نحوه مصرف سوماتروپین

دوره مقدماتی php
نحوه مصرف سوماتروپین
نحوه مصرف سوماتروپین

سوماتروپین شکلی از هورمون رشد انسان است که برای رشد استخوان ها و عضلات بسیار اهمیت دارد.

 از هورمون سوماتروپین برای درمان نارسایی رشد در کودکان و بزرگسالانی که دچار کمبود هورمون رشد طبیعی هستند، استفاده می شود. و کاربردهای دیگراین هورمون برای افرادی است که دارای نارسایی مزمن کلیه، سندرم نونان، سندرم ترنر، سندرم پرادر- ویلی، کمبود قد درهنگام تولد و عدم رشد قد و … هستند.

هم چنین از هورمون سوماتروپین در بزرگسالان، برای درمان سندرم روده کوتاه و یا برای جلوگیری از کاهش شدید وزن که از بیماری ایدز نشات می گیرد، استفاده می شود. سوماتروپین کاربرد های فراوان دیگری نیز دارد و ممکن است برای اهدافی که در این راهنمای دارو ذکر نشده است، استفاده شود.

 در صورت داشتن بیماری هایی از قبیل سرطان، رتینوپاتی دیابتی، سندرم پرادر- ویلی، اضافه وزن و مشکلات تنفسی شدید توصیه می شود از هورمون سوماتروپین استفاده نشود. و همچنین در صورت داشتن سایر بیماری های جدی که از نارسایی ریه و یا عوارضی که از جراحی، آسیب، و یا هر نوع ضربه ی جسمی نشات گرفته باشند نیز توصیه می شود از مصرف این دارو خودداری شود.

در صورتی داشتن موارد زیر از مصرف سوماتروپین اجتناب کنید:نحوه مصرف سوماتروپین

برای حصول اطمینان از مضر نبودن مصرف سوماتروپین درصورت داشتن هریک از موارد زیر پزشک را مطلع سازید:

دوره مقدماتی php

برخی از مارک های تجاری این هورمون ازقبیل ژنوتروپین، امنی تروپ به جنین انسان اسیب وارد نمی کنند، ولی در رابطه با برخی از مارک های دیگراین هورمون مانند هوماتروپ، نوردیتروپین، نوتروپین، زوماکتون، زوربتیو، شواهد معینی مبنی بر این که ایا این هورمون ها به جنین انسان اسیب می رسانند یا نه، وجود ندارد.

اگر باردارید یا قصد بارداری دارید، در این رابطه به پزشک خود اطلاع دهید. هم چنین در ارتباط با این که این هورمون می تواند به شیر مادرانتقال یابد یا به بچه شیرخواره اسیب برساند شواهدی وجود ندارد، در صورتی که بچه شیرخواره دارید لازم است با پزشک خود مشورت کنید.

مقدار مصرفی دارو، نام تجاری هورمون، و نحوه استفاده از این هورمون تا حد زیادی به بیماری که شما دارید، بستگی دارد. توصیه می شود بر اساس نسخه تجویزی پزشکتان از این هورمون استفاده کنید.از مصرف بیش از مقدار و مدت زمان توصیه شده توسط پزشک خودداری کنید.

در بعضی موارد کودکان نباید از سوماتروپین استفاده کنند. برخی از مارک های تجاری سوماتروپین حاوی ترکیبیاتی هستند که می توانند باعث عوارض جانبی جدی یا حتی مرگ در اطفال یا نوزادان نارس شوند. مصرف این دارو در کودکان باید تحت نظارت بزرگسالان انجام شود.

تزریق سوماتروپین به شکل عضلانی یا زیر پوستی انجام میشود. درصورتی که از نحوه تزریق سوماتروپین و چگونگی مصرف سوزن و سرنگ آگاهی ندارید از مصرف آن در منزل خودداری کنید.

ارائه دهنده ی مراقبت های پزشکی مناسب ترین بخش بدن را برای تزریق هورمون مشخص می کند و توصیه می شود که درهر زمان از بخش متفاوتی از بدن استفاده شود و از تزریق دوباره به یک نقطه از بدن، پرهیز شود.

در هنگام استفاده از هورمون بطری را تکان ندهید، چون ممکن است دارو خاصیت خود را از دست دهد و فقط در صورت تمایل به تزریق دارو، مقدار مصرفی دارو را اماده کنید. هم چنین در صورت مشاهده ی تعقیر رنگ دارو و یا مشاهده ذراتی درآن، از دارو استفاده نکنید.

در صورت استفاده از هورمون سوماتروپین، ممکن است نیاز به آزمایش های مکرر خون، بررسی روند رشد، و وضعیت پوستی و چشمی داشته باشید.

اگر شما مبتلا به سندرم روده کوتاه هستید، از رژیم غذایی که توسط پزشک یا مشاور تغذیه، برای کمک به کنترل بیماری تان توصیه شده است، پیروی کنید. و سوماتروپین برای درمان سندرم روده کوتاه استفاده نمی شود.

اگر سندرم پرادر-ویلی دارید، برنامه ی درمانتان شامل کنترل وزن نیز می باشد. بنابراین  توصیه می شود دستورالعمل های پزشکتان را به دقت دنبال کنید.

اگر از فرمی از هورمون سوماتروپین استفاده می کنید که به شکل کارتریج و یک قلم تزریق است، فقط از قلم تزریقی که مارک تجاری هورمون سوماتروپین را دارد استفاده کنید.

فقط یک بار از سوزن و سرنگ یکبار مصرف استفاده کنید و در مورد شیوه صحیح دور انداختن آنها با دکتر داروساز مشورت کنید.

نحوه ی نگه داری این هورمون بستگی به مارک تجاری و رقیق کننده ای که در ان استفاده می شود دارد.

پس از مخلوط کردن هورمون شاید لازم باشد فورا یا بعد از مدتی هورمون استفاده شود. درهر صورت بسته به دستوالعمل پزشکی دارد که در برگه ی راهنمای دارو درج شده است. و چنان چه سوالی دررابطه با نحوه ی نگه داری دارو دارید به دکتر داروساز مراجعه کنید.

بعد از پایان تاریخ انقضای درج شده ی روی برچسپ دارو، هر انچه که از دارو باقی مانده است را دور بریزید.

درصورت فراموش کردن مصرف دارو: به محض متوجه شدن، داروی فراموش شده را مصرف کنید. اگر به نوبت مصرف بعدی دارو زمان اندکی مانده است از مصرف داروی فراموش شده پرهیز کنید. از مصرف داروی اضافی جهت جبران نوبت از دست رفته خودداری کنید.

اگر بصورت مکرر بیش از سه نوبت مصرفی دارو را فراموش کردید برای چگونگی ادامه مصرف دارو با پزشک مشورت کنید.

درصورت مصرف بیش از حد (اووردوز) به اورژانس مراجعه کنید.

مصرف دوز اضافی باعث ایجاد لرزش، عرق سرد، افزایش گرسنگی، سردرد، خواب آلودگی، ضعف، سرگیجه، ضربان قلب سریع و تهوع و در صورت استفاده ان به مدت طولانی باعث رشد اضافی می شود.

اگر از زوربتیو برای درمان سندرم روده کوتاه استفاده می کنید، از نوشیدن آب میوه و نوشابه سودا اجتناب کنید. در مورد نوع مایعات که باید درهنگام مصرف زوربتیو بنوشید، اگاهی داشته باشید.

در صورتی که از سندرم روده کوتاه رنج می برید از نوشیدن الکل اجتناب کنید. الکل میتواند سبب تحریک معده و وخامت بیماری شود.

در صورت بروز علایم واکنش آلرژیک از جمله کهیر، مشکل در تنفس، تورم صورت، دهان، لب ها و گلو به اورژانس مراجعه نمایید.

مشکلات تنفسی شدید ممکن است در بیمارانی که مبتلا به سندرم پرادر-ویلی هستند و از هورمون سوماتروپین استفاده می کنند، رخ دهند، بنابراین و بلافاصله بعد از رویت علائم ریه یا مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس، سرفه، یا خر و پف به پزشک اطلاع دهید.

درصورتی که هریک از عوارض جانبی زیر برای شما اتفاق افتاد به پزشک اطلاع دهید:

عوارض جانبی معمول مصرف هورمون سوماتروپین عبارتند از:

موارد ذکر شده، لیست کاملی از عوارض جانبی نیستند و ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز داشته باشند، در مورد عوارض جانبی دیگربا پزشک خود مشورت کنید.

در مورد تمام داروهای مصرفی، به ویژه موارد ذکر شده در لیست زیر با پزشک مشورت کنید.

سایر داروها که شامل داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی میشوند، ممکن است با سوماتروپین تداخل ایجاد کنند. درمانگران خود را در جریان همه داروهایی که در حال حاضر از آنها استفاده می کنید و هر دارویی که استفاده از آن را شروع یا قطع کرده اید، قرار دهید.

اگر هنوز سوالی در رابطه با سوماتروپین دارید. میتوانید آن را در انجمن پرسش و پاسخ مطرح کرده و متخصصین مربوطه در وب سایت به آن جواب دهند.

مترجم:
فاطمه فرجی

نوشته شده در 19 اسف 1396

مرجع : www.drugs.com

سلام مرسی از مطالب خوبتون . خاستم بدونم اگر امپول سوماتروپین به مدت یک ساعت نیم در فریزرنگهداری شود فاسد میشه

ارسال جواب

این دارو باید در دمای 2 تا 8 درجه سانتی گراد نگهداری شود. از فریز کردن دارو خودداری کنید.

قیمتش چقدر است

نحوه مصرف سوماتروپین

ارسال جواب

شما می توانید سوال های خود را در انجمن پرسش و پاسخ وب سایت داروی مطرح کنید و پزشکان و متخصصین داروی در این رابطه پاسخ دهند.

برای در این وب سایت شما بایستی قوانین وب سایت را در این رابطه مطالعه کنید.

اپلیکیشن موبایل داروی

کلیه حقوق مادی و معنوی برای سایت داروی محفوظ میباشد و استفاده از محتوا و امکانات آن وابسته به رعایت قوانین آن میباشد.

صفحه درخواستی شما وجود ندارد!

در سایت دکتر همه تلاش می شود تا با فراهم نمودن اطلاعات به روز، صحیح و کارشناسانه در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریها و برطرف کردن تصورات نادرست به بالا بردن سطح سلامت کشور کمک کنیم.

تمامی حقوق این وب سایت برای دکترهمه مرجع بهداشت درمان، سلامت و تغذیه محفوظ است.

Powered and Protected by FIP-CO

نحوه مصرف سوماتروپین

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید

استفاده از هورمون‌ رشد یا سوماتروپین که به نام سوما نیز در میان ورزشکاران و بدنسازان شناخته می‌شود در طول سال‌های گذشته افزایش یافته است. امروز در سایت جیمیتو همراه شما خواهیم بود تا نگاهی به هورمون رشد یا سوماتروپین داشته باشیم و با خواص، دوز مصرفی و اثرات جانبی آن بیشتر آشنا شویم.

 

در دورانی که تلاش برای داشتن عضلانی قدرتمند و حجیم در میان مردان اوج گرفته بود، استفاده از هورمون رشد (GH) یا سوماتروپین به عنوان دارویی معجزه‌آسا عمل می‌کرد و بدنسازان را از پله اول تا میانه‌های راهرو داشتن اندامی قوی انتقال می‌داد.نحوه مصرف سوماتروپین

 

بدنسازی و جدال با آهن سرد را می‌توان به قبل از پیدایش استروئیدهای انابولیک و قبل از آن در سال ۱۹۶۰ تقسیم کرد. استروئید انابولیک ها داروهایی بودند که اغلب برای درمان بیماری‌های عادی استفاده می‌شدند اما بدن‌سازان از عوارض مصرف این داروها برای بدن‌سازی خود بهره می‌گیرند. یا درک قدرت این داروها، استفاده از آن‌ها به فاکتور حیاتی برای بدن‌سازی تبدیل شد.

سال ۱۹۷۰، دوران جدیدی برای موفقیت‌های ورزش و رقابت‌های بین بدن‌سازان بود که با ظهور قراردادهای سودآور و حرفه‌ای توانایی ورزشکاران را تحت تأثیر گذاشته بود. ترکیب جدیدی در این زمان وارد بازار شد که نگاه همه را به خود جلب کرده بود: هورمون رشد یا سوماتروپین (GH).

هورمون رشد، هورمونی حیاتی برای بدن و سلامتی عمومی افراد است و همواره مقادیر طبیعی و مفید آن برای انجام فرایندهای مختلف در بدن به ویژه کودکان لازم است از جمله وظایف هورمون رشد، افزایش و رشد بافت‌های بدن به مانند عضلات است. هورمون رشد نتایجی طبیعی و قابل قبول از خود در بدن دارد؛ اما افزایش تولید آن در بدن می‌تواند باعث بروز مشکلات حاد نیز شود.

افزایشش تولید هورمون رشد، همان‌طور که در افراد مبتلا به اکرومگالی شاهد هستید منجر به بروز رشد بی‌رویه بافت‌ها و مشکلاتی به مانند مقاومت بدن در برابر انسولین و ضعف عضلانی می‌شود.

اختلال در ترشح هورمون رشد در کودکی به وجود می‌آید و در پی آن بیماری‌هایی به مانند گیتیزیم هیپوفیز یا پدیده غول‌پیکری به وجود می‌آید. غول‌پیکری در افراد مشهوری به مانند آندره گایتان کشتی‌گیر غول‌پیکر دیده می‌شد. این بیماری تا مرگ همچنان ادامه پیدا می‌کند و راه درمان قطعی وجود ندارد.

همان‌طور که ترشح بیش از حد هورمون رشد یا سوماتروپین برای بدن مشکل‌ساز است، ترشح کم آن به واسطه مشکلات مادرزادی نیز موجب بروز اختلالاتی به مانند کوتوله شدن در کودکی می‌شود. البته کاهش تولید سوماتروپین در دوران بزرگ‌سالی نیز باعث کاهش توده‌های عضلانی، کیفیت زندگی و انرژی بدن می‌شود.

افزودن مکمل‌های هورمون رشد به رژیم غذایی افرادی که دچار مشکلات کمبود سوماتروپین بودند نتایج امیدوارکننده‌ای در مورد کاهش وزن چربی‌ها، افزایش بافت ماهیچه، تراکم استخوانی بهتر، کاهش عوامل سکته قلبی و افزایش سلامت روانی به دنبال داشت.

 

به زودی بدن‌سازان متوجه شدند که با افزودن سوماتروپین به رژیم دارویی خود می‌توانند رشد عضلانی و حجم عضلات بیشتری تجربه کنند. از این رو شروع به مصرف این ماده به عنوان حجم دهنده عضلات کردند. اندام‌هایی که در دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی از بدن‌سازان دیده می‌شود همگی حاکی از مصرف سوماتروپین و هورمون رشد برای رسیدن به اندامی تراشیده و کاملاً ورزیده است.

با گسترش روزانه سوماتروپین به عنوان مکمل دارویی در بین ورزشکاران نظرات متفاوتی در مورد آن شکل گرفت. عده‌ای آن را کاملاً خطرناک می‌خواندند و برخی دیگر مصرف آن را به همراه عوارض می‌دانستند. با این وجود اکثر کسانی که آن را مصرف می‌کردند از اثراتش راضی بودند.

می‌توان گفت از زمانی که هورمون رشد به رژیم دارویی ورزشکاران اضافه شد، شبهات زیادی برای استفاده کردن از سوماتروپین نیز همراه آن بود که امروز ما در جیمیتو به برخی از آن‌ها پاسخ خواهیم داد؛ اما ابتدا به سراغ علی امینی، یکی از بدن‌سازان مشهور خواهیم رفت تا نظر او در مورد مصرف سوماتروپین را بدانیم.

علی امینی در طول سال‌های بدن‌سازی و پرورش اندام خود از سوماتروپین به عنوان تقویت کننده رشد عضلات و حجم دهنده استفاده کرده و همیشه در مورد اثرات و تأثیر عملکرد این مکمل دارویی بر روی بدن خود واقع‌بین بوده است.

امینی در مورد پیدایش سوماتروپین این‌گونه می‌گوید که این ماده در از ۱۹۱ آمینواسید تشکیل شده است و در بدن توسط غده هیپوفیز ترشح می‌شود. منبع اولیه انسان برای تزریق مصنوعی و دارویی آن، هیپوفیز اجساد انسانی بود اما با توجه به مشکلات رخ ‌داده، گونه سنتزی آن در طول سال‌های اخیر وارد بازار شده است.

علی معتقد است که استفاده از داروهایی به مانند سوماتروپین در بدن‌سازان موجب بروز خاصیت‌هایی همانند سوختن چربی، افزایش وزن بدون چربی بدن، کاهش زمان بهبودی، تقویت عضلات و رباط‌ها به هنگام بازسازی عضلانی می‌شود. با توجه به اینکه در طول سال‌های اخیر شرکت‌های زیادی سوماتروپین تولید می‌کنند، دسترسی ورزشکاران به این دارو نیز افزایش یافته و مصرف آن نیز گسترش یافته است؛ اما نکته اساسی، شیوه صحیح استفاده از آن است.

استفاده از سوماتروپین به هنگامی مؤثر است که در مقدار معین و زمان تعیین شده مصرف شود در غیر این صورت مشکلات سلامتی به دنبال خواهد داشت.

 

هورمون رشد نیز به مانند همه هورمون‌های بدن وظایف کلیدی در بدن بر عهده دارد که کمبود آن موجب بروز مشکلاتی به مانند:

لذا اگر پزشک، مطمئن باشد که دلایل مشکلات شما کاهش تولید هورمون رشد به واسطه ژنتیک یا افزایش وزن باشد، برای شما مصرف دارویی را تجویز می‌کند.

مصرف سوماتروپین نمی‌تواند معجزه کند. با این وجود می‌توان از آن به عنوان افزایش دهنده بازده حرکات ورزشی استفاده کرد؛ اما باید در نظر داشت که مصرف سوماتروپین بدون برنامه و زمان هیچ فایده‌ای برای بدن‌ساز ندارد و اغلب کسانی که خودسرانه از آن استفاده می‌کنند با این مشکل مواجه‌اند. فواید مصرف هورمون رشد را می‌توان به صورت زیر بیان کرد:

 

مصرف سوماتروپین به عنوان عاملی برای افزایش قدرت عضلانی به واسطه افزایش تولید کلاژن در بدن شناخته شده است. کلاژن باعث تحریک عضلات استخوانی و تاندون‌ها و در نتیجه بهبود قدرت آن‌ها می‌شود. از جمله ویژگی‌هایی که ورزشکاران از آن به عنوان دلیل مصرف سوماتروپین یاد می‌کنند، افزایش قدرت عضلانی است.

بر اساس مطالعاتی که روی انسان انجام گرفته است، تزریق و دریافت هورمون رشد به صورت مصنوعی نیز موجب بهبود قدرت عضلانی در مقابل کسانی که آن را دریافت نکرده‌اند می‌شود. مصرف و دریافت هورمون رشد در کسانی که به طور طبیعی با مشکل کمبود ترشح هورمون رشد متولد شده‌اند، نشان داد که درمان طولانی مدت با تزریق سوماتروپین موجب بهبود قدرت عضلانی و افزایش عملکرد ورزشکاران نسبت به همتایان خود شده است.

 

بسیاری از هورمون‌های درون بدن مسئولیت تنظیم سوخت و ساز و تأمین مواد معدنی مورد نیاز استخوان‌ها را بر عهده دارند که تأثیر در عملکرد آن‌ها، اثر مستقیمی بر روی بهبود مشکلاتی به مانند شکستگی استخوان است. مطالعات روی انسان نشان داده است که مصرف هورمون رشد می‌تواند باعث بهبود عملکرد غدد و هورمون‌های مرتبط با رشد استخوان و در نتیجه درمان شکستگی‌های آن شود. مصرف هورمون رشد برای افزایش سرعت رفع شکستگی استخوان بدون عوارض جانبی است.

بر اساس مطالعات انجام شده در دانشگاه علوم پزشکی کالیفرنیا، مصرف هورمون رشد در انسان موجب بهبود سریع‌تر زخم و جراحت‌های وارد شده می‌گردد. عمده دلیل این بهبودی سریع را می‌توان در تأثیر هورمون رشد بر تحرک کلاژن دانست. با افزایش فعالیت کلاژن، سلول‌های بدن علاقه زیادی به رشد و تکثیر خواهند داشت و به همان نسبت بهبود زخم‌ها، تسریع پیدا می‌کند.

از جمله مشکلاتی که افراد چاق با آن درگیر هستند، کاهش ظرفیت پاسخ‌دهی به هورمون‌های رشد توسط سلول‌های بدن است. این اثر ممکن است پس از کاهش وزن از بین برود یا به صورت جزئی باقی بماند. هورمون رشد در بدن موجب افزایش لیپوفیز می‌شود. لیپوفیز وظیفه اصلی تجزیه ‌تری گلیسیریدها به گلیسرول و اسیدهای چرب را دارد. کاهش عملکرد و تولید هورمون رشد باعث بروز اختلال در چربی سوزی و افزایش چربی مضر در بدن می‌شود.

مطالعات بر روی انسان نشان داده است که مصرف هورمون رشد در کنار ورزش و رژیم غذایی مناسب می‌تواند باعث لاغری و رسیدن به تعادل در تجزیه چربی‌های ذخیره شده در بدن می‌شود. بر اساس تحقیقات انجام شده، مصرف هورمون رشد در کنار روش‌های لاغری موجب ثابت ماندن و در برخی موارد افزایش توده بدنی نیز شده است. می‌توان گفت هورمون رشد علاوه بر کاهش توده چربی، به افزایش توده عضلانی نیز کمک می‌کند. لذا اگر به دنبال لاغری با انجام ورزش و افزایش توده عضلانی خود هستید، مصرف آگاهانه سوماتروپین را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

 

غدد هیپوفیز عامل اصلی تولید هورمون‌های رشد در بدن هستند، در نتیجه ترشح هورمون رشد در دوران بلوغ، استخوان‌های بدن شروع به رشد کردن و استحکام می‌کنند. هورمون رشد یا سوماتروپین در کبد ترشح و وارد خون می‌شود. با افزایش سن و کاهش رشد، تولید این هورمون نیز کاهش پیدا می‌کند که موجب مشکلاتی به مانند شکستگی‌های غیرقابل بهبود در دوران کهن‌سالی می‌شود. مصرف هورمون رشد به صورت مصنوعی و دارویی موجب تحریک سلول‌های استخوانی و افزایش توده استخوانی می‌شود.

نحوه مصرف سوماتروپین

افزایش سن و ورود به کهن‌سالی و بزرگ‌سالی زنگ خطری برای کاهش هورمون رشد در بدن و بروز بیماری‌های مختلفی به مانند سکته‌های قلبی و گرفتگی عروق است. مطالعات نشان داده است که کاهش تولید هورمون رشد رابطه مستقیم با افزایش احتمال بروز سکته قلبی دارد. بیمارانی که هورمون رشد کافی ندارند، غلظت تری گلیسیرید و گرفتگی عروق بیشتری نشان داده‌اند. لذا مصرف هورمون رشد به صورت دارویی می‌تواند به میزان زیادی برای جلوگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

 

مطالعات نشان داده است که مصرف هورمون رشد در بزرگسالانی که دارای کمبود ترشح هورمون رشد و مشکلات سلامت روانی بودند باعث بهبود در خلق و خو و افزایش کیفیت زندگی آن‌ها شده است. البته مصرف هورمون رشد در طولانی مدت اثربخشی دارد و نمی‌توان به چشم معجزه به آن نگاه کرد.

 

بر همین اساس بزرگسالانی که دارای مشکلات سلامت روانی و عدم ترشح کافی هورمون رشد هستند می‌توانند در طولانی مدت با مصرف هورمون‌های رشد به مانند سوماتروپین به میزان زیادی به بهبودی خود سرعت ببخشند.

 

ترشح اکثر هورمون‌های بدن و مخصوصاً هورمون رشد بعد از خواب اتفاق می‌افتد و در ساعت‌های اولیه خواب اوج می‌گیرد. اکثر افرادی که شبانه بیدار هستند یا خواب کمی دارند دارای مشکلات ترشح هورمون رشد نیز هستند. مشکلات خواب و کاهش میزان خواب موجب کاهش عملکرد غدد درون‌ریز و در نتیجه اختلال در زمان عملکرد آن‌ها می‌شود.

محققان با آزمایش کاهش خواب به این نتیجه رسیده‌اند که تغییر ساعت خواب طبیعی بدن به میزان زیادی ترشح هورمون رشد را تغییر می‌دهد. لذا کسانی که کم خواب هستند می‌توانند از هورمون رشد به عنوان راهی برای درمان اثرات کم بود خواب استفاده کنند.

استفاده از هورمون رشد یا سوماتروپین در سال ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ به صورت جهانی ممنوع شده است. سوماتروپین یا سوما بر اساس آنچه که گفته شد، بدون برنامه‌ریزی دقیق و استفاده حرفه‌ای دارای اثرات مطلوب بر روی ماهیچه و عضلات نیست. لذا اغلب ورزشکاران از آن به عنوان مکمل دیگر استروئید ها استفاده می‌کنند.

برای دست‌یابی به برنامه دقیق استفاده از سوماتروپین می‌توانید از مربی خود کمک بگیرید. معمولاً سوماتروپین در دو هنگام صبح و شب تزریق می‌شود. تزریق صبحگاهی قبل از غذا است و تا چند ساعت می‌بایست از خوردن غذا پرهیز شود. صبحانه مصرفی در روزی که سوماتروپین تزریق کرده آید می‌بایست کم‌چربی، کالری و کربوهیدراتی باشد. برای تزریق شبانگاهی، ۳ ساعت قبل از خواب می‌بایست تزریق انجام شود. رژیم غذایی شبانه نیز می‌بایست کم‌چربی، کالری و کربوهیدراتی باشد.

 

استفاده نادرست از هورمون رشد ممکن است باعث بروز مشکلات هیپوگلیسمی ‌شود. در این حالت بدن با مشکل کمبود گلوکز مواجه می‌شود. از دیگر مشکلات مصرف بی‌رویه و نامناسب هورمون رشد، درد شدید در مفاصل از جمله مچ دست و پا است. از دیگر مشکلاتی که برای بدن‌سازان به ویژه بدن‌سازانی که روی ماهیچه‌های شکمی تمرکز دارند به وجود می‌آید، دردهای شکمی ‌شدید است. عوارض جانبی و عمومی نیز به مانند حالت تهوع، استفراغ، زردی پوست و چشم، افزایش تشنگی، تشدید ادرار، سوزش در دست و پا و تورم صورت گزارش شده است.

برای رسیدن به رشد عضلانی و چربی سوزی توصیه شده است که سوماتروپین به همراه تستسترون مصرف شود. برای مواردی که دچار آسیب‌دیدگی استخوانی و عضلانی شده آید، مصرف هورمون رشد به تنهایی می‌تواند چاره‌ساز باشد.

 

همواره در مصرف مکمل‌های دارویی احتیاط لازم را داشته باشید و بدون توصیه مربی متخصص و پزشک اقدام به تزریق و مصرف ننمایید و هر آنچه که گفته شد برای افزایش آگاهی شما عزیزان بوده است.

 

بیشتر بخوانید

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

وبسایت

همه آن چه که باید درباره سوما بدانیم
این ماجرا یک هشدار بزرگ است برای ورزشکاران جوانی که ممکن است در معرض این ماجرا قرار بگیرند و قربانی شوند. البته ماجرا وقتی دردناک تر می شود که پای پدر و مادرها هم وسط کشیده می شود. یعنی پدر و مادرها باعث می شوند فرزندانشان سراغ یک پدیده به نام سوما بروند. البته سوما تنها مربوط به فوتبال نیست. بلکه به رشته های دیگر هم می تواند سرایت کند و اخباری که ما داریم نشان می دهد که سرایت هم کرده است و ظاهرا نه ستاد ملی مبارزه با دوپینگ و نه کمیته پزشکی فدراسیون فوتبال برای آن فکر نکرده اند.

سوما چیست؟

قبل از این که بخواهیم بگوییم سوما چیست، فقط بدانید که نام سوما از سوماتروپین یا هورمون رشد، هورمون طبیعی بدن انسان که در رشد و سوخت و ساز بدن نقش اساسی دارد، گرفته شده است. این هورمون در افزایش سنتز پروتئین و توده عضلانی و کم شدن چربی بدن یا افزایش لیپولیز یا شکسته شدن چربی ها برای مصرف نقش موثر دارد.

گفته می شود ترشح این هورمون تحت تاثیر خواب، ورزش، تغذیه و استرس است و تحقیقات نشان داده که دو فاکتور اول یعنی خواب و روزش عوامل اصلی در ترشح هورمون رشد هستند. اما حالا شنیده شده که بسیاری از ورزشکاران و به ویژه بازیکنان فوتبال ایران در حال استفاده از این هورمون به صورت افراطی هستند. البته مصرف این مواد که جزو مواد ممنوعه هستند، باعث می شود که دوپینگ بازیکنان در صورت تست مثبت شود. جدا از همه خطرهایی چون گشادشدن دریچه قلب، بزرگ شدن قلب و اختلال ریوی از عوارض استفاده از سوماست.

لیونل مسی هم سوما مصرف کرده

نحوه مصرف سوماتروپین

اتفاقا کسانی که می خواهند جوانان را فریب بدهند، از ماجرای لیونل مسی حرف می زنند، چرا که مسی هم با سوما به این مسی که حالا می بینید تبدیل شده است. سوم به صورت تزریقی وارد خون می شود و البته پزشکان باشگاه ها و آکادمی ها در سنین نونهالی و نوجوانی زمانی که می بینند بازیکنان نونهال با مشکل رشد مواجه هستند، پس از انجام آزمایش هایی به آن ها هورمون تزریق می کنند که لیونل مسی هم یکی از آن بازیکنان بود که در لاماسیای اسپانیا مورد درمان آکادمی بارسلونا قرار گرفت.

اما در ایران این ماجرا افراط شده و اگر به زودی رسیدگی نشود، آن وقت ممکن است اتفاقات بدی در فوتبال ایران بیفتد. برخی کارشناسان ین پدیده را سونامی ای می دانند که ورزش و به خصوص فوتبال ایران را فراگرفته است. درواقع تزریق این مواد برای افرادی که از کمبود هورمون های طبیعی بدنشان هم چون کمبود هورمون رشد رنج می برند، فقط زیر نظر پزشک متخصص و متخصص غدد باید صورت بگیرد، اما در ایران پدرها و مادرها خودشان پزشک شده اند و می خواهند بچه هایشان به لیونل مسی تبدیل شوند.

بازیکنان بزرگ سال سوما مصرف می کنند

البته نکته درناک ماجرا این است که بازیکنان بزرگ سال هم سوما مصرف می کنند و می خواهند به این دلیل که جبران کمبود خواب و استراحتشان را بکنند و البته گردش خونشان بیشتر شود، این کار را انجام می دهند. دردناک تر این است که بازیکنان فوتبال بدون توجه به عوارض در حال مصرف سوما هستند و البته کمیته پزشکی فیفا به محض این که متوجه شد چنین اتفاقی در حال رخ دادن است، دستور داد تا از حدود دو سال پیش تست خون از بازیکنان فوتبال جهان گرفته شود.

تستی گران قیمت که برای ایران هم حسابی هزینه بر است. انجام دادن این آزمایش در فوتبال ایران یک میلیارد تومان برای فدراسیون فوتبال آب می خورد و به همین دلیل است که کمیته پزشکی این آزمایش را انجام نداده است.

باید دو روزه به آزمایشگاه برسد

با دکتر توحید سیف برقی، رئیس کمیته کنترل دوپینگ فدراسیون فوتبال صحبت کرده ایم و او در این باره گفت: «استفاده از سوماتروپین در رده های پایه بیشتر دیده شده است. سوما برای افرایش قد و بزرگ شدن هیکل تزریق می شود و اتفاقا بیشتر در کسانی است که اختلال رشد دارند، منتها در آن هایی که اختلال رشد هم ندارند مصرف می شود که می تواند عوارض زیادی از جمله سکته قلبی، فشار خون و تغییر اندازه قلب داشته باشد. که برنامه هایی برای گرفتن تست خون در کمیته پزشکی وجود داشته که سال گذشته علی کفاشیان با واگذاری همه اختیارات به ستاد ملی کنترل دوپینگ اختیار نمونه گیری را به آن ها سپرده است و آن ها باید بتوانند که در این زمینه تست بگیرند.

ما از گسترش سوما باخبر هستیم و آن را به اطلاع ستاد ملی مبارزه با دوپینگ رسانده ایم و باید دید آن ها در این زمینه چه خواهندکرد.» البته با توجه به این که از 11 دی ماه 93 دیگر کمیته پزشکی فدراسیون فوتبال تست نمی گیرد و ستاد ملی مبارزه با دوپینگ تست می گیرد، با دکتر رامین طباطبایی، قائم مقام ستاد کنترل دوپینگ حرف می زنیم و از وی می پرسیم که آیا برای مبارزه با سوما چه کاری انجام شده است که طباطبایی پاسخ می دهد: «سعی می کنیم از این به بعد تست بگیریم؛ با توجه به این که شما می گویید کم کم ماجرا جدی شده است، این کار را انجام می دهیم.

البته تست خون باید در 48 ساعت به آزمایشگاه کلن آلمان برسد که کمی پرهزینه است، اما خبر خوب این است که این هورمون در ادرار موادی را آزاد می کند که قابل تشخیص و کشف است و از امسال می توانیم با تست ادرار متوجه شویم که چه کسانی سوما مصرف می کنند.» این می تواند یک خبر خوب برای کسانی باشد که با سوما مبارزه می کنند.

حمله سوما به فوتبال پایه

اما خبر بدتر این است که مربیان هم به خاطر سودجویی بازیکنان فوتبال پایه را به تزریق سوما تحریک می کنند و بازیکنان جوان و نوجوان دست به مصرف سوماتروپین می زنند و البته هیئت های فوتبال و فدراسیون و سازمان لیگ باید در این میان وارد شوند و اجازه ندهند سوما وارد فوتبال ایران شود. بازیکنان نوجوان و جوان در دوزهای بسیار بالا و خطرناک به مصرف این هورمون ها روی می آورند، بدون آن که از خطرات و عوارض آن آگاهی داشته باشند.

ظاهرا تا 15 سال پیش هیچ گونه درخواستی درباره مصرف چنین موادی دیده نمی شد، اما امروز متاسفانه مصرف این گونه از مواد به ویژه مصرف هورمون سوماتروپین در میان بازیکنان جوان بسیار شایع شده است. یکی از مربیان فوتبال پایه که نمی خواهد نامش فاش شود، می گوید: «یکی از دلایلی که بازیکنان به سمت مصرف این مواد می روند، علاقه مندی مربیان پایه در انتخاب بازیکنانی با فیزیک بدنی درشت و بدون توجه به تکنیک، مهارت، خلاقیت، هوش و دیگر فاکتورهاست.»

چه باید کرد؟

حالا خطر سوما باید بیشتر حس شود. شاید چیزی شبیه به یک اپیدمی که اگر ستاد ملی مبارزه با دوپینگ و کمیته پزشکی فدراسیون فوتبال نجنبند، فاجعه ای به بار می آید که در آینده ممکن است همه بازیکنان فوتبال ایران را دوپینگی کند. نداشتن اطلاعات کافی مربیان، عدم آموزش صحیح بازیکنان درباره این موضوعات، خواسته های عجولانه و بدون منطق بازیکنان جوان که متقضای سن آن هاست.

تبلیغات گسترده در باشگاه های بدن سازی و برخی باشگاه ها باعث شده مصرف این مواد در میان بازیکنان جوان به شدت شایع شود و البته در این میان فوتبال ایران در همه رده ها ضرر می کند. فرض کنید که در آینده از بازیکنان تیم ملی ایران تست بگیرند و تست های سومای آن ها مثبت شود. در فوتبال روز جهان و در آکادمی ها بازیکنان از کودکی با فایده ها و ضررها و عوارض مکمل ها و داروهای غذایی ورزشی آشنا می شوند، اما در فوتبال ایران خبری از این آکادمی ها نیست./ هفته نامه چلچراغ

روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال حافظ

کپی برداری ممنوع !

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب کوکا تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.
هر گونه کپی برداری از محتوای سایت کوکا پیگرد قانونی دارد.

محل لینک سایت شما

مطالب بخش سلامت و پزشکی سایت کوکا فقط جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارند. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان کرد.

نحوه مصرف سوماتروپین
نحوه مصرف سوماتروپین
10

دوره مقدماتی php

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *