

خورش ماست یا خورشت ماست غذایی بومی اصفهان است. این غذا از ماست چکیده، گوشت گردن گوسفند، زعفران و شکر و زرده تخم مرغ تهیه میشود و در آن کمی زرشک و خلال بادام یا گردو و گاه گلاب میریزند. این خورش به صورت سرد سرو میشود.[۱]
این غذای هلیم مانند و کشسان، امروزه به عنوان دسر مصرف میشود.[۲]
این غذا معمولاً با گوشت گردن گوسفند تهیه میشود اما برخی از گوشت مرغ استفاده میکنند. همچنین برخی آن را با سبک هندی تهیه کرده و از نمک و فلفل استفاده میکنند نه شکر و گلاب.[۱]
از تاریخچه خورش ماست اطلاعات چندانی در دست نیست اما دستکم بیش از یک سده است که در میهمانیهای مجلل و بزرگ اصفهان دیده میشود. خورش ماست در قدیم یک غذای اصلی درباری بود ولی امروزه به عنوان دسر مصرف میشود.[۲]
در سبک هندی از نمک و فلفل استفاده شده و شکر و گلاب استفاده نمیشود. گوشت را با روغن تفت داده و پیاز سرخ شده و نمک را به آن میافزایند و آبپز میکنند. سپس ادویه غذا شامل زعفران ساییده، کمی نمک و فلفل و زیره و گشنیز خرد شده به آن اضافه میشود. ماست را چنان بههم میزنند تا صاف شود و بعد از چند جوش گوشت ادویهدار، داخل خورش اضافه کرده و مخلوط میکنند. پس از افزودن ماست به خورش، خورش نباید بجوشد و همین که ماست گرم شود کافی است.[۱]
۱) ابتدا بهها را شسته و پس از پوستگرفتن، به صورت هلالی برش بزنید؛ سپس داخل تابهای
مقداری روغن بریزید و بهها را داخل آن سرخ کنید.پس از اینکه برشهای به تغییررنگ پیدا
کرده و نرم شدند، شعله اجاقگاز را خاموش کنید و تابه را کناری بگذارید.▪ نکته: شما میتوانید
به جای پوستکندن بهها، آنها را با پوست برش داده و به همان صورت…
خورشت ماست به انگلیسی
…. .
ابتدا گوشت را با پیاز و کمی زردچوبه و آب روی حرارت قرار دهید تا با حرارت ملایم کاملا بپزد .وقتی گوشت پخت ، قبل از اینکه از روی حرارت برداشته شود مقداری نمک هم به آن اضافه کنید تا مزه دار شود.سپس گوشت پخته شده را از استخوان جدا کنید و در یک ظرف مسی با گوشت کوب خوب آن را بکوبید تا کش دار شود.
در مرحله بعد زرده تخم مرغ را با شکر و ماست مخلوط کنید و خوب هم بزنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به جوش بیایند.وقتی مایه جوش آمد گوشت کوبیده شده را داخل آن بریزید و خوب هم بزنید تا مخلوط شوند.در این مرحله باید مواد کش دارشوند. در مرحله آخر نمک ، زعفران آب کردن و گلاب را اضافه کنید و هم بزنید تا خورش جا بیفتد.. خورش ماست آماده شده را پس از خنک شدن و قرار دادن در یخچال در ظرف مورد نظر بکشید و با زرشک ، خلال بادام و پسته تزیین کنید .
بهتر است خورش را 24 ساعت پیش از سرو کردن تهیه کرده و در یخچال نگهداری کنید تا جا بیفتد.این خورش سرد سرو می شود.از ظرف با جنس روی برای کوبیدن استفاده نکنید وگرنه رنگ غذا تیره و بد می شود.
خورشت ماست به انگلیسی
خورش ماست اصفهانی جزو غذای محلی – اصفهان میباشد زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 30دقیقه و زمان پخت و انتظار آن در حدود 1 ساعت و 30دقیقه میباشد . خورش ماست اصفهانی را می توانید در وعده شام – سرو کنید . همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان افطار – میل کرد .توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 4 نفر مناسب میباشد .
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، هفته نکوداشت اصفهان بهانه خوبی است برای احیای فرهنگ تغذیه سالم، آنهم در شهری که به سبب میهمان دوست بودن مردمانش، در تمام فصول سال گردشگران زیادی را به خود میبیند.
اگر برای ضیافتی بزرگ همچون جشن عروسی میهمان اصفهانیها باشید، بین انواع پیش غذاهایی که در سفره یا روی میز میبینید، خورشت ماست از گزینههای حتمی است.
البته این غذا که در نوع خود بینظیر است، هیچ شباهتی با دیگر خورشتهای ایرانی ندارد و مواد اصلی آن را گوشت و ماست چکیده تشکیل میدهند.
پیش غذای بومی اصفهانیها، کمی شیرین، کمی ترش
از تاریخچه خورش ماست اطلاعات چندانی در دست نیست اما حدود یک سدهای میشود که در میهمانیهای مجلل و بزرگ اصفهان برای ناهار یا شام در کنار غذای اصلی مصرف میشود.
خورشت ماست به انگلیسی
این خورشت در قدیم به عنوان غذای اصلی درباری مصرف میشده اما امروز بیشتر به عنوان پیش غذایی خوش طعم و خوش خوراک مشهور است.
رحیمی، از آشپزان موفق نصف جهان که طعم خورشت ماست او را خیلیها میپسندند میگوید: یکی از ویژگیهای جذاب این غذای محلی طعم آن است که کمی شیرین و کمی هم ترش است. البته شیرینی این خورشت بر ترشی آن غالب است چون بیشتر ماهیت دسر دارد تا غذا.
خورش ماست هم از آن دسته غذاهایی ست که انگار میل کردن آن در بیرون از خانه و در غذاخوریهای اصفهان لذت بیشتری دارد، شاید بهانهای باشد برای استراحت از آشپزی مداوم در خانه و استفاده از جاذبههای گردشگری نصف جهان آنهم در هفته نکوداشت اصفهان…
پیش غذایی به رنگ طلایی آفتاب
اگر شکل و شمایل غذایی که میل میکنید برایتان مهم است، خورشت ماست شما را برای انتخاب غذایی با رنگ و بویی شادی آور راضی میکند.
رنگ طلایی حاصل از زعفران بهشتی و سفیدی ماست چکیده مرغوب استان اصفهان، عطر و طعم و رنگ این پیش غذای ناب را خوردنیتر و مطبوعتر میکند.
گویی رنگ زرد قناری یا در وصفی دل انگیزتر، زرد طلایی برای اصفهانیها همچون تیم فوتبال محبوب شان، این غذای محلی را هم دوست داشتنیتر میکند.
خورشتی هنرمندانه و متفاوت در نصف جهان
اگر به دنبال جذابیتهای اصفهان بگردی یک سر آن را در میدان رویائی نقش جهان پیدا میکنی. آنجا که هم معنویات هست و هم مادیات.
برای مثال همین خورشت ماست را در یکی از خیابانهای کناری میدان میتوان یافت. مکانی که در آن، هم بریان سنتی معروف اصفهان عرضه می شود و هم پیش غذای لذیذ ماست.
وارد یکی از همین غذاخوری ها که میشوی نام خورشت ماست در فهرست غذاها خودنمایی میکند.
آقای جعفری صاحب غذاخوری و به تعبیر خیلی از مشتریها، آشپز درجه یک این خیابان درباره نوع مواد و چگونگی پخت این خورشت میگوید: خورش ماست از ماست چکیده، گوشت گردن گوسفند، زعفران و شکر تهیه میشود و در آن کمی زرشک و خلال بادام یا گردو و گاهی کمی گلاب می ریزند.
نکته قابل توجه برای گردشگرانی که نخستین بار این خورشت را میل می کنند دمای سرد این غذاست.
جعفری بیان کرد: لذت خوردن خورشت ماست در سرد بودن آن است. آنچنان که در یخچال بوده و چون طعم اصلی این غذا به سبب وجود ماست با سرد بودن دمای آن بسیار لذیذتر میشود.
کشدار بودن هم از دیگر ویژگی های این پیشغذای اصفهانی است. درست مثل حلیم بادمجان که از دیگر غذاهای خوش طعم این دیار است.
ارزش غذائی خورشت ماست
از آنجائی که ترکیب اصلی این پیش غذا ماست چکیده بوده و مقدار چربی بالایی از نوع اسید چرب اشباع دارد برخی آن را در دسته غذاهای پرچرب قرار میدهند.
زهرا فرزین پزشک تغزیه در این زمینه گفت: گرچه خورش ماست حدود 7 درصد چربی دارد و در رده محصولات پرچرب لبنی قرار میگیرد اما به دلیل داشتن در صد بالای ماست چکیده، این دسر منبع خوب و غنی از کلسیم و ویتامین B2 محسوب میشود.
وی با بیان اینکه گوشت گردن بره هم به عنوان یکی از مواد تهیه این غذا از چربی حیوانی و اسید چرب اشباع بالایی برخوردار است، افزود: با این وجود این ماده هم تامین کننده پروتئین و اسیدهای آمینه ضروری بدن است.
به گفته دکتر فرزین، زعفران موجود در خورشت ماست ترکیب غذایی نشاط آوری است که در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد. شِکر موجود در آن هم عاملی مثبت در افزایش جذب سلولی ست و بهرهوری بدن را بالا میبرد.
نکته قابل توجه درمصرف خورشت ماست این است که این پیش غذا بیشتر جنبه خوراک تشریفاتی در میهمانیها و مجالس را دارد و اصفهانیها به صورت روزانه در سفره غذایی خود آن را مصرف نمیکنند، بنابراین مشکلی هم در سلامت آنان ایجاد نمیشود.
خورشت ماست به انگلیسی
پیش غذایی مفید و فرح بخش
انتخاب گوشت گردن گوسفند که خاصیت کشسانی ایجاد میکند و ماست چکیده به همراه شکر و زعفران، دسر سنتی خورش ماست را به یک مکمل غذایی مفید و فرح بخش تبدیل کرده است.
خورش ماست زیرکی، مشکل پسندی، ذوق هنری و مزههای اصیل اصفهانیها را در خود دارد. شاید کمتر دسری را اینگونه مغذی، خوش آب و رنگ و خوشمزه بتوان پیدا کرد، به ویژه وقتی این غذای خوشرنگ با زرشک قرمز و خلال پسته سبز تزئین میشود. اگر تمایل به میل کردن این غذای هنرمندانه که هم جسم را قوت میبخشد و هم روح را جلا میدهد دارید، بد نیست سری به غذاخوریهای حاشیه زندهرود، هتل های اصفهان و یا خیابانهای اطراف میدان نقش جهان بزنید.
طعم ویژه این دسر حتی اگر فقط چند قاشق بعد از خوردن غذای اصلی باشد همچنان در دهان میماند که تمایلت را برای خوردن آن در نوبتهای بعدی غذایی دو چندان میکند.
مصرف خورش ماست برای گروههای آسیب پذیر
برخی پزشکان مصرف به اندازه دسر خورش ماست را به دلیل وجود مواد غذایی ارزشمند مانند پروتئین، چربی، ویتامین و قند برای گروههای آسیب پذیر جامعه همچون کودکان، زنان باردار و سالمندان مفید میدانند.
احمد اسماعیلزاده عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این زمینه گفت: این دسر منبع غنی از کلسیم است که مصرف آن برای زنان باردار اهمیت زیادی دارد. همچنین برای سالمندان که در خطر ابتلا به پوکی استخوان و جذب پایین کلسیم قراردارند مصرف خورشت ماست بسیار مفید است و برای کودکان که در حال رشد هم هستند و متوجه گوشت داخل محصول نمیشوند یا افراد لاغری که نیاز به ریزمغذیها دارند، توصیه میشود.
نکته قابل بیان دیگر در مورد فواید این خورشت خوش خوراک این است که مواد مغذی متنوع تری به بدن مصرف کننده میرساند و جالب تر اینکه در پخت آن از نمک و ماست چکیده شور یا ترش هم استفاده نمیشود.
پس غذای سالم بخورید تا سالم بمانید …
انتهای پیام/
در اینجا عبارت های انگلیسی برای غذاهای مختلف آمده است.
صدا برای تمام واژگان انگلیسی این صفحه در دسترس است. برای شنیدن هر واژه به سادگی روی آن کلیک کنید.
© 2020 Speak Languages OÜ · بازتولید بدون مجوز ممنوع است.
سیاست حفظ اسرار · شرایط استفاده · تماس با ما
خورش ماست
خورش ماست اصفهانی یکی از دسرهای خوشمزه و پر طرفدار ایرانی است که اصالتا متعلق به شهر اصفهان است. جالب است بدانید که این خورشت اصیل ایرانی تنها خورشتی است که به صورت دسر سرو می شود.
البته خورش ماست به جهت اینکه دارای مواد تشکیل دهنده مقوی و کاملی است می تواند به عنوان یک وعده کامل غذایی هم مورد استفاده قرار گیرد. نکته دیگر در مورد خورش ماست این است که این خورش طعمش هم با دیگر خورش ها متفاوت است و طعمی شیرین دارد.
خورشت گردن به صورت متداول با گوشت بدون استخوان گردن گوسفند طبخ می شود ، اما در صورتی که دوست ندارید از گوشت گردن گوسفند استفاده کنید می توان آنرا با گوشت های سفید مانند گوشت مرغ و بوقلمون هم تهیه کرد.
خورشت ماست به انگلیسی
با مقدار موادی که در این دستور آشپزی قرار گرفته است می توانید برای ۴ نفر خورشت ماست تهیه کنید. در صورتی که می خواهید مقداری کمتر یا بیشتری خورش تهیه کنید کافیست مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید. با آموزش آشپزی خورش ماست با پارسی دی همراه باشید.
مواد لازم برای ۴ نفر
دستور پخت
برای تهیه خورش ماست اصفهانی ابتدا یک قابلمه مناسب را پر از آب کنید و روی حرارت قرار دهید سپس پیاز را پس از گرفتن پوست از وسط نصف کنید و به قابلمه اضافه کنید. در ادامه گوشت گردن را به همراه کمی زردچوبه اضافه کنید و با حرارت زیاد اجازه دهید گوشت گردن مغز پخت شود.
پس از اینکه گوشت گردن به خوبی پخت ، قابلمه را از روی حرارت بردارید و گوشت را از قابلمه خارج کنید. استخوان های موجود در گوشت را با دقت خارج کنید ، سپس گوشت را داخل یک ظرف مناسب بریزید ( ترجیحا ظرف مسی ).
این مرحله مهم ترین مرحله پخت خورش ماست است و باید به خوبی آنرا انجام دهید. در این مرحله باید آنقدر گوشت را بکوبید تا رنگش مایل به سفید و کش دار شود. اگر این کار را به خوبی انجام دهید خورش ماست شما کشدار و منسجم می شود.
در مرحله بعدی یک قابلمه مناسب انتخاب کنید و ماست پر چرب را به همراه شکر داخل قابلمه بریزید. در ادامه مواد را به خوبی مخلوط کنید سپس قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و مداوم هم بزنید تا ماست حباب بزند و نزدیک به جوشیدن باشد.
پس از اینکه ماست به جوش آمد گوشت کوبیده شده را به قابلمه اضافه کنید و هم زدن را ادامه دهید تا مواد یکدست شوند. پس از اینکه گوشت با دیگر مواد به خوبی مخلوط شد ، مغز گردو را به همراه خلال بادام ، زعفران دم کرده ، گلاب و مقداری نمک اضافه کنید.
چند دقیقه دیگر مواد را هم بزنید تا یکدست شوند سپس از روی حرارت بردارید و در ظرف مورد نظرتان بکشید. خورش ماست را با خلال پسته و زرشک تزیین کنید و به مدت حداقل ۱۲ ساعت در یخچال قرار دهید سپس سرو کنید.
یکی دیگر از نکات جالب در مورد خورش ماست این است که این خورش بر خلاف دیگر خورش های معروف ایرانی به صورت سرد سرو می شود. در صورت تمایل می توانید از زرده تخم مرغ و خامه هم برای خوشمزه تر شدن خورش ماست استفاده کنید.
نکات پخت خورش ماست
در صورتی که منع مصرف گوشت قرمز دارید یا ترکیب گوشت قرمز را با ماست و شکر جالب نمی دانید می توانید این خورش را با گوشت مرغ تهیه کنید. برای ۴ نفر کافیست ۴۰۰ گرم گوشت مرغ استفاده کنید. مراحل پخت تفاوتی ندارد.
