پیرالیده (pyralidae ) مثل پلودیا اینترپونکتلا (Plodia interpunctella) و افیستیا کونیلا (Ephestia Kuhniella ) از اهمیت زیادی برخوردارند.3- حشراتی که انسان و سایر جانوران را مورد حمله قرار میدهند. آنها نیز به چند گروه تقسیم میشوند: الف) حشرات آزار دهنده مثل تعدادی از پشهها و مگسها. گرچه ممکن است که ناقل بیماری مهمی نباشد ولی به هر ترتیب باعث سَلب آسایش از انسان میشوند. ب) حشراتی که نیش آنها سمی است. تعدادی از زنبورهای خانواده وسپیده (Vespidae) و اسفسیده (Sphecidae) و در مواردی زنبورهای بالاخانواده آپویدا (Apoidea ) که جزء حشرات مفید و گرده افشان هستند و انسان را نیش میزنند. بعضی از انسانها به نیش زنبورها حساسیت شدیدی دارند و دچار شوک شدیدی میشوند و در مواردی مشاهده شده که نیش زنبور منجر به مرگ انسانی شده است. ج) سومین گروه از حشراتی که به انسان خسارت میزنند حشرات انگل هستند و به دو گروه تقسیم میکنیم. حشرات انگل1) انگل خارجی؛2) انگل داخلی.1) حشرات انگل خارجی مثل ککها و شپشها و در مواردی ساسها که با تغذیه از خون انسان گاهی بیماریهایی را به انسان منتقل میکنند. ساسها در واقع نوعی سن هستند. در مبحثهای بعدی توضیح داده خواهد شد.2)حشرات انگل داخلی مخصوصاً تعدادی از مگسها مثل خانواده کالیفوریده (Calliphoridae) و خانواده اُستریده (Oestridae) و خانواده تابانیده (Tabanidae) که از اهمیت زیادی برخوردارند. این مگسها عموماً تخم خودشان را بر روی چهارپایان وحشی و اهلی قرار میدهند. بعد از اینکه لارو از تخم خارج میشود وارد بدن چهار پایان میشود و مراحل نشو و نمای لاروی خود را در داخل بدن طراحی میکند و زمانی که میخواهد تبدیل به حشره کامل بشود در بسیاری از مگسها پوست سوراخ میکند. مثل خانواده استریده (Oestridae) که از اهمیت زیادی برخوردارهستند. سپس وارد خاک میشوند و تبدیل به شفیره و حشره کامل میشوند. و از این طریق کاملاً باعث ضعف جانوران مخصوصاً احشام و چهارپایان وحشی میشوند.آخرین گروه از حشراتی که به انسان حمله میکنند حشرات ناقل از جمله خانواده کولیسیده (Culicidae) و سایکودیده (Psychodidae) هستند که از اهمیت زیادی برخوردارند. پشههای خانواده کولیسیده مراحل نشو و نمای لاروی خودشان را در داخل آب سپری میکنند. حشرات ماده قادر هستند انسان را نیش بزنند و همراه نیش زدن عوامل مختلف ویروسی و باکتریایی را وارد بدن میکنند. مثل پشهی مالاریا که چندین مرحله را در بدن انسان طی میکنند و در گذشته منجر به مرگ انسان میشده اما در حال حاضر واکسن مخصوص بیماری مالاریا ساخته شده است.نمونه دیگر پشههای خاکی خانواده سایکودیده زیر خانواده فلابوتومینا (phlaebotominae) هستند که عامل بیماری سالک در انسان میباشند. این پشهها وقتی در روی صورت مستقر میشوند یک تک سلولی بنام لشمانیوز را وارد بدن میکنند و ایجاد بیماری سالک در روی پوست میکنند.
This is a discussion on حشرات مضر within the آرشیو forums, part of the بی مهرگان category; حشرات مضر بطور کلي به سه گروه اصلي تقسيم مي شوند:
۱- حشراتي که از گياهان تغذيه ميکنند؛
۲- حشراتي …
کاربر موثر
نمایش برچسبها
مشاهده قوانین انجمن
وجود حشرات در کره زمین چه فوایدی دارد؟
آیا تابحال به این فکر کرده اید که وجود حشرات چه فوایدی برای کره زمین دارد.
اوووووخ! اووووووی! ووووای سوسک! این واکنشی است که اکثر افراد با مشاهده ی یک حشره ی تیره رنگ با شش پا که به آرامی در حرکت اند نشان می دهند. اما این واکنش نسبت به این موجودات که برخی آنها را موجوداتی نفرت انگیز می نامند چندان منطقی و علمی نیست؛ چون نه تنها گستره ی وسیعی از حشرات بی آزارند، بلکه بدون حضور آنها هر چند هم که از دید ما نفرت انگیز و بی خاصیت برسند، فوق العاده مفیدند و بدون آنها چهره ی پیچیده ی زمین قطعاً تغییر رو به افولی را به خود خواهد دید.
معایب حشرات برای انسان
اگر حشرات از روی زمین بروند و نباشند؛ چه خواهد شد؟ آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید؟ اما به شما می گوییم که قطعاً این مساله چنان تأثیر عظیمی بر روی زمین خواهد داشت که تصور آن هم برای ادامه ی حیات در زمین محال است. این عقیده ی گوگی دیویدویتز از بخش حشره شناسی و محیط زیست و زیست شناسی تکاملی از دانشگاه آریزونا ترو است.
اگر حشرات ناپدید شوند؛ به این معنی است که دیگر ویز ویز و یا نیش دردناک پشه تجربه نخواهیم کرد و از آن مهم تر این است که بیماری هایی که حشرات ناقل آنها به سایر موجودات زمین به خصوص انسان ها هستند مانند مالاریا و تب دنگو که هر ساله صدها هزار نفر را می کشد دیگر منتشر نخواهند شد و مرگ و میر ناشی از آن هم به اتمام خواهد رسید.
همچنین کشاورزان دیگر نیازی به استفاده از سموم کشاورزی برای از بین بردن آفات مزارع نخواهند داشت. بر طبق گزارش بخش کشاورزی ایالات متحده ی آمریکا بیش از 500 میلیون پوند مواد شیمیایی هر سال برای مزارع ایالات متحده ی آمریکا مصرف می شود تا محصولات کشاورزی را از گرسنگی حشرات نجات دهد. این مساله برای بشر که بخشی از جمعیت اش در گرسنگی و فقر غذایی به سر می برد تا حدی بی معنی است و از دید دکتر دیویدویتز محاسن آن کمتر از معایب این حادثه ی فرضی خواهد بود.
مزایای حشرات
در حدود هشتاد درصد از کل حیات گیاهی زمین متعلق به گیاهان گل دار است. و برای بازتولید این تعداد بسیار زیاد گیاهان نیاز به حشراتی است که عمل انتقال گرده را از گیاه نر به گیاه ماده انجام دهند. در موارد نادری باد، آب و یا جانورانی مانند، پرندگان و خفاش ها در این مسیر دخالت می کنند. اما میزان بسیار زیادی از کار گرده افشانی توسط حشرات انجام می شود. دکتر دیویدویتز می گوید: با حذف حشرات بیشتر گیاهان روی زمین از میان خواهند رفت در توضیح این مساله باید گفت، که جهان با سناریوی آخرالزمانی برای نبود حشرات، جهان بدون برگ و یا با میزان برگ کمتری خواهد شد.
بین 50 تا 90 درصد از رژیم غذایی انسان ها چه از لحاظ حجم و چه از لحاظ میزان کالری وابسته به گیاهان است و به صورت مستقیم از گیاهان گل دار تأمین می شود. به علاوه دانه های خوراکی مانند برنج و گندم به همراه میوه ها و سبزیجات جزء این گیاهان محسوب می شوند که عمده ی غذای ما را تأمین می کنند. لازم است به این فهرست، گیاهان گل داری را افزود که ما به حیواناتی که می خوریم بافزاییم که از گاو گرفته تا مرغ و نیز ماهی های آب تازه را شامل می شود. بیشتر غذاها و خوراکی های ما وابسته به حشرات است.
دیویدویتز می گوید : همچنین اگر حشرات از اکوسیستم زمین محو شوند، تعداد وسیعی از پستانداران و پرندگان نیز پس از آن از بین خواهند رفت؛ زیرا اگر حشرات ناقل گرده ها هم نباشند، حیواناتی که حشره نمی خورند اما از میوه ها و سبزی جات استفاده می کنند از بین می روند. در این مسیر نوعی حالت دومینویی وجود دارد که با افتادن یک مهره بقیه ی مهره ها هم فرو می افتند.
بیایید تصور کنید که همین مورچه های ریز و پر کار دیگر نباشند، نتیجه چه خواهد بود؟ دیگر هیچ درخت افتاده و شکسته و نیز جسد جانداری به سرعت محو نخواهد شد؛ و هم چنان بر سطح زمین باقی خواهند ماند و این ابتدای آلودگی است. این مسأله حتی برای جسد های انسان ها هم تکرار می شود. به این شکل روند تجزیه ی بقایای مرده ی همه ی موجودات روی زمین به کندی صورت خواهد گرفت؛ کند تر از زمانی که حشرات نیز در این امر مهم مشارکت داشته اند.
علت چیست؟
پاسخ این است که حشرات با مشارکت باکتری ها و قارچ ها در فرآیند تجزیه ی مواد ارگانیک زمین همکاری می کنند؛ از زمانی که یک برگ بر زمین می افتد تا زمانی که یک جسد بر روی خاک یا در زیر خاک قرار می گیرد همکاری این موجودات در فرایند تجزیه اثر گذار است. بدون حشرات، پشته های اجساد گیاهان و جانوران بر روی زمین شکل می گیرد. به این فهرست باید عسل و ابریشم یعنی دو ارمغان ارزشمند از فراورده های سنتی، باستانی حشرات برای انسان ها را افزود؛ این یعنی از بین رفتن حس شاعرانه ی عسل و ابریشم، دو ماده ای که حشرات آن را از قرن ها تولید کرده اند و قرن ها از یک سو به آن سوی زمین تجارت اش رونق داشته است.
پس فکر نبود حشرات به صورت کامل رد شده و غیر قابل تصور است. بیایید مثال ساده ای بزنیم، موج عظیم قرار گرفتن در برابر آفت کش ها، بیماری ها و از دست دادن زیست گاه ها باعث ایجاد تلفات زیاد در حیات وحش و زنبورهای عسل در سال های اخیر شده است. از آن گذشته تغییرات آب و هوایی جهانی سبب بهم خوردن هماهنگی میان حشرات و گیاهان وابسته به هم می شود و شکوفه دهی گیاهان را دچار اختلال می کند. این مساله خصوصاً در هفته های حساس و حیاتی برای باوری گیاهان خطرناک است و نبود هر کدام از طرفین روند گل دهی را خیلی زود و یا خیلی دیر خواهد کرد و در نهایت منجر به عدم باروری خواهد شد.
برای نمونه در پژوهشی که در سال 2014 در مجله ی زیست شناسی جاری (١) منتشر شده است گل ارکیده عنکبوتی که ناقل گرده ی آن زنبور کوچک است این هماهنگی را در اثر تغییر در اکوسیستم و آب و هوا از دست داده اند و حضور زنبور بر روی گیاه زودتر از موعد باروری صورت می گیرد. شرایط برای بسیاری از حشرات مشکل شده و این نگرانی را برای انسان به وجود می آورد که بدون وجود این موذی های مفید چه خواهد شد؟؟ حال متوجه شدیم که این تصوری انتزاعی نیست بلکه همان اتفاقی است که در حال حاضر در زمین در حال رخ دادن است.
رویان حامی محیط زیست
تولیدکننده کودهای ارگانیک و بیوارگانیک
تولید کننده کودهای ارگانیک و بیوارگانیک , انواع گل و گیاه ، انواع بذر سم و ادوات کشاورزی
شاید تا کنون در برخورد با دانش آموزان با این سؤال که آیا حشره ی مفیدی در عالم وجود دارد یا نه؟ مواجه شده باشید؛
در این مقاله به معرفی اجمالی برخی از حشرات مفید خواهیم پرداخت:
همان طور که می دانید حشرات از ریزترین وكوچك ترین مخلوقات خدا هستند كه در سراسر گیتی پراكنده اند و به حیات خویش در این سرای گسترده الهی ادامه می دهند.
جثه ی ریز حشرات شاید کارشان را کوچک نشان دهد اما با توجه به اندازه ی کوچکشان کارهای بزرگی انجام می دهند.
این موجودات حدود 65درصد گونه های شناخته شده در عالم هستند.
بدن آن ها از سه قسمت شامل سر، قفسه سینه و شکم تشکیل شده است و در مجموع دارای 21 بند هستند.
سر در حشرات شامل اعضای حسی از جمله شاخك ها، چشم های مركب وساده و قطعات دهانی و موهای ظریف حسی می باشد.
پاها به وسیله مفصل هایی به قفس سینه متصل می شوند.
شكم حشرات دارای معده, روده وسایر اجزای درونی می باشد.
به وسیله ی بال ها پرواز می كنند و بعضی ها از آن ها به وسیله پاها این طرف و آن طرف می جهند.
بسیاری از حشرات نه تنها برای انسان مضر نیستند؛ بلکه از ضروریات تداوم حیات بشری تلقی می شوند.
هرچند كه جنبه های مفید حشرات فقط به این بحث ختم نمی شود بلكه شامل هزاران هزار فایده از جمله تولید محصولات خوراكی و تزیینی فرآورده های دارویی و سایر احتیاجات بشر از جمله تولید عسل, تولید ابریشم و … می شود که از اهمیت فراوانی در زندگی انسان برخوردارند.
یکی از حشرات خیلی مفید برای انسان و محیط زیست زنبورعسل است.
زنبورعسل به تنهایی دارای چندین و چند فایده ی مهم برای انسان و محیط زیست می باشد.
مهم ترین فایده ای كه از زنبور عسل به ما می رسد عمل گرده افشانی است.
زنبورعسل از روی این گیاه به روی ان گیاه می رود و با این عمل گرده افشانی رابرای گیاهان آسان می كند و به طور كلی درگرده افشانی گل های درختان میوه به طور متوسط 1درصد مجموع گرده افشانی ها راباد؛ 6درصدش را همه
حشرات منهای زنبورعسل و93 درصد باقیمانده را زنبورعسل به تنهایی انجام می دهد.
بنابراین زنبوران عسل سهم چشمگیری در این همه تنوع گیاهان و درختان، و نیز مقاومت پیدا كردن آن ها داشته اند. همچنین باعمل گرده افشانی موجب افزایش محصولات كشاورزی می شوند. هر هكتار باغ گلابی بدون زنبورعسل6 تن محصول می دهد در حالی که با گذاشتن تنها 5 كندو باجمعیت های قوی درداخل آن مقدار محصول می تواند به80 تن در هكتار برسد. در بیشتر باغ های میوه ها چنین وضعیتی وجود دارد.
مرکز یادگیری سایت تبیان – گرد آوری: داودی و نوربخش
تنظیم: داودی
10
