
خواص دارویی و گیاهی
دانه کاکائو یکی از مواد غذایی است که بومی مناطقی از آمریکای مرکزی و جنوبی و آفریقا است. بومیان قاره آمریکا کاکائو را غذایی از جانب خداوند میدانند و برای مردم آن منطقه کاکائو بسیار مورد احترام است.
کاکائوی تلخ به دلیل داشتن میزان بیشتری کاکائو نسبت به کاکائوی معمولی، حاوی پلی فنولها که آنتی اکسیدان بسیار قوی است، میباشد. ترکیبات فلاوونوییدی موجود در کاکائو باعث از بین بردن رادیکالهای آزاد موجود در جریان خون شده و از بروز سرطانها و بیماریهای قلبی – عروقی و تصلب شرایین جلوگیری میکند.
شکلات تلخ برای قلب مفید است- فواید مصرف شکلات تلخ – تاثیر شکلات تلخ بر کاهش خطر بروز نارسایی قلبی – شکلات تلخ برای بیماران کبدی خوب است – آشنایی با روش تهیه موس شکلات تلخ – شکلات تلخ بخورید – شکلات، این دوست داشتنی تلخ
همچنین فلاوونوییدهای موجود در کاکائوی تلخ باعث افزایش انعطاف پذیری دیواره عروق شده و خطر افزایش فشار خون و سکتههای قلبی و مغزی را میکاهد. مطالعات نشان میدهد که خوردن یک تکه شکلات تلخ در روز میتواند فشار خون را به حالت متعادل در بیاورد.
ترکیبات پلی فنیلی موجود در کاکائوی تلخ باعث بهبود روند خون رسانی بدن به ویژه بهبود خون رسانی به مغز و در نتیجه عملکرد مغز میشود به علاوه کافئین موجود در آن برای افزایش تمرکز نیز مفید است.
کاکائوی تلخ از پوست در برابر تاثیرات پیر کننده نور خورشید محافظت میکند. و خطر ابتلا به سرطان پوست را نیز کاهش میدهد.
کاکائوی تلخ در افراد مبتلا به بیماریهای کبدی مانند یک مرهم عمل میکند و مصرف آن در کنار دارو میتواند در تسریع روند درمان این بیماری موثر باشد.
موارد احتیاط در مصرف کاکائوی تلخ
در افراد مبتلا به آلرژیهای غذائی، شکلاتهای تلخ بهدلیل داشتن میزان زیاد مادهٔ خشک ممکن است آلرژی آنها را تشدید کند.
همچنین این شکلاتها در افرادیکه مبتلا به عارضهٔ کهیر هستند، ممکن است موجب تشدید بیماری شود.
برای افراد مضطرب نیز توصیه میشود مصرف این شکلاتها محدود شود، زیرا شکلاتها بهدلیل داشتن کافئین زیاد، باعث افزایش اضطراب میشوند.
با توجه به اینکه شکلات یکی از موادی است که نسبت آرژینین به لیزین در آن زیاد است، به افرادیکه زمینهٔ تبخال زدن دارند توصیه میشود کمتر شکلات مصرف کنند و با توجه به اینکه درصد مادهٔ خشک شکلات تلخ زیاد است در افراد مبتلا به این عارضه، محدودیت مصرف این نوع شکلات باید بیشتر رعایت شود.
بررسیهای بلندمدت نشان میدهند که مصرف این نوع شکلات بهدلیل داشتن کافئین زیاد در زنان مبتلا به بیماری فیبروکیستیک پستان باعث تشدید عوارض بیماری میشود.
کافئین اسیدمعده را افزایش میدهد، مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد، مانند شکلات تلخ، ممکن است باعث وخامت زخممعده در افراد مبتلا به این بیماری شود. همچنین بیماران مبتلا به رفلاکس معدی مری باید مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد را محدود کنند.
کافئین مادهای محرک است و تأثیرات آن تا ۲۰ ساعت در بدن باقی میماند. از اینرو، افراد مبتلا به بیخوابی باید از مصرف اینگونه شکلاتها خودداری کنند.
افرادیکه کلیهٔ سنگساز دارند و همچنین افراد مبتلا به سیروز کبدی مصرف این نوع شکلاتها به ترتیب بهدلیل داشتن اگزالات و مس زیاد توصیه نمیشود.
http://www.pezeshkan.org
به گزارش فارس، دكتر مرتضی صفوی با اشاره به تحقیقات انجام شده پیرامون خواص شکلات تلخ، گفت: تحقیقات نشان میدهد که شکلات تلخ یک ماده غذایی مناسب برای سلامتی و بهبود خورد و خوراک انسان است.
این متخصص تغذیه گفت: خواص زیادی در تحقیقاتی که هر روزه انجام میشود برای ما روشنتر میشود. شکلات تلخ دریافت قند و کلسترول بد را کاهش میدهد.
وی تاکید کرد: شکلات تلخ برعکس شکلاتهای دیگر عمل کرده و ضمن کاهش کلسترول بد موجب افزایش دریافت کلسترول خوب یا همان HDL در بدن میشود.
صفوی این خصوصیت را تنها مختص شکلات و برخی دیگر از مواد غذایی مانند گردو دانست و گفت: معمولاً اگر شکلات تلخ به صورت روزانه مصرف شود میتواند برای قلب انسانها مفید باشد که این موضوع را تحقیقات زیادی اثبات کرده است.
وی با بیان اینکه نباید در مصرف شکلات تلخ افراط شود، گفت: توصیه میکنیم که مصرف روزانه افراد حداکثر 50 گرم شکلات تلخ با مقدار 70 درصد کاکائو باشد.
این متخصص تغذیه با اشاره به نقش شکلات تلخ در کاهش احتمال سکته قلبی، گفت: تحقیقاتی در اروپا انجام شد و نشان داد خانمهایی که روزانه 45 گرم شکلات تلخ مصرف میکردند 20 درصد کمتر از سایر خانمها در معرض سکتههای قلبی قرار گرفتهاند.
به گفته وی، افرادی که به صورت متداول از شکلات تلخ استفاده میکنند فشار خونشان کاهش مییابد و کلسترول بدنشان نیز کمتر میشود. بنابراین سلامت قلب آنها تضمین میشود.
صفوی خاطرنشان کرد: شکلات تلخ، التهاب را از بین میبرد بنابراین ریسک بیماریهای قلبی و عروقی در انسان را نیز کاهش میدهد.
وی به تحقیقات انجام شده در ایتالیا اشاره کرد و گفت: تحقیقات سال 2005 در ایتالیا نشان میدهد که شکلات تلخ حساسیت بدن به انسولین را افزایش داده و موجب کاهش احتمال ابتلا به دیابت در افراد میشود.
این متخصص تغذیه، خصوصیت مثبت دیگر شکلات تلخ را فیبر زیاد این ماده غذایی عنوان کرد و گفت: مصرف مقدار اندکی شکلات تلخ انسان احساس سیری میکند و این موضوع موجب میشود که از خوردن غذاهای چرب و با کالری زیاد خودداری کنند.
وی افزود: در کشور تحقیقاتی بر روی «اندیکس سیری» در حال انجام است به این معنا که چه غذاهایی زودتر انسان را سیر میکند که در واقع این تحقیقات به درمان چاقی کمک زیادی خواهد کرد.
صفوی خاطرنشان کرد: در این تحقیقات مشخص شد که شکلات تلخ یکی از موادی است که موجب میشود انسان احساس سیری کند بنابراین میتوان از این ماده در درمان چاقی استفاده کرد و جلوی پرخوری را گرفت.
به گفته وی دیگر خصوصیات این نوع شکلات وجود اکسیدانها، آنتیاکسیدانها و فلاونوئیدها در این ماده غذایی است که موجب محافظت از پوست در مقابل اشعههای مختلف شده و به مانند دیگر شکلاتها حساسیت پوستی ایجاد نمیکند.
این متخصص تغذیه، شکلات تلخ را درمانی برای کاهش سرفههای مکرر دانست و گفت: «تئوبرومین» در شکلات تلخ با تأثیر بر مغز مانع سرفههای مکرر میشود.
وی شکلات تلخ را شادی و نشاط بخش دانست و آن را عامل کاهش استرس معرفی کرد و افزود: کاکائو خاصیت رقیقسازی خون را دارد و مانند آسپرین عمل کرده و جریان خون را بهبود میبخشد. تحقیقات مختلف نشان داده که بهبود یافتن جریان خون در دید چشم نیز تاثیرگذار است.
صفوی با بیان اینکه مصرف شکلات تلخ سرعت عکسالعمل را در انسان بالا میبرد، گفت: در هر صورت نسبت به افراط در مصرف شکلات تلخ هشدار میدهیم چراکه کافئین زیاد موجود در این ماده غذایی آرامش افراد را بر هم میزند و بیخوابی و بیحوصلگی در پی دارد.
وی مصرف این ماده غذایی را برای افراد بیشفعال ممنوع دانست و گفت: مصرف این ماده غذایی برای کهنسالان مانعی ندارد.
10
